30 Μάρτιος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: H ηδονή είναι στην πράξη και όχι στα συνθήματα

Ποτάμι

"Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η κυβέρνηση είναι με τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και το λόμπι της δραχμής ή με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αν είναι με την Ελλάδα και τις αλλαγές ή με την έξοδο από το ευρώ και την εθνική τραγωδία', τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στον Πρωθυπουργό στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι " Το Ποτάμι ψήφισε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση αν και προτείναμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που υπάρχει παντού στην Ευρώπη ώστε να μη νιώθουν επαίτες οι φτωχοί". Αναρωτήθηκε αν θεωρείται μεταρρύθμιση η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Για την ΕΡΤ είπε ότι " συμφωνούμε για μια καινούργια δημόσια Τηλεόραση. Σας καλούμε όμως να προχωρήσετε ταυτόχρονα σε ρύθμιση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη διγλωσσία που παρατηρείται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας όταν βρισκόταν στο Βερολίνο είπε στην κ. Μέρκελ "πάμε μαζί " και αμέσως μετά ο κ.Λαφαζάνης μίλησε για σύγκρουση με τη Γερμανική Ευρώπη κάτι που προσβάλλει του συμμάχους μας τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Σημείωσε επίσης την εσωκομματική σύγκρουση της κυβέρνησης για το θέμα του ΟΛΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι " ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκης- Δρίτσας έληξε 0-1". Αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων, καθώς και στο θέμα του κατοχικού δανείου θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση "αν πρόκειται για υλικό ή ηθικό ζήτημα", υπογραμμίζοντας ότι για το Ποτάμι το κατοχικό δάνειο όπως και οι διεκδικήσεις στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και στην Κάντανο από τη Γερμανία είναι και υλικές.

Για τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση αν ισχύει η δήλωση του υπουργού Αμύνης για συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου λέγοντας ότι αν ισχύει η συμφωνία, επιβεβαιώνεται και το πρωτοσέλιδο της Αυγής ότι "λεφτά υπάρχουν".

Στο θέμα της ρευστότητας, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές να επιστρέψουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες ώστε να παίρνουν και οι πολιτικοί το ίδιο ρίσκο με τον λαό.

Αναφέρθηκε επίσης στις 600 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει στην Αττική το τελευταίο δίμηνο και στα 8.500 λουκέτα που αναμένεται να μπουν ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη ΓΣΒΕΕ.

"Το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στις ιδεοληψίες ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ" επεσήμανε μιλώντας χαρακτηριστικάγια τα τραγικά λάθητης ηγεσίας τους Υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και το κράτος κοινωνικής προστασίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στους υπουργούς με τη φράση του Αριστοτέλη "να περάσουμε από την ηδονή των συνθημάτων στην ηδονή της δράσης".

«Πρόεδρος κατώτερη των περιστάσεων»

Κατά τη δευτερολογία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε το ζήτημα της συμπεριφοράς της Προέδρου του Κοινοβουλίου κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι δυνατόν να βαθμολογείτε τους ομιλητές".

Αμέσως μετά ζήτησε από τον Πρωθυπουργό "να μιλήσει για την δική του ταμπακιέρα και να δημοσιοποιήσει τι διαπραγματεύονται οι δικοί του άνθρωποι στην Ευρώπη" και συνέχισε λέγοντας ότι "το Ποτάμι είναι ένα ευρωπαϊκό κίνημα στην Ελληνική Βουλή" και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να έχει μια σαφή ευρωπαϊκή πλειοψηφία.

Δείτε την ομιλία:

 

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε της κυβέρνησης, είμαι ευγενής και θ’ αρχίσω με τα ερωτήματα που μου απευθύνατε. Με ρωτήσατε εάν το Ποτάμι ψηφίζει και στηρίζει την προσπάθειά σας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Να σας πω γιατί δεν ήσασταν στη Βουλή, ότι ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση αν και θεωρούσαμε ότι είναι ψίχουλα σε σχέση μ’ αυτά που έπρεπε να δώσουμε. Σας θυμίζω δηλαδή ότι το νομοσχέδιό σας μιλάει για 200 εκατομμύρια. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχιας, που είναι παραπάνω αλλά αν υποθέσουμε ότι είναι ένα εκατομμύριο, μιλάμε για 200 ευρώ το χρόνο για καθέναν από αυτούς.
Και σας θυμίζω βέβαια ότι το Ποτάμι πρότεινε μια άλλη μεταρρύθμιση πολύ πιο ριζική: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κάτι που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει πιλοτικά στην Ελλάδα, δυστυχώς μόνο πιλοτικά και θα μπορούσε εάν υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να μην ένιωθαν επαίτες οι φτωχοί αυτής της χώρας.
Μας ρωτήσατε για τις 100 δόσεις. Και βέβαια τις ψηφίσαμε. Αλλά οι 100 δόσεις είναι μεταρρύθμιση; Είναι μια τακτοποίηση λογιστική, είναι μια υλοποίηση, προσπαθείτε να τακτοποιήσετε μια εκκρεμότητα. Δεν είναι μεταρρύθμιση οι 100 δόσεις. Το ψηφίσαμε.
Μας ρωτήσατε για την ΕΡΤ, αν συμφωνούμε. Είπαμε λοιπόν και από την προηγούμενη φορά νομίζω από δω, απ’ αυτό το βήμα, ότι συμφωνούμε για μια καινούργια Δημόσια Τηλεόραση. Γιατί το πείραμα της προηγούμενης κυβέρνησης απέτυχε. Απέτυχε παταγωδώς. Να πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μια καινούργια δημόσια τηλεόραση.
Να σας πω κάτι όμως: Γιατί φέρνετε τώρα το νόμο της ΕΡΤ χωρίς να φέρνετε παράλληλα και τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες; Δεν είναι το ίδιο σημαντικό; Εμείς σας καλούμε λοιπόν σε αυτό το νόμο που έχετε ετοιμάσει για την ΕΡΤ, που είχατε μια βιασύνη να ετοιμάσετε ένα νόμο για την ΕΡΤ, πραγματικά μεγάλη βιασύνη.
Αντίστοιχα θα έπρεπε να επιδείξετε τον ίδιο ζήλο για μια ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Είναι το ίδιο θέμα, εμείς το θέλουμε και φέρτε το μαζί με την ΕΡΤ να το συζητήσουμε. εκτός αν μας ενδιαφέρει κυρίως να τακτοποιήσουμε κάποιες υποσχέσεις προς κάποιους δημοσιογράφους και δε μας ενδιαφέρει η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Εμάς μας ενδιαφέρει να ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να μην υπάρχουν άρχοντες ανεξέλεγκτοι στη ραδιοτηλεόραση και βέβαια, μια δυνατή δημόσια τηλεόραση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
Και αφού απάντησα στα ερωτήματά σας, θα μου επιτρέψετε να θέσω κι εγώ μερικά. Πολύ πρόσφατα, στο πλευρά της κας Μέρκελ είπατε «πάμε μαζί». Πάμε μαζί με τη Γερμανία, πάμε μαζί με τη σύμμαχο Γερμανία για ν’ αλλάξουμε προφανώς τη σχέση μας με την Ευρώπη. Πολύ πρόσφατα, και θα τον ακούσατε, δεν είναι σήμερα εδώ, νομίζω ότι είναι στη Μόσχα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ότι η σύγκρουση πρέπει να γίνει με τη γερμανική Ευρώπη.
Δεν υπάρχει μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο αυτές πολιτικές; Πάμε μαζί με τη Μέρκελ, πάμε μαζί με τους Γερμανούς ή πάμε κόντρα; Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε, να σας πω κάτι και το ξέρετε. Αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης, δεν προσβάλλει τους Γερμανούς βέβαια, αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους και θα σας το είπαν. Προσβάλλει τους Ιταλούς.
Όταν μιλάς για γερμανική Ευρώπη προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας σ’ αυτή τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης. Και θα πρέπει να μας πείτε αν ισχύει το ένα ή αν ισχύει το άλλο. Επιμένω σε κάποια ερωτήματα.
Ιδιωτικοποιήσεις ή παραχωρήσεις ή επενδύσεις, πείτε το όπως θέλετε. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους, ναι ή όχι; Υπάρχει μια αγωνία κι από την Κινέζικη Πρεσβεία.
Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μετά κ. Αντιπρόεδρε, έχετε τη δυνατότητα μετά ν’ απαντήσετε. Επιτρέψτε μου.
Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Δεν ελέχθη αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι δεν ελέχθη; Εγώ λοιπόν επειδή είμαι καινούργιος σας λέω, ας παραδούμε τη διαδικασία και ας απαντήσει ο κ. Δραγασάκης.
Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η διαδικασία προβλέπει ότι αν δέχεται ο διακοπτόμενος μπορώ να δώσω το λόγο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δέχομαι λοιπόν.
Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ελάτε κ Δραγασάκη.
Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Να πω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης, είχα μια συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία, αναλυτική, για την οποία είμαι πρόθυμος να ενημερώσω το Σώμα σε πρώτη ευκαιρία. Εκεί, στη συζήτηση που κάναμε, μιλήσαμε όχι για ιδιωτικοποίηση, αλλά μιλήσαμε για ένα μοντέλο το οποίο προτείνει η κυβέρνησή μας με συμμετοχή του Δημοσίου, ένα κοινοπρακτικό σύστημα. Αυτό ήθελα να πω ούτως ώστε να μην αναφέρεστε σε σχόλια..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, απ’ ό,τι καταλάβαμε, ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη – Δρίτσα έληξε 0-1; Να σας πω κάτι: Πρέπει να δώσετε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Και την απαιτούν οι Κινέζοι. Το ξέρετε. Την απαιτούν όχι ως μεγάλη δύναμη, ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Εμείς σας είπαμε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μας και σε όλα τα ζητήματα, προσέξτε, δεν είμαστε και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα κ. Πρόεδρε και κ. Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης.
Είμαστε σαφείς. Και πρέπει νομίζω μετά από δυο μήνες ν’ αρχίζετε κι εσείς να είστε λίγο σαφής με τα πράγματα και με τα διλήμματα. Δεν υπάρχει και το ένα και το άλλο. Να σας πω κάτι: Είναι σωστό αυτό το χαρτί που κυκλοφορεί για τις προτάσεις μας, γιατί δεν έχετε δώσει εσείς ένα συγκεκριμένο χαρτί, δεν το ξέρουμε τι συζητάει η διαπραγματευτική σας ομάδα, αλλά είναι σωστό, ρωτώ, θα δώσουμε τ’ αεροδρόμια στους Γερμανούς; Μπορείτε να μας ενημερώσετε γι’ αυτό;
Είναι μέσα στο φάκελο της διαπραγματευτικής μας ομάδας; Τα δίνουμε τ’ αεροδρόμια στους Γερμανούς; Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που έχει αρχίσει η προηγούμενη κυβέρνηση; Δώστε κάποιες απαντήσεις. Ήμουν στα Χανιά και μου λένε ότι αποκλείεται γιατί ο Σταθάκης, που τώρα είναι Υπουργός, εκ δεξιών του κ. Τσίπρα έχει πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση με μια κυβέρνηση αριστερή να δοθούν τ’ αεροδρόμια στου Γερμανούς.
Θα δοθούν, όπως λέει η δική σας διαπραγματευτική ομάδα ή και αυτό είναι κάτι που εμείς φανταστήκαμε; Η δική μας άποψη. Εμείς την είπαμε στην Κρήτη κι είναι πολύ ξεκάθαρη: Ότι οι συμφωνίες, προσέξτε, απαντώ στα ερωτήματά σας βλέπετε, πολύ άμεσα. Και θα ήθελα να κάνετε κι εσείς κάτι αντίστοιχο.
Εμείς λοιπόν δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Λέμε ότι η συμφωνία από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί και αυτό ισχύει για κάθε άλλη συμφωνία, πρέπει να τηρηθεί. Με την εξής έννοια: Ότι η χώρα έχει μια συνέχεια, εκτός εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς, μείζον θέμα λαμογιάς.
Εκεί βέβαια να το φέρει, να φέρει τα στοιχεία και να πάμε όλοι και να πούμε «παίρνω πίσω αυτή τη συμφωνία». Αν σχεδιάζαμε εξαρχής τον χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων με τ’ αεροδρόμια, θα κάναμε κάτι διαφορετικό. θα χωρίζαμε τουλάχιστον σε δύο κατηγορίες τ’ αεροδρόμια, θα είχαμε δυο blogs για να υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός. Να μην υπάρχει ένας άνθρωπος που θα είχε τουλάχιστον δύο, για να κερδίσει η κοινωνία λίγο παραπάνω.
Και είπατε εδώ, επαναφέρατε το χειροκρότημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πυκνό και δεν κατάλαβα επακριβώς τι είπατε, αλλά θα ήθελα να το πείτε, ποια είναι η άποψή σας τελικά για το κατοχικό δάνειο. Είναι ηθικό θέμα ή είναι υλική απαίτηση; Γιατί είπατε εδώ ότι είναι υλικό, υπάρχει υλική απαίτηση, στη Γερμανία ότι είναι ηθικό ζήτημα και τώρα μάλλον επιστρέφετε στην προηγούμενη, την άποψη της κυβέρνησης εσωτερικού, ότι είναι ένα υλικό ζήτημα.
Για μας, επειδή πάλι θα με ρωτήσετε, να σας πω: Το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση. Εμείς λέμε ότι το κατοχικό δάνειο και το είπαμε από την πρώτη στιγμή, είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπως και οι διεκδικήσεις στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, σε περιοχές της Κρήτης, είναι μια συγκεκριμένη εκκρεμότητα.
Με αυτό που διαφωνήσαμε βέβαια ήταν μ’ αυτό το φοβερό που άφησαν κάποιοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πλανάται σε 4 συνεντεύξεις, ότι αν δε μας δώσουν σύντομα τα λεφτά θ’ αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε ή κάποιο άλλο Ίδρυμα.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Η Ελλάδα δε θα βγει απ’ αυτό το βούρκο αυτή τη στιγμή εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Και θα πρέπει να ενημερωθείτε κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σήμερα τραγική.
Θα ξέρετε ότι μέσα στο δίμηνο, είχαμε 600 επιχειρήσεις που έκλεισαν. 600 επιχειρήσεις στην Αττική, 200 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Και τα στοιχεία της ΓΣΒΕΕ, όχι τα δικά μας στοιχεία, λένε ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2015 αναμένονται 8.500 λουκέτα. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας με το 44% να δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει μισθούς στις επιχειρήσεις.
Και ένα τελευταίο ερώτημα. Ισχύει η συμφωνία με τους Αμερικανούς; Γιατί εάν ισχύει και πουλήσαμε τα πετρέλαια ήδη και πήραμε το 30% των κοιτασμάτων και ισχύει και το πρωτοσέλιδο της Αυγής «λεφτά υπάρχουν», όλες οι κουβέντες που κάνουμε εδώ είναι περιττές.
Αλλά δώστε μια απάντηση και μην καλυφθείτε πίσω από τη γενικόλογη τοποθέτηση κάποιων συμβούλων σας, κάποιων υπουργών στους διαδρόμους της Βουλής μη παίρνετε και σοβαρά αυτά που λέει ο Υπουργός Αμύνης. Είναι υπουργός Αμύνης, είναι στην Αμερική και λέει ότι υπάρχει πρόταση για 70 – 30. Ισχύει; Έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη που λέει ότι έτσι πρέπει να κινηθούμε;
Είμαστε μαζί σας και εγώ δεν φοβάμαι να το πω στο να δώσουμε κάποιες μεγάλες μάχες για τη μεγάλη υπόθεση του χρέους. Εμείς το λέγαμε και προεκλογικά. Εσείς μιλάγατε για κούρεμα. Εμείς μιλάγαμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρχει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Το λέμε και τώρα, να υπάρχει μια αναδιάρθρωση του χρέους.
Και λέμε κάτι επιπλέον. Ότι τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να δώσουμε μάχη να μην πηγαίνουν στο χρέος. Να αλλάξουμε αυτή τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να πηγαίνουν τα λεφτά σε ένα επενδυτικό ταμείο. Είναι απαραίτητα αυτά τα λεφτά για την οικονομία αυτή τη στιγμή.
Και συνεχίζοντας τον μικρό κατάλογο που είμαστε μαζί σας θα σας πω και σας το είπα και πριν. Φέρτε τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας στο να βρούμε επιτέλους μια απάντηση γι’ αυτούς της λίστας Λαγκάρντ. Και από την πρώτη ομιλία που έκανα εδώ στη Βουλή είπα ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από τη λίστα Λαγκάρντ.
Είναι η λίστα Νικολούδη, το είπα και στον υπουργό που τον επισκέφτηκα. Είμαστε μαζί του στην προσπάθεια να ελέγξουμε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, το μαύρο χρήμα, αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και αυτούς που με οποιονδήποτε τρόπο κερδοσκόπησαν εις βάρος του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια.
Στη SIEMENS να μας δώσουν απαντήσεις οι Γερμανοί. Και το είπα σήμερα σε αυτούς που με επισκέφτηκαν από τη Γερμανία. Και βέβαια να δώσουμε τη μάχη για να πάρουμε απαντήσεις για το τι συμβαίνει στην Ελβετία.
Και εδώ έχω να σας κάνω μια συγκεκριμένη πρόταση. Επειδή οι Ελβετοί μάλλον δεν θα μας ακούσουν, εννοώ ότι θα καθυστερήσουν πολύ το αίτημά μας, θα πρότεινα στην κυβέρνησή σας να προσπαθήσει να βάλει την Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις από την Ελβετία.
Δηλαδή να δώσουν οι Ευρωπαίοι, αφού θέλουν να μας βοηθήσουν, γιατί αυτό το πράγμα δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος γι’ αυτούς. Να δώσουν μαζί με την δική τους μάχη και τη μάχη της Ελλάδας. Δηλαδή να μπούμε στο άρμα της Ευρώπης διεκδικώντας από την Ελβετία απαντήσεις γι’ αυτούς που έχουν τα λεφτά στο εξωτερικό.
Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω κάτι που έθεσα πριν από μερικές μέρες και δεν πήρα απάντηση. Οι τράπεζες έχουν στραγγίξει. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το πού πάει η χώρα, για το εάν κινδυνεύουμε, για το εάν θα έχουμε το ίδιο νόμισμα το καλοκαίρι κλπ.
Υπάρχει μια κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι υπουργοί σας. Και υπάρχει μια κίνηση που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι βουλευτές. Τα λεφτά των υπουργών, τα λεφτά των βουλευτών που είναι στην Ευρώπη, πρέπει να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.
Να παίρνουμε όλοι και οι πολιτικοί και ο λαός το ίδιο ρίσκο, γιατί νιώθω ότι κάποιοι μιλούν εκ του ασφαλούς. Δηλαδή λένε ότι μην κινδυνεύετε, μη φοβάστε, δεν κινδυνεύουμε, αλλά εγώ για καλό και για κακό τα λεφτά μου τα έχω έξω. Όχι. Να έρθουν τα λεφτά.
Δεν τους ενοχοποιούμε. Πολύ λογικά κάποια στιγμή πιθανόν είχαν μια δουλειά στο εξωτερικό και τα λεφτά ήταν στο εξωτερικό. Λέω τώρα που ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα και δεν το περίμεναν, να έρθουν τα λεφτά πίσω.
Σας είπα σε ποια πράγματα θα σας στηρίξουμε. Στη διαφθορά και σε όλα τα υπόλοιπα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω λίγο και στα πράγματα που θα μας βρείτε απολύτως απέναντί σας. Δημιουργείτε ήδη πολλά προβλήματα ως κυβέρνηση σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα, στον τομέα της παιδείας.
Ήταν πρωτοφανές αυτό που έκανε αυτή η κυβέρνηση με το καλημέρα σας να έρθει να καταργήσει τα πρότυπα σχολεία. Τους είπαμε ότι μια αριστερή, όπως θέλει να λέγεται η κυβέρνηση, παρ’ ότι συνεργάζεται και όχι με τόσους αριστερούς, αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να υιοθετήσει μια θέση που το Ποτάμι είχε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και είναι ξέρετε η πρόταση του Ματέο Ρέντσι και στην Ιταλία.
Ποια; Δημιουργία σε όλη τη χώρα στις φτωχές περιοχές πρότυπων σχολείων. Και αντί γι’ αυτό, εσείς καταργείτε τα πρότυπα σχολεία, καταργείτε τις εξετάσεις των καθηγητών. Βάζετε σε απομόνωση τους μαθητές που θέλουν να …. Και όχι μόνο αυτό, υβρίζετε κύριε Υπουργέ της Παιδείας τους καθηγητές που ήρθαν χωρίς να παίρνουν λεφτά να βοηθήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους είπατε κάτι περίπου περί βλακείας ότι ήταν αυτό που κάνανε.
Ήρθαν εδώ να βοηθήσουν χωρίς λεφτά μεγάλοι πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα, από όλη την Ευρώπη, από όλη την Αμερική. Τα ξέρετε τα ονόματα και εσείς τους είπατε ότι ήρθαν αδίκως.
Αλλά βέβαια φροντίσατε την επόμενη μέρα να πείτε ότι αυτό που προέχει είναι οι αιώνιοι να ξαναγίνουν αιώνιοι. Θα έπρεπε να μείνουν οι καθηγητές εδώ. Θα έπρεπε να μείνουν εδώ οι καθηγητές και να συνεχίσουν να βοηθούν την προσπάθεια του ελληνικού πανεπιστημίου.
Και βέβαια θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά θα προσπαθήσω κάπου εδώ να τελειώνω, το μακρύ κατάλογο που εμείς θα συγκρουστούμε μαζί σας. Είναι ιδεοληψίες ενός βήματος του κόμματός σας. Σε αυτές τις ιδεοληψίες εμάς θα μας βρείτε απέναντι. Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι πάρα πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησής σας, πολεμάνε το ανέφικτο, θέλοντας να αποφύγουν τη μάχη με το εφικτό.
Υπάρχει κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης ένα δίλημμα, αλλά δεν είναι αυτό που θέτετε. Το πραγματικό δίλημμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι σύγκρουση με τα συμφέροντα; Με τις συντεχνίες; Με το λόμπι της δραχμής, ή ευρωπαϊκή πορεία; Αυτό είναι το δίλημμα.
Εάν θα πρέπει να συγκρουστούμε δηλαδή, θα πρέπει να συγκρουστούμε και με τα συμφέροντα και με τις συντεχνίες και με το λόμπι της δραχμής που αρχίζει και δημιουργείται στη χώρα και έχει κάποιους διασώστες ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή το δίλημμα τις επόμενες μέρες είναι πολύ απλά. Είναι ένα. Αλλαγές. Μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και Ευρώπη, ή έξοδος και εθνική τραγωδία; Αυτό είναι το δικό μας δίλημμα και θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση.
Εμείς θα υπερασπιστούμε σε αυτή τη Βουλή κάθε προσπάθεια για κράτος δικαίου, δυναμική οικονομία και κοινωνική προστασία. Επιτρέψτε μου μια μικρή σύσταση σε κάποιους από την κυβέρνηση που δείχνουν μια πολύ μεγάλη αδυναμία στα προεκλογικά συνθήματα.
Πρέπει να αρχίσουν να περνάνε από την ηδονή των συνθημάτων στην ηδονή της δράσης, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης.
Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία:

Θα πρέπει να πω ότι για άλλη μια φορά η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρα πολλά στο κεφάλι του, τον συμπονώ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το τελειώσει αυτό.
Δε μπορούμε δηλαδή να ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε και η διαδικασία να διαλύεται κάθε φορά από κάποια υπερβολή της κας Κωνσταντοπούλου. Σας θυμίζω την ονομαστική ψηφοφορία που δεν έκανε, μετά από σωστές συστάσεις του Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Δεν είναι δυνατόν η Πρόεδρος της Βουλής να βαθμολογεί τους ομιλητές. Δε συμβαίνει σε κανένα Κοινοβούλιο. Μπορεί αν θέλει να έχει αντίθετη άποψη και να κατέβει στα έδρανα και να την πει. Αλλά δε μπορεί να βαθμολογεί τους ομιλητές. Ακόμα και αν οι παρατηρήσεις της σε πολλά πράγματα μπορεί να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι Πρόεδρος της Βουλής, δε βαθμολογεί.
Και βεβαίως δεν αντιλαμβάνομαι πώς σε μια συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων μπορεί να παίρνουν το λόγο οι Υπουργοί. Και γιατί τον πήραν δύο και να μην τον πάρουν και άλλοι δέκα που θέλουν να μιλήσουν; Ή θα τηρήσουμε τη λογική και τον Κανονισμό ή θα πάμε σε μια Προεδρία εντελώς προσωπική, με την υπογραφή της κας Κωνσταντοπούλου.
Θα ζητούσα από τον Πρόεδρο της κυβέρνησης να μη συγκρίνεται με το παρελθόν και να μην έχει τόσο μεγάλη αγωνία να απαντά στο παρελθόν. Θα τον καλούσα να μιλήσει περισσότερο για το μέλλον, για τη δική του ταμπακιέρα δηλαδή κι όχι γι’ αυτά που έκανε ή δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ο ελληνικός λαός, και να φύγουμε απ’ αυτό το άγχος, αποφάσισε. Είπε δηλαδή ότι το παλιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και πρέπει ν’ αλλάξουμε κατεύθυνση. Θα πρέπει λοιπόν, επειδή ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα του ελληνικού λαού, να δώσουμε απαντήσεις κ. Τσίπρα σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα.
Να μας δώσετε δηλαδή εσείς τις απαντήσεις σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα. Σας στηρίξαμε στην Ευρώπη. Το Ποτάμι είναι ένα ευρωπαϊκό Κίνημα. Κάποιοι αυτό το θεωρούν αρνητικό και το σχολιάζουν ως αρνητικό. Αντιλαμβάνεστε ότι όμως είναι χρήσιμο αυτή την ώρα να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Κίνημα στην ελληνική Βουλή.
Και ξέρετε ότι σας στηρίξαμε, μιλήσαμε θετικά για την προσπάθειά σας και ακουστήκαμε και από τον Sultz και από άλλους ανθρώπους που μας ακούν στην Ευρώπη. Είπαμε δηλαδή ξεκάθαρα και δε δειλιάζουμε να το πούμε κι εδώ , ότι πρέπει να βοηθηθεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τόσα χρόνια. Αλλά νομίζω ότι τα ψέματα τελείωσαν. Εννοώ τα ψέματα για την οικονομία.
Σας καλώ λοιπόν, για να μην παραβώ πολύ το χρόνο, να δημοσιοποιήσετε τι διαπραγματεύονται οι άνθρωποί σας, η ομάδα σας στην Ευρώπη. σας καλώ λοιπόν να δημοσιοποιήσετε το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Όχι τα λογιστικά μέτρα, όχι τις τακτοποιήσεις οι οποίες κάποιες απ’ αυτές είναι απαραίτητες και κάποιες απ’ αυτές είναι εκτός πραγματικότητα ίσως οι προσδοκίες.
Σας καλώ να πείτε συγκεκριμένα, αν όχι σήμερα που δε θα έχετε το χρόνο, τις επόμενες μέρες, τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Και πάνω στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να ζητήσετε τη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Το είπα και το επαναλαμβάνω, αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να έχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή πλειοψηφία, αρκεί να είσαστε κι εσείς αποφασισμένος να συγκρουσθείτε με αυτούς που θέλουν τη χώρα να συζητά συνέχεια για το παρελθόν και να μην κάνει άλματα στο μέλλον, όπως κάνει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, μάλλον όλη η Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι ακόμα σε βήμα σημειωτόν.
Σας ευχαριστώ.

Δείτε φωτογραφίες:

30m16
30m8 copy
30m6 copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

30 Μαρτίου 2015