30 Ιούλιος, 2014

Αν έχεις μάθει στα πούπουλα, σου φαίνονται όλα δύσκολα

Ποτάμι

Ταξιδεύοντας από Θεσσαλονίκη προς Γιαννιτσά, ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στον Σπύρο Χαριτάτο και τον Alpha Radio Θεσσαλονίκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, λίγο πριν επισκεφθεί εργοστάσια της περιοχής και συνομιλήσει με παραγωγούς κι εργαζόμενους, εξήγησε γιατί το Ποτάμι δεν φοβάται τον διάλογο, αλλά και το πλαίσιο δράσης του Κινήματος μέσα στο καλοκαίρι.

Aκούστε την συνέντευξη:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, είναι στη γραμμή μας. Καλημέρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα Σπύρο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Που βρίσκεστε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι στην Πέλλα, πάω στα Γιαννιτσά, θα πάω στην Έδεσσα, μια μεγάλη βόλτα στα χωράφια, στα εργοστάσια, να μάθω μερικά πράγματα εδώ για την περιοχή να μου πουν και να δούμε κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Χθες στη Θεσσαλονίκη ήσασταν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι κατεγράφη, ποιες ήταν οι απόψεις των πολιτών που βρέθηκαν στην παρουσία τη δική σας στην παρουσίαση των απόψεων του κόμματος και τι σας είπαν, ποιες είναι οι έννοιες, οι προβληματισμοί, οι καχύποπτες διαθέσεις ποιες ήταν; Για να πούμε και τα καχύποπτα και τις αμφιβολίες που υπάρχουν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να τις πούμε. Εμείς ξέρεις είμαστε οι μόνοι που δε φοβόμαστε αυτή τη συζήτηση, γιατί όπως καλά ξέρεις όλη την προεκλογική περίοδο εγώ αυτό που έκανα δεν πήγαινα σε μια πλατεία να βγάλω ένα λόγο, αλλά πήγαινα στις πλατείες, στους δρόμους, όπου μαζευόταν ο κόσμος και απαντούσα σε ερωτήσεις.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ζήτησα κι από τους πολιτικούς αρχηγούς τους παλιούς μήπως τολμήσει κανείς να το κάνει, αλλά τελικά κανείς δεν το τόλμησε να το κάνει αυτό.
Εμείς λοιπόν αυτό κάνουμε και εχθές στη Θεσσαλονίκη μαζεύτηκε μια πολύ μεγάλη παρέα, δεν είχαμε κάνει κάποια ιδιαίτερη ανακοίνωση ή κινητοποίηση, γιατί δεν υπάρχει λόγος να στήνουμε προεκλογικές συγκεντρώσεις ή τέλος πάντων αμιγώς πολιτικές συζητήσεις, αλλά μαζεύουμε φίλους, εθελοντές, ανθρώπους που ακούνε το Ποτάμι και συζητάμε μαζί τους για το πώς βλέπουν τα πράγματα στη χώρα αυτή τη στιγμή.
Έτσι λοιπόν μαζεύτηκε μια πολύ μεγάλη παρέα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και καθίσαμε δύο ώρες και συζητάγαμε από τα μικρά πράγματα που απασχολούν την πόλη, μέχρι τα πολύ σημαντικότερα που απασχολούν τη χώρα από το χρέος, την ασυλία του πολιτικού συστήματος, όλα αυτά που μας απασχολούν όλα αυτά τα χρόνια.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η έννοια του πολίτη της Θεσσαλονίκης, η αντίδρασή του, ποια είναι; Είναι αυτό ίσως γιατί η παραδοχή ότι ούτε μέχρι το 2020 δε θα είναι έτοιμο το μετρό, το οποίο μετρό υπάρχει μόνο ως πρόβλημα με τα έργα που γίνονται και κλείνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή ζημιώνονται;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το πρόβλημα με το μετρό δεν υπάρχει.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, δεν υπάρχει το μετρό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καν πρόβλημα, γιατί ως είθισται τέτοια εποχή ετοιμάζονται. Θα έρθει ο Πρωθυπουργός, θα έρθει ο Βενιζέλος και θα πουν ότι το μετρό Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει και τα λοιπά. Άρα πρέπει να πιστεύουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, κατάλαβες; Και να έχουμε μια αισιόδοξη καθημερινότητα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, βέβαια υπάρχουν και πιο φθηνές μέθοδοι για να ναρκωθεί κανείς και να ζει σε μια ιδιόμορφη έτσι ζαλάδα, σε μια θολούρα, σε μια σιέστα καλοκαιρινή επικοινωνιακή, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά αυτός είναι ο παραδοσιακός, ξέρεις, ο παραδοσιακός και ο μόνιμος. Δηλαδή πόσες φορές έχεις ακούσει σαν Δημοσιογράφος, δεν είναι ανάγκη να είσαι από τη Θεσσαλονίκη, πόσες φορές έχεις ακούσει σαν Δημοσιογράφος ότι "το μετρό Θεσσαλονίκης είναι στην τελική ευθεία, τελειώνει, γίνεται" και τα λοιπά; Λοιπόν, είναι μια μόνιμη κοροϊδία, που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται, τώρα το πότε ακριβώς θα γίνει θα εξαρτηθεί μάλλον από τη δυναμική που θα δείξουν και οι Θεσσαλονικείς σε αυτή την υπόθεση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιτρέψτε μου κ. Θεοδωράκη, επίτρεψέ μου Σταύρο, να πάμε στην ατζέντα της καθημερινότητας της σημερινής ημέρας, που για μας είναι το πολυνομοσχέδιο, τα πάνω από 200 νέα άρθρα των οποίων δε γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης το περιεχόμενό τους, τα οποία αλλάζουν και μεταβάλλουν..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα βέβαια, αυτό γίνεται κάθε φορά και αυτό γίνεται κι από τη μια μεριά κι από την άλλη. Το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο, αυτό του ΟΟΣΑ που λέγαμε το πολυεργαλείο, που βρίσκουμε και ωραίους τίτλους..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι αυτό που συζητάγαμε για το γάλα, για το γάλα που συζητάγαμε και περάσανε βουνά ολόκληρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, αυτό λοιπόν το πολυνομοσχέδιο σου θυμίζω ότι κατατέθηκε στη Βουλή περίπου επτά-δέκα λεπτά πριν την ψήφισή του. Άρα όλοι αυτοί που είπαν ναι είπαν ψέματα κι όλοι αυτοί που είπαν όχι είπαν επίσης ψέματα.
Δηλαδή θέλω να πω ότι τέτοιες σημαντικές διατάξεις θα έπρεπε να είναι προϊόν μιας συζήτησης της κοινωνίας, μιας συζήτησης των κομμάτων, γιατί εδώ να είμαστε και αληθείς, η ευθύνη δε βρίσκεται μόνο στην Κυβέρνηση, έχει τεράστια ευθύνη η Κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει κανείς ορεξάτος να μιλήσει ουσιαστικά στη Βουλή γι΄ αυτές τις υποθέσεις.
Όλοι πάνε με προδιαγεγραμμένη θέση, είτε ναι σε όλα, είτε όχι σε όλα. Αυτή είναι η συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος και γι΄ αυτό ήρθε το Ποτάμι κάποια στιγμή που είπε βρε παιδιά εντάξει, δεν είμαστε όλοι δογματικοί, πρέπει να συζητήσουμε, δεν είμαστε όλοι προαποφασισμένοι για όλα τα πράγματα.
Εγώ όταν μου λένε το οτιδήποτε που μου λένε και εχθές μου είπανε διάφορα πράγματα, σε κάποια από αυτά είπα ναι, σε κάποια όχι, σε κάποια είπα ίσως, σε κάποια είπα θα το μάθω. Τα πολιτικά μας κόμματα δεν έχουν τέτοια πράγματα, είναι σίγουροι αυτοί που κυβερνούν ότι ό,τι τους λέει η τρόικα είναι σωστό και θα το κάνουν κι από την άλλη είναι σίγουροι αυτοί που αντιπολιτεύονται ότι ό,τι προτείνουν κάποιοι στη χώρα είναι λάθος.
Η πραγματικότητα δεν είναι στο ναι, δεν είναι στο όχι, είναι στη συζήτηση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η πραγματικότητα όμως επίτρεψέ μου να σου πω Σταύρο, κ. Θεοδωράκη, ότι είναι αυτή που προσβάλει εμένα ως πολίτη, γιατί κι εγώ ως Δημοσιογράφος πολίτης είμαι κι εγώ από Δημοσιογράφους κατά ένα κομμάτι της επικαιρότητας ενημερώνομαι.
Αυτό προσβάλει τον πολίτη και νομίζω ότι είναι και πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, μια τελείως μεγάλη πλάνη της καθημερινότητας είναι το γεγονός ότι έχουμε Βουλευτές που κατά πλειονότητα ψηφίζουν αδιάβαστοι και απαντούν στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ διαβασμένοι από την πρωινή ενημέρωση του κόμματος.
Αυτό το πράγμα με προσβάλει εμένα, αυτή η υπόθεση που καλά κρατεί εδώ και χρόνια κι έρχεται κάθε πρωί κάποιος να μου κουνάει το δάχτυλο Πολιτικός και να με μαζεύει γιατί έκανα κακή ερώτηση ως Δημοσιογράφος..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς είναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και να βάζει στη θέση του και να κουνάει το δάχτυλο ή να ειρωνεύεται πολίτη σε απευθείας σύνδεση, απεγνωσμένο πολίτη άνεργο ή με το φόβο της ανεργίας ή με το φόβο ότι δε θα πληρωθεί ποτέ, εμένα με προσβάλει ως πολίτη κυρίως όταν μπαίνει στη Βουλή και αδιάβαστος ψηφίζει ναι ή ψηφίζει όχι όπως πολύ σωστά είπες για το παρόν και το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, μα το Σύνταγμα παραβιάζεται κάθε μέρα, η ψήφος του Βουλευτή είναι αυθύπαρκτη, είναι ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση ταυτόχρονα, δεν υπάρχει όμως. Αυτά που υπάρχουν, είναι ότι υπάρχουν κομματικές ψήφοι που αθροίζονται. Το κάθε κόμμα λοιπόν μαζεύει τους ψηφοφόρους του, τους βάζει σε μία γωνία, εννοώ στη Βουλή και λέει αυτές είναι οι διατάξεις.
Τέλος πάντων, αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή θέλει λύσεις και οι λύσεις δε θα προκύψουν μέσα από τη μονολιθική συμπεριφορά των κομμάτων. Η κοινωνία πρέπει να συζητήσει και γι΄ αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε το Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει στο DNA του το διάλογο, τη συζήτηση, να βρούμε τα σωστά και τα λάθος, να οριοθετηθούμε όχι με βάση τα παλιά κιτάπια, το τι έλεγαν κάποιοι θεωρητικοί, αλλά να οριοθετηθούμε με βάση τη ζωή μας, με βάση την πραγματικότητα, με βάση αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας είναι αυτό που θέλουμε και για τον εαυτό μας:
Είναι μία θέση εργασίας και αξιοπρεπή θέση εργασίας, με έναν αξιοπρεπή μισθό και με συνθήκες και ωράριο επιβίωσης και επιβίωσης όχι μόνο στο χώρο εργασίας αλλά και στην υπόλοιπη καθημερινότητα, για να μπορούμε να έχουμε παιδιά και τα παιδιά να βλέπουν τον πατέρα τους και τη μητέρα τους, να μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια κι αυτά να είναι ελεύθερα για όλα τα παιδιά, είτε μπορούν να πληρώσουν είτε δεν μπορούν, να έχουν επιλογές δηλαδή.
Σηκώνει πολλή κουβέντα το τι είναι καλό για όλους μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δε σηκώνει καθόλου κουβέντα Σπύρο, είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που θέλει ο κόσμος. Μπερδεμένη είναι η ατζέντα των πολιτικών κομμάτων. Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, ο κόσμος θέλει εργασία, θέλει παιδεία, αυτά θέλει ο κόσμος.
Είναι πολύ απλά πράγματα αυτά που θέλει ο κόσμος και τα κόμματα τα μπουρδουκλώνουν μέσα σε διάφορες θεωρίες για να οδηγηθούν οι πολίτες προς τη μία κατεύθυνση ή προς την άλλη, ενώ αυτό που θα έπρεπε να ξεκινάμε να συζητάμε κάθε φορά είναι ποιο είναι το πρόβλημα και τι θέλουμε να κάνουμε.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα, συζητάμε πάρα πολύ έντομα για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, όλοι δεν το συζητάμε; Τη διαφθορά των πολιτικών.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Συνέχεια, έχει γίνει νεύρωση καθημερινή αυτή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο και λένε και λέει ο Σαμαράς τα δικά του και θα πει ο Βενιζέλος τα δικά του και θα πει ο Τσίπρας τα δικά του, όλοι λένε κάτι. Λοιπόν γιατί δεν κάνουν κάτι;
Το Ποτάμι λοιπόν βγαίνει και λέει και θα στο πω και με αναγκάζεις τώρα να σπάσω ένα εμπάργκο, είχα σκοπό να το πω την άλλη εβδομάδα αλλά θα το πω σε σένα, λέω κάτι πολύ απλό: Αυτή η υπόθεση της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος δε θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, σωστό; Σωστό.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σωστό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί λοιπόν δε δεσμεύονται τα κόμματα ότι αυτή η Βουλή, αυτή η σημερινή Βουλή, στην Ολομέλεια το Σεπτέμβρη, θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και να αλλάξουν οι διατάξεις που προστατεύουν και δίνουν ασυλία στους πολιτικούς, γιατί δε δεσμεύονται τα κόμματα να το κάνουν αυτό;
Πρόσεξε τώρα, εάν δεν το κάνει αυτή η Βουλή, θα πάμε για οχτώ χρόνια μετά, γιατί να μη γίνει σήμερα λοιπόν; Γιατί να μη γίνει σήμερα το Σεπτέμβρη αυτή η απόφαση, να αποφασίσουν ότι είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, όπως επιβάλλει ο νόμος και το Σύνταγμα, ώστε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε γίνει, το Μάρτιο του 2016, αμέσως το πρώτο πράγμα που θα κάνει το πολιτικό σύστημα είναι να αλλάξει τις διατάξεις που αφορούν την ευθύνη των Υπουργών.
Κατάλαβες ποια είναι η διαφορά;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δυνατή σκέψη και πετάς το γάντι Σταύρο, αλλά αυτό θέλει εθνικές εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι το συζητάνε λοιπόν, όλοι λένε μεγάλα λόγια, αλλά κανείς δε βάζει το πρόβλημα στη σωστή του βάση.
Εγώ λοιπόν ως Ποτάμι λέω ιδού η πρόκληση κύριοι, αποφασίστε σε αυτή τη Βουλή να αλλάξετε αυτές τις διατάξεις, αποφασίστε σε αυτή τη Βουλή να αλλάξετε τις διατάξεις για τα οικονομικά των κομμάτων, που έχουμε καταντήσει να επιχορηγούμε τα κόμματα λες και είναι πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, ας πούμε, με απίστευτα χρήματα, με απίστευτους υπαλλήλους.
Λοιπόν όλα αυτά μπορούν να ορθολογικοποιηθούν, εάν σήμερα το πολιτικό σύστημα αποφασίσει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τώρα μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο για κάποιους στο πολιτικό μας σύστημα ακόμα θεωρείται το Ποτάμι ότι δεν είναι κόμμα, γιατί δε συμμετέχει επίσημα εντός του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί, έχει δυναμική, δεν είναι μόρφωμα είναι κόμμα επίσημο στην πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας και φάνηκε αυτό από τις ευρωεκλογές. Τώρα κατάλαβα γιατί δε βρεθήκατε στη βραδιά του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη βραδιά μάλλον της Δημοκρατίας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν κληθήκαμε, βέβαια εγώ αποδέχομαι τη συγνώμη τους ότι ήταν ένα λάθος που δεν κληθήκαμε, αλλά τέλος πάντων.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Βλέπεις εθνικές εκλογές προς το φθινόπωρο; Γιατί είναι κάτι που ο Αντώνης Σαμαράς λέει ότι έχει καταφέρει να το αποφύγει, διακρίνει ότι είναι ένα εμπόδιο που μάλλον το έχει αποφύγει αρκετά, γιατί ήδη μετρά πάνω από 185 μέχρι 189 έδρες δικές του, που θα στηρίξουν..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι λέει.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έτσι λέει, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να είναι ειλικρινείς ότι δεν μπορούν να κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς, το σίγουρο είναι ότι θα πάμε σε μία προεδρική εκλογή μάλλον το Φλεβάρη, έτσι δεν είναι;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε νομίζω δηλαδή ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνει κάτι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όπως κινδυνολογικά λένε κάποιοι και το λέω κινδυνολογικά γιατί αυτή η συζήτηση για εκλογές έχει ένα πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά έχει και μια καταστροφική συνέπεια στην οικονομία, έτσι;
Δηλαδή άμα ρωτήσεις τους εμπόρους, τους εξαγωγείς, τους τουριστικούς πράκτορες, το να συζητάς συνέχεια για εκλογές αμέσως αναβάλλονται τα οικονομικά, άρα κατά μία έννοια αυτή η συζήτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές και στην Ελλάδα ξέρεις κάθε μήνα βρίσκουμε μια καινούρια ημερομηνία, είναι καταστροφική για την οικονομία.
Παρόλα αυτά εγώ πιστεύω ότι το φθινόπωρο δε βλέπω να μπορεί να υπάρξει εκλογικός εκβιασμός, αν κι εμείς ως Ποτάμι ετοιμαζόμαστε, θα πάμε στην προεδρική εκλογή το Φλεβάρη, όποτε πρέπει να πάμε, Φλεβάρη, Μάρτη, όποτε πουν οι διαδικασίες και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πάμε σε εθνικές εκλογές ή όχι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σταύρο, κ. Θεοδωράκη, εσύ που γυρνάς τώρα από τις παραλίες για να μοιράσεις μια πληροφορία ή μια σκέψη ή μια ενημέρωση στον λουόμενο να μην αφήνει τα σκουπίδια του φεύγοντας, που πας και συζητάς στη Θεσσαλονίκη και θα φτάσεις στην Πέλλα και θα περπατήσεις στη Μακεδονία πόρτα-πόρτα για να συζητήσεις με τον πολίτη και να πάρεις από διαμαρτυρία μέχρι άποψη, προφανώς αγοράζεις τα νερά σου, παίρνεις τα προϊόντα σου.
Αυτό που υπέγραψε το κείμενο ο Υφυπουργός Γιακουμάτος, το οποίο βέβαια είναι κείμενο που υπάρχει και από πριν αλλά το ξαναυπέγραψε ο νέος Υπουργός, το υπέγραψαν πάλι δηλαδή, κατέβασε τις τιμές, πήρες δηλαδή το προϊόν που ήθελες στην τιμή που σε έκανε να νοιώσεις αξιοπρεπής και δεν ένιωσες ότι αδειάζει η τσέπη σου χωρίς λόγο; Γιατί βλέπω γιατί κι αυτά προφορικά λέγονται.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα, που στα χαρτιά όλα τα κάνουμε σωστά, δηλαδή υπάρχει κι ένας άλλος πολιτικός αρχηγός που λέει ότι «εγώ θα κάνω ένα νόμο και θα αυξήσω τους μισθούς» ή ο άλλος λέει «θα κάνω ένα νόμο και θα ρίξω τις τιμές».
Λοιπόν εμείς δε θέλουμε ένα νόμο που θα ρίξει τις τιμές, θέλουμε να πέσουν οι τιμές. Δε θέλουμε ένα νόμο που θα αυξήσει τους μισθούς, θέλουμε να αυξηθούν οι μισθοί. Τι εννοώ: Ότι το βασικό δεν είναι να αποφασίζεις σε ένα κλειστό σύστημα όταν η κοινωνία είναι ένα ανοικτό σύστημα.
Άρα πρέπει οι μαθητευόμενοι μάγοι της Κυβέρνησης να καταλάβουν ότι άλλο οι διακηρύξεις ας πούμε για το γάλα, θυμάσαι τι γινόταν για το γάλα, ότι "θα κάνουμε αυτό και το γάλα θα πέσει" και το γάλα ανέβηκε γιατί δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά.
Αντί λοιπόν να βρουν αυτούς τους τρόπους προσπαθούν μέσα από διατάξεις ή υπουργικές αποφάσεις να πουλήσουν στον κόσμο ότι εγώ έκανα το καθήκον μου, έριξα τις τιμές στα χαρτιά και άντε τώρα εσύ κουρέψου όταν πας και βλέπεις στο σούπερ μάρκετ ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι αλλά πόση απάτη επικοινωνιακή να αντέξει ο πολίτης, είτε είναι ακροατής, είτε αναγνώστης, είτε τηλεθεατής τέτοιων απόψεων;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι κι εμένα το ερώτημά μου.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εδώ βλέπουμε Υπουργούς να παίρνουν ξαφνικά το μετρό και να ακολουθούν και οι φωτογράφοι να τραβούν βίντεο και φωτογραφίες, γιατί η καθημερινότητα του Υπουργού είναι πια το μετρό. Βλέπεις ένα Υπουργό να υπογράφει τις ίδιες ρυθμίσεις που είχε υπογράψει ο προηγούμενος Υπουργός και τις παρουσιάζουν όλα τα μέσα ενημέρωσης ή ένα κομμάτι των μέσων ενημέρωσης σα να είναι κάτι νέο.
Συζητάγαμε 2,5 μήνες για το γάλα και πέρασε ολόκληρο πολυνομοσχέδιο από κάτω που είχε τα κέρατά μου -συγνώμη για την έκφραση- κι εμείς συζητάγαμε για το γάλα το οποίο τελικά ακρίβυνε. Πόσο να αντέξει ο πολίτης αυτή την απάτη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα, έστω κι έτσι είναι ενθαρρυντικό που το 2014 κάποιοι ανακαλύπτουν το μετρό και τους αρέσει τόσο πολύ που φωτογραφίζονται κιόλας στο μετρό, έτσι;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σα να είναι νέα εφεύρεση, κάποια στιγμή θα ανακαλύψουν και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, του σιδηρόδρομου και τα λοιπά.
Για να σοβαρολογούμε, πιστεύω ότι ο κόσμος όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν τα λαμβάνει πλέον υπόψη του, πιστεύω ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μια οδυνηρή έκπληξη για το παλιό πολιτικό σύστημα, έτσι;
Δεν εννοώ για το Ποτάμι, δε λέω μόνο για το Ποτάμι, λέω ότι αυτή η χώρα δε θα αλλάξει εάν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι, εάν δεν αντικατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος με νέους ανθρώπους, δημιουργικούς ανθρώπους, ανθρώπους της αγοράς, διανοούμενους, ανθρώπους που τέλος πάντων η κύρια ταυτότητά τους δεν είναι η πολιτική, η κύρια ταυτότητά τους είναι ότι έχουν πετύχει κάτι στη ζωή τους και θέλουν να το μεταφέρουν στην πολιτική.
Αυτό είναι το μήνυμα κι αυτή είναι η δική μου προσπάθεια κι αν μου επιτρέπεις κι αυτό είναι το κόλπο μου, έτσι; Ότι θέλω να πει ο πολίτης αφού ο Θεοδωράκης τα παράτησε όλα και μπήκε στην υπόθεση της πολιτικής, για λίγα χρόνια όπως είπα, γιατί εγώ δε θα μείνω αιώνια στην πολιτική, άρα μπορώ κι εγώ να μπω στην πολιτική, μπορεί και ο άλλος να μπει στην πολιτική, να μπουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική, να μπουν μπροστά, για να αλλάξει το παλιό πολιτικό δυναμικό της χώρας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εμένα μου κάνει εντύπωση και θα το πω ευθέως, μπορεί βέβαια να παρεξηγηθώ από κάποιους ακροατές, το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει σε βλέπει εκλογές αλλά ετοιμάζεται γι΄ αυτές, δηλαδή περπατάει πόλη-πόλη, παίρνει όλη την Ελλάδα από τη νησιωτική μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.
Και παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας πήγε διακοπές στη Νάξο και τον είδαμε ας πούμε να κάνει και τα μπάνια του και πολύ καλά έκανε ο άνθρωπος ανθρώπινο είναι αυτό, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει τώρα εκλογές και να ρίξει και το γάντι και "αν έχετε και τα κότσια ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα" είπε πριν από λίγα 24ωρα "να πάμε τώρα σε εκλογές" και ήταν στις διακοπές του, στη Νάξο δηλαδή.
Και ο Σταύρος Θεοδωράκης που φαίνεται πιο απόμακρος με την έννοια ότι είναι ίσως και πιο ρεαλιστής, σου λέει "μπορεί να έχουμε εθνικές, μπορεί και να μην έχουμε, πάμε να το δούμε και συζητάω με όλους και κρατάω άλλους τόνους" περπατάει πόρτα-πόρτα και θα μπορούσε να είναι τώρα δέκα μέρες κάπου διακοπές να ξεκουράζεται, δε θα του έλεγε κανείς τίποτα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, η επόμενη συνάντησή μου θα είναι στη Σπάρτη, μετά την Πέλλα θα πάω στη Σπάρτη, έτσι;
Και θα έχουμε ένα πρόγραμμα και για όλο τον Αύγουστο. Θέλω να αξιοποιήσω το χρόνο, γιατί εμείς είμαστε ένα νέο κίνημα και θέλω να αξιοποιήσω το χρόνο να δω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, από εργάτες που πάω τώρα να δω τους εργάτες σε μία κονσερβοποιία, μέχρι τους αγρότες που θα πάω το απόγευμα με τα κεράσια, πρέπει να δούμε κόσμο και να μιλήσουμε σε αυτούς.
Δικαίωμα στις διακοπές βέβαια έχουν όλοι, όλοι κάπου θα ξεκουραστούν, όλοι κάπου στην Ελλάδα βρίσκουν ένα απάγκιο κάποια στιγμή, αλλά αυτό που προέχει για μας αυτή τη στιγμή είναι να βρούμε το νήμα των λύσεων και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν είσαι κλεισμένος στα κομματικά γραφεία.
Αυτή είναι η διαφορά μας Σπύρο με τους παλιούς, οι παλιοί πιστεύουν ότι αν κάτσουν σε ένα κομματικό γραφείο, κατεβάσουν δυο παλιά βιβλία και φέρουν και τρία στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα ή του ΕΑΜ ή από την άλλη μεριά πέντε πτυχιούχους από αγγλικά πανεπιστήμια, νομίζουν ότι θα βρουν τις λύσεις. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ή να είναι οι λύσεις των εντυπώσεων αυτές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, εγώ πιστεύω ότι οι λύσεις βρίσκονται όταν προχωράς ανάμεσα στον κόσμο, εγώ μαθαίνω πράγματα από αυτή την ιστορία και τα πράγματα που μαθαίνω όπως ξέρεις στις 21 Σεπτέμβρη θα κάνουμε τη μεγάλη μας κυβερνητική πρόταση, 21 Σεπτέμβρη το Ποτάμι θα είναι έτοιμο να πει για ποιες προτεραιότητες πρέπει να συμμαχήσει το πολιτικό δυναμικό, 21 προτεραιότητες. Είχα δεσμευτεί πριν από τις εκλογές και θα το κάνω, οι 21 προτεραιότητες που είναι αναγκαίες για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο σα χώρα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πιστεύεις, να μιλήσω στον ενικό επίτρεψέ μου, πρέπει να μιλάω στον πληθυντικό απέναντι σε επικεφαλής κόμματος αλλά εγώ ως συνάδελφο..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, εγώ ήμουν και είμαι ο Σταύρος.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πιστεύεις Σταύρο ότι θα αντέξεις;
Βάζεις πολύ νεολαία, βάζεις επιστημονικό προσωπικό της χώρας, βάζεις και απλούς εργαζόμενους, βάζεις και ανέργους, για μένα λειτουργείς με το αυτονόητο, ότι μια κοινωνία έχει όλα της τα κομμάτια, δεν μπορεί να έχει τάξεις, δεν μπορεί να έχει αποστάσεις, είτε φοβικές, είτε δογματικές ή άλλου χαρακτήρα. Ωστόσο είναι ένα εγχείρημα το οποίο μπορεί κάποιος να πει ότι στηρίζεται κι από media αλλά τα media σου κι αν σε στηρίζουν, αν σε στηρίζουν, δε θα σε στηρίζουν για πολύ.
Εσύ κρατάς μια στάση η οποία δεν μπορεί να είναι απαραίτητα συμπαθής σε όλα τα media, δίνει εγγυήσεις ότι κάποιος μπορεί να σε στηρίξει σήμερα ή αύριο, το σύστημα όμως επειδή είσαι νέο εγχείρημα θα θελήσει να σε πνίξει, κυρίως γιατί έχεις αυτή την τάση, του να αμφισβητείς και του να ακολουθείς μία άλλη πολιτική ρητορική. Θετική αρνητική, στην κρίση των ακροατών μας. Θα αντέξεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει τελειώσει αυτό, έχει τελειώσει αυτό, από την πρώτη στιγμή που βγήκα βγήκαν επώνυμοι Δημοσιογράφοι, βγήκαν επώνυμοι σχολιαστές και λέγανε διάφορα, πετάγανε λάσπη. Ο κόσμος γιατί δεν τους πίστεψε;
Εννιά μέρες είχαν εμπάργκο οι εφημερίδες τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές στο Ποτάμι, δεν έγραφαν τίποτα. Οι μεγάλες εφημερίδες που υποτίθεται μας στηρίζουν, έγραφαν μόνο ότι «θα είναι κατάντια για τη χώρα το παιδί με το σακίδιο να ψηφιστεί σε αυτές τις εκλογές». Το παιδί με το σακίδιο λοιπόν ψηφίστηκε σε αυτές τις εκλογές και θα ψηφιστεί και στις επόμενες.
Και να σου πω κάτι -γιατί πρέπει να φύγω να πάω να δω τους εργάτες που έχω ραντεβού- αν έχεις μάθει να κοιμάσαι στα πούπουλα όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα. Αν έχεις όμως μάθει να προχωράς στους δρόμους και να ανοίγεις μόνος σου δρόμους, μόνος σου με τους φίλους σου και να είσαι κάθε μέρα σε ένα καινούριο πεδίο μάχης, τότε δεν τα φοβάσαι αυτά τα πράγματα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ευχαριστώ, καλό δρόμο Σταύρο Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και θέλω να σου πω ότι σου έχω ασκήσει σκληρή κριτική, δεν ξέρω αν το ξέρεις, θα σε έχουν ενημερώσει προφανώς, θα ήθελα όμως την κριτική μου να την απλώσω σε ένα τραπέζι όταν είσαι κι εσύ μπροστά, όχι από το τηλέφωνο ή με τη σκέψη ότι είσαι στο δρόμο κι έχεις..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί έχω κι εγώ τις δικές μου απόψεις, όμως δεν ήταν εμπαθής κριτική. Σκληρή, αλλά όχι εμπαθής, γιατί θέλω να υπάρχει και μία ηθική της δημόσιας αναφοράς και σου μιλάει ένας άνθρωπος..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι υπέρ της εποικοδομητικής σύγκρουσης.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ακριβώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαστε λαπάδες, πρέπει να διαφωνούμε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ακριβώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά από την άλλη εγώ αυτό που αρνούμαι ακόμα και με το πολιτικό σύστημα, έχω πει έχω αντιπάλους στο πολιτικό σύστημα, δεν έχω εχθρούς όμως, αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε, δεν είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο, κατάλαβες;
Άλλο ο διάλογος, άλλο η σύγκρουση, άλλο η αντιπαράθεση απόψεων και άλλο μια εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα μεγάλα κόμματα, εμείς πρέπει να συζητάμε και πρέπει να βρίσκουμε λύσεις.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Συμφωνώ, σύντομα ίσως από Σεπτέμβρη να έχουμε μια όμορφη ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική σύγκρουση σε ραδιοθάλαμο όχι σε τηλεοπτικό στούντιο. Θα χαρώ πολύ και σου μιλάει ένας άνθρωπος Σταύρο Θεοδωράκη που έχει δουλέψει σε ποτάμι ως οδηγός rafting κι έχει μεταφέρει κόσμο, ανθρώπινες ζωές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, άρα έχεις εμπειρία!
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα ξέρει πόσο επικίνδυνο είναι ένα ποτάμι και πόσο δυνατό ταυτόχρονα, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις εμπειρία, θα μάθουμε κι από σένα!
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έγινε, χαιρετώ, καλημέρα καλό δρόμο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και καλές αντοχές.

30 Ιουλίου 2014, Alpha radio

διαβάστε επίσης