19 Νοεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Βουλιάζουν τη χώρα φωνάζοντας κλισέ

Ποτάμι

Με σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας που έδωσε σήμερα στη Ολομέλεια της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε εκτενώς στις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος, όπως επίσης και στα ψέματα και τα κλισέ που χρησιμοποιεί λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ. Τα περισσότερα εκ των οποίων υπογράφετε εσείς. Κλισέ του αριστερού λαϊκισμού απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού. Και με αυτά τα κλισέ θέλατε να κάνετε πολιτική. Όπως το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Εδώ μπορούμε να κάνουμε δύο υποθέσεις. Ή έλεγαν συνειδητά ψέματα οπότε είναι πολιτικοί απατεώνες ή έλεγαν αυτό που νόμιζαν, αυτό που πίστευαν, αυτό που κάποιος τους είπε, αυτό που σκέφθηκαν βλέποντας Λαζόπουλο».

Συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας μερικές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης: «Κανένας φόρος στους αγρότες, επαναφορά του κατώτερου μισθού, όλοι γυρίζουν στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και δώρο η ΔΕΗ, τα διόδια και οι συγκοινωνίες. Κάποιοι από εσάς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα πρέπει να νιώθετε μεγάλη ντροπή, αφού εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα. Η τέχνη να μιλάς και να μην λες τίποτα. Η τέχνη να κυβερνάς και να μην αλλάζεις τίποτα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε παράλληλα και στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που προωθεί η Κυβέρνηση λέγοντας: «Και για το κρασί ειδικός φόρος κατανάλωσης; Θα διαλύσει τους παραγωγούς στη Σάμο και στην Κρήτη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο. Έχετε τόση άγνοια - και σε αυτό το θέμα – ή σας το επέβαλαν τα λόμπι των σκληρών ποτών του εξωτερικού; Έτσι θα συνεχίσετε; Άβουλοι και μοιραίοι;».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού καταγγέλλοντας την προχειρότητα με την οποία κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Το 70% όλων όσων θέλετε να ψηφίσετε σήμερα είναι διορθώσεις προηγούμενων δικών σας αποφάσεων».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε την ομιλία:

Να ξεκινήσω με το έγκλημα στο Παρίσι. Ακούω κάποιους δικούς σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναπαράγουν ανόητα κλισέ για τους «φτωχοδιάβολους βομβιστές». Το κάνουν συνεχώς στην ΕΡΤ. Έχετε καταλάβει αλήθεια τι έγινε στο Παρίσι; Ας είμαστε προσεκτικοί. Είναι προσβολή στα θύματα – είναι σαν να τους λέτε «οι φτωχοί σκότωσαν τους πλούσιους». Είναι ταξικό θέμα; Η φτώχεια δεν κάνει τους ανθρώπους τρομοκράτες. Ούτε στην Ευρώπη – ούτε στην Ελλάδα. Και δεν είμαστε σε διαγωνισμό κλισέ. Οι φασίστες να λένε ότι οι πρόσφυγες είναι βομβιστές Και εσείς να λέτε ότι η φτώχεια και η καταπίεση κάνει τα παιδιά μας καμικάζι. Έλεος πιά. Αφήστε που είναι εκτός πραγματικότητας. Κατά κανόνα είναι παιδιά της μικροαστικής τάξης και οι εγκέφαλοι είναι αξιωματούχοι του ισλαμικού κράτους.

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με το νομοσχέδιο που συζητάμε. Είναι το ίδιο θέμα κύριοι. Η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ. Τα περισσότερα εκ των οποίων υπογράφετε εσείς. Κλισέ του αριστερού λαϊκισμού. Απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού. Και με αυτά τα κλισέ θέλατε να κάνετε πολιτική.

«Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Καλό και με ομοιοκαταληξία. Εσείς πήγατε στις εκλογές με αυτό το σύνθημα που στην μετάφραση του σήμαινε «μην πληρώνεις τίποτα – δεν θα χάσεις τίποτα». Και εμείς πήγαμε στις εκλογές λέγοντας «κανείς δεν χάνει το σπίτι του αν είναι άνεργος ή δεν έχει άλλη περιουσία». Δεν είχε καν ομοιοκαταληξία.

Ποιος κέρδισε στις εκλογές το ξέρετε. Τα ψέματα και τα κλισέ. Το Αιγαίο δεν έχει σύνορα. «Έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε;» είχε πει επί λέξει προεκλογικά ο κ.Τσίπρας να κάνω εδώ μια εθνική παρένθεση απροετοίμαστος πήγε ο κ.Τσίπρας στην Τουρκία, το λένε όλοι και στην Κύπρο, δεν θα πω τίποτα παραπάνω δημοσίως αλλά εξαιρέστε από τους ερασιτεχνισμούς σας τις σχέσεις μας με την Τουρκία μπορεί να είναι καταστροφικό.

Αλλά να γυρίσουμε πίσω στα κλισέ. Κανένας φόρος στους αγρότες. Επαναφορά του κατώτερου μισθού. Όλοι γυρίζουν στο Δημόσιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Και δώρο η ΔΕΗ, τα διόδια και οι συγκοινωνίες. Μόνο λύρες και νταούλια να μάθουμε να παίζουμε και οι ξένοι θα χορεύουν και θα πληρώνουν. Κάποιοι από εσάς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Θα πρέπει να νιώθουν μεγάλη ντροπή. Δεν λέω για όλους γιατί την ευθύνη πάντα την έχουν αυτοί που χαράζουν την γραμμή. Αυτοί που δίνουν τις διαβεβαιώσεις. Αυτοί που ηγούνται. Και αυτοί σήμερα θα πρέπει να ντρέπονται. Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα.

Εδώ μπορούμε να κάνουμε δύο υποθέσεις. Ή έλεγαν συνειδητά ψέματα οπότε είναι πολιτικοί απατεώνες και όλοι νομίζω είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Ή έλεγαν αυτό που νόμιζαν, αυτό που πίστευαν, αυτό που κάποιος τους είπε, αυτό που σκέφθηκαν βλέποντας Λαζόπουλο.

Είναι όμως αυτοί ηγέτες; 'Ενας πολίτης δεν έχει ευθύνη αν λέει απλώς την γνώμη του. Αλλά κάποιος που θέλει να κυβερνήσει, κάποιος που θέλει να γίνει υπουργός, κάποιος που θέλει να ηγηθεί δικαιούται να λέει αυτό που απλώς νομίζει; Να ξεφυλλίζει περιοδικά και εφημερίδες – να κάνει και ένα ζάπινγκ – και να βγάζει άποψη; Κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Γιατί υπήρξαν και στο παρελθόν πολλοί που αντιμετώπιζαν την πολιτική ως έκθεση ιδεών Βουλή των Ελλήνων – Βουλή των εφήβων. Όχι στον πόλεμο – όχι στην αδικία – όχι στην ανεργία. Η τέχνη να μιλάς και να μην λες τίποτα. Η τέχνη να κυβερνάς και να μην αλλάζεις τίποτα. Αλλά φοβάμαι ότι εσείς «το τερματίσατε». Που λέει και η νεολαία.

Κυβερνάτε συνεχίζοντας να φωνάζετε συνθήματα. Φτιάχνοντας πρόχειρους νόμους χωρίς πρόγραμμα – χωρίς στόχευση. Το 70% αυτών που θέλετε να ψηφιστεί σήμερα είναι διορθώσεις προηγούμενων δικών σας αποφάσεων. Το 70%!

Και για το κρασί, τι είναι πάλι αυτό; Ειδικός φόρος κατανάλωσης! Θα διαλύσει τους παραγωγούς στην Σάμο, στην Κρήτη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο. Και εδώ πάλι όλοι αναρωτιόμαστε: Έχετε τόση άγνοια - και σε αυτό το θέμα – ή σας το επέβαλαν τα λόμπι των σκληρών ποτών του εξωτερικού; Έτσι θα συνεχίσετε; Άβουλοι και μοιραίοι;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
βγείτε τώρα και πείτε στα εξαπατημένα πλήθη ότι “ναι δεν είχαμε κανένα σχέδιο”, “ναι έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει από την Άνοιξη”, “ναι δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτε το ουσιαστικό μόνο λέξεις αλλάξαμε”. Αυτό δεν το λέω εγώ. Αυτοί που φεύγουν το λένε. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν ο νούμερο τρία έμπιστος της προηγούμενης διακυβέρνησης… Βγείτε λοιπόν στον κόσμο να δικαιολογήσετε αυτά τα μέτρα. Δεν θα μπορέσετε γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι άδικα. Και όσα δεν είναι άδικα είναι η μέρα με την νύχτα σε σχέση με αυτά που τους είχατε υποσχεθεί

Παρά όλα αυτά – θα σας ξαφνιάσω – εμείς δεν λέμε καλά να πάθετε και καλά ξεμπερδέματα. Εμείς λέμε τολμήστε να ζητήσετε συγγνώμη. Πείτε επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, γίνετε ταπεινοί. Όχι για να το χαρούμε εμείς – δεν θα το χαρούμε. Αλλά για να καταλάβει ο εξαπατημένος λαός ότι δεν υπάρχει ο δρόμος που του υποσχεθήκατε. Εδώ που φτάσαμε το καλύτερο που μπορείτε να προσδοκάτε είναι να λέει ο κόσμος για σας «έκαναν λάθος και κάποια στιγμή το παραδέχτηκαν». Ξεπεζέψτε λοιπόν από τον άρμα της αυταρέσκειας και προσπαθείστε να βρείτε λύσεις.

Εμείς συχνά πυκνά σας υποδεικνύουμε λύσεις. Παρουσιάζαμε προτάσεις και ισοδύναμα. Τα πετάτε στο καλάθι των αχρήστων . Υπάρχουν λύσεις – πολλές από αυτές τις έχουμε προτείνει εδώ και καιρό. Και προεκλογικά λύσεις προτείναμε στον ελληνικό λαό. Γιατί και εδώ είναι ίσως η διαφορά μας. Όταν εσείς φτιάχνατε κλισέ - εμείς δουλεύαμε! Και αυτό ίσως είναι η μεγάλη μας διαφορά. Η μεγάλη διαφορά του Ποταμιού από τα κόμματα της εξουσίας και ειδικά από τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα: ότι το άγχος τους ήταν να φτιάξουν τα καλά κλισέ και το δικό μας άγχος είναι να βρούμε τις σωστές λύσεις. Σας ευχαριστώ.