11 Οκτωβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο

Ποτάμι

«Ο κ. Τσίπρας απέδειξε επανειλημμένα ότι βάζει πάνω από όλα και όλους, την προσωπική του καριέρα. Είναι ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν αρνείται ότι έκανε κι ο ίδιος λάθη, με κορυφαίο ότι δεν αξίωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ αποκλείει κάθε περίπτωση να συμπράξει με το ΣΥΡΙΖΑ και καλεί όσους διακινούν τέτοια σενάρια να συνειδητοποιήσουν ότι «το Ποτάμι δεν είναι πολιτικό ισοδύναμο των ΑΝΕΛ και του Λεβέντη».

Εκτιμά παράλληλα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην επικίνδυνη ζώνη και δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο» κι εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στην ομιλία του κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη παρουσίασε 30 συγκεκριμένες λύσεις που θα προωθούσε το Ποτάμι. Όπως λέει «από το να επαναλάβω, όσα λέγαμε προεκλογικά, προτίμησα να καταθέσω 30 συγκεκριμένες λύσεις που θα προωθούσαμε εδώ και τώρα αν είμασταν νικητές». «Δεν με αφορούν οι ενδοκομματικοί ανταγωνισμοί στη ΝΔ για το ποιος κάνει την σκληρότερη αντιπολίτευση, ούτε επαναπαύομαι με τις δηλώσεις Τσίπρα που προκάλεσαν ένα μεγάλο χασμουρητό. Θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και γι’ αυτό τον προκάλεσα να αφήσει τις γενικολογίες του και να δει τις λύσεις που έχουμε επεξεργαστεί στο Ποτάμι. Εκείνον εξέλεξαν οι πολίτες. Ας επιλέξει λοιπόν πώς θα κυβερνήσει», προσθέτει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκφράζει ακόμη την άποψη πως «η χώρα δεν θα αντέξει για πολύ αυτή την κυβέρνηση, ούτε οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης θα επιτρέψουν να αντιμετωπισθούν έστω και στοιχειώδη προβλήματα». «Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι ανασχηματισμοί και όταν τελειώσουν και αυτοί, θα πάμε πάλι σε εκλογές. Θα έχουν όμως τότε πέσει και οι τελευταίες κουρτίνες των ψεμάτων του κ. Τσίπρα», προβλέπει, ενώ σημειώνει καταλήγοντας: «το Ποτάμι δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα απομακρύνει την Ελλάδα από τις διαχρονικές αρρώστιες της. Υπάρχουν πολιτικοί που είχαν τολμήσει και είχαν αντισταθεί. Αυτοί είναι σύμμαχοί μας. Αλλά δεν θα γίνουμε ‘’ένα’’ με τα λάθη του παρελθόντος».

Δεν ήταν υπερφίαλο να μιλήσετε την Τετάρτη ως πρωθυπουργός όταν λάβατε μόλις 4%;

Καθόλου. Ακούστε κ. Ζούλα. Η πολιτική είναι λύσεις. Η χώρα είναι ακυβέρνητη επί 8 μήνες και όσες πρωτοβουλίες έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθησαν καταστροφικές. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην επικίνδυνη ζώνη και δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο. Από το να επαναλάβω, λοιπόν, όσα λέγαμε προεκλογικά, προτίμησα να καταθέσω 30 συγκεκριμένες λύσεις που θα προωθούσαμε «εδώ και τώρα» αν είμασταν νικητές. Δεν με αφορούν οι ενδοκομματικοί ανταγωνισμοί στη ΝΔ για το ποιος κάνει την σκληρότερη αντιπολίτευση, ούτε επαναπαύομαι με τις δηλώσεις Τσίπρα που προκάλεσαν ένα μεγάλο χασμουρητό. Θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και γι’ αυτό τον προκάλεσα να αφήσει τις γενικολογίες του και να δει τις λύσεις που έχουμε επεξεργαστεί στο Ποτάμι. Εκείνον εξέλεξαν οι πολίτες. Ας επιλέξει λοιπόν πώς θα κυβερνήσει.

Έχετε καταλήξει τι έφταιξε και έπεσε το Ποτάμι στο 4%;

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν την εικόνα ενός ντέρμπι και αρκετοί από τους ψηφοφόρους μας παρασύρθηκαν σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Πολλοί το μετάνιωσαν ήδη αλλά όπως ξέρετε «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη».

Λέτε δηλαδή ότι το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό;

Λέω αυτό που λένε όλοι οι αναλυτές. Ότι το Ποτάμι έχει στην κοινωνία πολύ μεγαλύτερη απήχηση από το ποσοστό του και ότι αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα καθαρό προβάδισμα 6-7%, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Μήπως έφταιξε το γεγονός ότι το Ποτάμι για πολλούς ήσασταν εσείς και μόνο εσείς;

Και ο κ. Διαμαντούρος τι είναι; Οι 8 οικονομολόγοι στη διακαναλική μας τι ήταν; Οι βουλευτές μας που είχαν μια εξαιρετική παρουσία τι ήταν; Το Ποτάμι στηρίχτηκε εξ αρχής στη δύναμη της ομάδας και πιστέψτε με έτσι λειτουργώ.

Εσείς δεν κάνατε κανένα λάθος;

Προφανώς ο αρχηγός έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες και τις ανέλαβα απ’ την πρώτη στιγμή. Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν πως όταν ήρθε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα δεν έθεσα ως προαπαιτούμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος δεν θα έχουμε ποτέ αποτελεσματικές κυβερνήσεις. Αλλά όταν η χώρα είναι με το ένα πόδι στο γκρεμό θέτεις προϋποθέσεις για την ψήφο σου;

Λένε αρκετοί ότι πληρώσατε το φλερτ με τον κ. Τσίπρα. Ότι μοιάζατε διαρκώς να θέλετε να συγκυβερνήσετε.

Μα αν το θέλαμε, θα το είχαμε κάνει στις 26 του Γενάρη όταν μας το πρότεινε ο κ. Τσίπρας. Δεν το κάναμε. Δεν θέλαμε. Ήταν, όμως, ένας πρωθυπουργός που παρέπαιε ανάμεσα στην Ευρώπη και την δραχμή -τα ‘χει πει αυτά και ο Βαρουφάκης- και έπρεπε να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή του πλευρά. Μας κόστισε; Ναι μας κόστισε. Το μετάνιωσα; Όχι. Γιατί αυτό που προείχε τότε ήταν να σωθεί η χώρα.

Σήμερα έχετε την ίδια εμπιστοσύνη στον Τσίπρα;

Επιμένετε να θέτετε με διαφορετικούς τρόπους το ίδιο ερώτημα: Δεν με ξεγέλασε ο κ. Τσίπρας. Είμαι από πολύ μικρός στο πεζοδρόμιο για να με ξεγελάσουν άνθρωποι που οι μόνες τους παραστάσεις μέχρι τα 30 τους ήταν οι τοίχοι των κομματικών γραφείων.

Αλήθεια πώς θα τον χαρακτηρίζατε με δύο λόγια;

Ο κ. Τσίπρας απέδειξε επανειλημμένα ότι βάζει πάνω από όλα και όλους, την προσωπική του καριέρα. Είναι ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο. Γι’ αυτό και εκτιμώ ότι η πτώση του θα είναι αναλόγως ραγδαία με την άνοδό του.

Η συζήτηση πήγε μόνη της στα σενάρια που διακινούνται ότι αν καταρρεύσει η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα μπορούσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να προσφέρουν στον κ. Τσίπρα μια εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Γιατί απορρίπτετε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο;

Γιατί απλούστατα το Ποτάμι δεν γεννήθηκε για είναι ένα κόμμα back up του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι διακινούν ανάλογα σενάρια ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε πολιτικό ισοδύναμο των ΑΝΕΛ ή του Λεβέντη που φαίνεται ότι είναι η «λύση» για τον κ. Φλαμπουράρη. Υπάρχει όμως και ένας πιο ουσιαστικός λόγος που δεν προτίθεμαι να μετέχω σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι τα λάθη του προκάλεσαν μια ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία και δεν έχει καταλάβει τι πραγματικά χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από το τέλμα. Αρκεί να δει κανείς τα πρόσωπα που τοποθέτησε στα κρισιμότερα υπουργεία. Είναι όλοι αυτοί που χρεώνονται ήδη μια αποτυχία. Παλαιοπασόκοι που ξέρουν τη «δουλειά» και ιδεοληπτικοί ακροαριστεροί που προαναγγέλλουν ότι θα υπονομεύσουν όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε με τους εταίρους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν θα κάνουν την διαφορά.

Και γιατί δεν συνεργάζεστε έστω με την κυρία Γεννηματά, όπως σας προτείνουν ακόμη και κάποια ΜΜΕ;

Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω τα χατίρια κάποιων ΜΜΕ. Αν στο Ποτάμι θέλαμε να είχαμε αρχηγό την κ. Γεννηματά ή τον κ. Τσίπρα θα μέναμε στις δουλειές μας. Κι επειδή πρέπει να τελειώνουν τα αστεία περί σύμπραξης, απλά να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 16 χρόνια και η ΝΔ 10. Πολλά από όσα ζούμε τώρα είναι δικά τους εγκλήματα. Δεν θα τα ξεχάσουμε επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαντάζει ακόμη χειρότερη.

Άρα λέτε ότι το Ποτάμι, ό,τι και να γίνει θα ξαναδοκιμαστεί μόνο του στις κάλπες;

Σας λέω ότι το Ποτάμι δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα απομακρύνει την Ελλάδα από τις διαχρονικές αρρώστιες της. Υπάρχουν πολιτικοί που είχαν τολμήσει και είχαν αντισταθεί. Αυτοί είναι σύμμαχοί μας. Αλλά δεν θα γίνουμε «ένα» με τα λάθη του παρελθόντος.

Θα εξαντληθεί η τετραετία;

Όχι. Ούτε η χώρα θα αντέξει για πολύ αυτή την κυβέρνηση, ούτε οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης θα επιτρέψουν να αντιμετωπισθούν έστω και στοιχειώδη προβλήματα. Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι ανασχηματισμοί και όταν τελειώσουν και αυτοί, θα πάμε πάλι σε εκλογές. Θα έχουν όμως τότε πέσει και οι τελευταίες κουρτίνες των ψεμάτων του κ. Τσίπρα.

Το τρίτο μέρος της κουβέντας έμελλε να είναι πιο προσωπικό. Τον ρώτησα αν μετά την ήττα των εκλογών έχει μετανιώσει για την επιλογή του να εγκαταλείψει την επιτυχημένη πορεία του στη δημοσιογραφία και κυρίως να μου πει τι ήταν αυτό που δεν περίμενε στα περίπου δύο χρόνια που ασχολείται με την πολιτική. Και ομολογώ ότι κάποιες από τις απαντήσεις του με εξέπληξαν, διότι δεν δίστασε να μου αποκαλύψει τις ωμές δοσοληψίες που υπάρχουν τόσο για την προβολή των κομμάτων, όσο ακόμη και για την εξαγορά ψήφων.

Έχετε πλέον σχεδόν δύο χρόνια που φύγατε από τη δημοσιογραφία και ήθελα να μου πείτε τι ήταν αυτό που πραγματικά σας αιφνιδίασε στην ενεργό πολιτική.

Η τράπουλα είναι πιο σημαδεμένη από όσο την περίμενα. Με αιφνιδίασε η γκεμπελίστικη συμπεριφορά κάποιων αντιπάλων μας, που έλεγαν «τέρατα» για το Ποτάμι, με την λογική «πες πες κάτι θα μείνει». Και όντως εμείς μπορεί να γελάγαμε με τα ψέματα τους αλλά κάποιος κόσμος τους πίστεψε. Αρνητικά αιφνιδιάστηκα όμως και από κάποιους φίλους μου. Διύλιζαν και διυλίζουν τον κώνωπα για το Ποτάμι και καταπίνουν την κάμηλο για όλους αυτούς που περιπαίζουν τη χώρα. Έτσι όμως νικητές βγαίνουν πάντα οι επαγγελματίες λαοπλάνοι.

Όλα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς για μαύρο χρήμα στην πολιτική τα βρήκατε μπροστά σας;

Εννοείται. Η διαφθορά στην ελληνική πολιτική είναι σαν τη μούχλα. Έχει εξαπλωθεί παντού. Και δεν αφορά τους περιβόητους πέντε διεφθαρμένους ολιγάρχες που τάχα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας την ίδια στιγμή τους πέντε δικούς του για να ελέγξει τα πράγματα. Μιλώ και για τη διαφθορά που υπάρχει παντού και -πιστέψτε με- πολλές φορές σου προκαλεί ναυτία. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και σου λένε «έχω τις ψήφους των Ρομά, των Βορειοηπειρωτών, των Ποντίων, των αποστράτων… αλλά έχω και έξοδα». Ή πας σε μια περιφέρεια και έρχεται και σε βρίσκει ένας τοπικός παράγοντας που σου λέει ξεδιάντροπα «αν δεν με ενισχύσεις δεν θα έχεις καμία προβολή».

Αυτό πώς το αντιμετωπίσατε;

Αμήχανος στις 2-3 πρώτες τέτοιες κρούσεις. Και ξαφνιασμένος όταν συνειδητοποίησα ότι σε αυτές τις άθλιες συναλλαγές μπαίνουν ακόμη και σήμερα στελέχη άλλων κομμάτων. Εννοείται ότι δεν ενέδωσα, δεν παζάρεψα, δεν υποσχέθηκα και αυτό αυτομάτως δημιούργησε νέα γκρουπ εχθρών.

Τελικά όμως η εικόνα του διαπλεκόμενου σε σας «κόλλησε». Αλήθεια γιατί δεν προσφύγατε στη Δικαιοσύνη όταν σας πρωτοκατήγγειλαν ως όργανο συγκεκριμένων επιχειρηματιών;

Κύριε Ζούλα, το ποιους υποστηρίζουν τα «διαπλεκόμενα» είναι εύκολο να το δει κανείς ξεφυλλίζοντας ορισμένες εφημερίδες ή μελετώντας τις αποφάσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοώ εκείνες που εξόφθαλμα καθορίζουν τη ροή του κρατικού χρήματος. Με ρωτάτε γιατί δεν κάναμε μήνυση. Η συμβουλή όλων ήταν ότι αυτά τα λύνει η πολιτική, όχι τα δικαστήρια. Πότε δεν είναι αργά όμως να δοκιμάσουμε και την οδό της Δικαιοσύνης. Τώρα βέβαια έχουν αλλάξει τροπάριο. Μας χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς. Θεωρούν ότι σε μια καθημαγμένη κοινωνία όσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό αρκεί να το επαναλαμβάνεις συνεχώς. Αλλά στο εξής ας ξέρουν ότι θα με βρουν μπροστά τους.

Μια τέτοια προειδοποίηση υποκρύπτει και ο όρος «παρέα του Μαξίμου» που επαναλαμβάνετε τον τελευταίο καιρό;

«Η παρέα του Μαξίμου» δεν είναι μόνο δικός μου όρος. Όσοι είχαν την τύχη ή την ατυχία να συνεργασθούν με τους κολλητούς υπουργούς του κ. Τσίπρα έτσι τους αποκαλούν: «Παρέα του Μαξίμου». Και σας διαβεβαιώ ότι όχι μόνο δεν μιλούν με τους καλύτερους όρους για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά προβλέπω ότι σύντομα θα αναδειχθούν και οι λόγοι που αποκαλείται «παρέα» το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Αλήθεια τώρα που έχετε γυρίσει 2-3 φορές όλη την Ελλάδα έχετε καταλάβει ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο ψηφίζουν οι πολίτες;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Οι Έλληνες είναι προοδευτικοί στην κριτική και συντηρητικοί στην ψήφο. Και συχνά άλλους εκτιμούν και άλλους ψηφίζουν. Το αδιέξοδο που ζούμε δεν είναι άσχετο με την αδυναμία μας να γυρίσουμε την πλάτη στους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς.

Μήπως τελικά δεν έχει τύχη ένα κόμμα αν δεν λαϊκίσει;

Υπάρχουν στιγμές που το έχω σκεφθεί. Αλλά δεν μπήκα στην πολιτική πεινασμένος για θέσεις. Μπήκα για να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό και κυρίως χρήσιμο για τον τόπο μου.

Έχετε μετανιώσει μετά την πρόσφατη αποτυχία; Θα ξεκινούσατε σήμερα το εγχείρημα του Ποταμιού;

Μην με αποκαρδιώνετε. Δεν θεωρώ ότι απέτυχα. «Οι γερές ομάδες χτίζονται στις ήττες» λέει ο φίλος μου ολυμπιονίκης Γιώργος Μαυρωτάς. Έχω πεισμώσει και είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια μας και η τεράστια δουλειά που έχουμε κάνει κάποιες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα πάει χαμένη αλλά θα δικαιωθεί. Συντομότερα απ’ ό,τι φαντάζονται οι αντίπαλοί μας.