8 Ιούλιος, 2014

Να συγκροτηθεί μια κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους

Ποτάμι

O Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση με την Επιτροπή Διαλόγου, που έχει συγκροτηθεί με προσωπικότητες από όλους τους χώρους, θα τεθούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες. Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και για το ζήτημα της " Μικρής ΔΕΗ".

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα σε όλους και σε όλες. Όπως ήδη προαναγγείλαμε θα έχουμε μια –ελπίζω- ενδιαφέρουσα για όλους σας συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ποταμιού, εκλεγμένο πια και από το πρώτο συνέδριο του κόμματος, τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη.
Κατ΄ αρχήν πριν μπω στη συζήτηση αγαπητέ Σταύρο, γιατί επικεφαλής και όχι πρόεδρος, όπως όλα τα κόμματα; Τι είναι αυτό τώρα; Μοντερνιά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Ένιωσα κάποια στιγμή ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σου φαίνεται βαρύγδουπο το πρόεδρος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλεις να είμαι ειλικρινής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν είμαι απολύτως σίγουρος τι πρέπει να κάνω στην πολιτική και αρκετά πράγματα τα ψάχνω. Αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι δεν πρέπει να επαναλάβω το κακό παρελθόν των κομμάτων.
Άρα σκέφτηκα κάποια στιγμή ότι βάλε μια λογική ότι έχουμε μέλη, έχουμε Νομαρχιακές Επιτροπές, γινόμαστε λίγο από αυτό το παρελθόν που δεν θέλουμε, άρα σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να έχουμε μέλη, να είναι εθελοντές, να είναι ένα πιο ανοιχτό σύστημα η οργάνωση του Ποταμιού, κυκλικό, χωρίς πυραμίδα. Όχι αυτό το κόλπο, μια ηγεσία καθοδηγεί μια άλλη ηγεσία και πάει λέγοντας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είσαι ονειροπόλος όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πιστεύεις ότι μπορείς να το πετύχεις αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι, έτσι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό θα σε πάρει αυτό από κάτω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λες;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ή θα με πάει πάνω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί αυτοί θα νιώθουν μέλη, ή θα σας πάει επάνω. Εντάξει, δεν λέω όχι εγώ σε αυτό. Η καλή πρόθεση πάντα αμείβεται από τον κόσμο, αλλά λέω ότι ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί, όπως και εάν τον ονομάσεις, τα ίδια χαρακτηριστικά αναπτύσσει συνήθως στα κόμματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο, αλλά πιστεύω ότι μπορώ να πάω κόντρα και σε αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακάρι. Επομένως το επικεφαλής τι σήμα δίνει; Ότι δεν έχω την εξουσία στα χέρια μου, ότι είμαι πιο ανοιχτός δημοκρατικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Την εξουσία την έχει ένας αρχηγός στα χέρια του και πρέπει να την έχει, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και είναι και ο ιδρυτής ενός κινήματος. Δεν δημιουργήθηκε από άλλον και εγώ κάποια στιγμή τον διαδέχτηκα.
Άρα ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω. Αλλά είμαι επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών σε όλη τη χώρα και θέλω να αρνηθώ αυτό το στερεότυπο του πολιτικού που είναι πρόεδρος, που έχει τους συνοδούς του, που έχει μια απόσταση. Έρχονται άνθρωποι κατευθείαν από την επαρχία και με βλέπουν.
Νομίζω ότι οι λέξεις πολλές φορές συμβολίζουν διαφορετικά τα πράγματα και θέλω να δώσω ένα καινούργιο περιεχόμενο στην πολιτική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έχουμε πολλά και ελπίζω ενδιαφέροντα ερωτήματα για τον επικεφαλής του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη που είναι σήμερα μαζί μας.
Το πρώτο θέμα που θέλω να συζητήσουμε είναι το θέμα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και των συνεργασιών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι το σημαντικότερο θέμα πάντως σήμερα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα πω γιατί είναι το πρώτο που θέλω να συζητήσουμε. Είναι το πρώτο που θέλω να συζητήσουμε γιατί νομίζω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται τον εαυτό του. Θα πω τι εννοώ με αυτό.
Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι ενώ υπήρξε αντίδραση από πολλά στελέχη του για την Ελιά, η αντίδραση όμως αυτή ήταν στηριγμένη στο ότι εγκαταλείπουν τον τίτλο ΠΑΣΟΚ. Και πάλι η προσπάθεια δεν είναι για να πάνε σε συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αλλά να βρούνε ένα άλλο όνομα. Δημοκρατική παράταξη, είπε ο κ. Βενιζέλος. Τι γίνεται λοιπόν;
Θέλω να σε ρωτήσω πώς βλέπεις την εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ και εάν αυτός είναι ο προνομιακός χώρος που το Ποτάμι κι εσύ θέλετε πολιτικά, βάλετε σε εισαγωγικά τη λέξη, να καταλάβετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να είμαι ειλικρινής, δεν παρακολουθώ όλες τις λεπτομέρειες στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι το ενδιαφέρον θα ήταν ο κ. Βενιζέλος να μιλάει για τα πράγματα που χρεώνεται στην κυβέρνηση. Πρέπει να απολογηθεί ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης γι’ αυτή την κυβέρνηση, που για μένα είναι μια προβληματική κυβέρνηση. Δηλαδή αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει γιατί δεν μπόρεσε να βελτιώσει την κυβέρνηση και αντί να πηγαίνουμε σε καλύτερες κυβερνήσεις, πηγαίνουμε –και δεν το λέω μόνο εγώ κι εσύ το έχεις γράψει εμμέσως στην εφημερίδα – σε χειρότερες κυβερνήσεις.
Δηλαδή δεν παίρνουμε το καλό δυναμικό της χώρας, αλλά παίρνουμε απόστρατους της πολιτικής και τους βάζουμε υπουργούς. Αυτό θα έπρεπε να συζητά το ΠΑΣΟΚ και όχι ας μου επιτραπεί ο όρος, πώς θα ξαναστήσουμε ένα παιχνίδι για να ξαναείμαστε στα πράγματα.
Εμένα αυτή η κουβέντα δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε τέτοιο. Ή δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω με την ηγεσία οποιουδήποτε παλιού κόμματος. Υπάρχουν σημεία συνεργασίας και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΔΗΜΑΡ και με τη Ν.Δ. και είναι τα προβλήματα της χώρας.
Δηλαδή είπα χαρακτηριστικά στο συνέδριο και είναι η φράση που θέλω να την ξαναπώ, δεν με ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Με ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της χώρας. Να συζητήσουμε γι’ αυτό. Να συζητήσουμε για όργανα όμως και παρεούλες και πώς θα εκλέξουμε μια καινούργια ηγεσία, αυτό δεν με ενδιαφέρει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ όμως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα Σταύρο ότι είμαστε μια χώρα στην οποία κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Δηλαδή υπάρχει περίσσευμα πολιτικού εγωισμού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παράδειγμα λέω τώρα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση, καλά η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το χρέος. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα εθνικά θέματα. Δεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αντιπολίτευση ούτε αυτή μπορεί να συνεννοηθεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έκανε πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα και αντί να μαζευτούν γύρω από ένα τραπέζι να κάνουν όλοι μαζί την πρόταση, έχουμε 3 – 4 διαφορετικές προτάσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω τι γίνεται όμως. Τα παλιά κόμματα κάνουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με το θέμα της συνεργασίας ή της μη συνεργασίας. Κάποιοι θέλουν να φανούν αδέκαστοι, δεν συνεργάζομαι με κανέναν και θα είμαι μόνος μου και κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το θέμα της συνεργασίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες.
Το θέμα των συνεργασιών εγώ το έβαλα από την αρχή. Θα μπορούσα ως καινούργιος της παρέας να μείνω απ’ έξω και να αρχίζω να πετροβολώ και να πω όλοι κακοί κλπ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο προσοδοφόρο πολιτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πυροβολείς απ’ έξω;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Αυτή την περίοδο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ όμως είπα πριν από τις ευρωεκλογές, ότι η χώρα δεν θα αλλάξει εάν δεν συνεργαστούμε. Εάν δεν υπάρξει μια μικρή και μεγάλη συμμαχία. Αν δεν υπάρξει σε ένα – ένα τα θέματα συνεργασία όμως. Αυτή είναι η διαφορά μου Νίκο.
Δηλαδή δεν λες θα συνεργαστώ με το Νίκο εφ’ όλης της ύλης. Λες τι πρόβλημα έχω λοιπόν; Έχω αυτό το πρόβλημα. Έχω το πρόβλημα της ενέργειας. Έχω το πρόβλημα των ακτών, έχω το πρόβλημα του τουρισμού. Εκεί λοιπόν να έρθουμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Αυτό θέλει ο κόσμος και αυτό έχει κάνει και η Ευρώπη. Αυτό είναι το σημαντικό.
Το να συνεργαστούμε στα πλαίσια της ηγεσίας ενός εκτελεστικού γραφείου, το οποίο θα κατανείμει αύριο τα υπουργεία, αν κατορθώσουμε να συνεργαστούμε με το πρώτο κόμμα, είναι μια παλαιοκομματική θέαση στην πολιτική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χρειαζόμαστε μικρές ή μήπως χρειαζόμαστε μεγάλες συμμαχίες σήμερα; Δηλαδή θέλω να πω ότι η χώρα είναι σε μια καμπή. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι.
Μήπως είναι η στιγμή που θα έπρεπε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, τουλάχιστον για δυο τρία βασικά θέματα, όπως το χρέος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είπα και στο συνέδριο και είναι και μια από τις αποφάσεις των συμπερασμάτων ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και γιατί όχι και ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός αύριο που να περιλαμβάνει το 70 – 80% των πολιτικών δυνάμεων της χώρας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η χώρα αυτή θα αλλάξει εάν υπάρξει μια μεγάλη εξουσία και στην κοινωνία και στην κυβέρνηση. Εγώ αυτό που έχω πει από την αρχή, το 51%. Δηλαδή για να αλλάξεις μια χώρα η οποία έχει ποτιστεί από μια παλαιοκομματική συμπεριφορά, δεν αλλάζει με ένα 35% ή ένα 35% δεξιά. Δηλαδή πρέπει να το πιστέψει και η ίδια η κοινωνία. Άρα πρέπει να πάμε σε μια συμμαχία του 51%. Μπορεί να γίνει αυτό σήμερα; Όχι. Θα είναι αιθεροβάμων όποιος πιστέψει ότι μπορεί να γίνει σήμερα. Πώς μπορεί να γίνει όμως;
Το χρέος. Το χρέος δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Δεν αφορά τη Ν.Δ. Δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά το Ποτάμι. Αφορά τα παιδιά μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι εθνικό θέμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αφορά τα παιδιά μας. Θα το πληρώνουμε 70 χρόνια, 50, 90. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι μια εθνική υπόθεση.
Η διαπραγμάτευση λοιπόν του χρέους, το τι θα γίνει με το χρέος, έπρεπε να ήταν εάν είχαμε σοβαρές ηγεσίες στην αριστερά και στη δεξιά, να ήταν η κοινή τους υπόθεση. Ωραία. Παραμερίζουμε όλα τα άλλα και κάνουμε μια διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πάει και διαπραγματεύεται με τους ξένους το χρέος.
Ξέρεις τι θα σου πούνε στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη; ζητάτε ελάφρυνση από τους λαούς της Ευρώπης, γιατί αυτό ουσιαστικά ζητάμε όταν μιλάμε για το χρέος πια δεν μιλάμε για τον κακό τραπεζίτη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί είναι κρατικό πια το χρέος. Έχει διαμοιραστεί στα κράτη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ζητάτε τα κράτη της Ευρώπης να συνεννοηθούν να σας ελαφρύνουν το χρέος και εσείς δεν συνεννοείστε. Τι ζητάτε; Γιατί εάν πάει ο Τσίπρας ζητάει άλλο πράγμα. Εάν πάει ο Σαμαράς ζητάει άλλο πράγμα. Εάν πάει ο Θεοδωράκης –να βάλω κι εμένα- ζητάει άλλο πράγμα.
Και είπαμε ότι η ελάχιστη υπευθυνότητα είναι τα δυο μεγάλα κόμματα, γιατί αυτοί πρέπει να κάνουν την αρχή, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχει μια ευθύνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πάρει μια πρωτοβουλία ο Πρόεδρος. Σωστό. Να πάρουν την πρωτοβουλία και να βρούνε μια διαπραγματευτική ομάδα επιφανών Ελλήνων οικονομολόγων, να πάνε να διαπραγματευτούν από κοινού το χρέος.
Και δεν θα κερδίσει κανείς. Να είναι σαφές ότι εάν κερδίσουμε θα κερδίσουμε όλοι, εάν χάσουμε, θα χάσουμε όλοι. Και δεν γίνεται. Ζούμε μια παραζάλη. Διάβαζα πριν έρθω σε ένα site της λεγόμενης αριστεράς, ξεπουλάνε το ΞΕΝΙΑ. Είμαστε και στο καλοκαίρι. Και πού αναφέρεται; Αναφέρεται στα 8 ερειπωμένα ξενοδοχεία του Κωνσταντινίδη ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα οποία είναι κλειδωμένα, είναι λουκέτο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην καλύτερη περίπτωση είναι κλειδωμένα, γιατί στις άλλες περιπτώσεις ή καταρρέουν, ή παίρνουν κάποιοι τα τούβλα και φτιάχνουν παράγκες ή μένουν μετανάστες κλπ. Είναι 8 ΞΕΝΙΑ στη χώρα που τα βλέπεις και ρημάζει η ψυχή σου, γιατί είναι κοσμήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στα ωραιότερα σημεία της χώρας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς. Γιατί είχαμε τη δυνατότητα, για να εξασφαλίσουμε τουρισμό, βρήκαμε περιοχές φιλέτα και φτιάξαμε ΞΕΝΙΑ. Έχουμε 8 λοιπόν που ρημάζουν.
Και είπε κάποια στιγμή το κράτος, αυτό το κράτος της Ν.Δ. να τα δώσουμε στους ξένους να τα κάνουν μπουτίκ hotel. Και βγαίνουν κάποιοι και λένε ξεπουλάνε το ΞΕΝΙΑ. Τι να το κάνουμε άλλο; Τι να κάνουμε; Να βάλουμε μια μπουλντόζα να μοιράσουμε τα τούβλα;
Αντί να συνεννοηθούμε σε αυτό το ελάχιστο και να πούμε ωραία οι Έλληνες δεν τα θέλουμε τα ΞΕΝΙΑ γιατί φτιάξαμε άλλα ξενοδοχεία, θα τα δώσουμε στο Γερμανό, στο Γάλλο, στον Τούρκο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να έρχεται να ξοδεύει εδώ τα λεφτά του.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να έρχεται να ξοδεύει εδώ. Να μπει. Ακόμη και σε αυτό, το αντιμετωπίζουμε με όρους εμφυλιοπολεμικούς. Δηλαδή οι μεν λένε να τα δώσουμε στους ξένους και οι άλλοι λένε ή ξεπουλάτε την κρατική περιουσία. Δεν γίνεται έτσι. Αυτό πρέπει το παραμύθι να τελειώσει. Δεν μπορεί σε όλα κάποιοι να λένε ναι και δεν μπορούν οι άλλοι να λένε σε όλα όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα ζήτημα που αφορά το Ποτάμι και εσένα προσωπικά είναι ότι από πολλές πλευρές και ιδίως από τα παλαιότερα κόμματα, κατηγορείστε ότι έχετε μια σκόπιμη ασάφεια σε αυτά που λέτε και στην πολιτική σας τοποθέτηση. Δηλαδή δεν λέει βρε παιδί μου ο Θεοδωράκης είμαι κόμμα του κέντρου, ή της κεντροαριστεράς. Δεν τοποθετείτε με ευκρίνεια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό το έγραψε πολύ ωραία ο Πάσχος ο Μανδραβέλης στην Καθημερινή. Τα έγραψε και ο Κούρτοβικ στα ΝΕΑ. Αυτά δεν ισχύουν πια. Δεν ισχύουν σε μια χώρα που καταρρέει, σε μια χώρα που πρέπει να ανορθωθεί, σε μια χώρα που χρειάζεται ουσιαστικά μια επανάσταση. Επανάσταση εννοώ μια πλειοψηφία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά οι ιδεολογίες δεν έχουν καταργηθεί. Δηλαδή το ποιος υπηρετεί για παράδειγμα συμφέροντα των εργαζομένων και ποιος υπηρετεί ….

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ συζητήσιμο στη χώρα μας. Είναι συζητήσιμο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι συζητήσιμο, αλλά μην καταργήσουμε τις ιδεολογίες. Δεν έχουν καταργηθεί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν καταργώ εγώ τις ιδεολογίες. Και αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα ιδεολογική. Μπορούμε να την κάνουμε. Αλλά εγώ λέω κάτι άλλο. Είναι ο ναυαγός. Νάτος ο ναυαγός. Είναι μπροστά μας. Προσπαθεί να επιπλεύσει και εμείς είμαστε στη βάρκα και λέμε να πετάξουμε το αριστερό σωσίβιο ή το δεξιό σωσίβιο;
Να φωνάξουμε ένα δεξιό ναυαγοσώστη ή ένα αριστερό ναυαγοσώστη; Να φωνάξουμε κάποιον που ξέρει μπάνιο, να βγάλει το ναυαγό από τη θάλασσα και όταν πια επανέλθει ο ναυαγός να συζητήσουμε τις επιμέρους ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η διαφορά είναι ότι ορισμένοι πιστεύουμε ότι το ένα από τα δυο δεν είναι σωσίβιο. Για παράδειγμα εγώ πιστεύω ότι το κράτος ως επιχειρηματίας έχει αποτύχει παταγωδώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ το πιστεύω. Εδώ εμφανίζονται όμως, πρόσεξε να δεις το μπέρδεμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να επανακρατικοποιηθούν και όσα έχουν ιδιωτικοποιηθεί εν τω μεταξύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό το λες πολύ σωστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απάντησέ μου σε κάτι δύσκολο όμως. Πότε, από πότε ο κρατισμός είναι αριστερή ιδεολογία; Από πότε;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην Ελλάδα; Από το ’74.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχεις δίκιο, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω; Δηλαδή εάν το δεις με όρους σύγχρονης αριστεράς, ευρωπαϊκής, το να είσαι κρατιστής είναι δεξιό.
Εδώ προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι ο κρατισμός είναι αριστερό. Με αυτούς τους όρους εγώ αρνούμαι να τοποθετηθώ. Γιατί εάν έλεγα σήμερα είμαι αριστερός, θα μου έλεγες είσαι κρατιστής σαν τον Τσίπρα; Θα έπρεπε να δίνω συνέχεια εξηγήσεις. Γι’ αυτό λέω σας χαρίζω το αριστερά και το δεξιά έτσι όπως το έχετε κάνει. Εγώ τοποθετούμαι στον προοδευτικό χώρο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο Ευρωκοινοβούλιο πού θα ενταχθείτε τελικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη Σοσιαλιστική Ομάδα. Ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι με δική μας εθνική εκπροσώπηση. Δηλαδή δεν είμαστε με άλλους μαζί. Είμαστε ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι με τη Σοσιαλιστική Ομάδα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και η εικόνα σας μέχρι τώρα σε εμένα δημιουργεί μια αίσθηση μιας σοσιαλδημοκρατική πατίνα, να το πω έτσι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε, αυτό που προσπαθώ να πω εγώ και φάνηκε και στο συνέδριό μας, είμαστε δυο άνθρωποι στο Ποτάμι. Είναι οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι, οι άνθρωποι δηλαδή που κινούνται ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα η Λυμπεράκη τι σχέση έχει πολιτικά με εσένα βρε Σταύρο; Αυτό εμένα με μπέρδεψε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θες να πάμε στα ονόματα;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Λυμπεράκη κατ’ αρχήν είναι μια γυναίκα που την εκτιμώ πολύ και τη σέβομαι πολύ και ήμουνα απ’ αυτούς που την είχα και στις εκπομπές μου προεκλογικά, όμως τη Λυμπεράκη την έχω στο μυαλό μου τοποθετημένη σε ένα χώρο φιλελεύθερο που μάλιστα σε οικονομικά ζητήματα έχει και μερικές ακραίες φιλελεύθερες θέσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και σε μερικές άλλες απόψεις, δηλαδή αυτές που παρακολουθώ εγώ ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή μου κάνει εντύπωση ότι η Λυμπεράκη αν είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής θα ήταν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών. Δεν μου χωράει στο μυαλό. Δεν μου κάνει insert.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε ότι υπάρχουν οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι και υπάρχουν και οι αριστεροί που πιστεύουν στην αλλαγή, οι αριστεροί μεταρρυθμιστές δηλαδή, που αυτοί μπορούν να κάνουν μια μεγάλη συμμαχία για τη χώρα. Αυτή είναι η άποψή μου.
Εμείς τι κάνουμε; Το Ποτάμι δεν έχει Λυμπεράκη. Το Ποτάμι δεν έχει Ψαριανό. Τι έχει όμως; Το Ποτάμι είναι αυτό που είναι. Ένα κίνημα χωρίς κομματικό παρελθόν. Έχει όμως μια επιτροπή διαλόγου γιατί συνειδητοποιούμε αυτό που σου είπα πριν, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε μόνοι μας τη χώρα.
Εκεί στην Επιτροπή Διαλόγου είναι η Λυμπεράκη, είναι ο Ψαριανός, είναι ο Τατσόπουλος, είναι ο Δανέλλης, είναι άνθρωποι δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ, από τη ΔΗΜΑΡ, από τη Φιλελεύθερη παράταξη επειδή συνειδητοποιούμε ότι πρέπει με όλο αυτό τον κόσμο να έχουμε μια συνεχή συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτή είναι η πρόταση του Ποταμιού.
Ελάτε στην Επιτροπή Διαλόγου όλοι οι άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής διανόησης, της προοδευτικής πολιτικής, να το πω έτσι, να συζητήσουμε για τα προβλήματα της χώρας. Εκεί έχει θέση η Λυμπεράκη. Εκεί έχει θέση ο Ψαριανός.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μικρή διακοπή. Όταν επιστρέψουμε έχω δεκάδες ερωτήματα που έχουν αρχίσει να έρχονται στο διαδίκτυο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε πολλές ερωτήσεις και ρίχνω ατάκτως: Λέει εδώ ο φίλος από το twitter που υπογράφει «κοπρίτης» στο λογαριασμό του: «Ο Στουρνάρας είπε δάνεια μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Συμφωνεί; Και ποια θα είναι η βάση της δικής τους φορολογικής πολιτικής, αν ποτέ έρθει στα πράγματα; Η φιλοσοφία».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δυο ερωτήματα είναι. Για τα δάνεια πραγματικά υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό ακριβώς εμείς είχαμε πει και να επιλεγεί κάπως αλλιώς και ο κεντρικός τραπεζίτης μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό έτσι ώστε να φύγει αυτή η γκριζάδα από το «γιατί αυτή η Τράπεζα δε δανειοδοτεί τον άλλον και δε δανειοδοτεί τον παραπέρα». Δε θα συμφωνήσω όμως απόλυτα μ’ αυτό που λέει γιατί πολλές φορές η αποτυχία είναι ένα προηγούμενο σκαλί για να πετύχει κάποιος. Δηλαδή κάποιος έχει δοκιμάσει, έχει χάσει κάποια λεφτά και θέλει να ξανακάνει μια προσπάθεια.
Πιστεύω και αυτό βέβαια θα το λύσει η κάθε Τράπεζα ξεχωριστά, ότι πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Στο εξωτερικό, σε χώρες που έχουν μεγάλη ανάπτυξη, πρέπει να ξέρεις ότι δεν ενοχοποιούν τόσο πολύ την αποτυχία. Υπάρχει ένα άλλο πτωχευτικό δίκαιο. Εδώ εάν αποτύχεις σε μια επιχείρησή σου, πρέπει να εξαφανιστείς. Αυτό δεν είναι το σωστό. Άλλο να μη μοιράζει λεφτά το κράτος σε ανθρώπους που τα καταπίνουν..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια ας πούμε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, και άλλο να λέμε ότι αν κάποιος αποτύχει δεν πρέπει να ξαναέχει ευκαιρία στην οικονομία. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί και να μιμηθούμε την Ευρώπη. Για τη φορολογία που θέτει είναι δυο τα ζητήματα. Πρώτον, μια φορολογική σταθερότητα που δεν υπάρχει, δηλαδή δε μπορείς κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα να έχεις καινούργιο πλαίσιο.
Δηλαδή οποιοσδήποτε, ακόμα και αγρότης ή περιπτεράς ή τέλος πάντων ακόμα και δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει ένα λογιστικό γραφείο δίπλα του να τον συνοδεύει. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε ένα σταθερό πλαίσιο φορολογικό και βέβαια πρέπει να κατεβάσουμε τους συντελεστές και στους ανθρώπους που εξάγουν, που είναι μια μεγάλη προτεραιότητα της χώρας γιατί από εκεί θα έρθει η δύναμη, αλλά και από τους ανθρώπους που έχουν μόνο πηγή εισοδήματος ένα μισθό.
Εμείς προτείναμε κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει με ανθρώπους του Υπουργείου, εννοώ τεχνοκράτες και μας είπαν ότι είναι σωστό: Πρέπει να καταργηθούν οι Εφορίες για τους μισθωτούς. Πρέπει να καταργηθούν. Δηλαδή να γίνει μια Εφορία σε όλη τη χώρα για τους μισθωτούς, αυτούς που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και όλο το βάρος να δοθεί στον έλεγχο των χρημάτων που φοροδιαφεύγουν.
Δεν είναι δυνατό να παιδεύεται η Εφορία Αμαρουσίου για την υποδιαστολή του συνταξιούχου, για την υποδιαστολή του μισθωτού. Δε γίνεται πουθενά αυτό. Πρέπει ν’ αποσυρθούν λοιπόν όλες οι υποθέσεις που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία εννοώ, των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, πρέπει αυτομάτως να μπαίνουν στο αρχείο. Έτσι δουλεύει.
Θα μου πεις, και αν κάποιος απ’ αυτούς κλέβει; Μα ο έλεγχος ο φορολογικός βασίζεται στη στατιστική. Τι εννοώ: Έχεις 1.000 υπαλλήλους κι έχεις μια φορολογική ύλη εκατομμυρίων. Πρέπει να δεις πού θα τη δώσεις αυτή τη δύναμη των 1.000. Είναι ντροπή, το ότι αυτή η υπόθεση με τα εμβάσματα, τα ξέρεις, δεν έχει λεχθεί ακόμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποτέ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε μπορείς λοιπόν να ψάχνεις τις υποδιαστολές στη φορολογική δήλωση ενός ανθρώπους που παίρνει ένα μισθό και μπορεί να κάνει ένα μικρό λαθάκι, να σπαταλάς όλο το δυναμικό σου εκεί και να μην έχεις δυναμικό για να ελέγξεις τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό, να ελέγξεις αυτούς που κατά κανόνα είχαν λόγο να κλέψουν το κράτος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχονται εδώ διάφορες ερωτήσεις για γρήγορες απαντήσεις. Μία ερώτηση είναι οι
καταγγελίες στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για το πείραγμα στοιχείων σε σχέση με το έλλειμμα του 2009 που μπορεί να μας οδήγησε μεθοδευμένα στο μνημόνιο. Ρωτούν αν πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή για να μάθουμε αν μας οδήγησαν στο μνημόνιο επί σκοπώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να στο πω ευθέως: Πες μου μια Εξεταστική στην Ελλάδα που να έχει βγάλει ένα συμπέρασμα. Θα γίνει μια Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, το κάθε κόμμα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που θα βγουν τρία διαφορετικά..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τρία; Λίγα λες. Για τα υποβρύχια βγαίνουν 12. Δηλαδή η κάθε ομάδα Βουλευτών έχει και μια δική της άποψη. Λοιπόν, πρέπει να φύγουμε απ’ αυτή την ιστορία. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν. Αλλά πιστεύω ότι αν κυνηγάμε συνέχεια την ουρά μας δε θα κοιτάμε μπροστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κοίταξε, αν υπήρξε παραποίηση στοιχείων για να οδηγηθούμε εκεί, δεν είναι μόνο
πολιτικές οι ευθύνες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω αυτό. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να συζητάμε για τι πολιτικές ευθύνες. Και να μη χαθούμε σ’ ένα κυνήγι μαγισσών που δεν οδηγεί πουθενά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σκόπια, όνομα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το είπαμε και στο συνέδριο ότι είμαστε με αυτό που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, των πολιτικών δυνάμεων που λέει, μία ονομασία για τα Σκόπια, γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα, ότι εμείς τα λέμε Σκόπια και οι υπόλοιποι τα λένε Μακεδονία, αυτό είναι το πρόβλημά μας.
Εμείς λοιπόν λέμε, μια ονομασία που θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία». Δηλαδή εμένα το να ειπωθεί Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή κάτι που προσδιορίζει γεωγραφικά το χώρο, κάτι που υποστηρίζει η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος όπως φάνηκαν με τις τελευταίες αποφάσεις, με καλύπτει απόλυτα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτά φίλος αν είναι αλήθεια αυτό που διάβασε στο διαδίκτυο, ότι το συνέδριο του Ποταμιού συμφωνεί με τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Εμείς κάναμε διάφορες ψηφοφορίες ελεύθερες σε μια διαδικασία που περνούσε ο καθένας, είτε παρατηρητής ήταν είτε σύνεδρος και έβαζε διάφορες τελίτσες σε διάφορα ερωτήματα. Αυτό που είπαμε και που είναι και η δική μου άποψη, είναι αποποινικοποίηση της χρήσης ινδικής κάνναβης. Αυτή είναι παλιά άποψη δική μου. Την έχω, βέβαια. Και να σου πω κάτι: Γιατί είμαι με την Καλιφόρνια, γιατί είμαι με την Αμερική. Έχεις δει τι συμβαίνει στην Αμερική πλέον; Το έχουν αποφασίσει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να το συζητούν οι πολιτικοί.
Αυτό λέμε εμείς λοιπόν, ότι δε μπορείς να οδηγείς στη φυλακή έναν χρήστη της κάνναβης, μιλάς γι’ αποποινικοποίηση της χρήσης, κυνηγάς το εμπόριο. Αυτή είναι η σύγχρονη κατεύθυνση σε όλη την Ευρώπη, σε όλο το δυτικό κόσμο. Αυτό λέω κι εγώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ερώτηση από άλλο φίλο για τη θέση του κόμματος, για το γάμο των ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες από ομοφυλόφιλους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να δεις τι συνέβη λοιπόν στο συνέδριο. Στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης, δηλαδή αυτό που λέμε γάμος ομοφυλόφιλων, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων ήταν υπέρ. Και νομίζω ότι εκφράζει και την κοινή αίσθηση που έχει η κοινωνία γι’ αυτό. Στην υπόθεση των παιδιών, οι σύνεδροι μοιράστηκαν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήταν πιο επιφυλακτικοί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, μοιράστηκαν, ήταν 48-47, δε θυμάμαι, μοιράστηκαν. Δηλαδή υπάρχει μια σύγχρονη αναζήτηση στην Ευρώπη στην οποία εκεί πρέπει να πηγαίνουμε. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να πηγαίνουμε σ’ όλα αυτά τα πράγματα με βάση ένα συντηρητικό υπόβαθρο αλλά πώς εξελίσσεται η ζωή. Αντιλαμβάνομαι μερικούς οι οποίοι ανησυχούν για κάποια πράγματα αλλά αφορούν κυρίως το συντηρητικό περιβάλλον που έχουν ζήσει. Η ζωή προχωράει και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα και να έχουν τα ίδια δικαιώματα μ’ εμάς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με ρωτά ένας άλλος φίλος αν το μόνο κριτήριο για μια μετεκλογική συνεργασία θα είναι το ποιο κόμμα είναι πρώτο. «Δηλαδή», γράφει, «κ. Θεοδωράκη αν με μια ψήφο διαφορά κερδίσει η Νέα Δημοκρατία το ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία;».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά τα λέει. Εγώ είπα όμως ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα γιατί έστω με μια ψήφο..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί του δίνει 50 έδρες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Με μια ψήφο να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία το ΣΥΡΙΖΑ..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τον καθιστά προνομιακό συνομιλητή των άλλων κομμάτων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έχει συν 50 έδρες και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο όλη η αντιπολίτευση να ενωθεί να κάνει μια κυβέρνηση. Εγώ λοιπόν είπα ότι ο προνομιακός, δυστυχώς λόγω του εκλογικού συστήματος δυστυχώς συνομιλητής πάντα σε μια εκλογική μάχη, στην Ελλάδα θα είναι αυτός που θα βγει πρώτος. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πούμε σε ποια πράγματα θα συνεργαστούμε, όχι για ποιες θέσεις θα συνεργαστούμε, εννοώ ποιες καρέκλες.
Δηλαδή να δώσουμε στον κόσμο 5, 10, 20 –το 5, 10, 20 εξαρτάται από το ποσοστό σου. Αν έχεις 5% θα είναι λίγο χαζό να πας να επιβάλλεις στον άλλον που θα έχει 30% το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Αν έχεις 10% θα πας να του πεις όμως ότι «κοίτα φίλε, συγκυβέρνηση θα κάνουμε, θα μ’ ακούσεις σε περισσότερα πράγματα». Εμείς πάντως σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο να πούμε τις κυβερνητικές μας προτεραιότητες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως πριν από τις εκλογές θα έχετε δεσμευτεί σε κάποια σημεία συγκεκριμένα που θα τα διαπραγματευθείτε μετεκλογικά..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ πριν και ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι πρώτος. Και να το πω γιατί δεν το έχω ξαναπεί: 21 Σεπτέμβρη θα έχουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου. Ξέρεις, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συζητούν με το Ποτάμι για τα προβλήματα τη χώρα, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με την ημέρα. 21 Λοιπόν Σεπτέμβρη θα βρεθούμε στην Αθήνα και εκεί θα βάλουμε αυτά που εμείς λέμε κυβερνητικές προτεραιότητες γι’ αυτή τη χώρα.
Θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα έρθει η Νέα Δημοκρατία; Θα πρέπει να συζητήσει αυτά τα ζητήματα και με βάση αυτά τα ζητήματα πιθανό να συνεργαστούμε μαζί τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα σε δυο τρία ερωτήματα για την επικαιρότητα των ημερών: Ερώτημα για το νέο νόμο που φαίνεται ότι θα τ’ αλλάξει όλα στα Συνδικάτα. Τα «Νέα» έχουν σήμερα κεντρικό τους θέμα: «Χειρόφρενο στις απεργίες». Το ερώτημά μου είναι αν τα εργασιακά δικαιώματα που βαίνουν διαρκώς μειούμενα τα τελευταία χρόνια του μνημονίου, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το Ποτάμι και πώς το αντιμετωπίζει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν τον ξέρω το νόμο γιατί κανείς δεν τον ξέρει ακόμα, είναι κάποιες πληροφορίες. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ξανασυζητήσουμε. Δηλαδή σου θυμίσω μια μεγάλη υπόθεση που έσκασε επί Γεωργίου Παπανδρέου για τα Συνδικάτα που έπαιρναν λεφτά από το κράτος και από τη ΔΕΗ. Τη θυμάσαι την υπόθεση;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πόσα λεφτά έπαιρναν για να κάνουν συνδικαλισμό; Τι είδους συνδικαλισμό; Όταν το Συνδικάτο επιχορηγείται κυρίως από τον εργοδότη, πρέπει να έχουμε κάποιες απορίες. Γιατί σήμερα χρηματοδοτηθεί το κράτος το Νίκο, για ποιο λόγο, ή το Σταύρο; Πώς θα τον χρησιμοποιήσει αύριο; Άρα το ζήτημα της χρηματοδότησης των Συνδικάτων είναι ανοιχτό για μένα και δε θα πρέπει να είναι κάτι που δε θα συζητήσουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας πούμε ένα στοιχείο που βγάζουν τα «Νέα» σήμερα είναι ότι η απεργία θα γίνεται πια μόνο με 50% συν 1.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοούν; Των εργαζομένων; Των εγγεγραμμένων στο Σωματείο; Υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν γίνει και στο εξωτερικό και θα πρέπει να τις δούμε. Όταν μιλάμε δηλαδή για το black out μιας επιχείρησης, εκεί θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. Δε μπορεί δηλαδή ο ένας, ο δικτάτορας ν’ αποφασίζει εάν θα κλείσει ή όχι μια επιχείρηση.
Εάν μιλάμε για μια καθημερινή απεργιακή κινητοποίηση υπάρχει το Σωματείο το οποίο αποφασίζει. Εάν μιλάμε για πράγματα που αφορούν τη βιωσιμότητα ενός χώρου, βέβαια οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τους εργαζομένους. Και ξέρεις γιατί; Για έναν και μόνο λόγο: Θα πρέπει να ξανανακαλύψουμε το συνδικαλισμό.
Δηλαδή, όπως λέμε ότι υπάρχει μια κρίση της πολιτικής, υπάρχει μια κρίση στου συνδικαλισμού. Υπάρχουν κάποιες ηγεσίες οι οποίες είναι ξεκομμένες, είτε για να υπηρετήσουν το αφεντικό τους είτε για να πολεμήσουν το αφεντικό τους. Δε μ’ ενδιαφέρει εμένα ποια πλευρά διαλέγουν. Γιατί το είδαμε και αυτές τις μέρες.
Υπάρχουν κάποιοι που είναι σαφές ότι είναι ταγμένοι σε κάποια στρατόπεδα, είτε σε κυβερνητικό στρατόπεδο οι μεν, είτε σε αντιπολιτευτικό στρατόπεδο. Ο συνδικαλιστής πρέπει να είναι απέναντι από την πολιτική εξουσία, είτε με τη μεριά της αντιπολίτευσης είτε με τη μεριά της κυβέρνησης. Αυτά λοιπόν θα λυθούν μόνο αν ο κόσμος ξαναμπεί στα Συνδικάτα, να ξαναδημιουργήσουμε δυνατά Συνδικάτα. Εγώ είμαι υπέρ λοιπόν του να υπάρχουν ρυθμισμένα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είμαι υπέρ της απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυριακές: καταστήματα ανοιχτά ή κλειστά τις Κυριακές; Ξεσηκώθηκαν οι έμποροι, ο Πρόεδρος των εμπόρων αποχωρεί από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας γιατί διαφωνεί. Τι λες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικό τουρισμό; ποιες χώρες ανταγωνιζόμαστε τώρα; Την Τουρκία, την Ιταλία, να πάω μόνο στην περιοχή μας και σε λίγο την Αλβανία, τα Τίρανα που αρχίζουν κι έχουν τουριστική κίνηση. Όταν τα μαγαζιά εκεί είναι ανοιχτά, εδώ εσύ θα πεις στον τουρίστα ότι την Κυριακή δε θα ψωνίζει στην Πλάκα; Δε θα ψωνίζει στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης; Όχι.
Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι επειδή τα λεφτά δε φυτρώνουν και δεν πέφτουν από τα δέντρα κι επειδή τα παιδιά μας πρέπει να ορθοποδήσουν και η οικονομία πρέπει να ορθοποδήσει, πρέπει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και χωρίς στερεότυπα, να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Να μη γονατίσουμε βέβαια τις μικρές επιχειρήσεις, να έχουν ένα προβάδισμα, να βάλουμε κάποια εμπόδια στις μεγάλες επιχειρήσεις στο ν’ ανοίγουν, να εξασφαλίσουμε τους μισθούς, αλλά κατ' αρχήν είμαι υπέρ του να έχουμε στις περιοχές που θέλουμε να έχουμε τουρίστες. Πρέπει τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά και την Κυριακή

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Μικρή ΔΕΗ. Ποια είναι η τοποθέτηση του Ποταμιού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει σοβαρή χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει έναν δεύτερο ανταγωνιστή στο θέμα της ενέργειας. Γιατί άκουγα κάποιον κι έλεγε..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια υπάρχει μια θεωρία ότι ο δεύτερο ανταγωνιστής να φέρει τα λεφτά του εδώ να κάνει επενδύσεις, ν’ αγοράσει πλουτοπαραγωγικές ενεργειακές πηγές και όχι να πάρει έτοιμο το μαγαζί από το κράτος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, εγώ ως παλιός Αριστερός είμαι ενάντια στα μονοπώλια. Έτσι δε λέγαμε παλιά; Εγώ λέω όχι στο μονοπώλιο. Θα ήμουν αντίθετος, εάν ή κυβέρνηση έλεγε «πουλάω τη ΔΕΗ στον ιδιώτη». Τι εννοώ: Ν’ αντικαταστήσουμε το κρατικό μονοπώλιο μ’ ένα ιδιωτικό; Όχι βέβαια παιδιά. Γιατί αυτό θα είναι πάλι εις βάρος του καταναλωτή.
Εγώ τι λέω λοιπόν: Ότι πρέπει να πωληθεί ένα τμήμα της ΔΕΗ, να εξασφαλιστούν μερικά πράγματα, μη σε κουράζω τώρα, το τίμημα, οι επενδύσεις, πολύ βασικό, ότι έρχεσαι εδώ για να κάνεις επενδύσεις. Η σταθεροποίηση του οικιακού τιμολογίου, δε μπορείς αύριο να βάλεις όσο θέλεις την κιλοβατώρα. Αυτά πρέπει να εξασφαλιστούν από το κράτος. Αλλά θα πρέπει να έχουμε και ανταγωνισμό στην ενέργεια. Δε θα πρέπει να υπάρχει κανένας τομέας στη χώρα που θα υπάρχει μονοπώλιο. Πρέπει σε όλους τους τομείς, και δες τι έγινε, αυτή την κουβέντα θυμάσαι πότε την είχαμε ξανακάνει; Τότε που λέγαμε για την κινητή τηλεφωνία. Θυμάσαι τότε τις κραυγές;
Είναι δυνατό να δώσουμε λέει σε ιδιώτες; Μα αυτό δεν είναι η ζωή μας; Μέσα από έναν ανταγωνισμό δεν έχουμε εξασφαλίσει καλύτερες τιμές στον ΟΤΕ, στην κινητή τηλεφωνία; Πρέπει να γίνει λοιπόν και στην ενέργεια. Είναι ένα δύσκολο πείραμα, πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί κυκλοφορούν και πολλοί αεριτζήδες οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν απ’ αυτή την υπόθεση. αλλά πρέπει με σοβαρότητα ν’ απελευθερώσουμε την ενέργεια και στη χώρα μας όπως έχει συμβεί και σε όλη την Ευρώπη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά. Μπορώ να κάνω μια δημοσιογραφική ατιμία; Επειδή έβγαλα σήμερα την είδηση από σένα ότι 21 Σεπτεμβρίου θα αναγγελθούν, θ’ αποφασισθούν τα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος πάνω στα οποία θα διαπραγματευθείτε, 22 μπορώ να σ’ έχω εδώ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω. Ευχαριστώ.

Πηγή: Real fm