10 Μάιος, 2014

Προτεραιότητα είναι ο αληθινά φτωχός της χώρας

Ποτάμι

«Το πλεόνασμα πρέπει να πάει στην ανεργία και στα νοικοκυριά που είναι κάτω απ' το όριο της φτώχειας»

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση:

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Σταύρο, καλημέρα.
Σταύρος Θεοδωράκης: Καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ που με καλέσατε. Τι θα πούμε;
I.X.: Δεν ξέρουμε από που να πρωτοξεκινήσουμε. Έχουμε πάρα πολλά να πούμε. Να μας πεις πως πάει ο προεκλογικός αγώνας καταρχήν. Είμαστε δύο εβδομάδες πριν, πως σου φαίνεται, πως είναι ο προεκλογικός αγώνας, δηλαδή, τώρα με την πόλωση τι γίνεται. Βλέπεις ότι άρχισαν τα δύο μεγάλα κόμματα…
Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν αντιλαμβάνομαι την πόλωση εκεί που είμαι εγώ. Δηλαδή χτες ήμουνα Αγρίνιο, Ναύπακτο, Μεσολόγγι. Προχθές ήμουνα Πύργο. Ο κόσμος δεν με ρωτάει για τα προβλήματα των άλλων, με ρωτάει για τα προβλήματα τα δικά του, για την απουσία ελπίδας, γιατί πολλά παιδιά φεύγουνε στο εξωτερικό - είναι μεγάλο ζήτημα στην περιφέρεια αυτό - μου μιλάει για αυτά που ζει. Αυτά το “πολωτικά” του κεντρικού πολιτικού σχήματος, δεν είμαι σίγουρος ότι απασχολούν πάρα πολύ τα παιδιά εκεί.
Μανώλης Αναγνωστάκης: Πώς να μην φύγει όμως ο κόσμος όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας καλούσε τους ανθρώπους να φύγουν. Θυμάμαι τον Παπανδρέου που έλεγε “Τι ΄χώρα είναι αυτή;” σε γενικές γραμμές “Τα παιδιά μας είναι καλύτερα να πάνε έξω.” Και εμείς φωνάζαμε “Θα την αλλάξουμε αυτή την χώρα, δεν θα αλλάξουμε χώρα.”
Σταύρος Θεοδωράκης:Ναι. Νομίζω ότι κυρίως δεν ακούσαν τον Παπανδρέου αλλά είδαν την πραγματικότητα. Ο κόσμος δεν φεύγει επειδή ένας Πρωθυπουργός ή ένας πολιτικός δηλώνει το ένα ή το άλλο. Ο κόσμος φεύγει από την Ελλάδα γιατί υπάρχει μια απουσία ελπίδας. Αυτό είναι το κύριο.
M.A.: Ναι αλλά τι πολιτικός είναι όμως αυτός που λέει “τα παιδιά μας φεύγουν έξω και δεν έχει ένα όραμα να κάνει μια νέα Ελλάδα να κρατήσει εδώ.” Αυτό είναι το θέμα! “Τι πολιτικός είναι αυτός;” Δεν σε βλέπω να σχολιάζεις.
Σταύρος Θεοδωράκης: Τι με ρωτάς; Να σου πω για τον Παπανδρέου θέλεις;
Μ.Α.: Πάνω στην κουβέντα. Λέω, δεν βλέπω να σχολιάζεις
Σταύρος Θεοδωράκης: Κοίτα να δεις. Οι πολιτικοί μας, αυτό που τους χαρακτηρίζει…
M.A.: Για τον Παπανδρέου τώρα μιλάμε.
Σταύρος Θεοδωράκης: Και τον Παπανδρέου, και τους άλλους Πρωθυπουργούς, είναι η απουσία της πραγματικότητας. Είναι η απουσία σχέσης με την πραγματικότητα. Αυτό τους χαρακτηρίζει. Κατά εποχές λένε διάφορες εύκολες κουβέντες γιατί εξυπηρετεί την καμπάνια και το πολιτικό τους σχέδιο. Αυτό μετά έχει ένα τίμημα. Το πρόβλημα όμως με το ότι τα παιδιά φεύγουν και συνεχίζουν να φεύγουν έξω είναι δικό μας πρόβλημα. Δεν αφορά τον Παπανδρέου, δεν αφορά τον Σαμαρά. Αφορά εμάς και κάτι πρέπει πάνω σε αυτό να κάνουμε. υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Εμείς είμαστε από την αρχή πάρα πολύ συγκεκριμένοι για όσους θέλουν να μας προσέξουνε και οι νέοι το έχουν καταλάβει για αυτό είναι και μαζί μας. Μιλήσαμε για ορισμένα πράγματα. Το ένα είναι ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα καλά μυαλά της Ελλάδας, στους νέους, να καινοτομούν στην Ελλάδα, να μην καινοτομούν στο εξωτερικό. Καταθέσαμε μια συγκεκριμένη πρόταση μελετώντας την πρόταση στη Δανία, στο Ισραήλ και στην Αμερική, και μιλήσαμε για τα “θερμοκήπια καινοτομίας”. Ένα σε κάθε περιφέρεια. Είναι πολύ μικρό το κόστος και είναι πολύ μικρότερο…
I.X.: Θερμοκήπια μυαλών εννοείς;
Σταύρος Θεοδωράκης: Ναι, θερμοκήπια καινοτομίας όπου θα μπορούν οι νέοι, αυτοί που αριστεύουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια, αντί να τους τσιμπάνε και να φεύγουν αμέσως έξω, να μένουν εδώ, να δοκιμάζονται για δύο χρόνια σε κάποιους χώρους χωρίς να έχουνε δικές τους δαπάνες, δηλαδή υλικοτεχνική υποδομή, υπολογιστές, όλα αυτά που πρέπει να έχουνε για να καινοτομήσουν  - και βγήκε ένας, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ανόητος και είπε “Μα πόσα από αυτά θα πετύχουνε; Πόσα από αυτά - τα δοκιμαστικά των φοιτητών - θα πετύχουνε;” Τού είπα λοιπόν ότι στην Αμερική η αναλογία αποτυχίας είναι τρία προς τέσσερα. Τρεις αποτυγχάνουν, ένα πετυχαίνει. Στη Δανία το έχουν καταφέρει καλύτερα, το ποσοστό είναι ένα στα δύο. Πρέπει να αποτύχουν. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει, εκτός από όλα τα άλλα που εμείς πιστεύουμε, παραγωγή και τουρισμός, πρέπει να γίνει μια βάση καινοτομίας. Τα Ελληνικά μυαλά - βοηθάει ίσως και το κλίμα, δεν έχω άποψη περί ξεχωριστού DNA αλλά είναι σαφές ότι όταν είσαι σε μια τέτοια χώρα, με πολλά ερεθίσματα, με ήλιο, μπορείς και γεννάς πράγματα.
I.X.: Ή τέλος πάντων, γιατί βγαίνουν έξω και πετυχαίνουν και εδώ δεν μπορούν. Αυτό
Σταύρος Θεοδωράκης: Γιατί έξω δοκιμάζονται. Τους αφήνουν να δοκιμαστούν. Εδώ δεν τους αφήνουμε να δοκιμάσουν το οτιδήποτε. Και εάν δοκιμάσουν τους κυνηγάμε.
I.X.: Δηλαδή Θεσσαλονίκη δεν έγιναν τόσες προσπάθειες για να γίνει αυτό που λέγανε η SIlicon Valley με τα παιδιά με τα ηλεκτρονικά και τις εταιρίες αυτές; Γιατί δεν πέτυχε ποτέ αυτό; Γιατί δεν δόθηκε μια ώθηση τέλος πάντων.
M.A.: Γιατί σηκώνουμε τα τηλέφωνά Ιορδάνη. Και παίρνουμε τηλέφωνο και λέμε “Ένας δικός μου είναι εδώ…”
I.X.: Όχι εντάξει. δεν είναι αυτό
M.A.: Ε, εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι. Ένας δικός μου είναι αλλού εκεί. Πως, αφού αυτή είναι η κατάσταση. Ακόμα και στην Ελληνική οικονομία.
Σταύρος Θεοδωράκης: Να σας πω και το άλλο συλλογικό έγκλημα το οποίο δεν συζητάμε, και μετά με πάτε στα σκληρά σας. Και πολλές φορές υπερηφανευόμαστε  για αυτό ενώ θα έπρεπε να ντρεπόμαστε σαν κοινωνία. Έχουμε τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό φοιτητικό πληθυσμό. Εμείς και κάποια χώρα της Αφρικής. Φεύγουν κάθε χρόνο, χιλιάδες παιδιά, για να βρούνε μια τύχη στο εξωτερικό. Τώρα πηγαίνουν μέχρι τα Τίρανα. Το ξέρετε ότι πηγαίνουν οι φοιτητές από την Ήπειρό στα Τίρανα; Θα πηγαίνουν από του χρόνου και στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί οι Έλληνες πανεπιστημιακοί αντιδρούνε εδώ να μην υπάρχουν μη-κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά είναι επισκέπτες καθηγητές στα ρεπό τους στα πανεπιστήμια στην Κωνσταντινούπολη.
M.A.: Σίγουρα. δεν είναι λύση όμως αυτή Σταύρο.
Σταύρος Θεοδωράκης: Πως δεν είναι; 25.000 φοιτητές στο εξωτερικό! Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι μερικά παιδιά που είναι πολύ καλά μυαλά…
M.A.: Και τότε γιατί δεν μπαίνουνε στα Ελληνικά πανεπιστήμια; Αφού είναι τόσο πολύ καλά μυαλά;
Σταύρος Θεοδωράκης: Θα σου πω γιατί. Τα παιδιά που είναι στην Οξφόρδη δηλαδή - να πάμε στα καλά πανεπιστήμια - και του Χάρβαρντ είναι ανίκανοι;
M.A.: Δεν μου απαντάς γιατί δεν μπαίνουνε!
Σταύρος Θεοδωράκης: Γιατί υπάρχουνε 30 λάθη στον τρόπο που δίνουν εξετάσεις. Εγώ θέλω να πάω σε ένα πανεπιστήμιο και μετά από ένα δύο χρόνια να καταλάβω τι μπορώ να κάνω σε αυτό το πανεπιστήμιο. Αυτό που κάνουμε εδώ, το προπολεμικό, να δηλώνει ο μαθητής σχολή, δεν υπάρχει στα σύγχρονα πανεπιστήμια. Δηλαδή, εγώ θέλω να ασχοληθώ γενικώς με την οικονομία και τα μαθηματικά. Μπαίνω σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, και δεν εγκαταλείπω μετά από ένα χρόνο την σχολή…
M.A.: Πιστεύεις ότι ένας δεκαοκτάχρονος έχει τέτοια κρίση;
Σταύρος Θεοδωράκης: Ακριβώς αυτό λέω. γιατί δεν έχει …
I.X.: Γιατί δεν λέτε το πιο απλό; Όταν μπαίνεις σε ένα ξένο πανεπιστήμιο, ξέρεις πότε θα βγεις, ξέρεις που θα βρεις δουλειά και τι μισθό θα πάρεις.
M.A.: Και επίσης ξέρεις ότι δεν θα δόσεις και εξετάσεις.
Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν είναι έτσι! Στα πανεπιστήμια τα καλά σε διώχνουν. Μπορεί να μην μπεις με εξετάσεις, αλλά μετά από ένα χρόνο, εάν είσαι στουρνάρι, φεύγεις. Υπαινίσσεται το εξής: ότι εάν ο πατέρας σου έχει λεφτά σε πάει σε ένα καλό πανεπιστήμιο…
M.A.: Τώρα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Τα παιδιά μας τα έχουμε κάνει έτσι, τα έχουμε φτιάξει έτσι, τους έχουμε μεταφέρει αυτή την εικόνα, να μην δίνουνε την μάχη. Και είναι μια κατηγορία παιδιών που δίνουν την μάχη και πετυχαίνουν και μια δεύτερη της μεσαίας τάξης που ξέρουν από πριν ότι θα βγούνε έξω.
I.X.: Ναι αλλά παιδιά του 15 του 16 και του 17 δεν πετυχαίνουν στα καλά πανεπιστήμια, όσα λεφτά και εάν έχει ο μπαμπάς.
Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι ντροπή πάντως, αυτό που βγήκε τώρα για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ότι είμαστε πιο κάτω από την Πολωνία επί παραδείγματι.
Ι.Χ.: Μα γιατί ένας φοιτητής να μπει σε ένα Ελληνικό πανεπιστήμιο όταν ξέρει ότι σε διεθνή κατάταξη αυτό το πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ χαμηλά. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
Σταύρος Θεοδωράκης: Γι'αυτό λέω ότι δεν μένουμε στην παραδοχή, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να παραδεχόμαστε ότι υπάρχει.
Ι.Χ.: Πάμε στην οικονομία; Να σου πω κάτι; Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση, από τον κύριο Σαμαρά και από άλλους, να, αυτό που είπες για, στην επαρχεία που υπάρχει ανεργία, η εγκατάλειψη που φεύγει ο κόσμος κτλ, αυτά είναι λογικό να μην τα βλέπει ο κόσμος, η οικονομία όμως έχει ένα τόνο ότι κάτι γίνεται στην οικονομία, δηλαδή δεν είμαστε όπως ήμασταν πριν. Αυτό το πράγμα ο κόσμος θα το δει σε ένα χρόνο. Δεν το βλέπει τώρα. Όλες οι εφημερίδες σου λέω λένε ότι οι αγορές, δίνουν μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία. Δεν το βλέπεις εσύ αυτό ας πούμε;
Σταύρος Θεοδωράκης: Βεβαίως, η ψήφος των αγορών στην Ελληνική οικονομία υπάρχει. Αυτό για να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία, πέρα από χρόνο, χρειάζεται και μια κυβερνητική βούληση. Δηλαδή το ότι βελτιωθήκαμε στον δανεισμό, για να σου δώσω ένα παράδειγμα, των τραπεζών, αυτό τι σημασία έχει για τον κόσμο. Σημασία έχει να μπορεί να συνεχίσει να παίρνει δάνεια για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του. ΕΚεί είναι το πρόβλημα. Εάν τα δάνεια τα παίρνουν οι πέντε οι ημέτεροι οι μεγάλοι, τότε το πρόβλημα της χώρας θα συνεχίσει να υπάρχει. Το θέμα δεν είναι να δίνεις εξετάσεις σε ένα επίπεδο και μετά να νομίζεις ότι αυτό το επίπεδο μεταφέρεται αμέσως και βελτιώνει την ζωή του κόσμου. Εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση για το τραπεζικό σύστημα. Να φύγει η καχυποψία για το τραπεζικό σύστημα. Επιγραμματικά, το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει, και είναι μια συνεχής συζήτηση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα, είναι πιο ρόλο παίζουν οι τραπεζίτες. Κάποιοι θα πουν ότι παίζουν τον ρόλου του Σαμαρά κάποιοι ότι παίζουν τον ρόλο του Τσίπρα Είπαμε λοιπόν εμείς κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν έχουμε καμία απάντηση από κανέναν. Και με ανησυχεί. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, της Τράπεζας της Ελλάδας δηλαδή και ο υποδιοικητής, που είναι οι άνθρωποι που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα στην χώρα. Που είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις των μεγάλων τραπεζών και που είναι και αυτοί που μας συνδέουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν πρέπει να ορίζονται από τον Έλληνα πρωθυπουργούς. Δεν μπορεί να είναι φίλοι του Σαμαρά του Τσίπρα του οποιουδήποτε. Και είναι λάθος αυτό που λείε ο Τσίπρας ότι θα περάσουμε το τραπεζικό σύστημα στο κράτος. Γιατί εάν περάσουμε το τραπεζικό σύστημα στο κράτος, ουσιαστικά τι λέμε; να ορίζει το κόμμα τους καινούργιους διοικητές. Εμείς λοιπόν είπαμε κάτι που κάνουνε στην Μεγάλη Βρετανία, με απόφαση σχεδόν όλων των κομμάτων. Κάνανε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για αυτές τις δύο θέσεις. Επελέγη τελικά ένας Καναδός, είναι ένα άνθρωπός που είχε σώσει τις καναδικές τράπεζες, ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη επιφάνειας στα οικονομικά, για να διοικήσει το τραπεζικό σύστημα της μεγάλης Βρετανίας. Λέω λοιπόν εγώ, να αποδεχτεί και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση τι συγκεκριμένη θέση του Ποταμιού. Έχουν βγει οικονομολόγοι υπέρ μας και λένε ότι αυτή είναι η λύση για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Καμία μιλιά. Εάν γίνει αυτό, εάν δηλαδή υπάρξει μια σιγουριά ότι στην κεφαλή των τραπεζών είναι ένας άνθρωπος υπεράνω κομματικών και προσωπικών σχέσεων με το πολιτικό σύστημα, θα διευκολυνθεί μετά ο πολίτης να πιστέψει στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
I.X: Ο στόχος, έτσι όπως ξεκίνησες, παραμένει το Ποτάμι τρίο κόμμα;
Σταύρος Θεοδωράκης: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που λένε 35% αδιευκρίνιστη ψήφος, 1 στους 3 δεν ξέρουμε τι θα ψηφίσει. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό τι θα κάνει ο κόσμος: αν θα πάει να ψηφίσει, τι θα ψηφίσει τελικά – εμάς, ο δικός μας στόχος είναι αυτός, και νομίζω ότι θα είναι καλός στόχος και για την κοινωνία, να μην είναι τρίτο κόμμα ένα κόμμα που θα είναι προσβολή για τη χώρα, να είναι τρίτο κόμμα το Ποτάμι, ένα κόμμα που εγγυάται με κάποιο τρόπο τη σταθερότητα – τι εννοώ: δεν έχουμε κυβερνητικές ευθύνες, αλλά είναι ένα κόμμα ευρωπαϊκό, ένα κόμμα που πιστεύει πως η χώρα πρέπει να κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια κι ένα κόμμα που νομίζω ότι είναι δίκαιο απέναντι στην κριτική, είναι η κριτική που κάνει ο κόσμος, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή το μέλλον έχει πολλές συμμαχίες και δεν θα περάσουμε από την κρίση στην ανάπτυξη αν δεν μάθουμε να συνεργαζόμαστε, νομίζω ότι η επιλογή να ψηφίσει κάποιος Ποτάμι είναι ένα ναι στις συνεργασίες, αλλά όχι στις συνεργασίες για να μοιράσουμε θέσεις και να πάρουμε αυτοκίνητα, στις συνεργασίες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πιθανόν να μας βγάλουνε από ένα αδιέξοδο.
M.A.:Συνεργασίες ναι, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν πάνω σε μια πολιτική βάση; Το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους ευρωβουλευτές τους δικούς σου, του κόμματός σου; Δεν θα πρέπει πάνω σε μια πολιτική πλατφόρμα να πάνε και να συζητήσουν;
Σταύρος Θεοδωράκης: Τα κόμματα, τα σύγχρονα κόμματα και στην Ευρώπη είναι κόμματα αρχών. Έχεις βασικές αρχές τις οποίες ακολουθείς. Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα, από την εμφάνιση του είχε πολύ βασικές αρχές, ήταν ταγμένο σε συγκεκριμένα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ατομική πολιτική ευθύνη, αν με ρωτάς
M.A.:Εννοώ τις αρχές, τις βασικές αρχές. Αύριο θα ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο π.χ. για τα εργατικά δικαιώματα, όπου άλλη θέση θα έχει το ένα κόμμα, άλλη θα έχει το άλλο – μιλάω για την Ευρωβουλή, έτσι;
Σταύρος Θεοδωράκης: Στην Ευρωβουλή, όλα αποφασίζονται με συνθέσεις, δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να αποφασίζει μόνο του – και δεν μπορεί να αποφασίσει. Στην Ευρωβουλή όλα και τα νομοσχέδια δεν φτάνουν δύο λεπτά πριν την ψήφισή τους όπως φτάνουν εδώ και δεν υπάρχει καμία πολιτική ομάδα που λέει a priori όχι σε κάποιο νομοσχέδιο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όλα γίνονται μέσα από συνθέσεις, από επιτροπές – θα πει κάτι ο Χασαπόπουλος, θα το διορθώσω εγώ, θα πει κάτι ο Αναγνωστάκης, θα το διορθώσω εγώ, θα πω κάτι εγώ που θα το δεχτούν και όλες οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι μέσα από συνθέσεις. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε και στη χώρα μας. Η δική μας τακτική αυτή, σε σχέση με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να μην ενταχτούμε σε μια συγκεκριμένη ομάδα, ήταν πολύ θετική, την δέχτηκαν πάρα πολύ θετικά, τόσο οι σοσιαλιστές, όσο οι φιλελεύθεροι, όσο και οι πράσινοι. Είπα δηλαδή ότι είναι μια πολύ υπεύθυνη στάση, όταν βγαίνει ένα κόμμα, να μην μπαίνει σε ένα χαράκωμα και να λέει είμαι με αυτούς a priori και τελείωσε αλλά να λέει παιδιά να συζητήσουμε τα ζητήματα και ανάλογα αυτά που θα μου πείτε θα καθορίσετε την ψήφο μου.
I.X.: Γίνονται εκλογές και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν πρώτο ή δεύτερο κόμμα – δεν έχει σημασία. Και το Ποτάμι είναι τρίτο κόμμα και πάμε σε μια ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Αν, όπως λέει ο κύριος Βενιζέλος, η Ελιά καταποντιστεί, θα πάμε σε εθνικές εκλογές.
Σταύρος Θεοδωράκης: Το λέει ακόμα αυτό ο κύριος Βενιζέλος;
I.X.: Το λέει και μάλιστα με περισσότερη έμφαση. Το Ποτάμι με ποιον θα συνεργαστεί; Με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μη μου πεις ότι το ίδιο πράγμα είναι, να δούμε τι θα γίνει... με ποιον θα συνεργαστεί;
Σταύρος Θεοδωράκης: Επίτρεψέ μου να σου πω ότι κάνεις ένα λάθος στον συλλογισμός σου – το κάνεις επίτηδες για να ανοίξεις την κουβέντα -, ό,τι αποτέλεσμα και να έχουμε στις ευρωεκλογές, δεν αλλάζει η κυβέρνηση. Δηλαδή σε όλη την Ευρώπη ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές. Λέμε π.χ. το Ποτάμι θα πάρει 20% - δεν μπορεί να βγάλει βουλευτές...
I.X.: Αν ο Βενιζέλος δεν μπορεί να μετέχει στην κυβέρνηση, θα πάμε σε εθνικές εκλογές.
Σταύρος Θεοδωράκης: Γιατί; Επειδή θα φύγει ο Βενιζέλος, επειδή θα φύγει ένας άνθρωπος;
I.X.: Αν αποσυρθεί και η Ελιά, δεν μετέχει στην κυβέρνηση, σε έναν μήνα θα πάμε σε εθνικές εκλογές.
Σταύρος Θεοδωράκης: Μισό λεπτό, να δούμε τις σταθερές. Εγώ δεν έχω καταλάβει και δεν έχω ακούσει από τους υπουργούς που είναι στο ΠΑΣΟΚ ότι θα φύγουν από την κυβέρνηση. Έχουν πει οι υπουργοί που είναι στην κυβέρνηση, ότι αν ηττηθεί ο Βενιζέλος θα φύγουμε από την κυβέρνηση; Ο Βενιζέλος έχει θέσει ένα θέμα, προσωπικό του, ότι εγώ θα φύγω...
I.X.: Εσύ τι νομίζεις; Ότι θα φύγει ο Βενιζέλος και θα αρχίσουν να στηρίζουν τον Σαμαρά;
Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι δικό τους θέμα το τι θα κάνουν.
I.X.: Ένα σενάριο είναι, το πιο πιθανό, είναι ότι αν καταποντιστεί η Ελιά, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι το ΠΑΣΟΚ στο 4-5%, αυτό είναι καταστροφή για εμάς, που σημαίνει ότι αποδοκιμαστήκαμε. Σε έναν μήνα πάμε σε εκλογές, το Ποτάμι είναι το 3ο κόμμα, που σημαίνει πως αν στις ευρωεκλογές είναι τρίτο, στις εθνικές θα πάρει ένα σημαντικό ποσοστό και θα είναι ρυθμιστικός παράγων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Σε εθνικές εκλογές θα πάμε αν ο Σαμαράς δει πως δεν αντέχουν τα πόδια του. Δεν νομίζω ότι οι εκβιασμοί του Βενιζέλου έχουν σχέση με την πραγματικότητα την κυβερνητική. Αλλά ας πάμε στο ερώτημά σου, που είναι πολύ συγκεκριμένο. Ποια κυβέρνηση θέλω, δεν με ρωτάς ουσιαστικά; Ποια κυβέρνηση θέλω;
I.X.: Με ποιους θα συνεργαστείς, ναι.

Σταύρος Θεοδωράκης: Είδες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις; Ποια κυβέρνηση θέλει ο κόσμος; Να σου πω τα νούμερα: ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θέλει το 28% του κόσμου, ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 25% του κόσμου. Τα ποσοστά τα προσθέτεις; Αυτό είναι το 50%. Το υπόλοιπο 50% ξέρεις τι θέλει; Θέλει μία άλλη κυβέρνηση. Δεν θέλει καμία από τις δύο. Το 42% στην τελευταία δημοσκόπηση της Εφημερίδας των Συντακτών θέλει μία άλλη κυβέρνηση, όχι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ης ΝΔ. Εγώ λοιπόν είμαι με το 42% του κόσμου. Και δεν είμαι με το 42% σήμερα, ήμουν από χθες. Και θα σου πω γιατί. Αυτή η χώρα δεν θα σωθεί με το 25 δεξιά ή το 25 αριστερά – γιατί στην καλύτερη περίπτωση τα δύο κόμματα θα πάρουν από 25%, αυτό δεν θα πάρουν; Δεν λέει κανείς κάτι παραπάνω, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που έχουν τα ίδια τα κόμματα. Θα σωθούμε λοιπόν με μια κυβέρνηση 25 δεξιά ή 25 αριστερά; Όχι. Τι χρειάζεται να κάνουμε; Κι εμείς εδώ είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Πρέπει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αφού φύγει αυτό το φορτίο, να συζητήσουμε δημοσίως τα κόμματα που θα έχει εκτιμήσει ο κόσμος ότι έχουν ένα προβάδισμα, και εκεί θέλω να είναι και το Ποτάμι, να συζητήσουν δημοσίως κάποιες πολιτικές. Εμείς έχουμε 20 σημεία, 20 συγκεκριμένα σημεία τα οποία θα θέσουμε σε δημόσια συζήτηση με τον Σαμαρά και με τον Τσίπρα.
M.A.: Άρα αν δεχτεί ο Τσίπρας δεν έχεις πρόβλημα;
Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι μόνο δεν έχω πρόβλημα αλλά θα ζητήσω και βελτιώσεις, δηλαδή μπορεί να μου πει ο Σαμαράς ότι σε αυτά τα δύο ζητήματα έχεις λάθος ή να μου πει ο Τσίπρας πως εμείς έχουμε μια καλύτερη πολιτική σε αυτά τα δύο πράγματα. Έτσι πρέπει να διεξάγεται πλέον η πολιτική ζωή στη χώρα. Αυτά τα 20 σημεία λοιπόν, δείτε τα, συζητήστε τα κι ελάτε με συγκεκριμένες απόψεις. Δηλαδή, είναι λίγο αστείο, έβλεπα και πριν το χαμόγελό σας μιλώντας σε μία άλλη σύνδεση, το να λες θέλω μια καλύτερη Ελλάδα, μια πιο ανεπτυγμένη Ελλάδα, μια πιο όμορφη Ελλάδα – αυτό είναι κάτι που όλοι θέλουμε, οι αριστεροί, οι δεξιοί οι κεντρώοι – μπορείς να μας πεις πέντε πράγματα που θα αλλάξουν τη χώρα; Πέντε κινήσεις; Αυτό λοιπόν...
Μ.Α.: Εσύ μπορείς να μας τις πεις;
Σταύρος Θεοδωράκης: Εμείς πρέπει να το συζητήσουμε με αυτούς τους δύο και όταν γίνει αυτή η κουβέντα θα είναι φανερό στον κόσμο πριν από τις εθνικές εκλογές, πριν από τις εθνικές εκλογές, πώς θα υπάρχουν οι συμμαχίες. Γιατί πώς έγινε αυτή η κυβέρνηση; Πώς έγινε αυτή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και Κουβέλη; Την θυμάται κανείς; Μέχρι και τις εκλογές ο καθένας έλεγε ότι ο διάβολος είναι ο άλλος – θυμάστε τι έλεγε η ΝΔ;
M.A.: Φυσικό είναι αυτό όμως.
Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι, δεν είναι καθόλου φυσικό
M.A.: Συνεργασία δεν σημαίνει ότι κάνουμε στη φυσιογνωμία μας
Σταύρος Θεοδωράκης: Συνεργασία Μανώλη μου – επίτρεψέ μου – δεν σημαίνει να λες ψέματα στον κόσμο ότι μπορείς να το κάνεις μόνος σου, να κοιτάγεσαι στον καθρέφτη προεκλογικά και να λες “είμαι ο ωραιότερος, όλοι οι άλλοι είναι στο πυρ το εξώτερον” και μόλις έρχεσαι στην κυβέρνηση να λες “έλα νεαρέ να με βοηθήσεις” - δεν γίνεται έτσι. Αυτό είναι παλαιοκομματικό, είναι ανατολίτικο, πρέπει να πάμε σε ευρωπαϊκά πρότυπα και το ευρωπαϊκό πρότυπο είναι τι; Ότι οι πολιτικοί αρχηγοί... που αρνούνται να κάνουν ένα debate. Εμείς προκαλέσαμε, γιατί ο καθένας ξεχωριστά λέει “debate” - εγώ είμαι εδώ, είπα δεν βάζουμε κανέναν όρο, δεν θέτουμε καμία προϋπόθεση, είμαι εδώ είτε για τετ α τετ debate είναι για ομαδικό. Καμία ανταπόκριση από πουθενά.
I.X.: Πες ότι γίνεται αυτό το σενάριο μετά τις ευρωεκλογές, μια ιστορία που φαίνεται ότι έχουμε αδιέξοδο πολιτικό.
Σταύρος Θεοδωράκης: Μα έχουμε αδιέξοδο πολιτικό.
I.X.: Όλοι θα κατηγορούν το Ποτάμι ότι τι είναι αυτοί, απολίτικοι, χαλαροί, δεν έχουν θέση κλπ – μόλις όμως γίνουν εκλογές και εσύ είσαι με υψηλά ποσοστά, θα πούνε Σταύρο μου, εμείς πάντα φίλοι σου ήμασταν, φέρε μας τις προτάσεις σου να κάνουμε κυβέρνηση. Αν πάρει ο ένας την εντολή θα έρθει σε εσένα, αν πάρει ο άλλος την εντολή θα έρθει σε εσένα, εσύ με ποιον θα πας;
Σταύρος Θεοδωράκης:Εάν έχει έρθει σε εμένα μετά την εντολή έχει χάσει. Σου λέω ότι αυτή η κουβέντα πρέπει να δεξαχθεί στην ελληνική κοινωνία πριν από τις εκλογές.
I.X.: Άρα προεκλογικά
Σταύρος Θεοδωράκης:Βέβαια, βέβαια. Προεκλογικά θα “συμφωνήσουμε” ή θα διαφωνήσουμε με τον κύριο Τσίπρα ή τον κύριο Σαμαρά, έτσι γίνεται το πολιτικό παιχνίδι.
M.A.: Όση ώρα σε ακούω, μιλάς επί της διαδικασίας.
Σταύρος Θεοδωράκης: Επειδή με ρωτάτε επί της διαδικασίας.
M.A.: Εγώ σε ρωτάω άλλα - σε ρώτησα ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις πάνω στις οποίες θα έρθεις σε σύγκρουση ή σε επαφή με κάποιον. Σου είπα πες μου 4. Εννοώ να κληθεί η ΝΔ... δεν με νοιάζει εμένα το debate, είναι διαδικασία, δεν με αφορά. Εγώ θα σε ψηφίσω αν μου πεις: κοίταξε να δεις, εγώ θα επαναδιαπραγματευτώ όλες τις συλλογικές συμβάσεις που χάθηκαν το 2010 με νόνο του κυρίου Λοβέρδου.
Σταύρος Θεοδωράκης: Μα τι ψέματα είναι αυτά; Τι ψέματα είναι αυτά που λένε οι πολιτικοί μας;
M.A.: Όχι, εσύ θέλω να μου πεις τι λες

Σταύρος Θεοδωράκης: Έχεις στο μυαλό σου και καλά κάνεις και το θέτεις...

M.A.: Εγώ έπαιρνα 750 ευρώ και τώρα παίρνω 580- αυτό είναι μια απόφαση που πάρθηκε το '10 επί της κυβερνήσεως του Παπανδρέου και επίσης κόπηκε το ένα, το άλλο, μισθοί, συντάξεις κι έρχομαι και σου λέω εγώ: όσον αφορά αυτά τα θέματα, ποια είναι η θέση σου; Τα δικαιώματα τα εργατικά, ποια είναι η θέση σου;
Σταύρος Θεοδωράκης: Στη χώρα υπάρχουν δύο λαϊκισμοί αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο δεξιός λαϊκισμός, που λέει ότι για όλα φταίει ο εργαζόμενος και ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους επιχειρηματίες, τα συμφέροντα κλπ ανεμπόδιστα να ανταγωνιστούν και να μας φέρουν στην ανάπτυξη και είναι ψέμα και είναι αποτυχία και δεν έχει συμβεί ποτέ και υπάρχει και ο αριστερός λαϊκισμός ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τίποτα, υπάρχει ένα κουμπί το οποίο θα πατήσουμε και θα επιστρέψουμε στους μισθούς του παρελθόντος. Αυτό δεν υπάρχει.
M.A.: Εσύ τι πιστεύεις;
Σταύρος Θεοδωράκης: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει αναδιανομή του χρήματος μέσα από το φορολογικό σύστημα, αναδιανομή του χρήματος με βάση τις γεωγραφικές περιοχές, ποιες περιοχές είναι αδύνατες, θα πρέπει να...
M.A.: Γενικό αυτό, είναι σαν αυτό που έλεγε ο προηγούμενος ότι θέλουμε ανάπτυξη.
Σταύρος Θεοδωράκης: Η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι όντως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας και από την πρώτη στιγμή είπαμε, πολύ πριν αποφασίσουν να κάνουν κάτι μικρά μπερδέματα με το πλεόνασμα, γιατί θυμάστε τι έλεγε η κυβέρνηση πριν γα το πλεόνασμα; Πριν εμφανιστεί το ακριβές πλεόνασμα τι έλεγε; Θα βελτιώσω κάποιους μισθούς: των δικαστικών, των στρατιωτικών – βγήκε λοιπόν το Ποτάμι και είπε μια πολύ συγκεκριμένη θέση, μελετημένη από οικονομολόγους. Ότι το πλεόνασμα πρέπει να πάει στην ανεργία και στα νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σε εκείνους που υποφέρουν. Το άλλαξε η κυβέρνηση και είπε να δώσουμε τα λεφτά όντως εκεί – εν μέρει το άλλαξε – έχει ειπωθεί από εμάς από τα τέλη Φλεβάρη αυτή η πρόταση λοιπόν...
M.A.: Στην ιδιωτική οικονομία σε ρωτάω: ήταν ο μισθός ήταν 780, πήγε 580. Ποια είναι η θέση σου;
Σταύρος Θεοδωράκης: Μα είναι πολύ συγκεκριμένη η θέση μου – κάθε μέρα κλείνουνε και δύο μαγαζιά, κλείνουνε και δύο επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας... Και αυτό συμβαίνει κι απ' το δημόσιο. Δεν πρέπει να δώσουμε αυξήσεις στο δημόσιο, που άκουσα. Πρέπει να βοηθήσουμε σε μια αξιοκρατία στο δημόσιο να μπούνε νέοι άνθρωποι.
Μ.Α.: Άρα προφανώς, ό,τι επιχειρηματικό κέρδος δημιουργηθεί, να πάει στις νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσουμε έτσι. Σωστό αυτό.
Σταύρος Θεοδωράκης: Για να βρουν τα παιδιά μας δουλειά, γιατί αυτό έχει σημασία. Τα εργατικά δικαιώματα πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια λογική που τα συνδικάτα θα έχουν μια καλή επιφάνεια στην κοινωνία. Θα είναι η κοινωνία μαζί τους. Αλλά τα συνδικάτα που θα υπερασπίζονται τι; Θα υπερασπίζονται τις δουλειές στη μείωση της ανεργίας, στο να πέφτει χρήμα για να μπαίνει κόσμος στη δουλειά. Αυτό είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή και όχι να ενισχύσουμε τη θέση αυτών που ήδη πληρώνονται από το δημόσιο.
Ι.Χ.: Άρα καταλαβαίνουμε ότι για σένα το πολύ σημαντικό θέμα είναι το θέμα της οικονομίας και το θέμα της ανεργίας
Σταύρος Θεοδωράκης: Βέβαια. Τρία είναι τα πρωτεύοντα: το ένα είναι η οικονομία. Να βελτιώσουμε τη θέση των ανθρώπων που είναι εκτός αγοράς. Αυτή είναι πληγή για μία χώρα. Δεν είναι η σύνταξη που ήταν 1200 ευρώ και έγινε 900. Το καταλαβαίνω, είναι κακό. Και αν είχαμε λεφτά, καλό ήταν αμέσως να γίνει 1200. Βέβαια, είχαμε και συντάξεις που ήταν 4 χιλιάρικα, τα θυμάστε αυτά, έτσι; Το πρόβλημά μου, λοιπόν, - επειδή άκουσα έναν πολιτικό αρχηγό να λέει να βελτιώσουμε τις συντάξεις. Να βελτιώσουμε τις συντάξεις των 500 ευρώ, ναι. Αλλά γενικώς και αορίστως να βελτιώσουμε τις συντάξεις επειδή έχουμε κάποια συνδικάτα πανίσχυρα κάποιων ΔΕΚΟ και φωνάζουν στο αυτί μας ‘’βελτίωσέ μας’’, δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι ο φτωχός, ο αληθινά φτωχός άνθρωπος της χώρας. Αυτό είναι μία προτεραιότητα. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να μπει σε μία βάση η παραγωγή της χώρας. Εάν δεν κατορθώσουμε και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση, εάν δεν κατορθώσουμε να γίνουμε μια δυνατή χώρα που τρεφόμαστε από τα χωράφια μας και τις αγελάδες μας και πληρώνουμε κρέας εισαγωγής από την Ασία και φακές από την Κίνα, το πρόβλημα θα επανέλθει. Και το τρίτο είναι να περιορίσουμε το κομματικό κράτος, να περιορίσουμε την παντοδυναμία των πολιτικών.
I.X: Εδώ έτσι, όπως φαίνεται, αυτό το πρόβλημα το έχουν καταλάβει και άνθρωποι που διόριζαν τόσα χρόνια.
Σταύρος Θεοδωράκης: Δε δικαιούσαι να το λες, φίλε Χασαπόπουλε. Δε λέω εσύ. Αν εσύ έχεις καταστρέψει το μαγαζί, αν έχεις κάψει το στούντιο εδώ, δε μπορείς να έρχεσαι μετά από πέντε μέρες και να μου λες, κοίτα να δεις, έπαψα να παίζω με τα σπίρτα και να με εμπιστευτείς. Όχι, πρέπει να φύγεις.
I.X.: Πολλές φορές στις καινούριες προσπάθειες που γίνονται με ενοχλεί ότι δε βρίσκουν ένα θετικό πράγμα σε όλο αυτό που ζούμε.
Σταύρος Θεοδωράκης: Πολλά θετικά βρίσκω αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Δε θα μου απαντήσεις αλλά είναι ρητορική ερώτηση. Δε σε ενοχλεί ότι αυτοί που τράκαραν το πλοίο, δε βρέθηκε κάποιος να πει ‘’συγνώμη παιδιά, εγώ φεύγω’’ αλλά όλοι μένουν και περιμένουν κάποια στιγμή να τους φωνάξουμε να κάνουμε κάτι; Ο Σαμαράς τώρα που μιλάει για σταθερότητα, τι εννοεί ακριβώς; Να χρησιμοποιεί κυρίως τους παλιούς πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας; Έβαλε η Νέα Δημοκρατία σε μία θέση καινούρια, το Συνήγορο του Καταναλωτή.. εννοώ καινούρια, υπήρξε ένα κενό.. έναν πρώην βουλευτή. Πρότεινε ο Βενιζέλος για μια θέση στην Αμερική έναν πρώην υπουργό. Αυτή είναι η Ελλάδα; Οι πρώην τους είναι; Η ντουλάπα με τους πρώην; Ανοίγουμε κάποια στιγμή τη ντουλάπα και παίρνουμε; Και έλεγαν, μα πού να βρεθούν άλλα πρόσωπα; Εμείς γιατί τα βρήκαμε; Γιατί βρήκαμε 42 υπέροχους τύπους, όπως είπα στο Κερατσίνι, και τους βάλαμε υποψήφιους στην ευρωβουλή; Άνθρωποι οι οποίοι έχουν διοικήσει, άνθρωποι με αποτελέσματα. Υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Δεν εννοώ ότι είναι μόνο μαζί μας. Υπάρχουν και στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας και στην Ελιά. Υπάρχουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Γιατί δεν τους βάζουν σε αυτές τις θέσεις και παίρνουν δάνεια πάντα από το παρελθόν; Να σου πω γιατί το κάνουν; Γιατί είναι εξαρτημένοι από ένα κομματικό κράτος και αυτό είναι πολύ βασικό. Τα κόμματα μαλώνουν για όλα. Είδατε γιατί δε μάλωσαν;
Μ.Α.: Για να το λες κι εσύ απολύτως αυτό, θα έπρεπε κάποια ονόματα που είναι μέσα στους υπέροχους ανθρώπους Του Ποταμιού να μην είναι. Είτε για λόγους νεποτισμού, είτε γιατί ήταν πριν σε άλλους μηχανισμούς..
Σταύρος Θεοδωράκης: Γιατί; Δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες.
Μ.Α.: Σου λέω για να το λες αυτό κάποιους ανθρώπους που..Ο γιος του κυρίου Κύρκου είναι ένας άνθρωπος που..
Σταύρος Θεοδωράκης: Πάντα να κάνεις ένα λάθος και προσπαθώ να σε προστατέψω. Έχεις καταλάβει μιλώντας με τον Κύρκο ότι η ταυτότητά του είναι απλώς ότι είναι γιος του Κύρκου;
Μ.Α.: Όχι, ένα μέρος μεγάλο όμως είναι αυτό. Μα το είπε κι ο ίδιος. Το είπε ο ίδιος.
Σταύρος Θεοδωράκης:Όταν μιλάς μαζί του, καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι το απόθεμά του;
M.A.: Εγώ μίλησα μαζί του και είπε ένα μεγάλο μέρος είναι κι αυτό.
Σταύρος Θεοδωράκης:Λέω το αξιακό του απόθεμα. Οι απόψεις του για την κοινωνία, αυτά που έχει κάνει..
M.A. Άκουσέ με. Εγώ σου λέω κάτι. Ένας από τους ανθρώπους που οδήγησαν τα πράγματα μέχρι εδώ σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν, όπως είπες πάρα πολύ καλά, όλη η πολιτική τάξη.. Ποτέ δε βγήκαν να πουν ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Εγώ νομίζω ότι και το Ποτάμι..
Σταύρος Θεοδωράκης: Μα δε λέω ότι δεν υπήρξαν άνθρωποι και δεν υπάρχουν άνθρωποι σωστοί τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ δε λέω αυτό. Εγώ λέω τι έχει κυριαρχήσει. Υπάρχουν συγγενείς μας και στα άλλα κόμματα. Υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν και αγωνιούν για την πατρίδα. Λέω τι έχει κυριαρχήσει, Μανώλη. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Ότι αυτή τη στιγμή στα μεγάλα κόμματα έχει κυριαρχήσει ένα κομματικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Αυτό λέω.
Μ.Α.: Ένα μέρος μεγάλο όμως είναι αυτό.
Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι.
M.A.: Μα το είπε ο ίδιος...
Οι απόψεις του για την κοινωνία
M.A.: Ένας από τους ανθρώπους που οδήγησε τα πράγματα ως εδώ ήταν, όπως είπες πολύ σωστά, η πολιτική τάξη που ποτέ δεν βγήκε μπροστά να πει ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για όσα έχουμε κάνει.
Σταύρος Θεοδωράκης: Μα δεν λέω πως δεν υπήρξαν άνθρωποι και δεν υπάρχουν άνθρωποι σωστοί τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ – εγώ δεν λέω αυτό. Εγώ λέω τι έχει κυριαρχήσει. Υπάρχουν συγγενείς μας και στα άλλα κόμματα, υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν και αγωνιούν για την πατρίδα. Λέω τι έχει κυριαρχήσει Μανώλη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Ότι αυτή τη στιγμή στα κόμματα τα μεγάλα έχει κυριαρχήσει το κομματικό συμφέρον. Δε λέω τις εξαιρέσεις κάποιων πολιτικών που όντως προσπάθησαν, απέτυχαν, φώναξαν κάτι και δεν τους ακούσαμε. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Αλίμονο αν έλεγα ότι στο Ποτάμι υπάρχει η καλή Ελλάδα και όλη η κακή Ελλάδα υπάρχει στα άλλα κόμματα. Αλίμονο, Και εμείς θα έχουμε σάπια φρούτα.

Τα δύο ή τα παλιά κόμματα είναι γύρω στο 53% τέλος πάντων. Εσύ με αυτούς δεν αποκλείεις τη συνεργασία, δεν είσαι δηλαδή με το άλλο 48%.
Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι βέβαια, αυτό έλειπε. Δεν το αποκλείει ο ελληνικός λαός, θα το αποκλείσω εγώ; Ο ελληνικός λαός αποφασίζει για τις συμμαχίες. Αν ο ελληνικός λαός δώσει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στις εθνικές εκλογές σε ένα κόμμα, είναι ένα μήνυμα ότι με αυτούς θα σπάσεις το κεφάλι σου να βρεις επαφή και να τους βοηθήσεις. Αλλά πρόσεξε, είμαι πολύ σαφής. Όχι με τη λογική 4-2-1 πώς το λένε αυτό, όχι δηλαδή να μοιράσουμε τις θέσεις.
Για σένα τι θα σημάνει ήττα στις ευρωεκλογές;
Σταύρος Θεοδωράκης: Το έχω πει. Ότι αν ο κόσμος δεν μας ψηφίσει και μας πάει σε ένα ποσοστό 3-5%, είναι μια μεγάλη ήττα. Δεν θα πρέπει να συνεχίσω. Θα πρέπει να δώσω τη θέση μου σε κάποιον άλλον.
Απ’ το Ποτάμι μέσα;
Σταύρος Θεοδωράκης: Αν θέλουν να συνεχίσουν, ναι.
I.X. Γιατί την ορίζεις έτσι την ήττα; Μια προσπάθεια δηλαδή στο 5% γιατί είναι αποτυχία; Ένας νέος άνθρωπος είσαι που ξεκινάς, από το 5% θα πας στο 13% και μετά θα πας στο 25%
Σταύρος Θεοδωράκης: Οι παλιοί πολιτικοί λένε συνήθως ότι χωρίς αυτούς η χώρα θα χαθεί. Εγώ λέω λοιπόν ότι χωρίς εμένα η χώρα δεν θα πάθει τίποτα. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι. Εγώ ξεκίνησα, παράτησα τη δημοσιογραφία, άφησα τη ζωή μου γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα. Είμαι ένας Δούρειος Ίππος. Επειδή ο κόσμος με ξέρει, κι επειδή ο κόσμος με αγαπούσε, όχι επειδή έβγαινα στην τηλεόραση, για τις αρχές που είχα υπερασπιστεί, είπα λοιπόν θα μπω εγώ μπροστά για να μπορεί από πίσω μου να βγει ο πιτσιρικάς, να βγει ο νέος, να βγει ο επιστήμονας, να βγει η γυναίκα, να βγει ο κτηνοτρόφος, να βγουν καινούργιοι άνθρωποι και να αναλάβουν πολιτικούς ρόλους. Αν αυτή η προσπάθεια δεν εκτιμηθεί από τον κόσμο, δεν θα φταίει ο κόσμος, να μείνω εγώ, να του κατσικωθώ.
I.X.: Μήπως έχεις βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, αυτό σου λέμε.
Σταύρος Θεοδωράκης: Να έρθει ο επόμενος ο οποίος θα επιχειρήσει την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Η Ελλάδα δεν θα σωθεί – να πω κάτι απόλυτο που συνήθως δεν λέω – αν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στο πολιτικό παιχνίδι, και όταν λέω νέοι άνθρωποι δεν εννοώ νέοι άνθρωποι από το Ποτάμι μόνο. Αν επιτύχει το Ποτάμι, θα είναι μια αφορμή και για τα άλλα κόμματα και το είδατε πώς άλλαξε λίγο η φρασεολογία τους. Μέχρι να εμφανστεί το Ποτάμι είχαμε τους καλύτερους, μετά άρχισαν να λένε “θα φέρουμε ανθρώπους από την κοινωνία, το μισό μας ψηφοδέλτιο θα είναι από την κοινωνία, από το ίντερνετ... Δεν θα σωθεί η χώρα, λοιπόν, αν δεν μπει καθαρό νερό στη λίμνη της πολιτικής. Το Ποτάμι είναι μία δίοδος. Εγώ, λοιπόν, λέω: αυτή η προσπάθεια που κάνω δεν είναι μια βρυσούλα, δεν θα κάνει τίποτα μια βρυσούλα σε μία λίμνη. Πρέπει να είναι ένας χείμαρρος, να είναι ένα Ποτάμι. Αν λοιπόν ο κόσμος πει, όχι Σταύρο, δεν σε πιστεύω, θεωρώ ότι δεν είσαι καλός γι' αυτό, εγώ πρέπει να φύγω. Αυτό είναι, είναι πολύ απλό.
I.X.: Αν ο κόσμος δεν δει έναν χείμαρρο, δεν σου δώσει δηλαδή ένα διψήφιο ποσοστό, και σου πει “ρε Σταύρο, να σε δοκιμάσουμε κι εσένα”, σε βλέπουμε, οκ, σου δίνουμε ένα ποσοστό
Σταύρος Θεοδωράκης: Μη μιλάμε, γιατί έτσι κι αλλιώς μιλάμε για ευρωεκλογές, άρα για δοκιμή
I.X.: Σου δίνουμε ένα ποσοστό, πηγαίνεις στην ευρωβουλή και να δούμε στις εθνικές εκλογές.
Σταύρος Θεοδωράκης: Έχω την αίσθηση πως η Ελλάδα δεν έχει χρόνο, τα προβλήματά μας και γι' αυτό δυσανασχετώ και με μια αρνητική στάση που έχουν αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν σε οτιδήποτε αποφασίζεται σήμερα. Και το ίδιο έκανε ο Σαμαράς με τον Παπανδρέου και το ίδιο έκανε ο Παπανδρέου με τον Καραμανλή και το ίδιο έκανε ο Καραμανλής με τον Σημίτη – αν θυμηθείτε, είναι κάτι φρικαλέο για τη ζωή αυτό. Ό,τι κάνει αυτός που είναι στα πράγματα είναι λάθος. Ε, δεν είναι έτσι, κάτι είναι σωστό. Ο Τσίπρας είπε 50 πράγματα και διέκρινα ότι είπε 10 σωστά πράγματα, βγήκε ο Σαμαράς και διέκρινα πως είπε 10 σωστά πράγματα. Γιατί αρνούμαστε την πραγματικότητα;
M.A.: Αυτά για το Σύνταγμα εννοείς;
Σταύρος Θεοδωράκης:Το Σύνταγμα άσ'το έτσι, γιατί κι εδώ υπάρχει...
M.A.: Αυτά για το Σύνταγμα δεν σου άρεσαν;
Σταύρος Θεοδωράκης: Το Σύνταγμα, γιατί δεν το αλλάζουμε σήμερα;
M.A.: Δεν μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο...
Σταύρος Θεοδωράκης:Λάθος κάνεις, με τους 200 βουλευτές αποφασίζουμε σήμερα. Έχουν θέση στο Σύνταγμα πράγματα που κι εμείς έχουμε πει και που έχει πει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στο Σύνταγμα. Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσαν τα κόμματα να τις κάνουν τώρα. Όταν βγήκαμε, τι έλεγε η Ν.Δ.; Να κάνουμε και μία γερουσία. Να κάνουμε τη Βουλή και μία Γερουσία. Και είπαμε εμείς, με μία επεξεργασμένη πρόταση που έχουμε, την οποία θα δείτε αύριο κατ' αποκλειστικότητα, την έχουμε βγάλει σε μια εφημερίδα όλη την πρότασή μας – γιατί λέμε πολλά και δεν μπορεί να τα φιλοξενήσει κάποιος, γι' αυτό τα 'χουμε μοιράσει. Βγάλαμε στη Ναυτεμπορική οικονομικές θέσεις και σε άλλες εφημερίδες θα βγουν σιγά σιγά όλες μας οι θέσεις. Για το Σύνταγμα, λοιπόν, είχαμε πει μερικά πράγματα: 200 βουλευτές από αύριο. Αφού συμφωνούν τα κόμματα, ας ψηφίσουν έναν νόμο...
M.A.: Όχι, δεν συμφωνούνε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει θέση
I.X.: Δεν έχει πάρει θέση αλλά δεν έχει διαφωνία
Σταύρος Θεοδωράκης: Θέλω να πω να μη ρίχνουμε πάντα το μπαλάκι στο απώτερο μέλλον. Λέμε να περιορίσουμε το κομματικό χρήμα λέει ο Σαμαράς να περιορίσουμε το κομματικό χρήμα. Και γιατί έδωσες 7 εκατομμύρια στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ. ω έκτακτη επιχορήγηση; Γιατί; Τι θα τα κάνουν αυτά τα 7 εκατομμύρια τα μεγάλα κόμματα, τα πρώην μεγάλα κόμματα;
M.A.: Και εδώ δεν διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δηλαδή καταλαβαίνω πίσω από τις λέξεις που κρύβονται τα πράγματα ότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που τα λέμε για πολιτικές σκοπιμότητες. Και προεκλογικά δεν μπορούν να συμφωνήσουν, πρέπει να πέσουν οι τόνοι.
Σταύρος Θεοδωράκης: Αν όμως έχεις μια ανάγκη να αναμορφώσεις το Σύνταγμα, δεν το θυμάσαι 20 μέρες πριν τις εκλογές. Το θυμάσαι όταν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Πίσω από αυτό κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Βλέπετε τι γίνεται στην Αθήνα τώρα; Επειδή κάνω βόλτα σε όλη την Ελλάδα και είμαι κάθε μέρα παντού... όλα τα πεζοδρόμια, φτιάχνουμε τα καλύτερα πεζοδρόμια της Ευρώπης. Παντού κάποιος σκάβει. Δεν ξέρει ο κόσμος ότι αυτό είναι προεκλογικό τερτίπι; Ο κόσμος έχει βγάλει το συμπέρασμά του. Και δεν λέω μόνο για τους δημάρχους, έχει βγάλει το συμπέρασμά του και για τα κόμματα. Ξαφνικά τα κόμματα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές αρχίζουν και λένε: και λεφτά λίγα υπάρχουν και να αλλάξουμε το Σύνταγμα και λεφτά δεν πρέπει να παίρνουν τα κόμματα, μόνο σακίδιο δεν έχουν βάλει στην πλάτη. Πιάνει λίγο στον κόσμο, λένε κι εμείς αυτό προτείνουμε. Μάγκα μου, αυτά να τα έλεγες όταν είχες το μαχαίρι και το πεπόνι. Να το κάνεις τότε που δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές.
I.X.: Σταύρο, να σε ευχαριστήσουμε πολύ, πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβουμε. Καλή επιτυχία.
Σταύρος Θεοδωράκης: Ο κόσμος αποφασίζει ξέρεις – νιώθω λίγο φουσκωμένος, ξέρεις, πήγα στον Πύργο, πάρα πολύς κόσμος, πήγα στο Αγρίνιο το ίδιο, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάνε την Κυριακή στις εκλογές
Μ.Α.: Στο Αχελώος TV πήγες;
Σταύρος Θεοδωράκης:Πήγα... και τους λέω παιδιά ωραίο το χειροκρότημα αλλά θυμηθείτε στις 25 να έρθετε στις εκλογές. Το καλό στις συγκεντρώσεις μας είναι κάτι άλλο: ότι εγκαινιάσαμε αυτό που έπρεπε να κάνουν και οι άλλοι και δεν το κάνανε: τη συζήτηση. Η συζήτηση στον Πύργο ξεκίνησε από κάποιους κομουνιστές.
Ι.Χ. Εντάξει,εσύ έχεις την εμπειρία, έχεις κάνει τόσες εκπομπές, τα ξέρεις αυτά
Σταύρος Θεοδωράκης: Ξεκίνησε από κάποιους κομμουνιστές, που ήρθαν να μου πουν για το ευρώ, ξέρεις τα γνωστά, και κάναμε μια κουβέντα 2,5 ώρες.
Μ.Α.: Ήρθε κόσμος;
Σταύρος Θεοδωράκης: Πολύς κόσμος
Μ.Α.: Δηλαδή;
Σταύρος Θεοδωράκης: Στην πλατεία του πύργου, 400 άτομα αλλά πρόσεξε: εμείς δεν κολλάμε αφίσες. Βλέπω παντού τα κόμματα να μιλάνε για το περιβάλλον και όλοι να έχουν επιστρέψει στο παλιομοδίτικο, παλιοκομματικό με τις αφίσες. Παντού αφίσες! Για ποιο λόγο παιδιά; Γιατί να πετάμε τόσο χρήμα;

Ευχαριστούμε, Σταύρο.

Σταύρος Θεοδωράκης: Να είστε καλά.

διαβάστε επίσης