13 Μάιος, 2014

Στόχος μας είναι να τ' αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα

Ποτάμι

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Πρέπει ν' αναλάβουμε όλοι την ευθύνη των λύσεων»

[youtube id="FYu3OPr7JH0"]

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση:

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Επιστρέφουμε κυρίες και κύριοι στις εκλογές, έχουμε κοντά μας τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Καλησπέρα και καλώς ήρθατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: αν ακούγατε πέρσι ή πρόπερσι κάποιον να σας λέει το κόμμα δεν έχει θέσεις για όλα τα θέματα, τις δημιουργεί, πώς θα το σχολιάζατε; Τι θα λέγατε; Πώς θα αντιδρούσατε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτέλους ένας ειλικρινής πολιτικός. Τι θα έλεγα; Τι θα έλεγα; Φαντάζεστε ότι το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ότι τα κόμματα δεν έχουν θέσεις ή ότι λένε ψέματα; Δηλαδή ποιες θέσεις είχε η Νέα Δημοκρατία όταν ανέβηκε στην εξουσία; Θυμάστε; Δεν είναι της ώρας να συζητήσουμε λεπτομέρειες αλλά θυμάστε τι έλεγε ο Σαμαράς στα Ζάππεια; Ποια είναι οι θέσεις σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Είμαστε το μόνο κόμμα ίσως που έβγαλε πολύ συγκεκριμένες θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ευρωπαϊκές εκλογές έχουμε και αυτές τις μέρες, θα το είδατε, στις κυριακάτικες εφημερίδες, σε τέσσερις εφημερίδες, δημοσιεύσαμε θέσεις για το περιβάλλον, για το Σύνταγμα, μια συγκεκριμένη επεξεργασμένη θέση για το Σύνταγμα, για το πώς πρέπει να βγαίνουνε οι τραπεζίτες, να μην τις βγάζει ο Σαμαράς και ο Τσίπρας, έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και περιμένουμε να δούμε τι θα πούνε και τα άλλα κόμματα, θέσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή.Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες βγάζουμε γιατί έχουμε μια συγκεκριμένη αρχή. Έχουμε αρχές, που είναι το σημαντικότερο για έναν πολιτικό.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Συνεπώς θα λέγατε ότι είναι λογικό, υπάρχει χρόνος, δημιουργούμε και προχωράμε και δεν είναι το ζητούμενο μόνο το πρόγραμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση σε καμία χώρα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα που ζούμε που να είπε: προεκλογικά θα κάνω αυτό και να έκανε αυτό. Έτσι; Είναι ένα ευχολόγιο: ανάπτυξη, δημοκρατία, αλληλεγγύη και εμείς πρέπει να φύγουμε απ’ αυτό το ευχολόγιο και έχουμε φύγει ήδη και πάμε σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις και θα το δείτε ότι το πρόβλημα θα το έχουν τα άλλα κόμματα να απαντήσουν στις θέσεις μας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Διάβαζα σήμερα τη συνέντευξή σας στην Εφημερίδα των Συντακτών και αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αυτή ήταν η ερώτηση. Πριν λίγο καιρό εδώ όταν μιλούσατε με τον Γιώργο Παπαδάκη είπατε ότι η Ελλάδα είναι ένα ναυάγιο. Από τη μία πλευρά λοιπόν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, οι κυβερνήσεις που έστειλαν και την έκαναν ναυάγιο και από την άλλη είναι ένας αριστερίστικος λαϊκισμός ο οποίος λέω ναυαγέ μείνε εκεί, θα έρθω εγώ και με ένα νόμο θα σε κάνω από ναυαγό καπετανέο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας τα πω με δικά μου λόγια;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Αλλάξατε θέση; Γι’ αυτό ρωτώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Απ’ την πρώτη στιγμή το DNA του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έχει μέσα τη συνεργασία και νομίζουμε ότι δεν θα αλλάξει η χώρα, δεν θα αλλάξει αυτή η κοινωνία εάν δεν πειστούν οι πολιτικές δυνάμεις να κάτσουν να συνεργαστούν. Να συνεργαστούν όμως όχι για να μοιράζουν θέσεις όπως το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, γιατί μέχρι τώρα όλες οι συνεργασίες βασίστηκαν στο τι θα μου δώσεις για να σε ψηφίσω. Εμείς λέμε λοιπόν κάτι άλλο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη των λύσεων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι προεκλογικά, πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα έρθει και θα πει: ορίστε, τα 20 σημεία τα οποία θα αλλάξουν τη χώρα. Θα τα θέσουμε σε δημόσια συζήτηση, όχι πίσω από τις πόρτες, μπροστά, στον κόσμο και θα πούμε ότι γι’ αυτά τα 20 προβλήματα θέλουμε 20 προτάσεις απ’ τα άλλα κόμματα. Είναι πολύ πιθανόν, αυτό λέμε εμείς, είναι πολύ πιθανόν ο Σαμαράς να μας δώσει μερικές ικανοποιητικές απαντήσεις, όπως είναι πολύ πιθανόν να μας δώσει κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις ο Τσίπρας. Δεν θεωρούμε δηλαδή ότι είμαστε εμείς μόνοι οι παντογνώστες. Άρα με βάση τις απαντήσεις που θα μας δώσουνε θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι ποια κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει αυτό τον τόπο.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Όμως με παλιά υλικά φτιάχνεις οικοδομή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Όχι. Γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι αυτοί που οδήγησαν την χώρα στο ναυάγιο δεν μπορεί να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από κει και πέρα όμως ο λαός αποφασίζει. Έχουμε μπροστά μας μια αναμέτρηση, των ευρωεκλογών και έχουμε μια άλλη αναμέτρηση, μεγαλύτερη, των εθνικών εκλογών. Ο κόσμος θα αποφασίσει σε τι ποσοστό θέλει να συμμετέχουν οι άλλοι σε μία κυβέρνηση. Δεν μπορεί να το αποφασίσουμε εμείς. Εμείς αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι ότι βοήθα, φέρε λίγο καθαρό νερό στα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής, ενίσχυσε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ίσως ενισχύοντας ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να ενισχύσεις και κάποιες άλλες φωνές στα κόμματα που θέλουν τη συνεργασία, γιατί κοιτάχτε, υπάρχει ένα θέατρο του παραλόγου. Έτσι; Ό,τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άχρηστο, ό,τι λέει η Νέα Δημοκρατία είναι άχρηστο. Ε δεν είναι έτσι. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Δεν είναι αυτές οι κουβέντες που πιστεύει ο Έλληνας. Αυτό λέμε εμείς. Εμείς ερχόμαστε απ’ την κοινωνία για να πούμε ότι παιδιά θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση. Έχουμε βασικές αρχές αλλά να βάλουμε και κάποιους συγκεκριμένους στόχους γιατί ο κόσμος δεν πιστεύει σε δεύτερες πολιτικές παρουσίες. Δηλαδή δεν πιστεύει ότι αύριο ένα 25% ΣΥΡΙΖΑ ή ένα 25% Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή μας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ναι. Αυτό το νέο νερό που θα φέρει στην πολιτική σκηνή ο κόσμος εσείς το έχετε οριοθετήσει εκλογικά ας πούμε σαν επιτυχία ή αποτυχία σε ένα 5%. Είπατε ότι το 5% είναι συνέχεια ή…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εγώ έχω πει ότι ο στόχος, ο μεγαλεπήβολος στόχος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και δεν θέλω να κάνω πίσω είναι να είναι τρίτη δύναμη στη χώρα. Είναι αυτό που λένε οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Εγώ θέλω να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κόμμα, ένα κόμμα που πιστεύει σε μια δίκαιη Ευρώπη, ένα κόμμα να σας το πω τηλεγραφικά που θέλει να τα αλλάξει όλα αλλά χωρίς να γκρεμίσει την χώρα, αυτός είναι ο στόχος μας, να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτό το κόμμα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι τρίτη πολιτική δύναμη. Το τι θα είναι βέβαια θα το κρίνουν οι εκλογές.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ναι, να είναι τρίτη πολιτική δύναμη. Από ό,τι καταλαβαίνω με βάση το ποσοστό των δημοσκοπήσεων, είπατε αυτό τουλάχιστον που δίνουν οι δημοσκοπήσεις το οποίο είναι αρκετά καλό ποσοστό. Αν δεν είναι αυτό το ποσοστό και είναι ας πούμε ένα 5% θα συνεχίσετε ή υπάρχει όριο εκλογικό θέλω να πω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάχτε, υπάρχουν μερικοί πολιτικοί που ταυτίζουν την ύπαρξή τους με τη σωτηρία της χώρας και λένε ότι αν χαθώ εγώ θα χαθεί η χώρα. Έχουμε ακούσει και κάποιους αυτές τις μέρες να το λένε. Αν δεν με ψηφίσετε η χώρα θα γίνει Ουκρανία. Εμείς δεν λέμε αυτό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έρθει γρήγορα μια ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό. Λέμε ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι η καλύτερη αφορμή αυτή τη χρονική στιγμή στις ευρωεκλογές ο κόσμος να βάλει σφήνα ανάμεσα σε δύο τυφλούς μονομάχους ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό λέμε. Και θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Θα επιμείνουμε σ’ αυτό ό,τι ποσοστό και να πάρουμε. Είπα εγώ όμως ότι δεν έχουμε σκοπό να κατσικωθούμε και στο σβέρκο του κόσμου. Δεν είναι άεργοι. Δεν μας ενδιαφέρει να πάμε για να πάρουμε κάποια λεφτά απ’ τα δημόσια ταμεία και να επιμένουμε ότι είμαστε κόμμα αν ο κόσμος δεν μας θέλει. Ο κόσμος με την ψήφο του πρέπει να συνταξιοδοτεί ή να απορρίπτει κάποιες λύσεις. Να ’ρθει ένας Θεοδωράκης ο οποίος θα είναι πιο καλός απ’ αυτόν. Θα έχει ίσως τα ίδια μηνύματα αλλά θα είναι πιο πειστικός. Αυτό είπαμε. Ότι δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας αναντικατάστατους, ούτε εγώ, ούτε οι άλλοι 42 που αφήσαν τις δουλειές τους για να φέρουν αυτό τον αέρα ανανέωσης στο πολιτικό σκηνικό.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Συνεπώς δεν βάζετε συγκεκριμένο εκλογικό πήχη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα ότι με 3 και 5% πας σπίτι σου. Είπα όμως και σας λέω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που συζητάμε είναι άλλο. Είναι εάν ο κόσμος ψηφίσει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ για τρίτη πολιτική δύναμη, γιατί σκεφτείτε, επιτρέψτε μου, σκεφτείτε πώς ήταν το πολιτικό σκηνικό και ποια ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα πριν εμφανιστεί ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Σκεφτείτε αν ήτανε μία προσβολή για τη χώρα και σκεφτείτε εάν υπήρχε και κυβερνητική λύση σ’ αυτή τη χώρα. Έχεις τους δύο μονομάχους που έχουνε 25 και 25, 24 και 23, 20 και 22; Δεν έχει σημασία, αλλά μιλάγαμε για τέτοια ποσοστά.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Εννοείτε για τη Χρυσή Αυγή τώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω για τους δύο μονομάχους.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Εκτός. Για την τρίτη πολιτική δύναμη που είπατε εννοείτε για τη Χρυσή Αυγή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, πώς θα ανασάνει αυτή η χώρα; Με ποιες συμμαχίες; Πώς θα πάνε; Πώς θα πάνε; Δηλαδή αυτοί που κατηγορούν σήμερα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα πρέπει να σκεφτούν πώς ήταν τα πράγματα πριν εμφανιστεί ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι μία διέξοδος σταθερότητας για τον Έλληνα πολίτη, γιατί σας λέω ότι είναι μια υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, με ανθρώπους που γνωρίζει ο κόσμος, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει, που έχουν διευθύνει πράγματα και που μπορείς να τους εμπιστευτείς. Να τους εμπιστευτείς μέρος της κυβερνητικής ευθύνης αύριο.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Νομίζω ότι χρησιμοποιήσετε πολύ συχνά παραδείγματα και από την Ευρώπη, το ποσοστό μπορεί να φέρει αλλαγή. Δηλαδή θέλω να πω και ένα 5% μπορεί να φέρει αλλαγή σε ένα πολιτικό σύστημα. Άρα είναι κάπως υπερβολικό ή ακόμα και αλαζονικό το να λέει κάποιος ότι εγώ μπορεί να φύγω με 5%.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί είναι αλαζονικό; Εγώ θα περίμενα… Συγνώμη, έχετε άλλα μέτρα μάλλον. Έχετε μέτρα κάποιους πολιτικούς που λένε ότι εγώ θα πάρω σύνταξη από τη Βουλή, θα είμαι εδώ πάντα. Υπάρχουν κάποιοι τύποι, τους είδα και στη Βουλή που κατηγορούν ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ που εμφανίστηκε και λένε: μα θα μας μάθει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ τη δουλειά μας; Όταν εμείς είμαστε 15 χρόνια βουλευτές, 10 χρόνια Υπουργοί. Αυτό που λένε έπρεπε να τους οδηγήσει στην απόφαση για αυτό φεύγουμε και αυτοί λένε γι’ αυτό μένουμε. Εμείς λοιπόν λέμε το αντίστροφο. Λέμε ότι κάνουμε μια τίμια πρόταση στον ελληνικό λαό. Ότι η χώρα δεν έχει χρόνο. Δεν έχει χρόνο η χώρα. Το αντιλαμβάνεστε. Έχει τελειώσει η υπομονή του ανθρώπου, έχει τελειώσει η υπομονή του άνεργου. Έχει τελειώσει το παραμύθι των μαγικών λύσεων. Άρα εμφανίζεται μία δύναμη η οποία πατάει στα πόδια της και ζητάει ρεαλιστικές επαναστατικές λύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, αυτό είναι το ρεαλιστικές, και επαναστατικές, δηλαδή γρήγορα. Αυτό λοιπόν το θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Εάν ο ελληνικός λαός μας γυρίσει την πλάτη εμείς θα πούμε όχι, έκανες λάθος, επιμένουμε, θα είμαστε εδώ; Για ποιο λόγο; Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Είμαστε πολίτες που στα πλαίσια της σωτηρίας της χώρας, γιατί η χώρα πιστεύουμε ότι κινδυνεύει, δώσαμε το παρών. Εάν ο κόσμος δεν ψηφίσει εμάς και επιμένει να θέλει άλλες δυνάμεις να πρωταγωνιστούν στον πολιτικό στίβο το τίμιο είναι να φύγουμε. Αυτό είναι η άποψή μου, αυτό υποστηρίζω και επιτρέψτε μου, πιστεύω ότι είναι ένα νέο πολιτικό ήθος.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Κάντε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και εσείς και οι υπόλοιποι…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και περνάω πολύ καλά.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Χαίρομαι πολύ. Μιλάτε με κόσμο. Γιατί λένε ότι θα σας ψηφίσουν; Γιατί βέβαια υπάρχει και η ώρα της κάλπης αλλά μέχρι τότε για ποιο λόγο ότι θα ψηφίσουν ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς κάνουμε κάτι πολύ πρωτότυπο και θα το έχετε δει και στα ρεπορτάζ. Δεν πάω σε μια πόλη και τώρα σε λίγο θα πάω στη Νέα Σμύρνη που έχει μαζευτεί κόσμος να με ακούσει. Εμείς δεν έχουμε ομιλία, δεν βγάζουμε από το τσεπάκι μια ομιλία την οποία την λέμε ξέρεις στη Νέα Σμύρνη, μετά στον Πειραιά, μετά στην Καρδίτσα και πάει λέγοντας.
Δεν υπάρχει ομιλία τυφλοσούρτης. Κατεβαίνουμε στον κόσμο και αρχίζουν τα ερωτήματα. Σε κάθε περιοχή τα ερωτήματα είναι διαφορετικά. Σε περιοχή που υπάρχει μεγάλη ανεργία μας μιλάνε γι’ αυτό. Σε περιοχή που θέλουν να μιλήσουν για την παραγωγή μιλάμε γι’ αυτό. Σε κάθε περιοχή απ’ αυτές που έχω πάει, έχω πάει σε 30 πόλεις, μικρές και μεγάλες, ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του. Η κοινή συνισταμένη ξέρετε ποια είναι; Τι μας λένε στο τέλος κυρίως; Μην μας προδώσεις. Υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα που μας έχει προδώσει. Υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, ένα κομματικό σύστημα θα έλεγα εγώ, που έχει ταυτίσει την επιβίωσή του με την εξουσία. Μην γίνεις σαν και αυτούς. Παίξε το παιγνίδι χωρίς κομματικούς στρατούς. Και μέχρι τώρα το κάνουμε. Εμείς δεν έχουμε κομματικό στρατό. Πάμε έτσι. Γυμνοί στον κόσμο. Μόνοι μας. Παίρνουμε το αυτοκίνητο, το λεωφορείο, το τρένο και πάω σε ένα μέρος με ένα - δύο συνεργάτες μου και στήνουμε μία συζήτηση από το κάλεσμα των εθελοντών. Αυτό λέει ο κόσμος. Ότι, επιτρέψτε μου είναι λίγο, θα το πω, μην γίνεις σαν και αυτούς, μην γίνεις δηλαδή μια κομματική νομενκλατούρα που έρχεται με τις λιμουζίνες, αράζει, έχει μια σίγουρη συμπεριφορά, βγάζει μια ομιλία, μας υπόσχεται πέντε πράγματα, μπαίνει στη λιμουζίνα και σηκώνεται και φεύγει. Και νομίζω ότι δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Συνεπώς από ό,τι καταλαβαίνω πέρα απ’ αυτό στα προβλήματα κυρίως εμμένουν στην ανεργία. Αυτό φαίνεται και από το ευρωβαρόμετρο τουλάχιστον σήμερα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμμένουν στην ανεργία, εμμένουν στην απουσία παιδείας, εμμένουν στην αδυναμία παραγωγής, εμμένουν στις μικρές εξαγωγές, εμμένουν σε όλα αυτά τα προβλήματα που είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και βέβαια υπάρχει ένα συνεχές ερώτημα. Γιατί δεν συνεργάζεται το πολιτικό σκηνικό; Γιατί δεν συνεργάζεται; Αυτό το πράγμα το οποίο έχει συμβεί και το οποίο το περνάμε εδώ ως δεδομένο…
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Εννοείτε δεν συνεργάζεται, πώς το εννοείτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πει κάποιος ότι αυτό που είπε ο διπλανός μου στη Βουλή είναι σωστό. Ζούμε δύο χρόνια το θέατρο του παραλόγου. Μια κυβέρνηση που ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο και το φέρνει στο παραπέντε χωρίς να ξέρει κανείς βουλευτής της τι γράφει αυτό το νομοσχέδιο και είναι υποχρεωμένοι αυτοί να πουν όλοι ναι και λένε όλοι ναι και από την άλλη είναι το άλλο κόμμα που θα πει σε όλα όχι. Και το αντίστροφο. Αν προτείνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει η Νέα Δημοκρατία σε όλα όχι. Αυτό είναι κάτι παράλογο. Δεν έχει σχέση ούτε με την ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά ούτε με αυτό που θέλει ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Είδατε μία έρευνα που μου αναφέρατε πριν, μια δημοσκόπηση; Στην ίδια δημοσκόπηση πέρα από τα ποσοστά του ΠΟΤΑΜΙΟΥ υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Πολύ ενδιαφέρον και επιτρέψτε μου να το πω. Υπάρχει το ερώτημα: μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, σαν και αυτή που είναι τώρα, σας ικανοποιεί; Το 28% του κόσμου λέει με ικανοποιεί. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σας ικανοποιεί; Το 25% του κόσμου λέει με ικανοποιεί. Το 50% του κόσμου λέει ότι θέλει μία άλλη κυβέρνηση. Εμείς λοιπόν τα κόμματα κυρίως, τα δύο μεγάλα, έχουν κλείσει τα αυτιά τους στην κοινωνία και κοιτάζονται στον καθρέφτη και λένε: ικανοποιήσου με μένα, καθρέφτη. Ικανοποιήσου με μένα. Το 50% του κόσμου όμως ζητάει μία άλλη κυβέρνηση. Τι εννοεί ο κόσμος μια άλλη κυβέρνηση; Δεν ζητάει εμένα. Ο κόσμος ζητάει συνεργασίες. Ο κόσμος ζητάει συνεννόηση. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν υπήρξε η ελάχιστη συνεννόηση και δεν υπήρξε γιατί φερθήκανε ανώριμα οι πολιτικοί μας ηγέτες, γιατί θυμάστε τι έλεγε ο Σαμαράς μέχρις στο παραπέντε. Έλεγε ότι ο διάβολος είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα συνεργαστώ ποτέ μαζί του. Αυτή η συμπεριφορά λοιπόν για μας έχει τελειώσει και υπάρχει ξαφνικά ένα κόμμα που δίνει μια σιγουριά στον πολίτη.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Γι’ αυτό ζητάτε να είστε ρυθμιστής προφανώς για την επόμενη μέρα, να συζητήσετε αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, ζητάω απ’ τον κόσμο να είναι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ η μαγιά μιας νέας πολιτικής εποχής. Μπορούμε να ζήσουμε μια νέα μεταπολίτευση. Να φύγουμε και από τις ακραίες ιδεολογίες που ακούγονται, κάτι φασιστικά πράγματα, που ταλαιπωρούν τη χώρα, αλλά να φύγουμε και από τους λαϊκισμούς. Τους αριστερούς λαϊκισμούς που λένε θα πατήσω ένα κουμπί και θα γίνεις πλούσιος γιατί δεν υπάρχουν αυτά τα κουμπιά και το άλλο, ο δεξιός λαϊκισμός που λέει: κάνε υπομονή, υπάκουσε σε ό,τι λέει η Μέρκελ και κάποια στιγμή θα μας ανταμείψει. Εμείς λέμε λοιπόν ότι δεν κινούμαστε ούτε στον αριστερό λαϊκισμό, ούτε στον δεξιό λαϊκισμό.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ποιος είναι για σας ο άγνωστος Χ των εκλογών; Το λέω αυτό γιατί υπάρχει και η απόφαση από τον Άρειο Πάγο να συμμετέχει τελικά και η Χρυσή Αυγή, μπορεί να αλλάξει πολύ το σκηνικό, οι δημοσκοπήσεις ήταν με τη συμμετοχή βέβαια της Χρυσής Αυγής αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Είναι η αποχή; Είναι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές; Ποιος είναι για σας ο άγνωστος Χ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε ο κόσμος να πάει να ψηφίσει και θα κάνουμε μια καμπάνια γι’ αυτό. Όχι μια καμπάνια για ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Θα ζητήσουμε να πάει ο κόσμος να ψηφίσει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεγαλώνει τις αρμοδιότητές του. Έτσι; Δεν είναι πρέπον να έχουμε μικρή συμμετοχή. Εμείς θέλουμε λοιπόν ο κόσμος να πάει να ψηφίσει. Αυτή θα είναι η καμπάνια μας. Να πάει να ψηφίσει. Ας ψηφίσει τους άλλους. Αλλά την Κυριακή των εκλογών η Ελλάδα υπερήφανα να πει ότι έχω τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην Ευρώπη. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Και το δεύτερο είναι και ελπίζω ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει, έτσι φαίνεται, ότι η λύση δεν βρίσκεται στο να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι ευρωεκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία ο κόσμος να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δύο μονομάχους. Να τους πει ότι έχω μία λύση από την κοινωνία, έχω μία λύση καθαρή, έχω μία λύση η οποία δεν υπακούει ούτε σε μικρά συμφέροντα, ούτε σε μεγάλα συμφέροντα.
Νομίζω ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει αυτό και παρά τον πόλεμο που δέχεται από όλο σχεδόν το πολιτικό σύστημα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ υπάρχει ένας κόσμος που επιμένει στο ΠΟΤΑΜΙ, γιατί καταλαβαίνει ότι θα φέρει καθαρό νερό στη λίμνη της πολιτικής.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ποια είναι η προτεραιότητά σας την επόμενη μέρα; Αν τελικά τα ποσοστά ευοδωθούν και μπείτε με το ποσοστό που θέλετε εσείς στην Ευρωβουλή. Ποιες είναι οι κινήσεις σας την επόμενη μέρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο. Πρώτον: έχω πάει ήδη στην Ευρωβουλή, έχω μιλήσει με ηγέτες σοσιαλιστές, φιλελεύθερους, πράσινους και έχουμε πει ότι η Ευρώπη πρέπει να δει πολύ πιο σοβαρά το Νότο. Πρέπει να δει πιο σοβαρά τον άνεργο νέο. Έχουμε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Ότι οι άνεργοι νέοι της Ελλάδας είναι άνεργοι νέοι της Ευρώπης.
Πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο. Και κάνουμε και μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, επιτρέψτε μου, και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Εμείς και το έχουμε μετρήσει μπορούμε να το αντέξουμε. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους επιχειρηματίες μέχρι 30 χρονών να επιχειρούν για ένα χρόνο χωρίς να πληρώνουν φόρους. Χωρίς να πληρώνουνε ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ως πολίτες του κόσμου γι’ αυτά που κάνει η Δανία, γι’ αυτά που κάνει η Αμερική και εμείς να μην τολμάμε να τα κάνουμε. Καινοτομία λοιπόν για τους νέους, ενίσχυση των νέων είναι η πρώτη προτεραιότητά μας στην Ευρώπη και στο εσωτερικό μέτωπο είναι να έχουμε μεγάλο ποσοστό για να πείσουμε τους δύο μονομάχους ότι η λύση δεν είναι να είναι ο καθένας ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Είναι να βρούμε λύσεις συνεργασίας.
Δεν μπορεί να το κάνει όλος ο κόσμος και να αρνούνται να το κάνουν δύο κόμματα στην Ελλάδα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Για να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας διάβασα ότι πηγαίνοντας στην Ελλάδα ψάχνετε εσείς ο ίδιος για να βρείτε τα στελέχη που θα είναι στο ΠΟΤΑΜΙ ή τους αυριανούς βουλευτές. Μιλάτε λοιπόν με κάποια πρόσωπα και ανάμεσα στα άλλα που τα ρωτάτε είναι τι ψήφισαν. Βεβαίως με μια μυστικότητα. Εκείνοι σας ρωτούν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι ψήφισα εγώ;
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάποιοι απ’ αυτούς ναι.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Τους λέτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέει ο ένας στο αυτί του άλλου για να αποφύγουμε στους δημοσιογράφους.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Τους λέτε δηλαδή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τους λέω ναι. Τους λέω ότι -το έχω ξαναπεί- η προσοχή μου ήτανε στο χώρο της αριστεράς. Έτσι; Αλλά ψήφιζα υπεύθυνα. Ψήφιζα κάθε φορά με βάση το συμφέρον της χώρας. Είχα μια αδυναμία να γίνω στρατιώτης του ενός και του άλλου κόμματος, δηλαδή ποτέ δεν πέταξα λευκή πετσέτα απέναντι στα κόμματα, να πω εγώ μαζί σου θα είμαι ό,τι και να κάνεις.
Κάθε φορά έβλεπα ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας εκείνη τη στιγμή. Και νομίζω ότι έτσι σκέφτονται πλέον και οι πολίτες. Ξέρεις οι πολίτες δεν θέλουν να μετέχουν σε κομματικούς στρατούς. Τα κόμματα θέλουν κομματικούς στρατούς και είδαμε πώς τους συμπεριφέρονται κιόλας. Νομίζω ότι θέλουν κομματικούς στρατούς. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν θέλουν έτσι. Θέλουν πια να σκέφτονται κάθε φορά ότι αυτή τη φορά πρέπει να βοηθήσω αυτή την ενέργεια. Την άλλη φορά ίσως να βοηθήσω κάτι άλλο.
Νομίζω ότι αυτό μας κάνει δημοκράτες. Το να μη ταυτιζόμαστε, το να μην δίνουμε την ταυτότητά μας μια και έξω στα κόμματα και για πάντα. Να έχουμε τη δυνατότητα κάθε φορά να έχουμε μια επιλογή που θα είναι προς το συμφέρον της πατρίδας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

διαβάστε επίσης