31 Αυγούστου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εκτός πραγματικότητας

Ποτάμι

«Πιστεύει κανείς ότι αν ο κ. Τσίπρας πάει αυτοδύναμος στο Μαξίμου θα κάνει καλύτερη κυβέρνηση απ’ αυτή που έκανε τον Ιανουάριο;» αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που του έκαναν οι δημοσιογράφοι Φάνης Γρηγοριάδης και Νίκος Γιώτης, τόνισε ότι «ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εκτός πραγματικότητας», ενώ ταυτόχρονα ανέφερε: «Επιδιώκουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τουλάχιστον το 50% του ελληνικού λαού. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στην εποχή που μπορεί να κυβερνά το 35%. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μια μειοψηφική κυβέρνηση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παλαιοκομματικές τακτικές που ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι κομματικοί μηχανισμοί είναι κόντρα στη δημοκρατία» και κατέληξε, αναφερόμενος στο Ποτάμι: «Έχουμε μια καθαρή πορεία, χωρίς κομματικούς στρατούς και αυτό πρέπει να το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός και να μας δώσει τη δύναμη με την ψήφο του».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυγής της Κυριακής, η οποία συγκέντρωσε τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, το Ποτάμι βρίσκεται στο 6,2%, δηλαδή είναι λίγο παραπάνω από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Είναι μικρό το ποσοστό, όμως βλέπετε την εκτίμηση χωρίς την αναγωγή επί των αναποφάσιστων, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πάρα πολλοί. Αν πάντως ήταν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, εμάς δεν μας ικανοποιεί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια δύναμη που είπε τα σωστά πράγματα για τον τόπο. Θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η δύναμη. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμπίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

-Τα άλλα κόμματα δεν έχουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για αυτοδυναμία. Πιστεύει κανείς ότι αν ο κ. Τσίπρας πάει αυτοδύναμος στο Μαξίμου θα κάνει καλύτερη κυβέρνηση απ’ αυτή που έκανε τον Ιανουάριο; Θα αφήσει λοιπόν ο ελληνικός λαός τον κ. Τσίπρα μόνο του; Πιστεύω ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εκτός πραγματικότητας.

-Δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να γυρίσουμε στην εποχή της αυτοδυναμίας. Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως με τη ΝΔ. Τα προβλήματα που ζούμε σήμερα είναι πολλά. Αυτά τα προβλήματα όμως είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυβερνήσεων συνεργασίας που έφεραν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.

-Το Ποτάμι δεν κατηγορείται από κανέναν για διγλωσσία. Αυτά που είπαμε προεκλογικά, αυτά είπαμε και μετεκλογικά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με αυτούς που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Λέμε βέβαια ότι τα προβλήματα της χώρας δεν θα λυθούν αν δεν υπάρχει πλειοψηφία στον ελληνικό λαό. Αν ένα 60% είναι απέναντι στην κυβέρνηση και την πετροβολάει τότε δεν θα κάνουμε τίποτα. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε μεταξύ μας αλλά θα ήθελα να το κάνουμε με τους νέους όρους και όχι με τους παλιούς.

-Δυστυχώς το πρώτο κόμμα έχει ένα τεράστιο προβάδισμα, αφού ο νομοθέτης του χαρίζει το ένα έκτο του κοινοβουλίου. Έχουμε επομένως μόνο μια λύση. Ή συνεργάζεσαι με το πρώτο κόμμα ή ξαναπάμε σε εκλογές. Διαφορετικά δεν βγαίνουν τα νούμερα.

-Επιδιώκουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τουλάχιστον το 50% του ελληνικού λαού. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στην εποχή που μπορεί να κυβερνάει το 35%. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μια μειοψηφική κυβέρνηση. Χρειάζεται μια περίοδος σταθερότητας και δουλειάς. Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη και το κόστος και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με συγκολλητική ουσία το πρόγραμμα και όχι τις καρέκλες.

-Δούλευα στο Mega, και στον 902 του ΚΚΕ και στην Ελευθεροτυπία. Έχω δουλέψει με ανθρώπους που δεν συμφωνούσα. Κατάφερα ως δημοσιογράφος να κάνω σχεδόν πάντα να κάνοντας σωστά τη δουλειά μου, χωρίς να συναναστρέφομαι ποτέ την εξουσία. Μπορώ να αποδείξω στην πράξη, ανά πάσα στιγμή, ότι δεν με τραβάει κανένας από το μανίκι. Ένας άνθρωπος που έχει πετύχει στη ζωή του, δεν γίνεται γλείφτης στα 52 του. Οι αχυράνθρωποι συνήθως ξεκινούν από μικρότερη ηλικία. Δεν θα υποχωρήσουμε λοιπόν απέναντι στις πιέσεις από τα συμφέροντα.

-Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα είναι η εξουσία των κομματικών μηχανισμών που καθορίζουν το κράτος. Εμείς λέμε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί είναι κόντρα στη δημοκρατία. Δεν θέλουμε να είμαστε κοντά στους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς. Ας διορθωθούν μόνοι τους. Όλα τα κόμματα έχουν κάνει την αυτοκριτική τους. Ας διορθώσουν όμως τα κόμματά τους πρώτα.

-Έχουμε ένα καλό ως Ποτάμι. Είμαστε ένα καινούριο κίνημα, με μέλη τα οποία δεν έχουν γίνει στρατός. Έχουμε μια καθαρή πορεία. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο ελληνικός λαός και να μας δώσει τη δύναμη με την ψήφο του.

Διαβάστε εδώ την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, καλώς να σας δεχθούμε και δεν ξέρω αν θα θέλατε ν’ αρχίσουμε από τα εύκολα ή από τα δύσκολα.

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ό,τι τραβάει η ψυχή σας, εμείς ξέρετε είμαστε και για τα εύκολα και για τα δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε παντός καιρού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παντός καιρού όπως κι εσείς. Ξέρετε, οι άνθρωποι της δημοσιογραφίας, δεν έχουν μπροστά τους μόνο ωραίες διαδρομές, έχουν και δύσκολες διαδρομές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Ας δούμε λοιπόν εδώ τι γίνεται. Προφανώς έχετε ενημερωθεί πλήρως για τις δημοσκοπήσεις που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι οποίες εμφανίζουν κατά τι μειωμένο το ποσοστό του Ποταμιού από εκείνο το εκλογικό αποτέλεσμα που πετύχατε στις 25 του Γενάρη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι! Σύμφωνα και με τα στοιχεία της «Αυγής» που έκανε τη σούμα, δηλαδή όχι τα δικά μας στοιχεία, το Ποτάμι βρίσκεται στο 6,2%. Δηλαδή είναι στο κατά τι παραπάνω από το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω ότι εμείς, αν τα διαβάσατε στις εφημερίδες, με την έννοια ότι δύο τουλάχιστον δημοσκοπήσεις, που εγώ είδα...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, εσείς βλέπετε την εκτίμηση αυτή τη στιγμή, χωρίς την αναγωγή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις έχει ποσοστό 25%, 29% είναι το ποσοστό που του δίνεται τελικά. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σίγουρα έτσι είναι με την αναγωγή όπως λέτε. Αλλά αν υπάρξει πόλωση κ. Θεοδωράκη, που η πόλωση είναι πάντοτε εις βάρος των μικρότερων κομμάτων, εκεί τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα και πριν ότι αυτό το αποτέλεσμα, αν ήταν αυτό σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα, το 6,2%, εμάς δε μας ικανοποιεί. Δε θεωρούμε ότι πρέπει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός να οδηγηθεί στα ίδια, τα προηγούμενα λάθη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια δύναμη χρήσιμη για τον τόπο, που είπε σωστά πράγματα, αν και πολλά απ’ αυτά δεν ήταν περιζήτητα, αν και πολλά είχαν πολιτικό κόστος. Τόλμησε και τα είπε και θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η δύναμη την 20η Σεπτέμβρη.
Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα υπάρχει άλλη συμπίεση από τους δυο μονομάχους. Το αντίστροφο, όσο συνεχίζουν να λένε τις υπερβολές τους, ο κόσμος θα το σκέφτεται ξανά….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι βλέπετε δηλαδή, το φαράγγι ν’ ανοίγει μπροστά σας ανάμεσα στα βουνά και να κυλήσετε ή στενεύει;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι θ’ ανοίξει λίγο το φαράγγι και θα σας πω γιατί: Γιατί τ’ άλλα κόμματα δεν έχουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για αυτοδυναμία. Πιστεύει κανείς ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόνος του στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει μια καλύτερη κυβέρνηση από αυτήν που έκανε τον προηγούμενο Ιανουάριο; Γιατί δεν τον ανάγκασε κανείς τότε να κάνει αυτή την κακή κυβέρνηση. Τους σταρ που τώρα πρέπει να ξεχάσει, αυτός τους επέλεξε.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ξέρετε τι λένε; Λένε «δε θα γυρίσουμε στη Νέα Δημοκρατία αλλά κάναμε πολλά λάθη». Αυτό λένε. Εμείς λοιπόν συμπληρώνουμε σ’ αυτό: Θ’ αφήσει λοιπόν ο Έλληνας ψηφοφόρος τον Αλέξη Τσίπρα μόνο του στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνει μια ωραία κυβέρνηση; Η εκτίμησή μου είναι ότι ο στόχος γι’ αυτοδυναμία που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προλάβατε το ερώτημά μου. Επειδή αναφέρεστε κι εσείς και πολλοί άλλοι στην αυτοδυναμία, πόσες πιθανότητες δίνετε να υπάρξει μια αυτοδυναμία;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καμία. Και δε θα το ήθελα. Δε θα ήθελα με κανένα τρόπο να γυρίσουμε στην εποχή της αυτοδυναμίας, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο βέβαια ούτε με τη Νέα Δημοκρατία που έχει δείξει μηνύματα πολύ αρνητικά την περίοδο που είχε την αυτοδυναμία. Προσέξτε, θέλω να είμαι δίκαιος.

Τα προβλήματα που ζούμε σήμερα είναι πολλά, αλλά τα προβλήματα αυτά είναι δημιούργημα και της προηγούμενης κυβέρνησης, και της κυβέρνησης Σαμαρά, και των κυβερνήσεων συνεργασίας που έφεραν τα προηγούμενα μνημόνια. Η μνήμη του κόσμου δεν πρέπει να είναι ούτε μόνο στα παλιά ούτε μόνο στα τωρινά. Πρέπει να έχει μια ακτίνα, να σκεφτούμε τη ζωή μας τα πέντε τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, αυτοδυναμία λοιπόν λέτε ότι δε θα υπάρξει, έτσι δείχνουν μέχρι στιγμής και οι δημοσκοπήσεις και σας ρωτώ γιατί εσείς λέτε ότι το Ποτάμι έχει μια κουλτούρα συνεργασιών, είναι πρόθυμο να παίξει ρόλο ως τρίτος πόλος μέσα σ’ ένα κυβερνητικό σκηνικό που θα στηθεί την επομένη των εκλογών κι εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποιους θα το κάνετε αυτό; Με ποιους είστε διατεθειμένοι να συνεργαστείτε αφού από τη μία καταγγέλλετε το παλιό πολιτικό σύστημα -θεωρείτε ότι έχει παρέλθει ο χρόνος του- και από την άλλη έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέτε ότι είναι συνέχεια του παλιού; Άρα εκ των πραγμάτων με ποιον θα συνεργαστείτε την επομένη των εκλογών;

Και επίσης μια επισήμανση πριν μου απαντήσετε: Η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα στη “Real News” όπου ερωτώμενος για σας λέει: «Έχουμε καλή χημεία αλλά ο κ. Θεοδωράκης έχει και πολιτική αλχημεία».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό, αν μπορείτε να μου το μεταφράσετε ευχαρίστως να το απαντήσω αλλά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοεί με τη φράση «πολιτική αλχημεία». Πάντως το Ποτάμι δεν κατηγορείται για διγλωσσία και νομίζω θα το σεβαστείτε αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος που να λέει ότι άλλα λέγαμε κι άλλα είπαμε μετά. Εμείς αυτά που είπαμε προεκλογικά, αυτά υποστηρίξαμε και μετεκλογικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Με ποιους θα συνεργαστείτε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που λέει για πολιτική αλχημεία δεν το κατανοώ, ας δώσει κάποιος την εξήγηση και ν’ απαντήσω. Το ερώτημα που θέτετε είναι ουσιαστικό. Είχατε πει παλιότερα, μπορούμε να εισάγουμε τα πάντα. Δε μπορούμε να εισάγουμε πολιτικούς. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Μεϊμαράκη, με αυτούς που ο ελληνικός λαός θα επιλέξει.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτή η χώρα που έχει πολλά προβλήματα, δε μπορεί ν’ αλλάξει με νέα πλειοψηφία μόνο στη Βουλή, με 151 Βουλευτές. Πρέπει να έχει μια πλειοψηφία στον ελληνικό λαό. Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Εάν βγει απέναντι από την κυβέρνηση ένα 60% πράγμα που συμβαίνει συνήθως και την πετροβολάει, δε θα κάνουμε πάλι τίποτα.

Πρέπει λοιπόν για μια φορά στη ζωή μας ν' αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε. Να συνεργαστούμε όμως με τους παλιούς ή με τους νέους όρους; Εγώ θα ήθελα να είναι το Ποτάμι μέσα σε αυτή την καινούργια κυβέρνηση, που όμως σας είπα, θα εκφράζει την εθνική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η καινούργια κυβέρνηση με όποιο κι αν είναι πρώτο κόμμα; Είτε είναι η Νέα Δημοκρατία είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρώτο κόμμα δυστυχώς για μας, έχει ένα τεράστιο προβάδισμα όπως ξέρετε: Του χαρίζει ο νομοθέτης το 1/6 του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις 50 έδρες τις γνωστές..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το 1/6 του Κοινοβουλίου. Είναι 50 έδρες. Άρα δυστυχώς έχουμε μόνο μία επιλογή: ή συνεργάζεσαι με το πρώτο κόμμα ή ξαναπάς σε εκλογές. Δεν υπάρχει πιθανότητα στην Ελλάδα, θεωρητικά μιλάμε τώρα, να βγαίνει πρώτο κόμμα ο Μεϊμαράκης και να πούμε ότι δε θέλουμε το Μεϊμαράκη αλλά θα συνεργαστούμε όλοι οι υπόλοιποι. Δε βγαίνει. Δε βγαίνουν τα νούμερα.
Άρα στον ελληνικό λαό πρέπει να το πούμε αυτό: ή θα υπάρξει κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα ή δε θα υπάρξει κυβέρνηση και θα έχουμε ξανά εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο προηγουμένως είπατε κάτι το οποίο το κρατώ. Είπατε ότι θα πρέπει να εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άρα δηλαδή το 50 συν. Άρα, αυτό τι σημαίνει; Ότι αν τα ποσοστά των δυο κομμάτων υπερβαίνουν το 50% αυτό σημαίνει ότι θα εκφράζουν τη θέληση του ελληνικού λαού, την πλειοψηφική θέληση του ελληνικού λαού ή πιστεύετε ότι θα συμμετάσχετε μόνο στην περίπτωση ως προϋπόθεση που μπει και άλλο κόμμα έτσι ώστε να φτάσει σ’ αυτό το ποσοστό; Είναι προϋπόθεση από εσάς να υπάρξει και τρίτο κόμμα για συνεργασία, να υπερβαίνει δηλαδή το 50% του ποσοστού σας;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είστε πάρα πολύ καλοί δημοσιογράφοι αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουμε μπροστά μας 20 μέρες. Δε θα τα πω όλα σ’ εσάς σήμερα. Το ερώτημά σας είναι σωστό. Εμείς επιδιώξουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει το 50% του ελληνικού λαού, τουλάχιστον το 50%. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στην εποχή που θα κυβερνά το 35%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλλον μ’ αυτά που λέτε πιθανό να ενισχύετε όλους αυτούς που λένε πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδεχόμενο να είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό με τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε γίνει παλαιότερα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το 50% βγαίνει και με άλλους συνδυασμούς. Δηλαδή μπορεί ένα κόμμα να πάρει 30%, μπορεί να πάρει το Ποτάμι 10% και μπορεί να υπάρχουν κι άλλα κόμματα που θα πάρουν από 5%.. Εγώ λέω πάντως ότι δε μπορούμε να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφικές το λαό. Και νομίζω ότι αυτό το θέλει και ο ελληνικός λαός.

Θέλουμε μια περίοδο σταθερότητας, μια περίοδο σιγουριάς, μια περίοδο που όλοι δουλεύουν και δε θα είναι οι μισοί στο δρόμο να πετροβολούν τους άλλους μισούς. Θα πρέπει λοιπόν να μοιραστούμε την ευθύνη, να μοιραστούμε το κόστος και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας. Ένα πρόγραμμα με συγκολλητική ουσία, όχι με συγκολλητική ουσία τις καρέκλες. Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα πρέπει να είναι μπροστά μας και που θα έχουμε συμφωνήσει, αφού ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει ότι θα εκτελεστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό αυτό και έτσι πρέπει να γίνεται, να συνεργάζονται με προγραμματικές συμφωνίες τα κόμματα όταν αυτό είναι απαραίτητο και προκύπτει. Αλλά λέτε και κάτι άλλο ίσως ως Ποτάμι, σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι αυτοί που θα στελεχώσουν τις μελλοντικές κυβερνητικές θέσεις πρέπει να έχουν δουλέψει, θα πρέπει να είναι άνθρωποι του μόχθου.

Και βεβαίως εγώ ακούω στο δρόμο και μιλάω με πολύ κόσμο και μου λένε «πράγματι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δουλέψει, έχει κολλημένα ένσημα, έχει στη δημοσιογραφία μια πορεία, είναι επιτυχημένος σ’ αυτό αλλά είχε και συγκεκριμένους εργοδότες που κάποιοι δεν είχαν. Άλλοι που δε δούλεψαν, επομένως αν δε δουλεύεις δε διαπλέκεσαι τόσο πολύ ή εν πάση περιπτώσει δε συναλλάσσεσαι τόσο πολύ».

Και θέλω να ρωτήσω: τι απαντά σ’ αυτό μελλοντικά ο Σταύρος Θεοδωράκης; Θα μπορεί να έχει μία αρνητική θέση ενάντια σε ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μην υπάρχει και τίποτα, υπάρχει μια κοινωνική σχέση, μια αναφορά, θα μπορεί να έρθει κόντρα με συμφέροντα, ενάντια με κάποια συμφέροντα που μέσα από αυτή τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με τον επαγγελματικό στίβο και με τους ανθρώπους συνάντησε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι θέτεις πολύ τεκμηριωμένα ένα πάρα πολύ σοβαρό ερώτημα. Και στο λέω από ψυχής, δημοσιογραφικής ψυχής. Εύγε. Γιατί όντως μπορεί κάποιος να έχει αμφιβολίες και να λέει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω αυτά που ακούω κ. Θεοδωράκη, είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει ν’ απαντηθεί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Σου λέω λοιπόν, δε γνωριζόμαστε προσωπικά, ούτε ήξερα τι θα με ρωτήσετε ούτε τίποτα, σου λέω λοιπόν ότι το ερώτημά σου είναι εύλογο και πολύ σημαντικό.
Θα σου δώσω δυο απαντήσεις. Η μία είναι ότι από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ θα δώσω μια συγκεκριμένη πρόταση γι’ αυτό που είπες, για το ότι πρέπει να κυβερνούν αυτοί που έχουν δουλέψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε και κάτι τώρα όμως.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα τα πω όλα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1/4 πείτε..

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάω στην ουσία του ερωτήματος. Ρωτάει κάποιος: Αυτός ο άνθρωπος δούλευε 10 χρόνια στο MEGA, μπορεί αύριο να πάει κόντρα στα συμφέροντα των εκδοτών; Αυτός ο άνθρωπος αγαπητέ μου φίλε, δούλευε και στον 902 του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτός ο άνθρωπος δούλευε στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» για χρόνια. Τι εννοώ: Ότι έχω δουλέψει με ανθρώπους που δε συμφωνούσα. Έχω δουλέψει με ανθρώπους που δε μπήκα στα σαλόνια τους. Κατάφερα ως δημοσιογράφος να κάνω σχεδόν πάντα σωστά τη δουλειά μου. Είχα κι εγώ κάποια ατυχήματα όπως όλοι μας αλλά κατά κανόνα κάνω σωστά τη δουλειά μου και να μη συναναστρέφομαι ποτέ με την εξουσία των media.

Και εδώ θέλω, αν κάποιος έχει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο να το πει. Δεν υπήρξα εγώ στα πάρτι των εκδοτών ή των επιχειρηματιών. Έκανα πάντα μόνο τη δουλειά μου. Ήμουν πάντα ένας απ’ τους συντάκτες, τους δημοσιογράφους. Έχω συγκρουστεί πολλές φορές. Είμαι ο άνθρωπος που έχει φύγει από την εφημερίδα «Το Βήμα», πολύ σπάνιο όπως ξέρετε να παραιτηθεί κάποιος από το «Βήμα» και να πει ότι κάποια στιγμή διαφώνησε για κάτι. Έκανα πάντα μόνο τη δουλειά μου.

Και νομίζω ότι μπορώ να το αποδείξω στην πράξη ανά πάσα στιγμή ότι δε με τραβάει κανείς από το μανίκι. Το μόνο μου μέλημα είναι η θητεία μου ως πολιτικός. Και να σας πω γιατί; Θα σας πω κάτι εγωιστικό: Ένας άνθρωπος που τα’ χει καταφέρει όλα στη ζωή του, όλα τα έχω καταφέρει, και λεφτά έχω βγάλει και την αποδοχή του κόσμου είχα -εκτός της πολιτικής εννοώ τώρα- ένας άνθρωπος λοιπόν που έχει καταφέρει όλα αυτά στη ζωή του δε γίνεται γλύφτης στα 52 του. Δε γίνεται υπάλληλος ταπεινός στα 52 του. Δε γίνεται yes man στα 52 του. Οι αχυράνθρωποι συνήθως ξεκινούν από μικρότερη ηλικία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε διατεθειμένος για συμβιβασμούς; Αυτό μου λέτε..

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμβιβασμούς όλοι κάνουμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έναν συμβιβασμό διαφορετικού τύπου όπως αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μέσα στο Σαββατοκύριακο..

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα υποχωρήσουμε απέναντι….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να δούμε εάν είστε διατεθειμένος να μπείτε σε αυτό το παρασκήνιο του Σαββατοκύριακου με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να κάνουν μια Δημοκρατική Παράταξη, μια εκλογική συνεργασία. Εσείς δεν κάνετε, θα κατέβετε μόνος σας φυσικά αντιλαμβάνομαι, αλλά όμως είναι αυτό κάτι το οποίο σας λέει κάτι για το χώρο της Κεντροαριστεράς; Δηλαδή στο μέλλον το βλέπετε σαν ένα θετικό βήμα, θα μπορούσε και το Ποτάμι να μπει σε αυτή τη διαδικασία;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Εμείς έχουμε πει κάτι το οποίο το τηρούμε. Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα της χώρας και αποδείχθηκε και τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξουσία των κομματικών μηχανισμών. Οι κομματικοί μηχανισμοί καθορίζουν το κράτος, καθορίζουν τις επενδύσεις, καθορίζουν ποια Μέσα Ενημέρωσης θα πάρουν δάνεια, ποια δε θα πάρουν.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί -γιατί πολλοί με κατηγορούν ότι καταφέρομαι εναντίον των κομμάτων και είναι πολύ σαφές αυτό που λέω- οι κομματικοί μηχανισμοί στη χώρα είναι κόντρα στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Άρα δε θέλουμε να είμαστε σε μια συνεχή σχέση με τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς, ας διορθωθούν μόνοι τους. Ας μεταλλαχθούν. Και μεταλλάσσονται.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του και νομίζω, για να είμαι και ειλικρινής, όλα τα κόμματα έχουν κάνει την αυτοκριτική τους. Και ο Τσίπρας την έκανε την αυτοκριτική του και ο Μεϊμαράκης, αλλά εμείς θέλουμε να τους δώσουμε το χρόνο. Ας διορθώσουν αυτοί τα κόμματά τους κι εμείς ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε το δικό μας κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά στην περίπτωση της συγκυβέρνησης τι θα κάνετε μ’ αυτούς τους κομματικούς μηχανισμούς οι οποίοι ούτως ή άλλως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εκείνοι που «κατευθύνουν» τις ηγεσίες, εν μέρει έστω;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς ξέρετε έχουμε ένα καλό το οποίο σε μερικά χρόνια δε θα υπάρχει: Είμαστε ακόμα ένα καινούργιο κίνημα που δεν έχουν στρατικοποιηθεί τα μέλη μας. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δηλαδή δε θα πει κάποιος στη Θεσσαλονίκη «ψηφίζω Ποτάμι γιατί ο Σταύρος μου υποσχέθηκε ότι θα διορίσει το παιδί μου ή θα κάνει μια μετάθεση στο στρατό».
Έχουμε ως καινούργιο κίνημα μια μικρή καθαρή πορεία εκτός των παλαιών υποσχέσεων. Αυτό λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο ελληνικός λαός και να μας δώσει τη δύναμη τώρα που είμαστε ακόμα καθαροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω ότι θ’ απαντήσετε, θα κάνουμε κι εμείς ένα ρεζουμέ των όσων είπατε, θ’ αναφερθούμε σ’ αυτά που είπατε και είπατε πολλά και από καρδιάς πιστεύω. Πραγματικά ήταν μια από τις πολύ δυνατές εξομολογήσεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάτι συμβαίνει με τη Θεσσαλονίκη...  Να πάτε καλά και καλή τύχη να έχετε, καλό κουράγιο και να μας κρίνετε και να μας παρακολουθείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

31 Αυγούστου, Πρακτορείο FM 104,9