5 Ιουνίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν είστε ταχυδρόμος κ. Τσίπρα να μεταφέρετε ερωτήματα, είστε ο Πρωθυπουργός

Ποτάμι

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση χωρίς όμως να αποκλίνει από τη βασική του θέση ότι θα ψηφίσει μια συμφωνία με την Ευρώπη, εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Έπρεπε να είχατε κάνει μια συμφωνία με την Ευρώπη τότε που ήσασταν στο μήνα του μέλιτος μαζί τους» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο καταστροφική για την οικονομία της χώρας είναι η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. «Παρόλα αυτά εμείς οι 17 ταπεινοί βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα συνομολογήσετε με τους εταίρους μας γιατί για εμας προέχει το εθνικό καθήκον και όχι το κομματικό συμφέρον», είπε καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας:

– «Έχουμε διακόψει τις επαφές μας με την κ. Μέρκελ γιατί αισθανόμαστε προδομένοι από τις πολλές αγκαλιές που έχει κάνει με τον κ. Τσίπρα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης αστειευόμενος με τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι το Ποτάμι έχει ιδιαίτερη πληροφόρηση από την Γερμανία. Στην συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: Να σας πω ποια είναι η πηγή μας για τις 14 Ιουνίου. Οι πηγές μας είναι οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας. Στις 14 Ιουνίου είναι το όριο. Το όριο που γνωρίζει ο κ. Τσίπρας και καμώνεται πως δεν το γνωρίζει.

– Το Ποτάμι έχει μια δική του ξεκάθαρη ροή. Απευθύνομαι στην κυβέρνηση και λέω: Εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια. Αυτά τα έχουν ψηφίσει κάποια στελέχη, κάποιοι υπουργοί και κάποιοι βουλευτές του κ. Τσίπρα. Και να είναι προσεκτικοί στην κυβέρνηση γιατί κάποια στιγμή μπορεί να μας παρακαλούν να ψηφίσουμε τα επόμενα μνημόνια.

Πρώτη φορά παγκοσμίως αντιμετωπίζεται μια ανθρωπιστική κρίση με 200 εκατ. ευρώ.

– Υπήρχε λόγος να ρυθμίσετε και τα χρέη των εκατομμυριούχων; Σας ζητήσαμε να μπουν ορισμένα κριτήρια στη ρύθμιση των χρεών. Όχι δόσεις για όλους αλλά γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ποια είναι η σχέση που θέλει να έχει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα της δραχμής; Είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ΑΝΕΛ και είναι και η Χρυσή Αυγή. Να το ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός.

– Πότε θα τελειώσετε τη διαπραγμάτευση; Ο χρόνος είναι απεριόριστος; Ποιο είναι το όριο; Υπάρχει όριο; Γνωρίζετε ότι κάθε ημέρα κλείνουν 600 επιχειρήσεις κάθε δέκα ημέρες. Υπάρχει για εσάς ιδιωτική οικονομίας; Ή υπάρχουν για εσάς μόνο κάποιοι ψηφοφόροι;

– Ποιοι είναι σήμερα οι σύμμαχοί μας; Μπορείτε να μας δείξετε έναν σύμμαχό μας στην Ευρώπη; Ποιος έχει απομείνει; Υπάρχει μια χώρα, ένας υπουργός που μας υποστηρίζει σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση;

– Λέτε ότι εκπλαγήκατε από τις προτάσεις του κ. Γιούνκερ. Δεν ξέρατε τι μας ετοιμάζουν; Αυτός είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού; Δεν έπρεπε να έχετε καταλάβει ότι κάτι έρχεται; Και τελικά ποια είναι η δική σας πρόταση; Είναι το άρθρο στη Le Monde; Είναι η ομιλία σας μετά τη Ρίγα; Είναι αυτά που λέτε στην κ. Μέρκελ; Δεν μπορεί να είστε τρισυπόστατος.

– Δέχεστε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για τη μεγάλη υπόθεση του χρέους; Το Ποτάμι σας δίνει μια χρυσή ευκαιρία. Αρπάξτε την. Γιατί έξω υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Η συμφωνία θέλει δουλειά, σχέδιο, τόλμη. Δεν τα είχατε αυτή. Η συμφωνία δεν είναι λαγός που θα βγει από το καπέλο. Να μην μείνετε κ .Τσίπρα στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός του «ευτυχώς επτωχεύσαμε» αλλά του «ευτυχώς διασωθήκαμε».

– Εμείς το εθνικό καθήκον μας θα το κάνουμε. Αν έρθει η συμφωνία, από τη στιγμή που θα έχει την έγκρισή σας και την έγκριση των συμμάχων μας, θα την ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρετε από εμάς λευκή επιταγή. Από την επόμενη ημέρα, θα αναμετρηθούμε στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής.

Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας:

"Χάσατε κάποιους μήνες, κατά τους οποίους δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Μόνο στη Ρίγα καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Τι κάνατε 130 ημέρες; Ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία και δεν τον πειράζει αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέματα δεν εφαρμοστούν" είπε στην στην πρωτολογία του στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

– Παραξενεύομαι κ. Τσίπρα καθώς αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συνομιλείτε καθημερινά μαζί του επομένως εσείς πρέπει να δώσετε την απάντηση. Εσείς έχετε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Περιμέναμε περισσότερες αλήθειες από τον Πρωθυπουργό. Περιμέναμε να μας πει ότι έχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε συμφωνία. Αν δεν κάνω λάθος κ. Τσίπρα ο χρόνος μας τελειώνει στις 14 Ιουνίου. Διότι μετά δε θα έχουμε περιθώριο για να συνεννοηθούμε με τα κοινοβούλια των άλλων κρατών.

– Χάσατε κάποιους μήνες, κατά τους οποίους δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Και μόνο στη Ρίγα καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Τι κάνατε 130 ημέρες; Ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία και δεν τον πειράζει αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέματα δεν εφαρμοστούν. Από τον Φεβρουάριο σας είχαμε καλέσει να μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει. Μπορούσατε να προχωρήσετε σε συμφωνία μέσα στον Μάρτιο, τότε που ζούσατε τον μήνα του μέλιτος με τους Ευρωπαίους. Όλους τους μήνες που πέρασαν προκρίνατε τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό, την κατεδάφιση της Παιδείας και τους διορισμούς. Η κυβέρνησή σας αρέσκεται στους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικοί.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν απαντάτε, είναι ποια είναι η αναπτυξιακή σας πρόταση. Είδα με προσοχή τις προτάσεις σας. Ενώ όλοι μιλάμε για το μεγάλο ζήτημα των εξαγωγών βλέπω στη σελ. 36 τη φράση «προώθηση εξαγωγών» και μετά κενό. Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής θα μπορούσε να προσθέσει μερικές φράσεις εδώ. Συνολικά όμως και στις 47 σελίδες απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ένα μέρος του κόμματός σας αποτελείται από αντιευρωπαϊστές και κρατιστές. Αμφισβητούν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Συμμετέχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην “τρόικα” της χρεοκοπίας και της δραχμής. Στην “τρόικα” που υπονομεύει τη διαπραγμάτευση. Σας καλούμε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας στην εσωτερική σας αντιπολίτευση. Πώς είναι δυνατόν να δέχεστε στελέχη σας να υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας; Πώς είναι δυνατόν η τύχη της χώρας να εξαρτάται από βουλευτές που μιλούν για έλεγχο κεφαλαίων και χρεοκοπία;

Επιλέξατε να είστε μόνος σας στη διαπραγμάτευση. Σας είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή να υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Το αρνηθήκατε αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μια εθνική διαπραγμάτευση και όχι μια διαπραγμάτευση μόνο των στελεχών σας.

Είστε υποχρεωμένος κ. Τσίπρα να προσδώσετε ένα περιεχόμενο στους τίτλους που δίνετε. Είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε πώς αντιλαμβάνεστε όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, την απομείωση-αναδιάρθρωση του χρέους, την προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, την αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

– Και οι εταίροι μας, όμως, δεν πρέπει να χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Το Ποτάμι θα είναι παρόν σ’ αυτή την τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία για τη χώρα. Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων μας. Αρκεί να αποφασίσουμε ν’ αφήσουμε πίσω τα παιχνίδια ρήξης και χρεοκοπίας και να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Δείτε τα βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

VA1
VA2

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση την πρωτολογίας:

"Κυρίες και κύριοι είναι πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να πούμε μερικές αλήθειες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Αλλά παραξενεύομαι κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης, αναρωτηθήκατε πριν από λίγο, εδώ από το βήμα, αν είναι τρικ η πρόταση του κ. Γιούνκερ. Συνομιλείτε καθημερινά μαζί του, συνομιλείτε καθημερινά από ό,τι αντιλαμβάνομαι με την κα Μέρκελ, εσείς θα πρέπει να μας δώσετε την απάντηση αν είναι τρικ αυτό που κάνουν οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας, οι δανειστές μας.
Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι εσείς έχετε την ευθύνη αυτής της διαπραγμάτευσης. Δεν είστε ο ταχυδρόμος να μεταφέρετε ένα ερώτημα, είστε ο Πρωθυπουργός που πρέπει να μας δώσετε τη δική σας ερμηνεία στις κινήσεις των Ευρωπαίων.

Περιμέναμε, είναι αλήθεια, όχι μόνο εμείς νομίζω όλος ο ελληνικός λαός σήμερα, κυρίες και κύριοι, περισσότερες αλήθειες από τον Πρωθυπουργό, μεγαλύτερη ειλικρίνεια, σταράτα λόγια. Περιμέναμε να μας πει ότι πραγματικά έχουμε λίγες μέρες μπροστά μας για να κάνουμε μια συμφωνία. Αν δεν κάνω λάθος κ. Τσίπρα, ο χρόνος μας τελειώνει την 14η Ιουνίου. Μέχρι τότε η Ελλάδα πρέπει να έχει αποφασίσει.
Νομίζω ότι μετά –και διορθώστε με αν είναι έτσι στη δευτερολογία σας- δεν θα υπάρχει το περιθώριο να εγκριθεί η συμφωνία από τα Κοινοβούλια των άλλων κρατών. Νομίζω ότι 14 Ιουνίου είναι μια ημερομηνία την οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε.

Υπάρχει όμως ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε. Νομίζω ότι η χώρα μας έχασε ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα. Χάσατε κάποιους μήνες κατά τους οποίους δεν κάνατε απολύτως τίποτε, ενώ θα μπορούσατε να κάνετε πολλά. Πιστεύω ότι μόνο στη Ρίγα, στα τέλη Μαΐου, καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν και πρέπει να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν έχετε απαντήσει: τι κάνατε 130 μέρες; Και επειδή σας άκουσα να αναφέρεστε στη διάθεση του κόσμου και συχνά αναφέρεστε στις δημοσκοπήσεις, θα είδατε πλέον ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες το 47-48% λέει ότι διαπραγματεύεστε με λάθος τρόπο και μόνο το 30% λέει ότι διαπραγματεύεστε ορθά.

Όπως επίσης οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι άλλο το οποίο ελπίζω να το έχετε προσέξει: ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία και δεν τον πειράζει αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέματα παραμεριστούν.
Αυτό όμως που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι ότι στις ίδιες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το κυβερνητικό σας μπλοκ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να μη θέλουν αυτή την έντιμη συμφωνία. Από τον Φεβρουάριο σας είχαμε καλέσει να μην αφήσετε το χρόνο να περάσει. Να αφήσετε τις επικοινωνιακές δημαγωγίες, να διαπραγματευτείτε σοβαρά κλείνοντας τη διαπραγμάτευση μέσα στο Μάρτιο. Μπορούσατε να το κάνετε τότε που ζούσατε ένα πραγματικό μήνα του μέλιτος με τους Ευρωπαίους. Σας λέγαμε ότι έπρεπε να προχωρήσετε άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις, σας κάναμε και προτάσεις στα έργα που θα αποκρατικοποιηθούν να κρατήσει το ελληνικό δημόσιο 20-30%. Αλλά αυτοί που βάζουν τα λεφτά βέβαια να έχουν την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων.

Σας καλέσαμε να επιμείνετε για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 1%., μια θέση κλειδί για την διαπραγμάτευση την οποία έπρεπε να είχατε ξεκαθαρίσει πολύ πριν φτάσουμε στο παρά πέντε. Και βέβαια σας είχαμε καλέσει να δώσετε προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και την αποκατάσταση των ανισοτήτων, τη δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση. Όλους αυτούς τους μήνες κάνατε ακριβώς το αντίθετο προκρίνοντας τη δημαγωγία, το λαϊκισμό, τη μεταρρύθμιση του καλωδιωμένου τουρίστα, την κατεδάφιση της παιδείας και τους κομματικούς διορισμούς.

Κύριε Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας αρέσκεται στους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι πολλές φορές είναι καταστροφικοί αν πάρουμε ως παράδειγμα το τι έχει γίνει στην παιδεία, το μεταναστευτικό και το δημόσιο.

Για ποια κοινωνική ευαισθησία μιλάμε όταν φέτος οι δαπάνες υγείας θα κατρακυλήσουν στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι του 7% του κοινοτικού μέσου όρου; Θα μου πείτε ότι αυτό είναι μια μνημονιακή υποχρέωση. Εκεί πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει η μεγάλη σύγκρουση, γι' αυτά θα έπρεπε να δώσετε τη μάχη ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για Νοσοκομεία που λειτουργούν και όχι για εντατικές που θυμίζουν εμπόλεμη Ζώνη. Αντί να προχωρήσετε στη μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση των του νοσοκομειακού χάρτη, εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους και χρήματα, προκρίνατε την αντικατάσταση των Διοικήσεων, για να βολέψετε τα δικά σας παιδιά.

Προτάσσω αυτό το ζήτημα, γιατί όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί η διαδικασία της εξεύρεσης στελεχών για τα Νοσοκομεία βρίσκεται στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούνται δηλαδή οι τοπικές Επιτροπές να αποφασίσουν ποιοι θα είναι αύριο οι Διοικητές στα Νοσοκομεία όλης της χώρας. Αυτή είναι περίπου η πολιτική σας απέναντι και στην παιδεία.

Το μεγάλο ερώτημα όμως στο οποίο δεν έχετε δώσει καμία απάντηση κ. Τσίπρα, είναι ποια είναι η αναπτυξιακή σας πολιτική και ποια είναι η αναπτυξιακή σας πρόταση. Ακούμε ωραίους τίτλους και πραγματικά σε αυτό κεφάλαιο, της έκθεσης ιδεών, το κόμμα και το επιτελείο σας μπορεί να παίρνει «άριστα». Πέρα όμως από τους τίτλους τι άλλο μπορούμε να πούμε; Είδα με προσοχή τις προτάσεις σας σε αυτές τις 47 σελίδες. Θα είμαι πολύ σύντομος, δεν θα μιλήσω για πολλές μικρές ή μεγάλες ανακρίβειες που υπάρχουν σε αυτές τις 47 σελίδες, αλλά ας αναφερθούμε στο μεγάλο ζήτημα των εξαγωγών. Αυτή η χώρα αν δεν πάψει ποτέ να είναι με απλωμένο το χέρι αν δεν αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της. Βλέπω λοιπόν στη σελίδα 36 κεφάλαιο με τίτλο «Προώθηση εξαγωγών» και μετά κενό. Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, θα είχε να συμπληρώσει δυο τρεις λέξεις ή φράσεις σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Στις 47 σελίδες των προτάσεων σας απουσιάζουν οι συγκεκριμένες προτάσεις και αναλώνεστε απλά στα μεγάλα και ωραία λόγια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά σας όμως κ. Πρωθυπουργέ, είναι ότι το Κόμμα σας δεν έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα μέσα στην Ευρώπη, και την Ευρωζώνη. Μια μερίδα του κόμματός σας, μεταξύ των οποίων και βασικοί Υπουργοί, είναι αντιευρωπαϊστές, είναι κρατιστές, είναι κομματοφύλακες, είναι εχθροί της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας, της παραγωγής και της δημιουργίας εθνικού πλούτου. Αμφισβητούν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, περιφρονούν τους συντελεστές του και θέλουν να τον πνίξουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι' αυτούς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι αόρατοι. Δυστυχώς συμμετέχουν πολλοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά στην τρόικα, αυτό που εμείς ονομάζουμε «καταστροφική τρόικα του εσωτερικού», της χρεοκοπίας και της δραχμής. Αυτοί είναι και οι βασικοί υπονομευτές της διαπραγμάτευσης.

Και θα έπρεπε κ. Τσίπρα να τραβήξετε μια διαχωριστική γραμμή και να εμποδίσετε τα στελέχη σας να αναφέρονται με τόση ευκολία στα σενάρια ρήξης και χρεοκοπίας της χώρας. Σας έχουμε καλέσει με κάθε τόνο να ξεκαθαρίσετε τη σχέση σας με την εσωτερική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά με το μέτωπο που είναι κόντρα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Πως είναι δυνατό να δέχεστε να υπάρχουν στελέχη εντός του κόμματος σας που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας; Υπουργοί και στελέχη που κατά βάθος πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση συνεχίζει και υπάρχει και ότι η Ρωσία και ο Πούτιν αποτελούν λύση σήμερα. Πως είναι δυνατό οι τύχες της χώρας να εξαρτώνται από βουλευτές που με εγκληματική ανευθυνότητα αναφέρονται στα παράθυρα για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, για χρεοκοπία και εξωπλανητικές λύσεις χρηματοδότησης. Και θα πρέπει να σας πω, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας, ότι δεν είναι πλουραλισμός όταν το μισό σου κόμμα θέλει ρήξη και δραχμή. Είναι υποχώρηση στον σκοταδισμό.

Κύριε Τσίπρα, επιλέξατε να είστε μόνος σας στη διαπραγμάτευση. Σας είχαμε προτείνει από την επόμενη μέρα κιόλας της εκλογικής σας επιτυχίας, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική Επιτροπή διαπραγμάτευσης και όταν λέω «εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης» δεν εννοώ των κομμάτων, εννοώ από ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνθήκες και στη χώρα και στην Ευρώπη. Το αρνηθήκατε.

Θέλατε να πάτε με τα δικά σας στελέχη, τα οποία κάποια στιγμή τα αποσύρατε, τα αλλάξατε και βάλατε κάποια άλλα. Το λέω, γιατί τώρα είναι αργά να κάνετε κι άλλες αλλαγές, αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Θα πρέπει δηλαδή να το ξανασκεφτείτε και η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το χρέος ή για τα θέματα που θα μείνουν ανοιχτά όπως είναι το ασφαλιστικό, θα πρέπει να είναι μια εθνική διαπραγμάτευση και όχι μια διαπραγμάτευση μόνο των στελεχών σας.

Πάμε όμως στα ερωτήματα τα οποία θέσατε. Χαμηλά πλεονάσματα, λύση στο χρέος, προστασία των συντάξεων και χαμηλών μισθών, αναδιανομή εισοδημάτων, επαναφορά εργασιακών διαπραγματεύσεων, αναπτυξιακό πρόγραμμα. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου μπορεί να συμφωνήσουν με αυτούς τους ωραίους τίτλους. Αλλά εσείς είστε υποχρεωμένος να δώσετε κι ένα περιεχόμενο σε αυτούς τους τίτλους, πράγμα το οποίο δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Πέρα από το να ονοματίζουμε με ωραίο πράγματι τρόπο τα προβλήματά μας και τις λύσεις που δίνουμε, είστε υποχρεωμένοι σε ένα άμεσο χρονικό διάστημα, αν όχι μέχρι τη συμφωνία τουλάχιστον την επόμενη μέρα της συμφωνίας, να μας πείτε πως τα αντιλαμβάνεστε όλα αυτά.

Θα πρέπει να σας πω ότι εμείς κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια στο εξωτερικό να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, να απευθυνθώ στους συμμάχους μας και να τους πω ότι δεν πρέπει να χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ απέναντι τους, η μεγάλη εικόνα είναι οι Έλληνες και θα πρέπει η Ευρώπη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης. Θα πρέπει οι σύμμαχοί μας με κάθε τρόπο, μαζί με εσάς, να βρουν μια λύση τις επόμενες, δύσκολες, μέρες για τη χώρα.

Το Ποτάμι, το ωφέλιμο Κίνημα για τη χώρα, χωρίς αριστερές και δεξιές ανακυκλώσεις, χωρίς αριστερές και δεξιές ιδεοληψίες θα είναι παρόν σε αυτή την προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία για τη χώρα. Δεν ζητάμε εκδίκηση, δεν ζητάμε δικαίωση. Είμαστε το Κίνημα της προοδευτικής λογικής και θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πρόταση πού θα έχει την υπογραφή της Κυβέρνησης και την υπογραφή των εταίρων μας. Αρκεί να έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε οριστικά πίσω τα παιχνίδια ρήξης, τα παιχνίδια χρεοκοπίας και να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σας ευχαριστώ"

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της δευτερολογίας:

"Θα ήθελα να είναι εδώ ο κ. Τσίπρας, να του δώσω μια προσωπική απάντηση σε αυτή την προσωπική επίθεση, αλλά μπορείτε κι εσείς να του τη μεταφέρετε: η αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε διακόψει τις επαφές μας με την κα Μέρκελ, γιατί αισθανόμαστε προδομένοι από τις πολλές αγκαλιές που έχει κάνει με τον κ. Τσίπρα.

Τώρα και για να σοβαρευτούμε, επιτρέψτε μου, κ. Παππά επειδή σας είδα να γελάτε πριν όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε, να σας πω λοιπόν ποιά είναι η πηγή μας για τις 14 Ιουνίου. Η πηγή μας είναι οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας και ο κ. Παππάς. Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ προσωπικές κουβέντες, αλλά πριν μπω στην αίθουσα συναντηθήκαμε και μου λέει «Τελειώνουμε» του λέω «Πότε τελειώνετε;» μου λέει «σίγουρα πριν τις 14» και συνέπεσε αυτό το «πριν τις 14», με αυτό που ακριβώς μου είπαν και οι Γάλλοι Σοσιαλιστές ότι στις 14 είναι το όριο. Το όριο, που γνωρίζει ο κ. Τσίπρας και καμώνεται πως δεν το γνωρίζει.

Λοιπόν τώρα να πάμε στην άλλη απάντηση που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας κύριοι της Κυβέρνησης: το Ποτάμι δεν είναι παραπόταμος του παλιού συστήματος. Δεν είναι παραπόταμος ούτε δικός σας όπως πολλές φορές μας εμφανίζουν κάποιοι εκ των αντιπάλων μας, ούτε βέβαια είναι παραπόταμος του κ. Σαμαρά.

Το Ποτάμι έχει μια δική του ξεκάθαρη ροή και θα απευθυνθώ στην Κυβέρνηση και θα της πω να είναι προσεκτική. Εμείς δεν ψηφίσαμε Μνημόνια. Μνημόνια έχουν ψηφίσει κάποιοι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, κάποιοι Υπουργοί του κ. Τσίπρα και κάποιοι βουλευτές του κ. Τσίπρα.

Και θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί από την πλευρά της Κυβέρνησης για τα Μνημόνια, γιατί φοβάμαι ότι κάποια στιγμή μπορεί να μας παρακαλάνε να ψηφίσουμε το επόμενο Μνημόνιο, έτσι όπως τα έχουν καταφέρει. Μιας και οι ψήφοι δεν θα βγαίνουν, θα μας παρακαλούν να ψηφίσουμε τα Μνημόνια, που θα τα έχουν ονομάσει κάπως διαφορετικά «συμβόλαια ανάπτυξης» ακούω, «συμφωνίες ανασυγκρότησης».

Για να τηρήσω περίπου το χρόνο όπως έκανα και στην πρωτομιλία μου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα. Ως μέγα επίτευγμα επιμένει ότι είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρώτη φορά παγκοσμίως αντιμετωπίζεται μια ανθρωπιστική κρίση με 200 εκατομμύρια. Ένα από τα δύο είναι ψέματα.

Και βέβαια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μεγάλο αριστερό επίτευγμα, που είναι η ρύθμιση των χρεών με κάποιες δόσεις. Το είχαμε ξαναπεί αλλά δεν ήταν στην αίθουσα ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ούτε και τώρα αλλά θα του το πείτε. Ερωτώ, γιατί μερικές φορές μπερδεύεστε με ποιους είστε, υπήρχε λόγος να ρυθμίσετε τα χρέη και των εκατομμυριούχων; Ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση προσπάθησε να το κάνει ποτέ.

Εμείς σας ζητήσαμε να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια στη ρυθμίσεις των χρεών. Όχι δόσεις για όλους, αλλά δόσεις γι' αυτούς που έχουν ανάγκη. Και εσείς τι κάνατε; Ρυθμίσατε τα χρέη ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν στις Τράπεζες ή στην κατοχή τους πολλαπλάσιες περιουσίες από αυτές που χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο.

Ρυθμίστηκαν τα χρέη σε ανθρώπους που χρωστάνε 10 και 20 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο, όταν οι περιουσίες τους είναι πολλαπλάσιες και μας το εμφανίζεται σήμερα ως Αριστερή πολιτική.

Θέλω δυο τρία ερωτήματα να θέσω, τα οποία έμειναν αναπάντητα από τη δευτερολογία του κ. Πρωθυπουργού. Ερωτώ και ήμουν πολύ ευγενής, το ρώτησα και στην προηγούμενη ομιλία μου, αλλά θέλω να το ρωτήσω τώρα λίγο πιο σκληρά, λίγο πιο ξεκάθαρα: Ποιά είναι η σχέση που θέλει να έχει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα της δραχμής; Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσει.

Η τρόικα της δραχμής υπάρχει στη χώρα, είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ. Το επιβεβαιώνει η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι βέβαια οι ΑΝΕΛ και είναι βέβαια και Χρυσή Αυγή. Ποιά είναι η σχέση και ποιό είναι το όριο ανοχής ενός Πρωθυπουργού, που θέλει να είναι Πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας, με την τρόικα της δραχμής; Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει.

Υπάρχει ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός και δεν απαντάει: πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση ….

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απευθυνθείτε στον Πρωθυπουργό αν έχετε απορίες.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ψαριανέ, μην κάνετε χειρονομίες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να προσέχετε και δεξιά σας κα Πρόεδρε.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ελάτε κ. Θεοδωράκη. Γιατί από εδώ βλέπουμε πολλά, βλέπουμε και αυτά που δεν βλέπουν άλλοι,

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, έχετε αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν πρέπει να εκτίθεστε, ότι έχετε ένα πρόβλημα με την όρασή σας στα άκρα δεξιά. Δεν τα προσέχετε πολύ.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αναμένω κ. Θεοδωράκη να συμμετάσχει το Κόμμα σας στην Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν έχω καμία διάθεση …

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα να συμμετάσχετε σε αυτή τη διεκδίκηση, που ανάγεται στα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν είμαι τόσο παλιός στη Βουλή, αλλά νομίζω ότι αυτό που κάνετε είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Αλλά επειδή το θέτετε να σας πω: εγώ είχα το θάρρος μέσα στο Βερολίνο, μετά από συνάντησή μου με τον Αντικαγκελάριο, να θέσω όχι ως ηθικό ζήτημα όπως έθεσε ο Πρωθυπουργός, το ζήτημα του κατοχικού δανείου. Το έκανα μέσα στο Βερολίνο και είναι αυτή η θέση του Ποταμιού. Δεν μίλησα με άλλη γλώσσα στο Βερολίνο και με άλλη γλώσσα στην Αθήνα για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό είναι το Ποτάμι.

Δεν θα συνεχίσω με την κα Κωνσταντοπούλου αλλά έχω να τις θυμίσω πολλές ιστορίες μια άλλη φορά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των γυναικών. Λέτε και δεν ξέρουμε την ιστορία του καθενός μέσα σε αυτό το μικρό Κοινοβούλιο, τέλος πάντων.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλετε απαντήσεις σε αυτό; Όχι, ας το αφήσουμε. Δεν θέλει η κα Κωνσταντοπούλου, μια άλλη φορά, όχι σήμερα. Έχουμε μαζέψει τις ανακοινώσεις από τις γυναικείες Οργανώσεις για τη δράση της πριν από μερικά χρόνια. Θα τα πούμε τότε!

Και από μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε αρθρογραφούσαν στην «Αυγή», γι' αυτούς που καλύπτουν τους βιαστές, όμως αυτά θα τα πούμε άλλη φορά.

Ρώτησα πριν την Κυβέρνηση πότε σκοπεύει να τελειώσει τη διαπραγμάτευση. Ο χρόνος είναι απεριόριστος; Ποιό είναι το όριο; Δεν υπάρχει κάποιο όριο; Ή μπορούμε να μιλάμε, να μιλάμε, να μιλάμε… να βγαίνουμε στα παράθυρα, να πίνουμε φραπέδες, να δηλώνουμε στις εφημερίδες ότι το χρέος θα χαθεί, είναι αέρας, άρα δεν υπάρχει λόγος για διαπραγμάτευση.

Γνωρίζει η Κυβέρνηση, γνωρίζετε σύντροφοι της Αριστεράς
–απευθύνομαι μόνο σε εσάς και προφανώς για ευνόητους λόγους δεν απευθύνομαι στους ακροδεξιούς σύμμαχούς σας- ότι κάθε μέρα κλείνουν 60 επιχειρήσεις, ότι κλείνουν 600 επιχειρήσεις κάθε δέκα μέρες; Ότι χάνουν τη δουλειά τους 500-600 εργαζόμενοι κάθε μέρα;

Υπάρχει για σας ιδιωτική οικονομία; Ή υπάρχουν μόνο κάποιοι ψηφοφόροι που πρέπει σε αυτούς να δώσετε λογαριασμό αδιαφορώντας γι’ αυτόν που κρατάει ζωντανά τη χώρα, δηλαδή την ιδιωτική οικονομία;

Επόμενο ερώτημα: Ο κ. Τσίπρας έλεγε εξαρχής ότι θ’ αλλάξει την Ευρώπη. Δεν τα κατάφερε. Μικρό το κακό. Ποιοί είναι σήμερα οι σύμμαχοί μας; Μπορείτε να μας υποδείξετε ένα σύμμαχό σας στην Ευρώπη κ. Τσίπρα, ποιός έχει απομείνει; Είναι παλιό, κυκλοφορεί και στο facebook, ούτε το 12άρι της Κύπρου δεν πήρατε. Αλλά υπάρχει μια χώρα, ένας Υπουργός που μας υποστηρίζει σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση; Πώς τα έχετε καταφέρει έτσι;

Πώς έχετε καταφέρει ακόμα και σοσιαλιστικά κόμματα που κυβερνούν να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους γι’ αυτή την ατέρμονη συζήτηση που κάνετε και να λένε «πηγαίνετε εκεί χωρίς πρόγραμμα, χωρίς θέσεις, χωρίς στόχο»;

Επιμένετε να λέτε κ. Τσίπρα ότι εκπλαγήκατε από τις προτάσεις του κ. Γιουνκέρ. Έχετε δικαίωμα να λέτε ότι εκπλαγήκαμε από τις προτάσεις του κ Γκιουνκέρ; Αγκαλιές, χέρι-χέρι, συζητήσεις, καφεδάκια.. Δεν ξέρατε τι μας ετοιμάζουν, αν μας ετοιμάζουν; Αυτός είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού; Δεν έπρεπε να έχει καταλάβει ότι σε αυτή την υπόθεση 4 μήνες τώρα που καθυστερούμε, κάτι έρχεται;

Αλλά ξέρετε τι; Υπάρχει το μεγάλο ερώτημα κ. Τσίπρα: Ποιά είναι η δική σας πρόταση; Είναι το άρθρο στη Monde που είπατε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πρόωρες συντάξεις, ότι προχωράτε τις ιδιωτικοποιήσεις; Είναι η κομματική σας ομιλία μετά τη Ρίγα; Είναι αυτά που λέτε στην κα Μέρκελ; Ποια είναι η πρότασή σας; Δε μπορείτε να είστε τρισυπόστατος. Γιατί εκτός των άλλων φοβάμαι ότι ζαλίζετε τους Βουλευτές σας.

Το τελευταίο μου ερώτημα: Δέχεστε την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης κ. Τσίπρα; Και δε μιλώ για τώρα, για τις 5, 6, 7 ημέρες που απέμειναν. Δέχεστε την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης για τη μεγάλη υπόθεση του χρέους, για τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας;

Επιτρέψτε μου, αλλά επειδή δε φημίζεστε και πολύ για τις επιλογές των προσώπων που κάνετε, δε θα μιλήσω για συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά αν κοιτάξετε γύρω σας θα καταλάβετε τι λέω, νομίζω ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία που σας δίνει το Ποτάμι. Να αρπάξετε λοιπόν την ευκαιρία γιατί έξω υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν.

Δεν εννοώ, και το είπα από πριν, δεν εννοώ Βουλευτές ή στελέχη του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, αλίμονο. Μιλώ όμως για μια εθνική Ελλάδος που μπορεί να συγκροτηθεί και που μπορεί να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση της χώρας. Και θα έπρεπε μια υπεύθυνη κυβέρνηση να μην αρκείται στο 35% και να θεωρεί ότι μπορεί να λύσει το μείζον θέμα της χώρας, αυτό που θα ταλανίζει τα παιδιά μας μόνο με κάποιους ερασιτέχνες της πολιτικής και με κάποια πρώην στελέχη άλλων κομμάτων.

Η συμφωνία κ. Τσίπρα δεν είναι λαγός που θα βγει κάποια στιγμή από το καπέλο. Θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο, θέλει τόλμη. Δεν είχατε. Ελπίζω τουλάχιστον να έχετε συναίσθηση της ιστορικής σας ευθύνης και να θέλετε να μη μείνετε στην Ιστορία ως Πρωθυπουργός του «δυστυχώς επτωχεύσαμε», αλλά του «ευτυχώς διασωθήκαμε».

Εμείς, παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε -πολλαπλές επιθέσεις- αρθρογραφούν στην «Αυγή», ποιοι; Ξέρετε ποιοι. Οι σύμβουλοι του Άκη Τσοχατζόπουλου επί χρόνια. Αρθρογραφούν στην «Αυγή» και λένε για μας που μπήκαμε τώρα στην πολιτική, για τις πολιτικές μας ευθύνες. Μπορούν λοιπόν να μας λοιδορούν καθημερινά, εμείς το εθνικό μας καθήκον θα το κάνουμε.

Και το λέω και το ξαναλέω, δεν έχουμε λόγο να παίζουμε με τον ελληνικό λαό. Δε θέλουμε να εκδικηθούμε καμία κυβέρνηση. Εάν έρθει αυτή η συμφωνία, εμείς οι 17 ταπεινοί Βουλευτές του Ποταμιού, από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία θα έχει την έγκρισή σας και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμάχων μας δηλαδή, των διαχρονικών συμμάχων της χώρας, εμείς αυτή τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι από μας θα πάρετε λευκή επιταγή. Από την επόμενη μέρα θ’ αναμετρηθούμε στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής.

Σας ευχαριστώ."

5 Ιουνίου 2015