6 Μάιος, 2014

Εγώ καβαλάω μηχανές και όχι καλάμια

Ποτάμι

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

Αποφεύγει να πει με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές, ενώ στην ερώτηση εάν μπορεί να είναι και ο ίδιος πρωθυπουργός, απαντά πως “εγώ καβαλάω μηχανές, όχι καλάμια”. Ο Στ. Θεοδωράκης επαναλαμβάνει πως, αν πάρει 3% με 5%, θα πάει σπίτι του, τονίζει πως “το Ποτάμι πρέπει να είναι τρίτο κόμμα κοντά στα δύο παλιά κόμματα εξουσίας” και διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για την Κεντροαριστερά. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τον πατριωτισμό του Λάκη Λαζόπουλου.

Έπειτα από δύο μήνες, πολλοί συνεχίζουν να αναρωτιούνται τι είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης; Κεντρώος ή αριστερός; Ή θεωρείτε αυτούς τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς ξεπερασμένους;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ερώτημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι αν είσαι αριστερός ή δεξιός. Το ερώτημα είναι αν είσαι ικανός ή ανίκανος, διεφθαρμένος ή καθαρός, λαϊκιστής ή ρεαλιστής. Αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο.

Και εσείς κατατάσσετε, φαντάζομαι, τον εαυτό σας στους ικανούς και καθαρούς.

Εγώ έχω αποδειχτεί ικανός σε αυτά που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Και καθαρός, γιατί ποτέ δεν είχα ανάμειξη στα κόλπα της πολιτικής. Ούτε σε γραφεία πολιτικών δούλεψα, ούτε αργομισθίες στο Δημόσιο είχα.

Ναι, αλλά όλα αυτά δεν είναι πολιτική ταυτότητα.

Λάθος κάνετε. Αυτή θα έπρεπε να είναι η πολιτική ταυτότητα. Είσαι με τους πολλούς ή είσαι με τα συμφέροντα; Αυτό ρωτάει ο κόσμος.

Και εσείς τι του απαντάτε;

Ότι το Ποτάμι θα συγκρουστεί με τον μικρό και τον μεγάλο παρασιτισμό που κρατάει δέσμια την χώρα. Με τις συντεχνίες που θεωρούν ότι θα πρέπει να περνάει το δικό τους και κάποιους άλλους μεγάλους που θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τους.

Βέβαια, κάποιοι άσπονδοι φίλοι σας δημοσιεύουν συνεχώς μια φωτογραφία που είστε μαζί με ολόκληρη την οικογένεια Παπανδρέου.

Και κάποιοι άλλοι δημοσιεύουν φωτογραφίες μου με την Παπαρήγα και τον Τσίπρα. Στα 30 χρόνια που είμαι στη δημοσιογραφία έχω φωτογραφηθεί με τους πάντες, δεν υπήρξα όμως υπάλληλος κανενός. Και τέλος πάντων, αν μετά από δύο μήνες οι «άσπονδοι φίλοι μου», όπως λέτε, βρήκαν μόνο φωτογραφίες από δημόσιες εκδηλώσεις, αυτό σημαίνει ότι όντως συγκαταλέγομαι στους «καθαρούς».

Παρεμπιπτόντως, η γνώμη σας για τον Γιώργο Παπανδρέου, που επαναδραστηριοποιείται τελευταία, ποια είναι;

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επανεμφανίστηκε, το πρόβλημα ήταν που είχε εξαφανισθεί. Οι βουλευτές, ακόμη και αν είναι πρώην πρωθυπουργοί, πληρώνονται από τον ελληνικό λαό για να είναι «εδώ». Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι στη Βουλή για την ασυλία. Είναι για να βοηθούν στις αποφάσεις, να ακούν την κριτική του κόσμου, να απαντούν στα ερωτήματα… Ή έτσι τουλάχιστον έπρεπε να κάνουν.

Ποιος, αλήθεια, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση; Ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου;

Και οι δύο έχουν τεράστιες ευθύνες. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν συνεργάστηκαν. Είδαν το τρένο να έρχεται και, αντί να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν, κομπορρημονούσαν λέγοντας «εγώ μόνος μου θα σώσω τη χώρα». Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είχαν καθίσει από τότε στο ίδιο τραπέζι – άλλωστε, το χρέος δημιούργημα των κυβερνήσεων τους ήτανε.

Είναι αλήθεια στόχος σου να αποτελέσεις ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ; Να ανακόψεις την πορεία του Τσίπρα προς την εξουσία;

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Γιατί υπάρχει και η άλλη θεωρία συνομωσίας, ότι βγήκα για να έχει εφεδρείες ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, ποιος θα τον βοηθήσει; Το ΚΚΕ; Ίσως για να ικανοποιηθούν όλοι, πάμε τελικά, στο σύστημα μονά – ζυγά. Στα μονά βοηθάω Σαμαρά, στα ζυγά Τσίπρα.

Ακούτε, φαντάζομαι, τις κατηγορίες ότι είστε άνθρωπος της διαπλοκής. Τι απαντάτε…

Τη διαπλοκή την εξυπηρετώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που δεν υπάρχουν μονά ζυγά.

Εσείς αστειεύεστε, αλλά το ερώτημα που θέτουν ορισμένοι παραμένει: «Που βρίσκετε τα λεφτά για την προεκλογική καμπάνια»;

Ποια λεφτά; Όλη η προεκλογική καμπάνια θα μας στοιχίσει γύρω στα 100 – 120 χιλιάρικα. Λεφτά δικά μου και των φίλων του Ποταμιού που δίνουν 10, 20, 50 ευρώ και αγοράζουν κουπόνια. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι άλλο. Τα κόμματα προχθές συμφώνησαν να πάρουν έκτακτη εκλογική επιχορήγηση 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Το διανοείστε το ποσό; Σε μια Ελλάδα που κάνει οικονομίες ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, τα κόμματα παίρνουν άλλα επτάμιση εκατομμύρια! Να τα κάνουν τι; Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να δώσουν «κοινωνικό μέρισμα» σε άλλες 15 χιλιάδες οικογένειες. Αλλά τα κόμματα προτιμούν φιέστες και φανταχτερά προεκλογικά σκηνικά.

Το άλλο ερώτημα είναι η σχέση σας με τον Σημίτη. Ότι είστε άνθρωπος του.

Κάποια στιγμή, πάντως, θα πρέπει να αποφασίσουν, γιατί έχω μπερδευτεί. Είμαι άνθρωπος του Σημίτη, του Σαμαρά ή του Παπανδρέου; Και των τριών είναι δύσκολο να είμαι γιατί, από όσο ξέρουμε, δεν μιλούν καν μεταξύ τους.

Ναι, αλλά ο κόσμος ρωτάει τι λέγατε για τον Σημίτη όταν ήσασταν δημοσιογράφος. Και κυρίως, για τα σκάνδαλα της εποχής εκείνης.

Ωραία, ας ανατρέξουμε στο παρελθόν, λοιπόν. Ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα μου έχει τίτλο «Εξηγήσεις, κ.Σημίτη» – θα το βρείτε ακόμη στο ίντερνετ. Όταν ήδη ένας υπουργός σου είναι στην φυλακή και κάποιοι συνεργάτες σου είναι «έξω» με εγγύηση και άλλοι ξημεροβραδιάζονται στα δικηγορικά γραφεία μήπως και γλυτώσουν με κάποιο νομικίστικο τερτίπι, πρέπει να βγεις να δώσεις εξηγήσεις.

Με ποιον θα σας είναι πιο εύκολο να συνεργαστείτε για σχηματισμό κυβέρνησης: με τον Αντώνη Σαμαρά ή με τον Αλέξη Τσίπρα; Ποιον νοιώθετε πολιτικά πιο κοντά σας ή, έστω, πιο οικείο;

Νομίζω ότι τρέχετε πολύ. Στις 25 ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές. Αφήστε πρώτα να μας ψηφίσει ο κόσμος, να μας δώσει πολιτική υπόσταση, και μετά συζητάμε. Πάντως, δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε ούτε αριστερό ούτε δεξί δεκανίκι.

Να υποθέσω ότι θα συνεργαστείτε με όποιο κόμμα είναι πρώτο. Γιατί διαφορετικά δεν σχηματίζετε κυβέρνηση.

Η παρατήρησή σας είναι σωστή. Μόνο που για μας υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για μια συνεργασία. Όχι να μοιραστούμε τις καρέκλες αλλά να μοιραστούμε τις ευθύνες για τις λύσεις… Έχουμε σχέδιο, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Κατ' αρχάς, πάντως, δεν αποκλείεται ούτε τον Σαμαρά ούτε τον Τσίπρα.

Το θέμα είναι ποιους θα αποκλείσει η κοινωνία. Στο Ποτάμι, όπως ίσως γνωρίζετε, μετέχει και ένας από τους 50 καλύτερους σκακιστές του κόσμου. Για τις κινήσεις μας, όμως, θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι τις 25 Μαΐου.

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του Ποταμιού στις ευρωεκλογές; Πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις που σας δίνουν διψήφιο ποσοστό;

Το Ποτάμι πρέπει να είναι τρίτο κόμμα, κοντά στα δύο παλιά κόμματα εξουσίας. Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την κοινωνία μας. Αν το Ποτάμι αποτύχει, η προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού της χώρας νομίζω ότι θα πάει πολλά χρόνια πίσω. Τα παλιά κόμματα θα νοιώσουν ξανά παντοδύναμα και θα γυρίσουν για άλλη μια φορά την πλάτη στο κόσμο.

Αν το Ποτάμι πάρει κοντά στο 5%, τι θα σημαίνει για σας και το φιλόδοξο εγχείρημά σας;

Έχω πει ότι με ένα 3% ή 5% πας σπίτι σου, και δεν φοβάμαι να το επαναλάβω. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, πολίτες είμαστε, που αποφασίσαμε να ασκήσουμε το δικαίωμα μας στην πολιτική.

Άλλα κόμματα, πάντως, αν πάρουν ένα 5%, θα κάνουν πάρτι, εσείς γιατί δεν θα είστε ευχαριστημένος;

Γιατί εμείς δεν κάναμε ένα κόμμα για να βρούμε δουλειά. Να σιτιζόμαστε από το κράτος και, αν κάποτε μας θυμηθούν, να μας δώσουν και κανένα υφυπουργείο.

Το ενδεχόμενο να είστε εσείς το πρόσωπο του πρωθυπουργού το εξετάζετε; Σας περνάει από το μυαλό;

Αποφασίστε! Ή 5% θα πάρουμε ή θα γίνω πρωθυπουργός. Πάντως, εγώ καβαλάω μηχανές και όχι καλάμια.

Ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε ο νεότερος πολιτικός αρχηγός. Εσύ θεωρείς ότι, όντως, είναι το νέο ή θα χαρακτήριζες τον ΣΥΡΙΖΑ συστημικό κόμμα, όπως τον αναφέρει πολλές φορές ο Δημήτρης Κουτσούμπας;

Αυτά είναι τα στερεότυπα της σταλινικής Αριστεράς. Ό,τι ξεφεύγει από τη δική σου κοίτη το καταγγέλλεις ως εφεδρεία του συστήματος. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ το Ποτάμι… Πάει ρολόι. Μόνο που εμείς δεν θα το συνεχίσουμε αυτό. Και ζητάω από όλους να κοιτάξουν το ημερολόγιο. Δεν είμαστε στην Ρωσία του ’17, ούτε στο 1984 του Όργουελ.

Αυτά, πάντως, που είπε για σένα και το Ποτάμι ο Λάκης Λαζόπουλος την Κυριακή στη Realnews, ήταν πολύ βαριά και δεν του απαντήσατε.

Κατά τη γνώμη σας, δηλαδή, κάθε φορά που κάποιος λέει κάτι για μένα ή το Ποτάμι, εγώ πρέπει να απαντώ; Την προηγούμενη Κυριακή, πάντως, ήμουν στη Θράκη και, όπως αντιλαμβάνεστε, συμμετείχα σε σοβαρότερες συζητήσεις.

Θα έχετε δει, όμως, τις εκπομπές του. Δεν σας κατατάσσει στους πατριώτες. Γιατί πιστεύετε ότι σας στοχοποιεί και τι του απαντάτε;

Όχι, δεν έχω δει τις τελευταίες εκπομπές του. Από ότι φαίνεται, όμως, έχουμε άλλη ερμηνεία για τον όρο “πατριώτης”. Πατριώτης δεν είναι αυτός που λέει τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι για την πατρίδα του. Πατριώτης είναι αυτός που συμμετέχει, αγωνίζεται, πληρώνει τους φόρους του, έχει τα λεφτά του στην Ελλάδα. Ας ξεκινήσουμε με αυτά.

Στα σημερινά κόμματα υπάρχουν στελέχη που θα ήθελες στο Ποτάμι και ποια;

Σε αυτή την ερώτηση δεν απαντούν ούτε οι προπονητές την μεταγραφική περίοδο.

Επιμένω. Μετά τις ευρωεκλογές θα πάρετε στο κόμμα σου στελέχη από το σημερινό πολιτικό σύστημα ή θα προχωρήσετε μόνο με άφθαρτα πρόσωπα;

Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να αποκτήσουν χώρο οι δημιουργικοί πολίτες. Δεν θα γίνει σύναξη των πρώην. Δείτε και τους 42 υποψήφιους του Ποταμιού στις ευρωεκλογές. Ακόμη και οι αντίπαλοι μας έχουν δεχτεί ότι το ψηφοδέλτιο μας απέδειξε ότι η κοινωνία έχει αποθέματα έξω από το παλιό κομματικό σύστημα.

Ξέρετε, πάντως, μ’ αφορμή και το “φλερτ” της Ελιάς μαζί σας, κάποιοι λένε ότι το Ποτάμι τελικά είναι το «νέο ΠΑΣΟΚ»…

Αυτόν τον χαρακτηρισμό τον έχετε δώσει προ πολλού οι δημοσιογράφοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μαλώσω, λοιπόν, με τον Αλέξη για αυτό.

Η νέα κεντροαριστερά;

Θέλετε ντε και καλά να μας δώσετε έναν τίτλο; Η σύγκρουση στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στην συντήρηση και την πρόοδο. Και τα παλιά κόμματα, κατά κανόνα, είναι καθηλωμένα στο παρελθόν. Εμείς, πάλι, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, αλλά χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

Θα καθόσασταν με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη στο ίδιο τραπέζι για ένα νέο κόμμα;

Μα, ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όταν έπρεπε, εγώ θα τους καθίσω;

Σε αυτούς που σας αποκαλούν “Πέπε Γκρίλο της Ελλάδας” τι απαντάτε;

Ας κοιτάξουν πιο προσεκτικά τις φωτογραφίες του Γκρίλο και ας διαβάσουν αυτά που λέει. Είναι κατά του ευρώ και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, λοιπόν, θα βρεις πολλούς Γκρίλο, κανένα όμως μέσα στο Ποτάμι.

Θα δεχθείτε να αντιπαρατεθείτε δημοσίως με τον Σαμαρά και τον Τσίπρα;

Εννοείτε «ντιμπέιτ»; Αύριο κιόλας. Και επειδή τον Σαμαρά δεν τον βλέπω να έρχεται, οργανώστε ένα τετ-α-τετ με τον Τσίπρα και είμαι στη διάθεση σας.

Με ποιους όρους;

Κανέναν όρο. Ας το κανονίσει όλο ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ θα είμαι εκεί.

4 Μαϊου 2014, Realnews

διαβάστε επίσης