1 Σεπτέμβριος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις μεγαλύτερες στην πολιτική ιστορία

Ποτάμι

«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να γίνονται με τη λογική του μοιράσματος υπουργείων. Το Ποτάμι θα δείξει μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα που θα προτείνει το πλαίσιο της κυβέρνησης που πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει ο τόπος», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και το ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1 FM».

Μάλιστα, δεν απέφυγε να αναφερθεί και στη δική του παρουσία σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας: «Δεν θα συμμετέχω σε κυβέρνηση. Δεν θέλω να γίνω υπουργός. Θέλω με το παράδειγμά μου να δώσω ένα μήνυμα στον κόσμο. Δεν άφησα τη δημοσιογραφία για να γίνω υπουργός, αλλά για να εισηγηθώ έναν άλλο τύπο πολιτικής». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο ντιμπέιτ λέγοντας: «Πρέπει να ξεφύγουμε από την παλιά μορφή του debate όπου είναι είναι οκτώ αρχηγοί σ' ένα πάνελ και τους ρωτούν δημοσιογράφοι χωρίς δυνατότητα διαλόγου. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας διάλογο». Τέλος, ερωτώμενος για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές ανέφερε «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις μεγαλύτερες στην πολιτική ιστορία. Πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάψει να είναι βαρετή η προεκλογική περίοδος. Χθες στη Θεσσαλονίκη κάναμε κάτι μοναδικό. Μαζευτήκαμε πάνω από 1.000 άτομα σ' ένα θεατράκι και αντί για έναν βαρετό μονόλογο, απάντησα στις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αυτή θα πρέπει να είναι η πολιτική μας συμπεριφορά. Να απαντάμε σε ερωτήματα και όχι να κάνουμε μονολόγους. Πρέπει να ξεφύγουμε από την παλιά μορφή του debate όπου είναι είναι οκτώ αρχηγοί σ' ένα πάνελ και τους ρωτούν δημοσιογράφοι χωρίς δυνατότητα διαλόγου. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας διάλογο. Όπως γίνεται στις ΗΠΑ, στη Γαλλία κ.ο.κ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις μεγαλύτερες στην πολιτική ιστορία. Δεν θέλω να κάνω δημοσιογραφική εκτίμηση για το αποτέλεσμα, αλλά πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία.

- Από την αρχή είπαμε κάτι με το οποίο νομίζω συμφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μεγάλες πλειοψηφίες της τάξης του 51%. Η συμβολή του Ποταμιού είναι αυτή. Θέλουμε να ενώσουμε τον κόσμο κάτω από τη λογική ότι πρέπει να πάμε σε μεγάλες κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι' αυτό λέμε στον κόσμο «ενισχύστε το Ποτάμι για να επιβάλλουμε μεγάλες συνεργασίες». Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, μπορεί να δώσει το μήνυμα.

- Αν αφήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το μνημόνιο στην άκρη όπως έκανε και ο κ. Σαμαράς, η χώρα θα πάει και σε τέταρτο μνημόνιο. Πρέπει να τηρήσουμε αυτό το μνημόνιο, προφανώς διορθώνοντας αδικίες τις οποίες εμείς έχουμε τονίσει πρώτοι απ’ όλους. Δεν είμαστε οι πονηροί που θα ξεγελάμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρέπει μεν να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του μνημονίου, αλλά δεν πρέπει να λέμε ψέματα στον κόσμο.

- Ο κόσμος διακρίνει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος των φόρων δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς έχουμε πει ότι κάθε κάθε στόχος που θα επιτυγχάνεται να οδηγεί σε μια ελάφρυνση κάποιας υποχρέωσης που απορρέει από το μνημόνιο. Αυτομάτως, χωρίς νέα διαπραγμάτευση. Αν καταφέρουμε στους πρώτους 6-8 μήνες της νέας κυβέρνησης να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή σε σημείο τέτοιο που να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, τότε πρέπει να υπάρξει κάποια αντίστοιχη ελάφρυνση. Αυτός είναι ο στόχος του Ποταμιού.

-Δεν θα συμμετέχω σε κυβέρνηση. Δεν θέλω να γίνω υπουργός. Θέλω με το παράδειγμά μου να δώσω ένα μήνυμα στον κόσμο. Δεν άφησα τη δημοσιογραφία για να γίνω υπουργός, αλλά για να εισηγηθώ έναν άλλο τύπο πολιτικής. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να γίνονται με τη λογική του μοιράσματος υπουργείων. Θα δώσω τη μάχη για ένα σχήμα που θα έχει τις λύσεις για τα προβλήματα του τόπου. Το Ποτάμι θα δείξει μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα που θα προτείνει το πλαίσιο της κυβέρνησης που πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει ο τόπος. Το Ποτάμι λοιπόν θα προτείνει, και αν έχει τη δύναμη, θα επιβάλλει πρόσωπα στην Κυβέρνηση. Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε το στίγμα μας, παρουσιάζοντας αυτά τα συγκεκριμένα, επιτυχημένα, πρόσωπα.

Ακούστε εδώ τη ραδιοφωνική συνέντευξη:

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση:

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον επικεφαλής του Ποταμιού, το Σταύρο Θεοδωράκη. Καλημέρα Σταύρο. Πες μας λίγο πώς εσύ βιώνεις αυτή την προεκλογική περίοδο..
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπεις, σε άκουσα πριν με προσοχή. Είπες για μια βαρετή προεκλογική περίοδο και μάλλον έχεις δίκιο. Θα αναγνωρίσεις όμως ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πάψει να είναι βαρετή. Χτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης κάναμε κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Συναντηθήκαμε στο υπαίθριο θεατράκι της πόλης, με πάνω από 1.000 άτομα όπως έδειξαν όλα τα κανάλια και αντί να κάνω έναν μονόλογο απ’ αυτά που συνηθίζουν να κάνουν οι πολιτικοί, υπήρχαν τρεις δημοσιογράφοι κορυφαίοι της Θεσσαλονίκης και έκαναν μαζί μου μια ζωντανή κουβέντα με χρονόμετρο.
Υπέβαλλαν ερωτήματα για μια ώρα. Είχα χρόνο δυο λεπτά ν’ απαντήσω, μόνο σε δυο περιπτώσεις παραβίασα λίγο το χρόνο και νομίζω ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά για τη Θεσσαλονίκη. Και ίσως εισάγει κι έναν καινούργιο τρόπο που θα πρέπει να βάλουμε την πολιτική μας συμπεριφορά, ν’ απαντάμε δηλαδή στα ερωτήματα παρά να λέμε μονολόγους.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα συμφωνήσω απόλυτα, θα προσθέσω ότι μακάρι αυτό να γίνει και ιντερνετικά. Γιατί έτσι γίνονται οι εκστρατείες και ο διάλογος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις ένα μεγάλο site, από τα εγκυρότερα. Οργάνωσε έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς κανένα προαπαιτούμενο κι εγώ είμαι παρών.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ωραία, αναλαμβάνω την ευθύνη να το κάνω. Θα συμφωνήσω λοιπόν ότι αυτές είναι σημαντικές πρωτοβουλίες και θα συμπληρώσω μόνο ένα ακόμα: Επειδή εσύ κι εγώ έχουμε βρεθεί ως δημοσιογράφοι σε debates και επειδή αυτή τη φορά φαίνεται ότι και ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης δέχονται και σε αφορά ως πολιτικό αρχηγό, μακάρι αυτή η βαρετή στον πολιτικό της λόγο προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς γύρω από τις τηλεμαχίες.
Με ανοιχτό διάλογο, χωρίς όλα αυτά που έχουμε ζήσει, ας γίνει κληρονομιά απ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον αυτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο. Αν μου επιτρέπεις μια συμβουλή: Πρέπει να φύγουμε απ’ αυτό το παλιό στυλ debate που μάλλον θέλουν να διατηρήσουν οι παλιοί πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή το να είναι 8 πολιτικοί αρχηγοί σ’ ένα σκηνικό και να είναι απέναντί τους δημοσιογράφοι που τους ρωτούν χωρίς δυνατότητα διαλόγου. Είναι παράλογοι αυτοί οι μονόλογοι. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να υπάρχουν πραγματικές αντιπαραθέσεις. με βάση αυτά που γίνονται και στην Αμερική, στη Γαλλία, Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί, μπορούμε να συζητάμε για να λύνουμε τις απορίες του κόσμου.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και όχι μόνο με τους δημοσιογράφους. Και μεταξύ σας οι πολιτικοί αρχηγοί.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω, να έχει τη δυνατότητα..
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ρωτά ο ένας τον άλλον, τ’ αυτονόητα..
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να ρωτά τον άλλον σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, με πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαιτητές τους δημοσιογράφους αλλά να υπάρχει επιτέλους κι ένας διάλογος.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάμε τώρα στην ουσία. Θα συζητήσουμε αρκετά για το Ποτάμι και για τις θέσεις σας. Η αίσθησή σου είναι ότι είναι πιο κοντά στη νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία; Ποιον βλέπεις πιθανότερο πρώτο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο ν’ απαντήσω, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει αρκετά τον κόσμο. Ήταν πολύ ξαφνικό αυτό που συνέβη, ήταν μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην πολιτική ιστορία. Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Φλεβάρη, του Μάρτη, του Απριλίου, του Μαΐου τώρα είναι σαν όλους τους άλλους. Οι δημοτικότητες είδατε, είναι ίδιες, του Τσίπρα, του Μεϊμαράκη και του Θεοδωράκη, νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση. Δε θέλω να κάνω δημοσιογραφική εκτίμηση, έχουμε χρόνο μπροστά μας για όλους μας, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει με τις προσδοκίες που είχε στην ελληνική κοινωνία και τις διέψευσε.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για την κυβέρνηση την όποια προκύψει μετά τις εκλογές, πιστεύεις ότι θα χρειαστούν δυο κόμματα, τρία ή ίσως και περισσότερα;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις ότι απ’ την αρχή, μόλις εμφανίστηκα, από την πρώτη μέρα πριν από τις εκλογές, εννοώ και πριν από τις ευρωεκλογές, εμείς είπαμε κάτι με το οποίο νομίζω συμφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανεξαρτήτως αν δε μας ψηφίζει: ότι αυτός ο τόπος δε θα φτιάξει αν δεν υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία του 51%. Με κόμματα που εκπροσωπούν το 30% ή το 35% της κοινωνίας δε μπορούμε να έχουμε πολιτικές αλλαγές, αυτές που έχει ανάγκη η χώρα.
Χρειαζόμαστε μια επανάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Και οι σύγχρονες επαναστάσεις γίνονται όταν όλος ο λαός στρατεύεται σε μια υπόθεση. Άρα η συμβολή του Ποταμιού είναι αυτή: να ενώσουμε τον κόσμο όχι κάτω από τις φτερούγες μας, κάτω από τη λογική ότι πρέπει να πάμε σε μεγάλες κυβερνήσεις συνεργασίας.
Λέμε λοιπόν στον κόσμο, ψαλίδισε τα δυο μεγάλα κόμματα, που τα έχεις γνωρίσει καθώς έχεις καταλάβει τι σημαίνει Νέα Δημοκρατία, έχεις καταλάβει τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Ενίσχυσε το Ποτάμι για να επιβάλλουμε μεγάλες συμμαχίες. Με αυτούς που θέλουν βέβαια, δε θα εκβιάσουμε κανέναν. Αλλά ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μπορεί να δώσει ένα μήνυμα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Νομίζω το μείζον ερώτημα αυτών των εκλογών που αφορά και το Ποτάμι, είναι ότι υπάρχει ένα μνημόνιο, έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία. Άρα στην ουσία τι άλλο μπορεί να εφαρμοστεί εκτός από αυτό που λέει αυτό το μνημόνιο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και υπάρχει κι ένα μεγάλο ψέμα και έκανες μια σωστή παρατήρηση πριν, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ψέμα των δύο κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ότι μπορούμε να ξεγελάσουμε τους ξένους, γιατί ουσιαστικά αυτό προσπάθησε να κάνει και η Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά και αυτό υπαινίσσεται ότι θα κάνει ο κ. Τσίπρας.
Ότι εντάξει, ψηφίσαμε ένα μνημόνιο τώρα, θα το αφήσουμε στην άκρη και βλέπουμε. Αυτό θα πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι αν συμβεί η χώρα θα πάει σε 4ο μνημόνιο. Εάν δεν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε, να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες της χώρας, να υπηρετήσουμε αυτά που έχουμε υπογράψει, προφανώς διορθώνοντας επιμέρους θέματα, να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, ο κορμός δε θ’ αλλάξει.
Αλλά μπορούμε επιμέρους πράγματα να τα διορθώσουμε. Εμείς έχουμε πει, υπάρχουν 4-5 πράγματα που μπορούν να διορθωθούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αυτά θα είναι επιμέρους πράγματα και δε θα πρέπει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός να ξεγελιέται ότι υπογράψαμε ένα μνημόνιο και δε θα το τηρήσουμε και θα συνεχίσουμε να περνάμε καλά και όταν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα οι Ευρωπαίοι θα ξαναπροστρέξουν δίπλα μας.
Είναι και το ξέρεις Νίκο, ίσως η τελευταία ευκαιρία της χώρας. Δεν είμαστε οι πονηροί όπως θέλουν να το παρουσιάσουν τα δυο μεγάλα κόμματα, που μπορούμε να ξεγελάμε τους εταίρους μας. Πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα συμφωνήσω απόλυτα και κάποτε πρέπει επιτέλους να φτάσουμε σ’ αυτό που λέγεται «κοινή λογική» αφήνοντας το λαϊκισμό. Βάζω μόνο ένα ερώτημα πραγματικό χωρίς λαϊκισμό, χωρίς υπερβολή γιατί νομίζω έχουμε πονέσει πολύ όλοι για να αντέχουμε πια τέτοιου είδους προσεγγίσεις.
Όμως, μετά από 6 χρόνια λιτότητας, με αυτούς τους βαρύτατους φόρους για ορισμένους είναι πραγματικά αδύνατο να τα βγάλουν πέρα. Και αυτό δεν είναι εύκολα λόγια, το λέω πραγματικά, το ξέρεις και το ξέρω..
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Ο κόσμος και κουρασμένος είναι και διακρίνει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος των φόρων δεν οδηγεί πουθενά.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα λοιπόν πώς θα βγει το μνημόνιο; Και το βάζω οικονομικά τώρα. Δηλαδή από τη στιγμή που δε θα έχουμε τη δυνατότητα να μαζέψουμε όλα αυτά που πρέπει να μαζευτούν, το ξέρεις, 27 δισεκατομμύρια περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι δυνατό να συμβεί αυτό; Δε βγαίνει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω: Εμείς έχουμε πει και δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας και ήταν λάθος που δεν το έκανε: Ότι κάθε κατάκτηση, κάθε νούμερο που κερδίζουμε, να ελαφραίνει μια υποχρέωση του μνημονίου. Αυτομάτως, χωρίς καινούργια διαπραγμάτευση.
Δηλαδή όπως ξέρεις έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Γνωρίζουμε γιατί έχουμε τους ανθρώπους. Υπήρχαν άνθρωποι που έδωσαν και προηγούμενες μάχες για τη φοροδιαφυγή. Δε θέλω ν’ αναφέρω ονόματα, είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά είναι γνωστή αυτή η συμβολή μας.
Αν λοιπόν καταφέρουμε στους 6-8 μήνες -που εμείς πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε- να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή σε σημείο τέτοιο που να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, αμέσως θα έχουμε κάποια ελάφρυνση. Αυτός είναι ο στόχος του Ποταμιού. Και να ξέρει κι ο κόσμος, κι αυτό αν θέλεις είναι λίγο ενδιαφέρον για τον κόσμο, να ξέρει ότι όταν υπερασπίζεται την πληρωμή των φόρων, μπορεί σε δυο μήνες να δει ελάφρυνση στο δικό του πορτοφόλι, στους δικούς του πόρους.
Με αυτή την ειλικρίνεια θα πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο, όχι να του λέμε γενικώς και αορίστως ότι μπορούμε να μην τηρήσουμε το μνημόνιο. Δε θα γίνει αυτό. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λένε τα ίδια ψέματα για να ξαναπάρουν την ψήφο. Το μνημόνιο εάν δεν εφαρμοστεί, θα πάμε στο 4ο μνημόνιο. Αυτό θα είναι το πραγματικό δίλημμα του κόσμου σ’ αυτές τις εκλογές. Να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες, αλλά και να μη λέμε ψέματα στον κόσμο.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έρχομαι σ’ ένα ερώτημα που νομίζω στο έθεσαν κι εχθές μ’ έναν άλλο τρόπο στην κουβέντα που ομολογουμένως είχε μεγάλο ενδιαφέρον: Αν το Ποτάμι είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό με όποιον από τους νικητές των εκλογών, ποια θα είναι ακριβώς η συμμετοχή του; Πρώτα απ’ όλα εσύ θα μπεις σε κυβέρνηση ή όχι; Ως πρόσωπο εννοώ πρώτα και μετά να συζητήσουμε για το κόμμα και τα στελέχη του.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα συμμετέχω σε κυβέρνηση εγώ, δε θέλω να γίνω Υπουργός. Και δεν το λέω γιατί δε θέλω ν’ αναλάβω τις ευθύνες, αλλά γιατί θέλω να δώσω με το παράδειγμά μου ένα μήνυμα στον κόσμο. Άφησα τη δημοσιογραφία, άφησα μια καριέρα που ήταν στην άνοδό της, ακόμα και αντίπαλοί μου το αναγνωρίζουν αυτό, αλλά όχι για να γίνω Υπουργός. Για να εισηγηθώ στον κόσμο ένα άλλον τύπο πολιτικής.
Άρα η αρχική μου πρόθεση είναι να μην αναμιχθώ με την κυβερνητική ευθύνη και να δώσω τη μάχη για ένα σχήμα που μπορεί να δώσει λύσεις. Δε βγάζω την ουρά μου απ’ έξω. Το Ποτάμι θα προτείνει πρόσωπα. Το Ποτάμι θα επιβάλλει πρόσωπα εάν έχει τη δύναμη να το κάνει. Αυτή είναι η σκέψη μου. Δηλαδή κυβερνήσεις δεν πρέπει να γίνονται με τη λογική 4-2-1, δηλαδή πάρε εσύ ένα Υπουργείου και βάλε όποιον θέλεις. Θα πρέπει αυτοί που αποφασίζουν να κάνουν μια από κοινού κυβέρνηση και να πουν ποιος θα καθίσει σε αυτό το Υπουργείο και ποιος θα καθίσει και στο δίπλα. Γιατί είναι αλληλοσυμπληρούμενοι παίκτες, είναι παίκτες, είναι μια 11άδα.
Πρέπει όλοι να ορίσουμε και να συμφωνήσουμε για όλους τους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και τις επόμενες μέρες, θα μου επιτρέψεις να μην πω ονόματα, θα τα πούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδα τα πρόσωπα που νομίζουμε ότι μπορούν να παίξουν κυβερνητικό ρόλο σημαντικό στην επόμενη διακυβέρνηση. Θα είμαστε ξεκάθαροι στον κόσμο.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό είναι ενδιαφέρον. Δηλαδή θα πεις ότι « ομάδα διακυβέρνησης εάν κληθούμε να πάρουμε μέρος σε αυτήν, είναι τούτη εδώ», θα το ξεκαθαρίσεις από πριν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, θα δώσω ένα στίγμα συγκεκριμένων προσώπων. Δε θα μιλήσω ποιος θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου, ποιος είναι ο Υπουργός Αμύνης, αλλά όταν μιλάς για το Ποτάμι, δε μιλάς για κομματικούς υπαλλήλους. Αυτό θα το πούμε στο τέλος της εβδομάδας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πρωτοποριακό είναι αυτό, με την έννοια του ότι θα κάνεις κάποιους να έχουν την ελπίδα από το κόμμα, ή έξω από το κόμμα και αρκετούς μέσα από το κόμμα που μπορεί να είχαν την προσδοκία θα τους απογοητεύσεις. Δεν είναι συνηθισμένη πολιτική πρακτική θέλω να πω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γενικά δεν είμαστε ένα συνηθισμένο κόμμα όπως ξέρεις. .
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ωραία, αυτό θα το περιμένουμε και θα έχει ομολογουμένως ενδιαφέρον μεγάλο. Σ’ ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σ’ ευχαριστώ, καλημέρα.

1 Σεπτεμβρίου 2015, Παραπολιτικά