23 Μαΐου, 2014

Έχω μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το να γίνω ο Βενιζέλος του Σαμαρά

Ποτάμι

“Ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός με τα Ζάππεια, ο Παπανδρέου με το 'λεφτά υπάρχουν' και ο Τσίπρας με τη δήλωση 'θα σκίσω το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι'. Εμείς εξ αρχής είπαμε προτάσεις για την Ευρώπη και επεξεργασία θέσεων για πολλά άλλα ζητήματα”

ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χαζτηνικολάου, στον Real fm.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Του Ποταμιού είπε:

Για τις επικρίσεις που δέχεται Το Ποτάμι

“Ένα κόμμα 3 μηνών έχει αρχές αλλά δεν έχει επεξεργασμένες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα. Βγήκαμε όμως και πήραμε αμέσως θέσεις για τα θέματα που έχουν προκύψει αυτό το τρίμηνο. Για το θέμα του αιγιαλού, για το θέμα με τις τράπεζες και κάναμε πρώτοι προτάσεις για το Σύνταγμα όταν η Ν.Δ. μιλούσε ακόμη για Γερουσία. Τα πράγματα που ξέρει κάποιος για ένα κόμμα στην Ελλάδα, ξέρει τα ίδια για Το Ποτάμι. Ο κόσμος με ξέρει, ξέρει τις αρχές μου, ξέρει σε ποιο στρατόπεδο ήμουν στη δημοσιογραφία, στο στρατόπεδο της συναίνεσης για τη χώρα, της συνεργασίας. Η χώρα πρέπει να συννενοηθεί. Ο εμφύλιος δεν θα οδηγήσει πουθενά, δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε με το παλιό πολιτικό δυναμικό. Σημασία έχει να θέτεις συγκεκριμένα πράγματα για τη χώρα, συγκεκριμένα πράγματα για τους ανθρώπους. Έχω μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το να γίνω ο Βενιζέλος του Σαμαρά. Μπαίνεις στην πολιτική γιατί νιώθεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα. Ο καθένας μια δική του ιστορία συνωμοσίας, δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη δημοτικότητά μου και υψηλούς τόνους απέναντι σε όλους, γιατί ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος, στις πλατείες ο κόσμος ζητάει αίμα. Εγώ από την πρώτη στιγμή δεν βγήκα με αυτό το πρόσωπο, γιατί δεν προέχει να κερδίσω πέντε ψήφους παραπάνω αλλά να βρούμε μία γλώσσα συνεννόησης. Το μέλλον θέλει συνεργασίες”.

Για τους μετανάστες

“Η χώρα πρέπει να έχει κλειστά σύνορα. Πρέπει να υπάρχει η Φρόντεξ και να φυλάει τα σύνορά μας. Είναι ντροπή που δεν έχουμε δώσει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που πηγαίνουν σχολείο εδώ και είναι λάθος που καταργήσαμε τη δυνατότητα οι μετανάστες να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές”.

Για το τραπεζικό σύστημα

“Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη: ο Σαμαράς λέει “θα το ρυθμίσει η αγορά”, ο Τσίπρας “να βγάλουμε κομματικούς τραπεζίτες”, Το Ποτάμι λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο, ο μεγάλος τραπεζίτης της χώρας, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, που ελέγχει τα μεγάλα δάνεια της χώρας, να βγαίνει από δημόσιο, ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό. Το προτείναμε αυτό αλλά έχω σιωπή και από τις δύο πλευρές”.

Για το μνημόνιο

“Είμαι ακριβοδίκαιος απέναντι και στα δύο λάθη της χώρας, και τη δεξιά και την εμφανιζόμενη ως αριστερά. Το μνημόνιο δεν σκίζεται, πρέπει να κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης που να απαντά στα μεγάλα θέματα της χώρας.”

Για το Σκοπιανό

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μια σύνθετη ονομασία, γιατί όταν ρίχνεις την μπάλα στην εξέδρα, γυρίζεις να διαπραγματευτείς από το μηδέν.”

Για το Κυπριακό

“Δεν μπορώ να το δεχτώ και να ξεχάσω τη βόρεια Κύπρο, πρέπει να επιμείνουν οι Κύπριοι για την επανένωση του νησιού.”

Σε ερώτηση “Ευρώπη πάση θυσία;” ο επικεφαλής Tου Ποταμιού απάντησε:

“Το 80% των ελληνικών προϊόντων πηγαίνει στην Ευρώπη. Αν μου πουν ότι έχουμε μια άλλη αγορά, να το πουν, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν μέλλον με τη δραχμή, θα αποκτήσει μια εικόνα βόρειας Αφρικής.”

Για τη Χρυσή Αυγή

“Η δική μου άποψη είναι ότι τη βρώμα, το λάθος, τη βία δεν τα κρύβεις. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κρύβεις το πρόβλημα, πρέπει να μιλάς για το πρόβλημα. Για μένα οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής πρέπει να απολογούνται και στους δημοσιογράφους.”

Για τους εξοπλισμούς

“Όταν όλο το δημόσιο πολιτικό σύστημα χειροκροτούσε για τα αεροπλάνα, για τα υποβρύχια, για τα τανκς, εγώ τότε έλεγα ότι η ιστορία αυτή γίνεται για να δώσουμε μίζες στο πολιτικό σύστημα.”

Για την υπόθεση Μπαλτάκου

“Αυτό αποδεικνύει ποιους ανθρώπους έχει ο Σαμαράς στον πλευρό του.”

Για τους μισθούς

“Για τον κατώτατο μισθό έχουμε τρεις απαντήσεις: δουλειές, δουλειές, δουλειές. Τα διά νόμου 500 ή 1000 ευρώ μόνο την αγορά θα γονατίσουν. Η χώρα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει να παράγει και να εξάγει”.

Για τις Σκουριές

“Έχω εμπιστοσύνη στο συμβούλιο επικρατείας και τις αποφάσεις του, ο πλούτος της χώρας πρέπει να αξιοποιηθεί όχι με συμβάσεις χαριστικές αλλά με αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας.”

Ακούστε την εκπομπή:

α' μέρος

β' μέρος

γ' μέρος

 

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως ήδη έχω αναγγείλει, ο Πρόεδρος του Ποταμιού, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκη είναι μαζί μας εδώ στο στούντιο του REAL FM για να κουβεντιάσουμε για την πολιτική επικαιρότητα. Θα θέσω λίγα ερωτήματα, δεν γίνεται να τον έχω απέναντί μου και να μην ρωτήσω, αλλά θα θέσετε κυρίως ερωτήματα εσείς. Καλώς όρισες Πρόεδρε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή επιτυχία την Κυριακή. Γιατί γελάς; Δεν έχεις συνηθίσει να σε λέω πρόεδρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θα ήθελα να μη το κάνεις συχνά, γιατί ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είσαι όμως πρόεδρος πλέον και το πρώτο μου ερώτημα είναι ανθρώπινο κυρίως. Έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει προσωπικά, οικογενειακά η ανάμειξή σου στην πολιτική;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είναι μια δύσκολη ιστορία και για εμένα και για την οικογένειά μου, αλλά ξέρεις υπάρχουν κάποιες στιγμές που λες ότι πρέπει να το κάνω. Κάπως έτσι έγινε. Έρχομαι από το Ηράκλειο τώρα και όταν πηγαίνεις σε πόλεις, σε γειτονιές και μιλάς στους ανθρώπους, νιώθεις ότι μάλλον καλά έκανες. Υπάρχουν και κάποιες στιγμές που λες όντως πού έμπλεξα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτές οι στιγμές είναι συνήθως βράδυ ή πρωί όταν ξυπνάς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι στη μεγάλη κούραση το βράδυ. Και όταν βλέπεις, γιατί ο καθένας έχει μια δική του οπτική για τα πράγματα και αισθάνεσαι ότι κάποιος σε αδικεί, ή ότι υπάρχει μια υπερβολή, εκεί νιώθεις και λες ότι είναι μια άδικη και δύσκολη ιστορία η πολιτική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως όταν κάνεις μια καλή συγκέντρωση και διαβάσεις μετά ένα κακό σχόλιο σε μια εφημερίδα; Σαν να ήταν ο δημοσιογράφος σε άλλη συγκέντρωση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μου έλεγες πριν από λίγο ότι σου έτυχε αυτό τις τελευταίες μέρες με κάποια επαρχιακά έντυπα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου έτυχε χθες το βράδυ στο Ηράκλειο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χθες το βράδυ είχαμε μια μεγάλη συγκέντρωση. Μεγάλη για τα μέτρα του νομού. Δηλαδή μια συγκέντρωση 800 – 900 άτομα. Άλλοι λέγανε 1.000, αλλά τέλος πάντων σε κάθε περίπτωση ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι. Το ίδιο μου είπαν τα τοπικά μέσα. Δηλαδή οι δημοσιογράφοι, γιατί έχουν μια καλή εικόνα αυτοί, μου λένε φίλε δεν έχει ξαναγίνει. Μάλλον θα είναι μεγάλη συγκέντρωση αυτή που θα κάνει σήμερα ο Τσίπρας. Δηλαδή σήμερα Παρασκευή εννοώ. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει άλλη μεγαλύτερη συγκέντρωση και διαβάζω σήμερα σε μια εφημερίδα του Ηρακλείου, μια μεγάλη εφημερίδα του Ηρακλείου, «ρυάκι το Ποτάμι», χωρίς την υπογραφή του δημοσιογράφου που ήταν εκεί, που μου έδινε συγχαρητήρια, έχετε μεγάλη συγκέντρωση. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσύ όμως προέρχεσαι από τον κόσμο της δημοσιογραφίας. Δεν θα έπρεπε να τα περιμένεις αυτά; Να τα ξέρεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά όχι. Υπάρχουν δυο διαφορετικά πράγματα. Μπορώ να περιμένω το οποιοδήποτε σχόλιο, μια αρνητική κριτική ενός συναδέλφου. Ακόμη και μια υποεκτίμηση της προσπάθειάς μου. Μέσα στο παιχνίδι είναι αυτό. Αλλά εάν μου λες εσύ, έρθεις στη συγκέντρωσή μου και μου πεις μπράβο Σταύρο καλή συγκέντρωση και δω αύριο στη REAL ότι η συγκέντρωση ήταν αδύνατη, θα έχει μεσολαβήσει κάτι. Είναι σαφές ότι δεν είναι αυτό που είδες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σου πω Σταύρο τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει στην πολιτική σου προσπάθεια μέχρι τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξεκίνα από τα άσχημα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι θα ξεκινήσω από τα καλά. Θα πάω στα άσχημα για να απαντήσεις.

Μου αρέσει κατ’ αρχήν που δεν έχεις αλλάξει στυλ. Αυτό μου αρέσει πολύ. Δηλαδή μου αρέσει που ντύνεσαι όπως ντυνόσουνα, που περπατάς όπως περπατούσες, που μιλάς όπως μιλούσες, που έχεις τη μηχανή που είχες, που έχεις το σακίδιο που είχες. Αυτό είναι trade mark πλέον. Καλά ο Μητσικώστας πρέπει να σε ευγνωμονεί, διότι έχει κάνει come back με το σακίδιό σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτός με πήρε τηλέφωνο περίπου 15 μέρες πριν αποφασίσω το τελικό βήμα. Και με παίρνει και μου λέει, έχω σκοπό φέτος να σε παίξω, να είμαι εγώ, πριν εγώ αποφασίσω. Και του λέω ναι. Μου λέει θέλεις να κάνουμε κάποια συνάντηση να τα πούμε; Εγώ επειδή είχα αποφασίσει μέσα μου ότι θα μπω στην πολιτική, δεν ήθελα ούτε να τον αποκαρδιώσω, αλλά ούτε να τον ενισχύσω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια. Και να τον έχεις μετά να σου κάνει σάτιρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και μετά μπήκε και μου έκανε και αυτή την έφοδο στο γραφείο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό μου αρέσει. Μου αρέσει επίσης που απαντάς στις ερωτήσεις ανθρώπινα. Δεν απαντάς με αυτή την πολιτική διάλεκτο, η οποία ειδικά σε εμένα που την ακούω 30 χρόνια στις συνεντεύξεις μου, μου χτυπάει πια στα νεύρα άσχημα. Μου αρέσει επίσης ότι έχεις μαζέψει πολύ ωραίους ανθρώπους γύρω σου. Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν στο είχα. Να πω την αλήθεια. Την πρώτη μέρα που ανακοίνωσες το κόμμα, δεν στο είχα. Όταν είδα το ευρωψηφοδέλτιο μετά, έκανα θετικό σχόλιο για το ότι μάζεψες γύρω σου. Δηλαδή τον Γραμματικάκη δεν στο είχα να τον έχεις μαζί σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, πως είναι δυνατόν;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν στο είχα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εδώ είναι υπό εκτίμηση της δικής σου ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι είναι υπό εκτίμηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω. Γιατί ξέρεις ότι γενικά έχω τη δυνατότητα να επιλέγω ανθρώπους. Το έχεις δει και στη δημοσιογραφία, στις ομάδες που δημιουργώ και στους ανθρώπους που προβάλω στην τηλεόραση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι το ίδιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω ένα ένστικτο για τους ανθρώπους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι εύκολο οι καθηγητάδες αυτοί που έχουν περγαμηνές, ιστορία κλπ., να σε ακολουθήσουν πολιτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε στα αρνητικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μου αρέσει και θέλω έτσι να μπούμε στη σκληρή πολιτική συζήτηση ότι είσαι ασαφής.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πού είμαι ασαφής;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σου πω τώρα. Και ότι δεν έχεις έτοιμες επεξεργασμένες απαντήσεις. Δεν μου αρέσει ότι μας λες για παράδειγμα, ότι θα σας κάνω 20 προτάσεις αφού με ψηφίσετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ε, βέβαια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι λες ρε μεγάλε! Δηλαδή είναι σαν να δίνεις ραντεβού για να πάω στο κλίμα του διαφημιστικού σου και σταματώ για να απαντήσεις. Για να πάω στο κλίμα του διαφημιστικού σου. Είναι σαν να δίνεις ραντεβού με μια ωραία γυναίκα και να μην της έχεις πει πριν τίποτα για σένα. Δηλαδή να σε δει απέναντι σενιαρισμένο, με το τρομερό αυτοκίνητο κλπ. και να ανακαλύψει μετά στο ραντεβού ότι το αυτοκίνητο ήταν του φίλου σου, ότι είσαι ο Βουτσάς δηλαδή στην ταινία με το κότερο. Αυτό μας κάνεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ψηφίστε με πρώτα να σας πω μετά τι θα κάνω. Λευκή επιταγή. Λέγε. Δεν μιλώ, ακούω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πόσο χρόνο έχω να σε πείσω; Μέχρι τις 12.00. Πρώτον, να λάβεις υπόψη σου το εξής, ότι μιλάς σε μια χώρα για να είσαι δίκαιος, όπου ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός με τα Ζάππεια, ο Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός με τα λεφτά υπάρχουν και ο Τσίπρας θέλει να γίνει πρωθυπουργός με τη δήλωση ότι θα σκίσω το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα να πω ότι έχεις άδικο δεν μπορώ να το πω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα δεν μιλάς για μια χώρα σαν τη Μεγάλη Βρετανία που τρία χρόνια πριν ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει στις εκλογές. Πάμε τώρα στο Σταύρο. Εμείς εξ αρχής είπαμε ότι έχουμε πολλές απόψεις για την Ευρώπη, τις ευρωπαϊκές μας θέσεις τις βγάλαμε και έχουμε επεξεργασία θέσεων για πολλά άλλα ζητήματα. Για την κυβερνητική πολιτική όμως αυτό που λες τις 20 θέσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, ας το πω έτσι, όντως θα τις δώσουμε πριν από τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή ένα κόμμα τριών μηνών έχει αρχές, έχει στόχους, αλλά δεν έχει επεξεργασμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα. Αλλά σε κομβικά ζητήματα που έχουν προκύψει αυτό το τρίμηνο, πήραμε αμέσως θέση. Βγήκε το θέμα του αιγιαλού. Είμαστε το πρώτο κόμμα που πήραμε ξεκάθαρη αρνητική θέση για το θέμα του αιγιαλού. Βγήκε το θέμα της τράπεζας. Πήραμε ξεκάθαρη θέση για τους τραπεζίτες, συγνώμη γιατί θα θυμώσω μαζί σου. Ποιος έβαλε το πρώτο ζήτημα με το σύνταγμα; Εμείς δεν βγήκαμε από την πρώτη στιγμή και είπαμε όταν η Ν.δ. μιλούσε για Γερουσία, η Ν.Δ. έλεγε πάμε τόσο καλά με τη Βουλή που θα φτιάξουμε και μια Γερουσία. Και βγήκαμε εμείς, επειδή έχουμε βέβαια τον Τσακιράκη ο συνταγματολόγος και βγήκαμε και είπαμε μερικές προτάσεις για το σύνταγμα. Τις δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα η Καθημερινή της Κυριακής, γι’ αυτό ίσως και να μη τις πρόσεξες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τις είδα και ήταν και ενδιαφέρουσες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είπαμε για τους 200 βουλευτές, για τον περιορισμό της ασυλίας, για πολύ σημαντικά ζητήματα. Θέλω να σου πω δηλαδή ότι για τα πράγματα που ξέρει κάποιος ένα κόμμα στην Ελλάδα ξέρει τα ίδια πράγματα και για το Ποτάμι. Και υπάρχει και κάτι άλλο. Εμένα ο κόσμος με ξέρει. Δηλαδή ξέρει τις αρχές μου. Αν αύριο κατεβεί ο Χατζηνικολάου στην πολιτική ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ξέρει από τις εκπομπές σου. Δεν σε ξέρει πολιτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρει ποιες αρχές έχω υπερασπιστεί. Σε ποιο στρατόπεδο ήμουνα στη δημοσιογραφία. Ήμουνα στο στρατόπεδο τη συναίνεσης πάντα; Ότι η χώρα πρέπει να συνεννοηθεί; Αυτό λέει και το Ποτάμι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ σε είχα για ένα δυο κλικ πιο αριστερό απ’ ό,τι εμφανίζεσαι τελευταία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε μερικά πράγματα είμαι πολύ αριστερός.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν το έχεις περάσει αυτό το μήνα στην κοινή γνώμη. Έχεις περάσει ένα πολύ κεντρώο προφίλ. Ένα κεντρώο προφίλ. Ας πούμε εγώ θέλω να έχω καθαρή απάντηση, για παράδειγμα, στο με ποιον θα συνεργαζόσουνα την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών. Αυτό θέλω να το ξέρω πριν από τις ευρωεκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σου πω γιατί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνεις λάθος, γιατί αυτό είναι η παλιά λογική της καμαρούλας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να θέσω την ερώτηση. Υπάρχει, σε συνοδεύει καλώς ή κακώς, δεν το ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι με έβαλε ο Σαμαράς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε συνοδεύει η φήμη, επειδή εργαζόσουνα στο MEGA, ότι σε βάλανε οι του ΜΕGA.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι με έβαλε ο Μπόμπολας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν λέω εγώ ονόματα, δεν ξέρω. Ότι σε έβαλε το MEGA. Το οποίο MEGA θέλει να κρατήσει τη σημερινή κατάσταση, ότι είσαι ανάχωμα για τον Τσίπρα. Ότι είσαι δηλαδή ο αερόσακος του συστήματος για να μη βγει ο Τσίπρας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια τον τελευταίο καιρό έχω ακούσει και την άλλη εκδοχή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως πρέπει να ξέρουμε πριν σε ψηφίσουμε αν εσύ στήνεσαι στο έργο για να γίνεις ο νέος Βενιζέλος του Σαμαρά. Αυτό δεν πρέπει να το ξέρω πριν σε ψηφίσω για τις ευρωεκλογές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω μεγαλύτερες φιλοδοξίες από αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή; Ψάχνεις για το δικό σου Βενιζέλο εννοείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πριν πάμε σε αυτό να σου πω, στην Ελλάδα ο καθένας έχει μια θεωρία συνωμοσίας γιατί έχω ακούσει και διάφορα άλλα πράγματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλά, αυτό που σου λέω δεν το ακούς τώρα από εμένα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια, αλλά λέω ότι δεν είναι μόνο αυτό, γιατί τώρα τις τελευταίες μέρες υπάρχει αντίθετη θεωρία συνωμοσίας, επειδή κάποιοι από εμάς είπαν ότι έπεσε πολύ η Ν.Δ. κλπ., παρουσιάζουν το αντίθετο σενάριο ότι να το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Κυκλοφορεί πάρα πολύ στο χώρο της δεξιάς και των φιλελευθέρων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αυτό το έχω ακούσει, αλλά ανάποδα, όχι έτσι όπως το λες. Έχω ακούσει ότι είσαι η ασφαλιστική δικλείδα για να μην το πάει πολύ αριστερά ο Τσίπρας. Ότι δηλαδή θα αναγκαστεί να συνεργαστεί μαζί σου και θα είσαι το φρένο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι να τον σπρώξω εγώ στο κέντρο! Ο καθένας έχει μια δική του ιστορία συνωμοσίας.Πρώτον, δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και όλα θα φανούν εκ του αποτελέσματος. Είναι σαφές. Γιατί μπορώ να σε διαβεβαιώσω εγώ ότι δεν είμαι άνθρωπος του κανενός και αύριο να βγει ότι είμαι άνθρωπος του κάποιου. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι τι εξυπηρετεί κατ’ ουσίαν η προσπάθειά μου. Αυτό πρέπει να δει ο κόσμος. Εγώ με πολύ μεγάλη σοβαρότητα θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να βγω από την πρώτη στιγμή και να είμαι στα κάγκελα. Δηλαδή να χρησιμοποιήσω τη δημοτικότητά μου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υψηλούς τόνους κλπ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, υψηλούς τόνους απέναντι σε όλους. Γιατί ο κόσμος όπως ξέρεις και το ξέρεις καλά σαν δημοσιογράφος, είναι πολύ θυμωμένος. Είναι πολύ θυμωμένος. Δηλαδή στις πλατείες ο κόσμος ζητάει αίμα. Παρ’ όλα αυτά εγώ από την πρώτη στιγμή δεν βγήκα με αυτό το πρόσωπο. Δεν βγήκα με αυτό το πρόσωπο γιατί θεωρώ ότι δεν προέχει να κερδίσω πέντε ψήφους παραπάνω. Προέχει να βρούμε μια γλώσσα συνεννόησης. Και λέω κάτι που είναι δύσκολο στην ελληνική κοινωνία. Λέω λοιπόν ότι το μέλλον θέλει συνεργασίες. Τώρα με ποιον θα συνεργαστώ; Θα σου δώσω την ξεκάθαρη απάντηση. Να σου δώσω την ξεκάθαρη απάντηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συνεργάζεσαι με τον Σαμαρά Σταύρο μου εάν χρειαστεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου την δώσω εγώ την απάντηση τώρα. Δώσε μου το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνεργαστώ με όποιον είναι πρώτος μου λες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως είσαι έτοιμος να συνεργαστείς και με το Σαμαρά εάν είναι πρώτος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια είμαι έτοιμος να συνεργαστώ και με το Σαμαρά, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ και με τον Τσίπρα, στη βάση ενός σχεδίου για τη χώρα. Δηλαδή ποιο ήταν το προηγούμενο μοντέλο που είχαμε; Το προηγούμενο μοντέλο ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά εδώ θα σου πούνε, εσύ είχες μια εικόνα αριστερού ανθρώπου και ενώ βλέπεις τι έχει γίνει το τελευταίο 1,5 χρόνο, τι κοσμογονία έχει, εξακολουθείς να λες αν ο Σαμαράς είναι με μια ψήφο ο πρώτος εγώ θα τον στηρίξω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό εγώ. Το μια ψήφος είναι σχόλιο του Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπες δώσε μου το αποτέλεσμα. Επομένως;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επίτρεψέ μου. Μέχρι το 2012 θυμάσαι τι έλεγε ο Σαμαράς και τι έλεγε ο Βενιζέλος ο καθένας για τον άλλον; Τα έβλεπα πρόσφατα. Ο Σαμαράς έλεγε για το Βενιζέλο ότι δεν θα μας αναγκάσουν να συνεργαστούμε με τους κλέφτες που θα καταλήξουν στη δικαιοσύνη και ο άλλος ότι ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι θα κάνει μια εξεταστική και όλα αυτά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ο Βενιζέλος έλεγε ότι δεν θα γίνουμε σκαμνάκι για τον αρχομανή να γίνει πρωθυπουργός και έδειχνε τη φωτογραφία του Σαμαρά και πήγαν μετά και συνεργάστηκαν. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές, πολύ πριν τις εθνικές εκλογές, θα το κάνουμε Γερμανία, θα το κάνουμε Γαλλία. Τι εννοώ; Θα πούμε ότι αυτά τα πράγματα χρειάζεται η χώρα και αυτά είναι τα 20 που λέω. Αυτά τα πράγματα. Και μπορώ να σας αριθμήσω μερικά από αυτά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα βάλεις προαπαιτούμενα επομένως για τη συνεργασία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, αυτά τα 20. Και λέμε τι; Ένας δημόσιος διάλογος όχι σε καμαρούλα, δηλαδή πάμε να βρούμε το Σαμαρά στο γραφείο του και τον Τσίπρα να δούμε τι υπουργεία μας δίνουν, γιατί όπως φαντάζεσαι δεν ψοφάω ούτε για Mercedes, ούτε για δόξα. Την έχω δείξει, την έχω νιώσει τη δόξα στη ζωή μου και έχω χορτάσει από χειροκρότημα.Τι θέλω; Αυτά τα 20 πράγματα θέλω από αυτούς. Σε κάποια πράγματα από αυτά φιλοδοξώ να έχουμε μεγαλύτερη συνεργασίες του ενός. Δηλαδή για το θέμα της παιδείας, δεν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός, το κάθε κόμμα να έχει μια δική του άποψη. Και αμέσως μετά για κάποια άλλα μπορεί να υπάρχει μικρότερη συνεργασία.Πάμε λοιπόν στις εθνικές εκλογές, θα έχουν ξεβρακωθεί αυτοί που δεν θέλουν τη συνεργασία σε τίποτα, αυτοί που επιμένουν ότι το κομματικό συμφέρον είναι πάνω από όλα και θα έχουμε οδηγηθεί σε μια κάλπη όπου ο κόσμος θα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόεδρε, τον εαυτό σου τον σκέφτεσαι; Μπορείς να τον σκεφτείς στη θέση του πρωθυπουργού με το κουστούμι του πρωθυπουργού; Νιώθεις ικανός και επαρκής να στο πω έτσι, να φέρεις σε πέρας μια τόσο δύσκολη δουλειά; Αυτό είναι το ερώτημα.
Για μένα το πρώτο ερώτημα που πρέπει να κάνει κάποιος στον εαυτό του πριν αποφασίσει να κάνει πολιτικό κόμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι τίμιο όπως το θέτεις και θα σου πω καθαρά ότι όταν μπαίνεις στην πολιτική μπαίνεις γιατί νιώθεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα. Δεν νιώθεις ότι είσαι ο παίκτης του πάγκου, ο αναπληρωματικός που θα βάζει άλλος τα γκολ και εσύ απλώς εάν χρειαστεί κάποια στιγμή θα μπεις μέσα για να μαρκάρεις ένα παίκτη. Από εκεί και πέρα όμως δεν ήμουνα ποτέ του καλαμιού. Δηλαδή ξέρω ότι το Ποτάμι πρέπει να δώσει γερές εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία για να πείσει ότι μπορεί να είναι αυτός που θα εμπιστευτεί ο κόσμος για να λύσει τα προβλήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα πάμε σε μια μικρή διακοπή για να μπορέσω να μπω στα mail των φίλων και να πάρω τις ερωτήσεις τους. Έχουμε πολλές ερωτήσεις ήδη για τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, τον Πρόεδρο του Ποταμιού, που είναι μαζί μας σήμερα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη είμαστε μαζί σήμερα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριος και Πρόεδρος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριος Πρόεδρος, κ. Πρόεδρε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ο κόσμος στις πλατείες με φωνάζει "Σταύρο".

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, λοιπόν «μετά τις εκλογές, μου γράφει εδώ ένας φίλος, θα σου κάνω Νίκο δώρο σακίδιο». Λοιπόν ρωτάει ένας φίλος «και η ΔΗΜΑΡ τα ίδια έλεγε, για συμφωνίες, για προαπαιτούμενα και μετά ψήφισε όλα τα μνημόνια, μήπως πάτε κι εσείς μετά και κάνετε το ίδιο»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι λάθος κάνει ο φίλος μου και θυμάσαι ότι το βασικό που διαπραγματεύτηκε τότε η Κυβέρνηση με τους εταίρους της ήταν το 4-2-1, 4 θέσεις ο Σαμαράς, 2 θέσεις ο Βενιζέλος και 1 θέση ο Κουβέλης, έτσι; Στις Γενικές Γραμματείες και στα Υπουργεία.
Εμείς λέμε ακριβώς το ανάποδο, ότι δε θέλουμε κανένα Υπουργείο, θέλουμε μια συμφωνία πολύ πριν τις εθνικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο και όταν γίνουν εθνικές εκλογές και ο κόσμος αποφασίσει ποιος θα είναι μπροστά, ποιος θα ξεχωρίσει καθαρά, γιατί υπάρχει κάτι αληθινό εδώ Νίκο που πρέπει να το πούμε στον κόσμο, ότι Κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα κάνει το πρώτο κόμμα, έχει δώρο, έτσι;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει 50 έδρες δώρο από τον εκλογικό νόμο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή μπορείς να ζητάς συνέχεια εκλογές, αλλά αν θες να κάνεις Κυβέρνηση με κάποιον, ο δεύτερος και ο τρίτος σε ελάχιστες περιπτώσεις και κόντρα στην.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σχεδόν αδύνατο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σχεδόν αδύνατον, άρα να ξέρουμε τι λέμε. Άρα το πρώτο κόμμα είναι αυτός που μοιράζει την τράπουλα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, βέβαια αν δε συνεργαστεί κανείς με το πρώτο κόμμα, ξαναπάς σε εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε σε εκλογές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι μια ανωμαλία βέβαια, δεν είναι το κανονικό πράγμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, εκεί πρέπει να ξέρεις ποιο είναι κάθε φορά το ρίσκο στη χώρα, έτσι;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όμως άκου τι μου λέει εδώ Πρόεδρε η Αδαμαντία Σπαθάτου. Λέει «παραδέχεται ο κ. Θεοδωράκης πως ο λαός στην πλατεία θέλει αίμα».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έτσι είναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και μετά σας λέει ότι «θα συναινέσει και θα διευκολύνει λοιπόν σε Κυβέρνηση ακόμη και το Σαμαρά, δεν οφείλει να συντελέσει στην πτώση του, να τον στείλει στο περιθώριο, με τη μη συμμετοχή σε Κυβέρνηση μαζί του»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αδαμαντία, πρόσεξε: Ο εμφύλιος δε θα οδηγήσει πουθενά. Δηλαδή το να έχουμε έναν τόνο ότι όλοι πρέπει να εξαφανιστούν, όλοι πρέπει να μπουν στη φυλακή, δε θα βρούμε τη λύση στα προβλήματα. Η δική μου πρόταση είναι ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε με το παλιό πολιτικό δυναμικό, δηλαδή εγώ δε λέω ότι πρέπει να κυβερνήσουμε με τον Σαμαρά, ο Σαμαράς είναι ο συμβολισμός της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Τσίπρας είναι ο συμβολισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ λέω λοιπόν ότι αυτές οι δύο μεγάλες παρατάξεις, καλώς ή κακώς, έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άρα εάν θέλουμε να είμαστε μία χώρα που θα κυβερνηθεί, κάποια στιγμή θα σου τύχει το δίλημμα ή με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημασία έχει ή να πεις πηγαίνουμε συνέχεια σε εκλογές, μέχρι να γίνω εγώ Πρωθυπουργός, κάτι που εγώ δεν το λέω γιατί θεωρώ ότι είναι και μία ανωμαλία να νομίζεις ότι μπορείς να γίνεις Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή και το δεύτερο θέμα είναι να θέτεις συγκεκριμένα πράγματα για τη χώρα, συγκεκριμένα πράγματα για τους ανθρώπους. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν Κυβερνήσεις, αυτό που έκαναν στη Γερμανία, που είχαν πλειοψηφία και παρόλα αυτά συνεργάστηκαν για να κάνουν μια ακόμα πιο δυνατή Κυβέρνηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τον μεγάλο συνασπισμό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, υπάρχει ερώτηση από πολλούς φίλους για το θέμα του «χρέους» αλλά δε θα σου θέσω το ερώτημα Πρόεδρε, γιατί απαντάς σε αυτό στο debate της Real News αύριο και θα πάρετε την εφημερίδα αύριο να δείτε την απάντηση που δίνει ο Πρόεδρος του Ποταμιού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, πάμε σε άλλα, είδα κάποια ερώτηση για τους λαθρομετανάστες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λαθρομετανάστες πολλά ερωτήματα, «αν πιστεύεις ότι χρειάζεται ποσόστωση και αν πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξουμε μεταναστευτική πολιτική».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον και είναι πολύ ξεκάθαρο, εμείς βγήκαμε και είπαμε ότι πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να έχει κλειστά σύνορα. Γιατί υπήρξε μία ανοησία από κάποιους ότι η χώρα μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα και άκουσα μάλιστα ότι στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λέει "να φύγει η Frontex και να έχουμε ανοιχτά σύνορα". Ανοιχτά σύνορα; Σε μία χώρα που απέναντί της στην Τουρκία υπάρχουν 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες πρόσφυγες σε στρατόπεδα Σύριοι που περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Ας είμαστε σοβαροί.
Αν έχει πάει κάποιος στον Έβρο, αν έχει πάει κάποιος στα νησιά, αν έχει πάει στο Αγαθονήσι και σε όλα αυτά τα μέρη, αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Η χώρα πρέπει να έχει κλειστά σύνορα, πρέπει να υπάρχει η Frontex την οποία πληρώνουν οι Ευρωπαίοι και όχι οι Έλληνες που δεν έχουμε λεφτά και να φυλάει τα σύνορά μας. Από κει και πέρα όμως να σου πω δυο πράγματα που έπρεπε να κάνουμε για τους μετανάστες και δεν κάναμε; Είναι ντροπή μας που δεν έχουμε δώσει την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που πηγαίνουν εδώ ελληνικό σχολείο, αυτό είναι μία ντροπή της Ελλάδας. Για μένα τα παιδιά του ανθρώπου που δουλεύει εδώ νόμιμα μετανάστης, γεννιούνται εδώ και πηγαίνουν σχολείο εδώ, είναι το ίδιο Έλληνες όσο είναι και τα παιδιά του Χατζηνικολάου και του Θεοδωράκη. Όπως επίσης είναι λάθος που καταργήσαμε τη δυνατότητα στους μετανάστες να ψηφίζουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έλληνας είναι όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Της ελληνικής παιδείας, συμφωνώ απόλυτα. Και είναι λάθος που καταργήσαμε το δικαίωμα των μεταναστών να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα εδώ, πρέπει να αποφασίζουν και γι΄ αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχω εκπληκτικό ερώτημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πες μου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το στέλνει ο Νίκος Σταμάτης στο Twitter και λέει «ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη, πρώην Δημοσιογράφο του MEGA, θα έχει το σθένος ως Πολιτικός να ασχοληθεί με τα δάνεια των καναλιών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Σταύρος Θεοδωράκης ως πρώην Δημοσιογράφος του MEGA έκανε μια πολύ τολμηρή πρόταση για τις τράπεζες, την οποία μπορώ να την πω εν περιλήψει. Και είπε και κάτι ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης λοιπόν, ότι τα λεφτά που χρωστάνε τα κανάλια από τη χρήση των συχνοτήτων είναι αρκετά, το ξέρεις αυτό, έτσι; Έχουμε χρήση συχνοτήτων, άρα τα κανάλια πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνουν κάποια λεφτά στον ελληνικό λαό. Κατάλαβες εσύ, κατάλαβε οποιοσδήποτε Δημοσιογράφος τι έγινε και τα κόμματα συμφώνησαν αντί να πάρει τα λεφτά ο ελληνικός λαός, να τα πάρουν αυτά για να κάνουν τηλεοπτική διαφήμιση; Το ξέρεις αυτό; 6 εκατομμύρια έπρεπε να δώσουν οι καναλάρχες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμψηφισμός.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε ναι, αλλά τα λεφτά δεν ανήκαν στα κόμματα. Τα κανάλια έπρεπε να δώσουν 6 εκατομμύρια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι βέβαια, τα λεφτά ανήκαν στο δημόσιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, πρόσεξε, αυτή είναι η ταύτιση που κάνει το κόμμα με το δημόσιο συμφέρον. Τα κόμματα λοιπόν είπαν, το περάσανε αυτό και το αποφασίσανε, ότι αντί να δώσετε κανάλια τα λεφτά στον ελληνικό λαό, δώστε τα σε μας σε τηλεοπτική διαφήμιση κι αυτή τη στιγμή κάνουν 6 εκατομμύρια τηλεοπτική διαφήμιση με τα λεφτά που έπρεπε να δώσουν τα κανάλια για τη χρήση των συχνοτήτων. Τώρα για το τραπεζικό ζήτημα. Υπάρχει μια καχυποψία για το τραπεζικό σύστημα και είναι σωστό, καλά τα πήρε τα λεφτά ο Χατζηνικολάου, κακά τα πήρε ο Χατζηνικολάου; Κι αυτή η συζήτηση μπορεί να προεκτείνεται από τον καθένα. Λοιπόν η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη και δεν έχουμε βρει καμία απάντηση από την Αριστερά: Ο Σαμαράς τι λέει; Ο Σαμαράς λέει περίπου και το λέω απλουστευτικά ότι "θα τα ρυθμίσει η αγορά αυτά, θα δούμε σε βάθος χρόνου αν οι τράπεζες γίνουν καλύτερες". Ο Τσίπρας τι λέει; "Όχι, να βάλουμε τραπεζίτες από το δημόσιο". Τι εννοεί πρακτικά αυτό; Κομματικούς τραπεζίτες, κάτι που έχουμε ζήσει. Έχουμε ζήσει τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής απέναντι στους φίλους του ΠΑΣΟΚ και στους φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Ερχόμαστε λοιπόν κι εμείς και λέμε παιδιά εμείς δε θέλουμε κομματικούς τραπεζίτες ούτε του Σαμαρά, ούτε όμως και του Τσίπρα και προτείναμε ο μεγάλος τραπεζίτης της χώρας, ο τραπεζίτης δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Διοικητής, ο οποίος ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, ο οποίος ελέγχει τα μεγάλα δάνεια, ο οποίος πρέπει να δει αν τα 200 εκατομμύρια που πήρε ο τάδε καναλάρχης έπρεπε να τα πάρει ή όχι, να μην είναι πρόσωπο ούτε του ενός, ούτε του άλλου και να βγει με ένα δημόσιο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Το έκανε η Μεγάλη Βρετανία, το προτείνουμε εδώ, αλλά έχουμε σιωπή και από τις δυο μεριές, γιατί προτιμούν τους δικούς τους τραπεζίτες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Χάρης λέει «τελικά ο Σταύρος είναι με το μνημόνιο ή όχι»; «Και μην αρχίσει λέει πάλι, τον έχω δει, όποτε του θέσουν την ερώτηση αυτή».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καθόλου, καθόλου, πρώτον από το μνημόνιο έχουμε ξεμπλέξει, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι κι "έχουμε ξεμπλέξει".

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε ξεμπλέξει, γιατί είπε ο Αλέξης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το μνημόνιο έχει για δύο χρόνια ακόμα, το ήδη υπογεγραμμένο μνημόνιο δρόμο. Αλλά άλλο πας να πεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις χάσει το χιούμορ σου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, όχι δε σε άκουσα, βιάστηκα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει μια πρώτη απάντηση ότι «θα σκίσω το μνημόνιο», το ξέρεις αυτό; Κάποια στιγμή του το επαναφέρανε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως πιο πολλή κριτική κάνεις στην Αντιπολίτευση παρά στην Κυβέρνηση. Συνήθως κριτική κάνουν κυρίως στην Κυβέρνηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μόλις μου πεις για την Κυβέρνηση, ωραία, τα επόμενα 15 λεπτά θα σου κάνω κριτική στην Κυβέρνηση. Να τελειώσω αυτό που έλεγα;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι ποσοτικό το θέμα, είναι ποιοτικό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, αν δεις τις συγκεντρώσεις μου, επειδή είμαι Δημοσιογράφος δίκαιος και δεν έχω απαλλαχθεί από το κουσούρι του Δημοσιογράφου, νομίζω ότι είμαι ακριβοδίκαιος απέναντι και στα δύο λάθη της πολιτικής. Για μένα και η Δεξιά είναι ένα λάθος και η εμφανιζόμενη ως Αριστερά είναι ένα λάθος, έτσι; Και θέλω να είμαι αυστηρός απέναντι και στους δύο. Λοιπόν για τα μνημόνια που μου έλεγες: Βγήκε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι «θα σκίσω το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι». Η εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει σε αυτό το θέμα να είμαστε λίγο πιο σοβαροί. Το μνημόνιο δεν σκίζεται. Το μνημόνιο είναι μια σειρά από νόμοι, οι οποίοι έχουν μπει πια και έχουν καθορίσει από τις εργασιακές «σχέσεις-θέσεις» μέχρι τους σκουπιδιάρηδες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, που θα απαντήσει στα προβλήματα της χώρας. Κι εκεί δεν υπάρχει προσφορά, εκεί δεν υπάρχει προσφορά, δε θέλουν. Ξέρεις γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο; Γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο; Για να μπούμε τώρα λοιπόν στην ουσία της υπόθεσης. Μπήκαμε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί υπήρχαν κάποιοι Πολιτικοί οι οποίοι δεν δίνανε καμία σημασία στο ταμείο και κάποια στιγμή βρέθηκε το ταμείο άδειο, συμφωνούμε σε αυτό; Και κάποιοι από αυτούς τους Πολιτικούς ευθύνονται όχι μόνο γιατί δεν προσέχανε το ταμείο, ευθύνονται και για κλεψιές. Και αυτή είναι μια άλλη μεγάλη υπόθεση, γιατί το ταμείο δεν άδειασε μόνο από κακές πολιτικές, άδειασε κι από μίζες, άδειασε κι από πολλά άλλα πράγματα που συνέβησαν τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Αδειάζει λοιπόν το ταμείο και βρίσκονται ξαφνικά χωρίς τη δυνατότητα να πληρώσουν αύριο τους μισθούς. Και τι κάνουν; Σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αυτή είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, ότι όταν σκάει λοιπόν η χρεοκοπία, είναι μπροστά μας, δεν είχαν καμία πρόταση για τη χώρα και πήγαν σαν σχολιαρόπαιδα στους Ευρωπαίους, στο ΔΝΤ και είπαν δώστε μας ένα σχέδιο να αντιδράσουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας Νίκο και εδώ έρχεται το Ποτάμι με μία διαφορετική ηθική και λέει λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι να λες θα αυξήσω τους μισθούς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πως άκουσες τις προτάσεις Σαμαρά, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με τις 550 χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι η χώρα πρέπει να έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τη χρονιά που έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιον κοροϊδεύουν; Μπορεί να συμβεί αυτό; Δηλαδή εκεί υπήρχε μια αισιοδοξία και κάναμε όλοι την τελευταία μας επένδυση στη χώρα, έτσι; Και αυτό το πρόγραμμα που λέει ο Σαμαράς δε βγαίνουν τα νούμερα, δε βγαίνουν.
Θα μου πεις "δεν πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια"; Βεβαίως πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια, αλλά επιτέλους πρέπει να προσγειωθούμε στα πραγματικά μεγέθη, αυτή τη στιγμή η χώρα δεν μπορεί να μιλάει γι΄ αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα πάμε σε μια μικρή διακοπή, όταν επιστρέψουμε έχω πολλά ερωτήματα για τα εθνικά θέματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ερωτήματα θέλω, θέλω!

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μικρή διακοπή, επανερχόμαστε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιάννη έχεις δίκιο υπηκοότητα εννοούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, όχι ιθαγένεια.
Λοιπόν, έρχομαι στα εθνικά θέματα. Ρωτούν πολλοί φίλοι με αφορμή και την αρθρογραφία του Νίκου Δήμου που προκάλεσε τότε αναστάτωση, «Ποια είναι η θέση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το θέμα των Σκοπίων».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη. Είναι η εθνική θέση, αυτή που έχει το 90% της Βουλής, που είναι μια σύνθετη ονομασία. Αυτό είναι. Και μακάρι να μπορέσουμε να την πετύχουμε. Γιατί τώρα ξέρεις τι έχει γίνει; Ενώ αυτοί συζητούσαν κάποιες μορφές σύνθετης ονομασίας, τώρα σου λένε «όχι σκέτο νέτα Μακεδονία».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί τους έχει αναγνωρίσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πλανήτη με το Μακεδονία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι. Όταν ρίχνεις την μπάλα στην εξέδρα στα εθνικά, μετά γυρνάς από χειρότερη θέση. Λοιπόν εγώ λέω αυτό που λένε νομίζω όλοι οι σώφρονες Έλληνες: μια σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύπρος. Μας πηγαίνουν προς ένα νέο σχέδιο Ανάν ουσιαστικά, κάποιοι λένε ότι ίσως είναι και χειρότερο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν συμφωνώ. Δηλαδή εγώ θέλω να ακούσω τι λέει ο Αναστασιάδης και τι λένε οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Αναστασιάδης ήταν και υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λες, αλλά κάποιοι πολιτικοί ηγέτες εκεί νομίζω πρέπει να τους έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιατί δεν ξέρω εγώ τα θέματα τα κυπριακά καλύτερα από τους Κυπρίους, λένε να το συζητήσουμε. Και η τελευταία επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Αμερικής δημιούργησε ένα κλίμα ότι μπορεί να υπάρχει μια ενίσχυση από την Αμερική μιας καλύτερης πρότασης. Η άποψή μου, να είμαι ειλικρινής: δεν μπορώ να δεχτώ και να ξεχάσω τη βόρεια Κύπρο. Δηλαδή αυτό που λένε κάποιοι «καλά είμαστε εδώ, ας χωρίσουμε τα σύνορα και ας τα κάνουμε εντελώς σύνορα, ας πάρουμε ίσως την Αμμόχωστο και η άλλη Κύπρος είναι τουρκική», εγώ δεν το δέχομαι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε, να επιμείνουν δηλαδή οι Κύπριοι για κάποια στιγμή την επανένωση του νησιού. Αυτό πιστεύω και περιμένω να δω τι θα πουν και οι υπόλοιποι Κύπριοι ηγέτες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μου γράφει εδώ η φίλη μου η Κατερίνα ότι «από αυτά που άκουσε από εσένα…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σήμερα;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Ότι «προκύπτει ότι είσαι μνημονιακός». Ένας άλλος φίλος πριν μου λέει «κάνει κριτική για τους πολιτικούς και τα λάθη τους, αλλά δεν έχει κάνει την αυτοκριτική του». Από το Mega δεν μας μίλησε ποτέ για το χρέος που αυξανόταν και για το ότι η χώρα πήγαινε προς τα βράχια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει απόλυτο δίκιο, αλλά εγώ δεν έκανα οικονομική εκπομπή στο Mega και ούτε είμαι οικονομικός αναλυτής. Είχα μια σχέση με την οικονομία αυτή που μπορεί να έχει ένας μέσος δημοσιογράφος και υπάρχουν άρθρα που επεσήμανα πάρα πολλές από τις κακοδαιμονίες του συστήματος. Εάν με ρωτάς για το χρέος, δεν είχα μιλήσει ποτέ για το χρέος γιατί δεν ήταν μέσα σε αυτά που ερευνούσα και έκανα. Και δεν θέλω ξαφνικά, για να είμαστε και δίκαιοι, να απολογηθώ για όλες τις ανομίες του δημοσιογραφικού και πολιτικού συστήματος. Αλλά πρόσεξε, και αυτό είναι σαφές και προς τους ακροατές σου, επειδή το Internet πια δίνει τη δυνατότητα να έχεις απαντήσεις για όλα: ας μου βρουν μια θέση τα τέσσερα χρόνια της κρίσης που στήριξα μια πολιτική, από αυτές που γονάτισαν τον ελληνικό λαό. Ένα κείμενο. Γιατί δεν το βρίσκουν; Γιατί λένε γενικώς και αορίστως ο Σταύρος είναι με αυτούς και δεν βγάζουν ….;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι αλλά ο Παναγιώτης Κουμάνταρος μου λέει «Μέτρησα 17 φορές χρησιμοποίησε τη λέξη «Αριστερά» για να επικρίνει την Αριστερά και μόνο μια φορά μίλησε για τον Σαμαρά, όταν τον ρώτησες εσύ».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί σε πληγώνουν πιο πολύ οι φίλοι σου Παναγιώτη Κουμάνταρε. Αυτό είναι το θέμα. Γιατί όλοι μπορεί να είχαμε μια ελπίδα, δηλαδή το παλιό πολιτικό σύστημα έχει βυθίσει… Τι πιο απλό; Όταν λες ότι το παλιό πολιτικό σύστημα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται που το καράβι ναυάγησε, είναι μια ξεκάθαρη θέση που δεν θέλει συζήτηση. Τι περιμένεις λοιπόν; Περιμένεις να έρθει αυτός που δεν έχει μετάσχει στην προηγούμενη διακυβέρνηση, να σου πει πέντε πράγματα που θα σώσει τη χώρα. Όταν δεν τα βλέπεις, με αυτόν θυμώνεις. Δεν θυμώνεις με αυτούς που τους έχεις έτσι κι αλλιώς ξεγράψει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θεοδόσης λέει: «Καλά, φαντάζομαι αν τον ρωτήσουμε ευρώ πάση θυσία, ξέρω τι θα απαντήσει». Πάση θυσία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια πάση θυσία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή και με μεροκάματα στα 200 ευρώ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό θα πει. Το πάση θυσία, θα πει πάση θυσία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πάση θυσία θα πει το άλλο. Ότι το 80% των ελληνικών προϊόντων πηγαίνουν στην Ευρώπη. Εάν θεωρούμε ότι έχουμε μια άλλη αγορά να το πούμε και εδώ είναι μια ανευθυνότητα με κάποιους που παίζουν με το ευρώ, που είναι δύο τύποι. Ή κάποιοι παλιακοί λαϊκιστές, ή κάποιοι που έχουν συμφέροντα για τη δραχμή. Η Ελλάδα δεν έχει -με αυτό το πολιτικό σύστημα κιόλας- κανένα μέλλον με τη δραχμή. Όταν λέω «δεν έχει κανένα μέλλον» θεωρώ ότι θα αποκτήσει μια εικόνα βόρειας Αφρικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χρυσή Αυγή. Ρωτούν πάρα πολλοί φίλοι αν συμφωνείς Σταύρο με το γεγονός ότι τα περισσότερα Κόμματα αρνούνται τηλεοπτικό διάλογο μαζί της. Αρνούνται και οι δικοί σας υποψήφιοι να είναι στα ίδια πάνελ με τη Χρυσή Αυγή; Και γιατί; Και έχει αποδειχθεί αυτό πετυχημένη τακτική ή το αντίθετο; Κατά τη γνώμη μου έχει αποδειχθεί το αντίθετο, διότι φούσκωσε η Χρυσή Αυγή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η δική μου άποψη και την υποστήριξα και σαν δημοσιογράφος, είναι ότι τη βρώμα, ή τέλος πάντων το λάθος ή τη βία δεν την κρύβεις από τους τηλεθεατές. Και έχω κάνει, είμαι ο πρώτος πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια που είχα κάνει την εκπομπή με τα επεισόδια στην Αθήνα με τη Χρυσή Αυγή. Αυτές οι σκηνές που βλέπετε οι περισσότεροι ακροατές με τα κράνη τα μαύρα, με τις μαύρες ασπίδες και τα λοιπά είναι πλάνα των «Πρωταγωνιστών» για μια εκπομπή είχα κάνει για το Εφετείο για τη Σωκράτους τότε που είχαν γίνει χοντρά επεισόδια. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κρύβεις το πρόβλημα, πρέπει να μιλάς με το πρόβλημα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσύ όμως έφαγες πολύ πόλεμο όταν έκανες συνέντευξη με τον Μιχαλολιάκο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σου πω …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σκληρό πόλεμο. Θέλω να πω μήπως το ίδιο φοβούνται όσοι λένε «δεν μιλάω μαζί τους».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω όμως; Όποιος μου λέει γι' αυτό -που δεν μου το λένε, αλλά όποιος μου το λέει δημοσιογράφος- του λέω «βρες μου μία λάθος ερώτηση στον Μιχαλολιάκο. Μη μου λες για θέμα αρχής. Ο δημοσιογράφος μιλάει και με το διάβολο. Αυτός είναι ο ρόλος του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο δημοσιογράφος μιλάει και με το δολοφόνο που έχει σκοτώσει πέντε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Αυτό που κρίνει ο τηλεθεατής ή ο ακροατής είναι το ερώτημα που έκανα στο Μιχαλολιάκο. Εγώ δεν είπα στο Μιχαλολιάκο «που πηγαίνετε διακοπές;» ή «τι ομάδα είστε;». Τον ρώτησα για το Άουσβιτς, για τον Χίτλερ, τον ρώτησα για όλα αυτά τα απαγορευμένα ερωτήματα που τα έθεταν τότε οι δημοσιογράφοι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρέπει να είναι στα πολιτικά πάνελ της τηλεόρασης η Χρυσή Αυγή ή όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό το αποφασίζει το ΕΣΡ;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι. Ο δημοσιογράφος το αποφασίζει, αλλά ο δημοσιογράφος όταν «εκβιάζεται» από όλους τους υπόλοιπους ότι «αν φέρεις τον Χρυσαυγίτη εμείς θα φύγουμε…».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν βλέπουμε τις διαφημίσεις της Χρυσής Αυγής;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τις βλέπουμε. Αυτό δεν είναι διάλογος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για εμένα οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής πρέπει να απολογούνται για τις πράξεις και στους δημοσιογράφους. Αυτή είναι η άποψή μου. Πρέπει να απολογούνται. Το ένα θέμα είναι το δικαστικό. Να πάει όπως πάει και να μην αναμιγνύονται οι πολιτικοί στη Δικαιοσύνη, με οποιαδήποτε μορφή. Οι δικαστές μπορεί να καθυστέρησαν; Καθυστέρησαν. Μπορεί να έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα; Έπρεπε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η καθυστέρηση τους ηρωοποιεί πρέπει να υπάρξει η δίκη σύντομα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω κάτι. Δεν θα αποφασίσει το πολιτικό σύστημα για το αν η Χρυσή Αυγή είναι στη Βουλή ή όχι. Οι δικαστές έχουν δικαίωμα να πάνε την υπόθεση όπως αυτοί νομίζουν ότι είναι το δίκιο για τη χώρα, όπως λέει το Σύνταγμα. Οι πολιτικοί πρέπει να αποτραβηχτούν από αυτό, γιατί ακούω διάφορες κορώνες «να αποφασίσει…». Θα αποφασίσει το ένα Κόμμα για κάποιο άλλο Κόμμα; Ακόμη κι αν είναι ακραίο; Ακόμη κι αν είναι ένα Κόμμα που μας προσβάλλει; Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία. Οι δικαστές, τα δικαστικά. Οι πολιτικοί, τα πολιτικά. Και οι δημοσιογράφοι, τις ερωτήσεις. Αν τις έχουν, να τις κάνουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντηση δεν πήρα στο αν πρέπει να είναι ή όχι στα πάνελ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν μπορώ να το πω γιατί εμείς δεν είμαστε καν στα πάνελ. Υπάρχουν δυο κανάλια που δεν μας καλούν στα πάνελ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσύ τι γραμμή θα δώσεις στους υποψηφίους σου; Να λένε «φεύγω» όταν είναι Χρυσαυγίτης στα πάνελ ή να μένουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που; Στα πάνελ τι; Των εθνικών εκλογών;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στα πάνελ των εκλογών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αφού δεν έχουμε πάνελ σου λέω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν θα ‘ρθούν. Τη Δευτέρα που θα έχω εκπομπή να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ θα μείνει ή θα φύγει αν δει τον Χρυσαυγίτη απέναντι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής πρέπει να απολογούνται για τις πολιτικές τους θέσεις και στην τηλεόραση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Είναι σαφής απάντηση αυτή και πρέπει να σου πω ότι συμφωνώ με την απάντησή σου. Ντένις, έξαλλος μαζί σου. Λέει: «Τι είναι αυτά που μας λέει ότι δεν ήταν οικονομικός αναλυτής. Τις μίζες που περνούσαν από μπροστά σας δεν τις βλέπατε οι δημοσιογράφοι;».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια τις βλέπαμε γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι γράφαμε γι' αυτές τις μίζες. Θα σου θυμίσω Ντένις ότι όταν όλο το δημοσιογραφικό και πολιτικό σύστημα χειροκροτούσε για τα καινούργια αεροπλάνα που παίρναμε, για τα καινούργια τανκς, για τα υποβρύχια υπήρχαν κάποιοι δημοσιογράφοι ανάμεσά τους και εγώ, που έλεγα ότι αυτή η ιστορία γίνεται απλώς και μόνο όχι για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, αλλά για να δοθούν μίζες στο πολιτικό σύστημα. Και τότε θεωρήθηκα από κάποιους ως εχθρός της πατρίδας. Βγήκαν διάφοροι και με πολεμούσαν λέγοντας ότι πολεμάω τη χώρα μου λέγοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε όπλα. Λοιπόν, εγώ από τότε, πολύ πριν την πολιτική, έλεγα ότι αυτή η ιστορία των καινούργιων εξοπλισμών πάνω σε καινούργιους εξοπλισμούς γινόταν μόνο και μόνο γιατί κάποιοι στην Αθήνα έπρεπε να πάρουν τις μίζες. Και έρχονταν οι μίζες πριν από τα όπλα!

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Ευρώ και ας μας πάρουν και την κόρη και τη γυναίκα Σταύρο;» γράφει ο Δημήτρης για το πάση θυσία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μην έχουμε κάποια υπερβολή. Γιατί μου λένε κάποιοι τώρα ότι η πίεση είναι όλη αυτή για να δημιουργήσουμε μια συνθήκη να μας πάρουν, να μας αγοράσουν. Να μας αγοράσουν να μας κάνουν τι; Ή μήπως πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί μας ήταν τόσο σκληροί και τόσο αδιαπραγμάτευτοι που δεν θα μπορούσαν κάποια στιγμή να παραχωρήσουν κάποια πράγματα; Δεν πιστεύω ότι κάποιος θέλει να πάρει την χώρα. Τι να την κάνει τη χώρα;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένας φίλος λέει ότι σε άρθρο σου στο protagon τα είχες βάλει με τους αγανακτισμένους, τότε. Και ρωτάει γιατί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είχα πει και το λέω ακόμη ευθαρσώς και ας είναι δυο μέρες πριν τις εκλογές, είχα στιγματίσει το γεγονός ότι πήγαν κάποιοι με τα παιδάκια τους στους ώμους –όταν λέω παιδάκια εννοώ 5 και 7 χρονών- και έβαζαν τα παιδιά να μουτζώνουν τη Βουλή. Και είχα πει τότε ότι αυτή η σύγκρουση των μεγάλων, πρέπει να είναι σύγκρουση των μεγάλων. Δεν μπορεί τα παιδιά να χρησιμοποιούνται είτε να λένε τραγουδάκια υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ούτε να μουτζώνουν τη Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλέβω τρία λεπτά από τη Κάτια Μακρή, ευτυχώς δεν κινδυνεύω να με απολύσει!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα, μπορεί να κάνω καλύτερη συμφωνία με την Κάτια και να μείνω εγώ στην εκπομπή της.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για τρία τέσσερα γρήγορα ερωτήματα. Μπαλτάκος, σχόλιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό αποδεικνύει ποιους ανθρώπους έχει ο Σαμαράς στο πλευρό του. Μια ντροπή. Δηλαδή θα εμπιστευόσουν Νίκο επειδή είσαι και επιχειρηματίας εκτός όλων των άλλων θα εμπιστευόσουν αυτό τον άνθρωπο για δεξί σου χέρι έστω για ακροδεξιό;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν απαντάω εγώ σε ερωτήσεις, μετά αυτό γίνεται
επικίνδυνο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το αντιλαμβάνεσαι όμως;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μετά αρχίζεις και φλερτάρεις με την πολιτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μεγάλο πρόβλημα με τον Μπαλτάκο δεν ήταν αυτό καθαυτό αυτό που έλεγε, ήταν ότι μιλούσε στο γραφείο που του είχε παραχωρήσει το κράτος με έναν άνθρωπο της Χρυσής Αυγής και μιλούσε έτσι για τον Πρωθυπουργό. Το αντιλαμβάνεσαι; Δηλαδή τι δείχνει για την ποιότητα των στελεχών που μαζεύει και ο Σαμαράς και φοβάμαι κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί στο πλευρό τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατώτατος μισθός. Μπορείς να ζήσεις Σταύρο –ρωτάει ο φίλος Γιώργος- με τα 580 μικτά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και βέβαια όχι. Και ούτε με τα 700 μπορείς να ζήσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τι απαντάς γι' αυτό; Τι λες γι' αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν τρεις απαντήσεις: δουλειές – δουλειές – δουλειές. Για να υπάρχουν περιθώρια επιλογής. Τα δια νόμου 500 ή τα δια νόμου 1.000 μόνο την αγορά θα γονατίσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προχειρότητα από κάποιους που λένε… Εγώ σου λέω να διπλασιάσουμε τους μισθούς. Το αντέχει αυτή τη στιγμή η αγορά; Δηλαδή πόσα μαγαζιά έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή; Πέρασα τώρα για να έρθω στα γραφεία σου και δυο στις τρεις βιτρίνες είναι άδειες. Αν πεις απλώς διπλασιάζω το μισθό σε όλους, θα ανοίξουν μαγαζιά; Υπάρχει κάτι πιο πολύπλοκο στην οικονομία που αυτό πρέπει να ενισχύσουμε. Η χώρα δεν θα βγει από αυτή την κρίση εάν δεν κάνουμε ένα πράγμα: εάν δεν αρχίσει αυτή η χώρα πάλι να εξάγει και να παράγει. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας και εκεί είμαι πολύ αυστηρός απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα, που ο ένας λέει «θα βρούμε πετρέλαια», ο άλλος λέει «θα ‘ρθούν οι Ρώσοι», ο άλλος λέει «θα κάνω ένα νόμο και θα σχίσω τα Μνημόνια» και δεν λέμε στον κόσμο ότι η ζωή μας θα αλλάξει μόνο εάν η χώρα αυτή αφεθεί να ξαναγίνει παραγωγική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Ανδρέας λέει «Ο κ. Θεοδωράκης θυμάμαι ότι πανηγύριζε για την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γιουγκοσλαβία».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θυμάται λάθος. Εγώ αυτό που είχα πει όμως είναι ότι δεν δέχομαι οι Ευρωπαίοι να κλείνουν τα μάτια σε μια σφαγή την οποία την είχαμε δει τη σφαγή και την είδαμε μετά και στα Δικαστήρια. Αποδείχθηκαν. Οι τάφοι και των μουσουλμάνων και των Σέρβων αποδείχτηκαν ότι ο καθένας έκανε ένα έγκλημα εκεί. Αυτό που είχα υποστηρίξει …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σκουριές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Περίμενε ρε φίλε! Μου θέτεις ΤΑ σημαντικά θέματα και μου λες είκοσι δευτερόλεπτα. Ακόμη και σε debate θα είχα παραπάνω χρόνο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σύμφωνοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υποστήριξα καμία επέμβαση. Υποστήριξα όμως ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν δίπλα μας γίνεται μια ανθρωπιστική κρίση και θα έπρεπε να είχαμε επέμβει. Σκουριές, όπως κι άλλα πράγματα που αφορούν τα μεταλλεία και τα λοιπά. Εθνική πολιτική. Έχω εμπιστοσύνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν αμφισβητώ τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατηγορείται ότι είναι το πράσινο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι έχει κλείσει πάρα πολλά έργα, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο πλούτος της χώρας, όπου κι αν αυτός υπάρχει, πρέπει να αξιοποιηθεί. Όχι με συμβάσεις χαριστικές, αλλά μέσα από αποφάσεις οι οποίες θα είναι σύμφωνες από τις τοπικές κοινωνίες.
Να σου πω κάτι γιατί είναι επίκαιρο το θέμα τώρα. Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, αυτοί οι άνθρωποι μας δίνουν φως στην Αθήνα. Εάν βγουν αυτοί στους δρόμους και πουν ότι «δεν θέλουμε να γίνεται η περιοχή μας έτσι και δεν θέλουμε να λειτουργούν τα εργοστάσια στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα» εμείς τι θα κάνουμε; Άρα πέρα από προχειροκουβέντες πρέπει να έχουμε μια εθνική πολιτική για τον εθνικό πλούτο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπες «δουλειές – δουλειές – δουλειές» και η φίλη μου η Ελένη ρωτάει «Σε τι βάθος χρόνου θα βρεθούν 1,5 δουλειές, 1,5 εκατομμύριο ανέργους έχει η χώρα».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα της χώρας, γι' αυτό έχουμε ζητήσει για τους νέους και νομίζω ότι πάει σε καλή κατεύθυνση για το θέλουν κι άλλοι, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας. Είπα κάτι στο Σουλτς και στον Βερχοφσταν και στους Πράσινους κάτι συγκεκριμένο: ο Χατζηνικολάου φταίει για την κατάσταση, ο Θεοδωράκης φταίει για την κατάσταση, τα παιδιά τους φταίνε; Δεν συμφωνούμε όλοι ότι οι νέοι είναι αθώοι του αίματος; Από τη στιγμή που είναι οι αθώοι του αίματος οι νέοι, εγώ πρότεινα και επανέφερα την πρόταση του Μοσχοβισί του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας να υπάρξει άμεσα ένα ευρωπαϊκό Ταμείο ανεργίας για τους νέους. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία των νέων ανθρώπων να μην είναι έρμαιο του Σαμαρά, του οποιουδήποτε Σαμαρά εννοώ, του κυβερνήτη του Υπουργού, αλλά να είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. να είναι υπόθεση των Βρυξελλών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είδες ότι για το σποτάκι για την «πρώτη φορά» δεν σε ρώτησα τίποτε. Διότι θεωρώ ότι ήταν η πρώτη σου φορά και επομένως συγχωρείται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα θετικό μήνυμα δεν έχω δηλαδή; Όλοι είναι αρνητικοί;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ διαβάζω τα αρνητικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πες όμως ότι έχω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχεις, δεν τα διαβάζω. Όπως δεν διαβάζω για τον εαυτό μου στις εκπομπές μου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά κάνεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ξέρεις ότι στις εκπομπές μου διαβάζω μόνο τα αρνητικά δεν διαβάζω τα θετικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά κάνεις γιατί σε αυτά θα πρέπει να μιλάμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιλέγω τα αρνητικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επειδή βλέπω και εγώ την ίδια οθόνη, υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι που μας θεωρούν νέους και ωραίους!

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ επιλέγω τα αρνητικά δεν έχει νόημα να βγαίνω και να σου λέω τα μπράβο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το σποτάκι αυτό εμένα ένα με ενόχλησε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ενόχλησε το σποτ;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα με ενόχλησε. Ότι ήταν αντιγραφή από το σποτάκι του Ομπάμα. Ενώ από τον Σταύρο Θεοδωράκη και από τον Κοκκινόπουλο …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ζήτησα βοήθεια από τον Ομπάμα και μου λέει «δεν μπορώ τίποτε άλλο, πέρα από το να σου δώσω ένα σποτάκι». Έχω πάρει άδεια! Θα στη φέρω στην άλλη συνάντηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή επιτυχία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ που ήρθες Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ εγώ.

23 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης