16 Μαΐου, 2016

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών, με νέο αίμα, χωρίς λαϊκισμούς

Ποτάμι

Στην μανία της κυβέρνησης να νομοθετεί πάντα στο παρά πέντε και πάντα υπό πίεση αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στον Πάνο Χαρίτο στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας με την πολιτική που ασκούν και με την συνεργασία τους με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ έχουν αυτό-αποκλειστεί από το διάλογο του κέντρου για τις μεταρρυθμιστικές λύσεις».

«Υπάρχει μια εμμονή στην κυβέρνηση με φορολογικά μέτρα. Προστατεύει τις σπατάλες του κράτους και προσθέτει καινούριους φόρους. Ακόμα και με το ασφαλιστικό αυτό συνέβη, προστέθηκαν φόροι και εισφορές», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για «περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο» αναφέροντας ενδεικτικά τα δισεκατομμύρια που μπορούν να εξοικονομηθούν αν καταργηθούν ή ενοποιηθούν άχρηστοι οργανισμοί και αν το δημόσιο αξιοποιήσει την περιουσία του και πάψει να πληρώνει ενοίκια για όλες τις υπηρεσίες του. «Αλλά όταν κάποιος παίρνει εκατό χιλιάδες ενοίκιο από το δημόσιο έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί αυτό το ενοίκιο και να μην απειλούνται τα εκατό του χιλιάρικα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην πρόταση που κατέθεσε προς την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για ένα new deal, για μια νέα αρχή.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την Δημοκρατική Συμπαράταξη απάντησε:

«Το Ποτάμι δεν θα πάει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έρθει στο Ποτάμι. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η ένωση των υπαρχόντων σχημάτων. Αυτό που ενδιαφέρει, τουλάχιστον εμάς, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, σε στερεή βάση κάτι μεγαλύτερο που θα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους».

Για τα σύννεφα που παρουσιάστηκαν το ΣαββατοΚύριακο στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν θέλει να συνεχίσει μια κουβέντα που δίνει παραπολιτική τροφή στην πραγματικότητα που δεν της αξίζει, μετά όμως από τα επίμονα ερωτήματα του δημοσιογράφου είπε:

«Οι αρχηγισμοί του τύπου «είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα και ελάτε μαζί μας», σε κάθε εκδοχή δεν μας αφορούν. Κάποιοι, οι οποίοι έχουν μια κυβερνητική εμπειρία, εμπειρία εξουσίας δηλαδή, θεωρούν ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται στο δικό τους στρατόπεδο, στη δική τους πλευρά. Εμείς λέμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Λέμε ότι πρέπει, χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς να έχουμε βιδωθεί στις καρέκλες μας, να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και μεταρρυθμιστικό στο κέντρο».

Ερωτώμενος για το αν κ. Μητσοτάκης είναι κεντρώος απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, ενός συντηρητικού κόμματος. Πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη είναι σωστές και είναι και δικές μας επισημάνσεις. Αλλά η ΝΔ έχει αρκετά δεξιά βαρίδια και έχει και αρκετές ευθύνες γι' αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν -όπως όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν».

Χαρακτήρισε αστειότητες τα σενάρια των αντιπάλων του Ποταμιού ότι «ο Θεοδωράκης ή οι βουλευτές του Ποταμιού θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα σε συνδυασμούς άλλων κομμάτων».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό, μετά και την επίσκεψη - αυτοψία που πραγματοποίησε στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, ανέφερε ότι:

«Η εικόνα που βλέπουμε στο Ελληνικό προσβάλει και τη χώρα και τους πρόσφυγες» και επανάλαβε τη πρόταση του για μικρότερες δομές σε κλειστά στρατόπεδα που διαθέτουν υποδομές. Επίσης επέμεινε ότι «Πρέπει να λύσουμε το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα και σε δομές που δεν είναι κατάλληλες». «Χρειάζεται μία συγκεκριμένη δομή που θα πάρει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά των μεταναστών. Να αρχίσουν μαθήματα, να αρχίσουν τα σχολεία, να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία».

Ερωτώμενος για την κυβερνητική λύση που χρειάζεται, είπε:

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών. Όχι πρώην υπουργών, προφανώς υπάρχει ανάγκη από εμπειρία και πρέπει να υπάρχει και το παλιό μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να υπάρχει κυρίως νέο αίμα. Μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση χωρίς λαϊκισμούς που θα δώσει συγκεκριμένες λύσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε την ανάγκη να μειωθεί το κόστος του κράτους λέγοντας:

«Μπορεί η χώρα να εξοικονομήσει 3 δις ετησίως εάν υπάρξουν συγκεκριμένες τολμηρές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει συγχώνευση κάποιων οργανισμών. Έχουμε μια συγκεκριμένη λίστα με περίπου 300 τέτοιους οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα πρέπει να περιορίσουμε το κράτος και το δημόσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό».

Ερωτώμενος για το ζήτημα του χρέους τόνισε ότι:

«Είμαστε στο πλευρό οποιουδήποτε διεκδικεί τη μείωση του χρέους, γιατί εάν δεν καταφέρουμε να μειωθεί το χρέος δεν θα έχουμε καλή πορεία, στις αγορές και δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Πρέπει να γίνει τώρα η κουβέντα για το χρέος γιατί αν η χώρα μπει έστω και σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχει λόγο η υπόλοιπη Ευρώπη να ρυθμίσει το χρέος. Εμείς λέμε ότι ναι, σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε συνετή βάση, για τη ρύθμιση του χρέους».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Για το προσφυγικό:

Σταύρος Θεοδωράκης: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στο Ελληνικό, στην Ειδομένη, στον Πειραιά. Πρέπει να μην υπάρχουν μεγάλα γκέτο, το Ελληνικό πρέπει να κλείσει. Πρέπει να φύγουν 500-500 οι άνθρωποι να πάνε σε μικρότερες δομές και να συνειδητοποιήσουν ότι εκεί θα έχουν τη συνέχεια της ζωής τους. Δεν θέλω να πω παραπάνω πράγματα, δεν θέλω να τρομοκρατώ τον κόσμο αλλά αυτά που είδαμε στο Ελληνικό και αυτά που γίνονται στο Ελληνικό προσβάλλουν και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και εμάς τους ίδιους.

Ο δημοσιογράφος επιμένει να ρωτά τι ακριβώς συμβαίνει στο Ελληνικό:

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν πρέπει να πυροβολούμε τη χώρα μας και δεν θέλω να γίνεται η χώρα μας πρωτοσέλιδο στις ξένες εφημερίδες. Πρέπει να προστατέψουμε την προσπάθεια των Ελλήνων να φιλοξενήσουν χιλιάδες μετανάστες και χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν θέλω να μπούμε λοιπόν στις λεπτομέρειες με αστυνομικές ειδήσεις, γεγονότα και μικρά εγκλήματα που γίνονται σε αυτές τις περιοχές. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί ζουν σε συνθήκες άγριες. Δηλαδή όταν είναι 5 χιλιάδες συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο όση προσπάθεια και να κάνεις δεν μπορείς να επιβάλεις μία κανονική ζωή. Η κυβέρνηση ξέρει σε τι αναφέρομαι, η αστυνομία ξέρει σε τι αναφέρομαι. Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Οι δήμαρχοι ξέρουν και αυτοί και έχουν κάνει τις εκθέσεις τους. Άλλωστε σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση είχε πει ότι αυτή είναι μία προσωρινή λύση μέχρι τον Μάρτιο και έχουμε φτάσει το Μάιο.

Για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας με τη Τουρκία:

Σταύρος Θεοδωράκης: Ελπίζω ο Ερντογάν να καταλάβει ότι το συμφέρον του είναι να συνεργαστεί με την σοβαρή Ευρώπη. Ελπίζω ότι δεν θα καταρρεύσει η συμφωνία και η πληροφόρηση που έχουμε από την Ευρώπη είναι ότι ασκεί πίεση με κάθε τρόπο η σοβαρή Ευρώπη προς τον Ερντογάν να μην κάνει πίσω από αυτά που έχουμε συμφωνήσει.

Για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων:

Υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα και σε δομές που δεν είναι κατάλληλες. Το λέμε ξανά και ξανά. Χρειάζεται μία συγκεκριμένη δομή που θα πάρει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά των μεταναστών. Να δημιουργήσει δηλαδή η κυβέρνηση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε μία ξεχωριστή δομή γι' αυτά τα παιδιά. Να αρχίσουν μαθήματα. Πρέπει να ενταχθούν αυτά τα παιδιά στην ελληνική κοινωνία.

Για τις σχέσεις του Ποταμιού με τα άλλα κόμματα:

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν δημιουργήθηκε για να προσφέρει χείρα βοηθείας είτε στην κυβέρνηση, είτε σε παλιούς σχηματισμούς. Το Ποτάμι θα συνεχίσει τη δική του προσπάθεια. Από εκεί και πέρα βέβαια, διακρίνουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσο πολλά, τόσο μεγάλα που πραγματικά πρέπει να κάνουμε σοβαρές προσπάθειες συνεννόησης στο κεντρώο χώρο, στον μεταρρυθμιστικό χώρο και αυτές τις προσπάθειες το Ποτάμι τις κάνει.

Για το αν ο ίδιος κλήθηκε ή δεν κλήθηκε στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Σταύρος Θεοδωράκης: Το έχει δηλώσει εξ αρχής το Ποτάμι. Δεν κλήθηκα και γι’ αυτό δεν πήγα στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν θέλω να επανέλθω σ’ αυτή τη κουβέντα γιατί δίνει μια παραπολιτική τροφή στην πραγματικότητα που δεν της αξίζει.

Για το αν θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Δημοκρατική Συμπαράταξη:

Το θέμα είναι να υπάρξει συνεννόηση. Η συνεννόηση θα υπάρξει όχι για να πάει το Ποτάμι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Δημοκρατική  Συμπαράταξη στο Ποτάμι, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η ένωση των υπαρχόντων σχημάτων. Αυτό που ενδιαφέρει τουλάχιστον εμάς, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, σε στερεή βάση  κάτι μεγαλύτερο που θα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους.
Οι αρχηγισμοί του τύπου «είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα και ελάτε μαζί μας», σε κάθε εκδοχή δεν μας αφορούν.
Κάποιοι, οι οποίοι έχουν μια κυβερνητική εμπειρία, εμπειρία εξουσίας δηλαδή,  θεωρούν ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται στο δικό τους στρατόπεδο, στη δική τους πλευρά. Εμείς λέμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Λέμε ότι πρέπει, χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς να έχουμε βιδωθεί στις καρέκλες μας, να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και μεταρρυθμιστικό στο κέντρο.

Για το αν θα ήταν καλό να ήταν παρών ο ίδιος στην Συνδιάσκεψη:

Σταύρος Θεοδωράκης: Ήταν μια εσωκομματική διαδικασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν νομίζω ότι έχουμε ανάγκη από εικόνες, δεν μας λείπουν οι εικόνες, μας λείπει η ουσία. Η ουσία λοιπόν είναι να αποφασίσουμε ποιες είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί δεν είμαι σίγουρος, ότι συμφωνούμε με όλους σε όλα... Το βασικό είναι να πούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε στη ζωή των Ελλήνων. Και αμέσως μετά να δούμε πως αυτό θα λάβει και έναν πολιτικό χαρακτήρα.

Για το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία της Επιτροπής θέσεων και διαλόγου:

Σταύρος Θεοδωράκης: Δική μου ήταν η πρωτοβουλία να πάρω την κυρία Γεννηματά και να της πω ότι θα πρέπει να φτιάξουμε μία επιτροπή. Βεβαίως υπήρχαν και πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που πίεζαν σε αυτή την κατεύθυνση, για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο και είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια στέρεη βάση. Άρα μη δίνετε σημασία στα μικρά που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες, Εμείς θα προσπαθήσουμε. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει σε όλο το κεντρώο μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο η σοβαρότητα, η επιδίωξη του μεγάλου και θα κάνουμε πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τον Ιούνιο.

Για το αν θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη κεντρώο:

Σταύρος Θεοδωράκης: Πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη είναι σωστές και είναι και δικές μας επισημάνσεις. Και γι΄αυτό ακριβώς, όταν εκλέχθηκε, του είπα "καλή πορεία, καλό κουράγιο και άλλαξε και τη ΝΔ". Αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα, έχει αρκετά δεξιά βαρίδια και έχει και αρκετές ευθύνες γι' αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν - όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ευθύνες. Μπορεί σήμερα να πυροβολούμε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δε ξεχνάμε ότι η κρίση σ' αυτή τη χώρα δε προήλθε τον τελευταίο χρόνο, προϋπάρχει. Άρα έχει μεγάλες ευθύνες το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, η κυβερνητική ΝΔ. Χρειάζεται στη ζωή μια έμπρακτη αυτοκριτική, όχι μόνο συνθηματολογική αυτοκριτική.

Για την παρουσία του στο συνέδριο της Δράσης:

Σταύρος Θεοδωράκης: Δε θα μπορούσα να μην πάω. Η Δράση μας είχε εμπιστευθεί. Στήριξε τον Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς στο συνέδριό μας ήμασταν πάρα πολύ ανοιχτοί. Είχαμε καλέσει την κυρία Γεννηματά, τον κ. Μητοστάκη, τον κ. Σκυλακάκη. Όλο το φάσμα των δημοκρατικών κομμάτων. Όταν λοιπόν γίνεται ένα συνέδριο ενός κόμματος, είσαι υποχρεωμένος να πας.

Για το αν συμφωνεί να υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου:

Σταύρος Θεοδωράκης: Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να ξεκαθαρίσουμε ο καθένας τις πολιτικές του προτάσεις γιατί και η τελευταία συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι δεν είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πούμε τι θέλουμε. Το εύκολο είναι να λέμε τι δε θέλουμε. Και το κάνει πάντα η αντιπολίτευση: "δε θέλουμε αυτό το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση". Θα γνωρίζετε ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που υπέδειξε συγκεκριμένο σύστημα ασφαλιστικό, ριζικά διαφορετικό απ΄αυτό της κυβέρνησης. Αυτή είναι σήμερα η ανάγκη για τον πολίτη και όχι να λέμε πόσο κακή είναι η κυβέρνηση, αλλά να λέμε τι θα κάνουμε πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα που έχει η χώρα. Εμείς κάνουμε μια καμπάνια αυτές τις μέρες για τους φόρους και την υπερφορολόγηση για πούμε στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχουν άλλες λύσεις.

Για το αν θα πρέπει να υπάρξει ένας διάλογο του Ποταμιού με τη ΝΔ:

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν έχουμε  προεκλογική περίοδο για να έχουμε κάποια αγωνία για το τι θα γίνει αύριο. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών. Όχι πρώην υπουργών. Προφανώς υπάρχει ανάγκη από την εμπειρία του παλιού αλλά θα πρέπει να υπάρχει κυρίως νέο αίμα σ' αυτή την προσπάθεια. Μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση χωρίς λαϊκισμούς που θα δώσει συγκεκριμένες λύσεις.

Για το αν θα συνεργασθεί εκλογικά με την ΝΔ:

Σταύρος Θεοδωράκης: Αυτές οι αστειότητες που διακινούνται από κάποιους αντιπάλους μας ότι "ο Θεοδωράκης θα συνεχίσει και οι βουλευτές του Ποταμιού θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα στους συνδυασμούς άλλων κομμάτων" δεν υπάρχουν. Έχω πει ότι μπήκα στην πολιτική ως αρχηγός του Ποταμιού, δε θα συνεχίσω την καριέρα μου ή δε θα διασώσω -αν θέλετε- την καριέρα μου ως βουλευτής άλλου κόμματος.

Για την ενότητα και την συνοχή του Ποταμιού:

Σταύρος Θεοδωράκης: Την Κυριακή είχαμε την Μεγάλη Συνάντηση των αντιπροσώπων από όλη την χώρα. Ήρθαν 200 στελέχη απ' όλη την Ελλάδα. Η συνοχή είναι απόλυτη. Πάντα σε ένα κόμμα υπάρχουν αντιρρήσεις σε μικρά πράγματα αλλά ο κύριος άξονας των θέσεων μας αγκαλιάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών. Και οι αποφάσεις που έχουμε πάρει τον τελευταίο καιρό με όλους τους βουλευτές χωρίς κανείς να μειοψηφήσει δείχνουν ότι η ομάδα έχει απόλυτη συνοχή.

Για το νομοσχέδιο που φέρνει το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση στην Βουλή:

Σταύρος Θεοδωράκης: Υπάρχει μια μανία της κυβέρνησης με το παρά πέντε. Το παρά πέντε δε βοηθά το δημοκρατικό διάλογο. Όλα γίνονται υπό πίεση. Ποια μέτρα να στηρίξουμε; Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τί θα προβλέπει ο νόμος. Θα έρθει ο νόμος την Πέμπτη, θα αρχίσουν οι τροποποιήσεις την Παρασκευή, θα μπούμε σε μια συζήτηση σε Ολομέλεια το Σάββατο και την Κυριακή θα ψηφίσουμε. Με ελάχιστα περιθώρια διαλόγου και αλλαγών. Η εκτίμηση μου είναι ότι θα είναι μια πρόταση που θα είναι δύσκολο να ψηφίσουμε. Αλλά δεν μπορώ να το πω τελεσίδικα.

Για τις διαφωνίες του με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις:

Σταύρος Θεοδωράκης: Υπάρχει μια εμμονή στην κυβέρνηση σε φορολογικά μέτρα. Προστατεύει τις δαπάνες του κράτους και προσθέτει καινούργιους φόρους. Ακόμα και με το ασφαλιστικό αυτό συνέβη, προστέθηκαν φόροι και εισφορές. Θα πρέπει να δούμε τι ελαφρύνει το κόστος του κράτους. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Μπορεί η χώρα να εξοικονομήσει 3 δις ετησίως εάν υπάρξουν συγκεκριμένες τολμηρές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει συγχώνευση κάποιων οργανισμών, αλλά αυτό συνεπάγεται διαμαρτυρίες από ορισμένους. Έχουμε μια συγκεκριμένη λίστα με περίπου 300 τέτοιους οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα πρέπει να περιορίσουμε το κράτος και το δημόσιο να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Σήμερα αποκαλύφθηκε, κάτι που το Ποτάμι είχε πει πολλάκις, για τα κτίρια. Έχουμε χαρτογραφήσει τα κτίρια του δημοσίου που είναι άδεια και αυτά για τα οποία πληρώνουμε ενοίκιο. Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό; Το Κεράνης εκκρεμεί εδώ και εφτά χρόνια. Οι Έλληνες το έχουν πληρώσει. Και αντί να αξιοποιούνται αυτά τα κτίρια πληρώνουμε ενοίκια. Για δύο λόγους. Αρχικά, γιατί υπάρχει αναποφασιστικότητα και, έπειτα, υπάρχουν και μικροσυμφέροντα. Γιατί όταν κάποιος παίρνει εκατό χιλιάδες ενοίκιο από το δημόσιο έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί αυτό το ενοίκιο και να μην απειλούνται τα εκατό του χιλιάρικα.

Για New Deal και την νέα αρχή που προτείνει το Ποτάμι:

Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι η εθνική συνεννόηση στην οποία θα πρέπει να λάβουν μέρος οι δυνάμεις της πολιτικής, αλλά και οι δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Εμείς δεν έχουμε ταμπού, εννοούμε και τους επιχειρηματίες και τα συνδικάτα -όσο απ' αυτά είναι υγιή και δυνατά και δεν είναι σφραγίδες. Για να πάει μπροστά η Ελλάδα χρειάζεται μια επιχειρηματική συμφωνία. Πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να φεύγουν στην Αλβανία και τη Βουλγαρία. Εάν οι εταιρίες συνεχίσουν να φεύγουν θα βρεθούμε σε νέα ύψη ανεργίας.
Χρειάζεται λοιπόν μια νέα συμφωνία πολιτική, κοινωνική και οικονομική, η οποία θα σταθεροποιήσει τη χώρα. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εκφραστεί και σε πολιτικό επίπεδο.

Για το μνημόνιο του 2015 και την επιμονή του Ποταμιού να λέει «φέρτε μια συμφωνία, να την υπογράψουμε»:

Σταύρος Θεοδωράκης: Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι αυτό που λέγαμε στη Βουλή ήταν το απολύτως σωστό. Λέγαμε τον Απρίλιο φέρε τη συμφωνία να την υπογράψουμε. Από τον Απρίλιο μέχρι το καλοκαίρι, ακολούθησε Αρμαγεδώνας για τη χώρα. Χάσαμε δισεκατομμύρια και έκλεισαν οι τράπεζες. Η ζημιά ήταν τεράστια. Η συμφωνία που υπερασπιστήκαμε, αυτή του Γιούνκερ, ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που έφερε τελικά ο κ.Τσίπρας εκείνο τον Αύγουστο. Και αναγκαστήκαμε, με το πιστόλι στον κρόταφο, όλοι να την υπογράψουμε. Σας θυμίζω ότι τον Αύγουστο ή θα υπογράφαμε αυτή τη συμφωνία ή η χώρα θα πήγαινε στα θυμαράκια, δηλαδή στην δραχμή.

Για το χρέος:

Σταύρος Θεοδωράκης:  Είναι σημαντικό να έχει μπει στο κάδρο το χρέος. Αλλά, πως έχει γίνει αυτό; Με τους όρους που το Ποτάμι έλεγε. Η κυβέρνηση ζητούσε ονομαστικό κούρεμα του χρέους. Αυτό έλεγαν, στη Θεσσαλονίκη, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τους ζητούσαμε να μην εξαπατούν τον ελληνικό λαό, γιατί δεν θα δεχτούν οι άλλοι λαοί ονομαστικό κούρεμα του χρέους. Θα δεχτούν εξαγορά μέρους του χρέους του ΔΝΤ, θα δεχτούν επιμήκυνση και ακόμα περαιτέρω πτώση των επιτοκίων.  Αυτά είναι που σήμερα ο κ.Τσίπρας υπερασπίζεται. Είμαστε στο πλευρό του οποιουδήποτε διεκδικεί μείωση του χρέους. Αν δεν καταφέρουμε να μειωθεί το χρέος δεν θα έχουμε καλή πορεία στις αγορές και δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Πρέπει να γίνει τώρα η κουβέντα για το χρέος. Γιατί αν η χώρα μπει έστω και σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχει λόγο η υπόλοιπη Ευρώπη να ρυθμίσει το χρέος. Θα λένε ότι άντε κούτσα- κούτσα οι Έλληνες, σε 200, σε 300 χρόνια θα αντιμετωπίσουν το χρέος. Εμείς λέμε πως πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να πιέσει, σε συνετή βάση, για τη ρύθμιση του χρέους.

Για τις μεταρρυθμίσεις:

Σταύρος Θεοδωράκης: Είμαστε η χώρα που έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο κόσμος πλέον ακούει τη λέξη μεταρρύθμιση και τρομοκρατείται. Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουμε αποτελέσματα στις ζωές των Ελλήνων.

Για το New Deal σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ:

Σταύρος Θεοδωράκης: Τη Δευτέρα κάνουμε στην Αθήνα μια εκδήλωση για τα ελληνικά προϊόντα. Η κυβέρνηση, υπακούοντας στην εντολή της Ευρώπης, επιτρέπει να παρασκευάζεται γιαούρτι από σκόνη γάλακτος, επειδή κάποιες βόρειες χώρες θέλουν να ξεφορτωθούν το γάλα που παράγουν επειδή έχει κλείσει η αγορά της Ρωσίας. Εμείς λέμε πως θα πρέπει να προστατέψουμε το ελληνικό γιαούρτι. Είμαι ευρωπαϊστής και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Αλλά αυτό δε σημαίνει τυφλή υποταγή σε όλους όσοι γραφειοκρατούν την Ευρώπη. Άρα, θα πρέπει να κάνουμε μικρές συνετές συγκρούσεις. Πρέπει να απορροφήσουμε όσα περισσότερα κονδύλια Γιούνκερ μπορούμε. Από τις επενδύσεις έχουν αποκλειστεί μεγάλες περιοχές της Ελλάδας. Εκεί θα πρέπει να δώσουμε μάχη, να ενωθεί το πολιτικό σύστημα. Από την Ευρώπη μπορούμε να διεκδικήσουμε όχι παράδες, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις που ελαφρύνουν τους ανέργους και βοηθούν τα μεγάλα έργα.

Για το αν πιστεύει στα ανοίγματα του κ.Τσίπρα στο κέντρο:

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν αυτοαποκλειστεί από το διάλογο για μεταρρυθμιστικές λύσεις. Οι κυβερνητικές επιλογές τους, η συνεργασία του με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ αλλά και μια σειρά από αποφάσεις που παίρνουν για την Παιδεία αλλά και σε άλλους τομείς τους έχουν αυτοαποκλείσει. Ο κ. Τσίπρας λέει κάθε τόσο στη Βουλή κάποιες κεντροαριστερές ή αν θέλετε μεταρρυθμιστικές κορώνες. Στην πράξη αποδεικνύονται τα πράγματα. Ο καθένας μπορεί να λέει το οτιδήποτε και νομίζω ότι έχουμε κουραστεί από τα συνθήματα. Στοπ λοιπόν στα συνθήματα. Δώσε μας αποδείξεις ότι πιστεύεις στις μεταρρυθμίσεις. Δεν τις έχουμε αυτές τις αποδείξεις.