18 Μάρτιος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο κ.Τσίπρας να διαλύσει τις εφιαλτικές σκιές ενός Grexit

Ποτάμι

Την Τετάρτη η κυρία Κωνσταντοπούλου, ξεπερνώντας ακόμη και τον εαυτό της, διέλυσε την κοινοβουλευτική διαδικασία και με τον ρόλο του κομματικού εγκάθετου (ποιανού κόμματος αλήθεια;) δεν έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ούτε πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά ούτε και μετά, όπως επίμονα της ζητήθηκε.

Την πράξη αυτή της κυρίας Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση αλλά παρόλα αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από το κοινοβουλευτικό σώμα.

Ανάμεσα σε αυτά, που ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε σκοπό να πει ως απάντηση στον Πρωθυπουργό είναι και τα εξής:

- Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε προφανώς ένα άλλο νομοσχέδιο και μάλλον δεν είναι ενήμερος για το πώς κατέληξε η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι μόνο τα 4 από τα 37 άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρονται στην «ανθρωπιστική κρίση», τα υπόλοιπα 33 διευθετούν κυρίως την κομματική και κυβερνητική κρίση. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο μία από τις σαράντα σελίδες του νομοσχεδίου αναφέρεται στην «ανθρωπιστική κρίση». Το συνολικό δε ποσό που η κυβέρνηση θα δώσει στα «θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης» είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, το 0.1 του ΑΕΠ ή αλλιώς 200 ευρώ το χρόνο για καθέναν από τους ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια.

- Ο Πρωθυπουργός έκανε για άλλη μία φορά μια «καλή προεκλογική ομιλία» με συνθήματα και ατάκες που συχνά επαναλάμβανε όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη χώρα, ο Πρωθυπουργός όφειλε να απαντήσει στην αγωνία της κοινωνίας που βλέπει την οικονομία να διαλύεται και την υπόλοιπη Ευρώπη να κοιτά ως παρείσακτους τους Έλληνες. Σε αυτή την αρνητική ατμόσφαιρα συνεισφέρουν τα μάλα στελέχη και βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που αμφισβητούν ευθέως την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και μιλούν ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στην δραχμή.

- Το Ποτάμι έχει καταθέσει στην κυβέρνηση αλλά και δημοσίως συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές

  • ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης
  • σπάσιμο του «αμαρτωλού τριγώνου πολιτικής – τραπεζών και ΜΜΕ» με ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, προκήρυξη των αδειών και έλεγχο των δανειακών ροών προς τα ΜΜΕ
  • μια πλήρη πρόταση για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης
  • την αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την αποδοχή επενδυτικών προτάσεων με τη συμμετοχή του δημοσίου σε ποσοστό 20% σε κάθε παραχώρηση

Αντί οι υπουργοί της κυβέρνησης να πάρουν σχετικές πρωτοβουλίες για όλα αυτά τα φλέγοντα θέματα, επιλέγουν την δημιουργική ασάφεια ακόμη και για την καθημερινή κυβερνητική δραστηριότητα με δύο τουλάχιστον «γραμμές» για κάθε εκκρεμούσα υπόθεση.

- O κ. Τσίπρας επικαλείται διαρκώς τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη χωρίς όμως να γνωρίζει η Βουλή τι ακριβώς αποφασίστηκε σε αυτή τη συνάντηση του Eurogroup. Το Ποτάμι παρόλα αυτά από την πρώτη στιγμή έχει συμπαραταχθεί στο αίτημα της κυβέρνησης «να γίνει δεκτή η συμφωνία από τους συμμάχους μας» αλλά ο κ.Τσίπρας πρέπει επιτέλους να φέρει τη συμφωνία στην Βουλή.

- Ο Πρωθυπουργός είχε μία μοναδική ευκαιρία να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι περιμένει από τις δύο συναντήσεις που έρχονται, τόσο την αυριανή «πενταμερή» στις Βρυξέλλες όσο και τις συνομιλίες που θα έχει την Δευτέρα στο Βερολίνο με την κ.Μέρκελ.

- Θα έπρεπε σήμερα να αντιπαρατεθεί δημοσίως και κατηγορηματικά με όλους αυτούς που συνεχίζουν να μιλούν στην Ελλάδα και την Γερμανία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες» είναι το μότο των ημερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για την προίκα που θα μας δώσουν για να πορευτούμε μόνοι μας. Αντί λοιπόν ο κ.Τσίπρας να διαλύσει τις εφιαλτικές σκιές ενός grexit ή graccident επανέλαβε κενές υποσχέσεις και αρνήθηκε να δώσει ένα σαφές πλαίσιο για το τι διεκδικούμε από τους εταίρους μας.

- Η σαφής εντολή του ελληνικού λαού ήταν να αλλάξουμε πορεία, να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας και όχι να πάμε σε μια άλλου τύπου χρεοκοπία υπό τον ήχο εθνολαϊκίστικών ασμάτων.
Η ψήφος ήταν εντολή για λύση μέσα στην ευρωζώνη, εντολή από την οποία η κυβέρνηση απομακρύνεται κάθε μέρα που περνάει.

18 Μαρτίου 2015