23 Μάιος, 2014

Το Ποτάμι κυλά ανάμεσά μας

Ποτάμι

«Όταν είσαι τολμηρός και σοφός πρέπει να κυβερνάς. Όπως ο Αντενάουερ, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Γκάντι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μιτεράν, ο Καποδίστριας, ο Λίνκολν, ο Πάλμε. Το Ποτάμι έχει πει εξ αρχής ότι πρέπει να δώσουμε στους δεκαοχτάρηδες το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Πρέπει να φέρουμε την σοφία ποιο κοντά στη νεότητα και η τόλμη να μην σταματάει στα 40»

Ρεπορτάζ Καρολίνα Παπακώστα

Η «πρώτη φορά» ήταν το αποκορύφωμα μιας καμπάνιας που σχεδιάστηκε τόσο μεθοδικά όσο αντισυμβατικά.

Τα σποτάκια της «πρώτης φοράς» δεν έπαιξαν στην τηλεόραση. Δεν γυρίστηκαν καν με σκοπό να γίνουν το υπερόπλο του ποταμικού επικοινωνιακού επιτελείου. Έκαναν όμως ντόρο. Ήταν – παρά τη θέληση των εμπνευστών τους – το αποκορύφωμα μιας καμπάνιας που σχεδιάστηκε τόσο μεθοδικά όσο αντισυμβατικά.
Η συνταγή βασίστηκε – εξόφθαλμα - στην καμπάνια του Ομπάμα. Η καμπάνια επικεντρώθηκε στο Διαδίκτυο και στόχευε να κρατάει το κόμμα του Θεοδωράκη στον αφρό των σόσιαλ μίντια. Ο σκοπός αυτός υπηρετήθηκε με καθημερινά «χάπενινγκ». Το μήνυμα ήταν η «εναλλακτικότητα». Το μέσο ήταν πότε οι γαλότσες, πότε τα βανάκια, πότε τα ψάθινα καπελάκια που επιστρατεύθηκαν για να προστατευθούν από τον ήλιο του μεσημεριού όσοι έσπευσαν να ακούσουν τον αρχηγό.

Το οπλοστάσιο είχε κι άλλες καινοτομίες. Αφίσες που κυκλοφορούν διαδικτυακά – και επαφίεται στον κομματικό πατριωτισμό των μελών και των εν δυνάμει ψηφοφόρων να τις τυπώσουν. Οικολογικά αντίσκηνα αντί για εκλογικά κέντρα. Κάθε βήμα υπάκουε στο ιδρυτικό δόγμα «θα τα κάνουμε όλα διαφορετικά». Το μόνο που έμεινε απαράλλαχτο ήταν το εμβληματικό σακίδιο. Ακολούθησαν ιντερνετικά παιχνίδια πολλαπλών ερωτήσεων, τύπου: Πού βρίσκει τα λεφτά το Ποτάμι; Α) Από τον Μπόμπολα και τον Αλαφούζο Β) Από το χαρτζιλίκι της θείας Δάφνης Γ) Από τα κουπόνια και το paypal. Ή: Πόσες αφίσες κόλλησε το Ποτάμι στην προεκλογική περίοδο; Α) Όσες και ο ΣΥΡΙΖΑ Β) Όσες και τα μπουζουξίδικα Γ) Καμία. Με χιούμορ λοιπόν απαντούσαν σε όσα τους κατηγορούν και παράλληλα προμοτάριζαν την κριτική που με κάθε ευκαιρία έχουν ασκήσει στο παλαικομματικό (sic) σύστημα.

Υπάρχει άλλωστε μία ομάδα που δούλευε νύχτα – μέρα. Το μίντια ντεσκ της Σεββαστουπόλεως ήταν διαρκώς σε ετοιμότητα. Τα αντανακλαστικά τους, όπως αποδείχτηκε, είναι γρήγορα. Όλοι είναι κάτω από σαράντα. Και έχουν ένα λάπτοπ στα γόνατα. Ακόμη και στις περιοδείες, από τα πίσω καθίσματα του βαν τροφοδοτούσαν αδιάκοπα τα σόσιαλ μίντια με φωτογραφίες και ατάκες. Στον στρατηγικό σχεδιασμό την μπαγκέτα κρατούσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Οι ιδέες όμως συχνά ήταν αποτέλεσμα brainstorming.

«Τα παλιά κόμματα είναι γερασμένα γιατί έχουν χρήματα» λέει ένας από τους στενούς συνεργάτες του Θεοδωράκη. Ήταν ένα ακόμη από τα κεντρικά μηνύματα του Ποταμιού: η «φτώχεια» του. Ακόμη και με τα αντίσκηνα – εκλογικά κέντρα των 63 ευρώ – προβληματίσθηκαν για το πώς θα τα στείλουν από την Αθήνα στους προορισμούς τους. Φορτηγά ή ΚΤΕΛ; Επιλέχθηκε η δεύτερη λύση. Ήταν 3 ευρώ φθηνότερη ανά αντίσκηνο.

“Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω περάσει στην άλλη όχθη” λέει “αλλά κι όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως δημοσιογράφος στην “Πρώτη” συνέχισα να πουλάω κουλούρια. Δεν ήξερα αν ήμουν δημοσιογράφος. Τα κουλούρια ήταν σίγουρο μεροκάματο”. Η πολιτική θα δείξει... “ΤΑ ΝΕΑ” του ζήτησαν να απαντήσει σε ερωτήσει που είχε υποβάλλει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του σε πολιτικούς.


Ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις; (Βαγγέλης Βενιζέλος 2012)

Εκείνες που δημιουργούν τις εξελίξεις ή έστω τις προλαβαίνουν. Εκείνες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος άλλων ανθρώπων. Εκείνες που κάνουν τους πλούσιους λιγότερο πλούσιους και τους φτωχούς λιγότερο φτωχούς. Εκείνες που μικραίνουν τα χάσματα.

Πότε πρέπει να κυβερνάει κανείς; Όταν είναι νέος και τολμηρός ή όταν είναι μεγάλος και σοφός; (Γκέρχαρντ Σρέντερ)

Τολμηρός και σοφός. Όπως ο Αντενάουερ, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Γκάντι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μιτεράν, ο Καποδίστριας, ο Λίνκολν, ο Πάλμε. Το Ποτάμι έχει πει εξ αρχής ότι πρέπει να δώσουμε στους δεκαοχτάρηδες το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Πρέπει να φέρουμε την σοφία ποιο κοντά στη νεότητα και η τόλμη να μην σταματάει στα 40.

Να υπάρξει μουσουλμανικός ναός στην Αττική; (Γιώργος Παπανδρέου 1999).

Ήδη υπάρχουν εκατοντάδες μουσουλμανικοί ναοί στην Αττική. Στα υπόγεια. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν και νόμιμοι λατρευτικοί χώροι. Το επανέλαβα και την Τρίτη στην μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και ο πρώτος που με χειροκρότησε ήταν ένας ορθόδοξος παπάς ο οποίος μάλιστα περίμενε μέχρι το τέλος για να φωτογραφηθούμε μαζί.

Πείτε μου ένα πρόβλημα του παρελθόντος το οποίο θα το λύνατε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ένα. (Γιώργος Παπανδρέου 2004)

Θα μείωνα τους εξοπλισμούς (μήπως μειωνόντουσαν και οι μίζες). Θα τηρούσα τους προϋπολογισμούς (το Ποτάμι ήδη έχει προτείνει όσοι παραβιάζουν μικρούς και μεγάλους προϋπολογισμούς να χάνουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για μερικά χρόνια - το έκανε και ο Λούλα στην Βραζιλία). Θα έβγαζα τις κομματικές παρατάξεις από τα πανεπιστήμια. Θα έστρεφα το 70% των μαθητών σε τέλεια οργανωμένα τεχνικά σχολεία. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια ηγεσία στους νέους της Ελλάδας!

Βοήθεια στο σπίτι έχετε; Εσείς δεν κάνετε δουλειές; (Φώτης Κουβέλης 2012)

Βοήθεια στο σπίτι έχουμε γιατί και οι δύο δουλεύουμε αλλά και εγώ κάνω αν χρειαστεί όλες τις δουλειές εκτός από ξεσκόνισμα και σιδέρωμα.

Πρακτικά τι φοβάστε; (Αλέξης Τσίπρας 2012)

Στην ζωή; Τον θάνατο μόνο. Τις θανάσιμες αρρώστιες. Και στα πολιτικά ότι δεν θα καταφέρουμε ποτέ να συνεννοηθούμε ούτε στα προφανή. Άρα θάνατος ξανά.

Τελικά, τι άνθρωπος είστε κ. Θεοδωράκη; (Γιώργος Παπανδρέου 1999 )

Ποια ώρα της μέρας; Συνήθως το πρωί είμαι συνετός – το μεσημέρι οργανωτικός – το απόγευμα κουζουλός – το βράδυ ρομαντικός και τα μεσάνυχτα κουρασμένος.

23 Μαίου 2014, Τα Νέα

διαβάστε επίσης