25 Αύγουστος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Η κρίση είναι δική τους, οι λύσεις είναι δικές μας

Ποτάμι

«Το Ποτάμι είναι η μηχανή της μεταρρύθμισης. Αποτελεσματική κυβέρνηση, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ποτάμι. Ο εκλογικός μας στόχος είναι το Ποτάμι να είναι ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης» δήλωσε κατά την διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του συνέντευξης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, θέτοντας ξεκάθαρα τον εκλογικό στόχο του Κινήματος.

Στη συνέχεια τόνισε «Δεν αισθάνομαι άνετα σε κανένα σενάριο συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την κατεδάφιση της χώρας. Ήταν πολύ λιγότερος των προσδοκιών του κόσμου», ενώ δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και για τον πρόεδρο τη ΝΔ λέγοντας «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ευθύς, αλλά δεν ξεχνώ ότι ήταν βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ και έπαιρνε αποφάσεις». Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «Η κατάσταση της χώρας οφείλεται και στον κ. Τσίπρα και στη ΝΔ. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι δική τους. Είναι του παλιού πολιτικού συστήματος. H λύση όμως είναι δική μας».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Υπήρξαν βουλευτές που με υπευθυνότητα τάχθηκαν με τις αποφάσεις που είχε πάρει ο κ. Τσίπρας με τους εταίρους μας. Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι: η πρότασή μας ήταν να μην κάνουμε εκλογές, να συνεχίσουμε στη Βουλή, να δούμε τις ανάγκες της κοινωνίας κι όταν φτάναμε σε αδιέξοδο, όταν δηλαδή δεν θα είχε ο κ. Τσίπρας τη στήριξη της αντιπολίτευσης, τότε να πηγαίναμε σε εκλογές. Είναι χειρότερο το να στηρίζεσαι στις ψήφους άλλων κομμάτων, από το να πηγαίνεις ξανά τη χώρα σε εκλογές, δίνοντας τον τελευταίο χαστούκι στην Οικονομία; Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να είναι το τελικό χτύπημα στην Οικονομία της χώρας. Αυτή η ανασφάλεια με την οποία διαποτίζει ο κ. Τσίπρας την ελληνική κοινωνία δεν θα του συγχωρεθεί.

-Σε ό,τι αφορά την άποψη των ευρωπαίων για τα δρώμενα στην Ελλάδα θα πω ότι δεν προέχει η γνώμη των ανθρώπων που δεν ζουν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξέρουν τι τραβούν από τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα και τα μνημόνια. Εμείς δεν τον εγκαλούμε σε σχέση με τις δεσμεύσεις του στο εξωτερικού, αλλά για εκείνες στο εσωτερικό, καθώς ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις εκλογές.

-Υπάρχουν κάποια στελέχη που νομίζουν ότι η πολιτική είναι οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Πολιτική είναι να παίρνεις αποφάσεις. Αυτό καλούσαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει. Φοβάμαι όμως ότι θα βρει πάλι κάποια αφορμή και θα κάνουμε νέες εκλογές, ακόμα και μέσα στο 2016.

-Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Εμείς εκτιμούμε ότι η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση. Η λογική του να μείνω κλεισμένος στο καβούκι μου δεν είναι λύση για τον ελληνικό λαό.

-Δεν αισθάνομαι άνετα σε κανένα σενάριο συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για την κατεδάφιση της χώρας. Ήταν πολύ λιγότερος των προσδοκιών του κόσμου. Μιλώ για τα μικρά πράγματα που έμειναν όλα ασυντόνιστα. Από την άλλη ούτε η ΝΔ δεν είναι αθώα. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ευθύς, αλλά δεν ξεχνώ ότι ήταν βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ και έπαιρνε αποφάσεις. Η κατάσταση της χώρας οφείλεται και στον κ. Τσίπρα και στη ΝΔ. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι δική τους. Είναι του παλιού πολιτικού συστήματος. H λύση όμως είναι δική μας. Όχι ο Θεοδωράκης, αλλά η μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που λέει πρέπει να έρθουν στα πράγματα και να κυβερνήσουν αυτοί που έχουν δουλέψει, που έχουν βασανιστεί, που έχουν ανέβει τη ζωή σκαλοπάτι-σκαλοπάτι.

-Το Ποτάμι είπε πρώτο στη Βουλή ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι δικτατορίσκος. Δεν καταθέσαμε την πρόταση μομφής γιατί δεν είχαμε τις 50 υπογραφές. Δεν ανέχομαι να υπάρχει στη Βουλή ένας άνθρωπος που παραβιάζει το Σύνταγμα και ασκεί κυβερνητική πολιτική, ακόμη κι αν αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στο Ποτάμι, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήθελε να σέρνει δική της εξωτερική πολιτική, δική της οικονομική πολιτική κ.ο.κ.

-Μίλησα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξήγησα ότι θέση μας είναι μετά την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Λαφαζάνη να προχωρήσουμε σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Το Σύνταγμα δε μπορεί να παραβιάζεται ανάλογα με τις διαθέσεις του καθενός.

-Οι πολίτες θέλουν καθαρές προτάσεις και αποφάσεις. Δε συμφωνώ με τις πρόσκαιρες συνεργασίες μόνο και μόνο για να διασωθούν κάποιοι πολιτικά. Δεν μπήκα στην πολιτική για να δώσω χείρα βοηθείας σε παλιούς πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους θα έπρεπε να είναι ήδη συνταξιούχοι. Είμαστε υπέρ των μεγάλων συνεργασιών, αλλά στην κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, χωρίς ταμπού συνεργαστήκαμε εκεί που έπρεπε με την κυβέρνηση κι όπου δεν έπρεπε συγκρουστήκαμε. Υπάρχει η ανάγκη να συνεργαζόμαστε.

-Το Ποτάμι απέδειξε ότι είναι το καινούριο. Απέδειξε ότι δεν έχει τις ασθένειες του παλιού συστήματος. Σε άλλα πράγματα είπε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλα «ναι» στη ΝΔ. Η συνεργασία ήταν ότι το λιβάνι για το διάολο για το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά εμείς συνεργαστήκαμε για το καλό της χώρας.

-Το Ποτάμι είναι η μηχανή της μεταρρύθμισης. Σε όλα τα ζητήματα προβάλλουμε μεταρρυθμιστικές λύσεις. Πιστεύουμε ότι θα γίνει συνείδηση και στον ελληνικό λαό ότι αποτελεσματική κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ποτάμι. Ο εκλογικός στόχος είναι το Ποτάμι να είναι ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης.

Δείτε εδώ την συνέντευξη:

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να καλωσορίσω σε αυτό το σημείο τον επικεφαλής του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, καλησπέρα κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία βεβαίως στην προεκλογική μάχη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, καλή δύναμη σε όλους μας. Nα αντέξουμε αυτούς τους ρυθμούς που έχει επιβάλλει ο κ. Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, αν και νομίζω ότι γενικά έχουμε συνηθίσει πλέον να βρισκόμαστε σε μία μόνιμη προεκλογική περίοδο εδώ και 15 μήνες και βάλε. Εσείς ειδικά έχετε πει ότι αυτές οι εκλογές, οι τελευταίες, είναι μία τραγική επιλογή για τη χώρα. Από την άλλη, όμως, πως θα μπορούσε να σταθεί μία Κυβέρνηση που δεν έχει ούτε τους 120 Βουλευτές για να προχωρήσει με την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πως στάθηκε σε πολύ πιο δύσκολα θέματα; Πως στάθηκε στο μνημόνιο του κ. Τσίπρα; Υπήρξαν Βουλευτές που με υπευθυνότητα συντάχθηκαν με τις αποφάσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους εταίρους μας.
Εμείς λοιπόν είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Λέμε πως από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα ο φόβος της κατάρρευσης της χώρας και της οικονομίας δεν κάνουμε εκλογές. Αυτή ήταν η πρότασή μας και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και δημοσίως. Δεν κάνουμε εκλογές, πάμε στη Βουλή, βλέπουμε τι χρειάζεται ακόμα η οικονομία, νομοθετούμε κι όταν φανεί το αδιέξοδο, όταν στην πράξη η Κυβέρνηση δει ότι δεν έχει στήριξη από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τότε να πάμε σε εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα ήταν σε ομηρία όμως ο Πρωθυπουργός; Με την έννοια ότι κι εσείς στο κόμμα σας είχατε προειδοποιήσει ότι συγκεκριμένα πράγματα, αν έρθουν στη Βουλή, δε θα τα ψηφίζατε. Άρα με λίγα λόγια θα κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας αλλά στην ουσία θα έκανε ότι ήθελε ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Μεϊμαράκης, η κα Γεννηματά, δηλαδή ό,τι δε θέλατε εσείς, δε θα πέρναγε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε το αντιλαμβάνομαι, το θέμα είναι ποια είναι η προτεραιότητά του καθενός, έτσι δεν είναι; Προφανώς υπάρχουν και κίνδυνοι όταν στηρίζεσαι στις ψήφους των άλλων κομμάτων. Αλλά είναι χειρότερο αυτό ή το να οδηγείς μέσα σε εφτά μήνες ξανά τη χώρα σε εκλογές; Να δίνεις το τελευταίο ίσως χαστούκι στην ελληνική οικονομία; Πόση ακόμα οικονομική καταστροφή θα αντέξει αυτή η χώρα;
Φοβάμαι ότι αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν δεν έχουν και πολλή επαφή με την πραγματική Ελλάδα, με την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να είναι τελειωτικό χτύπημα για την ελληνική οικονομία.
Δε θέλω να χρησιμοποιήσω υπερβολικούς και προσωπικούς τόνους. Αλλά επειδή κυκλοφορώ στην Αθήνα, το βλέπω ότι η Αθήνα καταρρέει. Οι μικρές επιχειρήσεις καταρρέουν. Όλοι περίμεναν το Σεπτέμβρη, λέγοντας πως, τέλος πάντων, «θα ξανακάνουμε μια καινούρια αρχή από το φθινόπωρο». Και τώρα τους λέμε «όχι, θα περιμένεις κάποια στιγμή, ίσως τον Οκτώβριο».
Νομίζω ότι αυτή η ανασφάλεια με την οποία διαποτίζει ο κ. Τσίπρας την ελληνική κοινωνία δε θα του συγχωρεθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως εξηγείτε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που θέλουν την οικονομική σταθερότητα, πάνω απ΄ όλα για να εφαρμοστεί το μνημόνιο και οι αποφάσεις, δείχνουν να συμφωνούν, τουλάχιστον δε διαφωνούν ξεκάθαρα, δε διαφωνούν ανοιχτά, αλλά συμφωνούν οι περισσότεροι με την απόφαση του Πρωθυπουργού να πάμε σε εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν προέχει για μένα η γνώμη των ανθρώπων που δε ζουν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξέρουν τι τραβάνε από τα μνημόνια και από αυτές τις αποφάσεις που παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας. Από κει και πέρα, είναι ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός. Αλίμονο αν έλεγαν οι ξένοι τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τις εκλογές.
Εμείς δεν τον εγκαλούμε σε σχέση με τις δεσμεύσεις του στο εξωτερικό. Τον εγκαλούμε σε σχέση με τις πραγματικές του δεσμεύσεις στο εσωτερικό. Τέλος πάντων, πήρε την απόφαση για εκλογές; Θα πάμε σε εκλογές, εμείς άλλωστε όπως θα θυμάστε, από τον Ιούλιο είχαμε πει ότι θέτουμε σε επιφυλακή το κίνημά μας, γιατί θεωρούμε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβρη. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν που έλεγε ότι «θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε».
Σας καλώ να αναρωτηθείτε. Το δημοψήφισμα γιατί έγινε; Τι εννοώ; Ότι υπάρχουν κάποια στελέχη, δομημένα μέσα σε ένα κλειστό κομματικό χώρο, που νομίζουν ότι η πολιτική είναι οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν είναι αυτό πολιτική. Πολιτική είναι να παίρνεις αποφάσεις, πολιτική είναι να λύνεις προβλήματα. Αυτό καλούμε επιτέλους να κάνει ο κ. Τσίπρας, αυτό τον καλούσαμε από την αρχή.
Ξέρετε κάτι; Φοβάμαι. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά φοβάμαι ότι θα κάνουμε τις εκλογές το Σεπτέμβρη και θα βρει μια κάποια άλλη αφορμή να κάνουμε ξανά εκλογές το 2016.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και το θέτετε, θα έχουμε Κυβέρνηση μετά από αυτές τις εκλογές; Και το λέω αυτό γιατί ακούω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω, χωρίς το Ποτάμι δε θα έχουμε Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι «εμείς δεν θέλουμε μετεκλογικές συνεργασίες με τα κόμματα που εκπροσωπούν το παλαιό», νομίζω ξεκάθαρα λένε ότι δε θέλουμε καμία μετεκλογική συνεργασία, πέραν των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Εσάς, για παράδειγμα, δεν ξέρω αν σας θέλουν ή δε σας θέλουν τελικά, γιατί, ναι, δεν είστε το παλαιό κομματικό σύστημα στο οποίο αναφέρονται, αλλά δεν άκουσα και κανέναν να λέει ότι εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε με το Ποτάμι μετά τις εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι. Αυτό τους αφορά. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποια είναι Κυβέρνηση τέλος Σεπτέμβρη, έτσι δεν είναι;
Και θα πρέπει να δείξουν ταπεινότητα απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, θα αποφασίσει αν θα πρέπει να είναι στην Κυβέρνηση το Ποτάμι, αν θα πρέπει να είναι η Νέα Δημοκρατία, αν θα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποια σειρά θα είναι.
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια δυνατή Κυβέρνηση. Η λογική του αποκλεισμού, δηλαδή το να μείνω στο καβούκι μου με αυτούς που έχουν σκυμμένο το κεφάλι και μου λένε μονίμως ναι, δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Καλό θα ήταν να μην σηκώνουν το ανάστημα απέναντι στον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας λύσεις και ψήφους στα άλλα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τώρα αν είχατε να επιλέξετε, που προφανώς δε θα ορίσετε εσείς ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά λέω αν είχατε να επιλέξετε ως κυβερνητικός εταίρος με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε, με μία πρώτη Νέα Δημοκρατία με το μπόνους των 50 εδρών ή με έναν πρώτο ΣΥΡΙΖΑ με το μπόνους των 50 εδρών; Που θα αισθανόσασταν πιο άνετα σε μία Κυβέρνηση συνεργασίας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα με κανένα από τα δύο σενάρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε με τον κ. Μεϊμαράκη ούτε με τον κ. Τσίπρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι και να σας πω γιατί. Ο κ. Τσίπρας βαρύνεται για την πολύ γρήγορη κατεδάφιση της χώρας. Ήταν πολύ λιγότερος των προσδοκιών του κόσμου.
Και δεν μιλώ για αυτά τα μεγάλα που έλεγε «θα σκίσω τα μνημόνια», αυτά δηλαδή που δήλωνε στο Έθνος πριν τις εκλογές «θα σκίσω τα μνημόνια και θα είναι μέρα μεσημέρι». Δεν αναφέρομαι σε αυτά τα μεγάλα, αλλά στα πιο μικρά. Αναφέρομαι σε όλα τα μικρά πράγματα που έμειναν όλα ασυντόνιστα. Αναφέρομαι στο χάος που μας έφερε σε σοβαρά ζητήματα, όπως στο θέμα της μετανάστευσης. Είχατε δείξει κι εσείς ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τη μετανάστευση. Αναφέρομαι σε αυτά και σε άλλες χαοτικές καταστάσεις.
Και από την άλλη υπάρχει η Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν είναι αθώα του αίματος έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι αν και σας έχω ακούσει να μιλάτε με καλά λόγια για τον κ. Μεϊμαράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είπα ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ευθύς, είναι ωραίο να συζητάς μαζί του. Αλλά δεν ξεχνώ ότι ήταν αρκετά χρόνια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έπαιρνε κι αυτός αποφάσεις και η κατάσταση αυτή τη στιγμή της χώρας οφείλεται και στον Τσίπρα και στη Νέα Δημοκρατία.
Να σας πω κάτι. Η κρίση είναι δική τους. Δεν είναι του ελληνικού λαού. Η κρίση είναι του παλιού πολιτικού συστήματος και αυτά που κάνει ο Τσίπρας είναι η επανάληψη των λαθών του παλιού συστήματος. Τι έκανε το παλιό σύστημα; Διόριζε ξαδέρφες, φίλες, συγγενείς και τα λοιπά. Το ίδιο που κάνει και ο κ. Τσίπρας και το ίδιο που παραδέχεται ότι το κάνει και στη Βουλή. Θυμάστε την αντιπαράθεσή μας. Το είπα στον ίδιο ευθέως. Στην εκπαίδευση δε βρήκες να βάλεις κάποιον άλλον πέρα από τους συριζαίους και τους ΑΝΕΛ; Η απάντησή του ήταν «Μα αυτό έκαναν και οι προηγούμενοι».
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η κρίση είναι δική τους. Παρόλα αυτά δεχόμαστε ότι εμείς μπορούμε να είμαστε η λύση κι όταν λέω "εμείς" δεν εννοώ ο Θεοδωράκης. Εννοώ μία μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που λέει επιτέλους να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στα κοινά όχι οι άεργοι, όχι τα κομματικά στελέχη, όχι τα παιδιά των μεγάλων, αλλά αυτοί που έχουν δουλέψει, που έχουν βασανιστεί, που έχουν ανέβει σκαλοπάτι-σκαλοπάτι τη ζωή και ξέρουν τι σημαίνει και ο πόνος του ανέργου και ο πόνος του εργαζόμενου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβασα στη συνέντευξή σας στην Καθημερινή κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Είπατε ότι "την επομένη του δημοψηφίσματος στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Τσίπρας προσήλθε χωρίς να έχει αποφασίσει αν θα πάει με την Ευρώπη ή αν θα πάει με τη δραχμή".
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, να σας πω..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω ότι εισπράξατε μία αβεβαιότητα από τον Πρωθυπουργό ότι δεν είχε αποφασίσει που θα κινηθεί, τι ήταν ακριβώς αυτό που είπατε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε. Έχετε δίκιο πως η ουσία του δημοσιογραφικού ερωτήματος είναι αυτή. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει μία μικρή διαφορά. Ο κ. Τσίπρας ζούσε ακόμα στην εποχή της αβεβαιότητας. Αναρωτιόταν ποιο είναι το σωστό για τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνη την ημέρα λέτε, αμέσως μετά το δημοψήφισμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ζούσε ακόμη στην εποχή της αβεβαιότητας και να σας πω γιατί. Τον είχε εγκαταλείψει το κόμμα του και το ένιωθε αυτό.
Το ένιωθε ότι ένα μεγάλο τμήμα του κόμματός του, οι άνθρωποι που αυτός είχε επιλέξει, τον είχαν εγκαταλείψει. Και απέναντί του είχε αυτούς που θεωρούσε ο ίδιος αντιπάλους και προβληματιζόταν, ήταν φανερό στα μάτια του, «δεν έχω κόμμα, αυτοί εδώ θα με στηρίξουν»;
Και νομίζω, και αυτό θα πρέπει να το πω και και στους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς, ότι ήταν πολύ θαρραλέα η πράξη ότι όλοι αποδέχτηκαν αυτό που είπα στη σύσκεψη των Αρχηγών. Ότι, δηλαδή, αυτό που προέχει δεν είναι να λύσουμε τις διαφορές μας. Αυτό που προέχει τώρα είναι να παρέχουμε τη στήριξη στη χώρα για να παραμείνει στην Ευρώπη και είχαμε αυτό το «τέλος καλά, όλα καλά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιμείνω, καταλαβαίνω από αυτό που λέτε..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δε θα σας πω παραπάνω για τη σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών, θέλω να σας πω..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δε θέλω να μου πείτε τους διαλόγους..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα το κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά επιτρέψτε μου να κάνω το ερώτημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά από αυτά που λέτε, λέτε ότι ο Πρωθυπουργός προσήλθε χωρίς να είναι βέβαιος ότι η σωστή επιλογή και η επιλογή που θα ακολουθήσετε είναι η επιλογή της Ευρώπης, ότι είχε στο μυαλό του τη λέξη δραχμή και δεν τη λέω εγώ τη λέτε εσείς σε συνέντευξή σας στην Καθημερινή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λέω ότι ήταν ακόμα στο εκκρεμές ο κ. Τσίπρας εκείνη την εποχή. Μα το μαρτυρούν τα στοιχεία που έχουν δοθεί, ότι υπήρχε αυτή η σκέψη. Μήπως υπάρχει ανάγκη για ένα εναλλακτικό δραχμικό σενάριο.
Υπήρχε αυτή η αβεβαιότητα, υπήρχε αυτό το ασταθές βήμα, το οποίο διορθώθηκε όταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα πρέπει να το αναφέρω -δεν τον ψήφισα τον κ. Παυλόπουλο αλλά θα πρέπει να το πω- όταν ο κ. Παυλόπουλος ήταν στη συνάντηση έριξε όλο το βάρος του απέναντι στα κακά σενάρια και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης.
Γλιτώσαμε, γλιτώσαμε και προχωρήσαμε σε μια γενναία απόφαση που έδωσε τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να πουν ότι «εντάξει οι Έλληνες μπορεί να είναι διχασμένοι κατά εποχές, αλλά τώρα την κρίσιμη στιγμή είναι όλοι μαζί». Φοβάμαι όμως ότι η διεκπεραίωση, ας μου επιτραπεί ο όρος, της εθνικής υπόθεσης από εκείνο το σημείο και μετά, δεν έγινε υπό τις καλύτερες συνθήκες.
Και να σας πω κάτι. Ακούω τον κ. Τσίπρα και κάποια στελέχη του και λένε ότι «θα δούμε τι θα κάνουμε με το Μνημόνιο, θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Μνημόνιο από την ψήφο μας». Σκεφτείτε να σκεφτόταν έτσι η αντιπολίτευση; Δηλαδή αν ο ελληνικός λαός δεν μας ψηφίσει για Κυβέρνηση θα ξαναγίνουμε αντιμνημονιακοί. Αντιμνημονιακοί, στο δικό τους Μνημόνιο! Δεν είναι τιμητικό για κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς να σκέφτονται έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Βούτσης βεβαίως σήμερα είπε στη διορθωτική του δήλωση ότι «δεν αναφέρομαι σε όλο το Μνημόνιο αλλά σε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι διορθωτικές δηλώσεις ξέρετε μαρτυρούν το έγκλημα που έχεις κάνει πριν. Δεν είναι τιμητικό για τους ανθρώπους της Αριστεράς να λένε «όσο έχω καρέκλα, όσο έχω τα προνόμια του Υπουργού, είμαι μνημονιακός. Εάν χάσω τα προνόμια του Υπουργού, εάν χάσω την καρέκλα, θα ξαναβγώ να γίνω αντιμνημονιακός».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγιναν διευκρινιστικές δηλώσεις γι' αυτό, διευκρινίστηκε ότι αυτό αφορούσε το «δεν θα συμμετάσχουμε σε Κυβέρνηση». Είπατε ότι δεν ψηφίσατε τον κ. Παυλόπουλο, ψηφίσατε όμως την κα Κωνσταντοπούλου, Κόμμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το έχω αιτιολογήσει νομίζω επαρκώς. Γιατί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας μας ζήτησε να ψηφίσουμε την κα Κωνσταντοπούλου, καλώντας μας να «μην κάνουμε μια αρχή σύγκρουσης». Αλλά ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε, όπως πολύ καλά ξέρετε από την πρώτη στιγμή, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα Πρόεδρο της Βουλής, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια δικτατορίσκο.
Το είπαμε πρώτοι, το είπα στη Βουλή. Είπα ότι δεν θα το ανεχτούμε, τους καλέσαμε να συνταχθούν με τους πολίτες στο Internet, όπου μαζέψαμε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για να φύγει η κα Κωνσταντοπούλου και είπαν δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Και όμως, ήταν απαραίτητο να συμβεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αυτά τα γεγονότα είναι ιστορία και καλό είναι την ιστορία να τη γνωρίζουμε, εσείς κ. Θεοδωράκη τελικά αυτή την πρόταση μομφής γιατί δεν την καταθέσατε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν είχαμε τους 50 βουλευτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε εσείς προσωπικά με άλλους πολιτικούς αρχηγούς στο ενδεχόμενο να κατατεθεί αυτή η πρόταση μομφής και βρήκατε άρνηση; Από τον κ. Μεϊμαράκη για παράδειγμα, από την κα Γεννηματά, από τον κ. Κουτσούμπα και πάει λέγοντας; Γιατί δεν προχώρησε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ήταν θέμα των ηγεσιών. Εμείς το είπαμε πολύ απλά. Δεν θέλαμε να μπούμε εμείς μπροστά, επιτρέποντας σε άλλους να ισχυριστούν ότι το κάνουμε για να καρπωθούμε. Οι βουλευτές μας και κυρίως νεώτεροι βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ, πήραν μια πρωτοβουλία και πρότειναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να μαζέψουν υπογραφές. Απευθυνθήκαμε, ήταν πολύ θετικοί και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ βέβαια και στη Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βρήκατε όμως 50 βουλευτές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρχε όμως ένα τελικό φρένο, ότι αυτή η απόφαση θα είναι απόφαση των ηγετών και προφανώς οι ηγέτες των άλλων Κομμάτων δεν έδωσαν το OK. Θα έπρεπε να είχαμε απαλλαχθεί από την κα Κωνσταντοπούλου.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την κα Κωνσταντοπούλου, ότι έχει ένα κανάλι το οποίο το χρησιμοποιεί για τους προσωπικούς, ταπεινούς της λόγους, δεν μπορεί να το ανεχτεί η Δημοκρατία. Δεν θα το ανεχόταν για κανέναν. Για κανένα Πρόεδρο της Βουλής, για κανένα πολιτικό δεν μπορούμε να ανεχτούμε να έχει ένα προσωπικό κανάλι να βρίζει όλα τα Κόμματα.
Και σας το λέω εγώ, που κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ βρίζει, δεν είναι πρόβλημά μου. Αλλά δεν το ανέχομαι. Δεν το ανέχομαι, και του είπα στη Βουλή του Αλέξη Τσίπρα «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ότι υπάρχει στη Βουλή ένας άνθρωπος που παραβιάζει το Σύνταγμα και ασκεί κυβερνητική πολιτική» και απαντούσαν κάποιοι «μα τι σας ενοχλεί;». Η Κυβέρνηση είναι εκλεγμένη, το Σύνταγμα λέει ότι αποφασίζει η Κυβέρνηση.
Η κα Κωνσταντοπούλου ήθελε να έχει δική της εξωτερική πολιτική, δική της νομισματική πολιτική, ήθελε να σέρνει από το σκοινί τον κ. Στουρνάρα στη Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει κανένα δίκιο η κα Κωνσταντοπούλου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κανένα δίκιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και των τελευταίων μηνών αλλά και των τελευταίων εβδομάδων τηρήθηκαν με ευλάβεια όλες οι συνταγματικές διατάξεις; Έγιναν τα πράγματα και στην προκήρυξη των εκλογών, όπως έπρεπε να γίνουν;
Για παράδειγμα, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Λαφαζάνης, η κα Γεννηματά πριν από λίγο επέμεναν στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, για να διαπιστωθεί αν τελικά μπορεί να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Εσείς τι θέση έχετε σε αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστά. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι και του εξήγησα -είχε την καλοσύνη να με καλέσει- ότι και η δική μας θέση είναι ότι μετά την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Λαφαζάνη, το Σύνταγμα λέει σαφέστατα ότι καλούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και εσείς θέλετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Εμείς λέμε τι; Να μην κωλυσιεργούμε. Δεν θέλουμε να κωλυσιεργούμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Σύνταγμα δεν είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας. Θέλουμε τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να δούμε ποιοι θα προσέλθουν ποιοι δεν θα προσέλθουν. Αλλά το Σύνταγμα δεν μπορεί να παραβιάζεται ανάλογα με τις διαθέσεις του καθενός.
Από εκεί και πέρα με ρωτάτε για την κα Κωνσταντοπούλου. Οι παραβιάσεις της κας Κωνσταντοπούλου στη Δημοκρατία είναι καθημερινές στη Βουλή. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τον παλιό του εαυτό που έλεγε ότι δεν θα υπάρχουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ότι δεν θα γίνονται κατεπείγοντα και τα λοιπά. Δεν είναι παράνομα αυτά. Είναι, αν θέλετε, έξω από αυτά που υποσχέθηκε. Είναι ψήγματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αλλά δεν είναι παράνομα, δεν είναι αντισυνταγματικά.
Εμείς έχουμε ενστάσεις. Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη γιατί επιλέγει αυτή τη διαδικασία. Άλλο αυτό και άλλο να λες ότι όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά και να βάζεις βέβαια και τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται όπως ακριβώς ο λύκος με τα πρόβατα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και έχει ξεκινήσει και την ακούτε για την ανάγκη επανένωσης της Κεντροαριστεράς, τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στην Κεντροαριστερά.
Ακούσατε και την έκκληση, το κάλεσμα της κας Γεννηματά, ακούτε τις συζητήσεις, είδαμε την ανταπόκριση από το ΚΙΔΗΣΟ και τον κ. Παπανδρέου, εσείς θα μπαίνατε σε αυτή τη συζήτηση; Δηλαδή σε μια είτε προεκλογική είτε μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με τη Δημοκρατική Αριστερά ίσως, με Κόμματα του Κέντρου, για να φτιαχτεί ένας ισχυρός πόλος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πολιτική δεν πρέπει να έχει πολύ σχέση με τη μαγειρική. Οι πολίτες θέλουν καθαρές αποφάσεις και καθαρές προτάσεις. Υπάρχει το Ποτάμι, έχει κάποιες απόψεις, πρέπει να πάει ενώπιον του ελληνικού λαού να αναμετρηθεί.
Δεν συμφωνούσα και δεν συμφωνώ με τις πρόσκαιρες συγκολλήσεις μόνο και μόνο για να διασωθούν κάποιοι εκλογικά. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Δεν μπήκα στην πολιτική για να δώσω χείρα βοηθείας σε κάποιους παλιούς πολιτικούς, που θα έπρεπε ίσως να είχαν συνταξιοδοτηθεί λόγω των ευθυνών που έχουν.
Η παλιά πολιτική έχει και ξεχωριστές θετικές περιπτώσεις, αλλά η λύση δεν βρίσκεται με το να ενωθούν οι κομματικοί μηχανισμοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα επιλεκτικά λέτε μόνο θα ήσασταν ανοιχτός …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως ο καθένας θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί διαβάζω ονόματα. Διαβάζω για την κα Διαμαντοπούλου, διαβάζω για τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα σας απαντήσω για κανένα όνομα. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του.
Εμείς είμαστε υπέρ των μεγάλων συνεργασιών στην κοινωνία και το αποδείξαμε. Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε χωρίς ταμπού και εκεί που έπρεπε να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση συνεργαστήκαμε. Εκεί που έπρεπε να συγκρουστούμε με την Κυβέρνηση, συγκρουστήκαμε. Δεν είναι άσπρο – μαύρο για μας η πολιτική.
Και βεβαίως αν αύριο το ΠΑΣΟΚ είναι στη Βουλή ή οποιοδήποτε άλλο Κόμμα, εμείς θα συνεργαστούμε, αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το σωστό. Γιατί υπάρχει η ανάγκη όλοι να συνεργαζόμαστε. Δεν είναι όμως προϋπόθεση η επιβίωση του παλιού συστήματος για μας.
Και να σας πω και κάτι γιατί κατηγορούμαι συχνά και θέλω να αυτοκατηγορηθώ για να απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελεύθερα. Αυτοκατηγορηθείτε ελεύθερα!
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λένε κάποιοι «Καλά, εσύ είσαι το καινούργιο;». Το Ποτάμι απέδειξε ότι όντως είναι το καινούργιο. Απέδειξε ότι δεν έχει καμία από τις αρρώστιες του παλιού συστήματος. Απέδειξε ότι σε μερικά πράγματα είπε «ναι» στη Νέα Δημοκρατία, σε μερικά πράγματα είπε «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό έφερε το Ποτάμι στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν το είχε κάνει ποτέ το παλιό πολιτικό σύστημα.
Γιατί πάνω απ' όλα, πάνω από αυτά που λένε κάποιοιες κομματικές αρχές και κομματικές διαδικασίες, εμείς βάζουμε το συμφέρον των πολλών και το κάναμε στη Βουλή πράξη, ενώ θα μπορούσαμε να περιχαρακωθούμε, ξέρετε. Να πούμε «νέο Κόμμα δεν θέλουμε συγγένειες, δεν θέλουμε συνεργασίες». Το κάναμε.
Πότε μας έβριζαν οι μεν, πότε μας έβριζαν οι δε. Αλλά εμείς δεν αποφύγαμε αυτό που, μέχρι πριν, ήταν ο διάολος για το πολιτικό σύστημα. Δεν αποφύγαμε τη συνεργασία. Και θα συνεργαστούμε όποτε χρειαστεί με τον οποιονδήποτε, εάν είναι πατριωτικό καθήκον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκλογές και τα ψηφοδέλτια που θα παρουσιάσετε, θα είναι έτσι όπως θα παρουσιαστούν και από τα υπόλοιπα Κόμματα; Τι εννοώ; Όσοι εξελέγησαν θα βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις; Γιατί πάλι διάβασα ότι οι βουλευτές θα περάσουν από αξιολόγηση πρώτα και μπορεί να έχουμε αλλαγές στις λίστες. Δηλαδή να δούμε βουλευτές σας οι οποίοι δεν θα είναι στη λίστα την εκλόγιμη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι κάποιο μυστικό για το Κίνημά μας. Οι βουλευτές μας ξέρουν ότι υπάρχει μια Επιτροπή η οποία, με δική τους ευθύνη, παρακολουθεί και το δικό τους έργο και βγάζει κάποια συμπεράσματα. Το Κίνημα αυτή τη στιγμή θα συζητήσει και για τους βουλευτές και για τους υποψήφιους βουλευτές και για όλες τις άλλες προσωπικότητες που θέλουν να έρθουν στο Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε βουλευτές που έχουν πάρει βαθμό κάτω από τη βάση ως τώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Δεν είναι θέμα βαθμού κάτω από τη βάση, αλλά σε μια καινούργια προσπάθεια πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα για το αν ο Σρόιτερ μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά που του έχει ανατεθεί, ή αν ο Θεοδωράκης μπορεί να την κάνει. Γιατί μόνο έτσι διορθωνόμαστε.
Από εκεί και πέρα βέβαια θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος για τους βουλευτές μας και δεν το λέω σχηματικά. Το λέω, γιατί σε κάθε Επιτροπή είχαμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν συμφωνούσαν με εμάς, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς αντίπαλός μας ότι στις Επιτροπές της Βουλής που γίνεται η βαριά δουλειά, το Ποτάμι πήγαινε για να πιεί φραπέ και να κάνει χαβαλέ. Πήγαινε με συγκεκριμένες προτάσεις κάθε φορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε. Επτά μήνες πολιτικός αρχηγός, βουλευτής. Κατ' αρχήν το πρώτο ερώτημα είναι αν το μετανιώσατε εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος. Ένα το κρατούμενο και δεύτερον αν βρήκατε πράγματα στην πολιτική που πραγματικά αν και έμπειρος δημοσιογράφος δεν τα περιμένατε. Και τι είναι πιο εύκολο τελικά η δημοσιογραφία ή η πολιτική;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι το ίδιο δύσκολα επαγγέλματα, απλώς εσείς πλέον –εννοώ οι της δημοσιογραφίας- έχετε τη δυνατότητα της παύσης. Δηλαδή μετά από μια ωραία εβδομάδα με καλά δελτία, μπορείτε να πάτε ένα Σαββατοκύριακο να πείτε «ας ξεκουραστώ για να μπω τη Δευτέρα ξανά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν μας επιτρέπετε εσείς οι πολιτικοί βέβαια, που δεν μας το επιτρέπετε συχνά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό. Αλλά για μας δεν υπάρχει πια Σαββατοκύριακο. Για μας δεν υπάρχει πια καθυστερημένο πρωινό ξύπνημα, δεν υπάρχει απόγευμα με τους φίλους. Είναι μια non stop δουλειά η πολιτική. Είναι ωραία δουλειά όμως και το ωραίο βρίσκεται κυρίως στα χαμόγελα του κόσμου, που σου λένε στο δρόμο, εμένα τουλάχιστον και θα μου επιτρέψετε να το πω «Δεν ήμουν μαζί σου, είχα επιφυλάξεις, αλλά τώρα είμαι μαζί σου». Όταν το ακούς αυτό, εγώ φεύγω …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, αυτό όμως το ακούγατε και στη δημοσιογραφία, καλά λόγια θέλω να πω και αναγνώριση από τον κόσμο. Άρα καταλαβαίνω ότι δεν το μετανιώσατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά η αναγνώριση από τον κόσμο στη μεγάλη υπόθεση του να ξαναφτιάξουμε την πατρίδα, για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντική. Και όσο ράκος κι αν είμαι, ήμουν δηλαδή πριν από λίγο καιρό, πάω στη Θεσσαλονίκη σε ένα πεζόδρομο που ήταν όλη η νεολαία και μου έλεγαν «φιλαράκι, καλά τα λες, μπράβο». Αυτό το πράγμα δεν ανταλλάσσεται με τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνουμε. Στόχος της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης ήταν να βγείτε τρίτο Κόμμα, δεν τα καταφέρατε. Στόχος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήμασταν το τρίτο δημοκρατικό Κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω ότι εκλογικά ήσασταν το τέταρτο. Ο στόχος αυτής της αναμέτρησης;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι είναι η μηχανή της μεταρρύθμισης. Είναι το Κίνημα, που έχει σε όλα τα ζητήματα προβάλλει μεταρρυθμιστικές λύσεις και έχει και μια ισχυρή ομάδα η οποία θα φανεί και προεκλογικά. Συγκεκριμένα πρόσωπα που μπορούν να λύσουν προβλήματα.
Πιστεύουμε ότι θα γίνει συνείδηση και στον ελληνικό λαό ότι Κυβέρνηση αποτελεσματική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ποτάμι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου απαντήσατε σαν πολιτικός.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυβέρνηση αποτελεσματική, σας λέω κάτι πολύ συγκεκριμένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογικό στόχο δεν άκουσα. Είτε σε νούμερα, είτε σε κατάταξη Κομμάτων.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο εκλογικός στόχος είναι το Ποτάμι ρυθμιστής της επόμενης Κυβέρνησης. Και αυτό δεν σημαίνει να έχεις 6 και 7 και 8%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θέλετε αρκετά παραπάνω ίσως διψήφιο από ό,τι καταλαβαίνω. Σας το εύχομαι κ. Θεοδωράκη, καλή σας δύναμη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο λαός θα αποφασίσει με βάση και την καταγραφή του καθενός. Ξέρετε, χρειαζόμαστε μέσα στην αναμπουμπούλα «εκλογές, εκλογές, εκλογές» ένα χρόνο με τον εαυτό μας οι πολίτες, για να καταλάβει ο κάθε πολίτης ποιος είχε θετική συμβολή, ποιος έλεγε ψέματα και ποιος μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Γιατί αν συνεχίσουμε με αυτά τα μυαλά, θα έρθει το επόμενο Κόμμα, για να κάνει το τέταρτο Μνημόνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή συνέχεια, καλή δύναμη στον προεκλογικό αγώνα, στην προεκλογική σας μάχη. Κύριε Θεοδωράκη σας ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

25 Αυγούστου 2015