21 Μαΐου, 2014

Θέλω να γίνω Δούρειος Ίππος για την είσοδο των νέων στην πολιτική

Ποτάμι

Για το πώς ψήφισαν οι Έλληνες στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ψήφο οργής αλλά και την είσοδο των νέων στην πολιτική μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Για το πώς ψήφισαν οι Έλληνες στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ψήφο οργής αλλά και την είσοδο των νέων στην πολιτική μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σχολίασε:
«Οι πολιτικοί ηγέτες θέτουν ένα δίλημμα που δεν έχει σχέση με τις ευρωεκλογές. Το βράδυ των εκλογών οι προσωπικές επιλογές των Σαμαρά και Τσίπρα καταποντίστηκαν. Δεν βλέπουν το δάσος αλλά τα δικά τους κουτσουρεμένα δέντρα».

«Το κλίμα στην κοινωνία είναι άλλο και το μήνυμα του κόσμου ήταν ότι ψήφισαν έξω από κομματικές γραμμές. Η δική μας κατεύθυνση είναι ότι δεν θα υποδείξουμε εμείς τους υποψηφίους, δεν θα πούμε στον κόσμο “πήγαινε σε αυτόν, πρόβατο”».

Για τις υποψηφιότητες Μπουτάρη και Καμίνη είπε ότι «δεν θα είχα κανένα δίλημμα, είναι φίλοι μου» ενώ για την υποψηφιότητα Δούρου τόνισε ότι «διαγωνίζεται με τα μπουζουξίδικα της Αθήνας ποιος θα βάλει περισσότερες αφίσες. Αυτό που προέχει είναι να δείχνεις με το παράδειγμά σου ότι είσαι αριστερός».

Για την Χρυσή Αυγή ανέφερε: «Αναζητώ κι εγώ απάντηση για τα υψηλά ποσοστά της, δεν επιλέγεις μια συμμορία για να πολεμήσεις το σύστημα», ενώ σημείωσε πως επισκέφθηκε συνοικίες της Αθήνας με υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής προκειμένου να συζητήσει με τους κατοίκους και υπογράμμισε ότι «η ψήφος των πολιτών είναι περισσότερο ψήφος οργής».
Σε σχέση με τις Ευρωεκλογές και τη θέση της Ελλάδας εξήγησε ακόμη ότι «ο καλός διαπραγματευτής δεν είναι 'ο μάγκας', ούτε ο άνθρωπος που απλώς κάνει παζάρια, αλλά κουβαλάει τι έκανε στη χώρα. Πιστεύω ότι θα είμαι ένας καλός πρεσβευτής της χώρας μου στο εξωτερικό, θα μπορούσα να διαπραγματευτώ για τη χώρα μου». Επισήμανε δε, ότι «δεν είμαι υποψήφιος στο Eυρωκοινοβούλιο, ο ‘καθείς στο είδος του’. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι ο καλύτερος, ούτε ότι είμαι ο Μεσσίας. Θέλω να γίνω Δούρειος Ίππος για την είσοδο των νέων στην πολιτική». Επανέλαβε ότι με 5% θα αποχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Ποτάμι θα σταματήσει να υπάρχει. "Το όριό μου είναι αυτό, γιατί βλέπεις τους Μαθουσάλες της πολιτικής που νομίζουν ότι είναι απαραίτητοι”, εξήγησε.
Για τα διαφημιστικά σποτ του Ποταμιού που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ανέφερε: «Έχουμε καταιγισμό από θετικά μηνύματα και κυρίως από νέους, άλλωστε το σποτ είναι δημιούργημα των παιδιών από τα κοινωνικά δίκτυα του Ποταμιού, Αν υπάρχουν μερικοί που ενοχλούνται, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Η αποχή είναι το μεγάλο ζήτημα και προσπαθούμε να το θέσουμε μέσω των βίντεο».

«Η σκέψη μας δεν είναι αν θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε από κάθε κίνηση, αλλά να δώσουμε ώθηση στον κόσμο να ψηφίσει» κατέληξε.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να καλωσορίσω στο στούντιο του ΣΚΑΙ τον επικεφαλής του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Καλώς ήρθατε κ. Θεοδωράκη. Ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ξεκινήσουμε από αυτό που έχει γίνει θέμα σήμερα. Δηλαδή το σποτάκι σας; Το σποτάκι του Ποταμιού που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και από δικούς σας υποψηφίους ευρωβουλευτές που το χαρακτηρίζουν σεξιστικό. Μήπως ήταν τελικά λάθος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Α, δεν έχω αυτή την εικόνα. Επειδή ήμουνα το πρωί στο γραφείο και είδα τα μηνύματα που έχουμε και τις αντιδράσεις που έχουμε, νομίζω ότι έχουμε ένα καταιγισμό από θετικά μηνύματα, κυρίως από τη νεολαία, από νέους ανθρώπους, αυτοί που το είδαν κιόλας. Γιατί ξέρετε ότι αυτό το σποτάκι είναι κάτι που παίζει στο Internet, δεν είναι τηλεοπτικό, δεν έχουμε λεφτά για τηλεοπτικά σποτ εμείς και είναι μια παραγωγή των παιδιών των κοινωνικών δικτύων του Ποταμιού, που έχω την εντύπωση ότι το υποδέχτηκε ο κόσμος με πολλά γέλια, με πολύ μεγάλη χαρά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα τις αντιδράσεις τις υποβαθμίζετε και επισημαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις και από το δικό σας κόμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν τους άρεσαν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το βρήκαν σεξιστικό, όχι δεν τους άρεσε. Υπάρχει συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σεξιστικό αυτό το βίντεο; Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε καινούργιους όρους στην κουβέντα. Δεν νομίζω ότι αυτά τα βίντεο είναι σεξιστικά. Δηλαδή και πώς θα μπορούσε να ήταν; Δηλαδή υποστηρίζουν μια χαρά της ζωής. Δεν υποστηρίζουν κάτι άσχημο. Δεν το αντιλαμβάνομαι πάντως αυτό. Ούτε αυτό το θόρυβο έχω ακούσει. Σας λέω ότι οι δικές μας αντιδράσεις, ο κόσμος μας και όχι μόνο ο κόσμος μας, αν μπείτε και στο διαδίκτυο, στο facebook κλπ., οι φίλοι βγαίνουν και ο κανόνας είναι ότι είναι θετικά τα σχόλια.
Τώρα εάν υπάρχουν και μερικοί που ενοχλούνται έτσι συμβαίνει με τα διαφημιστικά μηνύματα. Δεν μπορώ να κάνω κάτι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή επιτυχές και καλό είναι κάτι το οποίο κάνει γκελ στον κόσμο. Υπακούει στους όρους της επικοινωνίας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Επιτυχές και καλό για ένα κόμμα είναι όταν κάποιοι αντιλαμβάνονται το μήνυμά σου. Όταν κάποιοι χαίρονται που θέτεις ένα θέμα και η αποχή είναι ένα μεγάλο θέμα. Και εμείς προσπαθούμε να θέσουμε αυτό το θέμα. Να σας πω κάτι που ίσως να μην το ξέρετε. Το βίντεο της γυναίκας είναι φυσικό βίντεο. Δηλαδή αυτή η κυρία ήρθε στα γραφεία και μας βρήκε για να μας πει ότι είναι από ένα μακρινό νησί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή δεν είναι αντιγραφή του αντίστοιχου του Ομπάμα; Το παρόμοιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Η πρώτη σκέψη ήταν αυτή, αυτό που σχεδιάσανε τα παιδιά ήταν ένα παράλληλο βίντεο που είχε γίνει στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα, που μια γυναίκα βγήκε στη συντηρητική Αμερική και είπε ότι για πρώτη φορά –έπαιξε με αυτό το υπονοούμενο- θα ψηφίσω Ομπάμα. Έτσι κατέληγε.
Αλλά λέω ότι εμείς αυτό που προσθέσαμε, το δεύτερο βίντεο, μια μεγάλη κυρία που λέει ότι έχω πάρα πολύ καιρό να το κάνω, αλλά τώρα θα το κάνω, είναι μια κυρία που ήρθε στα γραφεία μας και μας είπε αυτό ακριβώς. Ότι δεν έχω πάει τόσα χρόνια, την τελευταία 10ετία να ψηφίσω και τώρα για το Ποτάμι θα πάω στο νησί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά εδώ βάζετε σεξουαλικά υπονοούμενα με πρωταγωνίστριες δυο γυναίκες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το διαβάζω έτσι. Συγχωρέστε με αλλά δεν ξέρω πόσο προσεκτικά τα έχετε δει, αλλά δεν έχω αυτή την ίδια αντίληψη και ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να αναφερθώ και στα κόμματα που έχουν βγάλει ανακοινώσεις, φαντάζομαι θα τα έχουν δει προσεκτικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω δει τις ανακοινώσεις των κομμάτων.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει αντίδραση και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΔΗΜΑΡ. Ξέρετε σας το λέω αυτό, εσείς λέτε ότι αυτό έχει αποδοχή από τους νέους. Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: βλέπω ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις που εκφράζονται από ανθρώπους συντηρητικούς, αλλά και από ανθρώπους του προοδευτικού χώρου. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετε ότι θα χάσετε από αυτές τις δυο πλευρές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αλίμονο εάν μπήκα στην πολιτική για να σκέφτομαι κάθε φορά τι κερδίζω και τι χάνω με οποιαδήποτε κίνηση ή δική μου, ή των συνεργατών μου. Το συγκεκριμένο δεν ήταν δικό μου, ήταν των συνεργατών μου. Αυτό έλειπε να κάνω εγώ διαφημιστικά μηνύματα μέσα σε αυτή την τρέλα που ζω. Αλλά δεν με ενδιαφέρει. Δηλαδή πραγματικά εμείς θέλουμε να χτυπήσουμε το θέμα της αποχής.
Θέλουμε ο κόσμος να πάει Κυριακή να ψηφίσει και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως εάν πιστεύατε ότι χάνετε δεν θα έβγαινε. Προφανώς πιστεύετε ότι κερδίζετε από αυτό και σας ενδιαφέρει να κερδίσετε. Μη το αρνείστε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η σκέψη μας δεν είναι τι θα χάσουμε, τι θα κερδίσουμε με κάθε κίνηση. Είναι εάν αυτή η κίνηση είναι τίμια και εάν την πιστεύουμε. Εάν λοιπόν τη συζήτηση αυτή την πιστεύουμε, το κάνουμε. Κι εμείς θέλουμε να σπρώξουμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.
Για τις ανακοινώσεις που μου λέτε και όλα αυτά, εγώ το πρωί είχα ένα άλλο πρόγραμμα. Δεν μπορώ να παρακολουθώ τις ανακοινώσεις των κομμάτων. Ήμουνα στον Κολωνό και εάν θέλετε μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό και ήμουνα και σε μια συνάντηση με ανάπηρα παιδιά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα τα συζητήσουμε όλα. Να τα πάρουμε ένα – ένα. Θέλω να ξεκινήσουμε από αυτό που είπατε χθες στην Διακαναλική σας συνέντευξη. Είπατε ότι εάν δεν είχαμε ιδρύσει το Ποτάμι, θα το ιδρύαμε σήμερα μετά τα όσα ακούσαμε από τους πολιτικούς αρχηγούς του παλιού συστήματος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι είναι αυτό που ακούσατε κ. Θεοδωράκη από τους αρχηγούς και σας κάνει να το λέτε αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που είπαν το βράδυ των εκλογών.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το ποιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την Κυριακή το βράδυ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω τη συμπεριφορά τους συμπυκνωμένα. Τι είχαμε στις τοπικές εκλογές; Είχαμε κάποιους ανθρώπους που επέλεξε ο Σαμαράς για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι προσωπικές του επιλογές που καταποντίστηκαν και είχαμε και κάποιες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην Περιφέρεια στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, που καταποντίστηκαν.
Και βγήκαν το βράδυ και οι δυο και νικήσανε. Και νικήσανε για άλλη μια φορά. Πρώτον, δεν βλέπουν το δάσος, βλέπουν τα δικά τους δέντρα, τα δικά τους κουτσουρεμένα δέντρα και επίσης και νομίζω ότι είναι πολύ ενοχλητικό για τον κόσμο, συζητούν για την ψήφο του κόσμου λες και είναι μια ψήφος που ο κόσμος ζητάει την άδεια από τα κόμματα ποιο θα ψηφίσει στις τοπικές εκλογές.
Το κλίμα δεν είναι αυτό στην κοινωνία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ανέγνωσαν πάντως το πολιτικό μήνυμα της κάλπης. Εσείς, θεωρείτε ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, κατά πόσο τον συμφέρει. Εσείς δεν βρίσκετε ότι η κάλπη της περασμένης Κυριακής εξέπεμψε κάποιο πολιτικό μήνυμα; Ή δεν περιμένετε αυτή την Κυριακή να εκπέμψει ο κόσμος ένα πολιτικό μήνυμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εξέπεμψε ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά δεν εξέπεμψε δυο ξεχωριστά κομματικά μηνύματα, όπως προσπαθούν να μας πούνε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό το μήνυμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πολιτικό μήνυμα του κόσμου είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ψήφισε τους ικανούς και ψήφισε έξω από κομματικές γραμμές. Τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Πήραν ποσοστά πολύ μικρότερα, γιατί έτσι θα τους συγκρίνεις. Εάν λες ότι έχω ένα κομματικό υποψήφιο θα το συγκρίνεις με τα ποσοστά που πήρε το κόμμα σου στις εθνικές εκλογές. Ηττήθηκαν οι κομματικοί εγκάθετοι είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Ν.Δ. από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν πήραν πράσινη κάρτα. Δεν πήραν ΟΚ. Περιορίστηκαν τα ποσοστά τους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν ότι έχει αλλάξει λίγο η χώρα, η κοινωνία προχωράει λίγο πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζουν. Και κάνει επιλογές ανεξαρτήτων. Κάνει επιλογές ανθρώπων που ανήκουν σε ένα χώρο, είναι αριστεροί, είναι δεξιοί, δεν λέω ότι δεν πρέπει να έχουν πολιτική ταυτότητα, πρόσωπα, αλλά που δεν εξαρτάται η υποψηφιότητά τους από το ΟΚ που θα πάρουν από τη Συγγρού, ή από την Κουμουνδούρου. Αυτά είναι γελοία πράγματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως κ. Θεοδωράκη επειδή έχετε μπει στον πολιτικό στίβο, εμένα με γαργαλάει να σας ρωτήσω και επειδή καλό είναι να παίρνουν όλοι θέσεις ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ό,τι θέλετε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτή την Κυριακή που έχουν πολύ συγκεκριμένες επιλογές πια, δυο σε κάθε πεδίο οι πολίτες, εάν εσείς έχετε θέση για παράδειγμα Σγουρός ή Δούρου. Καμίνης ή Σακελλαρίδης. Τι λέτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπουτάρης; Γιατί δεν το επεκτείνετε;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να το βάλουμε κι αυτό. Αλλά σας θέτω, μου είπατε ό,τι θέλετε. Εγώ αυτά θέλω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω χάρη συνεννοήσεως, ότι υπάρχουν …..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί φαντάζομαι ότι είναι εύκολη απάντηση στον Μπουτάρη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολλά ενδιαφέροντα τα δίδυμα σε όλη την Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για να καταλάβουμε λίγο και την κατεύθυνσή σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Η κατεύθυνσή μας είναι πολύ σαφής και δεν είναι προεκλογική. Από την ημέρα που βγήκα από το Φλεβάρη, είπα ότι εμείς θα το κάνουμε αλλιώς. Δεν θα το κάνουμε σαν τα άλλα κόμματα. Δεν θα ορίσουμε εμείς τους υποψηφίους.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας λέω εσάς προσωπικά τι σας πάει καλύτερα; Σας πάει ο Σγουρός ή η Δούρου; Ο Καμίνης ή ο Σακελλαρίδης;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω. Εμείς ως Ποτάμι, άρα και ο πρόεδρός του, δεν θα πει στον κόσμο πήγαινε σε αυτόν πρόβατο. Ή πήγαινε στον άλλον πρόβατο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν σας ζητώ να δώσετε κομματική γραμμή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε με λίγο. Είναι λάθος η κομματική γραμμή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ ρωτώ την δική σας άποψη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η κομματική γραμμή είναι λάθος. Οι δικές μου προτιμήσεις έχουν να κάνουν με την ιστορία μου. Ο Μπουτάρης, ο Καμίνης, επειδή αναφέραμε δυο πρόσωπα, είναι φίλοι μου πριν γίνουν υποψήφιοι δήμαρχοι. Είναι φίλοι μου και τότε που τους πολεμούσαν οι κομματικοί μηχανισμοί. Δεν έχω δίλημμα. Δηλαδή εάν ήμουνα κάτοικος της Θεσσαλονίκης ή στην Αθήνα, δεν θα είχα δίλημμα. Δεν είμαι κάτοικος στις περιοχές αυτές όμως.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και στο δίπολο Σγουρού – Δούρου μπορείτε να πάρετε θέση; Ποια είναι η άποψή σας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με τον ίδιο τρόπο που σας είπα. Δεν λέμε εμείς τι θα ψηφίσει ο κόσμος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για την άποψή σας λέω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα ότι με ενόχλησε κάτι στην υποψηφιότητα της κυρίας Δούρου και το είδα και σήμερα. Επιτρέψτε μου να το πω αυτό. Σας είπα ότι πήγα στο Κολωνό. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Δούρου διαγωνίζεται με τα μπουζουξίδικα της Αθήνας ποιος θα κολλήσει τις περισσότερες αφίσες στους δρόμους. Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ενόχλησε αυτή η τακτική της αφισοκόλλησης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί με ενόχλησε; Γιατί πρέπει επιτέλους να γίνουμε η αλλαγή που επαγγελλόμαστε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το δέχομαι ως απάντηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να λέμε όλοι να αλλάξει η κοινωνία και εγώ θα αλλάξω κάποια στιγμή και εάν κάποιος έχει την ταυτότητα του αριστερού. Νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι να δείχνεις κάθε μέρα με το παράδειγμά σου ότι είσαι αριστερός.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Θεοδωράκη, Χρυσή Αυγή. Συνειδητή ψήφος; Είδατε τα ποσοστά που σημείωσαν στην πρώτη Κυριακή και στην Αθήνα και στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Συνειδητή ψήφος; Τιμωρητική ψήφος; Ή ψήφος απόγνωσης; Ποια είναι η δική σας ανάγνωση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρωί πήγα στον Κολωνό και έχω σκοπό τις επόμενες μέρες, όσο μπορώ να πηγαίνω χωρίς κάμερες και χωρίς φωτογραφικές μηχανές, σε αυτές τις περιοχές που έφτασε πάρα πολύ ψηλά η Χρυσή Αυγή. Για να είμαι και εγώ ειλικρινής μαζί σας, αναζητώ και εγώ απάντηση. Εγώ δεν δέχομαι αυτές ….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πήγατε για να ζητήσετε απάντηση, ή για να αναζητήσετε ψήφους;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να με ψηφίσουν οι άνθρωποι αυτοί;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εξαρτάται τι ανάγνωση κάνει κανείς. Εάν δηλαδή μου πείτε ότι αυτή είναι μια ιδεολογικοποιημένη ψήφος, είναι μια ακροδεξιά ψήφος, τότε ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Εάν πιστεύετε ότι είναι ψήφος απόγνωσης, τότε ναι μπορεί κανείς να σας πει ότι θέλετε και εσείς να ψαρέψετε από αυτή τη δεξαμενή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το να φας μισή ώρα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων που έχει δυο ανθρώπους μέσα, αντιλαμβάνεστε ότι μισή ώρα ένας πολιτικός θα μπορούσε να κάνει πολλές χειραψίες και να κερδίσει πολλούς ψήφους. Εγώ πήγα λοιπόν σε ένα συνεργείο που ήξερα εκεί γιατί ήξερα έναν τύπο, είχα ξαναπεράσει μια φορά και πήγα και τον βρήκα. Και επιτρέψτε μου να σας πω τι περίπου μου είπε ένας πιτσιρικάς. Μιλάμε για 25 χρονών και μου λέει κοίτα να δεις εγώ δεν είμαι με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είμαι με αυτούς που την πολεμάνε.
Αυτός ο τύπος έχει μια παρεξήγηση στο μυαλό του. Κάναμε μια μεγάλη κουβέντα, μη σας κουράζω. Αλλά πού κατέληγε; Ότι θέλω κάτι να πολεμήσει το σύστημα και θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να πολεμήσει το σύστημα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς λοιπόν μπορείτε αυτούς τους ανθρώπους που σκέφτονται έτσι να πείτε όχι μην ψηφίσετε Χρυσή Αυγή, ψηφίστε εμένα γιατί εγώ θα πολεμήσω το σύστημα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, προσπάθησα σε αυτό το φίλο λοιπόν, που είναι πιτσιρικάς, που είναι ένας ανόητος πιτσιρικάς. Ανόητος με την έννοια ότι δεν εμβαθύνει καθόλου την επιλογή του και το δέχτηκε στο τέλος όταν τελειώσαμε την κουβέντα και του εξήγησα, ότι αντιλαμβάνομαι το θυμό σου για το σύστημα, αλλά δεν επιλέγεις μια συμμορία για να πολεμήσεις το σύστημα, δεν επιλέγεις ένα άλλο κακό σύστημα. Κάναμε μια άλλη μεγάλη κουβέντα και καταλήξαμε σε αυτό, ότι πρέπει να βρείτε ένα τρόπο, εσύ και οι όμοιοί σου που έχεις μια απέχθεια, ακόμη και σε εμένα, αν την έχεις, δεν την έχει προσωπικά, αλλά καταλαβαίνεις τι λέω, σε όλους αυτούς που προσποιούνται ή είναι πολιτικοί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα, σύστημα είναι μέσα στο πολιτικό σύστημα το οποίο έχει προκαλέσει τον κόσμο, ή έχει εξοργίσει τον κόσμο, εντάσσεται και το μιντιακό σύστημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή θέλω να πω ότι ούτε εσείς, ούτε εμείς μπορούμε να βγάζουμε τον εαυτό μας απ’ έξω και ας είστε ένα κομμάτι του μιντιακού συστήματος και ξέρετε μπορεί κανείς να σας πει και εσύ πού ήσουνα ρε φίλε τόσο καιρό; Μέσα σε αυτό το σύστημα δεν ήσουνα; Γιατί δεν μιλούσες; Γιατί το θυμήθηκες τώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ξέρει, γιατί εγώ στον Κολωνό δεν πήγα για πρώτη φορά. Έχω κάνει εκπομπή στον Κολωνό και έχω αναδείξει κάποια ζητήματα του Κολωνού, αλλά τέλος πάντων, είναι σωστή η θεώρησή σας, ότι εντάσσονται οι πολιτικοί, εντάσσονται οι δημοσιογράφοι, εντάσσονται οι επιχειρηματίες και εντάσσονται οι συνδικαλιστές.
Αυτή περίπου είναι η εικόνα που έχει ο κόσμος για το σύστημα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς έχετε απάντηση σε αυτό το γιατί ρε φίλε δεν μίλαγες τόσο καιρό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μου θέτουν αυτό το ερώτημα, γιατί εάν μιλάμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι μίλαγα, είτε με αυτά που έκανα στην τηλεόραση, είτε με αυτά που έγραφα. Δεν νιώθω ότι υπηρέτησα την κακή Ελλάδα εγώ στη δημοσιογραφία.
Είναι πάρα πολύ εύκολο, επειδή το Internet υπάρχει, είναι πάρα πολύ εύκολο να αναζητήσει κανείς τι έχω γράψει εγώ και για την κρίση και για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που συνοδεύουν αυτή την κρίση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προσπαθώ λίγο να προχωρήσουμε τη συζήτηση, γιατί υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μπορεί κανείς να κάνει στο Σταύρο Θεοδωράκη, για να μας απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα.
Έχω την αίσθηση ότι ξέρουμε καλύτερα τι δεν είστε, παρά τι είστε. Εννοώ το εξής, λέτε αυτοί δεν αρέσουν, αυτοί δεν είναι καλοί, αυτοί είναι παλιοί, αυτοί σας έχουν εκπροσωπήσει, ελάτε ψηφίστε εμάς.
Τα κόμματα όμως πρέπει να έχουν και θετικές προτάσεις. Πρέπει να λένε ψηφίστε μας γιατί εμείς πιστεύουμε αυτό και εμείς θα κάνουμε αυτό. Αλλιώς απλώς είναι ένας κουβάς που μαζεύει το νερό, που χύνεται από το σπασμένο σωλήνα. Το σπασμένο κομματικό σωλήνα μιας που αναφερθήκατε πριν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σωστή η εικόνα που λέτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε την αίσθηση ότι έχετε απαντήσεις σε πράγματα που θέλει να ξέρει ο κόσμος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Σήμερα στις εφημερίδες δημοσιεύονται οι θέσεις μας για τη δίωξη της φορολογίας. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε τις θέσεις μας για το Σύνταγμα. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτά όμως είναι εύκολα, εάν μου επιτρέπετε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι καθόλου εύκολα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ας πούμε, έχετε απαντήσει για το χρέος; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα το νερό, για τις σκουριές, για καυτά πράγματα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν θέλετε να συζητήσουμε για όλα αυτά, για όλα αυτά, έχουμε απόψεις. Πιθανόν για κάποιες να μην έχουμε τεκμηριωμένες απόψεις, γιατί ξέρετε εμείς δεν φτιαχτήκαμε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα πριν να δοκιμάσουμε τις απόψεις μας και να βγούμε στην κοινωνία. Είχαμε όμως πάντα απόψεις για το νερό. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όφελος στην Κοινωνία. Όταν υπάρχει ένας ανταγωνισμός και η κοινωνία κερδίζει. Αλλά δεν είναι εύκολο σε τρεις μήνες να τα πεις όλα σε όλους, αλλά τα βασικά ζητήματα ….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπατε όμως χθες στη διακαναλική, ότι εγώ εάν ήμουνα στη θέση αυτών που είναι σήμερα θα διαπραγματευόμουνα καλύτερα στην Ευρώπη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Αυτό είναι μια απλούστευση. Εγώ είπα ότι είναι εύκολο να διαπραγματευτείς καλύτερα αν είσαι καλός διαπραγματευτής, αλλά το επιχείρημα του ενός καλού διαπραγματευτή δεν είναι να είναι μάγκας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λέτε ότι εγώ είμαι ένας καλός διαπραγματευτής. Μπορώ να το κάνω καλύτερα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να τελειώσω για να μην κάνετε το λάθος. Δεν είπα αυτό. Είπα ότι ο καλός διαπραγματευτής δεν είναι ο άνθρωπος απλά της αγοράς που ξέρει να κάνει παζάρια. Είναι αυτός που κουβαλάει μια καλή χώρα, μια αποφασισμένη κοινωνία.
Είπα ότι το πρώτο που πρέπει να λένε αυτοί που θα διαπραγματευτούν καλύτερα υποτίθεται το χρέος, το πρώτο που πρέπει να λένε είναι τι κάνουν στη χώρα τους, τι μεταρρυθμίσεις προωθούν στη χώρα τους.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ρωτάω ευθέως. Εσείς θεωρείτε ότι είστε ένας καλύτερος διαπραγματευτής από τους μέχρι τώρα για τους Ευρωπαίους;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για το χρέος;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είμαι ένας πολύ καλός πρεσβευτής της χώρας μου στο εξωτερικό ναι. Για δυο λόγους. Να σας πω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί δεν πήγατε τότε υποψήφιος στο Ευρωκοινοβούλιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άλλο αυτό που με ρωτάτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ότι δεν ξέρω ξένες γλώσσες, ότι δεν τα ξέρω εγώ καλά αυτά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είπα ότι δεν ξέρω ξένες γλώσσες και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθώ με μεταφραστές τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είπα λοιπόν ότι είναι για μένα σημαντικότερο να μείνω εδώ, να δώσω τη μάχη των εθνικών εκλογών.
Είμαι επικεφαλής στο Ευρωψηφοδέλτιο. Το όνομά μου υπάρχει. Είναι το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά σέβομαι ότι υπάρχει και ο καθείς στο είδος του. Σέβομαι ότι ανάμεσα στους 42 ανθρώπους που έχουμε επιλέξει, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν τα ευρωπαϊκά θέματα να τα χειριστούν με μεγαλύτερη πληρότητα απ’ ο,τι μπορώ εγώ. Δεν μιλάμε γι’ αυτό όμως. Εσείς μου είπατε να διαπραγματευτώ για το χρέος. Να διαπραγματευτώ για τη χώρα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για την πατρίδα σας επικεφαλής πιθανότατα και μιας κυβέρνησης που δεν έχετε αρνηθεί ότι θα το σκεφτόσασταν, θα το θέλατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι άλλο. Εκεί λέω ότι δεν νιώθω να λυγίζουν τα πόδια μου, εάν μου θέτετε αυτό το ερώτημα. Δηλαδή πιστεύω ότι μπορώ να μεταφέρω το δίκιο του Έλληνα στους ξένους ηγέτες και να τους πω ότι αυτή τη στιγμή ο Έλληνας ζητάει αυτά, προσφέρει αυτά, έχει προσφέρει ήδη αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να τιμηθεί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το τελευταίο μου ερώτημα είναι το εξής: έχετε αντιδράσει πολύ στα διλήμματα που έχουν θέσει οι αρχηγοί. Και εγώ ρωτώ. Εσείς δεν θέτετε ένα δίλημμα στο εκλογικό σώμα, όταν λέτε ή μου δίνεις δύναμη 10 – 15% δεν ξέρω πόσο θέλετε ακριβώς, ή εγώ φεύγω από την πολιτική σκηνή. Αυτό δεν είναι ένα δίλημμα; Δηλαδή γιατί πρέπει κανείς να σας εμπιστευτεί χωρίς να έχετε δείγματα γραφής; Το να λέει κανείς είμαι καλύτερος, είμαι πιο φρέσκος, έχω καλύτερες ιδέες, καλύτερες λύσεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να σας πιστέψουμε. Όλοι το ίδιο λένε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου και αντιλαμβάνομαι ότι το κάνετε χάρη συνεννοήσεως, εγώ δεν έχω πει ποτέ ότι είμαι ο καλύτερος και δεν έχω πει ότι είμαι ο Μεσσίας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε πει όμως ότι εγώ εάν δεν πάρω ένα καλό ποσοστό, αποσύρομαι, πάω σπίτι μου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Έχω πει κάτι συγκεκριμένο που είναι πολύ διαφορετικό απ’ ο,τι λένε οι πολιτικοί ηγέτες. Οι πολιτικοί ηγέτες, ή τέλος πάντων αυτοί που διεκδικούν την εξουσία, ή που είναι στην εξουσία, θέτουν ένα δίλημμα που δεν έχει σχέση με τις ευρωεκλογές. Δηλαδή ο άλλος λέει, θα ρίξω την κυβέρνηση εάν δεν με ψηφίσετε. Ο άλλος λέει ψηφίστε με για να ρίξω την κυβέρνηση.
Εγώ λέω κάτι άλλο. Δεν μετέχω σε καμία θέση εξουσίας. Είμαι ένα καινούργιο κόμμα. Εμφανίστηκα στην πολιτική, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γίνω η αφορμή, ο Δούρειος Ίππος, όπως λέω, για να μπούνε νέοι άνθρωποι στην πολιτική.
Εάν ο κόσμος αυτό το πράγμα δεν το θέλει, αν ο κόσμος πει όχι, δεν πρέπει να κατσικωθώ στο σβέρκο του κόσμου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο κόσμος δεν λέει όχι όμως αν σας δώσει λιγότερο από 10%.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, δεν είπα εγώ 10%.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και 4% να σας δώσει και 5% να σας δώσει, υπάρχει ένας κόσμος που σας λέει προχωρήστε και βλέπουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να βάζω εγώ το όριο στην δική μου αξιοπρέπεια σε σχέση με αυτή την κίνηση. Έχω πει λοιπόν ότι με 5% εγώ πάω σπίτι μου. Δεν σημαίνει ότι το Ποτάμι κλείνει. Το Ποτάμι μπορεί να συνεχίσει. Ήδη έχει μια ορμή το Ποτάμι. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι.
Είπα όμως εγώ ότι βάζω εξ αρχής ένα όριο στον εαυτό μου. Ότι θέλω να μπω σε αυτή την ιστορία. Θεωρώ ότι η χώρα δεν έχει χρόνο. Χρειαζόμαστε άμεσα επαναστατικές και ρεαλιστικές λύσεις και λέω παιδιά είμαι εγώ εδώ. Εάν θέλετε να το αλλάξουμε, να το αλλάξουμε. Εάν έχετε αμφιβολία για το πρόσωπό μου ……
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα μου λέτε εσείς προσωπικά θα αποχωρήσετε αν πάρετε κάτω από;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 5%. Σας το έχω πει. Το έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι το όριό μου είναι αυτό και ξέρετε γιατί το έθεσα; Γιατί βλέπω διάφορους που προσπαθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους, κάποιους μαθουσάλες της κυβερνητικής, ότι είναι απαραίτητοι. Κανείς μας δεν είναι απαραίτητος. Ποιος είναι απαραίτητος το αποφασίζει ο κόσμος με την ψήφο του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Θεοδωράκη σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας επιτυχία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

21 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης