1 Δεκέμβριος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν θα γίνουμε μέρος του παλιού συστήματος που πολεμάμε»

Ποτάμι
  • Η περιουσία του κράτους στις τράπεζες ήταν 18 δισεκατομμύρια και τώρα δεν είναι ούτε ένα δισεκατομμύριο. Αυτό το έγκλημα έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο κ. Τσίπρας δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία λέγοντας πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.
  • Δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, πρωτοστάτησε στον διχασμό στην Ελλάδα και τώρα ξαφνικά ζητάει εθνική συνεννόηση.
  • Στην Ελλάδα τα μνημόνια ήταν αφορμή για ένα εμφύλιο πόλεμο και αυτό είναι το μεγάλο ιστορικό λάθος των πολιτικών.
  • Η χώρα είχε πρωθυπουργούς που έσκιζαν τα μνημόνια και μετά τα εφάρμοζαν μόνοι τους.
  • Στον κ.Τσίπρα δεν λείπουν κάποιοι Βουλευτές, λείπουν οι λύσεις και οι άνθρωποι.
  • 60.000 ελληνικές εταιρίες ζητάνε να μετεγκατασταθούν στην Βουλγαρία. Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μειώνονται και η ανεργία μεγαλώνει.
  • Σε κόμμα της διαπλοκής εξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να παζαρέψει τις τηλεοπτικές άδειες και θέλει να ελέγξει το κράτος έτσι ώστε να μοιράζει παιγνίδι σε διάφορα συμφέροντα.

Αυτοί είναι οι βασικοί ισχυρισμοί του Σταύρου Θεοδωράκη στην μαραθώνια συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στους δημοσιογράφους Πόπη Τσαπανίδου, Δημήτρη Οικονόμου και Τζίνα Μοσχολιού.

Στα επίμονα ερωτήματα γιατί το Ποτάμι δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ή γιατί δεν συμπράττει μέτωπο με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:

Το Ποτάμι ήρθε στην πολιτική ζωή του τόπου για να αλλάξει τα πράγματα, και αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν συνεργαστούμε είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνουμε μέρος του παλιού συστήματος που πολεμάμε. Θεωρούμε ότι η καταστροφή της χώρας, η χρεοκοπία της χώρας έχει την υπογραφή τους. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι η σύγκρουση με το κομματικό κράτος και η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει 10 μήνες τώρα είναι να ενισχύει το κομματικό κράτος και να προβάλει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε την περίπτωση του υπουργού κ.Σπίρτζη ο οποίος θέλει να διορίσει διπλές ηγεσίες στις συγκοινωνίες και σε όλους τους Οργανισμούς που εποπτεύει. Αυτό ετησίως αποτιμάται σε 100.000 ευρώ για κάθε ένα πρόσωπο που θέλει επιπλέον να διορίσει ο κ. Σπίρτζης. Σε άλλο σημείο της κουβέντας ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων που παύονται από τους υπουργούς για να διορίσουν τους δικούς τους διοικητές, συνεχίζουν κατά κανόνα να πληρώνονται μέχρι να τελειώσει η πενταετής σύμβαση που έχουν υπογράψει. Έτσι οι διοικήσεις των 118 νοσοκομεία της χώρας πληρώνονται και δύο και τρεις φορές ανάλογα με τις αλλαγές που κάνουν οι υπουργοί πολλές φορές και των ίδιων κομμάτων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ένα καταιγισμό ερωτημάτων «γιατί το Ποτάμι ψήφισε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα», απάντησε μεταξύ άλλων: To Ποτάμι ήταν το ρυμουλκό που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ κοντά στο «όχι». Είχε ένα κόμμα που διαλυόταν, ενώ το μισό του υπουργικό συμβούλιο δεν ήθελε να τον ακολουθήσει. Το Ποτάμι, λοιπόν, μπήκε στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε πρώτο, ότι αν ο Πρωθυπουργός αλλάξει άποψη και πάει στο «Ναι» το Ποτάμι και οι 17 βουλευτές θα τον στηρίξουν. Αν το Ποτάμι είχε πει ‘’όχι’’ και έβγαινε ‘’απέναντι’’ τότε και τα παλιά κόμματα θα έλεγαν ‘’όχι’’», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, μίλησε:

Για το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού:

Το Ποτάμι έχει το πλέον καθαρό στίγμα στο πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε ένα κόμμα του παλιού χάρτη, αριστερά ή δεξιά. Είμαστε η προοδευτική – μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας. Έχουμε μέσα και κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς. Είμαστε ένα κίνημα μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό...

Για τη συμβολή του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής του θητείας:

Η συμβολή του Ποταμιού στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ήταν καθοριστική για τις τύχες τις χώρας. Είπαμε στην κυβέρνηση «φέρτε μια συμφωνία, να τη στηρίξουμε» και μας κατηγόρησαν γι' αυτό. Αυτό που είπαμε τότε το λέμε και σήμερα και αν μας είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας, δεν θα υπήρχαν σήμερα τα capital controls. Αν το Ποτάμι την άνοιξη, το καλοκαίρι του 2015 είχε ταχθεί απέναντι στην κυβέρνηση, είχε αρνηθεί να ψηφίσει τη συμφωνία και το μνημόνιο, τα άλλα κόμματα, τα παλιά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν την κυβέρνηση; Το ότι το Ποτάμι, ο νέος παίκτης του πολιτικού συστήματος, που είχε πάρει 6% στην πρώτη κάθοδό του στις εκλογές βγήκε και είπε ευθαρσώς «Στηρίζουμε τον Τσίπρα εάν κάνει την στροφή» έδωσε τη δυνατότητα στον Τσίπρα να νιώσει την ελάχιστη ασφάλεια την ώρα που το κόμμα του τον εγκατέλειπε. Φυσικά, το ότι ψηφίσαμε για την σωτηρία της χώρας δεν σημαίνει ότι «παντρευτήκαμε» την Κυβέρνηση. Το ΠΟΤΑΜΙ στήριξε μία πρόταση παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν συμμετείχε στην διαπραγμάτευση.

Για το αν το Ποτάμι είναι ένας «ρολίστας» της πολιτικής ζωής:

To Ποτάμι ήταν το ρυμουλκό που πήρε το παλιό σύστημα από τη λογική της άγονης αντιπαράθεσης και το πήγε στη λογική ότι πάμε στο ευρώ και ξεφεύγουμε από τον κίνδυνο του Grexit. Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ κοντά στο «Όχι». Αυτό υπερασπίστηκε. Είχε ένα κόμμα που διαλυόταν, ενώ το μισό του υπουργικό συμβούλιο δεν ήθελε να τον ακολουθήσει. Το Ποτάμι, λοιπόν, μπήκε στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε πρώτο, ότι αν ο Πρωθυπουργός αλλάξει άποψη και πάει στο «Ναι» το Ποτάμι και οι 17 βουλευτές του θα τον στηρίξουν.

Για το ποσοστό του Ποταμιού στις τελευταίες εκλογές:

Ο λαός πίστευε ότι θα κερδίσει, ή η Νέα Δημοκρατία, ή ο ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει κυβέρνηση. Εκεί, λοιπόν, το Ποτάμι που έπαιρνε ψήφους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά, έχασε ψήφους με τη λογική «ας βγάλουμε τώρα Πρωθυπουργό και μετά βλέπουμε». Και πήγαμε από το 6% στο 4%. Δε θεωρώ ότι δεν έχω ευθύνη για αυτό το ποσοστό. Μικρά λάθη σίγουρα υπήρξαν γιατί δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής. Στρατηγικά, αν μου μιλάτε για μεγάλα λάθη, δεν θα άλλαζα τίποτα. Το στήριγμα που παρείχαμε στη χώρα, το ότι παρασύραμε τον Αλέξη Τσίπρα στην πλευρά του «Ναι» και τον αποτρέψαμε από τη σύγκρουση με τους δανειστές μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Για το συνέδριο του Ποταμιού:

Στο συνέδριο που κάνουμε τέλος Φλεβάρη θα γίνει εκλογή Προέδρου και του Γραμματέα. Έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες αλλαγές. Δημιουργήσαμε ένα κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από τη μια μεριά της Ελλάδας ως την άλλη, άνθρωποι που δεν είχαν καμία εμπλοκή με την πολιτική. Πολλοί απ΄ αυτούς χτίζουν σήμερα μια καινούρια πολιτική πρόταση.

Για το αν η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το κίνδυνο της εξόδου από το Ευρώ:

Υπάρχουν στην Ευρώπη κάποιοι που θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους. Είναι ο Σόιμπλε, όπως είναι και κάποιοι άνθρωποι από το ΔΝΤ που θεωρούν ότι η Ελλάδα τους έχει προδώσει, για να το πω με τη δική τους γλώσσα, επειδή μας έδωσαν λεφτά και δεν υλοποιήσαμε τις συμφωνίες. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και ψάχνουν για μια στραβοτιμονιά. Μια τέτοια στραβοτιμονιά θα ήταν για παράδειγμα το να κάνουμε εκλογές ή οι αξιολογήσεις οι οποίες γίνονται να βγάλουν εντελώς εκτός στόχων την Ελλάδα. Το δεύτερο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι το εσωτερικό της πρόβλημα. Είναι ότι η χώρα αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της. Οι ευθύνες αυτές βαρύνουν μόνο τον κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή.

Για το τι συζητήθηκε στο προεδρικό μέγαρο το Σάββατο στη συνάντηση των Πολιτικών αρχηγών:

O κύριος Τσίπρας μας είπε ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ότι δεν νιώθει την ανάγκη της στήριξης από άλλους. Αλλά του ήρθε μια επιφοίτηση ξαφνικά. Ο κ.Τσίπρας δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία, υποσχόμενος πράγματα ανεφάρμοστα. Έλεγε στις εκλογές του Γενάρη ότι δεν υπάρχει Μνημόνιο, υπάρχει μόνο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και πήγε στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι θα πάρουμε 80 δις. Είδαμε τι συμφωνία έφερε και μετά πήγε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου λέγοντας και πάλι ότι δεν υπάρχει μνημόνιο αλλά ένα παράλληλο πρόγραμμα και διάφορα ισοδύναμα. Διχάζει την ελληνική κοινωνία και λέει σταθερά ότι όποιος τον αντιπολιτεύεται είναι γερμανοτσολιάς, είναι προδότης. Δαιμονοποίησε τους αντιπάλους του, πρωτοστάτησε στον διχασμό στην Ελλάδα και τώρα ξαφνικά ζητάει εθνική συνεννόηση. Εγώ προσήλθα στη συνάντηση γιατί είναι θεσμική υποχρέωση να συμμετέχουμε στον διάλογο, που πρέπει να κάνει η χώρα. Βγήκαμε κερδισμένοι από τη διαδικασία καθώς το Ποτάμι κέρδισε κάτι πάρα πολύ μεγάλο, κάτι που είναι προς όφελος της κοινωνίας. Αυτή η Βουλή μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, και να μην έχουμε το μπόνους των 50 εδρών.

Για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου:

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το Ποτάμι έθεσε κατηγορηματικά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμο. Για παράδειγμα, ο ψηφοφόρος στα Χανιά, μπορεί να ψηφίζει στη μια κάλπη τον βουλευτή της αρεσκείας του και σε άλλη κάλπη το κόμμα της αρεσκείας του. Προτείνουμε παράλληλα το πρώτο κόμμα να έχει και ένα προβάδισμα, ανά 2% μία έδρα. Δηλαδή με 35% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, 17 έδρες μπόνους και όχι 50 που του δίνει τώρα ο εκλογικός νόμος. Επιμένουμε στο εκλογικό σύστημα γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα καθώς θα κάνει επιτακτικές τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ θα δώσει παράλληλα τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν κάποιες προσωπικότητες.

Για τη στάση του Ποταμιού μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών:

Έχουμε τις δικές μας προτάσεις. Έχουμε τις δικές μας προτάσεις στο ασφαλιστικό, έχουμε τις δικές μας προτάσεις στην οικονομία και μ’ αυτές τις προτάσεις που έχουμε θα προσπαθήσουμε να παρασύρουμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση στη σωστή κατεύθυνση. Μάλλον όμως δε θα καταφέρουμε να την παρασύρουμε. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, έχουν αποφασίσει να χαράξουν μια διαφορετική πορεία που για εμάς είναι λάθος. Δεν έχουμε άλλο ρόλο από τη δημιουργική αντιπολίτευση. Εμείς θα λέμε τις σωστές απόψεις και θα πιέζουμε την κυβέρνηση να μη φέρει την Ελλάδα στο Grexit.

Για το ασφαλιστικό:

Με κάθε τρόπο πρέπει να μειώσουμε τις εισφορές. Αυτή την στιγμή το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το ασφαλιστικό και αυτό έχει άμεση σχέση με την κακοδιαχείριση, με τις «χάρες» που έκαναν τα παλιά κόμματα στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες... Αλλά κυρίως έχει σχέση με το γεγονός ότι δεν προστίθεται νέο εργατικό δυναμικό στην αγορά. Εμείς, λοιπόν, υπολογίζουμε ότι το 2015, με όλα αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, χάσαμε 200.000 θέσεις εργασίας. Εάν αυτές οι θέσεις εργασίας δεν ανακτηθούν, καμία δέσμευση σε σχέση με το ασφαλιστικό δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εμείς λέμε ότι αυτό που προέχει είναι ο περιορισμός του κομματικού κράτους και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εάν δεν μπουν λεφτά στην οικονομία, εάν δε δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό θα είναι πάντα μια προβληματική υπόθεση.

Για τη «μαύρη» εργασία:

Δεν έχει γίνει το παραμικρό για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει από την επόμενη μέρα εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα στο κράτος. Έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις δεν μας έχουν ακούσει. Δεν υπάρχει καμία συνολική πολιτική για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία είναι προϊόν και της παραοικονομίας, η οποία υπάρχει στη χώρα μας. Έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, και οι ΑΝΕΛ, ήταν εντελώς ανέτοιμοι να χτυπήσουν τη μαύρη εργασία και να φέρουν λεφτά στα ταμεία. Παράλληλα, η καθυστέρηση τόσους μήνες, άνευ λόγου, των αποκρατικοποιήσεων επιδεινώνει την κατάσταση καθώς δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ:

Εμείς από την ίδρυση μας, έχουμε υποστηρίξει ότι αυτή η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις του 51%, δηλαδή κυβερνήσεις μεγάλης κοινωνικής αποδοχής καθώς οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε απαιτούν την συστράτευση του κόσμου. Ο κ. Τσίπρας ήταν άλλης άποψης, ότι μπορεί δηλαδή μόνος του να τα καταφέρει . Άλλωστε είναι το γνωστό παραμύθι όλων όσων θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί. Σας θυμίζω ότι την ίδια συμπεριφορά είχε κάποτε ο Γιώργος Παπανδρέου απέναντι στον Καραμανλή και μετέπειτα ο Σαμαράς απέναντι στον Παπανδρέου. Έτσι φτάσαμε η δική μας χώρα να έχει ένα ατελείωτο μνημόνιο ενώ οι άλλες χώρες ξεμπλέκουν με τα μνημόνια τους. Στην Ελλάδα τα μνημόνια ήταν αφορμή για ένα εμφύλιο πόλεμο και αυτό είναι το μεγάλο ιστορικό λάθος των πολιτικών.

Για τις αιτίες που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα:

Έδωσα όμως έναν τίτλο πρόσφατα σε μια εφημερίδα: «Ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο». Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη δυνατότητα του να επικοινωνεί με τον κόσμο ενώ δεν έχει κανένα σχέδιο. Για μας οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μία δέσμευση και μία ευρύτερη πολιτική συμφωνία. Αυτό δεν υπάρχει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μία ιδεοληπτική πολιτική. Βλέπετε τι κάνει στην παιδεία ή την οικονομία. Ή καλύτερα, τι δεν κάνει στην οικονομία. Δεν αρκεί το μνημόνιο για να μας βγάλει από το τέλμα. Σαν χώρα πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα τέτοιο πλάνο.

Για τα σενάρια περί Οικουμενικής Κυβέρνησης:

Η άποψη μου είναι ότι πολύ σύντομα θα τον βοηθήσει ο κ. Λεβέντης αλλά αυτό είναι μία εκτίμηση του παλιού δημοσιογράφου. Το Οικουμενική τι σημαίνει; Ότι έχεις τα 5 κόμματα, μοιράζεις τα υπουργεία, με βάση περίπου τη δύναμη των κομμάτων, αυτό που συνέβη δηλαδή παλαιότερα με την κυβέρνηση Ζολώτα και ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο της ευθύνης. Δεν θα προχωρήσει έτσι η χώρα. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έρθει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, όταν αισθανθεί αδύναμος, να το πει και και να υπάρξει μία κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα υπόλοιπα κόμματα με βάση ένα εθνικό σχέδιο, δηλαδή μία κυβέρνηση των καλυτέρων του πολιτικού συστήματος. Της εθνικής Ελλάδος που λέμε, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, για τουλάχιστον δύο χρόνια. Στον κ. Τσίπρα δεν λείπουν κάποιοι Βουλευτές, λείπουν οι λύσεις και οι άνθρωποι. Πριν σχηματίσουμε όμως κυβέρνηση πρέπει να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της χώρας. Πρώτη προτεραιότητα η σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Οι δαπάνες του δημοσίου εκτοξεύονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Με κάθε τρόπο θα πρέπει να απελευθερώσουμε την αγορά εργασίας, γιατί χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει, αποκρατικοποιήσεις και φυσικά ενίσχυση των εξαγωγών, όπως και κίνητρα για τη νέα επιχειρηματικότητα. Εξήντα χιλιάδες αιτήσεις έχουμε για να μετεγκατασταθούν ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία. Όλες οι μεγάλες φορτωτικές εταιρείες της χώρας μέχρι τον Μάρτιο έχουν κλείσει τα δρομολόγιά τους, από εταιρίες που φεύγουν από τη χώρα. Μέχρι σήμερα όμως είχαμε πρωθυπουργούς που έσκιζαν μνημόνια και μετά εφάρμοζαν μόνοι τους μνημόνια. Εάν πεισθεί το παλιό πολιτικό σύστημα ότι ήρθε η ώρα να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις τότε θα είμαστε αισιόδοξοι.

Για τις σπατάλες της εξουσίας:

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πληρώνουν φόρους, τους οποίους αυξάνουμε συνέχεια, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και γιατί δε θέλουμε να φορολογήσουμε κάποιους προνομιούχους. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας και δεν μαζεύουμε τις κρατικές σπατάλες; Για παράδειγμα έχουμε 118 νοσοκομεία στη χώρα και έναν υπουργό υγείας ο οποίος σήμερα αποφασίζει να αλλάξει τους διοικητές των νοσοκομείων. Ξέρετε πόσο μας στοιχίζει αυτό; Ανακαλύψαμε ότι αυτός που έχει οριστεί διευθυντής νοσοκομείου για τα επόμενα 5 χρόνια θα συνεχίσει να πληρώνεται. Καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς η απόλυσή του είναι παράνομη και το κράτος συνεχίζει να του καταβάλει μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει 2 διοικητές, θα πληρώνει αυτούς που θα οριστούν το Δεκέμβρη και θα πληρώνει τους προηγούμενους με 50.000 το χρόνο μέχρι να τελειώσει η 5ετής τους θητεία. Άρα το κύριο ζήτημα στη χώρα είναι ένα: να ελέγξουμε την κρατική σπατάλη, να ελέγξουμε αυτά τα χαριστικά που κάνουν. Έχουμε 2.000 οργανισμούς και έρχεται ο κύριος Σπίρτζης και λέει το εξής, στον ΟΑΣΑ, στις συγκοινωνίες, θέλω να βάλω αποτυχόντες υποψήφιους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ - δύο πρόσωπα. Κάναμε το λογαριασμό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σημαίνει συν 100.000 ευρώ ετησίως ο κάθε οργανισμός παραπάνω. Βγαίνει ο κύριος Σπίρτζης και λέει «Δεν είναι και πολλά λεφτά». Είναι πολλά λεφτά! Για να μιλήσουμε και την γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 120 ευρώ για 2.000 συνταξιούχους ετησίως. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει τις σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας. Υπάρχει και άλλο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό που είδαμε προχθές: Μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε το θράσος να υποστηρίξει στη Βουλή το νόμο Κατρούγκαλου περί αποζημιώσεων των αποσπασμένων υπαλλήλων και αφορούσε αυτήν την ίδια. Είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 5.000 αποζημίωση ως υπερωρίες όταν δούλευε στην Κουμουνδούρου. Αυτό είναι το σπάταλο ελληνικό κράτος.

Για τη σκληρή κριτική που κάνει το Ποτάμι στον κ.Τσίπρα:

To Ποτάμι επισημαίνει συνεχώς τη λάθος πορεία του κ.Τσίπρα. Του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να πάρει κάποιες σωστές αποφάσεις για τη χώρα και δεν το έχει κάνει. Είναι μεγάλη η απογοήτευση, του ελληνικού λαού. Του είπα, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ότι πρέπει να βγει και να μιλήσει ειλικρινά και να πει στον κόσμο ότι αυτά που του έλεγε δεν μπορούν να γίνουν. Όταν έχεις δηλητηριάσει μια κοινωνία με την άποψη ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, πρέπει εσύ ο ίδιος να βρεις το αντίδοτο. Πρέπει, δηλαδή, να βγει ο Πρωθυπουργός και να πει στην ελληνική κοινωνία «Δεν υπάρχει μαγική λύση και αυτό που σου είπα δεν ισχύει». Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να σωθεί ένας τόπος να υπάρχει αυτογνωσία. Δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου, εάν δεν τους πει την αλήθεια.

Για το ξεπούλημα των τραπεζών:

Έλεγε προεκλογικά ο κύριος Τσίπρας ότι «δίνω τη μάχη απέναντι στους τραπεζίτες». Η πολιτική του όμως είναι αυτή που οδήγησε σήμερα τις ελληνικές τράπεζες να ξεπουλιούνται σε ξένα funds. Ούτε καν σε ισχυρούς ξένους τραπεζικούς ομίλους. Η χώρα είχε περιουσία, η χώρα, όχι οι «κακοί τραπεζίτες», είχε στις ελληνικές τράπεζες 18 δισεκατομμύρια και τώρα έχουμε λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο. Έγινε ένα έγκλημα εκεί, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τα κόκκινα δάνεια. Ποιοι θα διαχειριστούν σήμερα τις τράπεζες; Είναι στα χέρια ξένων funds. Για το έγκλημα είναι ένας ο ένοχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ιδεοληψία τους. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι κλείνοντας οι τράπεζες, καταστρέφεις ένα τραπεζικό σύστημα, δηλαδή χάνεις τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια περιουσίας, ενώ χάσαμε και περίπου 40 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς από το κλείσιμο των τραπεζών. Σε αυτό το έγκλημα των capital controls πρέπει να δώσουν απάντηση αυτοί που κυβερνούν.

Για τη λάσπη που δέχεται από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες:

Το Ποτάμι είχε την τόλμη να ζητήσει στη Βουλή να έρθει ένας νόμος που θα σπάσει τις τριγωνικές σχέσεις μίντια, τραπεζών και πολιτικών. Ζητήσαμε εφτά μικρές ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο και μια μεγάλη αλλαγή. Ο νέος τηλεοπτικός χάρτης δε θα πρέπει να καθορίζεται από ένα πρόσωπο, από τον Υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Παππά. Δώσαμε μάχη στη Βουλή και είπαμε να αλλάξουμε το τηλεοπτικό σκηνικό. Να υπάρχει επιτέλους ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που θα αποφασίσει το ποιος θα πάρει άδεια. Αυτοί επέμειναν να περάσουν ένα νόμο που κρατάει την εξουσία ο Υπουργός. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί υποψίες μιας νέας διαπλοκής καθώς σε κόμμα της διαπλοκής εξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό σε δύο επίπεδα. Πρώτον, στο επίπεδο της τηλεόρασης και δεύτερον στο επίπεδο, της διόγκωσης του κράτους. Η αδυναμία τους να αποκεντρώσουν έχει να κάνει με αυτό. Θέλουν να κρατήσουν το κράτος για να μπορούν να μοιράζουν το παιχνίδι σε διάφορα συμφέροντα. Το Ποτάμι, λοιπόν, ως δύναμη καθαρή, καινούρια, έρχεται και λέει «Για να χτυπήσεις τη διαπλοκή, για να χτυπήσεις αυτούς που λες εργολάβους, αυτούς που λες ολιγάρχες, πρέπει το κράτος να μη μοιράζει δουλειές γιατί αν γίνεται αυτό θα διαπλέκονται οι υπουργοί σου και παράλληλα να δημιουργηθεί η Εθνική Επιτροπή Προμηθειών ώστε να μην μπορεί ο κάθε υπουργός να υπογράφει προμήθειες.

Για το πως θα μπορούσε να πείσει έναν νέο άνθρωπο να ψηφίσει Ποτάμι:

Θεωρώ ότι μια από τις ήττες μας ήταν ότι δεν καταφέραμε να έχουμε τη σύνδεση που είχαμε στην αρχή με τους νέους. Το μεγάλο πρόβλημα με τους νέους είναι η αποχή, ότι πάρα πολλοί δεν βρίσκουν λόγο να ψηφίζουν στις εκλογές. Το άλλο πρόβλημα είναι η μεγάλη γενίκευση που λέει ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια οπότε πάμε λοιπόν στην ΧΑ που είναι διαφορετική. Οι ακρότητες και ο φασισμός σε καμία χώρα δεν έλυσαν τα προβλήματα. Η μετάθεση των ευθυνών στον άλλον μπορεί για λίγο να σε ελαφραίνει, αλλά ουσιαστικά δε βοηθάει ποτέ τη δική σου θέση. Θα πρέπει να καταλάβουν οι νέοι ότι η μόνη λύση που έχουν είναι η συμμετοχή και η ταύτιση με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για μια πολιτική υπέρ των νέων.

Για τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια:

To Ποτάμι είναι αντίθετο με το να υπάρχουν κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Μια από τις καταστροφές των πανεπιστημίων, και καταστροφή των παιδιών μας, είναι να νομίζουν ότι μπορεί να λύσουν τα προβλήματα στα πανεπιστήμια μέσα από μια κομματική παράταξη. Μπορεί να έχουν πολιτικές απόψεις και αυτό είναι καλό. Είπα πρόσφατα ότι επειδή υπάρχουν αρκετοί νέοι που είναι στο Ποτάμι και θέλουν να φτιάξουν κοινότητες νέων, να τις φτιάξουν για να λένε τις απόψεις τους. Με κανένα τρόπο όμως δε θα κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές. Δε θα αποκτήσουμε και εμείς το κουσούρι επειδή έχουμε σε κάποιες σχολές δύναμη να κατεβάζουμε και κομματική παράταξη. Οι νέοι πρέπει να ασχολούνται με τα πανεπιστημιακά τους και να μη τους χρησιμοποιούν τα κόμματα ως προμετωπίδα για να περνούν τις κομματικές τους απόψεις.

Δείτε την εκπομπή:

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την συνέντευξη:

Φωτογραφίες: Σπύρος Ανδρεάδης