6 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Πρέπει να σκεφτεί ο πολίτης σε ποιούς από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ θα εμπιστευόταν τη δουλειά του

Ποτάμι

«Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει δέκα προτεραιότητες. Όποιος κι αν είναι πρώτος, θα του θέσουμε αυτές τις προτεραιότητες και αν αυτός δεσμευτεί ότι θα τις υπηρετήσει τότε θα τον στηρίξουμε», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ “Καλημέρα” και τον Γιώργο Αυτιά.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Το ότι ο Τσίπρας έκανε στροφή την τελευταία στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες για όσα έκανε επτά μήνες. Για το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το ρεζιλίκι στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό», ενώ αναφέρθηκε και στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικράτειας του Ποταμιού τονίζοντας «Είμαι πολύ περήφανος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο. Είναι ένας άνθρωπος με πραγματική γνώση της κατάστασης και αυτός που εγκαινίασε τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη». Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε στήριξη από τους ψηφοφόρους  για «να δυναμώσει το Ποτάμι, ώστε να υπάρξει ένας νέος, καθαρός "παίκτης" στο πολιτικό μας σύστημα», και παράλληλα κάλεσε τον κόσμο «να σκεφτεί σε ποιους από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή τους παλαιότερους της ΝΔ θα εμπιστεύονταν τη δουλειά του». Τέλος, αναφέρθηκε και στα ζητήματα διαφθοράς του δημόσιου τονίζοντας «Έχουμε προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο. Πρέπει να δημιουργηθεί μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών, μ΄έναν σοβαρό άνθρωπο επικεφαλής και δίπλα του μια ελεγκτική Αρχή».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

- Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις για τη χώρα. Στις 21 του μήνα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα και όχι να την σπρώξουμε στο γκρεμό. Το ότι ο Τσίπρας έκανε στροφή την τελευταία στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες για όσα έκανε επτά μήνες. Για το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το ρεζιλίκι στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό.

- Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η ένσταση του κ. Τσίπρα γι΄αυτό που λέει το Ποτάμι. Δηλαδή αν ο κόσμος αναδείξει πρώτο κόμμα τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας θα πει «δεν βοηθάω και πάμε ξανά σε εκλογές»; Ας αποφασίσουμε τι βάζουμε πάνω απ΄όλα. Εμείς πάνω απ΄όλα βάζουμε τη χώρα γιατί αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Και για εμάς αυτό σημαίνει σταθερότητα. Ο κόσμος θέλει, επιτέλους, να λυθεί η πολιτική εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας της. Αυτό είναι άσχημο, αλλά είναι και μια πιθανή επενδυτική ευκαιρία. Κάποιος όμως που περιμένει να επενδύσει δεν θα το κάνει αν δεν επανέλθει πρώτα η ομαλότητα.

-Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει δέκα προτεραιότητες. Όποιος κι αν είναι πρώτος, θα του θέσουμε αυτές τις προτεραιότητες και αν αυτός δεσμευτεί ότι θα τις υπηρετήσει τότε θα τον στηρίξουμε. Τον τελευταίο καιρό, υπήρξε μια επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Αυτό είναι κατ΄αρχήν θετικό. Η καλή σχέση όμως που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας δεν είναι επαρκές στοιχείο για να κυβερνήσουμε μαζί. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτές τις δέκα προτεραιότητες. Και φυσικά πρέπει να υπάρξουν και οι άνθρωποι στους οποίους θα συμφωνήσουμε και οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας αυτές τις προτεραιότητες. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τους θεσμούς και είναι πολύ σημαντικό το ποιοι άνθρωποι θα κληθούν να υπηρετήσουν και να λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

- Αυτή η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με 152 βουλευτές γιατί οι αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε είναι τεράστιες. Αν οι μισοί πετροβολούν τους άλλους μισούς, δεν θα κάνουμε τίποτα. Οι αλλαγές που πρέπει να κάνει η ελληνική κοινωνία, στις οποίες έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης, πώς θα υλοποιηθούν; Από έναν υπουργό που θα φοβάται μην πέσει η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή; Εμείς ζητάμε από τον κόσμο -επειδή τους δύο μεγάλους τους γνωρίσαμε και τους πληρώσαμε ακριβά- να τους ψαλιδίσει λίγο τα φτερά των μεγάλων κομμάτων. Ζητάμε να δυναμώσει το Ποτάμι, ώστε να υπάρξει ένας νέος, καθαρός "παίκτης" στο πολιτικό μας σύστημα. Εμείς έχουμε τον τρόπο να επιβάλλουμε συναινέσεις. Όταν πρώτος είπα στη Βουλή «φέρτε μια συμφωνία να την υπογράψουμε» πολλοί αντέδρασαν. Τελικά έκαναν αυτό που είπαμε εμείς. Αν ο όμως ο Τσίπρας μας είχε ακούσει και είχε φέρει τη συμφωνία όταν του λέγαμε, και όχι 3 μήνες μετά, η χώρα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

-Οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι συμβούλευαν το Ποτάμι να το παίξει αντάρτης και τότε η εξουσία θα έρθει από μόνη της στα χέρια μας. Έλεγαν «βρίζε τους παλιούς, βρίζε και τους καινούριους». Εμείς όμως είπαμε «όχι» και επιλέξαμε το ρόλο του χρήσιμου και του υπεύθυνου. Είναι πολύ εύκολο να λες «όχι». Μπορεί να είχαμε μόνο 6% αλλά καθορίσαμε τα πράγματα στην προηγούμενη Βουλή.

-Αν δεν φύγουμε από τα μνημόνια, δεν θα επανέλθει ποτέ το χαμόγελο στους Έλληνες.

-Είμαι πολύ περήφανος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο και του ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου επικρατείας του Ποταμιού. Είναι ένας άνθρωπος με πραγματική γνώση της κατάστασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτός που εγκαινίασε τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη.

- Αν δεν αντιμετωπίσει η χώρα την ανεργία και τη μαύρη εργασία, δεν θα ορθοποδήσει ποτέ. Αυτός είναι μεγάλος μας στόχος και δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από αυτήν. Πρόσφατα έμαθα ότι τα από τα 2 δις ευρώ του ΕΣΠΑ για τα ψηφιακά μέσα απορροφήσαμε μόνο το 1 δις. Χάνουμε συνεχώς χρήματα. Πρέπει όμως και να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν στους πονηρούς.

-Το Ποτάμι έχει προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο. Πρέπει να δημιουργηθεί μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών, μ΄έναν σοβαρό άνθρωπο  επικεφαλής και δίπλα του μια ελεγκτική Αρχή. Αυτός, και μόνο αυτός, θα πρέπει να υπογράφει τις προμήθειες. Το είπαμε στη Βουλή, αλλά δεν μας άκουσαν. Μόνο έτσι θα τελειώσει το πλιάτσικο και η σπατάλη στο Δημόσιο. Αν το μέλι είναι μπροστά σου είναι πολύ εύκολο να βουτήξεις το χέρι σου. Εμείς λέμε ότι το μέλι να μην είναι μπροστά σε κανέναν.

- Πρέπει ενωμένο το πολιτικό σύστημα να βρει τους κανόνες, ώστε αυτή η χώρα να σταματήσει να ζημιώνεται. Ως χώρα χάσαμε 35 δις ευρώ από φόρους που δεν εισπράχθηκαν. Η ΝΔ τον έδιωξε τον Χάρη Θεοχάρη, διότι τα παλιά κόμματα δεν αντέχουν διαφάνεια. Δεν αντέχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής.

-Πήγα δύο φορές στα ακριτικά νησιά. Όταν επέστρεψα, είπα ακριβώς τι πρέπει να γίνει με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Δεν έκαναν τίποτα και φτάσαμε στο σημείο να μας πει ο ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει ένας αρμόδιος στην Ελλάδα για να συνεννοηθούμε. Μας παρουσίασαν διεθνώς δηλαδή ως μιας χώρα που δεν μπορεί να παρέχει ούτε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ούτε ασφάλεια στους πολίτες της. Πρέπει να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές στην Τουρκία. Και φυσικά οι πρόσφυγες, που είναι υποχρέωσή μας να τους περιθάλψουμε, πρέπει να κατανέμονται στην Ευρώπη από την πρώτη στιγμή.

- Το Ποτάμι παίρνει τα λιγότερα χρήματα από το κράτος και φυσικά δεν παίρνει χρήματα από τις τράπεζες. Όλα τ΄άλλα κόμματα είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες.

-Πρέπει να σκεφτεί ο πολίτης σε ποιους από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ή τους παλαιότερους της ΝΔ θα εμπιστεύονταν τη δουλειά του. Ζητήσαμε να μας πουν με ποιους σκέπτονται να κυβερνήσουν την επόμενη των εκλογών. Εμείς θα δώσουμε τα ονόματα που προτείνουμε για τη διακυβέρνηση της χώρας στη δημοσιότητα. Ας το κάνουν και οι άλλοι.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαβάστε εδώ την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο κ. Θεοδωράκης. Τώρα πως θα λέω, κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Σταύρο, τι να πω;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα, καλημέρα. Εγώ θα λέω ότι θα είμαστε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα είστε συγκυβέρνηση μαζί από ότι φαίνεται, θα είστε μαζί;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πας κατευθείαν στα βαθειά, έτσι;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα είστε μαζί; Θα βάλεις πλάτη με οποιονδήποτε για να πάμε κατευθείαν;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα συζητήσουμε, θα το συζητήσουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί σου αρέσουν τα βαθειά. Έχω δουλέψει μαζί σου, έχουμε σταθεί δίπλα-δίπλα στον ALPHA και ξέρω πόσο έντιμα είσαι δίπλα στους ανθρώπους. Το άκουσα και στην Κρήτη αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είδα εκεί σου είχαν αφιέρωμα τα Χανιώτικα Νέα και λοιπά, μια χαρά πας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά εντάξει, τα Χανιά είναι το σπίτι μου, οπότε λένε καμιά καλή κουβέντα παραπάνω.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δε μου λες, κλείνεις το μάτι στον Τσίπρα; Ή στο κλείνει εκείνος;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα να δεις, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις για τη χώρα. Δηλαδή μην ακούς τα προεκλογικά λόγια των πολιτικών και τις υπερβολές τους. Το λέω σαν παλιός δημοσιογράφος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε λύση για τη χώρα. Δηλαδή στις 21 του μήνα πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα ή αν θα της δώσουμε όλοι μαζί μία να πέσει στο γκρεμό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είπα στον Αλέξη Τσίπρα, λες ότι κράτησες όρθια τη χώρα. Ναι, έβαλε τη χώρα πάνω από το κόμμα του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην τελική στροφή.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στην τελική στροφή, αλλά η χώρα πρέπει να περπατήσει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά Γιώργο αφού μας είχε στοιχίσει αρκετά η παλινωδία του;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ότι έκανε την τελευταία στιγμή στροφή, εμείς το χειροκροτήσαμε και δεν το εκμεταλλευτήκαμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι το ξέρω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλες ευθύνες γι΄ αυτά που χάσαμε εφτά μήνες και κυρίως για ένα ζήτημα που υποτιμήσανε πάρα πολύ και που εσύ το ξέρεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τα capital controls.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα capital controls.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι, εκεί θα πάμε τώρα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και υπήρχαν Συριζαίοι που λέγανε τότε ότι "και τι έγινε, ποιος έχει λεφτά στην τράπεζα"; Και ήταν μία απολύτως επικίνδυνη λογική.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Πάμε καρέ-καρέ. Ρωτάω, του λέω κλείνεις το μάτι στη Φώφη, θα κλείσεις το ματάκι και στο Σταύρο; Θέλω να το δεις, είναι μερικά αποσπάσματα από την εκπομπή κι εσύ ξέρεις τώρα τι σημαίνει κλείσιμο ματιού, το ξέρεις πολύ καλά, πάμε. Πολιτικό κλείσιμο ματιού.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, χαμογελάει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι τα χαμόγελα μοιράζονται εύκολα. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η ένστασή του γι΄ αυτό που λέει το Ποτάμι. Δηλαδή τι; Εάν βγει μπροστά η Νέα Δημοκρατία, αν ψηφίσει ο κόσμος τη Νέα Δημοκρατία, θα αφήσουμε οι υπόλοιποι τη χώρα να καταρρεύσει;
Θα πούμε δηλαδή πάμε ξανά σε εκλογές; Θα πει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τσίπρας, δε λέω ότι θα πω εγώ, θα πει στον Μεϊμαράκη που θα κερδίσει τις εκλογές, αν τις κερδίσει, ότι δε σε βοηθάω και ξαναπάμε σε εκλογές; Αν βγει μπροστά ο Τσίπρας έχει δικαίωμα να πει ο Μεϊμαράκης ότι δε σε βοηθάω Αλέξη και θα πάμε ξανά σε εκλογές;
Δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσουμε τι βάζουμε πάνω απ΄ όλα. Για μας η επιλογή είναι μία, πάνω απ΄ όλα βάζουμε την πατρίδα κι αυτή τη στιγμή σημαίνει σταθερότητα στην οικονομία, σταθερότητα στην παιδεία, σταθερότητα στην κοινωνία. Εάν δεν υπάρχει σταθερότητα τον Οκτώβριο, να σας πω κάτι, δεν ξέρω τι ψηφίζει ο κόσμος. Ξέρω μόνο ένα πράγμα: ο κόσμος θέλει να λυθεί επιτέλους η πολιτική εκκρεμότητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και η οικονομική αβεβαιότητα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα λεφτά έρχονται, περιμένει ο κόσμος των επενδύσεων να μπει και να σου πω γιατί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι κι αυτός που δεν έχει δουλειά να βρει δουλειά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και τα ξέρεις πολύ καλά Γιώργο εσύ, ίσως καλύτερα κι από όλους μας. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας της, οι μετοχές είναι χαμηλά..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι είναι, τα κίνητρα, οι μισθοί, τα πάντα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα κίνητρα χαμηλά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ άσχημα, αλλά σημαίνει και μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Δηλαδή κάποιος που έχει πέντε φράγκα στην άκρη λέει ας ομαλοποιηθεί επιτέλους η κατάσταση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να δω τι θα κάνω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να επενδύσω σε αυτή τη χώρα, στην πατρίδα μου. Άρα το πρώτιστο καθήκον όλων μας είναι να μαλώσουμε σήμερα, να συζητήσουμε για να καταλάβει ο κόσμος ο καθένας τι θέλει, αλλά να είμαστε σίγουροι και να μην αποκλείει ο ένας τον άλλον ότι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πάμε λοιπόν, συμβαίνει το εξής με σένα: Στην Κύπρο υπάρχει το ΔΗΚΟ, είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι το κέντρο, όταν λέμε κέντρο, κέντρο-κέντρο. Πας να γίνεις ο ρυθμιστικός παράγοντας σε όποιον αποφασίσει να σχηματίσει Κυβέρνηση, δηλαδή είτε με τον έναν είτε με τον άλλον λες εγώ βάζω μπροστά την πατρίδα. Ρωτάω το Σταύρο Θεοδωράκη, με τα ποσοστά που δίνουν οι μετρήσεις και λοιπά..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνεις ένα μικρό λάθος σε αυτό, επίτρεψέ μου.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, τι λάθος κάνω; Διόρθωσέ με αμέσως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δε λέμε είτε με τον έναν είτε με τον άλλον, λέμε ότι η χώρα έχει δέκα προτεραιότητες, να τις συζητήσουμε μετά, τις ξέρεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα όποιος είναι πρώτος θα πάμε με αυτό το χαρτί των δέκα προτεραιοτήτων και θα του πούμε αυτές τις δέκα προτεραιότητες όποιος και νάναι, και ο διάβολος να είναι, αυτές οι δέκα προτεραιότητες τι απάντηση παίρνουν από σένα; Εάν η απάντηση που παίρνουν..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι θετική, ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρά τα αμαρτήματα του παρελθόντος, γιατί δε θα είμαι πρώτος εγώ, κάποιος από τους αμαρτωλούς θα είναι πρώτος, κάποιος από αυτούς που έχει φέρει τη χώρα σ’ αυτη την κατάσταση. Αν δεσμευτεί όμως γι΄αυτά τα δέκα πράγματα και πει ότι θα τα υπηρετήσει, είμαι υποχρεωμένος να τον στηρίξω.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, ερώτημα:
Ξέρεις και τον έναν και τον άλλον, τους ξέρεις καλά και από το ρεπορτάζ, σε έχω δει σε συνεντεύξεις με τον Τσίπρα, πήγατε στα βουνά, στα όρη, στο χωριό του και λοιπά, σε υποδέχεται, σε έβαλε στον καναπέ το μεγάλο στο Μαξίμου, σου έδειξε και το γραφείο, χαμόγελα ιστορίες και λοιπά, βγάζετε κάποιες ξινίλες, πολιτικές είναι αυτές, αλλά έχετε μια συμπάθεια.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι έξω τύπος μια χαρά και λοιπά. Ρωτώ λοιπόν, η χημεία σου και με τους δυο είναι χημεία ανθρώπων που φέρνει μια πρόγευση επικοινωνίας, στα πολιτικά είσαι απόλυτα σαφής: Κύριοι έχω δέκα σημεία..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι καλό σημείο να σου πω το εξής: Ότι, για να μην τα διαγράφουμε κι όλα, τον τελευταίο καιρό αποκτήθηκε μια επικοινωνία των πολιτικών αρχηγών. Το ότι εγώ μπορώ να λέω Αλέξη και μπορώ να λέω Βαγγέλη και αντίστοιχα να μου λένε Σταύρο, αυτό είναι..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι σημαντικό αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι κατ΄ αρχήν θετικό. Μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και στο επίπεδο της διαφωνίας, να υπάρχει μία επικοινωνία. Αλλά δεν είναι αρκετό, το Αλέξη και το Βαγγέλη δεν είναι αρκετό, η χημεία δηλαδή, η καλή σχέση που μπορούμε να έχουμε σε κάποιες προσωπικές διαπιστώσεις δεν είναι επαρκές στοιχείο για να κυβερνήσουμε μαζί. Είναι απαραίτητο αυτό που είπες, το χαρτί με τα δέκα σημεία, τι βάζεις ως προτεραιότητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, τα δέκα σημεία, να πάμε σε αυτά;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πάμε, τι βάζεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, βεβαίως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το άλλο. Το ένα είναι τα δέκα σημεία και το άλλο Γιώργο μου είναι οι δέκα άνθρωποι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι άνθρωποι, γιατί αυτοί θα υλοποιήσουν.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τους θεσμούς. Ο ίδιος άνθρωπος στην ίδια θέση, μπορεί να είναι καταστροφικός για τη χώρα και ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να είναι ωφέλιμος. Ασχολείσαι με το ασφαλιστικό, χρόνια. Ίσως είσαι ο επαΐων σε αυτή την υπόθεση.
Ποιος το καθορίζει αυτό; Δεν το καθορίζει το χαρτί, το καθορίζει ο επικεφαλής, ο άνθρωπος που ήταν στο ασφαλιστικό και προσπάθησε να βρει μερικές λύσεις και που μπορεί να ήταν ΠΑΣΟΚ ή μπορεί και Νεοδημοκράτης και θέλει τη βοήθειά μας. Κι ένας άνθρωπος που έλεγε ωραία λόγια αλλά ήταν ανίκανος να κάνει το οτιδήποτε, είναι αντίπαλός μας.
Άρα οι άνθρωποι είναι το παν, αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή και κάποιοι με κακολογήσαν, οι άνθρωποι κάνουν στην Ελλάδα την πολιτική, γιατί; Γιατί δεν έχουμε δυνατούς θεσμούς. Αν είχαμε πολύ δυνατούς θεσμούς, αν είχαμε διαδικασίες απόλυτες, θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Όποιος και να πήγαινε θα την υπηρετούσε την πολιτική ή θα έφευγε. Τώρα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Θέλω να δεις, ρώτησα τον κ. Τσίπρα, του λέω θα πας με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Και μου λέει θα σου πω το εξής: "Με είπε ψευτράκο, με είπε το ένα, με είπε το άλλο, δε θα πάω από εκεί". Θέλω να το δεις αυτό και θέλω να σε ρωτήσω αν κάποιος σε έλεγε ψευτράκο, σε έλεγε παλιομοδίτη, σε έλεγε δεν ξέρω τι, εσύ με βαριά καρδιά θα πήγαινες ή θα έλεγες δεν πειράζει, προεκλογική περίοδος είναι, άστο να το πάρει το ποτάμι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να το δούμε και θα σου πω.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί είσαι ποταμίσιος τώρα εσύ, τα αφήνεις και φεύγουν μπροστά, για δες το.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, λοιπόν;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα να δεις, αντιλαμβάνομαι ότι αυτά που λέγονται προεκλογικά μπορεί να πληγώνουν κάποιους ανθρώπους, αλλά θα επιμείνω ότι αυτός δεν είναι απαγορευτικός λόγος για μία συνεργασία την επόμενη μέρα. Πάμε επί της ουσίας του ερωτήματος που έκανες και στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με 152 Βουλευτές;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με 155 Βουλευτές;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί να κυβερνηθεί ακόμα και με 160 Βουλευτές; Δεν μπορεί και να σου πω εγώ γιατί δεν μπορεί; Γιατί οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, σε άκουγα και προχθές, είναι τεράστιες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι πολλές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν οι μισοί είναι στο δρόμο και πετροβολούν τους άλλους μισούς, καλά κάνεις και το δείχνεις, δε θα κάνουμε τίποτα Γιώργο. Μπορούμε μια φορά στη ζωή μας να είμαστε ειλικρινείς; Οι αλλαγές που πρέπει να κάνει η ελληνική κοινωνία, τις οποίες έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας είναι…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: 230 Βουλευτές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, έχουν συμφωνήσει, γιατί λέει με είπε ψευτράκο και δε λέει το σημαντικότερο, ότι συμφωνήσαν στα περισσότερα. Αυτά λοιπόν τα περισσότερα πως θα υλοποιηθούν; Θα υλοποιηθούν από έναν Υπουργό που θα νοιώθει ότι δε μπορεί να κάνω μια κίνηση γιατί θα πέσει αύριο στη Βουλή;
Μόνο ένας Υπουργός, που θα έχει τη δυνατότητα μιας μεγάλης πλειοψηφίας στη Βουλή, τώρα θα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ οι δυο τους μαζί, θα είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι; Αυτά θα τα καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εσένα τα χνώτα σου κατά που πάνε; Κατά Αλέξη ή κατά Βαγγέλη;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς ζητάμε επειδή τους δύο μεγάλους τους μονομάχους τους ξέρουμε, τους γνωρίσαμε και τους πληρώσαμε ακριβά, ζητάμε λίγο να τους ψαλιδίσουμε, να κοπούν λίγο τα φτερά τους, να μειώσουν λίγο τα ψώματα που λένε στον ελληνικό λαό και να δυναμώσουν το Ποτάμι, έτσι ώστε να μπει ένας νέος καθαρός παίχτης στο παιχνίδι. Εμείς έχουμε τον τρόπο και το έχουμε αποδείξει να επιβάλουμε..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τις λύσεις τις έχετε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να επιβάλουμε συναινέσεις.
Θυμάσαι ότι όταν εμείς αρχίσαμε να λέμε τα ναι στη Βουλή κάποιοι παραξενεύτηκαν, ακόμη και φίλοι μας και λέγανε γιατί το κάνετε; Και αποδείχτηκε ότι έπρεπε να το κάνουμε, γιατί μετά μας ακολούθησαν όλοι και είπανε ναι, γιατί έπρεπε να καταλήξει η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη.
Όταν πρώτος είπα στη Βουλή φέρτε επιτέλους μια συμφωνία να την υπογράψουμε, πολλοί στραβομουτσούνιασαν, πολλοί, τα θυμάσαι τότε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι έκαναν τελικά; Έκαναν αυτό που εμείς είχαμε πει; Γιατί αυτό που είχαμε πει εμείς ήταν το πατριωτικά σωστό και αν ο Τσίπρας μας είχε ακούσει λίγο παραπάνω, λίγο παραπάνω να μας είχε ακούσει και είχε φέρει τη συμφωνία πριν τα capital controls, πριν κλείσουν οι τράπεζες, πριν ξεφτιλιστούμε και διεθνώς και τοπικώς, η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα σήμερα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα το κρατώ αυτό, άρα λες με απόλυτη σαφήνεια σήμερα, θέλω να μιλήσω στον πληθυντικό αλλά αντιλαμβάνεσαι Σταύρο ότι υπάρχει δυσκολία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πειράζει, δεν πειράζει, είμαστε σε μια τέτοια πίεση..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λέει το Ποτάμι σήμερα λοιπόν βάζω πάνω από το κόμμα μου την πατρίδα, θέλω να περπατήσει η χώρα, να τελειώνω με αυτή την ιστορία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω κάτι, το οποίο εσύ το ξέρεις, γιατί το είχαμε πει παρασκηνιακά μια φορά και με είχες ρωτήσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρχε μια συμβουλή για το Ποτάμι, από τους δημοσκόπους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Παίξε το αντάρτης.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, θυμάσαι που τα λέγαμε;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, το ξέρω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και οι επικοινωνιολόγοι τι λέγανε; Είσαι το νέο, παίξτο αντάρτης, βρίζε και τους παλιούς, βρίζε και τους καινούριους και σου έρχεται η εξουσία Θεοδωράκη, παίξε αυτό το ρόλο του απέναντι. Κι εμείς είπαμε τότε ότι θα παίξουμε το ρόλο του χρήσιμου, του υπεύθυνου και αρνηθήκαμε να πούμε τα εύκολα όχι, γιατί είναι πολύ εύκολο στη Βουλή να λες όχι, να λες εσύ κυβερνάς, εσύ παίρνεις τις αποφάσεις. Το Ποτάμι λοιπόν θεωρώ ότι μπορεί να είχε μόνο 6%, αλλά καθόρισε την εθνική στάση στην προηγούμενη Βουλή.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πάμε σε ένα γρήγορο διάλειμμα και αμέσως μετά σε πάω εφ΄ όλης της ύλης, κυβερνητικό πρόγραμμα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και σε συγκεκριμένα πράγματα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όταν είσαι έτοιμος για να πεις στον επόμενο Πρωθυπουργό βάζω κι εγώ το μετρικό μου για να πάει μπροστά η χώρα..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και κάτι παραπάνω..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα μου απαντήσεις σε αυτά που θα σε ρωτήσω αμέσως μετά, γιατί; Γιατί εδώ πια Σταύρο, αν συνεχίσουμε με αυτά τα μνημόνια, πληρώσαμε το πρώτο πολλά δις, το δεύτερο πάρα πολλά δις, το τρίτο πονάει γιατί είμαστε στο τέλος και πονάει πολύ, αν αποτύχουμε και σε αυτό έχετε γεια βρυσούλες ποτάμια και ραχούλες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι, εάν δε φύγουμε από τα μνημόνια δε θα επανέλθει ποτέ το χαμόγελο στους Έλληνες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε σε γρήγορο διάλειμμα και επανερχόμαστε με την καθημερινότητα, να δούμε τι λέει ο Σταύρος για μισθούς, συντάξεις, εφορίες, αγρότες, παπάδες, ευχέλαια.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η ώρα είναι 8:38΄ πρώτα λεπτά, γύρω στις 9:00΄ ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης εδώ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με λίγο Αλέξη βέβαια, βάζεις και λίγο Αλέξη στην κουβέντα μας και καλά κάνεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βάζω και Αλέξη, γιατί πρόσεξε πως παίζουμε τώρα στις εκλογές, Βαγγέλης, Φώφη, Αλέξης, Σταύρος. Αυτό είναι υγεία δεν είναι ο εχθρός και λοιπά. Το ξέρεις ότι στα Χανιά βγάζανε πιστόλια κάποτε για να μπει ένα πανό του Αντρέα Παπανδρέου ή του Μητσοτάκη και λοιπά; Τελειώσαμε πια από αυτή την ιστορία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς και σου λέω για τα Χανιά γιατί είναι τιμή για τα Χανιά να έχει έναν Αρχηγό κόμματος με καταγωγή αυτό το αγιασμένο μέρος, όπου υπάρχει τουρισμός.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάλι στα Χανιά ήσουνα το καλοκαίρι;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πήγα και στα Χανιά, αφού ο παππούς ήταν από κει, η καταγωγή είναι από κει και μετά πήγε στη Σάμο που τον έπιασε το 21 και λοιπά, μην τα λέμε τώρα αυτά γιατί είναι η μέρα δικιά σου. Πάμε κατευθείαν στο θέμα μας, κατ΄ αρχήν έκπληξη με Διαμαντούρο, μιλάμε για έναν επιστήμονα πρώτης γραμμής.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι είμαι πολύ περήφανος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μπράβο, διότι επιλέξατε έναν επιστήμονα δυο φορές προτεινόμενος για Πρωθυπουργός, άνθρωπος που ξέρει τι κάνει, επιστήμων, άνθρωπος της κοινωνίας και άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και με πραγματική γνώση της κατάστασης, ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, αυτός που εγκαινίασε το θεσμό στην Ελλάδα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς έτσι είναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλη προοδευτική Ευρώπη, όλη η Ευρώπη που πρέπει να μας στηρίξει, είναι με το Διαμαντίδη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, λοιπόν πάμε τώρα στο δια ταύτα. Ο μισθός κ. Θεοδωράκη έχει μια ευλογία που λένε «α, ο μισθός». Ο μισθός είναι υγεία του επιχειρηματία να δίνει το μισθό και η χαρά της οικογένειας να εισπράττει λεφτά. Ο μισθός είναι η χαρά της οικογένειας, ήρθε ο μισθός του πατέρα να αγοράσουμε να κάνουμε να κινηθούμε χίλια δυο πράγματα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου αρέσει που ξεκινάς από το σημαντικότερο πράγμα, γιατί λένε κάποιοι μιλώντας για την ανόρθωση της οικονομίας, μιλούν με κάποια νούμερα, είτε αυτό αφορά τις επενδύσεις, είτε αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και δε λένε το σημαντικό στον κόσμο. Το σημαντικό ποιο είναι; Να αυξήσουμε τα νοικοκυριά που μπαίνει ένας μισθός μέσα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι, θέσεις εργασίας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο μεγάλος, ο υπέρτατος στόχος. Κι εδώ δεν υπάρχουν διχογνωμίες, εάν δεν αντιμετωπίσει αυτή η χώρα την ανεργία και τη μαύρη εργασία, θα σέρνεται μονίμως και θα σέρνεται η κοινωνία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να υποθέσω ότι είναι το πρώτο θέμα που θα βάλεις αύριο σε μια kυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστά το λες, άρα λοιπόν το πρώτο θέμα είναι να νοιαστούν αυτοί οι άνθρωποι που θα ανέβουν επάνω, τι θέσεις θα έχουμε από την επόμενη μέρα. Δέκα θέσεις παραπάνω; Δέκα. Είκοσι;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα και τα κίνητρα που θα δώσουν.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα και μπορούμε να δώσουμε κίνητρα, χάνουμε λεφτά. Τώρα πολύ πρόσφατα, να είμαι ειλικρινής, λίγες μέρες πριν ψηφίσουμε, το είχα ξεχάσει κι εγώ εντελώς, έμαθα ότι από τα 2 δις του ΕΣΠΑ για τα ψηφιακά μέσα απορροφήσαμε μόνο το 1, χάσαμε 1 δις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι πολλά λεφτά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και η Κυβέρνηση δεν ζήτησε και μία παράταση, που μπορούσε να ζητήσει τον Ιούλιο για να εισπράξει τα χρήματα αυτά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για να εισπράξει τα χρήματα αυτά. Άρα λοιπόν πρώτη προτεραιότητα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χάνουμε συνέχεια λεφτά τα οποία λεφτά αυτά θα πρέπει να πούμε κάτι, το ένα είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα λεφτά δεν πηγαίνουν στους πονηρούς, δεν πηγαίνουν στα συγκεκριμένα κυκλώματα που και στο ΕΣΠΑ και αλλού δημιουργούν…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βάλτε ανθρώπους, έχεις τον Διαμαντούρο, βάλτον μπροστά σαν ασπίδα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκεί είναι το ζήτημα, είπαμε εμείς λοιπόν επειδή είναι παρεμφερές, κλέβουν στο δημόσιο. Τι εννοώ κλέβουν; Στις προμήθειες, στα νοσοκομεία, έτσι;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκεί βάλτε φραγή, έχετε τον τρόπο δε σας εμπόδισε κανένας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω τον τρόπο που το είπαμε στη Βουλή και δεν έδωσε κανείς σημασία;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ενιαία Αρχή Προμηθειών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι μπράβο, παντού.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορεί ο Αυτιάς όταν γίνεται Γενικός Γραμματέας στο τάδε Υπουργείο να μπορεί να βάλει μια τζίφρα και να κερδίσει ένα σπίτι. Δε θα μπορεί, αν υπάρχει μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι μπράβο, με εποπτεία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, όχι του Ποταμιού, όχι του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σοβαρός να είναι και να είναι από όπου και να είναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπέρτατος, που να τον σεβόμαστε όλοι. Να υπάρχει δίπλα του βέβαια μία Ελεγκτική Αρχή και αυτός σιγά-σιγά να υπογράφει από το χαρτί υγείας, ας μου επιτραπεί, μέχρι το ιατρικό υλικό και αύριο..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ή τον εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και αύριο για το δημόσιο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφές, κάντε το, δε σας εμπόδισε κανένας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα το είπαμε, συγνώμη, έχει κάνει το Ποτάμι..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βάλε το προαπαιτούμενο με Μεϊμαράκη και Τσίπρα, βάλε το μέσα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά το λες, είναι ένα από τα δέκα, Ενιαία Αρχή προμηθειών και θα τελειώσει το πλιάτσικο και η σπατάλη στο δημόσιο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα λες στηρίζω το μισθό..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί να σου πω κάτι, συγνώμη περίμενε να σου πω κάτι, γιατί τι λένε οι καινούριοι; Κάθε φορά τι λένε;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι λένε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτοί κλέβουν γιατί είναι κακοί, εμείς δε θα κλέψουμε. Λοιπόν δεν υπάρχει, εάν το μέλι είναι μπροστά σου, είναι πολύ εύκολο να βουτήξεις τα χέρια σου. Εμείς λοιπόν λέμε στο μέλι δε θα είναι μπροστά τα κόμματα, Ενιαία Αρχή Προμηθειών, η οποία θα αποφασίζει για τις προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου και αύριο και για τα δημόσια έργα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, άρα το πρώτο μέλημα είναι οι νέες θέσεις εργασίας, να μπει ο μισθός στο σπίτι πρώτα και η χαρά του επιχειρηματία να πληρώνει να δίνει μισθό, αυτός ο λίγος που ας ελπίσουμε ότι μόλις πάρει μπρος η οικονομία θα πάνε καλύτερα τα πράγματα και το δεύτερο σταματάς τη ροή χρημάτων..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς που το λες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Της απάτης που φεύγουν από το δημόσιο και πηγαίνουν σε άλλες τσέπες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρώτο είναι η ματιά μας στην ανεργία και το δεύτερο είναι η ματιά μας στη διαφθορά. Η μικρή και μεγάλη διαφθορά. Γιατί δεν είναι μόνο η μεγάλη, αλλά δεν είναι και μόνο η μικρή, γιατί το ένα κόμμα θα σου πει, πρόσεξε, η Νέα Δημοκρατία θα σου πει κυρίως για τη διαφθορά του υδραυλικού, δηλαδή φταίει ο κόσμος που δεν έχει αποδείξεις και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα σου πει οι ολιγάρχες.
Παιδιά δεν είναι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, είναι και οι δύο μαζί, υπάρχει και η μικρή διαφθορά και η μεγάλη διαφθορά και πρέπει ενωμένο το πολιτικό σύστημα να βρει τους κανόνες. Πόσα δισεκατομμύρια χάσαμε; Υπολογίζουν 35 δισεκατομμύρια σε πέντε χρόνια χάσαμε από φόρους που δεν πληρώθηκαν, 35 δισεκατομμύρια σε πέντε χρόνια. Αντιλαμβάνεσαι το νούμερο;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου πεις θα τα πιάσετε όλα; Όχι, αλλά οι άνθρωποί μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τον έδιωξε το Θεοχάρη η Νέα Δημοκρατία, δεν άντεχε, 97% ηλεκτρονική..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Παρακολούθηση συναλλαγών και λοιπά, μάλιστα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επέβαλε και τον έδιωξε. Δεν αντέχουν τα παλιά κόμματα διαφάνεια, δεν αντέχουν χτύπημα στη φοροδιαφυγή.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Άρα λοιπόν έχουμε πρώτον θέσεις εργασίας αμετακίνητος σε αυτό, δεύτερον πάταξη διαφθοράς. Μην ξεχνάτε κ. Θεοδωράκη ότι αυτά τα δυο που είπατε δίνουν χρήμα στο ασφαλιστικό, διότι και ο μισθός δίνει λεφτά και η αιμορραγία μέσα από τη διαφθορά έχει λεφτά στο κράτος.
Πάμε στους φόρους. Όλες οι κυβερνήσεις λένε: Θα πάμε σε δικαιότερο σύστημα και ο Έλληνας στραγγίζει στο να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, χίλια δυο πράγματα, καλημέρα να πεις πληρώνεις φόρο. Εδώ θα πρέπει να μπείτε σε ένα γραφείο και να πείτε Βαγγέλη Αλέξη Φώφη Σταύρο, δέκα χρόνια μπορείτε να κρατήσετε ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να μπορέσει ο επιχειρηματίας να πει κάνω αυτό το μαγαζί στα Χανιά, στη Σάμο, στα Γιάννενα, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά να έχω σταθερότητα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λες πολύ καλά, κάποιοι καινούριοι της πολιτικής λένε ότι επενδύσεις δεν έχουμε, επειδή έχουμε μεγάλους φόρους. Δεν είναι αυτό, επενδύσεις δεν έχουμε γιατί δεν έχουμε σταθερούς φόρους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο άλλος πρέπει να ξέρει ότι θα επενδύσω και σε πέντε χρόνια θα πάρω πίσω τα λεφτά μου, έτσι δεν είναι; Εάν όμως εξαρτάται κάθε μέρα, 800 αποφάσεις είχαμε, μην τα λέμε αυτά όλη μέρα, τα ξέρει ο κόσμος, αλλάζαμε κάθε μέρα έναν φορολογικό συντελεστή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω ανάλογα με το τι θέλαμε.
Και λέμε και κάτι άλλο στο πολιτικό σύστημα εμείς: Λέμε να πούμε στον κόσμο ξεκάθαρα, έχουμε αυτό το μνημόνιο Τσίπρα έτσι; Πρέπει να αλλάξουμε πέντε φόρους; Πρέπει. Να συνεννοηθούμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί την επόμενη μέρα και να πούμε η προτεραιότητά μας είναι αυτό, αυτό κι αυτό. Όχι κλείσιμο ματιού σε όλους,
Πρόσεξε, μόλις υπερκαλύψουμε τους πρώτους στόχους από τους φόρους, αυτή η απαλλαγή πάει εκεί, χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κοινωνικό μέρισμα δηλαδή, έτσι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί τώρα τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Θα πει κερδίζω κάτι από αυτό, άντε να συζητήσω μετά και με την Ευρώπη και με την ελληνική κοινωνία, τι θα κάνουμε; Όχι, εμείς λέμε θεωρούμε αδικία το 23%; Το θεωρούμε. Θεωρούμε ότι τα τρόφιμα πρέπει να έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ; Θεωρούμε ότι τα γηροκομεία δεν μπορεί να είναι στο 23%; Βάλανε τα γηροκομεία στο 23% και τα ιδιωτικά σχολεία είναι το πρώτο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και πολλά νοσοκομεία κι είναι κρίμα και η παιδεία, πήραν από το βόιο κρέας το 23% και το βάλανε στην παιδεία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν υπονοώ τίποτα, αλλά καταλαβαίνεις που πάει η ιστορία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι είναι λάθος αυτό, για το βόιο κρέας, γιατί πήγαμε και στους κτηνοτρόφους, θα τα πούμε μετά, είναι μεγάλο λάθος αυτό, εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τα κρέατα που έχουμε που παράγουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μα 6% είναι δίπλα στις άλλες χώρες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι αυτά που εισάγουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Μετανάστευση Σταύρο, μεγάλο το θέμα. Είμαι από τη Σάμο, καταλαβαίνεις ότι πονάω στο θέμα αυτό, όπως και όλα τα νησιά. 500 εκατομμύρια κάθονται όμως του Αβραμόπουλου.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι 500 είναι 800.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: 800;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είχα μιλήσει με τον.. τώρα δεν είναι σωστό που το λέω..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Με τον Επίτροπο; Όχι να το πεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είχα μιλήσει αρκετές φορές, είχα πάει στη Μυτιλήνη, τα ξέρεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τα ξέρω, πήγες κοντά στο λιμάνι το ξέρω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακούγεται λίγο εγωιστικό, πήγα δύο φορές στα νησιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν έχει πάει άλλος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχει πάει άλλος Αρχηγός. Πήγα δύο φορές, έτσι; Σε καταυλισμούς, σε ανθρώπους στο Λιμεναρχείο, στην αστυνομία, σε όλους. Κι όταν γύρισα τους είπα τι πρέπει να γίνει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κάνανε τίποτα.
Έφτασε ο ΟΗΕ, που δεν είναι δικός μας, και είπε ότι "δεν υπάρχει ένας Έλληνας να συνεννοηθώ τι θα γίνει". Ο καθένας είχε το βιλαέτι του, άλλα η κυρία, άλλα ο κύριος, δεν μπορώ να καταλάβω. Τέλος πάντων δε θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές αυτή τη στιγμή, αλλά μας καταστρέψανε.
Έδωσαν την εικόνα μιας ανοχύρωτης πόλης, έδωσαν την εικόνα μίας χώρας που ούτε αλληλεγγύη μπορεί να έχει με τους πρόσφυγες, αλλά ούτε ασφάλεια να παρέχει στους πολίτες της και αυτό δημιούργησε και καινούρια ρεύματα μετανάστευσης και πολύ κακή εικόνα στο εξωτερικό.
Εμείς τι λέμε; Κι είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και τα λέγαμε από την αρχή και αν μας είχαν ακούσει θα είχαμε σωθεί. Το ένα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε και λέω με κάθε ειλικρίνεια τη λέξη, να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Έλεγχο η Ευρώπη στην Τουρκία των μεταναστευτικών ροών.
Και βέβαια οι πρόσφυγες που είναι υποχρέωσή μας να τους περιθάλψουμε, δεν είναι για την Ελλάδα, οι πρόσφυγες με αποφάσεις της Ευρώπης πιεστικές πρέπει κατευθείαν από τη γραμμή των συνόρων να κατανέμονται. Δεν είναι για να πάνε στη Σάμο, για να πάνε στην Αθήνα, για να πάνε στη Φυλή, για να πάνε στην Κοζάνη και να πάνε στα σύνορα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι κεντρική Ευρώπη και όπου θέλουν.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει οι πρόσφυγες, το πρόβλημα μεγάλο, το δημιούργησε η άφρων πολιτική της Δύσης, είμαστε απερίσκεπτοι σε κάποιους πολέμους, έτσι; Πρέπει λοιπόν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Δεν μπορεί να ζει η χώρα σε μία ανασφάλεια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, σαφής. Μου ήρθε πριν από λίγη ώρα τούτο δω το μαντιλάκι, έτσι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν τι είναι αυτό εδώ; Για εξήγησέ μας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα να δεις, εμείς δεν έχουμε άλλους τρόπους, όπως το ξέρεις παίρνουμε τα ελάχιστα λεφτά από τον κρατικό κορβανά. Και για να αποδείξουμε ότι ξέρουμε από διαχείριση, δεν παίρνουμε και φράγκο από τις τράπεζες, ξέρεις ότι τα άλλα κόμματα είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα και;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και υπάρχει αυτό εδώ το μαντίλι το οποίο το βγάλανε..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό θες να το στείλεις στον Τσίπρα και στο Μεϊμαράκη γι΄ αυτό το έβγαλες το μαντίλι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βγάλανε τα παιδιά, γιατί το δίνουμε μαζί με ένα κουπόνι, που το παίρνουμε 2 ευρώ και το δίνουμε 5 κι έτσι βγάζουμε τα λίγα χρήματα που έχουμε ανάγκη για τον προεκλογικό μας αγώνα. Κι είναι διακριτικό, πολύ διακριτικό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς τέλειο, έχει εδώ το Ποτάμι στην ούγια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι μόνο στην ούγια και είναι το χρώμα της πατρίδας και είναι ωραίο. Κι είναι ανάρπαστο έτσι;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πήγες και στο κοντρόλ μου έλεγε η Τσέγκου και ευχαριστούμε θερμά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι είναι ανάρπαστο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν κουνάς μαντίλι βλέπω στον Τσίπρα και στον Μεϊμαράκη και καλά κάνεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θέλει ο κόσμος, αν μου δίνεις μισό λεπτό, λένε να δοκιμάσουμε το Ποτάμι; Μήπως είναι νωρίς ακόμα; Λέει κάποιος κόσμος. Κι εγώ ρωτώ το απλό, να σκεφτεί ο Έλληνας πολίτης σε ποιους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε τη δουλειά του.
Δηλαδή να σκεφτεί ο άνθρωπος που έχει μια μικρή επιχείρηση ποιους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που μας κυβέρνησαν θα τους έβαζε μπροστά. Και κάτι ακόμα και πίσω από τους προηγούμενους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησα από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη που μιλάει για ανανέωση, να μας πει με ποιους θα κυβερνήσει, ποιοι είναι οι τρεις τέσσερις Υπουργοί του;
Εμείς τις επόμενες μέρες θα δώσουμε τους ανθρώπους που θεωρούμε πολύ απαραίτητους σε ένα καινούριο κυβερνητικό σχήμα, θα εμφανιστούν τα στελέχη μας. Ας εμφανίσουν κι αυτοί τα στελέχη που θα κυβερνήσουν τη χώρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Σταύρο, καλή επιτυχία!
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, καλή επιτυχία στη χώρα!
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι λέω σε όλους τους Αρχηγούς. Να είσαι καλά, γερός και δυνατός και μετά τις εκλογές θα τα πούμε.