4 Αύγουστος, 2014

Η Ελλάδα δεν θα σωθεί εάν δεν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις

Ποτάμι

Δείτε την συνέντευξη:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη είναι η πρώτη επίσκεψή σας στην Κω, ποιος ο λόγος της παρουσίας σας κατ΄ αρχήν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήρθα να δω τους φίλους μου. Εμείς το καλοκαίρι το αξιοποιούμε στο να δούμε ανθρώπους που μας στηρίζουν, που μας συμβουλεύουν, που μας βοηθάνε. Να σας πω όμως τώρα κάτι που έχει πιο πολύ ενδιαφέρον, που δεν ξέρω αν πρέπει να το πω, αλλά θα το πω. Έχω ζήσει στην Κω έναν εφηβικό έρωτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πότε! Τώρα πρέπει να πω την ηλικία μου! Πριν 30 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια άλλη Κως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είχα έρθει εδώ δηλαδή, άγνωστο γιατί, εννοώ "άγνωστο γιατί" γιατί ήταν ακριβό το καράβι, όσο και να μην είχες, που είχες στο sleeping bag τότε βέβαια, αλλά δεν ξέρω γιατί είχα επιλέξει την Κω. Μιλάω τώρα για τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Και τώρα που κατέβηκα και ερχόμουνα το θυμήθηκα, γι΄ αυτό σας το λέω. Έχω μια πολύ θετική ανάμνηση δηλαδή από το νησί.
Έβλεπα τώρα τα στοιχεία τα τουριστικά, υπάρχει μια αύξηση του τουρισμού στην Κω το πρώτο εξάμηνο, πρέπει να είναι γύρω στο 7%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά νομίζω ότι αντίστοιχα δεν υπάρχει αύξηση των εσόδων, δεν υπάρχει τουριστικό συνάλλαγμα, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά κι αυτό ίσως είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε με λίγο παραπάνω σοβαρότητα και χωρίς διάθεση ούτε αντιπολιτευτική, αλλά ούτε να πανηγυρίζουμε.
Δηλαδή ότι αυξάνονται μεν οι τουρίστες στη χώρα μας, αλλά καταναλώνουν όσο πάει και λιγότερα λεφτά, που αυτό μπορεί να είναι μια πολύ βαριά πέτρα στα πόδια του ελληνικού τουρισμού, γιατί θα αναγκαστούν οι ξενοδόχοι να ρίξουν ποιότητα, τα μαγαζιά να ρίξουν ποιότητα, ο καλός τουρίστας να μη μένει ευχαριστημένος και να γίνει ένας φαύλος κύκλος, μια περιδίνηση δηλαδή, που θα οδηγήσει τη χώρα να έχει χειρότερης ποιότητας τουρισμό κι είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται, υπάρχει μια προχειρότητα και χρειάζεται ένα σχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ποτάμι είναι ένα νέο κίνημα, συμμετείχε στις ευρωεκλογές χωρίς να προλάβει καλά-καλά να γίνει η γνωριμία με την κοινωνία, όσον αφορά σε θέσεις, αρχές, πέρα από ένα γενικό περιεχόμενο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 88 ημέρες περίπου 400 χιλιάδες ψήφοι ήταν το αποτέλεσμα τότε. Τώρα το βλέπεις το στάδιο, προσπαθούμε παντού να οργανωθούμε, να αποκτήσουμε πιο στενούς δεσμούς, αν και δε θέλουμε τους πολύ στενούς δεσμούς εμείς, δε θέλουμε μέλη όπως θα ξέρετε, εμείς θέλουμε εθελοντές και έχουμε αρκετούς και θέλουμε μετά και φίλους.
Δημιουργούμε σε κάθε νησί, σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό, δημιουργούμε μια Επιτροπή Διαλόγου όπως λέμε, δηλαδή άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, αριστεροί, άνθρωποι προοδευτικοί, που θέλουν να συζητήσουν με το Ποτάμι την επόμενη μέρα της χώρας.
Όλοι αυτοί συμμετέχουν σε μια Επιτροπή Διαλόγου, δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν οργανωτική σύνδεση με το Ποτάμι και πρέπει να ανακαλύψουμε έναν καινούριο τρόπο να ασχολείται κάποιος με την πολιτική. Εμείς δε θέλουμε μέλη λοιπόν, δε θέλουμε νομαρχιακές, δε θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτό το παλιό μοντέλο των στενών κομματικών οργανώσεων.
Νομίζω ότι πάμε πάρα πολύ καλά σε όλη την Ελλάδα, αυτό είναι το ένα, το ένα δηλαδή είναι οι άνθρωποι, γιατί ξέρεις τα κινήματα τα κάνουν οι άνθρωποι. Και το δεύτερο που κάνουμε, είναι ότι όταν δεν κάνουμε βόλτες στην Κω, στη Σπάρτη, στην Έδεσσα, δουλεύουμε τις κυβερνητικές μας προτεραιότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσο ορατό βλέπετε το ενδεχόμενο εκλογών και τι σημαίνει αυτή η παρουσία για σας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έτσι κι αλλιώς θα είμαστε έτοιμοι 21 Σεπτέμβρη, 21 Σεπτέμβρη να έχουμε ετοιμάσει τις κυβερνητικές μας προτεραιότητες σε μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή και στελεχών μας, αλλά και πολλών ανθρώπων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Αριστερούς μεταρρυθμιστές και φιλελεύθερους προοδευτικούς, όλη αυτή η γκάμα των ανθρώπων συζητάει μαζί μας και 21 του Σεπτέμβρη θα κάνουμε μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, όπου θα λύσουμε πολλούς γρίφους της πολιτικής και θα δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις, γιατί αυτό έχει σημασία. Οι διαπιστώσεις πρέπει να τελειώσουν και πρέπει να προχωρήσουμε σε λύσεις.
Εκλογές, αν με ρωτάς, δεν πιθανολογώ ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνουν το χειμώνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χρησιμοποιήσουμε όρους της μεταπολίτευσης και προσπαθήσουμε να κατατάξουμε στην πολιτική γεωγραφία το Ποτάμι, που εντάσσεται κατά τη γνώμη σας, στο χώρο που κάλυπτε του ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια, στην ευρύτερη σοσιαλδημοκρατία, αυτό που κάποιοι λένε Κεντροαριστερά σήμερα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μην επαναλαμβάνουμε αυτούς τους όρους που έχουν προδοθεί και σε πάρα πολλές περιπτώσεις δε σημαίνουν τίποτα στην ελληνική κοινωνία.
Ποιος είναι σήμερα σοσιαλδημοκράτης; Αυτός που κυβερνάει μαζί με έναν ακροδεξιό είναι ας πούμε σοσιαλδημοκράτης, είναι κεντροαριστερός; Είναι πολύ σχετικές οι έννοιες, ποιος είναι αριστερός, αυτός που λέει ότι πρέπει να γυρίσουμε σε μια κρατικοποίηση της οικονομίας; Είναι αστείο να μιλάς σήμερα με όρους Αριστερά και Δεξιά και να λες κάτι, έτσι;
Υπάρχουν αρχές, αλλά όταν μιλάς για πολιτική πρέπει να μιλάς πάνω στα προβλήματα, εμείς λοιπόν μιλάμε για προοδευτικές λύσεις, σε μία χώρα που και ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα.
Θα δεχτούν όλοι, όλοι, ακόμα και οι πιο κακόπιστοι, ότι θα βρεις λαϊκιστές και στην Αριστερά και στη Δεξιά, θα βρεις συντηρητικούς Πολιτικούς και στην Αριστερά και στη Δεξιά, άρα γιατί να ονοματιστείς σε σχέση με το αριστερά και το δεξιά;
Εμείς προσπαθούμε να είμαστε μια τίμια πρόταση, προοδευτική, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλει να αλλάξει τη χώρα, αυτός είναι ο στόχος μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε να γίνονται κινήσεις σχηματισμού νέων πολιτικών δυνάμεων, ενδεχομένως νέων δυνάμεων. Για παράδειγμα έχει ξεκινήσει ο διάλογος με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία της Ελιάς, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται επίσης σε επίπεδο διαλόγου. Εσείς έχετε αρνηθεί τέτοιες προσκλήσεις, γιατί, φιλοδοξείτε από μόνοι σας να γίνετε Ποτάμι και να προχωρήσετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς νέα κόμματα, είναι μια προσπάθεια να αναστηθούν κάποια κόμματα, δεν είναι νέα κόμματα, έτσι; Είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει όλη την πορεία, Βουλευτές, Υπουργοί, κυβερνητικοί και τώρα θέλουν στο νέο σκηνικό να παίξουν ένα καινούριο ρόλο μέσα πιθανόν από ένα νέο φορέα.
Εμάς δε μας ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση, δε μας ενδιαφέρει ούτε να σώσουμε τα παλιά κόμματα, ούτε να σώσουμε κάποιους μαθουσάλες της πολιτικής που θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να είναι αυτοί που θα κυβερνούν τη χώρα ή τέλος πάντων αυτοί που θα αποφασίζουν για τη χώρα.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν νέοι άνθρωποι, να μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι, δημιουργικοί άνθρωποι και φαντάζεστε όταν λέω "νέοι άνθρωποι" δεν εννοώ μόνο τους πιτσιρικάδες, που είναι πολλοί στο Ποτάμι, εννοώ νέοι άνθρωποι, όχι επαγγελματίες της πολιτικής.
Εκτός από την οικονομική κρίση, υπάρχει μια κρίση Δημοκρατίας, έτσι; Και υπάρχει μια κρίση του Πολιτεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη θα έλεγα, ο κόσμος απομακρύνεται από την πολιτική.
Εμείς λοιπόν, όπως έγραψε μια ξένη εφημερίδα, είμαστε ένα κίνημα που ουσιαστικά είμαστε ένα κίνημα πλατφόρμα, ανακαλύπτουμε την πολιτική ξανά και πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα καινούριο μοντέλο και θα πάμε κάποια στιγμή, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στο Ποτάμι, παντού, όπου τα κόμματα και οι Πολιτικοί δε θα είναι μόνιμες καταστάσεις στην κοινωνία, θα μπαίνει κάποιος στην πολιτική και θα βοηθάει 4-8 χρόνια, όσο είναι αναγκαίο και θα φεύγει.
Θα πρέπει να μειώσουμε την αξία του επαγγέλματος του Πολιτικού, να είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιτυχημένοι, οι οποίοι ξέρουν τι σημαίνει αγορά, ξέρουν τι σημαίνει επιστήμη, ξέρουν τι σημαίνει παιδεία, που θα μπαίνουν μέσα στην πολιτική, θα προσφέρουν κάποια πράγματα και μετά θα φεύγουν. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι "φιλοδοξία σας είναι να αλλάξετε την Ελλάδα", αυτό σημαίνει ότι είστε ανοιχτοί και σε συνεργασίες είτε με τη μία πλευρά, είτε την άλλη του πολιτικού τόξου; Δηλαδή συγκεκριμένα αν έχουμε εκλογές αύριο και βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείτε μαζί του; Ή αν βγει πρώτη η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστείτε μαζί της σε κάτι τέτοιο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η χώρα δε θα αλλάξει αν δεν υπάρξουν μεγάλες συνεργασίες. Μίλησα εξ αρχής, ενώ ήταν εύκολο να αρχίζω να λέω ότι κανείς καλός δεν υπάρχει πουθενά και μόνο εμείς είμαστε οι καλοί και να βγάζω ένα αφοριστικό λόγο, είπα εξ αρχής ότι "το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία".
Πρόσεξε όμως, τη συνεργασία όχι για να σωθούν τα κόμματα, όχι για να σωθούν όπως είπα πριν οι μαθουσάλες της πολιτικής, αλλά για να σωθεί η χώρα, για να βρούμε λύσεις. Άρα το Ποτάμι έχει στο DNA του το διάλογο, έχει στο DNA του τη συνεργασία, θα συνεργαστούμε, αλλά αποκρινόμαστε σε συγκεκριμένες προτάσεις αν θεωρούμε ότι δεν είναι εκ του πονηρού, για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Είτε μας φωνάξει η Νέα Δημοκρατία, είτε μας φωνάξει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα εμείς θα δώσουμε το παρόν και θα πούμε την άποψή μας, γιατί έχουμε ανάγκη από λύσεις. Έχω την εκτίμηση όμως ότι τα παλιά κόμματα δεν ενδιαφέρονται για συνεργασίες, ενδιαφέρονται είτε να τους προσφέρεις ένα δεκανίκι, να τους βοηθάς, να σου πετάξουν μία λιμουζίνα και δύο υφυπουργεία και να πεις κι εσύ ο πεινασμένος τα πήρα και σε βοηθάω, ενδιαφέρονται γι΄ αυτό.
Και από την άλλη ενδιαφέρονται να θρέψουν ένα κομματικό σύστημα, έναν κομματικό μηχανισμό, να θρέψουν διάφορα συμφέροντα. Δεν είμαι σίγουρος δηλαδή ότι είναι εύκολη η συνεργασία εφ΄ όλης της ύλης, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς όμως θα το προσπαθήσουμε, γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.
Και η ψήφος στο Ποτάμι, όταν έρθει η ώρα δοθεί η ψήφος στο Ποτάμι, θα είναι μία ψήφος για να υπάρχει μια κυβερνητική σταθερότητα, δηλαδή τι; Η χώρα δεν μπορεί να είναι ακυβέρνητο καράβι και ούτε πρέπει να πηγαίνουμε συνέχεια σε εκλογές.
Η θέση μας λοιπόν είναι απλή: Έχω τις θέσεις μου, έχεις τις θέσεις σου, έχει τις θέσεις του. Πολύ πριν την εκλογική μάχη ο καθένας θα πρέπει να τα έχει πει όλα αυτά και ανάλογα το εκλογικό αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεργασία των δύο, των τριών, ανάλογα με τα ποσοστά, αυτό θα αποφασιστεί, που θα είναι μια συνεργασία για να επιλυθούν τα προβλήματα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να κλείσουμε αυτή τη μικρή συνέντευξη, ένα σχόλιο θα ήθελα σε σχέση με τη σημερινή Κυβέρνηση πως αποτιμάτε την πορεία της σε σχέση με όσα είχε πει στον ελληνικό λαό αλλά και σε σχέση με τις προτεραιότητες που έχει βάλει και πως βλέπετε να κινείται σε σχέση με την πορεία της χώρας εν γένει, υπάρχει ελπίδα με λίγα λόγια, αυτό που αναρωτιέται ο κόσμος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πέρναγα τώρα εδώ από τα τουριστικά μαγαζιά κι έβλεπα κάτι παιδικά παιχνίδια που δουλεύουν κουρδιστά. Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι κάτι σαν ξεκούρδιστο παιχνίδι, δηλαδή κάνει κάποιες παράταιρες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, που δείχνουν ότι έχει χάσει την όποια δυναμική είχε.
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, έτσι; Γιατί το συμφέρον όλων μας είναι η Κυβέρνηση, η εκάστοτε Κυβέρνηση να είναι μια Κυβέρνηση σχεδιασμού, που συζητάει, που διαφωνείς, που παλεύεις μερικά πράγματα, αλλά που υπάρχει.
Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι αυτό έχει χαθεί, φάνηκε και με τον τελευταίο ανασχηματισμό, είναι απίστευτες οι επιλογές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, πήραν ανθρώπους από τα τηλεοπτικά παράθυρα των μεταμεσονύχτιων εκπομπών και είπαν εσύ θα γίνεις Υπουργός και δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιο είναι το σκεπτικό τους.
Και, αν και δε θέλω να είμαι πολύ αυστηρός, αλλά με μία αυστηρότητα θα έλεγα ότι είναι και μία προσβολή στις προσπάθειες των πολιτών τόσα χρόνια, έτσι; Γιατί έκαναν μια υπερπροσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, αυτή την κρίση και δεν το έχουμε ξεπεράσει.
Θέλεις λοιπόν οι κυβερνήτες, οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι έχουν την ευθύνη αυτής της υπόθεσης, να αντιλαμβάνονται την προσπάθειά σου και να μην την γελοιοποιούν, να μην επιλέγουν ανθρώπους από τα χρονοντούλαπα της πολιτικής ιστορίας και να λένε θα πάρω αυτόν τον παλιό επειδή κάποιοι τον αγαπούν σε κάποια περιφέρεια, μήπως εκεί πάω λίγο καλύτερα και τέλος πάντων να επιστρέψουμε σε μια παλιά αξία των Ελλήνων, που είναι ότι επιλέγω τους άξιους, επιλέγω τους καλύτερους. Νομίζω ότι αυτό η Κυβέρνηση το έχει χάσει.
Και από την άλλη βέβαια, έχεις μια Αντιπολίτευση που νομίζει ότι όλα μπορούν να αποφασιστούν μέσα στη Βουλή, με ένα νόμο θα καταργήσουμε το μνημόνιο, με ένα νόμο θα δώσουμε αυξήσεις, με ένα νόμο θα δώσουμε συντάξεις. Σημασία, αν μιλήσεις με τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, δεν είναι να υπάρχουν νόμοι, είναι να υπάρχουν δουλειές, είναι να υπάρχουν μεροκάματα. Εκεί πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά.
Είπα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ξέρεις, είχε βρεθεί ένας καχύποπτος και φώναξε από το πλήθος ότι "πες μας κάτι σημαντικό για το μνημόνιο" και του είπα υπάρχει κάτι σημαντικότερο από το μνημόνιο και ξαφνιάστηκε και του είπα ότι αυτό το σημαντικότερο είναι η λέξη ελληνική παραγωγή, η λέξη εξαγωγές, η λέξη τουρισμός.
Η Ελλάδα δε θα σωθεί, εάν δε στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, εάν δε βελτιώσει τον τουρισμό της, εάν δεν αυξήσει την παραγωγή της, εάν δεν κάνει καινοτομία, εάν δε μείνουν τα ελληνικά μυαλά στη χώρα και δε φύγουν, γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα δεν απειλείται μόνο από οικονομικό έλλειμμα, απειλείται κι από έλλειμμα εγκεφάλων, έτσι;
Σπουδάζουμε γιατρούς και τους κερδίζουν κάποιοι άλλοι, φεύγουν, πάνε στις σκανδιναβικές χώρες, πάνε στις βόρειες χώρες. Αυτό, στο ρυθμό που αυτό αυξάνεται μέρα με τη μέρα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.
Λοιπόν η χώρα θα σωθεί ένα οι παραγωγικές δυνάμεις ανασυνταχτούν, υπάρξει καλύτερη παραγωγή, υπάρξει καλύτερος τουρισμός και υπάρξουν στην κεφαλή ας μου επιτραπεί έτσι της Πολιτείας άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά, ξέρουν τι σημαίνει σχέδιο, ξέρουν τι σημαίνει μεροκάματο και να λάβουν ένα μέρος της ευθύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, πως θωρακίζεται το Ποτάμι απέναντι στους μηχανισμούς εξουσίας, οι οποίοι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική μας; Θα πρέπει τα κόμματα να είναι κρατικοδίαιτα, πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος ή να δρουν ανεξαρτήτως ώστε να μην είναι όμηροι οι Κυβερνήσεις των μηχανισμών εξουσίας, που ανθούν σε κόμμα τα κόμματα σε όλο το φάσμα και φαντάζομαι κι εσείς θα δέχεστε τέτοιου είδους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μπουν και να έχουν ένα ρόλο όπως περιγράψατε πριν, στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να συμπληρώσω το ερώτημα, εάν δεν είναι όμηροι του κράτους μήπως είναι όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το ακριβότερο όπως ξέρετε στην Ευρώπη, έτσι;
Δηλαδή μην σας κουράζω με νούμερα τώρα, αλλά αν βγάλετε την αναλογία πόσα πληρώνει ο πολίτης για το πολιτικό σύστημα, εννοώντας τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, εννοώντας τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν στα κόμματα, εννοώντας τις φοροαπαλλαγές στους Βουλευτές, όλα αυτά αν τα προσθέσεις, έχουμε το ακριβότερο πολιτικό σύστημα. Νομίζω ότι όλοι θα δεχτούμε ότι δεν έχουμε και το καλύτερο πολιτικό σύστημα για να το πληρώνουμε τόσο ακριβά, έτσι;
Λοιπόν από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτό πρέπει να περιοριστεί δραστικά και όχι να περιοριστεί δραστικά, ξέρεις τι γίνεται στην Ελλάδα, κάθε κόμμα λέει να περιοριστεί δραστικά αλλά αφού έρθω εγώ στην εξουσία, δηλαδή βοήθα με σύστημα να ανέβω στην εξουσία και μετά θα το περιορίσω και βέβαια κανείς δεν το περιορίζει.
Εμείς είπαμε λοιπόν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να περιορίσει τη δύναμη των κομμάτων, την παροχή δηλαδή χρήματος, ανθρώπων προς τα κόμματα. Αλλά τα κόμματα είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, έτσι; Θα πρέπει να επιχορηγούνται από την Πολιτεία, αλλά όχι με τα εξωφρενικά ποσά που επιχορηγούνται, δηλαδή κάποια κόμματα πήραν 2 εκατομμύρια προεκλογικά στις ευρωεκλογές, να τα κάνουν τι;
Το Ποτάμι έκανε έναν προεκλογικό αγώνα που στοίχισε 100-150 χιλιάδες, έχουμε δώσει τα αναλυτικά στοιχεία. Λέω 100-150 χιλιάδες με την έννοια ότι είναι και ο προεκλογικός μας αγώνας και να στήσουμε τα γραφεία, ένα ολόκληρο καινούριο κίνημα στοίχισε κάποιες δεκάδες χιλιάδες και κάποιοι άλλοι κάνανε προεκλογικό αγώνα σπαταλώντας εκατοντάδες χιλιάδες, τα οποία δεν τα σπαταλούν όμως από την τσέπη του πατέρα τους, δεν τους τα έδωσε ο θείος τους, αν και υπάρχουν και κάποιοι θείοι που τους τα δίνουν, τους τα έδωσε κυρίως ο ελληνικός λαός.
Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε τις χρηματοδοτήσεις, να περιορίσουμε τα προνόμια του πολιτικού συστήματος κι επειδή μιλάμε για προνόμια, καλώ τα κόμματα όταν έρθουν πια από τις διακοπές τους στην Αθήνα και η Βουλή λειτουργεί πια με Ολομέλεια, να αποφασίσουν η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, να μη χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία.
Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να περιορίσουν τη δυνατότητα του Πολιτικού να κλέβει, αυτό δε λέμε όλοι αριστεροί και δεξιοί; Ότι πρέπει να σταματήσουμε να εμποδίσουμε τη διαφθορά της πολιτικής. Και όταν πάμε να το κάνουμε αυτό, προσκρούουμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος γι΄ αυτό, αρκεί να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά προσέξτε, το Σύνταγμα έχει προστατευτικές διατάξεις. Άρα είναι απαραίτητο το Σύνταγμα να βελτιωθεί και να μην υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις για τους Πολιτικούς, έτσι;
Και ζητάμε λοιπόν ξεκάθαρα από το πολιτικό σύστημα, εννοώντας αυτούς που είναι μέσα στη Βουλή, να ομονοήσουν και να κάνουν την επόμενη Βουλή αναθεωρητική, να μη χάσουμε άλλα 8 χρόνια. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για τη χώρα, είναι ένα.
Να συντομεύσουμε την απόσταση των λόγων από τις πράξεις, γιατί προεκλογικά όλα τα κόμματα λένε διάφορες έτσι ωραίες λέξεις για την πάταξη της διαφθοράς, για τη μείωση του πολιτικού χρήματος κι όλα αυτά, αλλά δεν κάνουν καμία κίνηση, ενώ μπορούν οι κινήσεις τους είναι μπροστά.
Κορυφαίο παράδειγμα είναι αυτό που σας είπα, τα λεφτά που πήρανε προεκλογικά, ο τηλεοπτικός χρόνος που πήραν προεκλογικά. Υπήρξαν κόμματα που πήραν 2 εκατομμύρια τηλεοπτική διαφήμιση. Δώσανε και στο Ποτάμι βέβαια τηλεοπτική διαφήμιση, περίπου 20 χιλιάδες, δηλαδή δύο τηλεοπτικά σποτ, ούτε δύο, ένα, μισό ίσως.
Εμείς πήραμε 20 χιλιάρικα για τηλεοπτική διαφήμιση, υπάρχουν κόμματα που πήραν εκατομμύρια, τα οποία αυτά τα εκατομμύρια τα στερείται ο ελληνικός λαός. Όταν μιλάς λοιπόν σε μια χώρα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι τα ωφελούνται όμως;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι κομματικοί μηχανισμοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι κομματικοί μηχανισμοί που είναι εξουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά τώρα μιλάμε για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, όταν τα μεγάλα κανάλια χρωστάνε 400 εκατομμύρια σε δάνεια που τα έχει χρεωθεί ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή; Αυτό είναι παρανυχίδα μπροστά σε όλα τα άλλα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν είναι παρανυχίδα τα δάνεια των κομμάτων, έτσι; Τα ελληνικά κόμματα έχουν πάρει πάρα πολλά εκατομμύρια..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε 250 εκατομμύρια, όταν μόνο το MEGA, ο ΔΟΛ και ο Οργανισμός Μπόμπολα χρωστάει 400.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα ακριβή ποσά δεν τα ξέρω, το σίγουρο είναι και το είπα και προεκλογικά και το είπα και στο συνέδριο και ήμουνα και πολύ ξεκάθαρος, ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δίνει προνόμια σε καναλάρχες και εκδότες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Εάν είναι βιώσιμη δηλαδή η δράση σου και πρέπει να χρηματοδοτηθείς και να δανειοδοτηθείς, θα πρέπει να γίνει όπως γίνεται σε μία επιχείρηση που λέμε ότι έχει 500 ανθρώπους και δεν πρέπει να κλείσει και πρέπει να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί, αλλά όχι με όρους προνομιακού συνομιλητή με το πολιτικό σύστημα. Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση στο Σύνταγμα στη λογική της ισότητας, δε λέει δηλαδή ότι κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.
Άρα η οποιαδήποτε προνομιακή σχέση του πολιτικού συστήματος με τους ανθρώπους των καναλιών και των εφημερίδων πρέπει να σταματήσει κι είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος να βάλει τις διατάξεις που θα σταματήσουν αυτά τα πράγματα.
Δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι τα δάνεια, είναι και το θέμα της αδειοδότησης, που έθεσα και προεκλογικά σε έντονο βαθμό, το είπα και το ξαναείπα, ότι πρέπει να λυθεί αυτή η υπόθεση με τις άδειες των καναλιών, να ξεκαθαριστεί απολύτως ποιος εκπέμπει νόμιμα, ποιος δεν εκπέμπει και τι πληρώνει στον ελληνικό λαό.
Να λυθεί η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ, όπου έχουμε μία Ανεξάρτητη Αρχή που τα κόμματα επειδή δε θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιλέξουν πρόσωπα που πιθανόν να δυσαρεστήσουν κάποιους, αφήνουν τους ίδιους και τους ίδιους και πρακτικά με καμία σημασία στη δράση τους, βάζουν πρόστιμα που δεν τα πληρώνουν.
Πρέπει να ανασυνταχθεί το τοπίο και δεν μπορεί να ανασυνταχθεί το τοπίο, πίστεψέ με, από ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα, από ένα συντηρητικό πολιτικό σύστημα που έχει εξαρτήσεις. Αυτή είναι η διαφορά του Ποταμιού από τα άλλα κόμματα κι είναι ξεκάθαρο, ότι το Ποτάμι είναι ένα καθαρό κίνημα.
Μπορεί σε 8 χρόνια να μην είναι καθαρό και να διαβρωθεί, όπως υπαινίχθηκε μία φίλη Δημοσιογράφος, βεβαίως, αυτό μπορεί να συμβεί σε 8 χρόνια, αλλά εμείς μιλάμε για το τώρα και τώρα το Ποτάμι είναι ένα καθαρό κίνημα, που δε χρωστάει σε κανέναν, δεν έχει προστάτες και δε θα υπακούσει ούτε σε μικρά, ούτε σε μεγάλα συμφέροντα, δηλαδή ούτε στον μικρό ή στον μεγάλο παρασιτισμό.
Και απέναντί μας έχουμε ένα κομματικό σύστημα που όχι με την ίδια ευθύνη όλα τα κόμματα, αλλά πάντως όλα τα κόμματα έχουν μια συμβολή στην ύπαρξη ενός κομματικού κράτους, μιας κομματικής Δημοκρατίας που πολλοί…..

DSCN5892 copyΟ Σταύρος Θεοδωράκης με φίλους του Ποταμιού στην Κω

διαβάστε επίσης