17 Μαΐου, 2014

Κανείς δε θα σώσει τον ελληνικό λαό, θα τον σώσει ο καλός του εαυτός

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το Σάββατο 17 Μαΐου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά “Καλημέρα” στον ΣΚΑΪ, σχολίασε τις αλληλοκατηγορίες Σαμαρά - Τσίπρα και μίλησε για “το παιδί πέρα από το ποτάμι ”, για τις συνεργασίες , την ανεργία των νέων και το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη γι'αυτό.

Στην ερώτηση του Γιώργου Αυτιά ποια η γνώμη του για τον χαρακτηρισμό του Αντώνη Σαμαρά προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι “τζογαδόρος” γιατί επενδύει σε κάτι αρνητικό για τη χώρα, είπε: “Δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοιες έννοιες για κανέναν από τους πολιτικούς ηγέτες, καλό είναι να χαμηλώσουμε τους τόνους, να μετριάσουμε τις κουβέντες μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Εγώ λέω λοιπόν, πριν εκτιμήσουμε ποιον από τους δύο θα επιλέξουμε, γιατί αυτή την επιλογή είχαμε πριν εμφανιστεί Το Ποτάμι, να ενισχύσουμε μια δύναμη ευρωπαϊκή, όπως είναι το Ποτάμι, που λέει ότι για να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται μια νέα μεταπολίτευση, μια εθνική συνεννόηση”.

Συγκεκριμένα τόνισε:

“Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο δράσης, ένα δικό μας μνημόνιο”, ξεκαθαρίζοντας ότι “η ευθύνη των πολιτικών είναι διπλή: πρώτον γιατί δημιούργησαν αυτό το χρέος και δεύτερον γιατί δεν είχαν τη λύση και σήκωσαν τα χέρια ψηλά”.

“Χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Γιατί να μην επιλέξουμε τη γλώσσα της συνεννόησης;”

Για τους πολιτικούς του αντιπάλους δήλωσε: “Μου αρέσει ο Τσίπρας και ο Σαμαράς αυτές τις μέρες, υπάρχει ο προεκλογικός εαυτός τους – υπάρχει ένα προεκλογικό προσωπείο αλλά ο κόσμος πρέπει να θυμάται ποια είναι η συμπεριφορά των πολιτικών αρχηγών τα τελευταία χρόνια”.

“Εγώ δεν θα γίνω ένα με το πολιτικό σύστημα, δεν θα πατήσω ένα κουμπί και την επόμενη μέρα θα βρέξει λεφτά, η χώρα πρέπει να πειστεί ότι δουλεύει με τις δυνάμεις της. Το ταμείο είναι 'πόσα μπαίνουν – πόσα βγαίνουν'.”

Σχολιάζοντας τη δημιουργία Του Ποταμιού σημείωσε πως “παρότι τριών μηνών κόμμα, έχουμε εξαρχής τη διάθεση να μιλήσουμε για λύσεις αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε 'αυτιά' για τις λύσεις”.

Για τους επενδυτές ξεχώρισε δύο προϋποθέσεις: σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και απονομή δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Ο Έλληνας έχει ευθύνη ότι έχει μια πολιτική ηγεσία που φέρθηκε απερίσκεπτα και δανειζόταν. Οι νέοι της Ελλάδας τι ευθύνη έχουν; Τα παιδιά της Ελλάδας, που είναι και τα παιδιά της Ευρώπης, πρέπει να βοηθηθούν με το ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας”.

Πιο συγκεκριμένα ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για την ανεργία των νέων τόνισε ότι πρέπει να δίνεται επίδομα μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%, για έναν χρόνο οι επιχειρήσεις των νέων θα απαλλάσσονται από φόρους και να δοθεί στους αριστούχους Έλληνες η δυνατότητα να κάνουν καινοτόμες δράσεις στη χώρα τους: “Νέοι άνθρωποι στην πολιτική και την οικονομία για να βγει η χώρα μπροστά. Η χώρα πρέπει να πειστεί ότι δουλεύει με τις δυνάμεις της, τέλειωσαν τα δανεικά”.

Σχολιάζοντας το ασφαλιστικό: “Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δουλεύει ένας και πληρώνονται τρεις”.

Για τα σενάρια διαπλοκής επεσήμανε: “Η διαπλοκή βάζει αχυράνθρωπους εύκολους στον χειρισμό τους. Είμαι άνθρωπος της δουλειάς αλλά δεν έχω υπάρξει “υπάλληλος” σε κανέναν. Δεν πήρα ποτέ ούτε ένα ευρώ που δεν έχω δουλέψει”.

Απαντώντας στον ρόλο που θα παίξει Το Ποτάμι την επόμενη μέρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: “Είμαι αυτός που θα συνεφέρει τους δύο πολιτικούς να δουν την πραγματικότητα, αν ο κόσμος το επιτρέψει”, συμπληρώνοντας πως “οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους δικούς μας, με λύσεις” και ότι “Κανείς δεν θα σώσει τον ελληνικό λαό, θα τον σώσει ο καλός του εαυτός'.

“Γιατί να με ψηφίσεις; Γιατί με ξέρεις καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό. Όπως και οι Πρωταγωνιστές, το Ποτάμι θα ακούει αυτούς που δεν έχουν δυνατή φωνή, θα ενισχύει τη φωνή των αδυνάτων”.

Τέλος, τόνισε ότι “δεν θα με δείτε να διαπραγματεύομαι πίσω από κλειστές πόρτες. Όλα θα γίνονται δημοσίως” και αποκάλυψε πως Το Ποτάμι προτείνει “να σεβαστούμε τους θεσμούς και να φύγουμε όλοι από τα εκλογικά τμήματα. Δεν θα είμαστε στα εκλογικά τμήματα, δεν θα είμαστε ελεγκτές της ψήφου του κόσμου, ας αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες μας. Ας αφήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει απερίσπαστος.

[youtube id="7Ird9PbRg_E"]

[youtube id="HuIYy4ewYHM"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Γιώργος Αυτιάς: Πάντα εδώ, στην ώρα του και μάλιστα πέντε λεπτά πριν, Σταύρος Θεοδωράκης, τώρα εγώ έχω θέμα με τον κύριο Θεοδωράκη. Μέχρι τώρα τον έλεγα Σταύρο. Βρεθήκαμε μαζί στον Alpha. Δουλέψαμε μαζί, ένα παιδί απλό, τίμιο παιδί. Το λέω δημόσια. Δεν μπορώ να κρύψω τίποτα από αυτό που φαίνεται στον Σταύρο Θεοδωράκη. Εργατικός από πολύ νωρίς αν και ήταν τότε γενικός διευθυντής ήσουνα; Και τώρα είναι αρχηγός κόμματος. Θα σου το πω δημόσια. Χάρηκα. Γιατί ανακάτεψες τη σούπα. Είναι μεγάλη υπόθεση να ρίχνεις πέτρα στο τέλμα γιατί βαρέθηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια.

Μάγδα Τσέγκου: Εσύ τον γνωρίζεις όμως Γιώργο, τον Σταύρο. Για όλους εμάς που δεν τον γνωρίζουμε, για να τον καλημερίσουμε τον κύριο Θεοδωράκη.

Σταύρος Θεοδωράκης: Καλημέρα.

Μ.Τ.: Για όλους εμάς που δεν τον γνωρίζουμε, τον Σταύρο Θεοδωράκη, να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε τι γίνεται, ποιος είναι ο σκοπός του. Ποιοι είναι οι στόχοι του και άλλα πολλά.

Γ.Α.: Και βέβαια, χθες ο Σαμαράς είπε τον Τσίπρα τζογαδόρο. Συμφωνείς με τον ορισμό αυτό;

Σ.Θ.: Δεν τον άκουσα. Δεν τ’ ακούω όλα. Τζογαδόρος γιατί; Φαντάζομαι γιατί επενδύει σε κάτι αρνητικό για τη χώρα;

Γ.Α.: Και είπε ότι όλη αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια αναταραχή. Επενδύει στο χάος ο Τσίπρας και...

Σ.Θ.: Δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοιες έννοιες για κανέναν από τους πολιτικούς ηγέτες και πιστεύω ότι καλό θα είναι να χαμηλώσουμε όλοι τους τόνους. Δηλαδή προσπαθούν ξέρεις τα κόμματα προεκλογικά να εμφανίσουν τα πράγματα πάρα πολύ μπερδεμένα, πάρα πολύ άσχημα και νομίζω ότι αυτό δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει πια τους Έλληνες. Δηλαδή ας μετριάσουμε λίγο τις κουβέντες μας για να αντιμετωπίσουμε και λίγο και τα προβλήματα της χώρας μας που είναι το πρωτεύον.

Γ.Α.: Άρα μια εθνική συνεννόηση λες τώρα, έτσι;

Σ.Θ.: Αυτό ήρθε εξ’ αρχής να πει το Ποτάμι. Το Ποτάμι ήρθε να πει ότι δεν θα βγάλουμε άκρη με τα προβλήματα εάν κινηθούμε είτε στο 25 αριστερά είτε στο 25 δεξιά. Γιατί για να μιλάμε σοβαρά, για τέτοια ποσοστά μιλάμε. Δεν έχει σημασία αν είναι 26 ή 24. Ουσιαστικά μας κυβερνάει ένα 25% και θέλει να μας κυβερνήσει ένα άλλο 25%. Εγώ λέω λοιπόν πριν εκτιμήσουμε ποιον από τους δυο θα επιλέξουμε γιατί αυτή την επιλογή είχαμε πριν εμφανιστεί το Ποτάμι, να ενισχύσουμε μια δύναμη ευρωπαϊκή όπως είναι το Ποτάμι που λέει ότι η χώρα για να βγει από αυτό το αδιέξοδο χρειάζεται μια νέα μεταπολίτευση. Χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση.

Γ.Α.: Για να το δούμε πώς μπορεί να γίνει.

Σ.Θ.: Μπορεί να γίνει.


Μ.Τ.: Με ποιο τρόπο όμως μπορεί να γίνει;

Σ.Θ.: Να σας πω. Μπορούμε να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Αρχικά το έχουν κάνει όλοι σχεδόν στην Ευρώπη. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες να είναι μια πολιτική ιδιαιτερότητα που πρέπει να κυβερνιέται στο εκκρεμές, από τη μια μεριά μέχρι την άλλη. Να σας πω πώς μπορεί να γίνει λοιπόν. Ο παλιός τρόπος ήταν ποιος; Ανέβαινε ένας πρωθυπουργός που μέχρι την προηγούμενη μέρα τους έβριζε όλους. Σας θυμίζω τι έλεγε ο Σαμαράς για τον Βενιζέλο. Τα ξέρεις πολύ καλά και συ Γιώργο.

Γ.Α.: Είναι παντού αυτά. Ή ο Άδωνις για τον Σαμαρά τι έλεγε.
 Δεν μπορώ να σου πω.

Σ.Θ.: Ναι μπράβο. Σωστό και αυτό. Μέχρι το 2012 λοιπόν ο άλλος ήταν ο διάβολος. Και ξαφνικά είπαν ''παιδιά να συνεργαστούμε, να κάνουμε κάτι'' και ο κόσμος δεν τους πίστεψε και είναι λογικό να μην πιστεύεις όταν δημιουργείς τέτοιο κλίμα. Εμείς τι λέμε λοιπόν; Δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν για να πάρουμε μία ή δύο καρέκλες.

Γ.Α.: Αλλά;

Σ.Θ.: Στη χώρα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση πριν τις Εθνικές Εκλογές πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Γ.Α.: Ανεργία, ανάπτυξη...
Παιδεία...
Οικονομία, μισθοί-συντάξεις, ασφάλεια, ασφαλιστικό που είναι μπροστά μας.

Μ.Τ.: Όλα τα βασικά προβλήματα του κόσμου.

Σ.Θ.: Τα θέτεις πολύ καλά. Γιατί ξέρεις τι γίνεται; Ο διάλογος υποτίθεται είναι για λέξεις που κανείς δεν διαφωνεί. Δηλαδή όλα τα κόμματα λένε ανάπτυξη, όλα τα κόμματα λένε αλληλεγγύη.

Γ.Α.: Ελάτε να δούμε τι θα κάνουμε.

Σ.Θ.: Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Γ.Α.: Σωστό.

Σ.Θ.: Πρακτικά τι σημαίνει; Και το ετοιμάζουμε, το είπα. Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο το οποίο θα βγάλουμε μετά τις Ευρωεκλογές αν ο κόσμος μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του.

Γ.Α.: Ναι, ένα προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης ενότητας. Έτσι; Ένα τέτοιο πράγμα.

Σ.Θ.: Ένα σχέδιο δράσης, -επίτρεψέ μου να πω- ένα δικό μας «μνημόνιο».


Γ.Α.: Μάλιστα. Εσωτερικής διαχείρισης. Να μην έχεις τον Τόμσεν από πάνω.

Σ.Θ.: Να μην έχεις κανέναν.

Μ.Τ.: Χωρίς μέτρα έτσι; Γιατί λέτε τη λέξη μνημόνιο χωρίς μέτρα.

Σ.Θ.: 
Επιτρέψτε μου, γιατί αυτή η επιλογή να έρθουν κάποιοι ξένοι, είναι υποτιμητικό. Και ακόμα και εάν – και θέλω να είμαι ειλικρινής – ακόμη κι αν κάποια πράγματα ήταν σωστά, όταν έρχεται ο άλλος και συ δεν ξέρεις πώς θα τα εξειδικεύσεις για τη χώρα σου.

Γ.Α.: Έχεις και ευθύνες που δημιούργησες αυτά τα προβλήματα.
 Είναι δεδομένο απ’ όλους μας γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι διπλή. Πρώτον ότι δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, δημιούργησαν αυτό το χρέος και μετά δεν είχαν τη λύση. Μετά σήκωσαν τα χέρια ψηλά και είπαν ''παιδιά, ελάτε να μας βοηθήσετε''.

Γ.Α.: Πάμε καρέ-καρέ. Για παράδειγμα λέει ο Αλέξης Τσίπρας ''εγώ θα φέρω 751 ευρώ τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα''. Του λέει η ΝΔ ''που θα τα βρεις''. Λέει ο Τσίπρας ''εγώ θα τα δώσω, δεν επηρεάζουν το κράτος αυτά τα χρήματα διότι θα είναι από τον ιδιωτικό τομέα''. Λέει ο έμπορος ''μα εγώ δεν έχω να πληρώσω το ασφαλιστικό ταμείο και την εφορία''.

Σ.Θ.: Μα την ίδια στιγμή λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχύσω την αγορά. Πώς θα ενισχύσεις την αγορά εάν πεις σε έναν που έχει 2-3 υπαλλήλους, ''δως τους μια αύξηση 20-25%'';

Γ.Α.: Εδώ τι λες εσύ λοιπόν Σταύρο;

Σ.Θ.: Εγώ λέω... Να σου πω κάτι γενικό αρχικά. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Τσίπρας και ο Σαμαράς αυτές τις μέρες. Δηλαδή, ό,τι λέει ο Τσίπρας είναι πράγμα που μπορείς να το δεχτείς και ό,τι λέει ο Σαμαράς μπορείς να το δεχτείς. Τι εννοώ δηλαδή; Ό,τι υπάρχει ο προεκλογικός εαυτός τους. Προεκλογικά λοιπόν, οι πολιτικοί μας αρχηγοί γίνονται κανονικοί άνθρωποι. Κοίταζα πριν το διαφημιστικό του Τσίπρα που έβγαινε μια κοπέλα και έλεγε ''να ενώσουμε τους Έλληνες''. Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες; Να ενώσουμε τους Έλληνες; Εγώ μέχρι χθες ξέρω ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ''παν μη ΣΥΡΙΖΑ βάρβαρος''. Αυτό έλεγε. Βλέπω λοιπόν από την άλλη μεριά τον πρωθυπουργό, που η πρώτη του έννοια από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι πώς θα βοηθήσει τον μεροκαματιάρη, πώς θα βοηθήσει τον συνταξιούχο...Αυτό έκανε ο Σαμαράς δυο χρόνια; Εννοώ και θέλω να είμαι σαφής. Υπάρχει ένα προεκλογικό προσωπείο. Υπάρχουν κάποιοι διαφημιστές στα μεγάλα κόμματα που...

Γ.Α: Που τους λένε "ανεβάστε τους τόνους".

Σ.Θ.: Που τους λένε ''ορίστε αυτή θα είναι πια η βιτρίνα σας''. Ο κόσμος πρέπει να θυμάται όμως ποια ήταν η συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών τα δυο τελευταία χρόνια.

Γ.Α: Σαφής. Μάλιστα, εσύ με ποιον από τους δυο θα πας; Ποιον κόβεις ότι σου πάει έτσι στα χνώτα σου, στο δυναμικό σου και λοιπά;

Σ.Θ.: Δεν είναι σωστό να επιλέγεις με βάση τις προσωπικές σχέσεις.

Γ.Α.: Είσαι φίλος και με τους δυο έτσι δεν είναι; Έχεις κάνει συνεντεύξεις και με τον Τσίπρα και με τον Σαμαρά μια χαρά είσαι.

Σ.Θ.: Με τον Τσίπρα πολύ περισσότερες από τον Σαμαρά.

Γ.Α.: Μαλώσατε τελικά; Τι έγινε ακριβώς, επειδή έφτιαξες κόμμα;

Σ.Θ.: Όχι. Μια χαρά είμαστε. Δεν νομίζω. Και νομίζω ότι αποδείχθηκε και από 2-3 πράγματα που είπε κι ο Τσίπρας ότι είναι άλλες οι – αν θέλετε - αν έχει ο ένας προσωπική εκτίμηση στον άλλο και άλλη η πολιτική διαμάχη.

Γ.Α.: Σωστό. Άρα ο Σταύρος Θεοδωράκης με ποιον θα πήγαινε; Θα βλεπε τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ποιος είναι πιο κοντά σ’ εσένα;

Σ.Θ.: Πρώτον να δεχτούμε ότι εμείς δεν υπάρχουμε αυτή τη στιγμή. Τι εννοώ;

Γ.Α.: Μα πως; Αφού οι δημοσκοπήσεις αφού σου δίνουν...

Σ.Θ.: Ναι εντάξει, μπορεί όλοι να λένε ότι μπορεί να 'μαστε τρίτο κόμμα και τα λοιπά, ακόμα όμως είμαι ξενομπάτης. Είμαι έξω από το σύστημα. Εγώ πρέπει λοιπόν να πάρω ένα ‘οκ’ από το κόσμο και αμέσως, σου είπα, μετά δεν θα επιλέξω ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Σαμαρά. Εμείς θα δώσουμε την χάρτα μας. Θα δώσουμε τα 20 σημεία που ετοιμάζουμε και στα οποία πολλά από αυτά, μπορεί να μην έχουμε τη σωστή λύση. Δηλαδή, μπορεί να έρθει ο Τσίπρας και να μας πει, ''παιδιά, εδώ μπορεί να υπάρχει μια άλλη ανάλυση από μας που μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα''. Νομίζω ότι πρέπει – να μου επιτρέψεις να σου πω μια λέξη που δεν θα σου αρέσει - να γίνουμε Γερμανοί σε αυτό. Τι έγινε στη Γερμανία μετά τις εκλογές; Το είδες; Ενώ μπορούσε να κυβερνήσει μόνη της…

Γ.Α.: Ναι. Βρήκαν 29 και συμφώνησαν.

Σ.Θ.: Μπράβο. Είπαν ''θα μιλάμε 3 μήνες για να βρούμε το καλύτερο''.

Γ.Α.: Εμείς θα το κάνουμε ελληνικά, όχι γερμανικά.

Σ.Θ.: Εμείς λοιπόν που δεν είμαστε η πανίσχυρη χώρα της Ευρώπης γιατί να μην επιλέξουμε τη γλώσσα της συνεννόησης;

Μ.Τ.: Άρα κάθεστε στο τραπέζι άνετα με τον κο.Τσίπρα, ενδεχομένως ή και με τον Σαμαρά για να βρείτε τα σημεία πού ταιριάζετε και πού συμφωνείτε σε κάποια πράγματα.

Σ.Θ.: Έτσι πρέπει.

Μ.Τ.: Και πάτε παρακάτω.

Σ.Θ.: Το πρόβλημα της Παιδείας επί παραδείγματι, χρειάζεται 3 πολιτικές αποφάσεις.

Μ.Τ.: Αυτό δεν μπορεί να συνεπάγεται και συνεργασία αφού θα τα βρείτε σε 20 -10 σημεία;

Σ.Θ.: Βεβαίως θα υπάρξει μετά συνεργασία. Είτε σε επιμέρους, είτε...Να σας πω κάτι που είναι τραγελαφικό. Γιατί να μην υπάρχει –και έπρεπε να υπάρχει- μια εθνική πολιτική παιδείας; Δηλαδή υπάρχει δεξιά και αριστερή Παιδεία;

Γ.Α.: Σωστό αυτό. Τώρα όμως για να το κάνεις πρέπει να 'χεις τους ανθρώπους. Έχεις τους ανθρώπους;

Σ.Θ.: Έχω το πρόγραμμα.
Έχω. Να σου πω. Πρώτο θα είδες ότι οι μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες, η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία, Το Βήμα, δημοσιεύουν γιατί κάναμε το εξής, το οποίο ήταν λίγο επικοινωνιακό. Αντί να δώσουμε ένα ολόκληρο σχέδιο ενωμένο και να το ψάχνει κάποιος, το βάζουμε, βάζουμε κάθε Κυριακή στις μεγάλες εφημερίδες της Κυριακής κατ' αποκλειστικότητα, τμήματα του προγράμματος μας. Αυτό το κάνουμε και το κάναμε για το Σύνταγμα, το κάναμε για τη φορολογία, το κάναμε για το τραπεζικό σύστημα. Με ποια λογική; Ότι εμείς παρ’ ότι είμαστε τριών μηνών κόμμα, έχουμε εξ’ αρχής τη διάθεση να μιλήσουμε για τις λύσεις. Αυτό είναι το σημαντικό.

Γ.Α.: Πάμε στο δια ταύτα. Να πιάσουμε αρέ-καρέ. Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές που ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ, φόροι ακινήτων, κεφαλικός φόρος;

Σ.Θ.: Ορθολογικοποιείται το φορολογικό σύστημα. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη, δεν μπορείς να λες στον άλλον “κάνε επιχείρηση” όταν δεν ξέρει τι φόρους θα πληρώσει αύριο.

Γ.Α.: 
Για 10 χρόνια ένα σταθερό σύστημα να ξέρουμε τι κάνουμε
.

Σ.Θ.: Και είδες και είναι ντροπή μας, γιατί δεν το επισημαίνουμε μόνο εμείς, το επισημαίνουν και οι ξένοι, και δεν εννοώ οι κακοί ξένοι, οι καλοί ξένοι ότι ''παιδιά, για να έρθουμε στην Ελλάδα να κάνουμε κάτι θέλουμε μια εγγύηση'', δυο εγγυήσεις θέλουμε: Πρώτον, φορολογικό σύστημα, υποτίθεται πολιτική σταθερότητα – ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη...και απονομή δικαιοσύνης σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Γ.Α.: Σαφής. Το 'χεις αυτό το σχέδιο το οικονομικό;

Σ.Θ.: Μα είναι δυνατόν, είναι πρωτεύον ζήτημα όταν κάποιος – ανεργία θα σου πω είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα- όταν κάποιος έρχεται στην Ελλάδα να κάνει μια επένδυση και έχει μια διαμάχη με την δίπλα πολυκατοικία, και θα κάνει 8 χρόνια για να λύσει τη διαμάχη...

Γ.Α.: Φεύγει με το ίδιο αεροπλάνο που ήρθε... Ανεργία – τεράστιο, δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει 1-2 – 3 -4 ανέργους. 400.000 σπίτια Σταύρο, δεν έχουν ούτε ένα ευρώ τον μήνα – τι κάνεις σε αυτό;

M.T.: Και δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Είναι και τα δύο μέλη της οικογένειας άνεργα.

Σ.Θ.: Είναι μεγάλη ντροπή μας. Και δεν είναι μόνο μεγάλη η ντροπή μας για μας τους Έλληνες.
Είναι μεγάλη ντροπή για την κυρία Μέρκελ και για όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Πήγαμε δηλαδή στις Βρυξέλλες και συζητήσαμε, όπως ξέρεις, με πολιτικούς αρχηγούς των μεγάλων ομάδων και τους είπαμε ότι προσέξτε κάτι: ο Έλληνες έχει ευθύνη. Και την δέχομαι. Έχει ευθύνη για την κατάσταση της χώρας.

Γ.Α.: Είναι μια πλευρά.

Σ.Θ.: Όχι συγνώμη, το χρέος το δημιούργησαν οι Έλληνες πολιτικοί καταλαβαίνεις τι εννοώ..

Μ.Τ.: Είχε την ευθύνη με την έννοια ότι ήταν η επιλογή τους πολιτική...

Σ.Θ.: Όχι, έχει την ευθύνη ο Έλληνας ότι είχε μία πολιτική ηγεσία η οποία φέρθηκε απερίσκπετα και η οποία δανειζόταν...

Γ.Α.: Στο δανεισμό εννοείς.

Σ.Θ.: Όχι μόνο για τις πραγματικές ανάγκες αλλά και για τα κομματικά παιδιά κτλ. 

Άρα ας μείνουμε σε αυτό – πρόσεξε να δεις τι είπα. Εμείς έχουμε μια ευθύνη. Οι νέοι της Ελλάδας τι ευθύνη έχουν; Οι νέοι της Ελλάδας φορτωθήκαν...Ο Θεοδωράκης φταίει σαν δημοσιογράφος.

Γ.Α.: Το νέο παιδί τι φταίει;

Σ.Θ.: Τα νέα παιδιά τι φταίνε; Τα παιδιά της Ελλάδας, που είναι τα παιδιά της Ευρώπης, πρέπει να βοηθηθούν απευθείας από την Ε.Ε. κι επαναφέραμε λοιπόν την πρόταση που είχε κάνει και παλιότερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Μοσκοβισί, ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας για τους νέους. Πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα και μπορεί να γίνει αν η χώρα σε συμμαχία με τον Νότο...

Γ.Α.: Θα του δίνεις επίδομα στο σπίτι ή θα πεις στη Τσέγκου “έφτιαξες επιχείρηση, πάρε 500 ευρώ”...

Σ.Θ.: Δύο ζητήματα: Πρώτον, θα δίνεις ένα επίδομα μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω του 10%, γιατί τώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Το δεύτερο είναι ότι εμείς είπαμε ότι για έναν χρόνο, τον πρώτο, στην εκκίνηση, οι επιχειρήσεις των νέων πρέπει να απαλλάσσονται από τον φόρο. Το έχουμε δοκιμάσει και άλλες χώρες και είναι κίνητρο. Και το τρίτο, που είναι σημαντικό, έχουμε κάνει μια μεγάλη πρόταση, δεν θα σας την πω τώρα αλλά αν θες τη συζητάμε όση ώρα θέλεις, μελετήσαμε το πρόγραμμα της Δανίας, του Ισραήλ και της Αμερικής σε σχέση με την καινοτομία και είπαμε ότι πρέπει να δώσουμε στους αριστούχους Έλληνες, σε αυτούς που αποφοιτούν με άριστα από τα πανεπιστήμιά μας και φεύγουν στην Αγγλία, ή φεύγουν στη Γαλλία ή την Αμερική – το ξέρεις - και εκεί καινοτομούν, να τους δώσουμε τη δυνατότητα στις περιφέρειες της χώρας να κάνουν καινοτόμες δράσεις. Αυτή η χώρα δεν θα βγει μπροστά εάν δεν υπάρξουν νέοι άνθρωποι και στην οικονομία και στην πολιτική.

Γ.Α.: Άρα λες: για να μειώσω την ανεργία θα δημιουργήσω ανάπτυξη. Αυτά τα δύο λοιπόν.. με τους φόρους τι θα κάνεις; Φόροι ακινήτων, αντικειμενικές του '07, 700% πάνω ο φόρος και 70% οι αξίες των ακινήτων, κεφαλικός φόρος...

Σ.Θ.: Μα παιδιά λέω...Αυτή είναι η χώρα – περάσαμε από τη μία υπερβολή στην άλλη, παλιότερα τι λέγαμε; Ότι οι αντικειμενικές είναι πάρα πολύ χαμηλά από τις πραγματικές ανάγκες και τώρα φτάσαμε στο ανάποδο. Έχουμε αντικειμενικές που σου λέει ο άλλος πάρ' το στην αντικειμενική, σου το χαρίζω, πρέπει να υπάρχει μια άμεση προσαρμογή στην πραγματικότητα, δεν μπορούν αυτά τα πράγματα να συζητιούνται κάθε 5 ή 7 χρόνια. Η προσαρμογή, λοιπόν, στην πραγματική οικονομία, στις πραγματικές διαστάσεις της οικονομίας, πρέπει να είναι συνεχής...

Γ.Α.: Τον κατώτατο μισθό θα τον αυξήσεις;

Σ.Θ.: Τον κατώτατο μισθό, πού εννοείς, στο δημόσιο;

Γ.Α.: Τα 586 σε 751 στον ιδιωτικό τομέα – είναι εφικτό αυτό;

Σ.Θ.:Όχι, δεν θα αυξήσουμε τίποτα.

Γ.Α.: Θα αφήσεις ελεύθερους τους μισθούς;

Σ.Θ.: Θέλω να σου πω το εξής

.

Γ.Α.: Είναι υγεία όταν λέει κάποιος προεκλογικά “δεν θα αυξήσω κατώτατους μισθούς”.

Σ.Θ.: Υπάρχουν κάποιοι δημοσκόποι που, γιατί έχουμε φίλους κι εμείς, οι οποίοι μας λένε “Σταύρο μη λες τίποτα, άσ' το, σε πάει το ρεύμα, μη λες δυσάρεστα πράγματα στον κόσμο”. Εγώ δεν θα γίνω ένα με το παλιό πολιτικό σύστημα. Λέω και δυσάρεστα, δεν λέω ότι θα πατήσω ένα κουμπί και την επόμενη μέρα θα βρέξει λεφτά.

Γ.Α.: Γιατί ποιος το λέει αυτό;
 Ε πες μου ποιος το λέει.!

Σ.Θ.: Πρώτον το έλεγε Σαμαράς προεκλογικά, τώρα το λέει ο κύριος Τσίπρας. Ο κύριος Τσίπρας διάβασα ότι είπε στο Έθνος την προηγούμενη Κυριακή, ότι θα σκίσω το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι. Είναι τρικ προεκλογικά. Η χώρα πρέπει να πεισθεί πια ότι δουλεύει με τις δυνάμεις της.

Γ.Α.: Άρα λες εσύ η αγορά θα δείξει τον μισθό; Η παραγωγή θα ανεβάσει τους μισθούς;

Σ.Θ.: Πρέπει με κάθε σοβαρότητα να πούμε στον Έλληνα πολίτη ότι πλέον το ταμείο είναι πόσα μπαίνουν – πόσα βγαίνουν. Τελείωσαν τα δανεικά. Δεν υπάρχει αυτό. Ούτε ο δρόμος της ΝΔ που είναι να παρακαλέσουμε, να σκύψουμε το κεφάλι στους Ευρωπαίους – κάτι θα μας δώσουν, αλλά δεν υπάρχει και ο τσαμπουκάς.

Γ.Α.: Διοικητής τραπέζης Ελλάδος θα εκλέγεται; Πώς; Θα ορίζεται; Τι θα γίνεται;

Σ.Θ.: Κάνεις μία σημαντική τομή στην κουβέντα μας και θέλω να πω κάτι. Κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση και δεν πήραμε απάντηση από πουθενά. Η οποία είναι η εξής: τι γίνεται σήμερα; Δεν έχουμε όλοι μια καχυποψία για το τραπεζικό σύστημα; Όλοι έχουμε μια καχυποψία, πού πάνε τα λεφτά; Δηλαδή ότι πάνε στους ημέτερους, είναι ο Αυτιάς φίλος της κυβέρνησης, θα πάρει το δάνειο του. Η Μάγδα δεν είναι, δεν θα πάρει το δάνειο του. Αυτή η καχυποψία, καλώς ή κακώς, υπάρχει.

Γ.Α.: Πως λύνεται αυτό;

Σ.Θ.: Να σου πω πως λύνεται. Η ΝΔ λέει ''ας το διατηρήσουμε έτσι και ας παρακαλέσουμε τους τραπεζίτες να είναι πιο δίκαιοι''. Έρχεται ο Τσίπρας και τι λέει; ''Να φύγουν αυτοί οι τραπεζίτες και να έρθουν οι κομματικοί τραπεζίτες''. Γιατί όταν ουσιαστικά λέει “να ορίζει το κράτος”, μιλάμε για κομματικούς εγκάθετους, μιλάμε για αυτούς που έδωσαν τα δάνεια στα κόμματα. 300 εκατομμύρια δώσανε στα κόμματα, δανεικά κι αγύριστα.

Γ.Α.: Εσύ πήρες δάνειο;

Σ.Θ.: Όχι, δεν έχω πάρει δάνειο. Δεν δουλεύω ποτέ με δάνεια.

M.T: Και πώς - από πού έχετε πόρους;

Γ.Α.: Από τα καπέλα που πούλησες στην Καβάλα;

Σ.Θ.: Και από τα καπέλα και από τα μπλουζάκια, θα σας πω μετά για τα οικονομικά του κόμματος.
Γ.Α.: Πάμε στον διοικητή τώρα. Έρχεται το Ποτάμι και λέει διοικητής από πού;

Σ.Θ.: Η σημαντική θέση στο τραπεζικό σύστημα είναι ο διευθυντής τραπέζης Ελλάδος και οι υποδιοικητές. Αυτοί ελέγχουν τις τράπεζες...


Γ.Α.: Άρα πώς θα εκλέγεται;

Σ.Θ.: Λέμε λοιπόν εμείς ότι δεν εκλέγεται αλλά δεν ορίζεται ούτε από τον Τσίπρα ούτε από τον Σαμαρά, ούτε από τον Θεοδωράκη. Κάνουμε διεθνή, ανοικτό διαγωνισμό, επιλέγουμε τους όρους – τους έχουν βάλει οι οικονομολόγοι δεν θα τους βάλω εγώ τους όρους - και επιλέγεις τον καλύτερο. Το έκαναν στη μεγάλη Βρετανία.

Γ.Α.: Έλληνας ο διοικητής ή μπορεί να έρθει όποιος θέλει;

Σ.Θ.: 
Όχι, μπορούμε να θέσουμε συγκεκριμένους όρους
.

Γ.Α.: Βάζεις τον όρο “Έλληνας”;
 Με αξιοκρατικά κριτήρια.

Σ.Θ.: Μπορεί να πει το πολιτικό σύστημα ότι θέλω Ευρωπαίο – να το συζητήσουμε. Εμείς θέτουμε την αρχή, η αρχή είναι πολύ συγκεκριμένη: διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, να μην έχει κανείς αμφιβολία για την επιλογή του κεντρικού τραπεζίτη. Και αμέσως μετά αυτό θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς – αντιλαμβάνεσε τι λέω. Υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν είναι έρμαιο των πολιτικών
.

Γ.Α.: Σταύρο, μπροστά σου έχεις το ασφαλιστικό.

Σ.Θ.: 
Το οποίο θα καταρρεύσει
.

Μ.Τ.: Έχει ήδη καταρρεύσει

 έτσι κι αλλιώς.

Γ.Α.: Θα σου δώσω σήμερα τα πλήρη στοιχεία με τα ελλείμματα των ταμείων. Η μεγάλη ανεργία και η μείωση των μισθών δημιουργεί μια τρύπα τεράστια, το ξέρεις και το ζεις, το έχεις μπροστά σου. Δηλαδή θα έχεις ένα τεράστιο θέμα και αυτός ο κόσμος που δούλεψε, αγωνίστηκε, που χίλια δυο, δεν του λένε την αλήθεια για το ασφαλιστικό.
 Τι θα κάνεις γι' αυτό;

Σ.Θ.: Να του πούμε την πρώτη αλήθεια για το ασφαλιστικό; Την πρώτη αλήθεια για το ασφαλιστικό, Γιώργο μου, και τα ξέρεις πολύ καλά τα οικονομικά, ίσως τα ξέρεις και καλύτερα από μένα, γιατί εγώ δεν είμαι παντογνώστης και δεν τα ξέρω πολύ καλά αλλά μιλώ συνέχεια με ανθρώπους που τους έχω εμπιστοσύνη. Για το ασφαλιστικό η αλήθεια είναι μία ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δουλεύει ένας και πληρώνονται τρεις. Αυτό δεν θα αλλάξει
.

Γ.Α.: Να σου κάνω μια πρόταση; Την έχω πει σε τρεις πολιτικούς. Έλα εδώ Σταύρο Θεοδωράκη, τι λεφτά έβγαλες το 2013, 20.000 ευρώ τον χρόνο; Έβγαλες 19.000; Αυτά είναι τα ένσημά σου. Δηλαδή τα ένσημα να προσμετρώνται αναλόγως των εισοδημάτων σου. Τι σημαίνει αυτό; Τρέχω να αυξήσω τα εισοδήματά μου αλλά να αυξήσω και τον αριθμό των ενσήμων. Άρα δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή. Και εκεί που γράφει τον φόρο το ΚΕΠΥΟ, να γράφει από κάτω και τον αριθμό των ενσήμων.
 Είναι κακό αυτό;

Σ.Θ.: Δεν σ' ακούνε! Μα αυτό είναι το θέμα, ότι στην Ελλάδα – επιτρέψτε μου – ενώ είναι σαφές ότι δεν έχουν τις λύσεις, δεν έχουν και αυτιά για τις λύσεις. Ακούνε κάποιους κομματικούς τους φίλους.

Γ.Α.: Υπονοείς κάτι;

Σ.Θ.: Ναι αυτό που σου λέω. Ότι το πολιτικό σύστημα είναι ένα σύστημα που ζει σε έναν σωλήνα, ζει εκτός πραγματικότητας.

M.T.: Κύριε Θεοδωράκη, εσείς σε τι διαφέρετε από όλο το πολιτικό σύστημα; Ήμουνα 14 μέρες στο σπίτι μου. Πρέπει να σας πω ότι σας παρακολούθησα σε όλες τις συνεντεύξεις σας. Κράτησα αυτό που είπατε πριν. Ότι λέτε για να προτείνετε ένα ταμείο για ενίσχυση στους ανέργους και μιλούσα στο τηλέφωνο μετά και μου λέει μια φίλη μου, ''ρε Μάγδα άκουσα αυτό από τον Θεοδωράκη και μου έκανε εντύπωση''. Αντί να πει θα στηρίξουμε τους ανέργους να βρουν γρήγορα δουλειά, ο Θεοδωράκης λέει θα φτιάξουμε ένα ταμείο για να τους ενισχύσουμε.

Σ.Θ.: Να είστε δίκαιη όμως. Είπα ταμείο για τον πρώτο καιρό και το βασικότερο είναι οι δουλειές, οι δουλειές, οι δουλειές.

M.T.: Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, εσείς σε τι διαφέρετε από τους άλλους, γιατί εγώ να ψηφίσω Θεοδωράκη;

Σ.Θ.: Να σας πω γιατί...

Γ.Α.: Έχεις σακίδιο – το έχεις μαζί σου; Έχεις πάλι τα ίδια μέσα, το I-pad κλπ;

Σ.Θ.: Δεν έχω I-pad, έχω έναν μικρό υπολογιστή.

Γ.Α.: Και τι άλλο έχεις μέσα;

Σ.Θ.: Τι έχω; Τις κάρτες μου, τις σημειώσεις μου, τα στυλό μου...

Μ.Τ.: Θέλω να μου πείτε γιατί να σας ψηφίσουμε
..

Σ.Θ.: Θα απαντήσω.

M.T.: Και μετά θα σας κάνω ακόμα ένα ερώτημα που δεν ξέρω αν είσαι σωστό να απαντήσετε δημοσίως αλλά εγώ θα το κάνω.

Σ.Θ.: 
Εσείς μπορείτε να κάνετε όλα τα ερωτήματα στον Θεοδωράκη.

Γ.Α.: Εμένα η γειτόνισσά μου λέει: πιστεύεις στον Θεό ο Θεοδωράκης;

Σ.Θ.: Να σας πω, όχι μόνο εσείς μου κάνετε ότι ερωτήματα θέλετε αλλά κι όλος ο κόσμος μου κάνει ότι ερωτήματα θέλει.

Γ.Α.: Και δεν έβαλες και όρο – θα το πω. Συμφωνήσαμε να γίνει η συνέντευξη.

Σ.Θ.: Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, θα μπορούσαμε να μιλάμε στο τηλέφωνο.

Γ.Α.: Έγινε και κάτι άλλο: δεν έβαλες ούτε ένα ερώτημα, “παιδιά κάντε μου αυτό το ερώτημα” - το λέω δημόσια.

Σ.Θ.: Και το κάνω στις πλατείες και κάλεσα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, αντί να πηγαίνουν να βγάζουν δεκάρικους, που να λένε “λαέ της Καρδίτσας” και μετά “λαέ της Λάρισας” και πολλές φορές να μπερδεύουν και τις λέξεις, το έχουμε δει από το παρελθόν αυτό, να πάνε στις πλατείες να συζητήσουν.

Γ.Α.: Δηλαδή καλείς Σαμαρά και Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος να κουβεντιάσουν με τον κόσμο; Κάνεις πρόταση σήμερα;

Σ.Θ.: Να συζητάνε, να συζητάνε, λέω ότι – εγώ έκανα πρόταση για debate, που δεν την δέχτηκε κανείς. Είπα “παιδιά, debate, βάλτε εσείς τους όρους κι εγώ έρχομαι” - δεν το δέχεται κανείς.

M.T.: Πείτε μου γιατί να σας ψηφίσω. Και σε τι διαφέρετε από τους άλλους, γιατί ενδεχομένως εγώ να ανήκω σε αυτό το πολύ μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων.

Σ.Θ.: Το λένε και οι δημοσκοπήσεις, ότι οι νέες γυναίκες ανήκουν στους αναποφάσιστους.

Γ.Α.: Να το πούμε μετά το διάλειμμα; Και θέλω να μου πεις αν έχεις πέραση στις γυναίκες.

Σ.Θ.: Έναν ακαταμάχητο λόγο θα σας πω μετά.

Γ.Α.: Σταύρος Θεοδωράκης, φίλες και φίλοι. Ο Σταύρος έχει ένσημα.

Γ.Α.: Πάντα εδώ φίλες και φίλοι, είστε στον ΣΚΑΪ, είστε στο “Καλημέρα σας”, Σταύρος Θεοδωράκης, ποταμός τα ερωτήματα, φοβάσαι ότι όλα τα ποτάμια καταλήγουν στη θάλασσα;

Σ.Θ.: Ναι, αλλά πριν ποτίζουν, ξεβρωμίζουν, έχουν πολύ θεραπευτικές ιδιότητες τα νερά του Ποταμού.

Γ.Α.: Δηλαδή σκέφτεσαι να σαλπάρεις από το Ποτάμι και να βγεις στεριά; Να αλλάξεις όνομα;
Κοίτα να δεις, όχι, Το Ποτάμι είναι Ποτάμι και... Να σου πω τώρα κάτι..

Γ.Α.: Γιατί δεν το είπες “χείμαρρος”;

Σ.Θ.: Να σου πω κάτι που δεν έχω πει ποτέ.  Γιατί μου λένε κάποιοι “γιατί το είπες Ποτάμι”. Γιατί πάντα ήμουνα το παιδί πέρα απ'το Ποτάμι. Αυτό υπήρχε.

Γ.Α.: Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα...

Σ.Θ.: Κι όταν ερχόμασταν στο κέντρο σε άλλες εποχές, ήταν και λίγο ρατσιστικό, ήμασταν τα παιδιά πέρα από το ποτάμι.

Γ.Α.: Κολωνάκι μεριά δηλαδή, έτσι;

Σ.Θ.: Ήμασταν τα παιδιά της δυτικής Αθήνας.

Γ.Α.: Το θυμάσαι αυτό το παιδί στην Αγία Βαρβάρα και το Περιστέρι;

Σ.Θ.: Τι εννοείς;

Γ.Α.: Ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σ.Θ.: Εγώ δεν είμαι; Εγώ δεν είμαι; Δηλαδή.. Πάντα υπήρχε αυτό, πάντα υπήρχε Το Ποτάμι στο μυαλό μου, κατάλαβες;

Γ.Α.: Γιατί λένε ότι σε έβαλε η διαπλοκή να κάνεις κόμμα; Αφού τα έχεις τα ένσημά σου.

Σ.Θ.: Να σου πω κάτι. Η διαπλοκή βάζει αχυράνθρωπους που είναι εύκολοι στον χειρισμό τους. Και ξέρεις ότι εγώ δεν έχω υπάρχει ποτέ εύκολος στον χειρισμό από οποιονδήποτε.

Γ.Α.: Εγώ ξέρω μια παραίτησή σου από γενικό διευθυντή.

Σ.Θ.: Έτσι. Όποιος μου έλεγε κάτι, εάν εγώ το έπαιρνα σαν εντολή, έφευγα. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Έχω επενδύσει σε αυτό, γιατί αυτό είναι ο χαρακτήρας μου. Έχω δουλέψει από τον 902 αριστερά στα fm όπως ξέρεις, του κομμουνιστικού κόμματος.

Γ.Α.: Βρεθήκαμε στον Άλφα μαζί..

Σ.Θ.: Στην Ελευθεροτυπία, στο Βήμα, στον Άλφα, ήμουνα πάντα ο άνθρωπος που ήταν και λίγο απρόβλεπτος. Δηλαδή, δεν υπήρξα υπάλληλος σε καμία αυλή εξουσίας. Είναι φανερό πως μετά από τόσους μήνες που ψάχνουν ένα-ένα τα στοιχεία, θα είχαν βρει ένα ευρώ που πήρα ποτέ από κάποιον χωρίς να το έχω δουλέψει, έτσι; Είμαι άνθρωπος της δουλειάς. Έχω δουλέψει με όλους, αλλά δεν έχω υπάρξει υπάλληλος, με την αρνητική έννοια που δίνει ο κόσμος, για κανέναν. Το Ποτάμι δεν χρωστάει.

Γ.Α.: Δηλαδή ξύπνησες ένα πρωί και είπες “θα κάνω Το Ποτάμι”; Ή το είχες σχεδιάσει μέσα στο μυαλό σου, γιατί έχει κι ένα ερώτημα πολύ σημαντικό η Μάγδα.

Σ.Θ.: Ξύπνησα ένα πρωί και είπα αυτό που μου λένε όλοι οι φίλοι μου πρέπει να το κάνω. Γιατί.. θέλω να είμαστε τίμιοι..

Γ.Α.: Φίλοι σου πού; Απ'την Αγία Βαρβάρα, απ'το Κολωνάκι, απ'το Mega; Από πού;

Σ.Θ.: Όχι, απ'το Mega όχι. Οι φίλοι μου από τη δημοσιογραφία, οι φίλοι μου από τα παιδικά μου χρόνια, οι φίλοι μου οι πρωταγωνιστές, οι άνθρωποι που συναντούσα στα νησιά..

Γ.Α.: Εκπομπές..

Σ.Θ.: Ναι. Που μου έλεγαν όλοι, μου έλεγαν κάτι πολύ, που στο λένε και σένα. Το λένε και στη Μάγδα και θέλω να είμαστε τίμιοι. Ότι ωραία όλα αυτά που λέτε στην τηλεόραση αλλά τι θα ψηφίσουμε στις εκλογές; Αυτό δε λέει ο κόσμος, αυτό δεν έλεγε ο κόσμος; Δεν υπάρχει..

Μ.Τ.: Εγώ τι σας έλεγα πριν από λίγο; Γιατί να σας ψηφίσω;

Σ.Θ.: Θα σας πω γιατί θα με ψηφίσετε εσείς. Αλλά το κύριο που υπήρχε στον κόσμο ήταν μια αδυναμία να ερωτευτούν την επόμενη επιλογή. Να πουν εδώ είμαι.

Γ.Α.: Μάλιστα.

Σ.Θ.: Θα μπω μέσα σ’αυτή΄την υπόθεση. Όλοι με κρύα καρδιά επιλέγουμε να ψηφίζουμε ένα κόμμα. Κι εμείς είπαμε λοιπόν, είπα λοιπόν ένα πρωί ότι πρέπει να το κάνω. Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη.

Γ.Α.: Και γιατί το είπες Ποτάμι; Λόγω της..

Σ.Θ.:  Σου είπα γιατί. Το καθαρό, καθαρό δυνατό νερό.

Γ.Α.: Μάλιστα.

Σ.Θ.:  Που έρχεται λίγο να ξεπλύνει τα νερά της λίμνης.

Γ.Α.: Να προσέξεις το δέλτα κάτω-κάτω γιατί εκεί που κατεβαίνει το ποτάμι, κάνει ένα δέλτα και τα θολώνει λίγο.. Πρόσεξε τι σου λέω τώρα, καταλαβαίνεις..

Σ.Θ.: Καταλαβαίνω..

Γ.Α.: Γιατί άμα σε μπάσουν οι μεγάλοι τώρα, άμα πας σε καμιά συμμαχία θα αρχίσουν τα κόλπα τα μεγάλα και μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση. Κάτι θέλει η Μάγδα.

Σ.Θ.: Οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους δικούς μας εάν ο κόσμος..

Γ.Α.: Με προγραμματική συμφωνία;

Σ.Θ.: Ναι, με προγραμματική συμφωνία και σου είπα: με λύσεις. Με λύσεις. Οι αερολογίες ότι θα τα κάνουμε όλα μαγικά ή θα πούμε στους ξένους και θα παρακαλέσουμε τους ξένους να μας δώσουν λεφτά, δεν υπάρχουν πια.

Γ.Α.: Είσαι κεντροδεξιός; είσαι κεντροαριστερός; είσαι κέντρο;
 Τι;

Σ.Θ.: Είμαι αυτός που θα συνεφέρει δύο πολιτικούς, εάν ο κόσμος μας το επιτρέψει, να δουν την πραγματικότητα. Κάνουμε μια πατριωτική πρόταση. Έχουμε μια πατριωτική πρόταση για του Έλληνες.

Γ.Α.: Μα και ο Σαμαράς λέει ότι είναι πατριώτης.

Σ.Θ.: Συγγνώμη. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι. Για να είμαστε και ειλικρινής,αλλά αυτό που πρέπει να δούμε, δεν είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του Σαμαρά και του Τσίπρα. Πρέπει να δούμε πια είναι η συμπεριφορά τους δύο χρόνια. Και έρχομαι στο ερώτημα της Μάγδας. Γιατί να με ψηφίσει. Γιατί με ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον πολιτικό. Με ξέρεις καλύτερα από κάθε άλλο πολιτικό. Γιατί μου έχεις εμπιστευτεί το παιδί σου. Γιατί μου είχες εμπιστευτεί την οικογένεια σου. Έβγαινα στην τηλεόραση και έλεγα αυτά που και σαν πολιτικός θα κάνω. Δηλαδή τι; Τι θα έλεγε κάποιος εάν ο Σταύρος δεν ήταν στην πολική; Να μια εκπομπή που ακούει του αδύναμους.
Αυτό δεν είναι;

Γ.Α.: Τώρα μου λες θα κάνω κόμμα
.

Σ.Θ.: Ναι. Και θα συνεχίσει να κάνει όμως το κόμμα - και δεν το θεωρώ καθόλου προσβλητικό - θα συνεχίσει αυτό που έκαναν οι Πρωταγωνιστές. Θα ακούει αυτούς που δεν έχουνε δυνατή φωνή. Θα ενισχύει την φωνή των αδυνάτων. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα στην χώρα. Ότι οι πολιτικοί ηγέτες ακούνε…

Μ.Τ.: Εμείς εδώ στην εκπομπή έχουμε ένα μότο, όλα τα χρόνια που συνεργαζόμαστε με τον Γιώργο – τα τελευταία πέντε....είμαστε η φωνή των πολιτών. Όμως σας είπα και κάτι άλλο. Εσείς σε τι ξεχωρίζετε; Σε τι διαφέρετε από τον κύριο Τσίπρα ή από τον κύριο Σαμαρά;

Γ.Α.: Ένα λεπτό. Ήσουνα η φωνή των αδυνάτων..

Σ.Θ.: Εγώ δεν έχω να θρέψω κομματικούς στρατούς. Δεν έχω επαγγελματικά στελέχη..δεν έχω να θρέψω κομματικούς στρατούς.

Γ.Α.: Με τι ζεις με εισφορές;

Σ.Θ.: Για σκέψου αυτό. Ότι η σκέψη μου μπορεί σε πέντε χρόνια και σε οκτώ χρόνια καθώς θα 'χω μεγαλώσει κι εγώ να λέω ''ωχ, πως θα τακτοποιήσω τα παιδιά που με βοήθησαν'';Αυτή τη στιγμή, έρχομαι και λέω κάτι. Παιδιά τα παραμύθια τελείωσαν, άλλο το κομματικό συμφέρον κι άλλο το δημόσιο συμφέρον – πρέπει να στραφούμε στο δημόσιο συμφέρον. Άρα αυτό, το ότι δεν έχουμε κομματικούς στρατούς, πρέπει να το εκτιμήσετε. Δεν έχουμε να υπηρετήσουμε δηλαδή κάποιους ανθρώπους που μας βοηθούν στην εξουσία.

Μ.Τ.: Μου έχουν έρθει δύο μειλ- δύο ερωτήματα.

Σ.Θ.: Που ζούμε....

Μ.Τ.: Μάγδα σε παρακαλώ ρώτησε τον κο.Θεοδωράκη από που ζει, με τι χρήματα, ποιος σας χρηματοδοτεί.

Γ.Α.: Από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σ.Θ.: Εγώ πως ζω;

Μ.Τ.: Σας ρωτώ τι μου λέει ο κόσμος. Όχι προσωπικά – το κόμμα.

Σ.Θ.: 30 χρόνια είμαι ένας καλά αμειβόμενος δημοσιογράφος, λόγω της απήχησης που είχε η εκπομπή.

Μ.Τ.: Όχι σε προσωπικό επίπεδο – μιλάμε για το κόμμα σας. Είδαμε ότι στήσατε σκηνές.

Σ.Θ.: Στήσαμε σκηνές γιατί δεν είχαμε λεφτά. Γιατί μας δώσανε οι δήμοι κάποιες άδειες, και είδαμε ότι για να στήσεις ένα εκλογικό κέντρο χρειάζεσαι και 500 και 1000 ευρώ......

Γ.Α.: Σου έδωσε κανείς λεφτά; Τώρα αυτό το χρονικό διάστημα..

Σ.Θ.: Πολλοί, πολλοί, αλλά δεν θέλω να γίνω δέσμιος κανενός. Γιατί να είμαι δέσμιος – συγνώμη - προσπαθώ να υπηρετήσω τ' όνειρό μου έτσι; Προσπαθώ να υπηρετήσω τ' όνειρο πολλών φίλων μου, είδες πόσοι εκλεκτοί άνθρωποι υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο. Δεν έχει κανείς να πει κάτι. Γιατί λέγανε πριν δείτε ποιους θα βγάλει ο Θεοδωράκης για να δει ποιους θα αναστήσει. Ποιον αναστήσαμε; Βγάλαμε στο ψηφοδέλτιο 2 ξεχωριστούς Έλληνες, κανείς δεν έχει βρει ένα ψεγάδι κι ακόμα και αντίπαλοί μας λένε ''το ψηφοδέλτιο του Θεοδωράκη, είναι πάρα πολύ καλύτερο''.

Γ.Α.: Ρωτάνε, να σου πει κάτι.

Σ.Θ.: Να σου πω κάτι, είναι κακό οι πολιτικοί να επενδύουν στο θρησκευτικό συναίσθημα. Εγώ λοιπόν, δεν θα κάνω γονυκλισίες δημόσιες, έτσι; Υπηρετώ κι υπηρετούσα τόσα χρόνια τις αρχές του Χριστιανισμού: ''αυτά που μας ενώνουν είναι αυτά που μας λέει κι η πίστη μας'', αλλά δημόσιες προσευχές...η ανθρωπιά – το να έχεις στο νου σου πρωτεύον τον άλλον, τον άλλον να έχεις στο νου σου, να έχεις το νου σου πάντα στους πολλούς, αυτές οι αρχές πρέπει να μας διακατέχουν, αλλά δεν θα πρέπει να κάνουμε πατριδοκαπηλεία και θρησκευτική καπηλεία.

Μ.Τ.: Και κάτι για το τέλος, σας το είπα και στο διάλειμμα, πως μπορείτε και καλύπτετε τα έξοδα του κόμματος;

Σ.Θ.: Ποια είναι τα έξοδα, το τραίνο, το εισιτήριο του τραίνου για να πάω στη Λάρισα; Ή το εισιτήριο του λεωφορείου;

Μ.Τ.: Τα καλύπτει ο καθένας από την τσέπη του;

Σ.Θ.: Για τους 42 τα καλύπτει ο καθένας από την τσέπη του και κάποιοι από μας βοηθούν κάποιους που δεν έχουν καθόλου λεφτά. Υπάρχουν 2-3 παιδιά στους 42, που είναι άνεργοι, που δεν έχουν λεφτά, που τους δίνουμε εμείς τα λεφτά, αλλά τα έξοδα του Ποταμιού είναι ελάχιστα. Πηγαίνω σε μια πλατεία με τη μηχανή μου, με τη μηχανή μου, μόνος μου, και βγαίνω – υπάρχει ένας τύπος που στήνει τις καρέκλες και βγαίνω και μιλάω στον κόσμο. Δεν έχουμε έξοδα, δεν κολλήσαμε αφίσες, είδατε το χαρτομάνι; Είδατε τα εκατομμύρια που έχουν πεταχτεί γι' άλλη μια φορά στον δρόμο;

Μ.Τ.: Τα είδαμε.

ΣΘ.: Άνθρωποι που λένε ότι θ' αλλάξουν τη χώρα, έχουν γεμίσει πάλι, γυρίσαμε πάλι στο 1990. Είναι ντροπή μας. Και βέβαια, γιατί γίνεται αυτό; Γιατί το πολιτικό σύστημα μπορεί να διαφωνεί σ' όλα, όπως ξέρεις, να διαφωνούν για το ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν λεφτά ή όχι, αλλά ομονόησαν και πήραν 13 εκατομμύρια από το κράτος. 7 εκατομμύρια σε ρευστό, κι 6 εκατομμύρια σε τηλεοπτικό χρόνο. Εμείς δεν πήραμε ούτε σε τηλεοπτικό χρόνο, ούτε σε ρευστό.

Μ.Τ.: Να κάνω τώρα το ερώτημα που λέγαμε στο διάλλειμμα;

Γ.Α.: Κάνε το ερώτημα γιατί ο χρόνος πιέζει.

Μ.Τ.: Επειδή λοιπόν τώρα κατεβαίνετε στις εκλογές. Πριν ήσαστε ένας απλός πολίτης ψηφοφόρος, δε θα ρωτήσω τι ψηφίζατε τόσα χρόνια γιατί μιλούσατε πριν για ευθύνες . Φαντάζομαι ότι κι εσείς έχετε μια μικρή ευθύνη αν έχετε ψηφίσει στο παρελθόν.

Σ.Θ.: Βέβαια, βέβαια..

Μ.Τ.: Πρώτον αυτό.
Σ.Θ.: Έχω ευθύνες και σαν δημοσιογράφος.

Μ.Τ.: Δεύτερον. Αν δεν κατεβαίνατε, αν δεν ήσαστε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ό,τι συνεπάγεται αυτό τώρα πολιτικά, τι θα ψηφίζατε αύριο το πρωί;

Σ.Θ.: Μα δε θα είχα να ψηφίσω. Αυτό είναι το κύριο.

Γ.Α.: Έρχεσαι να καλύψεις το κενό δηλαδή. Μάλιστα.

Μ.Τ.: Δε θα ψηφίζατε δηλαδή;

Σ.Θ.: Τα τελευταία χρόνια ξέρεις τι ψήφισα;

Μ.Τ.: Τι;

Σ.Θ.: Τα τελευταία χρόνια..

Μ.Τ.: Θα μου πείτε δημοσίως τι ψηφίσατε;

Σ.Θ.: Ψήφιζα το μονόφθαλμο, ψήφιζα το μονόφθαλμο. Δεν ψήφιζα αυτόν που ήθελα γιατί δεν υπήρχε.

Γ.Α.: Ο μονόφθαλμος ποιος ήταν;

Σ.Θ.: Έλεγα..

Γ.Α.: Ποιος ήταν;

Σ.Θ.: Κάθε φορά ήταν λίγο διαφορετικός. Γιατί έλεγα,’’ τι να κάνω τώρα’’; Το μη χείρον βέλτιστον. Έτσι δεν ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες;
Μ.Τ.: Αύριο το πρωί τι θα ψηφίζατε;

Σ.Θ.: Είναι κανείς ικανοποιημένος..

Γ.Α.: Μπήκαμε κακώς στα μνημόνια Σταύρο;

Σ.Θ.: Βεβαίως, βεβαίως..

Γ.Α.: Κακώς..

Σ.Θ.: Βεβαίως. Μπήκαμε κακώς όχι στα μνημόνια, μπήκαμε κακώς σε μια λογική ότι θα μας σώσει η βοήθεια από τους άλλους. Κανείς δε θα σώσει τον Έλληνα. Θα μας σώσει ο καλός μας εαυτός.

Γ.Α.: Κλείνοντας..

Σ.Θ.: Πρέπει να τον ανακαλύψουμε και να τον ενισχύσουμε.

Γ.Α.: Θα μπορούσα να μιλήσω μαζί σου ώρες ατελείωτες. Ρωτώ λοιπόν. Την επομένη των εκλογών θα σε δούμε με τον ένα ή με τον άλλον ανάλογα με τις θέσεις που θα υιοθετήσουν; Πλειστηριασμός θέσεων Θεοδωράκη από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ;

Σ.Θ.: Και δε θα με δείτε να διαπραγματεύομαι πίσω από κλειστές πόρτες.

Γ.Α.: Σίγουρο αυτό;

Σ.Θ.: Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα. Θέλουμε, από εδώ και πέρα, όλα να γίνονται δημοσίως. Μέχρι και την μέρα των εκλογών, θα το κάνουμε διαφορετικά. Υπάρχει μια σκέψη και θα σας την πω. Υπάρχει μια σκέψη και θα την ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες.

Γ.Α.: Ε, πες το τώρα.

Σ.Θ.: Θα στο πω, θα στο πω. Τι γίνεται την ημέρα των εκλογών; Πας σε ένα εκλογικό τμήμα να ψηφίσεις μέσα και βλέπεις τον Δικαστικό, την Εφορευτική Επιτροπή, και κάποιους από πάνω σου ..

Γ.Α.: Να κυνηγάνε.

Σ.Θ.: Να κυνηγάνε..

Γ.Α.: Εσύ τι κάνεις;

Σ.Θ.: Εμείς προτείνουμε στα κόμματα να επιστρέψουμε σε μια πραγματικότητα. Να σεβαστούμε τους θεσμούς. Να σεβαστούμε τον Δικαστικό αντιπρόσωπο, τους νέους δικηγόρους που πηγαίνουνε στα εκλογικά τμήματα και να σεβαστούμε την εφορευτική επιτροπή - τους πολίτες που θα ξενυχτίσουν για να βγάλουν αποτελέσματα. Και να φύγουμε όλοι από τα εκλογικά τμήματα. Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εμείς λοιπόν, σου λέω, με ανάγκασες να στο πω.. Δεν ήθελα να το πω τώρα.. Δεν θα είμαστε στα εκλογικά τμήματα.

Γ.Α.: Α, δε θα είστε.

Σ.Θ.: Δεν θα είμαστε ελεγκτές της ψήφου του κόσμου.

Γ.Α.: Αφήνετε το δικαστικό αντιπρόσωπο..

Σ.Θ.: Ας αφήσουμε τους θεσμούς.. Ας αποκτήσουμε μια εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας. Όχι την κονκάρδα Ποταμιού, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ. Να φύγουμε έξω. Να αφήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει ανεπηρέαστος.

Γ.Α.: Σαφής. Τώρα διάλεξε: ή Χανιά ή Σάμο το καλοκαίρι, να δούμε πού θα...

Σ.Θ.: Μήπως είμαστε στις πλατείες το καλοκαίρι;

Γ.Α.: Λες να έχουμε τέτοια εξέλιξη; Λοιπόν, κάθε επιτυχία, όπως λέω σε όλους.

Μ.Τ.: Σ’ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Α.: Σε ξέρω χρόνια, γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά, σου μιλούσα τόση ώρα στον ενικό, κύριε Θεοδωράκη δεν μπορούσα να πω λόγω της γνωριμίας.

Σ.Θ.: Ας αποφασίσουν οι πολίτες.

Γ.Α.: Κάθε επιτυχία σου εύχομαι.

Σ.Θ.: Να υπάρξει ένα αντίβαρο στην αυθαιρεσία των πολιτικών.

Γ.Α.: Και πολλά βότσαλα στο τέλμα, Σταύρο.

Σ.Θ.: Πολλές πέτρες θα ρίξουμε.

 

 

διαβάστε επίσης