30 Ιανουαρίου, 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι πύλες εξόδου από το Μνημόνιο είναι τα χωράφια, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και η παιδεία»

Ποτάμι

Συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας.

«Η διάλυση του βαθέως κομματικού κράτους είναι για μας νούμερο ένα στόχος. Ένα σπάταλο κράτος που απομυζά συνεχώς από την κοινωνία. Αν δεν κόψουμε τις σπατάλες οι φόροι θα αυξάνονται συνεχώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για τις θέσεις ευθύνης όχι τους ικανούς αλλά τους κομματικούς» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας και τη Λένα Κισσάβου. Παράλληλα, ο Επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Προφανώς υπάρχουν και αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεχειλίζει από καιροσκοπισμό».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είπε: «Για δεκαετίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συντηρούσαν ένα σύστημα με εισφοροδιαφυγή, αδιαφάνεια και σκανδαλώδεις παροχές στους κομματικούς τους πελάτες. Δημιουργούσαν τρύπες, έπαιρναν δάνεια και ξανά τρύπες και ξανά δάνεια. Έτσι απογείωσαν το χρέος οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αθώοι του αίματος. Το αντίθετο. Δικό τους είναι το έγκλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς το συνεχίζει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, την ανάληψη πρωτοβουλιών του Ποταμιού και τη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες αλλά τι σημασία έχει πια να συζητάμε για τις ευθύνες της; Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια εθνική λύση. Να δημιουργηθεί μια “διαρκής επιτροπή δράσης” με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα, τις κρατικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Να πιέσουμε συντονισμένα όλα τα κόμματα για την άμεση συγκρότηση Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Hotspots στα παράλια της Τουρκίας. Άσυλο στους πρόσφυγες και άμεση κατανομή τους στην Ευρώπη αλλά και επιστροφή εντός 24 ωρών των μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο, στην Τουρκία και τις άλλες χώρες προέλευσης, με πλοία της FRONTEX».

Σε ό,τι αφορά το πώς θα υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα στάθηκε σε 4 τομείς, λέγοντας: «Οι πύλες εξόδου από το Μνημόνιο είναι τα χωράφια, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και η παιδεία. Αν δεν ενισχύσουμε αυτούς τους 4 τομείς πάντα θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με δανεικά».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις «συνεργασίες», ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν και πάλι ξεκάθαρος: «Όλοι θέλουμε τις συνεργασίες. Για συγκεκριμένα θέματα όμως. Για να λύσουμε προβλήματα. Πήραμε πρωτοβουλία και προτείναμε σε όλα τα κόμματα ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Ζητήσαμε εθνική πολιτική για το προσφυγικό. Τους καλέσαμε να συνεργασθούμε για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο. Τώρα αν εννοείτε συνεργασίες που προϋποθέτουν να διαλυθεί το Ποτάμι και να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα, αυτό δε θα γίνει. Το Ποτάμι είναι η μαγιά του καινούργιου, δε θα γίνει το άλλοθι του παλιού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Σας καταλογίζουν πολλοί ότι ήταν λάθος η αρχική φιλική σας στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ.Τσίπρα.
Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σας θυμίζω τη σύγκρουση στη Βουλή με τους ανεπάγγελτους της κυβέρνησης. Σας θυμίζω την κόντρα μας για να έρθει η συμφωνία πιο γρήγορα και να μην κλείσουν οι τράπεζες. Τη σύγκρουση για τη δικαιοσύνη, την παιδεία και την μεταναστευτική πολιτική. Σε όλα αυτά το Ποτάμι έμπαινε μπροστά. Για πoιά φιλική στάση μιλάτε λοιπόν;

Ναι αλλά παράλληλα στηρίξατε προσωπικά τη στροφή του κ.Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα;
Σε αυτό έχετε δίκιο. Αλλά αυτό ήταν το χρέος μας. Αν μετά το δημοψήφισμα, στη συνάντηση των αρχηγών, το Ποτάμι έλεγε «έτσι όπως τα έκανες, βγάλτα πέρα μόνος σου» θα πηγαίναμε σε άλλου τύπου αποφάσεις. 'Ήμασταν εκεί για να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όχι για να «χτίσουμε» το ποσοστό μας. Ο κ.Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει αυτές τις μέρες και ο Βαρουφάκης, φλέρταρε με το γκρεμό. Κάποιοι τον εμπόδισαν και μεταξύ αυτών το Ποτάμι.

Τώρα πρωτοστατείτε στο σκληρό ροκ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον κ.Τσίπρα. Μαζί όμως δεν ψηφίσατε το Τρίτο Μνημόνιο;
Ψηφίσαμε τη συμφωνία που μας κράτησε στην Ευρώπη. Δε διαπραγματευτήκαμε, ούτε διαμορφώσαμε μαζί με τον κ.Τσίπρα κανένα Μνημόνιο. Η χώρα κατέρρεε, οι τράπεζες ήταν κλειστές, τρόφιμα και φάρμακα είχαν αρχίσει να είναι σε έλλειψη και εμείς έπρεπε να πούμε ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ούτε διορθώσεις μπορούσαμε να κάνουμε ούτε να το γυρίσουμε πίσω. Ή ψηφίζαμε ή δεν ψηφίζαμε. Ουσιαστικά ήταν ένα τελεσίγραφο.

Πάντως τελικά το ψηφίσατε. Και το Μνημόνιο περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τι θα κάνετε επί παραδείγματι με το ασφαλιστικό, θα το ψηφίσετε;
Μα ποιος σας είπε ότι το Μνημόνιο καθορίζει και τις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού; Το Μνημόνιο λέει να μη δημιουργεί το ασφαλιστικό νέα χρέη. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης. Το σχέδιο Κατρούγκαλου όμως επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Κυνηγάει αυτούς που δουλεύουν. Στην Βουλή δώσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, ή ένας αυτοαπασχολούμενος που έχει καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο θα μείνει τελικά με 6.300 ευρώ. Υπολογίστε: 20% για κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική, 6,95% για τον κλάδο υγείας, 4% για ΕΦΑΠΑΞ. Σύνολο 9.500 ευρώ σε εισφορές. Μείον 26% φόρος εισοδήματος, μείον τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, του μένουν 6.300! Αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά ή κάποια εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι η κυβέρνηση κατάφερε να τους βγάλει όλους στους δρόμους. Και τους επιστήμονες και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια απαντά ότι το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα του τελευταίου μήνα αλλά το κληρονόμησε.
Και εγώ τους θύμισα στη Βουλή ότι οι σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης διαδήλωναν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Έβαζαν μπροστά και τις συντεχνίες και έτσι κάθε κουβέντα για δικαιότερο ασφαλιστικό σταματούσε αμέσως. Η λογική ήταν : ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους.

Από ότι καταλαβαίνω στο ασφαλιστικό βάζετε στο κάδρο και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Μα για δεκαετίες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συντηρούσαν ένα σύστημα με εισφοροδιαφυγή, αδιαφάνεια και σκανδαλώδεις παροχές στους κομματικούς τους πελάτες. Δημιουργούσαν τρύπες, έπαιρναν δάνεια και ξανά τρύπες και ξανά δάνεια. Έτσι απογείωσαν το χρέος οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αθώοι του αίματος. Το αντίθετο. Δικό τους είναι το έγκλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς το συνεχίζει.

Στην αντιπολιτευτική σας κριτική προτάσσετε την καταγγελία των κομματικών, όπως λέτε, διορισμών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που έχει προτεραιότητα;
Η διάλυση του βαθέως κομματικού κράτους είναι για μας νούμερο ένα στόχος. Ένα σπάταλο κράτος που απομυζά συνεχώς από την κοινωνία. Αν δεν κόψουμε τις σπατάλες οι φόροι θα αυξάνονται συνεχώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τις Διοικήσεις Δημοσίων Οργανισμών, συντηρεί Οργανισμούς χωρίς κανένα αντικείμενο δουλειάς, επιλέγει για τις θέσεις ευθύνης όχι τους ικανούς αλλά τους κομματικούς. Στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, παντού. Κάνει δηλαδή ότι έκαναν τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Πριν είχαμε το 4-2-1 ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Τώρα έχουμε το 4-1. 4 ΣΥΡΙΖΑ – 1 ΑΝΕΛ. Έτσι θα συνεχίσουμε;

Έχετε κατά καιρούς επισημάνει ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μπορεί αυτό να συμβιβαστεί με την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στη φορολογία και την ασφάλιση των αγροτών;
Το έχω πει και γλαφυρά. Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Μπορούμε να γίνουμε το κελάρι και το μποστάνι της Ευρώπης. Με διαλεκτά προϊόντα, ανώτερης ποιότητας και καλής τιμής. Αλλά αυτό θέλει σχέδιο. Θέλει εθνική ομπρέλα, όπως το έκαναν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και πιο παλιά οι Γάλλοι. Οι πύλες εξόδου από το Μνημόνιο είναι τα χωράφια, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και η παιδεία. Αν δεν ενισχύσουμε αυτούς τους 4 τομείς πάντα θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με δανεικά.

Απαντήστε μου συγκεκριμένα. Θα ψηφίσετε το ασφαλιστικό και την φορολογία των αγροτών;
Πώς να απαντήσω συγκεκριμένα όταν η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση; Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και ένα χρόνο την πρόταση για Ομάδες παραγωγών και φορολογία 13%. Μίλησα με τους αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Δε διεκδικούν ούτε να μη φορολογούνται ούτε να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Διεκδικούν όμως την επιβίωσή τους και κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Οι υπουργοί μας εδώ και 1.5 χρόνο δε μπορούν να ορίσουν ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ποιοι πρέπει να παίρνουν τις ενισχύσεις, τις επιδοτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι των κοινοτικών προγραμμάτων.

Τελικά εσείς τι πιστεύετε; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα;
Ορισμένοι κυβερνητικοί είναι σαν να «ψιθυρίζουν» εκείνη την ατάκα του φοβερού Βουτσά «έτσι και τρουπώσω κάπου μετά ποιος με πιάνει». Μετείχαν στα μεγάλα πάρτι της μεταπολίτευσης και τώρα ως πλούσιοι και μετανοημένοι, έχουν βρει καταφύγιο στην αυλή του κ.Τσίπρα. Και από κοντά κάποια βουτυρόπαιδα που παριστάνουν τους ράπερ και πάνε στην «επανάσταση» με τη λιμουζινα του μπαμπά τους. Για ποια αριστερά μιλάμε; Ζουν με τα λεφτά του κράτους και αυτοί και οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους, και πουλάνε μελό ιστορίες αντίστασης. Προφανώς υπάρχουν και αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεχειλίζει από καιροσκοπισμό.

Εσείς τι είστε; Αριστερός, κεντροαριστερός, κεντρώος, κεντροδεξιός;
Ποτάμι! Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών. Αυτή είναι η ιδεολογία μου. Συγκρουόμαστε με τον λαϊκισμό, τον κρατισμό, την εθνοκαπηλεία και όλα τα συντηρητικά συμπλέγματα.

Όμως το Ποτάμι δείχνει να χάνει νερά.
Πολλοί εδώ και χρόνια προπαγανδίζουν πως το Ποτάμι στερεύει. Αλλά συνεχώς διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Για πρώτη φορά ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από μη επαγγελματίες πολιτικούς συμμετείχε και εκπροσωπήθηκε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιρροή του Κινήματός μας στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και είμαστε μόλις 2 ετών. Στις εκλογές λόγω της πόλωσης χάσαμε ένα τμήμα της δύναμής μας και σήμερα δημοσκοπικά πιεζόμαστε. Αλλά σας είπα, είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Δεν κληρονομήσαμε κάτι. Μόνοι μας το χτίσαμε. Και μόνοι μας χωρίς προστάτες θα ξαναβγούμε μπροστά. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεταρρυθμιστικό Κίνημα που θα έχει ως μόνη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία και όχι την συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του.

Πάντως κάποια στελέχη σας δημόσια σας προτρέπουν σε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Δεν σας ανησυχεί αυτό;
Όλοι θέλουμε τις συνεργασίες. Για συγκεκριμένα θέματα όμως. Για να λύσουμε προβλήματα. Πήραμε πρωτοβουλία και προτείναμε σε όλα τα κόμματα ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Ζητήσαμε εθνική πολιτική για το προσφυγικό. Τους καλέσαμε να συνεργασθούμε για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο. Τώρα αν εννοείτε συνεργασίες που προϋποθέτουν να διαλυθεί το Ποτάμι και να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα, αυτό δε θα γίνει. Το Ποτάμι είναι η μαγιά του καινούργιου, δε θα γίνει το άλλοθι του παλιού. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην κοινωνία. Η χώρα δε μπορεί να πηγαίνει από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Πρέπει να ισορροπήσει. Και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο.

Παρασκευή μεσημέρι πήγατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ζητάτε εθνική συνεννόηση. Αυτό σημαίνει τέλος η αντιπολίτευση σε αυτόν τον τομέα;
Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλα αυτά που ζούμε στα νησιά και τα σύνορα, αλλά τι σημασία έχει πια να συζητάμε για τις ευθύνες της; Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια εθνική λύση. Να αντικαταστήσουμε την ακινησία με λύσεις. Ασφάλεια και αλληλεγγύη. Να δημιουργηθεί μια «διαρκής επιτροπή δράσης» με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα, τις κρατικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Να πιέσουμε συντονισμένα όλα τα κόμματα για την άμεση συγκρότηση Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Hotspots στα παράλια της Τουρκίας. Άσυλο στους πρόσφυγες και άμεση κατανομή τους στην Ευρώπη αλλά και επιστροφή εντός 24 ωρών των μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο, στην Τουρκία και τις άλλες χώρες προέλευσης, με πλοία της FRONTEX.