2 Ιούνιος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα λάθη των παλιών κυβερνητικών κομμάτων"

Ποτάμι

"Το παρόν κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συμφωνία γιατί δεν διαθέτει τις υποκειμενικές και αντικειμενικές δυνατότητες", δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο τέλος της συνάντησης της Επιτροπής Διαλόγου του Κινήματος.

IMG_6754b "Οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια στους ΑΝΕΛ δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις της κοινωνίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική" πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προβλέποντας ότι είναι πολύ πιθανό να εχουμε εθνικές εκλογές εντός του 2015. Κάλεσε τους φίλους και τα στελέχη του Ποταμιού σε επαγρύπνηση και δήλωσε αισιόδοξος, παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες οι οποίες καθρεφτίζονται στην πρόσφατη απόφαση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Θυμίζουμε ότι το Ποτάμι για το 2015 από τα 6,3 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης των κομμάτων θα πάρει μόλις 85.000 ευρώ, δηλαδή το 1,3% του ποσού, όταν η ΔΗΜΑΡ θα πάρει 400.000 και οι ΑΝΕΛ 500.000.

Ως σαλπιγκτήριο ορόσημο ο επικεφαλής όρισε την 22α Ιουνίου στην οποία θα εκφραστεί η διεύρυνση του Κινήματος προ των καταιγιστικών εξελίξεων που προδιαγράφει η συμφωνία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν η κυβέρνηση και οι εταίροι. Ο ρόλος του Ποταμιού στη νέα εποχή προβλέπεται καθοριστικός γιατί στο στάσιμο ελληνικό πολιτικό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα εφαρμόζει μόνο την κακή πολιτική των παλιών κυβερνητικών κομμάτων. Από αυτή την πολιτική περιδίνηση το Ποτάμι θα κρατηθεί μακριά γιατί συνομιλεί με το μέλλον και όχι με τους παρηκμασμένους πολιτικούς σχηματισμούς.

Το Ποτάμι είναι η συμπαγής μάζα των ευρωπαϊστών της κοινωνίας που είναι ανοικτό σε συνεργασίες με ενεργούς πολίτες και πολιτικούς που πιστεύουν στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία αλλά δεν σκοπεύει να γίνει ναυαγοσώστης των παλιών κομμάτων που μας οδήγησαν εδώ. Το Ποτάμι παραμένει ο αρχισυνωμότης τού καλού της κοινωνίας που θα δώσει την ευκαιρία στους αποκλεισμένους να μπουν στην πολιτική.

Διαβάστε την ομιλία του Στ. Θεοδωράκη:

"Ο σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να είμαστε εδώ και εγώ και η Συντονιστική Επιτροπή και οι βουλευτές -όσοι δεν είναι στις εκλογικές περιφέρειές τους- να σημειώσουμε τον προβληματισμό και να τον συμπεριλάβουμε στις επόμενες τοποθετήσεις μας και στις επόμενες αποφάσεις μας, και ειδικά τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής.

Θα μου επιτρέψετε όμως. Θέλω να κάνω 2-3 διευκρινίσεις σε πράγματα που ακούστηκαν για να ξέρετε και ποια είναι η οπτική μας και να μιλάμε επί αυτών. Το ένα έχει να κάνει με τη μεγάλη υπόθεση της διεύρυνσης και ποιο είναι το Ποτάμι. Βέβαια το Ποτάμι δεν είναι αυτό που είμαστε εδώ, δεν είναι το Ποτάμι το κεντρικό γραφείο, δεν είναι το Ποτάμι της Βουλής, είναι μία ευρύτερη συμμαχία που πρέπει να χτιστεί με τον ελληνικό λαό. Περιλαμβάνει -το έχουμε πει εξ αρχής- από φιλελεύθερους προοδευτικούς πολίτες μέχρι αριστερούς μεταρρυθμιστές. Αυτό το ξέρετε όσοι το έχετε επιχειρήσει. Είναι μία συνεχής διαδικασία την οποία κάνουμε, προσκαλούμε ανθρώπους, κάνουμε συμμαχίες στις περιφέρειες, βρίσκουμε Δημάρχους, βρίσκουμε Περιφερειάρχες, βρίσκουμε ανθρώπους που ασχολούμαστε μαζί τους με τα τοπικά προβλήματα και έχουμε κοινό προβληματισμό για τα τοπικά προβλήματα. Εάν μιλάμε για αυτό το διάλογο, αυτός ο διάλογος είναι συνεχής και εκεί θα πρέπει να έχετε όλοι και κυρίως εσείς της Επιτροπής Διαλόγου μία πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Γι' αυτό ακριβώς κάνουμε και τη συνάντηση στις 22 του μήνα που θα είναι μία ανοιχτή συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου και της αυτοδιοίκησης όπου θα κληθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι στον ευρύτερο χώρο που καλύπτει το Ποτάμι για να τοποθετηθούν σε μικρούς χαιρετισμούς κάποιοι από αυτούς και για να δώσουμε ένα σήμα ότι το Ποτάμι έχει μία πολύ ευρύτερη βάση από αυτή που εμφανίζεται με τη συγκεκριμένη δράση των οργανωμένων του ομάδων σε όλη την Ελλάδα. Στις 22 του μήνα λοιπόν είναι μία οριακή ημερομηνία για εμάς και είναι στο δικό σας χέρι και στο δικό μας χέρι να είναι μία πολύ μεγάλη συνάντηση σημαντικών ανθρώπων που θέλουν να στηρίξουν το Ποτάμι.

Εάν μιλάμε τώρα για συνεργασίες με τα άλλα κόμματα, είτε αυτά είναι κόμματα της κεντροαριστεράς, είτε είναι κόμματα της Δεξιάς, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω έναν αντίλογο. Τα κόμματα αυτά είναι σε μία περιδίνηση. Όταν μιλάμε για ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξέρουμε για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Μπορεί να μου πει κανείς για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε σήμερα; Με ποιο ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι μπορεί να κάνει μία κουβέντα; Δεν υπάρχει. Αντίστοιχα, τα προβλήματα υπάρχουν σε όλους αυτούς τους μικρότερους ή μεγαλύτερους χώρους του ευρύτερου κέντρου ή της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι λοιπόν δε θα βγει σε αυτή την περιδίνηση, δε θα γίνει δηλαδή μέρος του προβλήματος, δε θα βγάλουμε από τη δύσκολη θέση τους παλιούς πολιτικούς ηγέτες που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Γιατί θα μου επιτρέψετε κάτι, και εδώ νομίζω θα συμφωνήσουμε. Το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει την κακή πολιτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Δεν είχαμε δηλαδή μία ιδανική κατάσταση που ξαφνικά γκρεμίστηκε στις 25 του μήνα από ένα ανεγκέφαλο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μία κακή διακυβέρνηση η οποία στα βασικά της στοιχεία, του κομματισμού του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς, είναι ακριβώς όπως οι παλιές κυβερνήσεις. Το ότι οι παλιές κυβερνήσεις μετά από κάποιο διάστημα, έβγαλαν κάποια συμπεράσματα αφού πρώτα είχαν οδηγήσει τη χώρα στο βούρκο και στο χαντάκι, αυτό είναι άλλη υπόθεση και πιθανόν και οι Συριζαίοι μετά από 3-4 χρόνια να εμφανίζονται σαν καλά παιδιά που έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν και να έχουν μετανιώσει για αυτά που έχουν κάνει. Προς το παρόν όμως για αυτό που πρέπει να είμαστε σίγουροι και να το λέμε, είναι ότι με το να αναμειχθεί το Ποτάμι με το παλιό πολιτικό δυναμικό στη προσπάθειά του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρασυρθεί.

Να σας πω τώρα κάτι, αν το Ποτάμι είναι 6%, αν είναι 7%, αν είναι 8%. Αρχικά δεν είναι 6%, καμία δημοσκόπηση δε δίνει στο Ποτάμι 6%, δίνει αρκετά πάνω από το εκλογικό του ποσοστό, γιατί θα διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις με βάση την αναγωγή των αναποφασίστων, όχι το πρώτο νούμερο, το τελικό νούμερο. Το Ποτάμι λοιπόν είναι το μόνο κίνημα, σύμφωνα με αυτά που λένε οι δημοσκόποι που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μία άνοδο της εκλογικής του δύναμης, κανένα άλλο κόμμα από αυτά που υπάρχουν στη χώρα δεν έχει άνοδο της εκλογικής του δύναμης. Τη δύναμη την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και είναι λογικό να την έχει γιατί εκφράζει μία, εξέφραζε τουλάχιστον μία αντίθεση στο παλιό σύστημα και μία ελπίδα. Να σας πω κάτι το οποίο πιθανόν να το ξέρετε. Το βράδυ των Exit Polls οι δημοσκόποι για ένα πράγμα στοιχημάτιζαν, ξέρετε ποιο είναι; Η εξαφάνιση του Ποταμιού. Θεωρούσαν δηλαδή ότι ένα κίνημα που παίρνει ένα 6% σε εθνικές εκλογές αλλά υπάρχει η πολιτική αλλαγή άρα ο κόσμος που αντιστρέφεται το παλιό, επισκέφθηκε κατευθείαν το καινούριο που είναι μπροστά του, δε θα μπορέσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του. Το μεγάλο δηλαδή στοίχημα που εμείς το ξέραμε και έπρεπε να δώσουμε αυτή τη μάχη είναι το Ποτάμι να συγκρατήσει τις δυνάμεις του. Και που είμαστε τώρα; Σε ένα αποτέλεσμα όπου το Ποτάμι όχι μόνο έχει συγκρατήσει τις δυνάμεις του, είναι σημαντική επιλογή ως δεύτερη ψήφος -το ξέρετε είναι το δεύτερο κόμμα σε δεύτερη ψήφο. Και το άλλο που είναι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να το προσέξετε στις δημοσκοπήσεις είναι ότι πια είναι ένας διαμορφωμένος πολιτικός φορέας. Είναι μία συμπαγής μάζα δηλαδή της κοινής γνώμης, ευρωπαϊστών, εκσυγχρονιστών, προοδευτικών ανθρώπων που οραματίζονται την αλλαγή και δεν επιστρέφουν στο παρελθόν, οι οποίοι σε όλα τα ερωτήματα είναι σχεδόν ταυτοποιημένοι ως Ποτάμι. Δηλαδή τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει, παιδεία, εκκλησία, μετανάστες, οικονομία, ΦΠΑ, εάν δείτε τις επιμέρους απαντήσεις το μόνο συμπαγές κίνημα που υπάρχει στη χώρα, που δε διχάζεται δηλαδή είναι το Ποτάμι, και αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένας άθλος. Ένα κίνημα ενός έτους να έχει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο το οποίο δεν το εγκαταλείπει για να μεταπηδήσει σε σχήματα που του υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια.

Άκουσα μία απορία για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουμε εμείς στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχουμε πει όμως -και είναι ένας υπεύθυνος λόγος νομίζω για ένα ευρωπαϊκό κίνημα- είναι ότι αυτή η χώρα δε μπορεί να έχει κάθε 3 μήνες εκλογές. Αν βγεις λοιπόν και πεις ότι αυτός ο Πρωθυπουργός είναι ανίκανος και πρέπει να παραιτηθεί, αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και πρέπει να παρατηθεί, αυτό που ζητάς είναι εκλογές. Συρόμαστε δηλαδή στη συμπεριφορά των άλλων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κριτική στη κυβέρνηση, να είμαστε σκληροί απέναντι στην κυβέρνηση και να δίνουμε διέξοδο στον Πρωθυπουργό της χώρας πως μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Και έχουμε κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση η οποία είναι η πρόταση από τις 26 του μήνα -εννοώ από την επόμενη ημέρα των εκλογών- ότι αυτή η χώρα χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση πλατύτερη.

Με ρωτάει κάποιος τώρα, μπορεί ο Τσίπρας να την πετύχει αυτή τη κυβέρνηση; Η άποψη μου είναι ότι δε μπορεί αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να την απαιτούμε, μέχρι να αποδειχθεί και στην κοινωνία ότι δε μπορεί να την κάνει. Άρα εμείς δε ζητάμε και δεν διεκδικούμε με κανέναν τρόπο τη συμμετοχή μας σε αυτή την κυβέρνηση, γιατί όπως έχω πει περίπου τα 2/3 του υπουργικού συμβουλίου είναι άνθρωποι που πιο πολύ φλερτάρουν με το σκοταδισμό παρά με το μέλλον. Άρα δε μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση μαζί τους. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να πιέζουμε τον Πρωθυπουργό. Και αυτή είναι η πρότασή μας. Να αισθανθεί την ανάγκη των καιρών, να αισθανθεί ότι η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού, να αισθανθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογικές αναμετρήσεις, εκλογικές αναμετρήσεις για να περνάμε καλά και να βλέπουμε ποσοστά Η λύση που προτείνουμε είναι να φτιάξουμε μία κυβέρνηση που έχει μία ευρύτερη στήριξη από το κοινοβούλιο και η οποία θα είναι μία κυβέρνηση με το στίγμα του εκλογικού αποτελέσματος που έχει δώσει ο κόσμος. Δε θα είναι δηλαδή μία κυβέρνηση που θα ισομοιράζεται σε όλα τα κόμματα από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά. Θα είναι μία κυβέρνηση ενός προοδευτικού προσανατολισμού με προσωπικότητες που μπορούν να στηριχθούν και από το Ποτάμι. Αυτή είναι η συγκεκριμένη δική μας πρόταση και νομίζω ότι είναι μία πρόταση ευθύνης μέσα σε ένα βουρκώδες πολιτικό τοπίο που κάθε κόμμα προσπαθεί να εξασφαλίσει κάτι για τον εαυτό του.

Τώρα, έχει προβλήματα το Ποτάμι; Το Ποτάμι έχει αρκετά προβλήματα μεταξύ των οποίων είναι πρώτον το οικονομικό. Θα μάθατε -αν δε μάθατε θα το δείτε site μας-, ότι το Ποτάμι το 2015 θα πάρει από κρατική επιχορήγηση 85.000 ευρώ, ενώ η ΔΗΜΑΡ θα πάρει 410.000 ευρώ και οι ΑΝΕΛ μισό εκατ. ευρώ. Αυτά περίπου είναι τα λεφτά. Όταν λέμε για δράσεις εξορμήσεις κ.λ.π. να αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα Κίνημα το οποίο ζει από την αγάπη των φίλων του. Κάποιους ανθρώπους που βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη και μαζεύουν τα δεκάρικα τα εικοσάρικα τα πενηντάρικα για να μπορεί να προχωρήσει. Αυτό θα το λάβετε σοβαρά υπ' όψιν σας και πραγματικά δε μπορεί να γίνει συγκεκριμένη πολιτική δραστηριότητα ειδικά στην περιφέρεια αν δεν υπάρχουν πόροι για το Ποτάμι.

Αναφορικά με την επικοινωνιακή προβολή και την ταυτότητα. Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι που θα ήταν καλό να βγαίνουν στις τηλεοράσεις, υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να εμπλουτίσουν τον λόγο του Ποταμιού. Σε ποιο χρονικό διάστημα; Αυτό που μας δίνει το κάθε κανάλι. Και εδώ -δεν πρόκειται για αιχμή αλλά για πραγματικότητα- το Ποτάμι αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται στα δελτία με κάποια δευτερόλεπτα, ένα λεπτό ενάμισι λεπτό και αυτό είναι όλο. Δεν είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες ώστε να υπάρχουν άλλες δράσεις και αυτές οι δράσεις θα καλυφθούν από τηλεοπτικό προϊόν. Ό,τι και να κάνουμε, δηλαδή αν κάνουμε 10 χωροεσπερίδες την ημέρα το ενάμισι λεπτό θα έχουμε στα δελτία ειδήσεων. Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν παράλληλες δράσεις που μπορεί να πιστεύετε ότι αν γίνουν θα έχουμε μία τεράστια τηλεοπτική προβολή. Θα έχουμε την ίδια τηλεοπτική προβολή. Να σας πω γιατί ακούγεται κάποια στιγμή και με ρώτησαν και έξω. Έχουμε παράπονα από τις τηλεοράσεις.

Προτείναμε στον κ. Τσίπρα να φέρει ρύθμιση για την τηλεόραση και τα δάνεια των καναλιών και το προτείναμε στον κ. Τσίπρα τον ίδιο στη Βουλή και είπε πάρα πολύ ωραία πρόταση θα το σκεφτούμε. Δεν το κάνει, και αν θέλετε την άποψη μου δεν θα το κάνει. Έδωσαν προτεραιότητα στην ΕΡΤ και δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ρύθμιση του τοπίου και των δανείων για έναν και μόνο λόγο. Γιατί θέλει το μιντιακό σύστημα να το ελέγχει όπως θεωρούσε ότι το ήλεγχε ο Σαμαράς. Δηλαδή δεν μπαίνω σε μία τακτοποίηση και μία νομιμοποίηση για να είναι όλα νόμιμα αλλά την κρίσιμη στιγμή τηλεφωνώ στο τάδε κανάλι και του λέω κοίτα να δεις έχεις αυτό το δάνειο, δεν θα προχωρήσουμε, θα ζητήσουμε να πληρώσετε τα δάνεια σας και το κανάλι αυτό συμμορφώνεται και ένας από τους όρους συμμόρφωσης είναι η μη προβολή του Ποταμιού. Θα πρέπει να πούμε δηλαδή ότι αν εξαιρέσεις κάποια μιντιακά συγκροτήματα που θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της δημοκρατίας και προσπαθούν και το παίζουν υπάρχει ένα ολόκληρο άλλο σύστημα που είναι μέσα σε μία λογική που επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην προβάλουν το Ποτάμι ή να προβάλλεται επουσιωδώς το Ποτάμι σε πράγματα δηλαδή που είναι πολύ δευτερεύοντα, Αυτό πρέπει να το σπάσουμε αλλά αυτό δεν σπάει επειδή εμείς θα κάνουμε διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Αυτό θα σπάσει μόνο εάν αναπτύξουμε έναν πολύ μεγαλύτερο και συγκεκριμένο λόγο στα ηλεκτρονικά μίντια που προσπαθούμε να το κάνουμε και εκεί χρειάζονται επαγγελματικές προδιαγραφές που σημαίνει λεφτά. Χτίζουμε ένα καλύτερο site όπως ξέρετε, το οποίο ελπίζουμε ότι θα είναι ένας πόλος αναφοράς και ένας πόλος συγκέντρωσης και διαλόγου για όλους εμάς ώστε να μπορούμε να σπάσουμε αυτή την κατάσταση την οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του Ποταμιού υπάρχει σε όλη τη χώρα η προσπάθεια να οργανωθεί το Ποτάμι όχι στο πρότυπο της πυραμίδας ούτε στο οριζόντιο που έχει πολλές ατέλειες αλλά κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να οργανώσουμε σε πολιτική βάση τους εθελοντές μας. Δηλαδή έχουμε δημιουργήσει τομείς πολιτικής σε όλα τα θέματα και έχουμε αναπτύξει έναν διάδρομο όπου κάθε άνθρωπος από την Ορεστιάδα μέχρι τα Χανιά να μπορεί να συμμετέχει σε έναν πολιτικό διάλογο πολύ συγκεκριμένο όμως. Στα θέματα δηλαδή που τον ενδιαφέρουν και όχι σε ό,τι υπάρχει και ό,τι κινείται γενικώς και αορίστως. Όλα αυτά τα πράγματα είναι σε μία συνεχή εξέλιξη δεν υπάρχει καμία παύση της δουλειάς σε σχέση με την οργανωτική προσπάθεια.

Τελειώνω λέγοντας το εξής. Υπάρχουν δύο τρόποι να δούμε το Ποτάμι. Ο ένας είναι να το δούμε σε σχέση με τη δική μας διάθεση να είμαστε οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και πραγματικά νιώθουμε ότι δεν τα έχουμε καταφέρει. Ο άλλος τρόπος είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει κάτι παραπάνω και με ποιον τρόπο θα το είχαμε πετύχει. Η αίσθηση μου είναι ότι σε αυτή τη χώρα σε αυτές τις συνθήκες με αυτά τα μέσα έχουμε καταφέρει ό,τι περισσότερο μπορούσαμε. Είμαστε υπόχρεοι σε χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα, είμαστε υπόχρεοι στα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου και στα στελέχη μας αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε να αλληλοσυγχαιρόμαστε αν συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύεροτ δυνατό. Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Ποταμιού είναι στα πικ. Μελετημένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα. Αυτό δε θα φτάσει ποτέ στην κοινωνία όχι γιατί εμείς δεν το κάνουμε σωστά αλλά γιατί έτσι είναι ο όρος του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι αυτή η στρέβλωση που σας είπα και είναι χαρακτηριστικό ότι το Ποτάμι το 2015 θα πάρει 85.000 ευρώ και η ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια θα πάρει 410.000.

Με πληροφορούν ότι αύριο μάλλον θα ανακοινωθεί αυτό που λέμε συμφωνία και αυτό που λέμε πλατφόρμα - και θέλω να τελειώσω με αυτό. Το Ποτάμι ενστικτωδώς πήρε τη σωστή θέση από την πρώτη στιγμή χωρίς μεμψιμοιρίες. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο από το να συμφωνήσουμε και αυτή η συμφωνία δεν αλλάζει -και θέλω να είμαστε ειλικρινής- με τον ελληνικό λαό. Είπε κάποιος πριν να ακούσουμε και να προτείνουμε, Τι να προτείνουμε; Καινούργιο Eurogroup; Καινούργια συνάντηση ηγετών; Το Ποτάμι δηλαδή θα παίξει το παιχνίδι της εξέδρας που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα το κάνουμε αυτό. Είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε με τη συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας από τη στιγμή που θα έχει την υπογραφή των εταίρων μας. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να δώσουμε μάχη στη Βουλή για να δεσμεύσουμε τις αποφάσεις προς όφελος των πολλών και προς όφελος της Ευρώπης.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δώσει αυτή τη μάχη. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να υλοποιήσει την παραμικρή συμφωνία με τους Ευρωπαίους διότι δεν έχει μεταρρυθμιστικό πνεύμα, δεν έχει ένα πνεύμα μελέτης των συνθηκών για να προωθήσει κάποια πράγματα. Άρα η πρόβλεψη μου είναι ότι θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2015. Δεν μπορεί να ξεφύγει αυτή η κυβέρνηση από τον εθνολαϊκισμό της, από αυτή την παράξενη συμπόρευση αριστεριστών και ακροδεξιών και αναγκαστικά κάποια στιγμή θα έχουμε εκλογές το 2015. Σημασία έχει το 2015 εμείς να είμαστε όρθιοι να έχουμε οργανώσεις και να έχουμε μαζί μας αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγα. Τη συνωμοσία του καλού. Θα πρέπει -και εδώ είστε εσείς οι κύριοι αποδέκτες- θα πρέπει τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου, άνθρωποι κύρους άνθρωποι οι οποίοι έχουν επαφές με την κοινωνία να χτίσουν αυτή τη συνωμοσία του καλού. Να καταλάβουν ότι το Ποτάμι δεν είναι αυτό που έρχεται για να κυβερνήσει αλλά το όχημα για να βρεθούν λύσεις για τη χώρα. Το Ποτάμι θα είναι η ευκαιρία για να μπουν στην πολιτική οι αποκλεισμένοι μέσα από συνθήκες αξιοκρατίας μέσα από συνθήκες πολύ πλατύτερες από αυτές που έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής όλα τα λειψά μας κόμματα. Γι' αυτό ακριβώς δεν ενισχύουμε το κομματικό στείρο ρόλο μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει και προσπαθούμε καθημερινά είναι μέσω του Ποταμιού να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας που θέλουν μία πραγματική αλλαγή στη χώρα.

Σας ευχαριστώ".

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

2 Ιουνίου 2015