Copy the snippet below and paste it in between the tags of the pages(s) you'd like to track, right after the global site tag.
11 Φεβρουαρίου, 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: «Φτιάχνετε λιγότερους και ισχυρότερους ολιγάρχες»

Ποτάμι

«Δε σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή, σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων. Η μόνη σας έγνοια είναι να φτιάξετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς. Όπως κάνετε παντού, όπως κάνετε στο Κράτος. Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα τίθεται είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα είπε: «Ζηλέψατε τη δόξα των προκατόχων σας. Αυτοί έκλεισαν την ΕΡΤ και εσείς ετοιμάζεστε για πρώτη φορά σε δυτική χώρα να ρίξετε μαύρο σε ιδιωτικούς σταθμούς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, αποδομώντας τη ρητορική της Κυβέρνησης, λέγοντας: «Η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια, χρήματα τα οποία τα μοιράζονται οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί. Εσείς λέτε αυτά τα 230 εκατομμύρια να τα μοιράζονται τέσσερις. Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε; Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στους ανέργους που θα προκύψουν από τη μείωση των τηλεοπτικών αδειών και αναρωτήθηκε: «Με τους σταθμούς που θα κλείσουν τι θα γίνει; Οι εργαζόμενοι πού θα πάνε; Ανεβαίνετε στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση αλλά δε δίνετε δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο «πολιτικό χρήμα» στα ΜΜΕ και τη διαπλοκή καταλήγοντας: «Αν θέλατε να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση είχατε και έχετε μια εύκολη λύση: Μια τροπολογία που θα επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ και τίποτε παραπάνω».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Επικεφαλής του Κινήματος κατέθεσε για ακόμη μια φορά την πρόταση του Ποταμιού προτείνοντας: «Να κλείσουμε απολύτως τη στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος. Να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να πληρώσουν! Να ενισχύσουμε την εξουσία του ΕΣΡ, όχι μόνο στις αδειοδοτήσεις αλλά και στον έλεγχο και όποιος παραβιάζει το νόμο να υφίσταται τις κυρώσεις. Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που έκανε αντιπρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ αλλά την πρόταση που σας κάναμε ούτε καν τη συζητήσατε. Ή τα δικά σας πρόσωπα ή τίποτε! Δε σας ενδιαφέρει να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως δε σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση».

Δείτε το βίντεο:Ακολουθεί η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τηλεόραση. Ας μιλήσουμε για διαπλοκή. Στην πρώτη μου ομιλία ως βουλευτής, πέρυσι, πρότεινα να προσπαθήσουμε από κοινού να διαλύσουμε την τριγωνική σχέση τραπεζών – MEDIA και πολιτικής. Μια σχέση που νοθεύει την ενημέρωση, που προσπαθεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και επιβαρύνει και τα δημόσια ταμεία. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησα τότε – Φεβρουάριος του 2015.
Αυτή ήταν και είναι η πρώτη προτεραιότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Να κόψουμε την τροφοδοσία των ΜΜΕ με πολιτικό χρήμα. Και όταν λέω πολιτικό χρήμα εννοώ
- Τα δάνεια, όχι τα νόμιμα δάνεια που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά τα δάνεια που δίνονται με πολιτικές εντολές και τις ενισχύσεις από αυτούς που κάνουν δουλειές με το δημόσιο «ενισχύω ένα κανάλι και αυτό ενισχύει τον πολιτικό που θα μου δώσει μια ακόμη δουλειά».

Θυμάμαι έναν Αύγουστο πριν μερικά χρόνια που κάποιες εφημερίδες και κάποια κανάλια είχαν γεμίσει με καταχωρήσεις του ΕΟΤ.
Αύγουστο! Ήταν προφανές ότι ο τότε υπουργός Πολιτισμού είχε αποφασίσει να βοηθήσει κάποιους φίλους οι οποίοι θα του το ανταπέδιδαν τον επόμενο δύσκολο χειμώνα.

Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα. Το πολιτικό χρήμα στα ΜΜΕ. Μπορεί να έχει περιοριστεί σήμερα γιατί «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν» αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα είναι ξανά εδώ για να νοθεύσει και το επιχειρηματικό παιγνίδι και το πολιτικό παιγνίδι.

Πάμε να δούμε όμως τι κάνετε εσείς.

Λέτε: «θέλω να κλείσω τέσσερα κανάλια και να δώσω άδεια σε άλλα τέσσερα!»

Γιατί όμως μόνο 4 κανάλια; Τώρα εκπέμπουν 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας. Γελάνε οι τεχνικοί της τηλεόρασης με τον ισχυρισμό σας ότι στο ψηφιακό φάσμα που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα χωρούν μόνο 4 κανάλια. Και τώρα πώς εκπέμπουν 8 κανάλια;
Με τη σημερινή τεχνολογία η DIGEA έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας

Η έκθεση που επικαλείται η κυβέρνηση με πηγή τη γραφική «Φλωρεντία» είναι γεμάτη ανακρίβειες. Η Βουλγαρία έχει αδειοδοτήσει 7 κανάλια και όχι 2. Η Τσεχία έχει αδειοδοτήσει 4 και όχι 2. Η Πολωνία έχει αδειοδοτήσει 8 και όχι 3.

Γιατί όμως εσείς λέτε 4; Είναι σαν να λέτε απειλώ τους 8 ότι θα γίνουν 4 με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου.
Ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο – άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθότι οι 8 μπορεί να γίνουν 3 και πάει λέγοντας.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σας δε βάζουν τάξη στο χάος, αλλά παζάρια με τους καναλάρχες, με τον υπουργό να κρατά τη σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει. Προφανώς θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος.

Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικήw σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε είναι: διαπλοκή παλαιού τύπου Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αν θέλατε να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση είχατε και έχετε μια εύκολη λύση: Μια τροπολογία που θα επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ, τίποτε παραπάνω.

Αλλά εσείς έχετε αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Όλο και συχνότερα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και από βουλευτές σας ότι δεν χρειάζονται οι ανεξάρτητες αρχές. Στην ΕΕ, όλες οι χώρες -με εξαίρεση το Λουξεμβούργο- έχουν αναθέσει την ευθύνη της ρύθμισης και εποπτείας της τηλεοπτικής αγοράς σε ανεξάρτητες αρχές. Και η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, βέβαια, αυτές τις μέρες αποφάσισε να επιβάλει κρατικό έλεγχο στην τηλεόραση γεγονός που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τη θέσει υπό επιτήρηση.

Να σας πω όμως και κάτι άλλο. Η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια. 230 εκατομμύρια που τα μοιράζονται ΟΚΤΩ.

Εσείς λέτε αυτά τα 230 εκατομμύρια να τα μοιράζονται τέσσερις. Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες, όπως λέτε; Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες.

Η Ευρώπη, που είναι το πρότυπό μας – ελπίζω και το δικό σας – λέει ότι ο κίνδυνος είναι η συγκέντρωση της εξουσίας των ΜΜΕ σε λίγα πρόσωπα. Αυτό που ακριβώς προωθείτε. Το λένε και οι δικοί σας άνθρωποι στην ΕΣΗΕΑ. Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε προέρχεται από πολιτικούς είτε από επιχειρηματίες.

Ακούστε λοιπόν την Ευρώπη. Ακούστε τους δημοσιογράφους. Ακούστε τους εργαζόμενους. Και ξεκολλήστε από τον ρόλο του μεγάλου καναλάρχη.

Αλήθεια, και με τους σταθμούς που θα κλείσουν τι θα γίνει; Οι εργαζόμενοι πού θα πάνε; Ανεβαίνετε στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση, αλλά δε δίνετε δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους.

Αναγγέλλοντας την πρωτοβουλία σας για τον «υπουργό καναλάρχη» είπατε ότι θα βγάζατε λεφτά για τους Έλληνες. Είχατε υπολογίσει 8 εκατομμύρια για κάθε άδεια, τώρα λέτε 3,5 εκατομμύρια, 4,5 εκατομμύρια μείον ανά άδεια! Ψιλολόγια!

Όπως είχατε πει ότι από 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής θα φέρνατε 2,5 δις. Πού ‘ντα;
Από τον έλεγχο των εμβασμάτων στο εξωτερικό θα βρίσκατε τουλάχιστον 1 δις. Πού ‘ν το;
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι θα βγάλουμε 1,5 δις από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τον καπνό. Πού ‘ν τα;

Λεφτά να φάνε και οι κότες δηλαδή αλλά επειδή τελικά λεφτά δεν υπάρχουν – ή για την ακρίβεια είσαστε ανίκανοι να τα μαζέψετε- λέτε: να δώσουμε λίγο θέαμα στο λαό. Να κάνουμε ένα σόου για τη διαπλοκή. Να ξεχάσει και ο κόσμος το ασφαλιστικό.

Συνοψίζω τη δική μας πρόταση:

Να κλείσουμε απολύτως τη στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος. Να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις – να πληρώσουν!
Να ενισχύσουμε την εξουσία του ΕΣΡ, όχι μόνο στις αδειοδοτήσεις αλλά και στον έλεγχο.
Όποιος παραβιάζει τον νόμο να υφίσταται τις κυρώσεις. Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που έκανε αντιπρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αλλά την πρόταση που σας κάναμε ούτε καν τη συζητήσατε. Ή τα δικά σας πρόσωπα ή τίποτε! Δε σας ενδιαφέρει να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δε σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση. Δε σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων.

Για να γίνω σαφής, ακούστε:

«Η καταρρέουσα κυβέρνηση για να στηριχτεί στήνει τη δική της διαπλοκή, η κυβέρνηση παζαρεύει με τους καναλάρχες προσπαθεί να βάλει στη θέση των παλιών καναλαρχών νέους πιο συνεργάσιμους με το Μαξίμου». Υπογραφή Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εκτός αν μου πείτε ότι ο Παναγιώτης είναι πια όργανο των ολιγαρχών.

Η μόνη σας έγνοια είναι να φτιάξετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς. Όπως κάνετε παντού. Όπως κάνετε στο Κράτος. Ζηλέψατε τη δόξα των προκατόχων σας. Αυτοί έκλεισαν την ΕΡΤ. Εσείς ετοιμάζεστε για πρώτη φορά σε δυτική χώρα να ρίξετε μαύρο σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Παραφράζοντας τους ποιητές θα έλεγα:
Είστε το παλιό που σέρνεται πάνω σε καινούργια δεκανίκια, αλλά αυτό δεν σας κάνει νέο!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com