18 Απριλίου, 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: «Η κυβέρνηση εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα»

Το Ποτάμι

«Νομίζω ότι ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Έχω πει από καιρό ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί τα βασικά σημεία της συμφωνίας, έχει αποφασίσει, και απλώς τώρα παίζουμε την τελευταία πράξη του δράματος που είναι ότι "διαπραγματεύομαι σκληρά άρα αυτά που θα φέρουμε πρέπει να τα δεχτεί ο ελληνικός λαός δίχως να διαμαρτυρηθεί"» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τις Σέρρες ερωτώμενος από δημοσιογράφους για την πορεία της αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στις Σέρρες για να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Χρήστο Μέγκλα, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου και τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτριο Πασχαλούδη, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου πρώην βουλευτής του Ποταμιού και πρόεδρος συνεταιριστικής τράπεζας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής και να συζητήσει για τις επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού με πολίτες και παράγοντες του νομού, ενώ παράλληλα ανέφερε: «Η Ελλάδα ζει όλο και πιο δύσκολα καθώς η κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις. Είναι μια κυβέρνηση που εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα - γιατί περί αυτού πρόκειται- και πολεμά τη μεσαία τάξη, ενώ η περιφέρεια υποφέρει. Ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα κάποια στιγμή να δώσουμε στην κοινωνία τις λύσεις που της αξίζουν».

Ερωτώμενος από τα τοπικά ΜΜΕ για την αξιολόγηση είπε: Σε ότι αφορά την πρόταση συνεργασία που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την απάντηση του λέγοντας: «Η χώρα χρειάζεται προοδευτικές λύσεις. Προοδευτικές λύσεις στο κέντρο και λύσεις λογικής. Εμείς από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του Ποταμιού είπαμε: ότι θα συζητάμε και θα βρίσκουμε λύσεις με όσους είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τα λάθη του παρελθόντος για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να μπουν στην ελληνική οικονομία τα 5,7 δις που έχουμε υπογράψει ότι θα πάρουμε από τους εταίρους μας και τα υπόλοιπα θα τα δούμε μετά. Αυτό που προέχει πάντως είναι να πάρει μια ανάσα η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία».

Μιλώντας για τη στάση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είπε ότι: «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όπως να ναι. Ό,τι πιστεύει ανά περίοδο πως τη συμφέρει το κάνει. Ό,τι δεν τη συμφέρει, δεν το κάνει. Πράγματα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του Συντάγματος, δεν τα προωθεί και αυτό είναι μια δυστυχία για τη χώρα μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το Ποτάμι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να γλιτώσουμε 3 δισ. ευρώ από τη σπατάλη του κρατικού μηχανισμού. Μιλώ για συγκεκριμένα βήματα και όχι για γενικές, όμορφες, κουβέντες. Αυτή η πρότασή μας, είναι γνωστή σε όλους με τον τίτλο "Κόβουμε Σπατάλες για να Κόψουμε Φόρους". Έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εκδηλώσεις για το θέμα σε όλη την Ελλάδα».

«Υπάρχουν εκατοντάδες οργανισμοί του δημοσίου που δεν προσφέρουν τίποτα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κτίρια του δημοσίου τα οποία δεν τα εκμεταλλεύεται το δημόσιο και βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων που επιτρέπουν τη συνέχιση της φοροδιαφυγής από τη μια και από την άλλη τη συνέχιση της υπερφορολόγησης εις βάρος των ανθρώπων που έχουν συνείδηση και πληρώνουν τους φόρους τους».

«Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει μια μεγάλη κουβέντα στο κέντρο με φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις, με ανθρώπους και μεταρρυθμιστές της αριστεράς και μεταρρυθμιστές της κεντροδεξιάς για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσοι άνθρωποι θα έρθουν σε αυτό το διάλογο, πόσοι θα προστεθούν. Αυτό μας ενδιαφέρει, να προστεθεί νέος κόσμος».

«Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και πρέπει να πάμε σε έναν πιο αναλογικό νόμο, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση έχει τέτοιους σχεδιασμούς για τη χώρα».

«Οι δημοσκοπήσεις, που δεν είναι και θετικές για το Ποτάμι, δείχνουν ότι το 50% του κόσμου δε θέλει να πάρει θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Αυτό είναι το δυσάρεστο, αλλά από την άλλη, αυτό είναι η δική μας ευκαιρία. Όταν ένας στους δύο πολίτες δεν απαντά τι θα ψηφίσει, αντιλαμβάνεστε ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν μπορούμε να τα δεχόμαστε και ως ευαγγέλιο. Σημασία έχει να απευθυνθούμε σε αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει, που δεν θέλουν να ψηφίσουν, να τους φέρουμε στη μεγάλη υπόθεση την οποία συζητάμε, δηλαδή την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών».

«Τα προβλήματα που υπάρχουν στις Σέρρες είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχει γονατίσει η μεσαία τάξη και υπάρχει και μια γενική αποβιομηχάνιση της περιοχής. Αυτό σημαίνει πολύ λίγο χρήμα στην αγορά, πολύ λίγο χρήμα στα σπίτια, πολύ λίγο χρήμα στις οικογένειες και μεγάλη ανεργία».