3 Δεκεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι λύσεις δε βρίσκονται στα συνθήματα, βρίσκονται μόνο στους ανθρώπους»

Ποτάμι

Ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού στην πρώτη συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ που διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

«Οι τελευταίες ιδεοληπτικές κουβέντες για την οικονομία που εκφράστηκαν από το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πλέον καλυφθεί από την πραγματικότητα. Τότε όμως γιατί δεν προχωράμε; Γιατί οι λύσεις δε βρίσκονται στα συνθήματα. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο στους ανθρώπους. Αν δεν βρεθούν στις θέσεις ευθύνης άνθρωποι που θα μπορούν να κάνουν τις λέξεις - πράξεις το δράμα της Ελλάδας θα συνεχίζεται» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο σύντομο χαιρετισμό που πραγματοποίησε στην 1η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ που διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» του ασφαλιστικού τονίζοντας: «Ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να είναι η έγνοια μας στο ασφαλιστικό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τα ασφαλιστικά συστήματα δεν είναι μόνο για τις συντεχνίες, δεν είναι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους. Είναι και γι’ αυτούς που δουλεύουν». Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο θέμα της υπερφορολόγησης που προκρίνει η κυβέρνηση λέγοντας: «Σημασία έχει να υπάρξει μια πολιτική όχι χωρίς νέους φόρους, αλλά με λιγότερους φόρους. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, σε μια πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Το Ποτάμι είναι εδώ. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Βουλή, στην κοινωνία, στην Ευρωβουλή, στην Ευρώπη για την Δικαιοσύνη – την Εργασία – την Παιδεία. Το τι θα καταφέρει όμως εξαρτάται πάντα και από την ανταπόκριση που θα έχει στην ελληνική κοινωνία. Εσείς, οι δυνάμεις της προοδευτικής λογικής στην οικονομία, θα καθορίσετε αν η Ελλάδα θα παραμείνει μια χώρα των συνθημάτων ή θα γίνει κάποια στιγμή μια χώρα των λύσεων».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία-παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη:

Θα είμαι πολύ σύντομος γιατί νομίζω ότι πάρα πολλοί από εσάς, τους ανθρώπους της δουλειάς, σκέφτεστε ότι πρέπει να τελειώνουν κάποια στιγμή οι πολιτικοί για να αρχίσουμε να δουλεύουμε σ’ αυτό το συνέδριο. Και για έναν ακόμα άλλο λόγο. Γιατί ο κ. Καββαθάς ήταν πάρα πολύ αναλυτικός και κατατοπιστικός. Άλλωστε είμαστε σε μια εποχή που τα έχουμε πει όλα και τα έχουμε δει όλα.
Στο Ποτάμι δε διαθέτουμε Τμήμα Υποσχέσεων. Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να σας πούμε μερικές απλές κουβέντες γιατί αυτό που ζείτε το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς. Έχουμε επεξεργαστεί στο Κίνημά μας συγκεκριμένες απόψεις τις οποίες είναι εύκολο να τις διαβάστε στο site μας. Έχουμε θέσεις και για την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την ενθάρρυνση των νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να ωθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν στο σκαλοπάτι της έρευνας και βέβαια για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητη να ακολουθήσουμε και να τολμήσουμε.
Είπα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών πριν από λίγες μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο ότι ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να είναι η έγνοια μας στο ασφαλιστικό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και ελπίζω ότι oι προτάσεις που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή- όποτε τις φέρει- να είναι κάτω από αυτό το πρίσμα: ότι αυτή η χώρα έχει κάποιους ανθρώπους που δουλεύουν, όπως έχει και κάποιους ανθρώπους που παράγουν. Τα ασφαλιστικά συστήματα δεν είναι μόνο για τις συντεχνίες, δεν είναι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους. Είναι και γι’ αυτούς που δουλεύουν.
Οι μικρομεσαίοι και οι μισθωτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι των τριών Μνημονίων και νομίζω ότι θα είναι και οι χαμένοι και του Μνημονίου 4 που αναπόφευκτα θα έρθει αν δεν βάλουμε μυαλό. Ο κόσμος που παράγει, που εξάγει, που συμμετέχει, που δημιουργεί και που συμβάλλει στα δημόσια έσοδα.
Άκουσα πριν ότι δεν πρέπει να βάλουμε νέους φόρους. Είναι κάτι που συχνά λέγεται από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα και είναι πολύ λογικό γιατί έχουν βάλει ήδη όλους τους φόρους που θα μπορούσαν να βάλουν. Σημασία έχει να υπάρξει μια πολιτική όχι χωρίς νέους φόρους, αλλά με λιγότερους φόρους. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, σε μια πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά όπως είπα και στην αρχή, είμαστε στο χρόνο που τα έχουμε πει όλα και τα έχουμε δει όλα. Οι τελευταίες ιδεοληπτικές κουβέντες για την οικονομία που εκφράστηκαν από το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν πλέον καλυφθεί από την πραγματικότητα. Τότε όμως γιατί δε προχωράμε; Αφού περίπου όλοι τα ίδια λέμε. Γιατί συνέχεια οπισθοχωρούμε; Ή γιατί τέλος πάντων είμαστε σε βήμα σημειωτόν; Θα σας πω τη δική μας εκδοχή. Γιατί οι λύσεις δεν βρίσκονται στις ωραίες σελίδες των πολιτικών, οι λύσεις δε βρίσκονται στα συνθήματα. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο στους ανθρώπους. Αν δεν βρεθούν στις θέσεις ευθύνης, άνθρωποι που θα μπορούν να κάνουν τις λέξεις - πράξεις το δράμα της Ελλάδας θα συνεχίζεται. Το δράμα όλων μας θα συνεχίζεται.
Το Ποτάμι είναι εδώ. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Βουλή, στην κοινωνία, στην Ευρωβουλή, στην Ευρώπη για την Δικαιοσύνη – την Εργασία – την Παιδεία. Το τι θα καταφέρει όμως εξαρτάται πάντα και από την ανταπόκριση που θα έχει στην ελληνική κοινωνία. Εσείς, οι δυνάμεις της λογικής, της προοδευτικής λογικής στην οικονομία, θα καθορίσετε αν η Ελλάδα θα παραμείνει μια χώρα των συνθημάτων ή θα γίνει κάποια στιγμή μια χώρα των λύσεων.
Πρέπει – και θα το πω απερίφραστα- επιτρέψτε μου – να ενισχυθούν από σας οι δυνάμεις της προοδευτικής λογικής και στην πολιτική και στην κοινωνία. Πρέπει να προχωρήσουμε με βλέμμα μπροστά, με λογική, με σύγχρονες αποφάσεις, με ευρωπαϊκό βηματισμό και με προοδευτική συνείδηση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε και την οικονομία. Σας ευχαριστώ.

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος