10 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματα και το κομματικό κράτος τους. Τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι!

To Potami

«Είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να κάνει το Ποτάμι πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε τους ανθρώπους. Για μας όμως δεν είναι πάνω απ’ όλα η εξουσία αλλά οι αρχές και το κατά πόσο θα είμαστε χρήσιμοι σε μια διακυβέρνηση» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων το μέρος από όπου είχε εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία όταν ίδρυσε το Ποτάμι.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Ποταμιού λέγοντας «πρώτον, οι δουλειές και η πάταξη της ανεργίας. Δεύτερον, η σύγκρουση με τη διαφθορά. Τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, γι’ αυτό και προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών. Να μην μπορεί ένας υπουργός με μία υπογραφή να γίνεται πλούσιος. Η τρίτη μας προτεραιότητα είναι η Παιδεία. Αν η χώρα δεν αναβαθμίσει και δεν διορθώσει τα κακώς κείμενα στην παιδεία η κρίση θα ξανάρθει στη χώρα».

Έχοντας φτάσει μερικές μόνο μέρες πριν τις εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα ζήτησε την ψήφο του κόσμου τονίζοντας «Γιατί εμείς λέμε ότι μπορούμε. Τους άλλους τους πληρώσαμε ακριβά. Μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματά τους. Μας κόστισε το κομματικό κράτος τους. Τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι. Είναι παραλογισμός να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πείσουμε τους Έλληνες ότι ένα χρήσιμο Ποτάμι είναι αυτό που θα αλλάξει την πορεία της χώρας».

Τέλος, ο επικεφαλής του κινήματος δεσμεύτηκε απέναντι στον λαό της Κρήτης και της χώρας λέγοντας «To Ποτάμι δεσμεύεται: κανένας νέος φόρος. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο δυναμικά θα αποτρέπουμε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι. Αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να κοπούν οι σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

-Από μικρός σκεφτόμουν γιατί έχει πάρει λάθος δρόμο αυτή η χώρα. Πλέον έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν οι λεγόμενοι παράγοντες και αυτοί που αποφασίζουν πίσω από την πλάτη του κόσμου. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να μπω στην πολιτική. Δεν πιστεύω την πολιτική ως επάγγελμα. Την πιστεύω ως προσφορά στην πατρίδα και αυτή είναι η νοοτροπία που θα πρέπει να επιβάλλουμε στο παλιό πολιτικό σύστημα.

-Με ρωτούν: είσαι ευχαριστημένος από τη θητεία σου ως βουλευτής Χανίων αυτούς τους επτά μήνες; Το Ποτάμι και τα Χανιά είμαστε περήφανοι που δημιουργήθηκε ένα κίνημα που μπόρεσε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτή ήταν η μεγάλη προσφορά του Ποταμιού. Δεν ήρθαμε για να βολέψουμε κάποιους. Αυτό το 6% που πήρε το Ποτάμι είναι πιθανότατα το πιο χρήσιμο 6% στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Η Ελλάδα μέχρι και λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη και βρέθηκε το Ποτάμι για να αναστρέψει αυτή την πορεία.

-Μας κατηγορούν κάποιοι ότι πιέζαμε τον Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία. Όντως τον πιέζαμε. Εκείνος καθυστερούσε γιατί τον απασχολούσαν μόνο τα εσωκομματικά του και τελικά έφερε μια χειρότερη συμφωνία, αφού πρώτα είχαν κλείσει και οι τράπεζες. Εμείς δεν παίρνουμε τίποτα πίσω. Έπρεπε αυτή η συμφωνία να είχε έρθει πολύ νωρίτερα. Στο τέλος ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που καθυστέρησε να φέρει τη συμφωνία αλλά ήταν αργά αφού το κακό είχε γίνει.

-Το Ποτάμι τόλμησε να πει αλήθειες ακόμη και σ’ αυτό το αντιπαραγωγικό debate. To Ποτάμι δεσμεύεται: κανένας νέος φόρος. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο δυναμικά θα αποτρέπουμε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι. Αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να κοπούν οι σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας. Επιπλέον, θα συνδέσουμε τους φόρους στις νέες επιχειρήσεις με τις προσλήψεις. Θα πρέπει να δώσουμε μια μάχη για να νικήσουμε την ανεργία. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Εμείς λοιπόν λέμε, ότι αν τα χρήματα που φέρνεις γίνονται θέσεις εργασίες, τότε θα μειώνεται ο φόρος που θα πληρώνεις. Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ και οι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες να απαλλάσσονται από τον φόρο για μια πενταετία.

-Για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η Δικαιοσύνη να βγάζει γρήγορα αποφάσεις. Γι’ αυτό επιμένουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να δούμε πως θα βελτιώσουμε τη ζωή των μεγάλων χαμένων των μνημονίων.

-Είμαστε μέλος της Ευρώπη, αλλά απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει ότι τα μνημόνια έχουν φέρει στην Ελλάδα ανεργία, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ. Θα πρέπει οι φτωχές οικογένειες να έχουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.

-Πρέπει να βάλουμε μια τάξη, χωρίς να μοιράζουμε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τα πέντε ευρώ στα νοσοκομεία και μείωσε κατά 30 ευρώ τις συντάξεις για να καλύψει το κενό. Λέμε ξεκάθαρα: οι έχοντες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο στα νοσοκομεία. Προφανώς ο άνεργος και αυτός που δεν έχει δεν θα πληρώνει αλλά ο τουρίστας για παράδειγμα δεν μπορεί να μην πληρώνει στα Ελληνικά νοσοκομεία.

-Το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι μεγάλο. Οι κομματικοί στρατοί στο Δημόσιο όμως είναι τεράστιοι. Όσο περνάει από το χέρι θα μειώσουμε τους κομματικούς στρατούς στο Δημόσιο. Ίσως αυτό είναι που φοβούνται οι αντίπαλοί μας.

-Είπαμε ότι πρέπει να καταργηθούν οι πολεοδομίες γιατί εκτός από άνδρο διαφθοράς είναι και άνδρο γραφειοκρατίας. Πρέπει με σταθερά βήματα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις. Υπάρχει η ευθύνη του πολιτικού μηχανικού που πρέπει να ενισχυθεί.

-Πολλές φορές τα κόμματα μοιάζουν να είναι ενωμένα απέναντι στο Ποτάμι. Σκεφτείτε γιατί γίνεται αυτό. Γιατί το Ποτάμι είναι εχθρός αυτού που ενώνει όλο το πολιτικό σύστημα. Και τι τους ενώνει; Το να χρησιμοποιούν το κράτος προς όφελος του κόμματος. Τα σχολεία μας ανοίγουν με τεράστιες ελλείψεις και μέχρι το παρά πέντε οι κ.κ. Κουράκης και Παππάς έκαναν αποσπάσεις δικών τους ανθρώπων. Γιατί ήθελαν πριν από τις εκλογές να έχουν τακτοποιήσει το κομματικό στρατό τους.

-Ρώτησαν την κ. Γεννηματά για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες και απάντησε ότι όλα τα κόμματα χρωστάνε. Τα παλιά κόμματα χρωστάνε και όχι το Ποτάμι. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι καταχρεωμένα στους τραπεζίτες. Εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες. Δεν το χρειαζόμαστε. Γιατί εμείς δεν φτιάχνουμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα, για να έχουμε ανάγκη τον κάθε τραπεζίτη και τα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς θα πολιτευτούμε με διαφορετικό τρόπο. Για κανέναν λόγο σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν θα πάρουμε τα λεφτά του ελληνικού λαού για να συντηρούμε γραφεία.

-Το Ποτάμι έχει πει ότι κανένας βουλευτής δεν θα παίρνει σύνταξη από τη Βουλή. Ο βουλευτής θα πρέπει να έχει δύο συνεχόμενες θητείες και τέσσερις συνολικά στη ζωή του. Υπάρχουν νεότεροι άνθρωποι, νέα μυαλά για να διαδεχθούν τους βουλευτές. Τολμάμε και λέμε: όχι αιώνιοι βουλευτές.

-Λέμε ακόμη ότι οι προσλήψεις και οι διορισμοί πρέπει να γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δεν θα επιλέγει ποιος θα διορίζεται το κόμμα, αλλά μια ανεξάρτητη Αρχή. Πρέπει να μειώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν για τα κόμματα. Ένα ολόκληρο δημόσιο δουλεύει για το κόμματα και τους βουλευτές. Εμείς δεν το προτείναμε απλώς, αλλά το κάναμε πράξη. Δεν πήραμε καν αυτούς που μας αναλογούσαν. Δεν θα συνηγορήσουμε να δουλεύει ένα ακόμη Δημόσιο για τα κόμματα.

-Ζητάμε επίσης μείωση των επιχορηγήσεων στα κόμματα. Δεν καταλαβαίνουμε πως μπορούν και κάνουν προεκλογικό αγώνα με τόσα εκατομμύρια. Εμείς πέρυσι δαπανήσαμε 300.000 ευρώ και δημοσιοποιήσαμε όλα μας τα οικονομικά στοιχεία στο ίντερνετ. Και το που τα βρήκαμε και το που τα ξοδέψαμε. Κανένας άλλος δεν το έκανε. Οι του ΣΥΡΙΖΑ που καμώνονται ότι συγκρούονται με τα συμφέροντα που βρίσκουν τα λεφτά γι’ αυτόν τον πολυδάπανο και πολυτελή προεκλογικό αγώνα τους;

-Είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να κάνει το Ποτάμι πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε τους ανθρώπους. Για μας όμως δεν είναι πάνω απ’ όλα η εξουσία αλλά οι αρχές και το κατά πόσο θα είμαστε χρήσιμοι σε μια διακυβέρνηση. Θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει ο κ. Μεϊμαράκης: με ποιους θα κυβερνήσει; Μ’ αυτούς που έκαναν τα λάθη και απομακρύνθηκαν από την εξουσία; Και αντίστοιχα θα πρέπει να απαντήσει και ο κ. Τσίπρας. Ομολόγησε ότι έχει κάνει λάθη, αλλά επιβραβεύει τα λάθη του. Τον κ. Μπαλτά που διέλυσε την Παιδεία ο κ. Τσίπρας τον τοποθέτησε επικεφαλής λίστας επιβραβεύοντάς τον. Το ίδιο και την κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.

-Το πρόβλημα με την προσφυγιά είναι μεγάλο και ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Οι πόλεμοι έχουν ξεσπιτώσει κόσμο και είμαστε υποχρεωμένοι ως Ευρώπη να τους παρέχουμε φροντίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόβλημα αυτό είναι ολόκληρης της Ευρώπης και πρέπει η Ευρώπη να βρει λύσεις. Οι πρόσφυγες πρέπει να πηγαίνουν εξ αρχής σε σίγουρες «φωλιές». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να θρέψει τους μετανάστες όλου του κόσμου. Θα πρέπει γενναία και έντιμα η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, να κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ελέγχονται οι μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα έχει σύνορα, θα φροντίσει μεν ως ευρωπαϊκή χώρα τους πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί να μείνει και απροστάτευτη στις μεταναστευτικές ροές.

-Για όλους αυτούς του λόγους πρέπει να σκεφτούμε και να φωνάξουμε ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά» η χώρα πρέπει να σκεφτεί «πρώτη φορά στα σοβαρά». Πρέπει να περιορίσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αναγκαστούν μετά τις εκλογές να ρωτήσουν το Ποτάμι τι πρέπει να γίνει και το Ποτάμι θα είναι αυτό που θα τους πει.

-Βασικός μας στόχος μας είναι η αποτροπή νέων εκλογών. Δεν μπορεί κάθε φορά που ο Τσίπρας νιώθει αδυναμία να πηγαίνει σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Και βέβαια χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας. Το Ποτάμι θέτει ως όρο το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι μικρό και να μην περιλαμβάνει τους παλιούς πολιτικούς. Προφανώς κάποιοι έχουν κάνει και πράγματα σωστά, όμως ο κορμός μιας νέας κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελείται από νέα πρόσωπα.

-Οι προτεραιότητες μας είναι τρεις: πρώτον, οι δουλειές και η πάταξη της ανεργίας. Δεύτερον, η σύγκρουση με τη διαφθορά. Τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, γι’ αυτό και προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών. Να μην μπορεί ένας υπουργός με μία υπογραφή να γίνεται πλούσιος. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε τους παλιούς ολιγάρχες με κάποιους άλλους νέους ολιγάρχες όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι στην Ελλάδα θα αλλάξει μόνο αν αλλάξουμε θεσμούς. Η τρίτη μας προτεραιότητα είναι η Παιδεία. Αν η χώρα δεν αναβαθμίσει και δεν διορθώσει τα κακώς κείμενα στην παιδεία η κρίση θα ξανάρθει στη χώρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει η έδρα των κλασικών σπουδών στην Ευρώπη. Να έρχονται εδώ φοιτητές απ’ όλη την Ευρώπη;

-Μπορούμε να τα κάνουμε αυτά; Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Τους άλλους τους πληρώσαμε ακριβά. Μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματά τους. Μας κόστισε το κομματικό κράτος τους. Τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι. Είναι παραλογισμός να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πείσουμε τους Έλληνες ότι ένα χρήσιμο Ποτάμι είναι αυτό που θα αλλάξει την πορεία της χώρας. Γιατί αν δεν γίνουν αλλαγές σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για τέταρτο μνημόνιο. Αν δεν μπούμε εμείς στη μέση, ένα ισχυρό Ποτάμι, η χώρα θα πηγαίνει από μνημόνια σε μνημόνια, ενώ θα μπορούσε να πάει μπροστά με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

- Η μεγάλη αγωνία ενός τόπου δεν πρέπει να είναι πως θα μοιράσει τη φτώχεια αλλά πώς θα δημιουργήσει πλούτο. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δυνατές επιχειρήσεις με κανόνες και νόμους, ότι πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που θα επενδύσουν στη χώρα και δεν θα φεύγουν. Δεν είμαστε οι απερίσκεπτοι που μιλούν για το πώς θα διαχειριστούμε τη φτώχεια. Είμαστε ένα προοδευτικό κίνημα λογικής που λέει σημασία έχει να παράγουμε πλούτο σα χώρα για να μπορούμε να μαλώνουμε μετά για το πώς θα τον μοιράσουμε. Η κοινωνική δικαιοσύνη έρχεται μόνο όταν υπάρχει πλούτος.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σας. Ωραία τα έχετε καταφέρει. Στέλνετε εμένα στα debate και εσείς είσαστε στα Χανιά. Ποιος μου είπε να πάω; Ποιος μου είπε να πάω. Νομίζω ότι τα Χανιά μου είπανε να πάω, γιατί αλλιώτικα δεν θα ξεμπερδέψουμε με το παλιό και με τα σκουριασμένα μυαλά.

Ξέρεις από πολύ μικρός και νομίζω όχι μόνο εγώ, σκεφτόμουνα συνέχεια γιατί πηγαίνει λάθος αυτή η χώρα. Γιατί τα πράγματα τα λογικά δεν γίνονται. Γιατί συνέχεια υπάρχουν οι παράγοντες, υπάρχουν αυτοί που αποφασίζουν πίσω από την πλάτη του κόσμου. Κι αυτό με έκανε να νιώθω δυσάρεστα και με έκανε να μη χαίρομαι αυτά που κέρδιζα. Αυτός ήταν ο λόγος φίλε μου που κάποια στιγμή είπα ότι πρέπει να μπω στην πολιτική, να προσφέρω όσο μπορώ μερικά χρόνια και μετά να φύγω και να δώσω τη θέση μου σε κάποιον άλλον.

Γιατί όπως σας έχω πει από την πρώτη φορά που ήρθα εδώ στα Χανιά, εγώ δεν  πιστεύω την πολιτική ως επάγγελμα. Την πιστεύω την πολιτική ως προσφορά στην πατρίδα. Έρχεσαι, προσφέρεις και φεύγεις και αυτό θα πρέπει να επιβάλουμε και στο παλιό πολιτικό σύστημα των αιώνιων πολιτικών, των αιώνιων βουλευτών.

Ήρθα εδώ να ξεκαθαρίσουμε μερικές εκκρεμότητες και να λύσουμε μερικές απορίες, γιατί από τα Χανιά νιώθω πιο άνετα να στείλω μερικά μηνύματα στους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Υπάρχει ένα ερώτημα που κάποιοι από εσάς μου το κάνετε και πολύ συχνά μου το κάνουν και κάποιοι δημοσιογράφοι. Μου λένε είσαι ευχαριστημένος Θεοδωράκη από την θητεία σου ως βουλευτής Χανίων εδώ και 7 μήνες; Τι πρόσφερες στα Χανιά; Κάποιοι μου το λένε για να προσπαθήσουν να πούνε ότι μπορούσα να κάνω παραπάνω. Το αντιλαμβάνομαι.

Θέλω να τους δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση. Εγώ, το Ποτάμι και τα Χανιά είμαστε υπερήφανοι που δημιουργήθηκε ένα κίνημα που μπόρεσε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, γιατί η μεγάλη προσφορά του κινήματός μας, η μεγάλη προσφορά του Ποταμιού ήταν αυτή. Δεν ήταν και δεν ήθελε να είναι, να βολέψει κάποιους από την πόλη των Χανίων, ή από την Κίσσαμο, ή από τα χωριά μας.

Η μεγάλη προσφορά μας ήταν να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτή  η προσφορά ήταν η τεράστια προσφορά ενός μικρού κόμματος. Το είπα και θα το ξαναπώ και ας κρίνουν μερικοί την αλήθεια. Ότι αυτό το 6% που πήρε το Ποτάμι, ίσως να ήταν το πιο χρήσιμο 6% στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.

Και εάν θεωρούν κάποιοι ότι η τύχη της χώρας ήταν δεδομένη και ότι θα μέναμε στην Ευρώπη, να τους πω από εδώ, ότι είναι γελασμένοι. Η Ελλάδα μέχρι και την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη. Και βρέθηκε το Ποτάμι να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων.

Και να σας πω πως. Ο Τσίπρας ένιωθε ότι χάνει το κόμμα του. Ένιωθε ότι χάνει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό. Και τα παλιά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. φαινόταν ότι έβλεπαν ότι ήρθε η στιγμή να πάρουν την εκδίκησή τους. Να μη στηρίξουν, να σφυρίξουν αδιάφορα.

Εκεί βγήκε το Ποτάμι και είπε θαρραλέα το βράδυ μετά το δημοψήφισμα, ότι αν ο Τσίπρας υπογράψει ότι το όχι είναι ναι, αν ο Τσίπρας υπογράψει ότι πάνω απ’ όλα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, εμείς θα τον στηρίξουμε. Και αυτή η απλή, συγκεκριμένη αλήθεια του Ποταμιού αντέστρεψε τις εξελίξεις και αποφάσισε το πολιτικό σύστημα να δώσει ενωμένο τη μάχη για να παραμείνουμε στην Ευρώπη.

Κάπως έτσι κατορθώσαμε να μείνουμε στην Ευρώπη. Και κάποια στιγμή η ιστορία θα τα γράψει. Κατηγορούν κάποιοι αντίπαλοί μας, κατηγορούν αυτοί εμάς ότι πιέζαμε τον Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία. Ότι πιέζαμε τον Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία. Και εμείς λέμε όντως πιέζαμε τον Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία. Και ξέρετε γιατί; Το είπε πριν από μερικές μέρες σε ένα κομματικό ραδιόφωνο, «εάν έχω κάνει ένα λάθος, λέει, είναι ότι καθυστέρησα να φέρω τη συμφωνία στη χώρα. Και ότι αυτή η συμφωνία ήρθε μετά το κλείσιμο των τραπεζών».

Μα, αυτό είναι αυτό που λέγαμε εμείς τον Απρίλη, το Μάη, τον Ιούνη, ότι όσο καθυστερείς, τόσο χειρότερη συμφωνία θα φέρεις. Και έφερε μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που μπορούσε να φέρει όταν εμείς του είχαμε ζητήσει.

Έφερε μια συμφωνία αφού είχαν κλείσει οι τράπεζες, αφού η Ελλάδα έχει χάσει κάποια δισεκατομμύρια από το τραπεζικό της σύστημα. Αφού χαθήκανε και εξανεμίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Και  όταν λέμε οι μετοχές των τραπεζών, εννοούμε τα λεφτά του ελληνικού λαού που θα δοθούν αύριο, τον Οκτώβρη στην ανακεφαλαιοποίηση.

Εμείς λοιπόν δεν παίρνουμε τίποτα πίσω από αυτό που είχαμε πει. Έπρεπε αυτή η συμφωνία να έρθει πολύ νωρίτερα. Και εάν είχε έρθει πολύ νωρίτερα δεν θα είχαμε ζήσει όλο αυτό που ζήσαμε το ξεφτίλισμα της χώρας με τα capital controls και με τις κλειστές τράπεζες. Και σαν εικόνα τους συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν τα 60 ευρώ, αλλά και σαν εικόνα στο εξωτερικό, μια χώρα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με κλειστές τις τράπεζες.

Τι κάνουμε τώρα; Και εγώ θέλω να φτάσω κατευθείαν γιατί μπορεί να έχουμε και το χρόνο μετά να συζητήσουμε ίσως επιμέρους απορίες. Τι κάνουμε τώρα; Και να σας πω εγώ τις δικές μας απόψεις γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έχουν προσχωρήσει στη μεγάλη ιδέα του Βαρουφάκη στη δημιουργική ασάφεια. Θα τους ακούσατε και χθες στο debate καμία συγκεκριμένη πρόταση. Καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Εκθέσεις ιδεών, καλά θα πάμε, υποσχέσεις. Το Ποτάμι τόλμησε, ακόμα και σε αυτό το αντιπαραγωγικό πλαίσιο συζήτησης να βάλει μερικές αλήθειες, τις οποίες θα επαναλάβω κάποιες από αυτές εδώ από τα Χανιά. Το Ποτάμι δεσμεύεται, κανείς νέος φόρος στην ελληνική οικονομία. Το Ποτάμι όσο δυνατό είναι τόσο θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπούνε νέοι φόροι από τον Οκτώβρη.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γλιτώσει το κράτος λεφτά κόβοντας κάτι από τα ρετιρέ της εξουσίας. Είμαστε μια χώρα με τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες. Είμαστε μια χώρα με εκατοντάδες οργανισμούς εποπτευόμενους από το κράτος. Όλα αυτά υπάρχουν για ένα λόγο, για να θρέφουν το κομματικό κράτος. Για να θρέφουν μέχρι χθες τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα τα παιδιά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Κανείς νέος φόρος.

Και θα συνδέσουμε τους φόρους στις νέες επιχειρήσεις με ένα απλό στοιχείο. Με τις προσλήψεις. Θα πρέπει δηλαδή να δώσουμε μια μάχη να νικήσουμε την ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα και η ανεργία θα νικηθεί εάν υπάρχουν επενδύσεις. Αν εισρεύσει χρήμα στη χώρα.

Λέμε λοιπόν ότι έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο όπου τα λεφτά που φέρνεις, τα λεφτά που κερδίζεις, εάν γίνονται θέσεις εργασίας, τότε ναι πληρώνεις λιγότερους φόρους. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις των νέων, είπαμε ότι θα πρέπει για πέντε χρόνια να μην έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από το ΦΠΑ. Το έχουν κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες λύσεις αρκεί να έχουμε τη θέληση, τη μελέτη και τους ανθρώπους για να επιβάλουμε αυτές τις λύσεις.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία είναι τραγικά. Στην Ελλάδα έχουμε απευθείας ξένες επενδύσεις 3 δισεκατομμύρια. Στο Ισραήλ 12. Και ακόμη και στην Ουγγαρία που ξεκίνησε πολύ πιο μετά από εμάς, 5. Έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα; Εμείς λέμε ότι έχουμε. Έχουμε εάν έχουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, εάν έχουμε μια δικαιοσύνη η οποία θα βγάζει γρήγορα αποφάσεις.

Γι’ αυτό επιμένουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη ροή, την εξέλιξη αυτού του τόπου. Να σας πω κάτι όμως. Πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη από τον Οκτώβρη, από τις 21 Σεπτέμβρη για την ακρίβεια, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να απαλύνουμε λίγο τη ζωή των χαμένων των μνημονίων.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν πολλά στα μνημόνια. Και είναι οι άνεργοι και είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Πρέπει να σκεφτεί το πολιτικό σύστημα τι μπορεί να κάνει για τους χαμένους των μνημονίων.

Να σας πω για τους ανέργους. Υπάρχει αυτή που λέμε κυκλική ανεργία. Η ανεργία δηλαδή που δεν οφείλεται στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, αλλά που οφείλεται στη λιτότητα. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη Σοσιαλιστική Ομάδα, με τη Γαλλική κυβέρνηση που το έχει θέσει το θέμα, η κυκλική ανεργία να είναι υποχρέωση της Ευρώπης.

Το είπα και χθες, είμαστε στην Ευρώπη. Είμαστε στην Ευρώπη. Θα στηρίξουμε την Ευρώπη, αλλά απαιτούμε από την Ευρώπη να καταλάβει ότι στην Ελλάδα τα μνημόνια, η λιτότητα έχουν φέρει μεγάλη ανεργία, μεγάλη μαύρη εργασία και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να το αντιμετωπίσει και μπορεί να το αντιμετωπίσει γιατί δεν είμαστε μόνοι. Σας είπα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η γαλλική κυβέρνηση και οι Ιταλοί, έχουν θέσει ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κυκλικής ανεργίας.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που προτείναμε. Θα πρέπει οι φτωχές οικογένειες, δεν είναι θέμα επιδομάτων που κάποια στιγμή δίνονται και κάποια στιγμή δεν δίνονται. Εμείς λέμε πολύ απλά, πολύ ευρωπαϊκά, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις φτωχές, απολύτως φτωχές οικογένειες.

Δεν είναι τεράστια τα ποσά, όπως μπορεί να το εμφανίζουν κάποιοι. Είναι 1,5 δισεκατομμύριο και είναι απόλυτη προτεραιότητα του κράτους να δώσει μια λύση. Σας είπα σε αυτούς που είναι απολύτως στην ανάγκη του κράτους.

Θεωρούμε ότι πρέπει να βάλουμε μια τάξη και στο μυαλό μας και κυρίως στα πράγματα, χωρίς να μοιράζουμε καθρεφτάκια στους πολίτες. Είδατε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Έκοψε λέει το εισιτήριο στα νοσοκομεία. Έκοψε τα 5 ευρώ και κάποιοι πιθανόν και εδώ από τα χωριά μας να πανηγύρισαν. Και αντιστοίχως έβαλε 30 ευρώ σε κάθε σύνταξη για να καλύψει το ποσό που έχασε από τα νοσοκομεία.

Εμείς τολμάμε και το λέμε, πρέπει στα νοσοκομεία αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν εισιτήριο. Βεβαίως οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν εισιτήριο, αλλά αυτός που έχει τη δυνατότητα πρέπει να πληρώνει εισιτήριο. Ο τουρίστας που έρχεται να κάνει διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνει εισιτήριο στα ελληνικά νοσοκομεία. Το είπαμε. Το προσπαθήσαμε το καλοκαίρι. Αλλά οι ιδεοληψίες και οι τίτλοι να μοιράσουν δηλαδή κάποια καθρεφτάκια στους πολίτες, δεν άφησαν το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια δυο τρεις ουσιαστικές πρακτικές κινήσεις.  Και έτσι τα νοσοκομεία διαλύονται.

Μου λένε, θέλετε να μειώσουμε το δημόσιο; Εμείς λέμε το εξής: δεν είναι μεγάλο το ελληνικό δημόσιο. Είναι πολύ μεγάλοι όμως οι κομματικοί στρατοί στο ελληνικό δημόσιο και εμείς όσο περνάει από το χέρι μας και ανάλογα τη δύναμή μας θα μειώσουμε τους κομματικούς στρατούς στο ελληνικό δημόσιο. Θα περιορίσουμε την επίδραση των κομμάτων, θα περιορίσουμε τα ρετιρέ της εξουσίας. Και ίσως αυτό είναι και αυτό που φοβούνται οι αντίπαλοί μας.

Είπαμε συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και τα έχουμε επεξεργαστεί. Είπαμε και ξάφνιασε πολλούς, ότι πρέπει να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Το επαναλαμβάνουμε. Πρέπει να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Πέρα από το ότι είναι άντρο διαφθοράς και έχει αποδειχθεί, είναι μια απόλυτη γραφειοκρατική διαδικασία που θρέφει ένα σύστημα, αλλά εμποδίζει την κοινωνία.

Υπάρχουν τρόποι. Υπάρχει η ηλεκτρονική ανάρτηση, υπάρχει ευθύνη του μηχανικού η οποία θα είναι απόλυτη και υπάρχει βέβαια ένα ελεγκτικό σώμα που θα ελέγχει και θα επιβάλει τους κανόνες. Πρέπει όμως με σταθερά, αλλά αποφασισμένα και τολμηρά βήματα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις.

Προσέξτε τώρα. Παρακολούθησα και εδώ, παρακολουθώ κάποιες στιγμές αυτά που λένε οι αντίπαλοί μας, αυτά που λένε κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι μαζί μας και βλέπω ότι υπάρχει πολύ μένος για το Ποτάμι. Τους ενώνει. Οι αντίπαλοί μας ενώνονται σε μια κριτική απέναντι στο Ποτάμι. Θα δείτε ότι τις περισσότερες φορές τα κόμματα, μοιάζουν να είναι ένα απέναντι στο Ποτάμι, να λένε συνέχεια τα ίδια πράγματα, ότι δεν έχουμε θέσεις, ότι δεν έχουμε ιδεολογία, ότι δεν έχουμε ανθρώπους. Αυτά λένε.

Θέλω να σκεφτείτε γιατί γίνεται αυτό και θα σας πω εγώ γιατί γίνεται. Γιατί το Ποτάμι είναι εχθρός σε αυτό που ενώνει όλο το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό που ενώνει όλο το πολιτικό σύστημα είναι να χρησιμοποιούν το κράτος προς όφελος του κόμματος. Τα ίδια έκανε το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια έκανε η Ν.Δ., τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχολεία μας ανοίγουνε με τεράστιες ελλείψεις σε δασκάλους, σε καθηγητές και μέχρι το παρά πέντε ο κ. Κουράκης και ο κ. Μπαλτάς κάνανε τις αποσπάσεις των δικών τους ανθρώπων, κάνανε τις περισσότερες χιλιάδες αποσπάσεις που έχουν γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια. Γιατί ένα ήταν το ενδιαφέρον τους, μία ήταν η ανάγκη τους, πριν τις εκλογές να έχουν τακτοποιήσει τον κομματικό τους στρατό.

Εμείς λοιπόν που από την αρχή είπαμε ότι μεγάλος αντίπαλός μας είναι το κομματικό κράτος, οι κομματικοί μηχανισμοί, είμαστε ο εχθρός τους γι΄ αυτό μας πολεμούν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε χθες η κα Γεννηματά, την ακούσατε, της είπαν για τα εκατομμύρια που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες, γι΄ αυτές τις εκκρεμότητες και τις μαύρες τρύπες και είπε: Όλα τα κόμματα τα ίδια προβλήματα έχουν.

Όλα τα παλιά κόμματα έχουν τα ίδια προβλήματα, όλα τα κόμματα δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι καταχρεωμένοι στους τραπεζίτες και δεν είναι καταχρεωμένοι στους τραπεζίτες, κλέβουν τα λεφτά από τον ελληνικό λαό γιατί αποφασίστηκε ένα μεγάλο μέρος των χρεών των κομμάτων να πληρωθεί ξανά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δε θα το πουν όμως στα μέσα, δε θα το πουν οι Δημοσιογράφοι, γιατί υπάρχει η συνωμοσία της σιωπής, υπάρχει τι; Ότι το κομματικό σύστημα πρέπει να τραφεί. Εμείς λοιπόν αυτό το νέο κίνημα που ξεκίνησε από κάποιους πατριώτες, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες, ούτε ένα ευρώ από τους τραπεζίτες.

Και να σας πω γιατί δεν έχει πάρει, γιατί δεν το χρειάζεται και το ξέρετε γιατί δεν το χρειάζεται, γιατί πόσο καιρό μου ζητάγατε και πέρυσι και στο Ρέθυμνο μου ζητάνε και στον Άγιο Νικόλαο μου ζητάνε να φτιάξουμε γραφεία και τους λέω εμείς δε θα φτιάξουμε γραφεία, γιατί αν φτιάξουμε γραφεία θα έχουμε ανάγκη τον κάθε τραπεζίτη και θα έχουμε ανάγκη το κάθε συμφέρον να ζητάμε λεφτά συνεχώς για να συντηρήσουμε αυτά τα γραφεία.

Το Ποτάμι λοιπόν δε θα έχει γραφεία σε όλη την Ελλάδα, θα πολιτευτούμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά για κανένα λόγο σε μια περίοδο κρίσης δε θα πάρουμε τα λεφτά του ελληνικού λαού για να κάνουμε εμείς γραφεία αραχνιασμένα απλώς για να έρχονται κάποιοι να γράφονται σε κάποιες καταστάσεις και να περιμένουν κάποια στιγμή ένα ρουσφέτι.

Είναι μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει από το παλιό πολιτικό σύστημα, είναι μεγάλη η απόσταση και δεν το λέω έτσι, θα σας πω μερικά πράγματα. Τι λέμε; Το οποίο επίσης τους εκνεύρισε όλους. Είπαμε ότι ο Βουλευτής δεν παίρνει σύνταξη από τη Βουλή, ο Βουλευτής πρέπει να παίρνει σύνταξη από το επάγγελμά του.

Ο βουλευτής πρέπει να έχει δύο θητείες, δύο συνεχόμενες θητείες και άντε επειδή είναι τόσο καλός κάποια στιγμή να πούμε τέσσερις σε όλη τη ζωή του, αλλά δεν μπορεί να κυβερνιέται η χώρα από κάποιους αιώνιους Βουλευτές που θεωρούν ότι δεν μπορεί να κάνει ο τόπος, δεν μπορούν να κάνουν τα Χανιά χωρίς αυτούς.

Όχι, υπάρχουν νεώτεροι, υπάρχουν καινούριοι, υπάρχουν νέα μυαλά να διαδεχτούν τους Βουλευτές και αύριο να διαδεχτούν και τον Θεοδωράκη. Εμείς τολμούμε λοιπόν και λέμε όχι αιώνιοι Βουλευτές.

Λέμε επίσης για να μειώσουμε την αξία του κόμματος, έτσι; Λέμε ότι οι προσλήψεις οι διορισμοί ακόμα και των στελεχών γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δεν επιλέγει το κόμμα, επιλέγει μια Ανεξάρτητη Αρχή. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική των κομματικών προσλήψεων.

Πρέπει να μειώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν για τα κόμματα. Τους το είπαμε και ανατριχιάζουν, δεν το θέλουν. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι άλλο ένα δημόσιο δουλεύει για τα κόμματα και τους Βουλευτές. Εμείς λοιπόν δεν το προτείναμε μόνο γι΄ αυτούς, εμείς το κάναμε πράξη.

Εμείς δεν πήραμε δεν αποσπάσαμε τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορούσαμε να αποσπάσουμε. Δεν αποσπάσαμε στα γραφεία μας αργόσχολους απλώς για να έχουμε κομματάρχες στα Χανιά ή σε άλλες πόλεις. Πήραμε τους ελάχιστους ανθρώπους, για να δουλεύει λίγο το κίνημα, αλλά για κανένα τρόπο δε θα συνηγορήσουμε να δουλεύει ένα δημόσιο παράλληλα στα άλλα κόμματα και ζητάμε κι απ΄ τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο.

Και βέβαια ζητάμε μείωση των επιχορηγήσεων στα κόμματα, να μειωθεί ακόμα περισσότερο το χρήμα που ρέει προς τα κόμματα. Δεν καταλαβαίνουμε πως μπορούν και κάνουν με κάποια εκατομμύρια προεκλογικούς αγώνες, από πού; Από το κράτος, από τις τράπεζες, από κάποιους που τους βοηθούν.

Εμείς πέρυσι κάναμε έναν προεκλογικό αγώνα με 300 χιλιάρικα. Δημοσιεύσαμε όλα τα στοιχεία στο internet, τα στοιχεία και που τα βρήκαμε τα λεφτά και που τα ξοδέψαμε τα λεφτά. Αυτοί ξοδέψανε εκατομμύρια, τα τρία τουλάχιστον κόμματα, τα τρία παλιά κόμματα και δεν έχουν δώσει ούτε λογαριασμό σε κανέναν, καμία ανακοίνωση.

Και μπαίνεις στο Ποτάμι και σου λέμε επακριβώς ποιοι μας δίνουν τα λεφτά και που ξοδεύουμε τα λεφτά και αυτό να επιβάλλετε να σας απαντήσουν οι φίλοι σας του ΣΥΡΙΖΑ που καμώνονται δήθεν ότι συγκρούονται με τα συμφέροντα. Που βρίσκουν τα λεφτά γι΄ αυτούς τους προεκλογικούς αγώνες; Που βρίσκουν τα λεφτά για να αφισοκολλούν σε όλη την Ελλάδα; Που βρίσκουν τα λεφτά γι΄ αυτή την πολυτέλεια που έχει ο προεκλογικός τους αγώνας; Να μας απαντήσουν.

Εμείς τι λέμε λοιπόν; Λέμε το πολύ απλό: Χωρίς το Ποτάμι το παλιό σύστημα θα κάνει πάλι τα ίδια, γι΄ αυτό βιάστηκε ο κ. Τσίπρας να πει θέλω τους ΑΝΕΛ, να νοιώθω μία σιγουριά. Το μοίρασμα έχει γίνει. Ξέρουμε τι θέλει, ξέρουμε τι θέλουμε κι εμείς, τελειώσαμε. Υπάρχει μια προτίμηση, το παλιό με το παλιό.

Εμείς λοιπόν λέμε στον ελληνικό λαό να βάλει ένα φρένο σε αυτόν τον παραλογισμό, να τους ψαλιδίσει, να τους περιορίσει και να τους υποχρεώσει να συνομιλήσουν με ένα δυνατό Ποτάμι. Είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να κάνει το Ποτάμι πρωταγωνιστή της επόμενης μέρας.

Προσέξτε, υπάρχει το ερώτημα: Θα κυβερνήσουμε; Θα κυβερνήσουμε εμείς; Εμείς λέμε το εξής. Εμείς λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, έχουμε τους ανθρώπους, αλλά για μας δεν είναι πάνω απ΄ όλα η εξουσία, για μας είναι πάνω απ΄ όλα οι αρχές και πάνω απ΄ όλα είναι αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε μία διακυβέρνηση.

Τι λέμε λοιπόν; Λέμε ότι θα πρέπει να απαντήσει πρώτα ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος θα πρέπει να του το αναγνωρίσω, είναι πολύ καλός ως σχολιαστής και χωρατατζής, ανοιχτόκαρδος, τα λέει ωραία, αλλά εδώ πάμε για Πρωθυπουργό.

Θέλουμε κάποιες απαντήσεις λοιπόν από τον κ. Μεϊμαράκη: Με ποιους θα κυβερνήσει, με τους Υπουργούς του 2014; Με τους Υπουργούς του 2013; Με τα ίδια πρόσωπα θα κυβερνήσει; Δεν οφείλει η Νέα Δημοκρατία μία απάντηση ποιο θα είναι το κυβερνητικό σχήμα αύριο που θέλει; Θα κυβερνήσει με τους βαρόνους; Θα κυβερνήσει με αυτούς που έκαναν τα λάθη πριν εφτά μήνες και απομακρύνθηκαν από την εξουσία;

Και αντίστοιχα θα πρέπει να απαντήσει και ο κ. Τσίπρας, γιατί βγήκε υποτίθεται με μια διάθεση αυτοκριτικής και είπε "έκανα λάθος στην επιλογή των προσώπων", σωστό, ουδείς αναμάρτητος. Αλλά το λάθος πρέπει να το διορθώνεις.

Ο κ. Τσίπρας επιβραβεύει τα λάθη του, παίρνει τον κ. Μπαλτά και τον κάνει επικεφαλής σε εκλογή περιφέρεια, τον Μπαλτά της παιδείας που καταργεί τα πρότυπα σχολεία, καταστρέφει την ανώτατη εκπαίδευση κι έχει στο μυαλό του τη Σοβιετική Ένωση, για να μην πω τη Βόρεια Κορέα, τον επιβραβεύει ο κ. Τσίπρας.

Την κα Χριστοδουλοπούλου που πανηγύριζε για εβδομάδες στα τηλεοπτικά παράθυρα λέγοντας ότι "καταφέραμε να μεταφέρουμε 176 μετανάστες από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα" την επιβραβεύει, τη βάζει ψηλά στις λίστες. Είναι ανέκδοτο, αν δείτε τις εικόνες στα νησιά, αν δείτε τις εικόνες στα σύνορα και αν σκεφτείτε ότι έξι Υπουργοί της Κυβέρνησης έδωσαν συνέντευξη στον Ελαιώνα που μπόρεσαν να εγκαταστήσουν σε container 176 μετανάστες, είναι ανέκδοτο.

Έχουν τεράστια ευθύνη για την έκρηξη του μεταναστευτικού και θα σας πω συγκεκριμένα τι εννοώ. Ξέρετε ότι πήγα δύο φορές στα νησιά, εκεί που δεν τολμάνε να πάνε για πολλούς και διαφόρους λόγους, αντιλαμβάνεστε. Δεν τολμάνε. Και κάποιος που τόλμησε να πάει έφυγε με ελικόπτερο…. και ήταν και μελάτα.  Λοιπόν δεν τολμάνε να πάνε.

Εμείς πήγαμε, μιλήσαμε με τους ίδιους ανθρώπους που υποφέρουν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αστυνομικούς, το Λιμεναρχείο, το Δήμο, τους πολίτες που προσφέρουν εθελοντική εργασία και προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις. Και θα σας το πω, το πρόβλημα με την προσφυγιά είναι μεγάλο και θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως Ευρωπαίοι όχι ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι.

Οι πόλεμοι έχουν ξεσπιτώσει χιλιάδες κόσμο, άνθρωποι που θα είχαν μια κανονική ζωή στον τόπο τους αναγκάζονται και γίνονται πρόσφυγες, παίρνουν ένα σακούλι ρούχα και φεύγουν. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Ευρώπη να τους παρέχουμε φροντίδα. Και είπαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, το πρόβλημα αυτό είναι δικό σας. Θα βοηθήσουμε κι εμείς ως Έλληνες, αλλά η Ευρώπη θα λύσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες.

Πρέπει να βρει λύσεις. Πρέπει να καταλαγιάσουν τα μέτωπα του πολέμου και πρέπει οι πρόσφυγες να πηγαίνουν σε σίγουρες φωλιές εξ αρχής, να μην περιπλανιούνται απλώς άσκοπα σε κάποιους δρόμους. Αυτό είναι το ένα. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Η ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες.

Αλλά από την άλλη είπαμε το άλλο που ακούστηκε τολμηρό, αλλά εγώ δεν δειλιάζω και θέλω να το ξαναπώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να θρέψει και όλους τους μετανάστες όλου του κόσμου. Οι μεταναστευτικές ροές δεν μπορούν να περνάνε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα της Ελλάδας να θρέψει όλους τους μετανάστες όλου του κόσμου.

Άρα θα πρέπει γενναία, έντιμα, η Ελλάδα να κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ώστε οι μεταναστευτικές ροές να σταματούν, να ελέγχονται, να υπάρχει η FRONTEX. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι αυτό δεν είναι μια δαπάνη δική μας. Πρέπει να είναι μια δαπάνη της Ευρώπης. Εμείς λοιπόν λέμε η Ελλάδα έχει σύνορα και είναι θλιβερό που ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ελλάδα θα φροντίσει ως Ευρωπαϊκή χώρα τους πρόσφυγες, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη στις μεταναστευτικές ροές.

Θα πρέπει με τόλμη, με αποφασιστικότητα να βάλουμε τα συγκεκριμένα όρια. Και έλεγα λοιπόν και το είπα μόλις έφυγα από εκεί, πήγα στη Βουλή και το είπα του κ. Τσίπρα ότι συνάντησα ένα χάος στα νησιά. Χάος, πραγματικά χάος. Και του λέω βάλε έναν υπουργό και υπήρχε άνθρωπος που θα μπορούσε να το κάνει από την κυβέρνηση, όχι από εμάς, βάλε ένα υπουργό να είναι μπροστά να συντονίσει όλη αυτή τη χαοτική κατάσταση που ήταν προσβλητική για την Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία των νησιωτών, είναι οι εικόνες που είχαμε στο εξωτερικό.

Σκεφτείτε τους τουρίστες που σκέφτονται ότι του χρόνου θα πάνε στη Μυτιλήνη, ή στην Κω, τι εικόνες έχουν δει. Είπαμε λοιπόν βρες κάποιον να συντονίσει και μου είπε ότι δεν είναι ανάγκη. Σχεδόν γέλασε και βγήκε μετά από τρεις μέρες ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία που δεν είναι Ποτάμι και είπε με τις ίδιες λέξεις τα ίδια πράγματα που έλεγε το Ποτάμι. Γιατί αυτό είναι το Ποτάμι. Είναι το κίνημα του ρεαλισμού, της λογικής, της προοδευτικής πορείας, επισημαίνει πρώτο απ’ όλα τα στραβά και δείχνει το δρόμο, δείχνει τη λύση. Απλώς δεν μας άκουσαν.

Και συμβαίνουν όλα αυτά και έχουμε, σας λέω, την επιβράβευση. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ψηλά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ανοιχτών φυλακών ψηλά και αυτός. Ψηλά κι αυτός. Δεν άλλαξε τίποτα στο σωφρονιστικό σύστημα, γιατί εμείς είπαμε ότι πρέπει να αλλάξει πράγματα στο σωφρονιστικό σύστημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξει.

Υπάρχουν παιδιά που είναι εκεί για ναρκωτικά, υπάρχουν άνθρωποι με μικροεγκλήματα που είναι στις φυλακές και συνωστίζονται μαζί με εγκληματίες. Αυτά δεν αλλάξανε. Απλώς δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιους που έχουν καλούς δικηγόρους, που έχουν καλούς γιατρούς να βγαίνουν πιο γρήγορα από τη φυλακή.     Και επιβραβεύουμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης με μια θέση πάλι πρώτη σε ένα ψηφοδέλτιο. Δεν θυμάμαι πού. Νομίζω στη Θεσσαλονίκη.

Άρα λοιπόν θέλουμε μια απάντηση από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Μεϊμαράκη με ποιους θα κυβερνήσουν. Κι αυτό πρέπει να ρωτάνε όλοι. Με ποιους θα κυβερνήσετε αυτή τη χώρα. Και το Ποτάμι, το Ποτάμι του 6% που εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα είναι 6%, ότι θα είναι 10%, αλλά τέλος πάντων ένα κόμμα που δεν είναι εξουσία, λέει με ποιους θα κυβερνήσει. Παρουσιάζει ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που δείχνει το δρόμο της χώρας, που δείχνει ότι υπάρχουν λύσεις σε αυτή την κοινωνία έξω από τα κόμματα. Έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Όταν το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη ότι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, βγήκανε και είπανε ότι είναι τρολιά. Ξέρουν οι νέοι τι σημαίνει τρολιά. Ότι είναι δηλαδή ένα ψέμα στο internet. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Διαμαντούρος να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου. Κι όμως ο Διαμαντούρος είναι εδώ, επικεφαλής στο Ποτάμι, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη, όσο μπόρεσε, το ελληνικό κράτος ως Συνήγορος του Πολίτη. Ένας άνθρωπος σεβαστός στην Ευρώπη.

Και μετά ανακοινώσαμε τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον κορυφαίο Συνταγματολόγο της χώρας, τον άνθρωπο που έχει υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο κανένας άλλος. Αυτός που έβαλε και δεν θα πω παραπάνω, αυτός που έβαλε τους πολιτικούς στη σωστή πορεία για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Με γνωματεύσεις του Αλιβιζάτου έγινε ό,τι έγινε στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Και αυτός είναι στο Ποτάμι. Είναι εκεί.

Και προσέξτε, δεν είναι μόνο αυτός. Είναι ο Ματσαγγάνης ο μέγας οικονομολόγος, ο Μάνος Ματσαγγάνης της Ανανεωτικής Αριστεράς. Είναι ο Μαρκής ο Εισαγγελέας. Ο Εισαγγελέας των μεγάλων δικών. 30 χρόνια πάλευε και κέρδισε πολλές μάχες με τη διαφθορά υπέρ των πολιτών. Είναι πολλοί. Είναι πολλοί.

Και σκεφτείτε το εξής: όλοι αυτοί μπαίνουν στο Ποτάμι ενώ μόνο κέρδος δεν θα έχουν. Δεν θα κερδίσει τίποτα ούτε ο Αλιβιζάτος, ούτε ο Μαρκής από την πολιτική, αλλά μπαίνουν γιατί αυτό είναι το Ποτάμι. Είναι ένα κίνημα προσφοράς, ένα κίνημα που έρχεται και λέει, θα αφήσουμε για λίγο τη δόξα μας, θα αφήσουμε για λίγο την αναγνώρισή μας και θα μπούμε στα βαθιά μήπως και σώσουμε τη χώρα. Αυτό είναι το Ποτάμι και αυτοί είναι οι συνδυασμοί του Ποταμιού. Και αυτή είναι η διαφορά μας από το παλιό πολιτικό σύστημα.

Πολύ ζέστη έχει στα Χανιά. Ζήλευα τώρα που ερχόμουν, έβλεπα τους τουρίστες με τα μπαγκάζια τους και έλεγα ότι εγώ θα πρέπει να φύγω το βράδυ. Πόσο ωραίο θα ήταν να έμενα μερικές μέρες εδώ. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να σκεφτούμε και νομίζω πρέπει να το φωνάξουμε, ότι μετά το πρώτη φορά αριστερά, η χώρα πρέπει να σκεφτεί πρώτη φορά στα σοβαρά.

Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, ούτε στους ερασιτέχνες, ούτε σε αυτούς που λένε ότι ξέρουν τη δουλειά και καταλαβαίνουμε τι εννοούν. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό πολιτικό σύστημα να σηκώσει κεφάλι. Πρέπει να το περιορίσουμε. Με κάθε τρόπο να το περιορίσουμε.

Πρέπει να αναγκαστούν την Δευτέρα μετά τις εκλογές να ρωτήσουν πρώτα το Ποτάμι για το τι πρέπει να γίνει. Και το Ποτάμι θα τους πει. Θα σας πω τις απόλυτες προτεραιότητές μας και με αυτό θα τελειώσω και όποιος θέλει να με ρωτήσει, γιατί εμείς δεν φοβόμαστε το διάλογο.

Οι δικοί μας στόχοι είναι τρεις: πρώτον, αποτροπή νέων εκλογών. Αυτό το φλερτ που άρχισε στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δω, εάν δεν βγω αυτοδύναμος, θα δούμε τι θα ξανακάνουμε κλπ. Οι άνθρωποι είναι τρελοί. Το λέω ξεκάθαρα. Με κάθε τρόπο δεν θα γίνουν εκλογές για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούν να γίνονται εκλογές. Δεν μπορεί κάθε που ο Τσίπρας έχει μια αδυναμία να σκεφτεί τι πρέπει να αποφασίσει να πει ωραία ιδέα, πάω σε δημοψήφισμα. Ωραία ιδέα, πάω σε εκλογές.

Είναι αστειότητες αυτά τα πράγματα. Άρα ο πρώτος στόχος είναι αποτροπή των νέων εκλογών και μια κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας. Μια κυβέρνηση που θα αντιστοιχεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Μια κυβέρνηση ικανών, μια κυβέρνηση επαϊόντων.

Ο στόχος μας ο πρώτος είναι ξεκάθαρος. Με το Ποτάμι ανεξαρτήτως εάν πρέπει να αναγκαστούμε να συνεργαστούμε με τον έναν ή με τον άλλον, υπάρχει ένας  όρος. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και κατά πλειοψηφία δεν θα είναι από τους παλιούς υπουργούς και από τα παλιά κομματικά στελέχη.

Με την ψήφο του Ποταμιού δεν θα ξαναγίνουν υπουργοί όλοι οι παλιοί. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ξεχωρίσει, έχουν κάνει  πέντε πράγματα σωστά και πρέπει να συνεχίσουν. Αλλά ο κορμός μιας νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι μια νέα κυβέρνηση. Νέα πρόσωπα, λίγα πρόσωπα, ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα κάνει τι; Το οποίο δεν θα μοιράσει καρέκλες κατά την προσφιλή πολιτική του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, που μοίρασαν τα ιμάτια του κράτους 4-2-1. Το θυμάστε το 4-2-1. Το 4-2-1 δεν σήμαινε Υπουργεία, σήμαινε Γενικούς Γραμματείς, σήμαινε Διευθυντές Νοσοκομείων, σήμαινε όλο αυτό το ρετιρέ της εξουσίας που έπρεπε να τραφεί.

Αυτοί οι άεργοι που κυκλοφορούν στα Κόμματα και που με λύσσα δίνουν την προεκλογική μάχη, ούτε την πολιτική του Τσίπρα που λέει ότι «πάρε εσύ δυο Υπουργεία να βολευτείς να κάνεις τις δουλειές σου και εμείς θα πάρουμε τα υπόλοιπα». Όχι.

Μια Κυβέρνηση είναι μια ομάδα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας προπονητής και θα πρέπει ο καθένας να έχει τη θέση του. Άρα μιλάμε ότι αυτή η χώρα πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσει μια ηγεσία από είκοσι αποφασισμένους ανθρώπους, που θα έχουν αφήσει τη δουλειά τους και θα έχουν πει «Πάμε για την Ελλάδα,  πάμε για την πατρίδα, πάμε να κάνουμε αυτό και σε λίγα χρόνια να φύγουμε και να δώσουμε τη θέση μας σε κάποιους άλλους». Ανθρώπους δηλαδή που το άγχος τους στην Κυβέρνηση δεν θα είναι να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα για να επανεκλεγούν.

Ποιο είναι το πρόγραμμα όμως  που πρέπει να έχει αυτή η Κυβέρνηση; Μεγάλο, αλλά εμείς λέμε τρία πράγματα, τα οποία για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Το ένα είναι δουλειές. Δουλειές, με κάθε τρόπο. Οι Έλληνες πρέπει να νικήσουν τη μαύρη εργασία και την ανεργία, πρέπει να υπάρχουν δουλειές. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο προτάσεων από την αναδιάρθρωση της παραγωγής, από τις εξαγωγές, από την προσπάθεια να έρθουν επενδύσεις στη χώρα που θα επιτρέψει να βρεθεί στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα. Ερχόταν η Κυβέρνηση από το εξωτερικό και έλεγε «κατάφερα να μη μειωθούν οι συντάξεις». Μα η Κυβέρνηση δεν είναι για να κοιτάει μόνο για να μη μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά ούτε αυτό το κατάφεραν, μειώθηκαν και οι συντάξεις βέβαια και θα μειωθούν κι άλλο.

Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάει πως θα υπάρξουν δουλειές, πως τα νέα παιδιά θα σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό, πως θα φύγουμε από τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη που εγκαταλείπουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους για να πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό, να φέρουν κάποια ευρώ. Αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας Κυβέρνησης. Οι δουλειές. Αυτό είναι το πρώτο που θέτουμε εμείς.

Για μας, ο ιδιωτικός τομέας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι εργάτες δεν είναι αόρατοι όπως είναι από τους κομματικούς μηχανισμούς που βλέπουμε μόνο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Εμείς βλέπουμε και δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά βλέπουμε πρωτίστως αυτούς που θρέφουν το κράτος, τη ιδιωτική πρωτοβουλία του μικρού, του μεσαίου που χωρίς αυτόν η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί. Το πρώτο πράγμα στο πρόγραμμα είναι οι δουλειές.

Δεύτερο πράγμα είναι η σύγκρουση με τη διαφθορά. Η σύγκρουση με τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά, με τη διαφθορά που υπάρχει παντού σε όλες τις πόλεις σε όλα τα χωριά, αλλά και με τη μεγάλη διαφθορά με τα συμφέροντα. Γι' αυτό προτείναμε στη Βουλή συγκεκριμένα πράγματα τα οποία βέβαια μας είπαν «ωραία τα λέτε…» και είμαι σίγουρος ότι τα έχουν πετάξει ήδη στο καλάθι των αχρήστων. Τους είπαμε ότι υπάρχει ένα όργιο σπατάλης στο δημόσιο, στα Υπουργεία, στα Νοσοκομεία. Ο Υπουργός με μια υπογραφή γίνεται πλούσιος ή χαρίζει λεφτά σε κάποιους ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν να επανεκλεγεί.

Εμείς είπαμε: ενιαία Αρχή προμηθειών που δεν θα έχει στην κεφαλή πολιτικό πρόσωπο, που δεν θα έχει στην κεφαλή βουλευτές που το άγχος τους είναι να επανεκλεγούν. Θα πρέπει να αλλάξουμε τις δομές, θα πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς εάν θέλουμε να φύγουμε από τη διαφθορά. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε τους ολιγάρχες με κάποιους άλλους ολιγάρχες όπως ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποια άλλα πλούσια παιδιά, που θα έρθουν να βοηθήσουν την επόμενη Κυβέρνηση.

Εμείς λέμε ότι το πλιάτσικο στην ελληνική κοινωνία πρέπει να τελειώσει και δεν τελειώνει αλλάζοντας καρέκλες με το παιχνίδι των καρεκλών. Αλλάζει μόνο αν αλλάξουμε θεσμούς.

Και η τρίτη προτεραιότητά μας είναι η παιδεία και είναι αδιαπραγμάτευτη. Γιατί αυτή η χώρα έχει ανάγκη από λεφτά, έχει ανάγκη να αντιμετωπίσει το οικονομικό της πρόβλημα. Αλλά αν αυτή η χώρα δεν αλλάξει μυαλά, αν αυτή η χώρα δεν αλλάξει παιδεία, η κρίση θα ξανάρθει όσα λεφτά κι αν στερηθούμε.

Άρα εμείς λέμε ότι η τρίτη προτεραιότητα είναι η παιδεία. Είναι ένα πλαίσιο προτάσεων, δεν θα σας κουράσω από το να δημιουργηθούν πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας για να μπορούν να μπουν τα φτωχόπαιδα. Εγώ θα αριστεύσω και θα ξεχωρίσω και θα πάω καλά, μέχρι την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση να συνδεθούν τα Πανεπιστήμια με την πόλη, με τις ανάγκες της οικονομίας, να δημιουργήσουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Να μην κερδίζει η Κωνσταντινούπολη και τα Τίρανα, να κερδίζει η Ελλάδα και είναι τεράστια τα λεφτά που χάσαμε επειδή κάποιοι ιδεοληπτικοί δεν φρόντισαν να ιδρυθούν στην Ελλάδα κάποια μη κρατικά Πανεπιστήμια, που παράλληλα με τα δυνατά δημόσια Πανεπιστήμια θα έδιναν δουλειά και θα έφερναν λεφτά στη χώρα. Λεφτά πολλά.

Είναι μεγάλη η απογείωση της Κωνσταντινούπολης στη μη κρατική εκπαίδευση, τεράστια. Και εμείς εδώ λέμε ότι η Ελλάδα, το ξέρετε, είναι ζηλευτή για τα κλασικά ονόματα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει η έδρα των Κλασικών Σπουδών στην Ευρώπη; Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να έρχονται εδώ φοιτητές από όλο τον κόσμο να σπουδάζουν εδώ στην Ελλάδα, να δίνουν λεφτά εδώ στην Ελλάδα να δίνουν θέσεις εργασίας; «Όχι» σου λένε, δεν πρέπει. Δεν πρέπει, ας φύγουν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη, ας φύγουν να πάνε στα Τίρανα. Ευτυχώς τουλάχιστον πάνε και κάποιοι στους αδελφούς μας τους Κυπρίους, που αναπτύσσονται πολύ εκεί τα κρατικά Πανεπιστήμια.

Εμείς εδώ λέμε ότι η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα της χώρας είναι να αλλάξουμε την παιδεία.

Θα μου πεις «μπορούμε;». Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Λέμε στον ελληνικό λαό και λέμε κυρίως εδώ, στους Χανιώτες,  που μας ξέρουν καλά γιατί το Ποτάμι από εδώ ξεκίνησε, εδώ ήταν η πηγή του. Δεν με γνωρίσατε χτες, ξέρετε αν μπορώ να πω ψέματα, ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε την οικογένειά μου, ξέρετε την πορεία του καθενός.

Λέμε ότι εμείς μπορούμε και λέμε ότι τους άλλους τους πληρώσαμε ακριβά, μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματά τους. Μας κόστισε πολύ ακριβά το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι.

Και επιτρέψτε μου να πω κάτι σε κάποιους φίλους που καμιά φορά λένε «να τα αλλάξουμε όλα, αλλά μήπως αυτή τη φορά βρε παιδί μου πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν που θα αλλάξει τον πρώτο ή τον πρώτο που θα αλλάξει το δεύτερο;». Είναι παραλογισμός πατριώτες μου, είναι παραλογισμός να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Εάν κάνεις εσύ το ίδιο λάθος, το ίδιο λάθος θα γίνεται στη χώρα μια ζωή.

Πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πείσουμε τους Χανιώτες, τους Κρητικούς, τους Έλληνες ότι ένα χρήσιμο Ποτάμι είναι αυτό που θα αλλάξει την πορεία της χώρας. Ένα Ποτάμι καθαρό, με ιδέες που πηγάζουν από την ελληνική κοινωνία, από τον ρεαλισμό για μια νέα προοδευτική πορεία, για μεγάλες αλλαγές.

Για αλλαγές, που αν δεν γίνουν σε μερικά χρόνια θα μιλάμε πάλι για το 4ο Μνημόνιο και το είδατε. Ήρθε ο Σαμαράς, η πρώτη υπόσχεσή του ποια ήταν; «Θα σκίσω…» αν και πραγματικά μπορεί να έλεγε «θα ασκήσω…» αλλά τέλος πάντων γράφτηκε στις εφημερίδες «Θα σκίσω το Μνημόνιο του Παπανδρέου» και είδαμε πως έσκισε το Μνημόνιο του Παπανδρέου. Ήρθε ο Τσίπρας και είπε «θα σκίσω το Μνημόνιο του Σαμαρά» και έφτιαξε το δικό του Μνημόνιο.

Αν δεν παρεμβληθούμε εμείς, εάν δεν μπούμε εμείς στη μέση να ξέρετε ότι η χώρα θα πηγαίνει από Μνημόνια σε Μνημόνια. Ενώ η χώρα μπορεί να πάει μπροστά με μεγάλες αλλαγές. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα. Τους πληρώσαμε ακριβά και τώρα πρέπει να ψηφίσουμε το Ποτάμι.

Και είμαι στη διάθεσή σας αν υπάρχει κάτι που δεν απάντησα. Παρακαλώ, σε ακούω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω συναισθηματικά αλλά και πολιτικά το πώς αισθάνεστε για τον πολυκερματισμό των Κεντροαριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα και αν μετεκλογικά θα βρεθεί γόνιμο έδαφος για επανένωση ενός τέτοιου χώρου, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ να τον καπιλεύει. Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμένα δεν μου αρέσει να συμπεριφέρομαι σα μαθητής που διαβάζει εκθέσεις ιδεών και που λέει «τι ωραίο είναι να ενωθούμε, να είμαστε μια μεγάλη παρέα και να αλλάξουμε τα πράγματα». Θέλω να σας πω την αλήθεια: είναι σωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμάς στο ΠΑΣΟΚ όπως υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμάς και στο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσαν ότι θα άλλαζε κάτι.

Υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμάς και στο φιλελεύθερο χώρο που λένε «Τώρα μήπως ψηφίσω Μεϊμαράκη να φύγει τουλάχιστον ο Τσίπρας»; Εμείς λέμε ότι έχουμε συγγενείς, έχουμε ανθρώπους με τον ίδιο προβληματισμό στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, προοδευτικούς φιλελεύθερους, αριστερούς μεταρρυθμιστές, κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές και θέλουμε να είμαστε μαζί,  θέλουμε να πορευτούμε μαζί.

Αλλά να σας πω κάτι. Τα παζάρια με τους κομματικούς μηχανισμούς, δεν ενδιαφέρουν. Και όταν λέω «παζάρια με τους κομματικούς μηχανισμούς» θα σας παρακαλούσα να ρίξεις μια ματιά στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των Κεντροαριστερών δυνάμεων, όπως λες και να μου απαντήσεις αν εμείς έπρεπε να πάμε σε αυτή την παραχώρηση. Να δώσουμε τη θέση μας στο Διαμαντούρο, σε ποιον να δώσουμε τη θέση μας; Δεν είναι έτοιμοι αυτοί που μιλούν για τα οράματα της Κεντροαριστεράς να πληρώσουν το τίμημα, να αποσυρθούν κάποιοι από αυτούς και να βάλουμε μπροστά άξιους δημιουργικούς Έλληνες.

Λένε «Ενωθείτε Να ενωθούμε και να αναστήσουμε το παλιό κομματικό μηχανισμό». Όχι παιδιά, εμείς λέμε: να ενωθούμε και να βάλουμε μπροστά τη νέα δημιουργική Ελλάδα. Εκεί είναι που δεν συναντιόμαστε. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το Ποτάμι εάν είχε μπει σε μια διαπραγμάτευση μηχανισμών, δεν θα είχε μια καθαρή πρόταση για την ελληνική κοινωνία.

Θα είχε υποχρεωθεί να κάνει πολλές μεγάλες εκπτώσεις σε πρόσωπα και εμείς εκπτώσεις σε πρόσωπα δεν κάνουμε. Γιατί όπως είπα από την πρώτη φορά που ήρθα εδώ, στην Ελλάδα γνωριζόμαστε. Τα πρόσωπα έχουν απόλυτη προτεραιότητα και τα πρόσωπα πρέπει κατά κανόνα να είναι καινούργια.

Δεν αλλάζει -και το ξέρουμε από τις επιχειρήσεις του καθενός μας, το ξέρουμε από τους Δήμους- ένας τόπος, δεν αλλάζει μια χώρα εάν δεν υπάρξει νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή και νομίζω ότι οι άνθρωποι που αναφέρεσαι δεν θέλουν να υπάρξει νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή. Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις, αλλά όχι υπό το βάρος ότι οι μηχανισμοί θα ενωθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, βρήκα αφορμή για να απαντήσω. Εσύ πολύ καλά έκανες που το έθεσες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε χτες το βράδυ αναφέρατε και σήμερα το επαναλάβατε για την κατάργηση των Πολεοδομιών. Όταν το άκουσα μου φάνηκε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, πλην όμως σε περαιτέρω ανάλυση φαίνεται αν όχι ατελής, χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία.

Τι θέλω να πω; Ωραίο το ότι έχουμε ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, ωραία η ιδέα της κατάργησης και της ευθύνης των μηχανικών. Αλλά εάν δεν προχωρήσει το κράτος στο Κτηματολόγιο, σε χρήσεις γης και σε απλούστευση του πλαισίου, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο χάος και μια μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος. Συνεπώς η λύση αυτή θέλει περισσότερη επεξεργασία.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε, πρώτον η επεξεργασία υπάρχει. Μην περιμένεις σε ένα debate σε ενάμιση λεπτό να δώσω την επεξεργασμένη πρότασή μας. Υπάρχει επεξεργασία, την έχουμε κάνει.

Έχεις απόλυτο δίκιο βέβαια όμως ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει περιουσιολόγιο και κτηματολόγιο. Το περιουσιολόγιο για να ελέγχουμε τα οικονομικά και το κτηματολόγιο για να ελέγχουμε την περιουσία. Βεβαίως πρέπει να συμβεί αυτό. Δεν είναι ανεξάρτητα, αλλά αλίμονο αν σε κάθε πρόταση λέγαμε όλες τις συνέπειες, βεβαίως το ψάχνουμε. Βεβαίως έχουμε καταθέσει πρόταση για το Κτηματολόγιο και είμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση, γιατί έχουμε πάρει τα λεφτά για το Κτηματολόγιο κι έχουμε κάνει ελάχιστα από όσα πρέπει να κάνουμε και ξέρες γιατί. Γιατί είναι πάλι οι κομματικοί μηχανισμοί, είναι πάλι τα συμφέροντα, είναι πάλι η αδυναμία του κεντρικού κράτους.

Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να είμαστε και τολμηροί, εάν δε σπάσουμε το φαύλο κύκλο της διαφθοράς, εάν δεν κάνουμε bypass στην κοινωνία δε θα γίνει τίποτα. Δηλαδή αν θα περιμένουμε κάποιοι να πάρουν σύνταξη, μήπως βγουν κάποια στιγμή κάποια παιδιά και αναλάβουν κάποιους ρόλους στις Πολεοδομίες και στην Εφορία, δε θα γίνει τίποτα.

Γι΄ αυτό αντιστοίχως έχουμε πει ότι οι μισθωτοί θα πρέπει να εξυπηρετούνται από μία Εφορία ηλεκτρονικά και να εξυπηρετούνται και από τα ΚΕΠ. Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρύθμισης του εφοριακού συστήματος και θα πρέπει να μη δίνουν οι Εφοριακοί τη μάχη της υποδιαστολής, θα πρέπει να κυνηγούν τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή.

Όταν λέω "μεγάλη φοροδιαφυγή" δεν εννοώ μόνο τη φοροδιαφυγή των μεγάλων που λένε κάποιοι, εγώ λέω για τη φοροδιαφυγή και των μικρών. Θα πρέπει να πειστεί ο Έλληνας πολίτης ότι η φοροδιαφυγή κλέβει από τα παιδιά τους, η φοροδιαφυγή είναι του πονηρού που κλέβει από τα παιδιά μας, χειρότερα σχολεία κάνει, χειρότερους δρόμους, χειρότερη υγεία.

Θα πρέπει να συγκρουστούμε κι έχουμε ένα πλαίσιο απαντήσεων και για τη μετατροπή των εφοριών από κέντρα συναλλαγής και γραφειοκρατίας σε κέντρα δίωξης φοροδιαφυγής. Και ξέρεις βέβαια ότι έχουμε και τους ανθρώπους να το κάνουμε, έτσι; Και το αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι κακό έχουν τα συμφέροντα και πως θα κάνετε θέσεις εργασίας χωρίς συμφέροντα; Γιατί είπατε ότι είναι αμαρτία τα συμφέροντα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κατάλαβα, τώρα το ερώτημα είναι λίγο διπλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) …που θα βρουν δουλειές οι άνθρωποι;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, να σας πω. Εμείς λέμε ότι η μεγάλη αγωνία ενός τόπου δεν πρέπει να είναι πως θα μοιράσει τη φτώχεια, αλλά πως θα δημιουργήσει πλούτο. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δυνατές επιχειρήσεις με κανόνες με νόμους, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που θα επενδύουν στη χώρα, που δε θα φεύγουν και πρέπει να δώσουμε μάχη να διατηρηθεί αυτό.

Αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι, δεν απασχολεί την Κρήτη, γιατί η Κρήτη έχει τα δικά της. Καταστρέφεται η ελληνική ναυτιλία, το Ντουμπάι σε μια επίδειξη δύναμης αγοράζει όλους τους εφοπλιστές. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να κάνουμε μια πατριωτική συμφωνία, θα πρέπει να κάνουμε μια πατριωτική συμφωνία η ναυτιλία να μείνει στην Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογίας, δεν είναι μόνο για να παίρνουμε δηλαδή κάποιους φόρους, είναι ζήτημα μιας πανάρχαιας δύναμης που μπορεί να βοηθήσει πολλαπλώς τη χώρα. Δε θέλουμε να χάσουμε τους εφοπλιστές τα καράβια και πρέπει να δώσουμε μάχη κι έχουμε προσπαθήσει παρασκηνιακά να πούμε ότι να γίνει μια μεγάλη κουβέντα μετά τις εκλογές για να κρατήσουμε τη ναυτιλία στην Ελλάδα, να μη φύγει να πάει στο Ντουμπάι.

Να μη φεύγουν οι ξένες επιχειρήσεις και να πηγαίνουν σε υποτίθεται φορολογικούς παραδείσους, όπως στη Βουλγαρία. Ξέρεις τι συμβαίνει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όλες οι έδρες όλων των εταιρειών αλλάζουν και πηγαίνουν στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στη Ρουμανία, για να έχουν μικρότερη φορολογία.

Όχι, πρέπει να κρατηθούν εδώ οι πλούσιοι, πρέπει να είναι εδώ, να δουλέψουν με τους νόμους, με τη δικαιοσύνη, να συμμετέχουν, να μοιράζουν δίκαια ένα τμήμα από τα κέρδη τους. Δεν είμαστε οι απερίσκεπτοι που μιλούν για το πώς θα διαχειριστούμε τη φτώχεια, είμαστε ένα κίνημα λογικής, ένα προοδευτικό κίνημα λογικής και ένα προοδευτικό κίνημα λογικής λέει και φωνάζει: Σημασία έχει να παράγουμε πλούτο σαν χώρα, για να μπορούμε να μαλώνουμε μετά πως θα μοιράσουμε τον πλούτο.

Η κοινωνική δικαιοσύνη έρχεται μόνο όταν υπάρχει πλούτος, όταν έχεις λεφτά να μοιράσεις. Εάν δεν έχεις λεφτά να μοιράσεις με κανένα τρόπο δεν έχεις κοινωνική δικαιοσύνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιβαρύνει ανισοβαρώς τα μικρά στρώματα, τα φτωχά στρώματα. Δηλαδή ο πλούσιος πληρώνει το ιδιαίτερό του χωρίς το 23% και η μεσαία τάξη είναι υποχρεωμένη να πληρώσει 23% στο φροντιστήριο αγγλικών.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε γιατί έχει μία πλάκα αυτό. Να σας πω που έχουμε μπλέξει, γι΄ αυτό πρέπει να με συμπονάτε.

Λοιπόν όταν ήρθε το μνημόνιο του Τσίπρα στη Βουλή διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αυτός ο φόρος 23%. Εμείς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη και ξέρουμε ότι όταν λέμε «ιδιωτική εκπαίδευση» δεν εννοούμε τα δύο κολέγια, που αυτά εξαιρούνται λόγω ξένου δικαίου.

Πρόσεξε, ξέραμε ότι αφορούσε το φροντιστήριο στα Χανιά, το φροντιστήριο αγγλικών στην Κίσσαμο, οι χοροί στην Παλαιόχωρα, αυτό ήταν. Και πιάσαμε και τους είπαμε, γιατί εκείνες τις μέρες είχαμε επαφές, γιατί θα έπρεπε να ψηφίσουμε και τους είπαμε παιδιά έχετε βάλει έναν παράλογο φόρο, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.