15 Μαΐου, 2014

Η ψήφος δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι να κάνουμε πλάκα

Ποτάμι

«Έχει μια γοητεία το ότι ξεκινάμε κάτι από το μηδέν. Δεν έχουμε βαρίδια, πάμε να πάρουμε το κάστρο χωρίς εφόδια και χωρίς παλιές πολιτικές μηχανές. Στόχος μας είναι να μη γκρεμίσουμε τη χώρα αλλά να την αλλάξουμε»

“Στο DNA των ανθρώπων Του Ποταμιού είναι η συνεργασία”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, την Πέμπτη 15 Μαΐου, στην εκπομπή της Οντίν Λιναρδάτου, Εκλογές 2014, τονίζοντας ότι Το Ποτάμι θα συνεργαστεί με όποιον προτείνει λύσεις.

Σχολιάζοντας τη δημιουργία Του Ποταμιού, είπε πως “Έχει μια γοητεία το ότι ξεκινάμε κάτι από το μηδέν. Δεν έχουμε βαρίδια, πάμε να πάρουμε το κάστρο χωρίς εφόδια και χωρίς παλιές πολιτικές μηχανές. Στόχος μας είναι να μη γκρεμίσουμε τη χώρα αλλά να την αλλάξουμε”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι Το Ποτάμι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με αυτούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις λύσεις. Επανέλαβε ότι στόχος της προσπάθειάς μας είναι Το Ποτάμι να πάρει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές ώστε να πλασάρει “τη λογική της συναπόφασης”.

Χαρακτήρισε αστεία τα διλήμματα που θέτουν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας: “Η ψήφος δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι να κάνουμε πλάκα, μια τέτοια λογική εκθέτει τη χώρα.”

“Πρέπει σαν κοινωνία και σαν κυβερνητική πολιτική να μας απασχολεί η λέξη 'εξαγωγές'” και συνέχισε επισημαίνοντας ότι “η θάλασσα, το χώμα και ο ήλιος θα σώσουν τη χώρα”. "Πρέπει να δημιουργηθεί brand name Ελλάδα”, τόνισε, “πρέπει να πάμε με ένα πακέτο καλούδια στην Ευρώπη και να τους πούμε 'αυτή είναι η Ελλάδα' ”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να ξεκαθαρίσει δικαστικά το θέμα της Χρυσής Αυγής και τάχθηκε στο πλευρό του Μανώλη Γλέζου σε αυτό το ζήτημα: “Τα κόμματα δεν αποφασίζουν για την ενοχή ή μη των άλλων κομμάτων, η δικαιοσύνη θα απαντήσει”.

Τέλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αποχή από τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής, τονίζοντας ότι "θα ψηφίσουν μόνο οι αποφασισμένοι, οι κομματικοί στρατοί. Ο απλός αναποφάσιστος ψηφοφόρος θα προτιμήσει την αποχή".

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο στούντιο και να τα συζητήσουμε όλα αυτά αλλά και πολλά ακόμη, τον ιδρυτή, τον επικεφαλής θα έλεγα εγώ, του κόμματος «Ποτάμι»..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σε λέω Σταύρο, μετά από τόσα χρόνια θα ήταν και για τους τηλεθεατές μας λίγο υποκριτικό.
Θέλω να ξεκινήσω πώς αποφάσισες ξαφνικά ν’ αφήσεις τη δημοσιογραφία, ν’ αφήσει κάτι που αγαπούσες πολύ, τις εκπομπές σου και ν’ ασχοληθείς τώρα με την πολιτική, ιδιαίτερα τώρα που δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι; Σκέφτομαι ότι κάνω ένα διάλειμμα. Δηλαδή φαντασιακά λέω ότι κάποια στιγμή μετά από 8 χρόνια, πόσο θα μείνω στην πολιτική, δε θα μείνω πολύ, το έχω πει..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί; Μόνο 8;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να μείνω πολύ, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε και λίγο περαστικοί απ’ αυτό. Θα βρεθεί κάποια στιγμή ένας πιο ικανός Σταύρος, πιο νέος βέβαια και νομίζω ότι θα το αναλάβει αυτός. Άρα, θα μείνω στην πολιτική 8 χρόνια και μετά από 10 χρόνια θα ξανακάνω εκπομπές.. Αυτό λέω και σώζομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το σκέφτηκες όμως αυτό; Δηλαδή ξύπνησες μια μέρα, έβλεπες τι γίνεται γύρω σου και είπες «εγώ θέλω να κάνω διαφορετικό, θέλω να το προσπαθήσω»;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα, η συζήτηση αυτή, για να είμαι ειλικρινής, με κάποιον τρόπο είχε ξεκινήσει μεταξύ φίλων από το 2012, από τις προηγούμενες εκλογές που νιώθαμε όλοι πάρα πολύ άσχημα, νιώθαμε ένα μεγάλο αδιέξοδο για τη χώρα. Αλλά δεν το αποφάσιζα, δεν ήμουν ψυχολογικά έτοιμος. Και το αποφάσισα αρχές Φλεβάρη, είπα ότι θα το κάνω το βήμα. Υπάρχει κι αυτό το παλιό, ξέρεις, καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει πάρα για κάτι που δεν έκανες. Και δεν ήθελα να μου μείνει αυτό απωθημένο.
Πίστευα ότι μπορεί να είμαι η αφορμή για να μπει ένας νέος κόσμος στην πολιτική. Αυτό είναι το κόλπο μου, αυτό είναι το μυστικό μου. Δηλαδή πίστεψα ότι κάποια στιγμή αξίζουμε κάτι καλύτερο, αξίζουμε να μπουν κάποιοι νέοι άνθρωποι, κάποιοι δημιουργικοί πολίτες, κάποιοι άνθρωποι που τέλος πάντων τα έχουν καταφέρει στη ζωή τους, να μπουν στο παιχνίδι. Και δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να μπει μπροστά ένας άνθρωπος που θα έχανε περισσότερα οπότε ο άλλος θα τον εμπιστευόταν Και τώρα συμβαίνει αυτό, τώρα που βγαίνω στις πλατείες, σου λέει «αφού βγήκε ο Σταύρος και το τόλμησε, μπορώ κι εγώ». Κάπως έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, με αυτή τη λογική έκανες και το ευρωψηφοδέλτιο στο Ποτάμι; Το οποίο βλέπουμε ότι είναι πολυσυλλεκτικό, βλέπουμε ότι είναι διαφορετικοί άνθρωποι διαφορετικών επαγγελμάτων..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και άξιοι άνθρωποι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άξιοι άνθρωποι, στον τομέα τους ο καθένας εξαιρετικά άξιος, έχεις δίκαιο σ’ αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω γιατί ακόμα και αυτοί που είναι, ας το πούμε έτσι, αντίπαλοί μας και έχουν πολλές επιφυλάξεις γιατί το έκανα, αν πρέπει να το κάνω και με ποιους θα πάω, κανείς δεν έχει βρει να πει τίποτα για τους 42 ανθρώπους που είναι στο ψηφοδέλτιο. Κι όχι μόνο δεν έχουν πει, αρκετοί αντίπαλοί μας έχουν πει ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο που καθρεφτίζει μια δυναμική που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Θα σου πω αυτό: Σ’ ένα σημείο το ψηφοδέλτιο το είχα έτοιμοι, όχι τους 42, αλλά νομίζω ότι το κάνουμε όλοι οι δημοσιογράφοι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους ήθελες δηλαδή να έχεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, κατά καιρούς όταν άκουγα κάποιον ή έβλεπα τη δράση κάποιου, το σημείωνα σ’ ένα χαρτί κι έλεγα, αυτός ο άνθρωπος γιατί να μην είναι μπροστά, γιατί να μην εκπροσωπεί την Ελλάδα κάπου, γιατί να μην είναι Βουλευτής αύριο; Είχα έναν μακρύ κατάλογο –και μ’ αρέσουν τα μπλοκάκια- από εξαιρετικούς Έλληνες, να το πω έτσι. Άρα τη μαγιά του ψηφοδελτίου την είχα έτοιμη. Βέβαια μετά άρχισε μια συζήτηση με τη μαγιά για να βρούμε και τους υπόλοιπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί και κάποιοι από αυτούς που έχεις θα ήταν δύσκολο να πεισθούν, θέλω να πω εγώ, ν’ ανακατευθούν ξαφνικά και να διακινδυνεύσουν κάποια πράγματα. Είναι το ρίσκο μεγάλο. Αν είσαι πολύ πετυχημένος, αν είσαι στο επάγγελμά σου πολύ καλός, γιατί ξαφνικά να το δοκιμάσεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί έχει μια γοητεία για όλους εμάς το ότι ξεκινάμε κάτι από το μηδέν, δεν έχουμε βαρίδια και αυτό είναι γοητευτικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν καταφέρει μερικά πράγματα στη ζωή τους. Δηλαδή πάμε να πάρουμε το κάστρο, αλλά χωρίς εφόδια, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις παλιές πολεμικές μηχανές. Αυτή ήταν η σκέψη μας. Και αυτό έχει μια γοητεία γι’ αυτούς τους τύπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια κάποιοι σε κατηγορούν ότι εσύ ήσουν, δούλευες σ’ ένα μεγάλο κανάλι, σ’ εφημερίδες, ότι το γνώριζες όλο αυτό και ενδεχομένως να συμμετείχες σε όλο αυτό που γινόταν, όπως συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι γενικότερα στα ΜΜΕ με κάποιον τρόπο. Μη μιλώντας ίσως, σιωπώντας..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, από πολύ νωρίτερα κι όχι τώρα που είμαι πολιτικός, έχω πει ότι την ευθύνη γι’ αυτό που ζούμε δεν την έχουν μόνο οι πολιτικοί, την έχουν και οι δημοσιογράφοι, όπως θεωρώ ότι την έχουν και οι συνδικαλιστές και την έχουν και κάποιοι επιχειρηματίες που θεωρούν ότι η χώρα μας είναι τσιφλίκι τους. Δεν είναι δηλαδή μονομερής η ευθύνη. Γιατί αν ήταν και μονομερής θα ήταν και πολύ εύκολο, θα λέγαμε, ας διώξουμε αυτούς τους 10 και θα γίνουν όλα καλά.
Έχουμε όλοι μια ευθύνη αλλά πρέπει να είμαστε και έντιμοι πρώτον στο μέγεθος της ευθύνης και δεύτερον τι έχει κάνει ο καθένας μας όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ τα χρόνια της κρίσης είχα μια συγκεκριμένη αρθρογραφία που πιστεύω ότι επεσήμαινε όλα αυτά τα κακά που όλοι τώρα επισημαίνουν. Από την πρώτη στιγμή είπα πόσο λάθος ήταν αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε, πόσες αδυναμίες έχει. μίλησα για τις ευθύνες των πολιτικών κομμάτων, για την αδυναμία τους να δουν τον κόσμο, να κοιτάξουν λίγο προς τα κάτω, να χαμηλώσουν λίγο το βλέμμα τους.
Από την πρώτη στιγμή τα είπα αυτά. και τι εννοώ: Δεν τα είπα στις παρέες, είναι πολύ εύκολο να το δεις κανείς. Εννοώ ότι αν μπει κάποιος και βάλει «Θεοδωράκης – Σημίτης», θα δει το τελευταίο μου κείμενο για το Σημίτη. «Θεοδωράκης - Παπανδρέου» θα δει το τελευταίο κείμενο για τον Παπανδρέου, την κριτική που ασκούσα στην εξουσία. Δεν ξύπνησα δηλαδή ξαφνικά το Φλεβάρη και είπα «ωραία, διαγράφω το παρελθόν μου και μπαίνω στην πολιτική». Τα είχα πει και στην τηλεόραση, όχι μόνο στο MEGA, γιατί έχω δουλέψει από τον “902 Αριστερά στα FM” μέχρι το ΣΚΑΪ, έχω δουλέψει σε όλα τα μεγάλα Μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχεις δουλέψει εδώ, και κάποια χρόνια και στην ΕΡΤ..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω να σου πω δηλαδή ότι δεν είμαι ένας άνθρωπος που κάποια στιγμή ένας εκδότης ανακάλυψε και λέει «να τον πάρω αυτόν να τον βάλω μπροστά». Είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία. Με αυτή την έννοια έχω την ευθύνη του δημοσιογράφου γιατί δε χτύπαγε όσο θα έπρεπε ίσως δυνατό το καμπανάκι, αλλά είπα και πολλά άλλα πράγματα τα οποία κάποιοι δεν ήθελαν ν’ ακούσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πώς εσύ πιστεύεις ότι μπορεί ν’ αλλάξει όλο αυτό το σύστημα; πώς μπορεί ν’ αλλάξει εκ των έσω χωρίς να καταρρεύσει εντελώς και πώς μπορεί ν’ αλλάξει και σε μια Ευρώπη που τη βλέπουμε τώρα και από α συνεχή αυτά δημοσιεύματα, είτε με τις παρεμβάσεις που έγιναν για να φύγει ο Μπερλουσκόνι, όπως γράφουν τουλάχιστον οι Financial Times, με όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει;
Δηλαδή βλέπουμε χτυπήματα κάτω απ’ το τραπέζι, βλέπουμε και μια Ευρώπη πέρα από την Ελλάδα, μια Ευρώπη που εν πάση περιπτώσει δεν είναι η Ευρώπη που πιστεύαμε ότι υπάρχει..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που είχαμε σκεφτεί στα νιάτα μας τουλάχιστον. Να τα πάρομε ένα-ένα, να μιλήσουμε πρώτα για το εσωτερικό μέτωπο. Θα σου πω μια φράση που καθρεφτίζει μάλλον αυτό που θέλουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να τ’ αλλάξουμε όλα στη χώρα αλλά χωρίς να τη γκρεμίσουμε. Δηλαδή αυτή η άποψη που υπήρχε παλαιότερα που κι εγώ σα φοιτητής μπορεί να την είχα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι πρέπει να τα καταστρέψουμε όλα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, υπήρχε αυτό το επαναστατικό που είχαμε, να τα κάνουμε όλα ερείπια και να χτίσουμε έναν καινούργιο κόσμο. Αυτό δεν το πιστεύω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι είναι λάθος. Πρέπει να διορθώσουμε τα πράγματα. Να τα διορθώσουμε ριζικά. Σε μερικά χρόνια αυτή η χώρα να μην έχει σχέση με την προηγούμενη χώρα. Αλλά όχι επί ερειπίων. Δε θα χτίσουμε επί ερειπίων, γιατί δεν αντέχουμε να δούμε ερείπια και ίσως να μην αντέχουμε τόσα χρόνια να ζούμε μέσα στα ερείπια και να χτίσουμε το καινούργιο. Άρα έχω αλλάξει λίγο κοσμοθεωρία.
Πιστεύω ότι η αλλαγή πρέπει να γίνει από τα μέσα. Να μη γκρεμίσουμε τη χώρα αλλά να την αλλάξουμε. Το πώς, θα έχουμε ίσως τη δυνατότητα να το συζητήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μια συμμαχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί και ο κόσμος ζητάει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το πούμε, αλλά πάω τώρα στην Ευρώπη επειδή μου το έθεσες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες μέρες, με όλα αυτά τα δημοσιεύματα, με το βιβλίο του Τίμοθι Γκάιτνερ, που δεν είναι ένας τυχαίος και βλέπουμε την εικόνα μιας Ευρώπης εν πάση περιπτώσει..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που πολλά από αυτά όμως τα υποψιαζόμαστε. Μπορεί να μην είχαμε στοιχεία, αλλά την πίεση η Ελλάδα να φύγει από το παιχνίδι την ξέραμε και κάποιοι το γράφαμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ξέραμε, βέβαια κάποιοι έλεγαν ότι είναι ένα κόλπο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν είναι ένα κόλπο. Κι ένας από τους λόγους που μπήκα στην πολιτική είναι ότι έχω την αίσθηση και μιλώ συνέχεια με δημοσιογράφους ξένους, είχα πάει και στις Βρυξέλλες, έχω την αίσθηση ότι το παιχνίδι δεν έχει σωθεί για τη χώρα. Δηλαδή καλώς ή κακώς, κακώς κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα τραυματίστηκε πάρα πολύ στην εικόνα της τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Δεν έχει σημασία αν φταίει ο ένας πολιτικός πιο πολύ ή ο άλλος πολιτικός πιο πολύ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημασία έχει τι έπαθε η χώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σημασία έχει η κοινή γνώμη στην Ευρώπη άρχισε να λέει ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρίδι, ότι η Ελλάδα παίρνει λεφτά, ότι οι Έλληνες δε δουλεύουν, πολλά από τα οποία, αυτά είναι ψέματα βέβαια, είναι μυθεύματα. Σημασία έχει όμως ότι έχει διαμορφωθεί μια τέτοια εικόνα στην κοινή γνώμη της Ευρώπης. Και εδώ χρειάζεται μια δουλειά. Εδώ χρειάζεται να πάνε στην Ευρώπη νέοι άνθρωποι που θα ξαφνιαστούν οι Ευρωπαίοι όταν τους δουν. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Θα έχουν μια διαφορετική τελείως εικόνα ξαφνικά από αυτό που είχαν στο μυαλό τους για την Ελλάδα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έτσι.. Δηλαδή μέχρι τώρα βλέπουν ότι ο Ευρωβουλευτής είναι ένα πειθήνιο στέλεχος του ενός κόμματος, του άλλου κόμματος, ένας πρώην Υπουργός κτλ., είναι μια ροή, λίγο, ας μου επιτραπεί ο όρος, λίγο βαρετή ροή. Ξαφνικά εάν δουν στην Ευρωβουλή κάποιους ανθρώπους, δε θα μπουν στον πειρασμό να ονοματίσω, να πω έναν. Αλλά σκέψου κάποιοι άνθρωποι που κι εμείς εντυπωσιαζόμαστε όταν τους ακούμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και πάντα τους καλούσαμε και στις εκπομπές να πω εγώ, γιατί μας άρεσε πάρα πολύ ο λόγος τους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σκεφτείτε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που είναι και στο ψηφοδέλτιο στο Ποτάμι, να είναι α αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκεφθείτε πόσο θ’ αλλάξει η ματιά αμέσως του ευρωπαίου προς την Ελλάδα, θα πει «η Ελλάδα τελικά δεν είναι κάποιοι στενά κομματικοί, κάποιοι κουστουμάτοι τύποι που έρχονται εδώ να μας διαβάσουν κλισέ ομιλίες πολιτικές, είναι και κάποιοι μεγάλοι διανοούμενοι, είναι και κάποιοι μεγάλοι επιστήμονες, είναι και κάποιοι αληθινοί αγρότες».
Νομίζω ότι εκεί πρέπει να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, πρέπει να στείλουμε νέο κόσμο στην Ευρωβουλή. Και μετά είναι το άλλο παιχνίδι, που είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει το πολιτικό σύστημα στη χώρα να καταλάβει ότι δεν κερδίζεις αγώνες στο διεθνή στίβο και στον ευρωπαϊκό στίβο ούτε με παρακαλετά όπως κάποιοι πολιτικοί μας έλεγαν, αλλά ούτε με απειλές, ούτε με τσαμπουκάδες. Δεν περνάνε οι τσαμπουκάδες στην Ευρώπη ούτε η γοητεία με τα μάτια της Μέρκελ είναι αρκετή..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θεωρείς ότι όλα αυτά τα χρόνια διαπραγμάτευση με την ουσιαστική έννοια του όρους, με συμβιβασμούς, μα δούναι και λαβείν, δεν έγινε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φοβάμαι ότι δεν έγινε καλή διαπραγμάτευση. Και να σου πω γιατί; Όχι αυτό που λένε, ότι δεν ήθελαν οι Έλληνες.. Γιατί λέει τώρα η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήθελε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί. Γιατί μια κυβέρνηση να μη θέλει; Για να είμαστε και σοβαροί. Δηλαδή γιατί ένας πολιτικός που πάει στο εξωτερικό, οποιοσδήποτε πολιτικός..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη θέλει να φέρει τα καλύτερα εν πάση περιπτώσει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να μην έρθει εδώ και να πει παιδιά κέρδισα αυτά; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ο κάθε πολιτικός που μπαίνει, άλλο αν χρησιμοποιεί λάθος μέθοδο, θα ήθελε το καλύτερο γι’ αυτόν, για να δοξαστεί, το λέω ταπεινά. Άρα το πρόβλημα δεν είναι ο πολιτικός που πήγε και δεν ήθελε να διαπραγματευθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μπορούσε λες εσύ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε μπορούσε για δυο λόγους: Γιατί οι πολιτικοί μας –και αυτό είναι το πολύ άσχημο και που θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί-, δεν είναι προετοιμασμένοι, δεν ήταν προετοιμασμένοι. Κι εδώ φαίνεται αν θέλετε η ευθύνη του πολιτικού συστήματος; Δεν ήξεραν πού πάμε; Ήταν Υπουργοί. Δεν ήξεραν το χρέος πώς διογκωνόταν; Δεν ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης; Το ήξεραν, αλλά δεν είχαν σχέδιο. Γιατί οι πολιτικοί τους ενδιαφέρει, επίτρεψέ μου έναν αφορισμό, το εφήμερο. Όσα φάμε, όσα πιούμε.
Δεν το λέω πάντα με την έννοια την ταπεινή, να κερδίσω, να κλέψω λεφτά αλλά να βολέψω το κόμμα μου να κάνω κάτι σήμερα και άστο. Και αυτό φάνηκε, ότι μπήκαμε ξαφνικά στην κρίση, το μισό πολιτικό σκηνικό επαναλάμβανε διάφορες υποσχέσεις «θα σας δώσουμε κάποιες αυξήσεις, υπάρχουν κάπου αλλού λεφτά», τα θυμάσαι όλα αυτά, «λεφτά υπάρχουν».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα θυμάμαι πάρα πολύ καλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Και ξαφνικά τι γίνεται όταν δεν έχεις κανένα σχέδιο; Κρέμεσαι από το σχέδιο του άλλου. Δηλαδή πας και λες σε παρακαλώ ΔΝΤ δώσε μου μια λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εκεί λες εσύ ότι δεν υπάρξει διαπραγμάτευση βέβαια, αν δεν έχεις το δικό σου σχέδιο που να είναι μια βάση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, αυτό λέω, ότι αν δεν έχεις μελετήσει, αν δεν ξέρεις τη χώρα σου, τις δυνατότητές της, τους επιστήμονές της, τους αγρότες της, αν δεν ξέρεις τι μπορεί να διορθώσεις σήμερα και τι μπορεί να διορθώσεις αύριο, πας με σκυφτό το κεφάλι και λες μπορείς να με βοηθήσεις, πες μου τι να κάνω;
Γι΄ αυτό φτάσαμε στο εξευτελιστικό για μένα σημείο, να ακούμε ανθρώπους που δεν είχαν καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Να ακούμε ανθρώπους που η ζωή τους ήταν στη Νέα Υόρκη. Αυτός είναι εξευτελισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τώρα που η…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι μιλώ για ανθρώπους που έχουν δικαίωμα να εκφράσουν απόψεις και φαντάζομαι ότι τα χαρτιά λένε κάποιες αλήθειες για την Ελλάδα αλλά τις πολιτικές για την Ελλάδα δεν μπορεί να τις βγάλει ένας άνθρωπος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή από τις Βρυξέλλες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα Σταύρο «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» έχει αυτές τις πολιτικές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι όλες, έχει πολλές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει στην Ευρώπη υπάρχει ένα σχέδιο, τουλάχιστον καταρχήν για την οικονομία με βάση τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, να το θέσω έτσι, για την οικονομία; Το γεγονός ότι βασιζόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουμε μεγάλες βιομηχανίες. Είναι κάτι διαφορετικό από ότι έχει η Γερμανία π.χ. ή η Γαλλία ή η Ιταλία. Έχουμε ιδιαιτερότητες. Έχουμε τους αγρότες μας, και αυτοί, είναι μικρές αγροτικές εκτάσεις. Δεν έχουμε τις αγροτικές εκτάσεις που έχει η Ολλανδία, που έχει επίσης η Γερμανία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι και πρέπει να συμπεριφερθούμε εντελώς διαφορετικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανάλογα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και αυτό φαίνεται και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ότι δεν καταφέραμε ποτέ να κάνουμε με τον ίδιο νόμο, γιατί λένε οι αγρότες «μας κατέστρεψε η Κοινή Αγροτική Πολιτική». Μάλιστα. Την Ιταλία γιατί δεν την κατέστρεψε; Την Ισπανία γιατί δεν την κατέστρεψε; Μήπως μας κατέστρεψαν οι Έλληνες πολιτικοί που δεν ήθελαν ή που δεν ήξεραν να διαβάσουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική;
Αλλά να σου απαντήσω στη βάση του ερωτήματός σου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα σχέδιο για τη χώρα. Εμείς τι κάνουμε αυτή τη στιγμή στο «ΠΟΤΑΜΙ»; Στο «"ΠΟΤΑΜΙ" δεν είναι 42 άνθρωποι, είναι αυτή τη στιγμή 142 και μιλώ πολύ συγκεκριμένα. Η μια δουλειά είναι αυτή που κάνουμε, αυτή που βλέπεις τώρα. Προσπαθούμε να κερδίσουμε ψήφους, να πάει ο κόσμος να ψηφίσει την Κυριακή και είναι ξεκάθαρο.
Αλλά κάνουμε και μια άλλη δουλειά. Έχουμε 120 ανθρώπους μοιρασμένους σε 10 μεγάλες Επιτροπές – ας το πούμε έτσι – που συζητούν για τα 10 μεγάλα ζητήματα της χώρας. Για την οικονομία, για την ανάπτυξη, για τον τουρισμό και η σκέψη μας είναι μετά τις ευρωεκλογές και πηγαίνοντας για τις εθνικές εκλογές να παρουσιάσουμε ένα πλήρες σχέδιο για τη χώρα.
Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνουν τα άλλα κόμματα, δηλαδή ψηφίστε μας γιατί θα φέρουμε ανάπτυξη, ψηφίστε μας γιατί είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης. Ποιος δεν είναι στην Ελλάδα υπέρ της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης; Το θέμα είναι πώς το κάνεις αυτό.
Εμείς έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Θα μου πει κάποιος, πώς το λες, πού το ξέρω ότι έχει γίνει αυτό; Το βλέπετε καθημερινά τις τελευταίες μέρες. Κάθε μέρα βγάζουμε σε μια μεγάλη εφημερίδα μια συγκεκριμένη επεξεργασμένη θέση. Βγάλαμε τις θέσεις μας για το Σύνταγμα, συγκεκριμένες, επεξεργασμένες. Άλλο αν διαφωνεί κάποιος αλλά μιλώ για θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι συγκεκριμένες θέσεις, για την Ευρώπη επίσης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βγάλαμε τις θέσεις μας για την Ευρώπη. Βγάλαμε τις θέσεις μας για τη δημοσιονομική πολιτική. Συγκεκριμένες θέσεις. Για τον αιγιαλό. Από την πρώτη στιγμή που βγήκε αυτή η υπόθεση με αφορμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο ήταν και τεράστιο θέμα και αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και τεράστιο λάθος της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προέκυψε πάλι ο αιγιαλός χωρίς να έχουν υπάρξει συνομιλίες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι, τεράστιο λάθος της κυβέρνησης. Βγήκαμε και είπαμε όμως τι τουριστική ανάπτυξη θέλουμε. Γιατί εκεί δεν μπορείς να πεις απλώς και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα με την αντιπολίτευση, την εκάστοτε αντιπολίτευση στην Ελλάδα, ότι κάνει κάτι μια κυβέρνηση και μετά βγαίνει η αντιπολίτευση και λέει δεν το συζητώ. Μα δεν γίνεται έτσι, δεν γίνεται. Πρέπει να ρυθμίσουμε θέματα του αιγιαλού αλλά όχι με τον τρόπο που λέει η κυβέρνηση.
Εμείς βγήκαμε και δώσαμε μια επεξεργασμένη θέση. Μπήκε στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Επεξεργασμένη θέση. Και αυτός είναι ο σκοπός μας. Έδωσα τις θέσεις μας για τη δικαιοσύνη, θα δώσουμε τις θέσεις μας για τη φορολογία. Κάθε μέρα, ένα κόμμα 3 μηνών βρίσκει το σημαντικό θέμα των ημερών και δίνει μια επεξεργασμένη θέση. Έτσι θα κινηθούμε και ας στενοχωρούμε κάποιους.
Γιατί ξέρεις τι μας λένε; Θα σου πω κάτι που δεν το έχω πει. Έχουμε και εμείς φίλους δημοσκόπους, δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε δημοσκοπήσεις αλλά μετά από τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία έχω κάποιες επαφές και μιλάω συνέχεια με δημοσκόπους. Ξέρεις τι μου λένε οι δημοσκόποι; Μη λες τίποτε, μη στενοχωρείς τον κόσμο, μην ασχολείσαι. Καταλαβαίνεις τι εννοεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή γιατί να λες τώρα το άλφα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον έχεις αυτό το ρεύμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις το ρεύμα, ο κόσμος σε αγαπάει, μην πεις για τη φορολογία, μην πεις για τους αιγιαλούς τώρα, θα στενοχωρήσεις κάποιους που έχουν αυθαίρετα κλπ. Όχι. Εμείς εξαρχής παίρνουμε το πολιτικό κόστος. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει για να αλλάξουμε τη χώρα να πούμε αλήθειες. Δεν αλλάζει η χώρα με μαγικά ραβδάκια και με ένα νόμο όπως λένε κάποιοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι άρα οι πιο σκληρές αλήθειες για σένα που πρέπει να ξέρει ο κόσμος; Στο θέμα της οικονομίας που είναι και αυτό που τον καίει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην οικονομία δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Γιατί η οικονομία, είναι καλό που έχουμε ένα πλεόνασμα, το οποίο βέβαια είναι το πλεόνασμα των ανθρώπων που στερήθηκαν, δεν είναι ένα πλεόνασμα του μάγκα Υπουργού. Είναι ένας ελληνικός λαός που υπέφερε για να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα και που κατά την εκτίμησή μου θα μπορούσε να ήταν λίγο μεγαλύτερο ή να έχει πληρωθεί από άλλους ανθρώπους αν υπήρχε μια άλλη πολιτική αλλά ας μη συζητήσουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε τώρα για φοροδιαφυγή κλπ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας μη συζητήσουμε αυτό. Τι πρέπει να κάνουμε που είναι το σημαντικότερο. Πρέπει να μας απασχολεί μια λέξη, η οποία δεν μας απασχολεί όσο πρέπει και σαν κοινωνία αλλά νομίζω και σαν κυβερνητική πολιτική. Είναι οι λέξη εξαγωγές. Εάν δεν κάνουμε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα όπου εκεί πάνω θα πατήσουν τα προϊόντα μας να βγουν έξω και να έρθει χρήμα στην Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικότερο.
Λέει κάποιος, θα έλεγα μια κακή λέξη αλλά τέλος πάντων δεν θέλω να την πω πρωί – πρωί. Ένας αντίπαλός μας πάντως τον άκουσα και λέει «καλά, επιμένει ο Θεοδωράκης ότι με τα μαρούλια, τα σταφύλια, τα πρόβατα, τις κατσίκες θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως οι αριθμοί αυτό λένε γιατί οι εξαγωγές και σε αυτά τα προϊόντα αυξάνονται. Τα ψάρια μας ήρθαν πρώτα στις εξαγωγές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, αυτό λέω εγώ, ότι ναι, αυτό που είπα από την πρώτη ημέρα, η θάλασσα, το χώμα και ο ήλιος θα σώσουν τη χώρα. Αυτά θα σώσουν τη χώρα. Οι εξαγωγές μας στην Αμερική τώρα είναι από τη θάλασσά μας, είναι από τις ιχθυοκαλλιέργειες που υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις τσιπούρες…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η περιζήτητη τσιπούρα της Νέας Υόρκης είναι ελληνική. Εκεί πρέπει να πατήσουμε. Και σε ποια άλλα πράγματα θα το πούμε αλλά μην έχουμε μια πρωτευουσιάνικη αντίληψη που λέμε ότι θα παράγουμε ξαφνικά λεφτά από το πουθενά. Δεν θα πέσουν από το πουθενά τα λεφτά. Πρέπει να δουλέψουμε πάλι.
Και να σου πω κάτι, που είναι οι ευθύνες του κράτους. Νέα Ζηλανδία. Η πρωτογενής παραγωγή προϊόντων στη Νέα Ζηλανδία, λέω τώρα πρόχειρα τα νούμερα, δεν θα σου βάλω τις υποδιαστολές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέμε εκεί έχουν τα πάρα πολλά πρόβατα, ελάχιστοι κάτοικοι, πολλά πρόβατα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι μπράβο. Δεν θα σου βάλω τις υποδιαστολές θα σου πω τα βασικά νούμερα. Είναι 7 δις. Αυτοί οι άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξαγωγών, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο πακεταρίσματος, προβολής, έχουν καταφέρει τα 7 δις και τα κάνουν 30. Δηλαδή τα πολλαπλασιάζουν, παίρνουν πολύ περισσότερα λεφτά από το χωράφι τους.
Εμείς τα 10 δις της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή περισσότερο από τη Ζηλανδία ξέρεις πόσο τα κάνουμε; Τα κάνουμε λιγότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κάνουμε λιγότερα γιατί προφανώς έχουμε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει όλο αυτό το σύστημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευτελίζουμε το προϊόν μας. Έχουμε και δεν το λέω επειδή είμαι από την Κρήτη αλλά και από την Καλαμάτα να ήμουν το ίδιο θα έλεγα, έχουμε το καλύτερο λάδι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καλύτερο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία και ξέρεις τι γίνεται όμως με το λάδι μας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εξάγουμε χύμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πουλάμε χύμα στους Ιταλούς. Το πουλάμε χύμα στους Ιταλούς, οι Ιταλοί οι μάγκες το πακετάρουν, βάζουν ωραίες ταμπέλες και ωραία μπουκάλια και κονομάνε από το λάδι των Ελλήνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταύρο όμως πέρα από τους πολιτικούς μήπως και οι Έλληνες πολίτες θέλουν αυτή την ευκολία γιατί σε αυτή την ευκολία έχουν μάθει; Και πόσο εύκολο θα είναι να εκπαιδευτούν, να κάνουν κάτι διαφορετικό που ενδεχομένως να είναι πολύ πιο δύσκολο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο αλλά έχεις ταυτόχρονα και άδικο. Να σου πω κάτι. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Πήγα στην Κρήτη, πήγα στην Πελοπόννησο, έχει βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του. ξέρει ότι πια δεν θα ζήσουμε με επιδοτήσεις, με παρακαλετά στους Υπουργούς κλπ.
Γι΄ αυτό ακριβώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στην ελληνική επαρχία. Υπάρχουν λάδια που πωλούνται στην Ευρώπη σε υπερδιπλάσια τιμή από ότι τα άλλα λάδια τα ελληνικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φτιάξουμε brands name.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν κρασιά επίσης. Αλλά εδώ τι χρειάζονται; Χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, αυτό που λες, να σοβαρευτούμε όλοι. Εγώ στη δουλειά μου, εσύ στη δουλειά σου, ο άλλος στο χωράφι του και να πει ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Δεν κλέβεις τους Ευρωπαίους, δεν κλέβεις στο εμπόριο. Στο εμπόριο πρέπει να είσαι καθαρός, να βγάζεις καλό προϊόν. Αυτό είναι το ένα.
Και να ξανά ανακαλύψουμε συνεταιριστικές μορφές που τις έχουμε βρωμίσει πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι είναι κάτι που μόλις το ακούει κανένας καταρχήν του έρχεται στο μυαλό ότι έκλεψαν χρήματα, δεν λειτούργησαν σωστά οι Συνεταιρισμοί, η προσπάθεια που έγινε τότε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό. Το ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι ότι κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως ομπρέλα. Το brand name «Ελλάδα» δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το κάνει ο Σταύρος που παράγει καλές ελιές. Πρέπει να γίνει brand name «Ελλάδα». Δηλαδή επειδή εμείς ποτέ δεν θέλουμε και δεν πρέπει να γίνουμε μια φθηνή χώρα, καταλαβαίνεις τι λέω. Ποτέ δεν θα βγάλουμε φθηνότερο κρασί από τη Νότια Αφρική ή από τη Χιλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτοί έχουν τις εκτάσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το κρασί μας όμως είναι σαν το γαλλικό που είναι brand name μπορούμε να το πουλάμε ακριβά και να μην έχουμε πρόβλημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέμε. Αντί να πουλάμε χύμα το κρασί στη Σάμο και να το παίρνουν οι Γάλλοι και να το φτιάχνουν ως περιζήτητο ημίγλυκο, πρέπει εμείς να έχουμε το brand name. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε τους τίτλους, να κρατήσουμε την ποιότητα ψηλά και να μάθουμε στην κοινωνία της Ευρώπης που αναζητά το καλό προϊόν ότι «απ ελληνικό, απ καλό».
Αυτό το πράγμα θέλει μια καμπάνια από τη χώρα, θέλει μια προσπάθεια ας πούμε και των πρεσβευτών μας, των ευρωβουλευτών. Είναι μια συνεχής προσπάθεια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζεται στο εξωτερικό ως η χώρα «δώσε μου και εμένα μπάρμπα», που εμφανίζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις αλλά ότι παιδιά από την «Ελλάδα των ονείρων σας», γιατί υπάρχει στους Ευρωπαίους αυτό, θα σου φέρω το καλό προϊόν.
Αυτό κάνω σήμερα. Έκανα λάθη, ας μην τα συζητάμε αυτά. Είναι λάθος να συζητάμε συνέχεια τις ευθύνες του Καραμανλή, του Παπανδρέου. Δεν λέω να απονείμουμε τις ευθύνες αλλά ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι αν τους πεις ότι ο Παπανδρέου μας κατέστρεψε ή ο Καραμανλής μας κατέστρεψε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθόλου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ενδιαφέρεται. Τώρα τι έχεις να μου πεις Έλληνα; Άρα εμείς εκεί λέμε, εκεί μπαίνουμε και λέμε ότι στους Ευρωπαίους πρέπει να πάμε με ένα πακέτο, με καλούδια από την Ελλάδα και να τους πούμε ότι αυτή είναι η Ελλάδα η καινούρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταύρο σε ποιους Ευρωπαίους; Και επίσης να το βάλω και λίγο πιο μακριά γιατί έχει γίνει πάρα πολύ συζήτηση γι΄ αυτό, από ποια ομάδα Ευρωπαίων θα τα διεκδικήσει ένας ευρωβουλευτής αυτά, ένας ευρωβουλευτής από «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό το ερώτημα. Πρώτον, να πούμε σε ποιους Ευρωπαίους καταρχήν γιατί νομίζει κάποιος, ίσως αν ακούσει τα ελληνικά μέσα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ο εξής ένας, η Μέρκελ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο Σόιμπλε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ο Σόιμπλε. Η Ελλάδα και οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν πρέπει να κινηθούν σε διακρατικό επίπεδο. Έχουμε ευρωπαϊκά όργανα, πρέπει να ενισχύσουμε το Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να ενισχύσουμε τους νέους θεσμούς της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει δηλαδή να είμαστε έρμαιο ενός δυνατού ηγέτη, που μπορεί να είναι σήμερα εχθρός μας, αύριο να είναι φίλος μας αλλά είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο να είμαστε ο δορυφόρος – ας μου επιτραπεί ο όρος – ενός κράτους και να πηγαίνουμε ανάλογα με τις ορέξεις αυτού του κράτους. Ξυπνάει η Μέρκελ άσχημα άρα θα έχουμε και εμείς μια άσχημη ημέρα.
Το ένα ζήτημα είναι αυτό. Ότι οι σύμμαχοί μας, οι άνθρωποι που πρέπει να συζητάμε, να αποφασίζουμε, πρέπει να βάλουμε όλη την παρέα στο πακέτο. Να κάνουμε μια συμμαχία του νότου. Να κάνουμε μια συμμαχία των χωρών που έχουν μια θετική σχέση με την Ελλάδα και υπάρχουν τέτοιες χώρες.
Αυτό είναι το ένα. Ότι πρέπει με συνέπεια να χτίσουμε μια καλή σχέση με όλη την Ευρώπη. Να μην πιστεύουμε ότι θα έρθει η σωτηρία ή ο χαμός από τη μια. Από εκεί και πέρα όμως με ρωτάς σε ποια ομάδα θα είμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, από τις ομάδες τις τρεις τουλάχιστον που φαίνεται ότι έχεις επιλέξει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εύλογο αλλά επίτρεψέ μου να σου πω κάτι γιατί κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να το παραποιήσουν αυτό. Εμείς εμφανιστήκαμε με μια ορμή, λόγω ίσως και της δημοτικότητάς μου. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ορμή και να κερδίσουμε αμέσως την ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής ομάδας. Το ξέρεις πολύ καλά γιατί ασχολείσαι και με ευρωπαϊκά θέματα. Οι ευρωπαϊκές ομάδες ενισχύουν τους ανθρώπους σε κάθε χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ και ειδικά σε αυτή τη φάση που θα γίνει η εκλογή μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο όπου και η μια ψήφος θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και τώρα έχουμε μια ισορροπία τρόμου των δύο μεγάλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Ευρωπαϊκού Λαϊκού και των Σοσιαλιστών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι ο Γιούνκερ και ο Σουλτς είναι δύο πάνω δύο κάτω. Δηλαδή οι δύο ψήφοι από «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» ας πούμε μπορεί να κρίνουν την εκλογή. Άρα εμείς μπορούσαμε να πάμε στο Σοσιαλιστικό κόμμα και να πούμε «σύντροφοι βοηθήστε, δώστε μας λεφτά να κάνουμε μια καμπάνια, δώστε μας συμβούλους, βοήθησέ μας να κάνουμε κάτι».
Εμείς επιλέξαμε να μην το κάνουμε αυτό, να μην μας βοηθήσει κανείς, να κάνουμε μόνοι μας έναν αγώνα. Αλλά δεν είμαστε με όλους στην Ευρώπη και είπα από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε με τους Σοσιαλιστές που – αν θέλεις – αντιμάχονται πολύ την παντοκρατορία της Μέρκελ, είμαστε με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι μπορεί να τρομάζει η λέξη τους Έλληνες αλλά είναι μια ομάδα που έχει σαφείς θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την οικονομία και για το κοινωνικό κράτος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά και υπέρ των Ελλήνων σε πάρα πολλά ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι εμείς τους μάθαμε λίγο άσχημα εξαιτίας του κ. Ρέσλερ του Γερμανού.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά δεν είναι μόνο αυτός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτός και δεν είναι έτσι οι Φιλελεύθεροι, να προσθέσω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Και το τρίτο είναι οι Πράσινοι που πραγματικά έχουν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την οικονομία, για την ανάπτυξη, για το νέο πολιτισμό τον οικονομικό που πρέπει να φέρουμε στην Ευρώπη.
Αυτοί είναι οι προνομιακοί συνομιλητές μας και δέχτηκαν και οι τρεις ότι έτσι γίνονται τα πράγματα. Δεν μπορεί ένα κόμμα 3 μηνών να πετάξει λευκή πετσέτα και να πει είμαι μαζί σου. Άρα συζητάμε μαζί τους, ανταλλάσουμε απόψεις, ακόμα υπάρχει αλληλογραφία, υπάρχει μέχρι σήμερα για διάφορα θέματα που θέλουμε τη γνώμη τους ή τους λέμε τη γνώμη μας.
Υπάρχει μια αλληλογραφία η οποία θα καταλήξει κάποια στιγμή κάπου. Ανάλογα με τα διλήμματα που θα τεθούν την ημέρα των εκλογών και δεν θέλω να λέω ψέματα, είναι δίλημμα. Αν την Κυριακή το βράδυ είναι ο Γιούνκερ και ο Σουλτς, εμείς πρέπει να πάρουμε μια απόφαση και θα την πάρουμε την απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον ποιον από τους δυο θα στηρίξετε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Σουλτς υποθέτω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό. Ανάλογα με τα διλήμματα που θα τεθούν, ανάλογα με τις πολιτικές που θα εξελιχθούν, εμείς θα είμαστε εκεί και θα πάρουμε την απόφαση. Θα ενταχθούμε σε μια ομάδα όμως με βάση αυτά που θα αποφασίζονται, που θα αποφασιστούν, όχι με βάση μια συμφωνία κεκλισμένων των θυρών πολύ πιο πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεργασίες στην Ελλάδα; Διότι αυτό θα είναι και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, είναι σαφές αυτό. Το 2012 ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Μπορεί το πολιτικό μας σύστημα να άργησε να το αποδεχτεί αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο άργησε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγαμε τότε σε δεύτερες εκλογές. Δεν ξέρω πως το βλέπουν και τώρα, πάντως ο Έλληνας πολίτης ήταν λίγο πιο ώριμος στο πώς ήθελε τα πράγματα στη χώρα του μετά το μνημόνιο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο. Και το επισημαίνω και επίτρεψέ μου γιατί το λέω έτσι. Πας έξω, πάω εγώ, έχω πάει σε 30 πόλεις, ο πολίτης έχει αλλάξει κατηγορία και δεν το έχουν καταλάβει τα κόμματα. Ο πολίτης δεν είναι χούλιγκαν, ο πολίτης δεν είναι στα κάγκελα υπέρ του ενός ή εναντίον του άλλου. Έχει τις εκτιμήσεις του. Λέει, ναι θα πάω με το Σαμαρά γιατί θέλω αυτό, θα πάω με τον Τσίπρα γιατί θέλω αυτό αλλά δεν υπάρχει αυτό το κλίμα που μας δημιουργούν στην Αθήνα, του μαύρου άσπρου.
Τα κομματικά γραφεία δηλαδή δεν έχουν επαφή. Επειδή μιλούν μόνο με τους κομματικούς στρατούς και ο κομματικός στρατός βέβαια τι θα σου πει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν μιλούν λες με τους πολίτες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν μιλούν με τους πολίτες, μιλούν μόνο με τους κομματικούς στρατούς και οι κομματικοί στρατοί για να είναι χρήσιμοι σου λένε ότι ο άλλος είναι ο διάβολος, έτσι δεν σου λένε; Τι θα σου πει ένας στρατιώτης που πληρώνεται από το κόμμα σου;
Η κατάσταση έχει αλλάξει, ο κόσμος θέλει συνεννόηση, ο κόσμος θέλει συνθέσεις και εδώ έρχεται «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» και λέει ότι εμείς που δεν έχουμε βαρίδια από το παρελθόν, μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις συνθέσεις ή τουλάχιστον νομίζω ότι είμαστε οι μόνοι αξιόπιστοι γιατί από την πρώτη στιγμή το λέμε. Οι συνθέσεις για μας δεν είναι μια ανάγκη. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή δεν είναι ότι αποτύχαμε κάπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι δεν έχουμε αυτοδυναμία αναγκαστικά αγκομαχούμε για να κάνουμε μια συνεργασία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ή δεν είναι καλό το ποσοστό μου τώρα και λέω να συνεργαστούμε. Από την πρώτη μέρα που βγήκα, βγήκα και είπα «παιδιά πρέπει να συνεννοηθούμε, πρέπει να κάνουμε κυβερνήσεις του 51%». Σχηματικό ήταν το 51, για να δώσω το βάρος στη συνεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ανοιχτό «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» στις συνεργασίες και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΣΥΡΙΖΑ και με την ΕΛΙΑ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ανοιχτό «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» σε συνεργασίες με αυτούς που αναλαμβάνουν ευθύνη για τις λύσεις. Δηλαδή είναι ντροπή. Αν παίζεις λίγο με το Internet, άμα βλέπεις τι δήλωνε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πριν το 2012, τις τελευταίες μέρες. Ο ένας έλεγε για ένα εγωπαθή που δεν θα τον κάνει Πρωθυπουργό και ο άλλος έλεγε ότι μας πιέζουν να συνεργαστούμε με αυτούς που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί. Εμείς δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με το ΠΑΣΟΚ που πρέπει να κάτσει στο σκαμνί. Και την επόμενη ημέρα πήγαν και συνεργάστηκαν.
Είναι πιστευτό αυτό από τον κόσμο; Θα πει ο κόσμος ότι ποιος Σαμαράς είχε δίκιο; Ο Σαμαράς της προηγούμενης μέρας ή της επόμενης μέρας; Ο Βενιζέλος της προηγούμενης μέρας ή της επόμενης μέρας;
Εμείς λέμε ότι στο DNA μας σαν «ΠΟΤΑΜΙ» υπάρχει η λέξη συνεργασία. Και όταν λες συνεργασία, γιατί μου λένε κάποιοι, ναι πάρε θέση με το Σαμαρά ή με τον Τσίπρα; Μα δεν είναι αυτό συνεργασία. Δεν είναι συνεργασία. Αν ήταν να είχα αποφασίσει από τι σπίτι μου ότι θα συνεργαστώ με το Σαμαρά γιατί δεν κατέβαινα με το Σαμαρά ή με τον Τσίπρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι λοιπόν η συνεργασία για σένα; Είναι η συνεργασία αυτού που έγινε στη Γερμανία όπου τρεις μήνες τα βάζανε κάτω, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι για να αποφασίσουν τι θέλει ο ένας, τι θέλει ο άλλος, που καταλήγουν και αυτό στο οποίο κατέληξαν, αυτό θα τηρηθεί στο τέλος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Η συνεργασία δεν γίνεται με βάση πως έχω ακούσει τους τίτλους των Υπουργείων. Δηλαδή μου αρέσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γιατί έχω ένα φιλαράκι, δώσε μου και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δώσε μου και δύο Υπουργεία και άντε και μια Αντιπροεδρία και εγώ θα σε στηρίξω. Δεν είναι έτσι. Αυτό είναι το ελληνικό μοντέλο των συνεργασιών ότι μαζευόμαστε και μοιράζουμε τις θέσεις, 4, 2, 1. Συνέβη αυτό και το είδαμε που κατέληξε.
Υπάρχει το ευρωπαϊκό μοντέλο των συνεργασιών, υπάρχει αληθινή πολιτική που λέει τι; Ότι πρέπει να λύσουμε εδώ, να καθαρίσουμε το στούντιο. Τι αναλαμβάνεις εσύ, τι αναλαμβάνω εγώ, δημοσίως, συζήτηση. Να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε.
Γι΄ αυτό είπαμε εμείς ότι πολύ πριν τις εθνικές εκλογές θα δώσουμε στην κοινωνία ένα δημόσιο σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας, το οποίο θα έχει λάθη προφανώς, το οποίο θα διορθωθεί από τους πολίτες ή θα διορθωθεί από τα άλλα κόμματα. Θα έρθει δηλαδή, πιθανόν, λέω, ο Τσίπρας και θα μας πει εμείς έχουμε σε αυτά τα δύο πράγματα μια πιο επεξεργασμένη λύση. Ή θα έρθει ο Σαμαράς και να πει ότι αυτό το έχουμε δοκιμάσει και είναι λάθος.
Εκεί λέμε αν «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» είναι δυνατό, γιατί αν «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» είναι 5% ποιος θα τους ακούσει; Εάν «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» όμως είναι δυνατό, είναι η τρίτη δύναμη στη χώρα, αυτό που εμείς θέλουμε, τότε θα αναγκαστούν οι δύο μονομάχοι να συζητήσουν για τα προβλήματα της χώρας και όχι για ποιες θέσεις θα μοιράσουν σε εμάς ή σε κάποιον άλλον για να πάρουμε 5 ψηφαλάκια για να γίνουν Πρωθυπουργοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχεις βάλει κάποιο όριο, κάποιο ποσοστό τώρα στις ευρωεκλογές το οποίο θα σε έκανε να μην συνεχίσεις το «ΠΟΤΑΜΙ»;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η μεγάλη προσπάθεια νομίζω ότι πρέπει να είναι και νομίζω ότι δεν είναι μόνο δική μας προσπάθεια. Εννοώ ότι υπάρχουν και πολύ πολίτες που το σκέφτονται έτσι αν δεις τις δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος έχει πολύ θετική γνώμη για «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Τι εννοώ θετική γνώμη για «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» για να είμαι και δίκαιος. Μας ψηφίζει, λένε οι δημοσκοπήσεις τώρα ένα 10% μέσος όρος. Δεν λέω γι΄ αυτό το ποσοστό. Σε ερωτήματα που έχουν γίνει για το αν έπρεπε να εμφανιστεί «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» η πλειοψηφία του κόσμου είναι θετική, η πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και των ψηφοφόρων λες που ψηφίζουν κάποια άλλα κόμματα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Ο αριστερός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι η χώρα ήταν σε ένα αδιέξοδο. Ποια ήταν η τρίτη δύναμη πριν βγει «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»; Τι θα έκανε δηλαδή, με ποιους θα συνομιλούσε στην κοινωνία; Το ίδιο λέει και ο δεξιός ψηφοφόρος. Ξέρει ότι μερικά σχήματα τελειώνουν, ότι πρέπει να υπάρξει μια ένεση στο πολιτικό σύστημα. Μια ένεση όμως όχι δόλια ένεση, όχι με ξαναζεσταμένα φαγητά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά σε κάτι καινούριο λες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε κάτι καινούριο, να μπει νέο αίμα στην πολιτική. Άρα έρχεται «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», φέρνει νομίζω αρκετά καθαρά και πολλά νερά, φαίνεται από τους ανθρώπους που κατεβάζουμε, αυτούς τους 42 και γίνεται η μαγιά για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, για το νέο πολιτικό σκηνικό, για τη νέα μεταπολίτευση.
Είναι πολύ σαφές τι θέλω εγώ. Εγώ θέλω να είμαστε τρίτο κόμμα. Θέλω ο κόσμος να δεχτεί την ανάγκη αυτού που θέλει, η συναίνεση δηλαδή, η συναπόφαση, να την πλασάρει στην πολιτική ένας νέος παίκτης, ένας παίκτης που δεν έχει βαρίδια, που δεν έχει εκτεθεί, που δεν έχει μπει στα χαρακώματα, που δεν έχει κομματικούς στρατούς. Δεν έχουμε ανάγκη εμείς από Υπουργεία, δεν θέλουμε να θρέψουμε κανέναν αλλά θέλουμε να μας δώσει τη δυνατότητα ο πολίτης να του πούμε λύση γι΄ αυτό που πιστεύει.
Είδες μια δημοσκόπηση στην Εφημερίδα των Συντακτών; Άσε τα ποσοστά, δεν θέλω να συζητήσουμε γιατί τα ποσοστά άλλωστε αλλάζουν μέρα με τη μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέρα με τη μέρα και επίσης η κάθε δημοσκόπηση έχει τα δικά της ποσοστά. Υπάρχει το μεγάλο ερώτημα το οποίο θα σου το θέσω και μετά με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, να το συζητήσουμε αλλά επίτρεψέ μου πριν να πω αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μου πεις για την Εφημερίδα των Συντακτών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έβγαλε μια δημοσκόπηση που λέει: «Θέλετε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»; 25% λέει «θέλω κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». «Θέλετε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ»; 28% νομίζω λέει, θέλω κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. 45% έχει μια σαφή άποψη ότι θέλει μια άλλη κυβέρνηση. Τι είναι αυτοί; Δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας; Γιατί μιλάμε για το 25% και για το 28% και δεν πάμε στο 45% που έχει δει ότι η αριστερή πρόταση είναι ένα λάθος, η δεξιά πρόταση είναι ένα λάθος και θέλει συνθέσεις.
Εμείς εκεί ερχόμαστε και λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν συνθέσεις. Να υπάρξει μια συνομωσία του καλού από ανθρώπους που βλέπουν την ίδια ανάγκη από εμάς ή κινούνται στην αριστερά ή κινούνται στο δεξί χώρο και να συμμαχήσουμε. Και δεν είναι ανάγκη να συμμαχήσουμε σε όλα.
Τι εννοώ. Ότι λες στα Πανεπιστήμια υπάρχει μια ευρύτερη συμμαχία του 60%. Θα κάνουμε αυτό. Σε κάποιο άλλο θέμα μπορεί να μην υπάρχει τόσο ευρύτατη συμμαχία, να υπάρχει άλλη συμμαχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους, που είναι ένα θέμα το οποίο επίσης έχει συζητηθεί πολύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι εννοώ ότι να κόψουμε, έτσι γίνεται στην πολιτική, να κόψουμε κομμάτια του μεγάλου προβλήματος, γιατί δεν αντιμετωπίζεις ποτέ, δεν δίνεις λύσεις όταν βλέπεις το βουνό από τα προβλήματα. Να κόψουμε κομμάτια από το βουνό και να πούμε αυτό το κομμάτι το αντιμετωπίζουμε έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταύρο πριν πάμε στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να σε ρωτήσω, κυκλοφορώντας τώρα και στην Αθήνα αλλά πηγαίνοντας και σε όλη την Ελλάδα τι σου λένε οι πολίτες που είναι αναποφάσιστοι, που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ μεγάλο και μας φοβίζει και μας χαροποιεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο είναι μάλιστα χάρτης ο οποίος είναι άγνωστος τελείως, δεν ξέρει κανένας δηλαδή προς τα πού θα πάνε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσα να είμαι σαν παγώνι, γιατί βγήκε μια δημοσκόπηση που λέει ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι έχουν σαν πρώτη σκέψη «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» αλλά βρε παιδιά αποφασίστε και δεν το λέω για «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Ξέρεις τι με φοβίζει εμένα, για να είμαι ειλικρινής; Και με φοβίζει σαν πολίτη και με φοβίζει και σαν «ΠΟΤΑΜΙ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι τρίτο κόμμα ουσιαστικά. Αν το πάρουμε με βάση τις δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι είναι το τρίτο κόμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ίσως να μην είναι και το τρίτο, να είναι και το δεύτερο. Ξέρεις τι με φοβίζει λοιπόν; Ότι πολλοί από τους αναποφάσιστους δεν θα πάνε να ψηφίσουν, αυτό με φοβίζει. Με φοβίζει δηλαδή ότι θα έχουμε ένα αρνητικό ρεκόρ.
Η κυβέρνηση με αυτό που αποφάσισε να γίνουν οι ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή, πιστεύω ότι βοηθάει σε αυτή την ατμόσφαιρα. Για μένα οι ευρωεκλογές έπρεπε να γίνουν την πρώτη Κυριακή, να γίνουν εκεί που ο κόσμος πάει να κάνει την πρώτη του επιλογή. Γιατί ξέρεις τι θα γίνει τώρα; Φεύγει ο κόσμος, θα δώσει 50 ευρώ να πάει στο χωριό του, 50 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση γιατί θέλει να ψηφίσει για το δήμαρχό του. Ο Έλληνας το θέλει αυτό το πράγμα, να ψηφίσει για το δήμαρχό του, να ψηφίσει για τον περιφερειάρχη του και βεβαίως καλά κάνει και το θέλει. Και εμείς τι του λέμε; Του λέμε «φίλε σε μια εβδομάδα θα ξαναπάς να ψηφίσεις για το Ευρωκοινοβούλιο». Τον σπρώχνουμε φοβάμαι στην αποχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί θα ξαναπάει λες μόνο αυτός που ο δήμαρχός του μπορεί να είναι τη δεύτερη Κυριακή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ή αυτό ή θα πάνε οι κομματικοί αποφασισμένοι στρατοί. Αυτό με φοβίζει και θέλω να είμαι ανυπόκριτος. Με φοβίζει ότι στους αναποφάσιστους κρύβεται ένα μεγάλο ποσοστό που θα πει τελικά «άει σιχτίρ δεν πάω να ψηφίσω κανέναν». Και αυτό δεν το λέω μόνο γιατί θα χάσω ψήφους, το λέω και γι΄ αυτό αλλά το λέω γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή που διεκδικεί πολλά πράγματα από την Ευρώπη πρέπει να είναι στις κάλπες. Κατάλαβες; Πρέπει να έχουμε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης. Δηλαδή να πούμε ότι κοίτα να δεις φίλε, οι Έλληνες ψηφίζουν στη δημοκρατία, οι Έλληνες είναι παρόντες. Δεν αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς στην Ελλάδα.
Αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα, διαπραγματευτικό μήνυμα στο εξωτερικό, στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν αδιαφορούμε για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα διλήμματα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, που θέτει με άλλο τρόπο ο Πρωθυπουργός θα βοηθήσουν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια διλήμματα λες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα διλήμματα ότι ψηφίστε μας γιατί αν θέλετε σταθερότητα, αν θέλετε η κυβέρνηση να παραμείνει όλη την 4ετία, πρέπει να μας δείξετε ότι και αυτό που κάνουμε εμείς εν πάση περιπτώσει το αναγνωρίζετε. Αναγνωρίζετε ότι στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση για να πάει καλύτερα η χώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψεις να πω ότι είναι αστείο και αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς και αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας και αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ψηφίζουν για τίποτε άλλο πέρα από ευρωβουλευτές. Δηλαδή εννοώ ότι ακόμα και τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, αυτά που συνεργάζονται με τον κ. Τσίπρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα των εθνικών εκλογών λες δεν επανέρχεται…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει θέσει κανένα θέμα στην Ευρώπη κάποιο αριστερό κόμμα στη Γερμανία ή στη Γαλλία, ψηφίστε μας, ή τέλος πάντων καταψηφίστε τους για να φύγουν; Θα γελάσει η Γαλλία, θα γελάσει η Ισπανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Γαλλία που είναι μια χώρα όπου ο Ολάντ εμφανίζεται όπως ξέρεις τρίτος, δηλαδή ότι χάνει…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι έχει γίνει – ας μου επιτραπεί ο όρος – ο Λούζερ των δημοσκοπήσεων. Είναι τελευταίος ο Ολάντ στις δημοσκοπήσεις, εννοώ από δημοτικότητα Προέδρου. Θέτει κανένα κόμμα στη Γαλλία ψηφίστε για να ρίξουμε τον Ολάντ; Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα και δυστυχώς τα υπηρετούν όλοι. Όλοι λένε κάτι άλλο, το οποίο ξέρουν όλοι ότι είναι ψέμα. Γιατί κανείς ευρωβουλευτής δεν θα ρίξει ή θα επιβεβαιώσει μια κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θα πέσει αν ο Σαμαράς αισθάνεται ασθενικά τα πόδια του, αν νιώθει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει άλλο, εάν φύγουν κάποιοι από την πλειοψηφία. Να πάνε πού; Να φύγει δηλαδή ο κ. Βενιζέλος, τι να κάνει εθνικές εκλογές γιατί θα πάει καλύτερα στις εθνικές εκλογές ο κ. Βενιζέλος; Υπάρχει ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι εάν ο Βενιζέλος ρίξει την κυβέρνηση και γίνουν εθνικές εκλογές θα ψηφίσει ο κόσμος μαζικά ΠΑΣΟΚ;
Νομίζω ότι όλα αυτά τα απερίσκεπτα διλήμματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι αλλά λέει ότι δεν θα έχω ίσως τη νομιμοποίηση μετά να συγκυβερνώ εφόσον στις ευρωεκλογές δεν με επέλεξε ο κόσμος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά επιτρέψτε μου είναι τερτίπια της πολιτικής που δεν έχουν σχέση με τα λεξικά της πολιτικής. Οι ευρωεκλογές είναι ευρωεκλογές. Ο κόσμος πρέπει να αφεθεί και αν θέλεις κάτι, ο κόσμος πρέπει να θυμώσει με αυτή τη συμπεριφορά. Να θυμώσει με τη συμπεριφορά όλων που κάθε φορά του λένε αυτή τη φορά ψηφίζεις για κάτι άλλο. Αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε φορά μας λένε δεν ψηφίζεις γι' αυτό που ψηφίζεις, ψηφίζεις για κάτι άλλο. Δηλαδή ψήφισε τους Δημάρχους αυτούς, για να καταγγείλεις αυτή την πολιτική. Ψήφισε στις ευρωεκλογές για να ρίξεις την Κυβέρνηση ή για να επιβεβαιώσεις την Κυβέρνηση. Όχι. Ψηφίζω για μια δίκαιη Ευρώπη σε ένα σταθερό περιβάλλον.
Εμείς είπαμε και το λέμε προς όλες τις κατευθύνσεις, εμείς δεν λέμε ούτε ότι πρέπει να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η Κυβέρνηση πρέπει να νιώσει και να αφήσει τον κόσμο ανεπηρέαστο σε αυτή την εκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές. Να μην αρχίσουμε τις ζητωκραυγές ή τα χειροκροτήματα γιατί αυτό θα συμβεί, να ξέρεις ότι από το βράδυ των δημοτικών εκλογών …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά ανάλογα με τις Περιφέρειες, είδα και κάποιους υποψήφιους Περιφερειάρχες που είπαν ότι «σας παρακαλούμε πάρα πολύ να έχετε το λευκό χρώμα δίπλα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Πανηγυρίζουν κάποιοι από τώρα για τον Μπουτάρη ή για τον Καμίνη. Δικοί σας είναι αυτοί; Μην τρελαθούμε τώρα. Δικοί σας είναι αυτοί; Γιατί πανηγυρίζετε; Αφήστε τις τοπικές κοινωνίες να ψηφίσουν μόνες τους, να ψηφίσουν χωρίς παρέμβαση από τη Χαριλάου Τρικούπη, την Κουμουνδούρου ή τη Συγγρού και νομίζουν ότι επειδή έχουν μεγάλα κτήρια μπορεί το μακρύ τους χέρι να φτάσει παντού και να καθορίζουν τι θα γίνει στη Χίο, τι θα γίνει στη Δράμα, τι θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αφήστε τις τοπικές κοινωνίες ήσυχες, δεν υπάρχει κανένα πολιτικό μήνυμα.
Υπάρχει πολιτικό μήνυμα σε σχέση με τα προβλήματα. Ο κόσμος επιλέξει για το πώς θα φτιάξει καλύτερα τον τόπου. Εκεί, υπάρχουν πολλά πολιτικά μηνύματα. Αλλά αλίμονο τώρα εάν κάποιος ψηφίζει ή δεν ψηφίζει ένα Δήμαρχο, στο μυαλό του να λέει «θα ψηφίσω ή δεν θα ψηφίσω αυτό το Δήμαρχο, επειδή μου αρέσει ή δεν μου αρέσει ο Τσίπρας ή ο Βενιζέλος». Δεν υπάρχουν αυτά και πρέπει να τα ξεχάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή που είναι και ο άγνωστος x να το θέσω έτσι σε αυτές τις εκλογές που έρχονται; Γιατί και ο κόσμος φαίνεται ότι κάποιοι που σκέφτονται και ως επιλογή τη Χρυσή Αυγή δεν εκδηλώνεται ούτε στις δημοσκοπήσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ελλάδα έχει μια μακρά περίοδο δημοκρατίας και ανοχής και είναι λάθος να παρουσιάζεται στην Ευρώπη σαν μια χώρα φοβισμένη, εχθρική, με ανθρώπους που κάνουν βίαιες ενέργειες. Είναι προσβολή για την Ελλάδα. Μπορεί κάποιοι και ξέρω ανθρώπους και συναντώ ανθρώπους που παίζουν λίγο με την ψήφο, λένε ας πούμε «τους έχω βαρεθεί τους παλιούς πολιτικούς, θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή για να τους κάνω πλάκα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή «να τους εκδικηθώ».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι υπάρχει αυτή η ψήφος της εκδίκησης. Λοιπόν, δεν είναι έτσι, δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι η ψήφος. Πρέπει όλοι και μιλώ γι' αυτούς που νιώθουν ένα θυμό, πρέπει να δίνουν δημιουργική ψήφο. Είναι άλλη η πλάκα που κάνουμε στα καφενεία, να σε φοβίσω να με φοβίσεις και άλλη η ψήφος. Η ψήφος μπορεί να δημιουργήσει τραύματα στη χώρα, μπορεί να δημιουργήσει άσχημη εικόνα για τη χώρα. Μπορεί, αν θέλετε να δώσει ένα λάθος μήνυμα στις κοινωνίες της Ευρώπης ότι η Ελλάδα έχει φύγει πια από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πιστεύω η Δικαιοσύνη πρέπει να λύσει σύντομα όλη αυτή την υπόθεση. πρέπει να αποδοθεί στο επίπεδο της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι θέμα πολιτικό και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν αποφασίζουν οι πολιτικοί για τα άλλα Κόμματα, αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Είμαι με τον Μανώλη Γλέζο σε αυτό, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει τις ευθύνες. Δεν θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής αν ένας είναι ένοχος, δεν ψηφίζει η Βουλή ενοχή γιατί υπάρχει αυτή η συζήτηση. Ψηφίζει αν κάποιος φεύγει από τη Βουλή για να πάει να δικαστεί, αυτό ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επίσης το σύστημά μας και το Σύνταγμά μας με το θέμα της ασυλίας των βουλευτών …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Διότι στη Βρετανία είναι τελείως διαφορετικό. Αν χρειαστεί ασυλία δίνεται στο βουλευτή εκεί, όχι εξ αρχής έχει ασυλία ένας βουλευτής.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και γι' αυτό πρέπει να το αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αλλά να μείνουμε σε αυτό: τα Κόμματα δεν αποφασίζουν για την ενοχή ή όχι των άλλων Κομμάτων. Οι πολιτικοί δεν αποφασίζουν να καταδικάσουν άλλους πολιτικούς. Η Δικαιοσύνη και μπράβο της αν και με λίγο καθυστέρηση κινήθηκε να απαντήσει σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα που υπήρχε. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει.
Από εκεί και πέρα ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί ότι η χώρα του δεν μπορεί να προσβάλλεται από τέτοιες ενέργειες. Η χώρα του πρέπει ανεξαρτήτως τις διαφορές μας και εμάς οι διαφορές μας με το παλιό πολιτικό σύστημα είναι τεράστιες και ζητάμε να συνταξιοδοτηθεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά αυτά θα γίνουν με όρους δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βράδυ των εκλογών τι θα κάνεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιων εκλογών; Των πρώτων ή των δεύτερων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των δεύτερων. Και θα στο θέσω και μαζί με κάτι άλλο. Πάρα πολλοί λένε ότι έχεις το άγγιγμα του Μίδα δηλαδή ότι ό,τι πιάνεις γίνεται χρυσός. Ξεκίνησες τη δημοσιογραφική σου καριέρα, τα πήγες πάρα πολύ καλά με εκπομπές εξαιρετικά επιτυχημένες, τα γραπτά σου πολύ πετυχημένα, το site που έκανες σε μια εποχή που δεν ήταν και πάρα πολύ στην Ελλάδα η συνεννόηση και το να υπάρχει ένα site που να μπαίνει κάποιος να το επισκέπτεται, να διαβάζει απόψεις, το εστιατόριο …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου επιτρέπεις να κάνω μια παρένθεση σε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί μου λένε κάποιοι «καλά, πως θα βάλεις τους πολιτικούς να συζητήσουν μεταξύ τους;». Όταν ξεκίναγα με κάποιους φίλους το «Protagon» θεωρούσαν αδιανόητο να υπάρχουν ο Ιωάννου, ο Βαρουφάκης, ο Τέλλογλου, η Χούκλη στο ίδιο site. Όχι ότι ήταν εχθροί οι άνθρωποι μεταξύ τους, αλλά σου λέει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά μπορεί να μην δέχονταν να είναι στο ίδιο site με τον άλλον, εν πάση περιπτώσει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί ο καθένας μπορεί να θεωρούσε ότι είναι καλύτερος, ότι εγώ δεν θα δεχόμουν να είμαι κάτω από τον Τέλλογλου, ή κάτω από τον Καμπύλη, ότι θα είχαμε τους εγωισμούς μας και μετά ότι θα είχαμε και τις πολιτικές μας αντιθέσεις, ότι δεν θα υπήρχε ο Βαρουφάκης να αρθρογραφεί μαζί με τον Τέλλογλου που λένε διαφορετικά πράγματα επί παραδείγματι. Μπήκαν, συνυπάρχουν. Εγώ έφυγα και αυτό συνεχίζεται και είναι μια όαση πλουραλισμού που βλέπεις απόψεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα.
Μπορούμε να το πετύχουμε λοιπόν. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό, ότι μπορούμε σαν Έλληνες να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι να συζητάμε, να μην λέμε τέρατα να μην λέμε συνωμοσίες, να μην λέμε βλακείες, να μελετάμε τα πράγματα και να παίρνουμε θέση στα πράγματα. Γι' αυτό πιστεύω ότι να συμβεί και στην πολιτική, γιατί έχω το έχω κάνει. Έχω δημιουργήσει ομάδες που έχουν φέρει αποτέλεσμα και πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στην πολιτική. Δεν πιστεύω στα αγγίγματα του Μίδα, πιστεύω στην πολύ σκληρή δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόσωπα; Πέρα από τις πολιτικές ότι τα πρόσωπα μπορούν να κάνουν κι αυτά τη διαφορά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι ιδέες χωρίς πρόσωπα δεν υπάρχουν. Και εδώ είναι μια διαφωνία μου με πάρα πολλούς φίλους μου. Οι ιδέες δεν εκφέρονται από ένα computer. Οι ιδέες πρέπει να εκφέρονται από ένα πρόσωπο για να γίνουν πιστευτές. Οι άνθρωποι ουσιαστικά είναι οι ιδέες να το πω έτσι, δηλαδή ξέρεις ποιος είναι απέναντί σου, ξέρεις τι έχει πει δέκα χρόνια, τι λέει, ποιες αρχές υποστηρίζει. Άρα την ιδέα που σου λέει, θα την πιστέψεις.
Ή δεν τον ξέρεις, τον υποψιάζεσαι, είσαι αρνητικός απέναντί του ή σου έχει πει πράγματα που σε έχουν ξεγελάσει. Ακόμη κι αν σου πει μια καλή ιδέα θα του γυρίσεις την πλάτη. Αυτό λοιπόν εμείς προσπαθούμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε αυτές τις ιδέες, γιατί μου λένε κάποιοι «Μα, αυτά που λες εσύ, κάποια, έχουν ξαναειπωθεί στην Ελλάδα» και βρήκε κάποιος ότι αυτό που έχω πει εγώ το έχει πει παλαιότερα ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ή έχει πει ο γέρος Καραμανλής. Βέβαια τα έχουν πει κάποια. Δηλαδή τι; Εγώ ξαφνικά ανακάλυψα την πολιτική; Υπάρχει παρθενογένεση; Προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα και λέω «παιδιά, θα σας πω όλα τα καινούργια;».
Το καινούργιο πολλές φορές είναι μια νέα σύνθεση. Και είναι τι άλλο; Είναι ο φορέας του καινούργιου. Ποιος έρχεται, πόσο συνέπεια έχει με αυτό το πράγμα. Και εδώ μια μικρή προσωπική παρατήρηση: ξαφνιάζονται κάποιοι για τη δύναμη που έχει το ΠΟΤΑΜΙ και σου λέει «καλά, τρεις μήνες πως τους έχετε πείσει για όλα αυτά;». Μα, ο κόσμος μας ήξερε, είχε καταλάβει ποιοι είμαστε. Γιατί αυτό που κάναμε ήταν πολιτική. Καταλαβαίνεις τι εννοώ, δηλαδή ξέρει τι είχαμε υπερασπιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά και εσύ που είσαι επικεφαλής αλλά και οι άλλοι άνθρωποι που είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, ξέρουν ποιος είσαι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πήγα στο Ηράκλειο και ήρθε μια γυναίκα με ένα μεγάλο κορίτσι δίπλα της και τέλος πάντων «είμαι μαζί σου…» και τα λοιπά και μου λέει «Ξέρεις, ποια είμαι εγώ; Είμαι η κοπέλα που είχες βγάλει στην πρώτη εκπομπή που είχες κάνει στην ΕΡΤ για τις ανύπαντρες μητέρες και τότε με είχε απελευθερώσει». Ήταν η πρώτη φορά που στην τηλεόραση είχε γίνει μια εκπομπή τότε, πριν 15 περίπου χρόνια, ότι υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες και δεν είναι τα παιδιά τους παιδιά ενός κατώτερου Θεού, είναι τα παιδιά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, μεγάλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήταν ταμπού τότε. Και εγώ κάνει τότε μια εκπομπή για τις ανύπαντρες μητέρες και ήρθε αυτή η κοπέλα μου λέει «από τότε εγώ νιώθω υπερήφανη για την επιλογή μου, ενώ μέχρι την προηγούμενη μέρα ντρεπόμουν». Αυτή δεν θέλει άλλα διαπιστευτήρια για τον Θεοδωράκη ξέρει ποιος είναι και αντιστοίχως για τους 42 ανθρώπους που έχουμε ξέρει ο κόσμος για αρκετούς από αυτούς τι έχουν κάνει. Δεν είναι άγραφο χαρτί δηλαδή. Άρα μην ξαφνιάζονται τα παλιά Κόμματα γιατί ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Γιατί ξέρει από πολύ παλιά τις αρχές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταύρο γιατί ΠΟΤΑΜΙ; Πως βρήκες το όνομα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΠΟΤΑΜΙ γιατί είναι ένας πολύ καλός συμβολισμός για τη χώρα. Είναι καθαρό, είναι καθαρό το ποτάμι δεν είναι λίμνη, δεν έχει μέσα παράσιτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νερό ρέει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και μπορεί να γίνει δύναμη, μπορεί να καθαρίσει τις λίμνες. Έψαχνα εναγωνίως μια λέξη που να συμβολίζει αυτό: την ομορφιά, την καθαρότητα και τη δύναμη και κατέληξα στο ΠΟΤΑΜΙ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσουν εδώ στη ΝΕΡΙΤ σε εμάς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σε ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή δύναμη να σου ευχηθώ, να πάνε όλα καλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ελπίζω να θυμηθούν όλοι να πάνε να ψηφίσουν στις 25 του μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λες γιατί αποφασίζουμε να πάμε όλοι να ψηφίσουμε. Αυτό το λέμε κυρίες και κύριοι και ευχαριστούμε τον Σταύρο Θεοδωράκη.

15 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης