8 Σεπτέμβριος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα λαϊκιστή και διαπλεκόμενο

Ποτάμι

«Ο Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων και είναι όντως πλουσιόπαιδο. Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα λαϊκιστή και διαπλεκόμενο. Ξέρουμε τις διαδρομές του καθενός. Δεν θα δεχθώ επιθέσεις για την ηθική μου», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, απαντώντας στις συκοφαντίες του απερχόμενου Πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Παπαδάκη και του Αντώνη Δελατόλα, αναφέρθηκε και στη Ν.Δ. λέγοντας «Μίλησα ευθέως για τη ΝΔ. Είπα ότι είναι το κόμμα που δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό, θέλει να βγάλει κατ' ευθείαν Πρωθυπουργό. Καλώ τον Μεϊμαράκη να πει: ποια από τις παλιές πολιτικές θα εφαρμόσει», ενώ συνέχισε αναρωτώμενος «Εμείς είμαστε ένα κόμμα του 6% και βγαίνουμε και λέμε ‘με αυτούς θα κυβερνήσουμε’. Βγάλαμε μια λίστα με ονόματα και προτάσεις. Τσίπρας και Μεϊμαράκης, δεν μπορούν να πουν με ποιους θα κυβερνήσουν;». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών λέγοντας «Πριν μιλήσουμε για τις συνεργασίες πρέπει να δούμε πώς θα έχει διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Εμείς θα πάμε στη συζήτηση με μια λίστα με συγκεκριμένα πράγματα, μ' έναν κατάλογο δέκα προτεραιοτήτων». Τέλος, ερωτώμενος, σχολίασε και την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα περί μη ύπαρξης θαλάσσιων συνόρων λέγοντας «Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα; Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και η φύλαξή τους θα πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Ο Τσίπρας είναι όντως πλουσιόπαιδο. Είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων δημοσίων έργων. Ο πατέρας του, ο θείος του είχαν πολλά λεφτά, μπορούσαν κι έκαναν μια πλούσια ζωή. Κάποιοι μπερδεύουν τη μετριοπάθεια με τη δειλία. Εγώ είμαι μετριοπαθής και θέλω να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε την επόμενη μέρα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε. Και πρέπει να κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα για τα προβλήματα της χώρας. Εγώ δεν έκανα προσωπικές επιθέσεις. Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα λαϊκιστή και διαπλεκόμενο. Ξέρουμε τις διαδρομές του καθενός. Ας έρθει κάποιος απ' αυτούς που λένε ότι είμαι διαπλεκόμενος να συζητήσουμε τη δική μου πορεία και τη δική του πορεία. Δεν θα δεχθώ επιθέσεις για την ηθική μου.

-Παρ' όλα αυτά έχουμε πολιτική επαφή με τον Τσίπρα. Γιατί αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η 21η Σεπτεμβρίου και η επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς θα πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας. Δεν γίνεται να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, δεν το αντέχει η χώρα. Πρέπει να το πει ξεκάθαρα και ο Τσίπρας ότι θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

-Η Ν.Δ. είναι αντίπαλός μας, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να δεχθούμε όμως ότι σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε συνεννόηση και συνεργασία στη Βουλή για το καλό του τόπου. Δεν έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Το μέτωπο που υπήρχε στη Βουλή, θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι τον Δεκέμβριο και μετά να πάμε σε εκλογές. Με πιο σταθερή οικονομία και με καλύτερες συνθήκες για τη χώρα. Τα είχαμε πει όλα αυτά στον κ. Τσίπρα.

-Είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δουν ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα είναι ενωμένος. Δεν τον κατανοούν τον διχασμό που υπάρχει μεταξύ μας, όταν μάλιστα η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αν ήμασταν ενωμένοι θα ήταν πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουμε σε ρύθμιση του χρέους. Επιπλέον και η αγορά θα κλυδωνιστεί ακόμη περισσότερο αν δεν έχουμε σταθερή κυβέρνηση.

-Είπα στον Τσίπρα στη Βουλή «φέρε τη συμφωνία να την υπογράψουμε». Τον Απρίλιο όμως, όταν οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να τα δώσουν όλα και θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλύτερη συμφωνία. Όμως τότε ο Τσίπρας ασχολείτο με τα εσωκομματικά του και όχι με τη χώρα. Τελικά ήρθε στα λόγια μας, τρεις μήνες μετά όμως, φέρνοντας μια πολύ χειρότερη συμφωνία. Το ότι εμείς ψηφίσαμε βοήθησε τον Τσίπρα και στην Ευρώπη. Αν όμως είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο θα είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

- Εμείς δεν έχουμε τους ψηφοφόρους μας “μαντρωμένους”. Δεν μιλάμε για άσπρο ή μαύρο. Για παράδεισο ή κόλαση. Μιλάμε τη γλώσσα της λογικής. Λέμε ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι να συνεννοηθούμε. Όταν δεν δημιουργείς εμφυλιοπολεμικό κλίμα, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, μπορεί να φαντάζεις λίγο αδιάφορος τον πρώτο καιρό. Όμως κάθε μέρα που περνάει, το Ποτάμι συσπειρώνεται.

-Μίλησα ευθέως για τη ΝΔ. Είπα ότι είναι το κόμμα που δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό, θέλει να βγάλει κατ' ευθείαν Πρωθυπουργό. Καλώ τον Μεϊμαράκη να πει: ποια από τις παλιές πολιτικές θα εφαρμόσει. Εμείς είμαστε ένα κόμμα του 6% και βγαίνουμε και λέμε «με αυτούς θα κυβερνήσουμε». Βγάλαμε μια λίστα με ονόματα και προτάσεις. Τσίπρας και Μεϊμαράκης, δεν μπορούν να πουν με ποιους θα κυβερνήσουν;

-Πριν μιλήσουμε για τις συνεργασίες πρέπει να δούμε πώς θα έχει διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Το πρώτο κόμμα όμως -λόγω του μπόνους των 50 εδρών- δεν μπορεί να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει Πρωθυπουργός. Όσο και να χτυπιόμαστε όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση. Εμείς θα πάμε στο πρώτο κόμμα και θ' ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Θα πάμε με μια λίστα με συγκεκριμένα πράγματα, μ' έναν κατάλογο δέκα προτεραιοτήτων. Ενδεικτικά σας λέω τρεις: Πρώτον, δουλειές, αντιμετώπιση της ανεργίας, βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις κ.ο.κ. Δεύτερον, αντιμετώπιση της μικρής και μεγάλης διαπλοκής. Γι' αυτό προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών με ευθύνη προσώπων που δεν εμπλέκονται στην πολιτική. Τρίτον, η Παιδεία.

-Οι αγρότες δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν φόρο αλλά θέλουν δίκαιους κανόνες. Εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση: δημιουργία ομάδων παραγωγών ώστε να μην υπάρχουν μεσάζοντες και παραεμπόριο. Το υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την κατηγορία για παράδειγμα μπορούμε να διορθώσουμε το μνημόνιο του Τσίπρα. Αυτή είναι και η λογική του Ποταμιού: χειρουργικές επεμβάσεις στο μνημόνιο Τσίπρα.

-Ο πυρήνας μας είναι η σύγχρονη ιδεολογία της Ευρώπης. Ο ανθρωπισμός. Λέμε όχι στις κούφιες ιδεολογίες του παρελθόντος και τον παλαιοκομματισμό. Οδηγούμε τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση, δανειζόμενοι πράγματα και από τον φιλελεύθερο χώρο και από την αριστερά. Η ασφάλεια του πολίτη και η προστασία των φτωχών είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Στο επίκεντρο λοιπόν ο άνθρωπος. Αυτό είναι το Ποτάμι.

-Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα, ίσως ούτε και η Ευρώπη. Όμως επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ένας άνθρωπος, ένας επικεφαλής για να συνεννοηθούν οι εθελοντές, οι Δήμοι, οι ξένες κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανώσεις. Στη Βουλή είπα στον Τσίπρα «βάλε έναν επικεφαλής για το μεταναστευτικό». Απαντούσε ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνει και τρεις ημέρες μετά ήρθε ο ΟΗΕ και είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική γιατί δεν υπάρχει κέντρο συντονισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο θέμα το μεταναστευτικό. Η λύση του θα πρέπει να βρεθεί με ευθύνη της Ευρώπης και συμμετοχή της Τουρκίας. Η Ευρώπη έχει αρχές και ιστορία. Πρέπει να κοιτάξει και να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα; Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και η φύλαξή τους θα πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει, και θα το κάνει, να αναλάβει τις ευθύνες. Να είναι αλληλέγγυα στους πρόσφυγες, να τους ταΐσει, να τους φροντίσει, να τους δώσει ελπίδα. Πρέπει όμως και να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας.

-Αυτή η χώρα δεν θα σωθεί αν δεν ξεφύγει από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης:

 

Διαβάστε εδώ την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μαζί μας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σταύρο εγώ δεν μπορώ τα κύριε πρόεδρε και αυτά. Ειλικρινά δεν τα μπορώ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μην υποκρινόμαστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και Πρωθυπουργός να γίνεις, ούτε κ. Πρωθυπουργέ θα σε λέω. Πάλι Σταύρο θα σε λέω. Σε ενοχλεί καθόλου;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το σημειώσω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι σε γνωρίσαμε, έτσι σε μάθαμε, έτσι θα το συνεχίσουμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι έτσι θέλω να με φωνάζει και ο κόσμος στο δρόμο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καμιά τσικουδιά πίνεις;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τσικουδιές πίνω, αλλά δεν το κάνω για να το δείχνω στα κανάλια.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κατ’ αρχήν τι τρως και έχεις καλύτερη σιλουέτα και είσαι και μεγαλύτερός μου;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απλώς τρέχω συνέχεια. Πέρασα χθες ένα ονειρικό βράδυ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πού; Στο Μαρούσι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην κεντρική πλατεία στο Μαρούσι. Είμαστε οι μόνοι που τολμάμε και βγαίνουμε. Κάναμε συγκέντρωση ανοιχτή στην κεντρική πλατεία. Είχε πάρα πολύ κόσμο και είχε ωραίο κόσμο. Είχε νέους που ήρθαν και συζήτησαν μαζί μας. Έγινε η συγκέντρωση και μετά κάθισα μέχρι τις 12 η ώρα και συζήταγα στα πηγαδάκια με τους ανθρώπους. Αυτά είναι τα ωραία της πολιτικής.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Σου λένε με ποιον θα συνεργαστείς;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με ρωτάγανε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, με τον πλούσιο πρέπει. Είπες τον Τσίπρα πλουσιόπαιδο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είπα τον Τσίπρα πλουσιόπαιδο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εκείνος σε είπε λαϊκιστή βέβαια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου εξηγήσω.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Και οι δυο υπερβολές είναι κατά τη γνώμη μου.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πλουσιόπαιδο δεν είναι καθόλου υπερβολή. Είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων των δημοσίων έργων. Ο πατέρας του, ο θείος του είχαν πολλά λεφτά. Μπορούσαν και έκαναν μια πλούσια ζωή που εγώ δεν έκανα στα νιάτα μου και γι’ αυτό είμαι αυστηρός κάποιοι μπερδεύουν τη μετριοπάθεια ότι είναι δειλία. Δεν είναι δειλία. Εγώ είμαι μετριοπαθής.
Και θέλω να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε την επόμενη μέρα γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με τον Τσίπρα, με τον Μεϊμαράκη και πρέπει να κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα για τα προβλήματα της χώρας. Και είδατε ότι εγώ έτσι το ξεκίνησα. Να μιλάω για τα προβλήματα της χώρας. Να διαφωνήσουμε; Να διαφωνήσουμε.
Δεν έκανα προσωπικές επιθέσεις. Αλλά θα δεχτώ να με λέει ο Τσίπρας λαϊκιστή; Θα δεχτώ να με λέει ο ΣΥΡΙΖΑ διαπλεκόμενο; Εμένα; Ξέρουμε τις διαδρομές του. Ξέρουμε ο καθένας από πού έβγαλε λεφτά στη ζωή του και δεν αναφέρομαι αυτή τη φορά στον Αλέξη Τσίπρα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ο Τσίπρας δεν το έχει πει για την διαπλοκή πάντως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο. Γι’ αυτό είπα τα στελέχη. Βγαίνουν κάποιοι υπουργοί και μιλάνε για διαπλοκή. Ποιοι υπουργοί; Ποιοι υπουργοί μιλάνε για διαπλοκή; Να έρθει κάποιος να μας πει ότι ο Θεοδωράκης είναι διαπλεκόμενος, να συζητήσουμε την δική μου πορεία και την δική του πορεία.
Το εάν εγώ δούλεψα σε κορυφαία μέσα, πράγματι δούλεψα ,και δούλεψα και στον 902 Αριστερά στα FM και δούλεψα και στην Ελευθεροτυπία, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και στον 902 ήσουνα ένα μεγάλο διάστημα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εσύ είσαι υπάλληλος του Κυριακού;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνεις ό,τι σου λέει ο Κυριακού;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είσαι η φωνή του πρωινού, η φωνή της λογικής. Δεν συμφωνεί κανείς μαζί σου, αλλά δεν είσαι υπάλληλος. Πρέπει να ξέρουν και οι άνθρωποι που μας ακούνε, ότι οι δημοσιογράφοι δίνουν μια προσωπική μάχη ανεξαρτησίας και εγώ τα έχω καταφέρει. Έχω φύγει από μεγάλα συγκροτήματα επειδή διαφώνησα. Έφυγα κάποια στιγμή από το Βήμα, που ξέρει ο Αντώνης ότι δεν φεύγει κανείς από το Βήμα. Γιατί είπα ότι αυτό το πράγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή, εμένα δεν με ενδιαφέρει.
Και έρχονται κάποιοι και προσπαθούν αντί να κάνουν αντιπαράθεση θέσεων και εκεί πραγματικά να δούμε, γιατί μπορεί να έχω κάνει λάθη πολλά και κάνουν πολιτική επίθεση σε θέματα ηθικής. Δεν θα το αποδεχτώ και είμαι αποφασισμένος να τους πληρώσω με το ίδιο νόμισμα και λίγο παραπάνω.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κι έχεις δίκιο εάν συμβαίνει αυτό. Εγώ θέλω να πω ότι υπάρχει ένας κώδικας επικοινωνίας με τον Τσίπρα ο οποίος ήταν χρήσιμος και είναι χρήσιμος για το μέλλον. Καλό θα είναι και οι δυο πλευρές να τον διατηρήσουν με ευπρέπεια. Προφανώς θα συνεχιστεί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φάνηκε ότι είχες μια προσωπική πολιτική επαφή με τον Τσίπρα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κι έχει ακόμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι ακόμα έχεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Χρήσιμη θα είναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι χρήσιμη, γιατί λέω και εδώ θέλω να κάνω και μια αυτοκριτική και μια αναφορά σε όλο το πολιτικό σύστημα. Ο προεκλογικός αγώνας είναι τέτοιος που έχει πολύ τζαρτζάρισμα, αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η 21η Σεπτεμβρίου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είμαστε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί να σας πω κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε άλλες εκλογές. Απλό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είπε ο Τσίπρας χθες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι Γιώργο μου κάνεις λάθος. Γιατί όταν λέει ότι ή θα κυβερνήσω μόνος μου ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρχισε να μιλάει και για το ΠΑΣΟΚ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το άλλαξε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα σε λίγο θα μιλήσει και για σένα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να πει ξεκάθαρα πάντως, από τη στιγμή που είμαστε πολύ μακριά από την αυτοδυναμία ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, δεν βγαίνουν τα νούμερα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς. Ότι πάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας. Μικρές συνεργασίες, μεγάλες συνεργασίες, θα το δούμε. Εγώ προσωπικά δεν αποκλείω τίποτα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, ο Μεϊμαράκης ξέρεις γιατί τσίμπησε; Γιατί από την αρχή παίζει το παιχνίδι των συνεργασιών. Δηλαδή κάνει επίθεση φιλίας στον Τσίπρα τον οποίο τον έχει πει ψευτράκο και αυτοφωράκια και στη συνέχεια λέει τον πρώτο με τον οποίο θα μιλήσω, χθες είπε βέβαια ότι είναι ένας νομικός όρος της αργκό ο αυτοφωράκιας. Είναι αυτός δηλαδή που σε μια επιχείρηση τον έχουν για να τρέχει στα δικαστήρια όταν τον γράφουν. Για να δούμε τώρα τι γίνεται με το Ποτάμι.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Σε ό,τι σε αφορά δεν είναι λίγο. Πώς ο κόσμος εισπράττει το γεγονός τι λες εσύ με οποιοδήποτε, αρκεί να έχει κυβέρνηση; Δεν υπάρχουν διαφορές τέτοιες που θα κάνουν υποκριτική και στο τέλος - τέλος αποτυχημένη μια συνεργασία; Δηλαδή ο Τσίπρας το γεγονός που λέει δεν μπορώ με τη Ν.Δ., δεν είναι έντιμο αυτό να το βάλει στους πολίτες;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έντιμο.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Γιατί δεν είναι έντιμο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω χωριό, δεν ταιριάζω σε πολλά πράγματα. Δεν είναι έντιμο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. είναι αντίπαλός μου, όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως πιο πολύ. Θα το δούμε παρακάτω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου εξηγήσω. Σε πολλά θέματα η Ν.Δ. είναι μεγαλύτερος αντίπαλός μου, αλλά να δεχτούμε κάτι και να το δεχτεί και ο κ. Τσίπρας. Χωρίς τη Ν.Δ. δεν θα είχε ψηφιστεί το μνημόνιό του. Άρα θα πρέπει να δεχτούμε ότι σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε μια μεγάλη συμμαχία στη Βουλή και πρέπει να πατήσουμε σε αυτή τη συμμαχία. Ποιο είναι το σημαντικότερο;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρόσκαιρη βέβαια, γιατί όταν βγαίνουν
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πρόσκαιρη γιατί πήγαμε σε εκλογές. Εάν δεν πηγαίναμε σε εκλογές αυτό το μέτωπο του το είχαμε πει του Αλέξη Τσίπρα σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό το μέτωπο μπορούσε να μας πάει μέχρι το Δεκέμβρη τουλάχιστον.
Θα μου πεις γιατί μέχρι το Δεκέμβρη; Δεν είναι ο Δεκέμβρης των διακοπών. Έπρεπε να πάμε μέχρι το Δεκέμβρη με μια μεγάλη συμφωνία στη Βουλή. Για δυο λόγους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Α, με συμφωνία λες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με αυτό που κάναμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι με αυτό το μη πω που γινόταν, κάθε φορά που ερχόταν ένας νόμος και έλεγε εγώ δεν θα το ψηφίσω, ή μπορεί να μην το ψηφίσουμε. Δηλαδή ήταν μια κυβέρνηση που θα ήταν έρμαιο των διαθέσεων.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Έπρεπε να πάμε μέχρι το Δεκέμβρη με την προηγούμενη Βουλή για δυο βασικούς λόγους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απαιτούσε μόνο συμφωνία του Τσίπρα ή και του Μεϊμαράκη πάνω σε αυτό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ένα θέμα ήταν το χρέος. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι θα συζητήσουν για το χρέος το Νοέμβριο. Είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να θεωρεί ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα είναι ενωμένος. Δεν τον κατανοούν το διχασμό. Ειλικρινά σας το λέω και το ξέρει και ο Τσίπρας.
Όταν πηγαίνουμε έξω και μας λένε, καλά το σπίτι σας καίγεται, γιατί μαλώνετε; Άρα έπρεπε μέχρι το Νοέμβριο, τουλάχιστον να ήμασταν ενωμένοι στη Βουλή για να παίρναμε τη ρύθμιση του χρέους. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να πάρουμε τη ρύθμιση του χρέους εάν ήμασταν ενωμένοι.
Και το δεύτερο βέβαια που είναι σημαντικό, είναι γιατί η αγορά, οι τράπεζες και όλο αυτό το πλαίσιο που είναι η οικονομία, τον Οκτώβρη είναι η τελευταία της ευκαιρία. Θα κλυδωνιστεί πάρα πολύ εάν δεν μπορούμε να βγάλουμε κυβέρνηση στις 21 του μήνα. Το ξέρεις ότι έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αρχές Οκτωβρίου. Ποιος θα την κάνει; Η υπηρεσιακή κυβέρνηση; Θέλει δηλαδή κάτι δυνατό. Θέλει ένα σχήμα που θα μπορέσει να βεβαιώσει και τους ξένους και τους Έλληνες.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ο κόσμος που σ’ ακούει στις πλατείες δεν σου δίνει ένα προσανατολισμό με ποιον ταιριάζει καλύτερα το σχήμα το δικό σου το πολιτικό; Γιατί ξαναφέρνεις το επίπεδο των συνεργασιών τη φράση σου, που έχεις δεχτεί κριτική, φέρε συμφωνία, οποιαδήποτε συμφωνία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί εγώ θέλω να είμαι καθαρός με τους Έλληνες και δεν είμαι παγαπόντης. Πότε είπαμε εμείς φέρε μια συμφωνία; Πότε;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Οποιαδήποτε συμφωνία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η λέξη οποιαδήποτε δεν έχει ειπωθεί από εμένα, αλλά είπα στη Βουλή, φέρε τη συμφωνία να την υπογράψουμε. Το είπα τον Απρίλη. Κανείς σήμερα δεν λέει ότι είναι καλύτερη η συμφωνία αυτή από τη συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τον Απρίλη. Οι Ευρωπαίοι τον Απρίλη είχαν αποφασίσει να τα δώσουν όλα για να λήξει το πρόβλημα της χώρας.
Εμείς βγήκαμε στη Βουλή θαρραλέα, ενώ το ΠΑΣΟΚ κοιτούσε έτσι λίγο, η Ν.Δ. ήταν θυμωμένη, κάνανε μούτρα στον Τσίπρα, αυτό ήταν. Και επειδή νιώθαμε ότι ο Τσίπρας έχει δυο αδυναμίες. Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, το κόμμα του. Νιώθαμε την αναστάτωση του Λαφαζάνη, όλων αυτών των υπουργών που λέγανε δεν θα τον στηρίξουμε, δεν θα τον στηρίξουμε και είχε αδύναμο μέτωπο στο εξωτερικό. Το ξέραμε από τον Γιούνκερ, μας το έλεγε ο ίδιος.
Μου έλεγε βοήθα με τον Γιούνκερ και βγήκα στη Βουλή και έκανα το υπέρτατο πολιτικό καθήκον μου και είπα εμείς ψηφίζουμε τη συμφωνία και αυτό τον βοήθησε τον Τσίπρα, γιατί ανάγκασε τα άλλα κόμματα να πούνε πως από τη στιγμή που ο Θεοδωράκης μπαίνει σε αυτό και εμφανίζει αυτό ως πατριωτικό καθήκον να μην μείνουμε απ’ έξω και τον βοήθησα στην Ευρώπη. Δεν το παίρνω πίσω και το ξαναφωνάζω. Εάν είχαμε συμφωνήσει τον Απρίλιο, θα είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον τα capital controls που ξέρετε όλοι πόσο καταστροφή ήταν για την κοινωνία μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μπορούσα να είχα βγάλει ένα τρέιλερ ξεκινώντας αυτή την τηλεοπτική χρονιά και να έλεγα, ακούστε τι έχουν κάνει οι άλλοι, τι δεν μπορούν οι άλλοι, τι μπορώ εγώ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το κάνω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρόσεξέ με και έβγαζα το τρέιλερ και έλεγα γι’ αυτό Παπαδάκη Καλημέρα Ελλάδα με το Ντίνο Σιμόπουλο και την Μπάγια Αντωνοπούλου κάθε πρωί στις 6.45. Αυτό όμως τι ήταν; Βασιζόταν στο τι δεν έχουν κάνει οι άλλοι για να πιστέψει ο κόσμος ότι εγώ θα μπορέσω να το κάνω.
Έρχεται το Ποτάμι. Παίρνει από τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες, παίρνει από τους απογοητευμένους πασόκους, παίρνει από αυτούς οι οποίοι δεν πίστεψαν τον Τσίπρα και τώρα έχει πρόβλημα να τους μαντρώσει αυτούς. Γιατί; Γιατί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη η Ν.Δ. αρχίζει και συσπειρώνει τους δικούς της.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχεις ενημέρωση για τις χθεσινές δημοσκοπήσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι. Γι’ αυτό σε έχω εδώ να μου τις πεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα σου πω, αλλά πάντως το κλίμα μέρα με την ημέρα αλλάζει. Και δεν αλλάζει μόνο για μας, αλλάζει και στην πολιτική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήσασταν ένα κόμμα που δεχόταν πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι τα καλά και τα κακά της δικής μας θεωρίας. Εμείς δεν έχουμε τους ψηφοφόρους μαντρωμένους. Δεν μιλάμε για άσπρο μαύρο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το περιέγραψα προηγουμένως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό ακριβώς που είπες Γιώργο. Δεν μιλάμε για παράδεισο και κόλαση. Είμαστε λογικοί. Βγαίνουμε και τολμάμε και λέμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανθρώπους που πρέπει να συνεργαστούμε, λογικούς ανθρώπους που συνομιλούμε μαζί του και η Ν.Δ.
Το σύνολο των κομμάτων θεωρώ ότι είναι παλιά. Θεωρώ ότι είναι κομματικοί μηχανισμοί, αλλά υπάρχουν. Να συνεννοηθούμε. Όταν λοιπόν δεν έχεις ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στους οπαδούς σου, δηλαδή λες αυτοί είναι οι διάβολοι και εμείς είμαστε ο παράδεισος, πραγματικά το πρώτο καιρό μιας εκλογικής αναμέτρησης ο καθένας είναι λίγο αδιάφορος και λέει θα το σκεφτώ, θα δω τι θα αποφασίσω, αλλά τώρα που η μάχη αρχίζει να γίνεται πολύ συγκεκριμένη, το Ποτάμι συσπειρώνεται.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Πάντως εγώ μια μέρα σε πήρα τηλέφωνο και θέλω να την κάνω και δημόσια την ερώτηση και του είπα, ρε Σταύρο, σε παρακολουθώ και βλέπω ότι η κριτική σου προς τη Ν.Δ. δεν φαίνεται όσο φαίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και λόγω του 7μηνου. Κι αυτό είναι σε αντίφαση με αυτά που ως δημοσιογράφος υπεράσπιζες μέσα από τις εκπομπές σου, που είχαν πολλές φορές και κοινωνικό χαρακτήρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και το προφίλ του. Δηλαδή οι περισσότεροι το περνάγανε για αριστερό. Αυτοί που δεν σε ξέρανε. Όχι ότι είναι κακό. Δεν είναι ιλαρά η αριστερά.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Λείπει ένας λόγος δηλαδή, μπορεί να μην σου αρέσει ο όρος, δεν ξέρω, εγώ θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη και αντιδεξιός ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν με άκουσες χθες στο Μαρούσι.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν σε άκουσα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν με άκουσες προχθές στην Κρήτη.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Πού να σας προλάβω;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό είναι κι αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γυρίζεις κι εσύ σβούρα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά ήμουνα πολύ ξεκάθαρος με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη Ν.Δ. Το κόμμα που δεν τόλμησε να εκλέξει αρχηγό, θέλει να εκλέξει κατευθείαν Πρωθυπουργό. Δεν μπορούσαν να βγάλουν αρχηγό, μαλώνανε μεταξύ τους, θα πάνε δεξιά, θα πάνε κέντρο, θα πάνε λίγο πιο φιλελεύθερα; Δεν τόλμησαν να βάλουν έναν αρχηγό και βγάζουν σήμερα ένα πρωθυπουργό.
Και καλώ τον Μεϊμαράκη να μου εξηγήσει, τι από την πολιτική του παρελθόντος αποδέχεται; Αποδέχεται την οριζόντια περικοπή; Αποδέχεται τη λιτότητα; Πράγματα που εμείς έχουμε καταδικάσει.
Και προσέξτε, πώς φαίνεται η γύμνια των δυο πολιτικών αρχηγών που διεκδικούν την εξουσία. Εμείς είμαστε ένα κόμμα του 6%. Εγώ πιστεύω ότι είμαστε του 10%, αλλά ας πάρουμε τα επίσημα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Είμαστε ένα κόμμα του 6%, παρ’ όλα αυτά βγαίνουμε και λέμε με αυτούς θα κυβερνήσουμε. Βγάλαμε ονόματα συγκεκριμένα. Αυτοί δεν μπορούν να μας πούνε με ποιους θα κυβερνήσουν; Δεν μπορεί να πει ο κ. Μεϊμαράκης ότι σκέφτομαι ...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά εδώ;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αρκετά από αυτά τα ονόματα υπάρχουν εκεί. Υπάρχει ο Μάνος Ματσαγγάνης της αριστεράς ο οικονομολόγος. Δες μερικά ονόματα. Υπάρχει ο κ. Μαρκής. Είναι τα συμβολικά πρόσωπα που πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Δεν λέω μόνο για τους βουλευτές μας. Λέω πλατύτερα πρόσωπα και έδωσα και ένα στίγμα και το είπα ξεκάθαρα, ότι η λύση του κ. Διαμαντούρου, διαμάντι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, έχει δώσει όλες τις μάχες για να υπερασπιστεί τον Έλληνα πολίτη.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Είναι μια εξαιρετική επιλογή είναι αλήθεια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν υποψήφιος για υπηρεσιακή πρωθυπουργός, ή υπηρεσιακή κυβέρνηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δεν έρχεται ο κ. Διαμανντούρος για να πάρει σύνταξη στη Βουλή. Δεν τον ενδιαφέρει. Ο κ. Διαμαντούρος έρχεται για να κυβερνήσει. Είναι πρότασή μας. Εάν αύριο βρεθούμε με τους αρχηγούς, θα πούμε ότι ο κ. Διαμαντούρος πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο και το θέλει η κοινωνία. Δεν είναι Ποτάμι ο κ. Διαμαντούρος. Καταλαβαίνεις τι εννοώ με το δεν είναι Ποτάμι.
Είναι Ποτάμι με την έννοια πως θεωρεί ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι μέλος μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με σένα έγινε και κάτι άλλο; Ίσως είχες μεγαλύτερη ανάγκη από οποιονδήποτε άλλον αρχηγό κόμματος να πείσεις για τις καλές σου προθέσεις. Ένας πετυχημένος δημοσιογράφος με μια εκπληκτική εκπομπή.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σου λέει ο άλλος, γιατί τα άφησε;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, γιατί τα αφήνει ρε παιδί μου αυτός ο άνθρωπος ξαφνικά νέος σε ηλικία; Δεν είναι ότι ήσουνα στην ηλικία του Δελατόλα, μεγάλος άνθρωπος, για να πεις ξέρω εγώ τώρα. Μιλάμε τώρα στην ηλικία την δική μας.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Άσε το μπαγάσα ο οποίος …. Συγνώμη για το μπαγάσα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πειράζει, δεν παρεξηγώ.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ο οποίος με κορόιδεψε γιατί τον είχα πάρει δυο μήνες πριν και του λέω, ρε Σταύρο θα κάνεις κόμμα; Καλά, μου λέει, πλάκα μου κάνεις; Το θυμάσαι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, δεν το είχα αποφασίσει δυο μήνες πριν.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μα, πώς το έμαθα εγώ;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλοι λέγανε, νάτο μωρέ, δοτός είναι, να τον έχουν βάλει αυτόν να εξυπηρετεί συμφέροντα, κάποια από τα αφεντικά που δούλευε. Αυτό σιγά – σιγά στην πορεία μπορεί να έχει αλλάξει
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα, ο Αντώνης με ξέρει καλά. Ξέρει πόσο ξεροκέφαλος και εγωιστής είμαι. Και δεν το λέω υπέρ μου. Το λέω σαν μια πράξη αυτογνωσίας. Ένας άνθρωπος σαν κι εμένα δεν γίνεται ποτέ αχυράνθρωπος. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ψωνισμένος; Να το πει. Μπορεί να πει ότι θεωρώ τον εαυτό μου ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαι ψωνισμένος τώρα πια;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Ψωνισμένος τι εννοώ; Ότι ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή κάνεις πρόβα στον καθρέφτη πριν πας σε μια συνέντευξη
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, ποτέ. Ποτέ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μη το λες αυτό. Οι επικοινωνιολόγοι τους βάζουν με το ζόρι τους αρχηγούς των κομμάτων.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Έχει αυτοπεποίθηση. Ξέρει ότι είναι ωραίος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν τα κάνω αυτά. Δεν είναι αυτό. Λέω όμως ότι ένας άνθρωπος που τα έχει καταφέρει όλα στη ζωή του, από πολύ πολύ χαμηλά, από την Αγία Βαρβάρα και τα έχει καταφέρει όλα και κάνει αυτό που έχει ονειρευτεί στα 50 του, δεν πάει ξαφνικά στα 50 του, ρωτά ένα ψυχίατρο, δεν πάει ξαφνικά στα 50 του να γίνει υπάλληλος ενός επιχειρηματία, ενός εργολάβου.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ πάντως Σταύρο νομίζω ότι έχουμε φύγει από αυτό και καλείσαι να απαντήσεις σε ένα πολύ απλό ερώτημα που αφορά το αύριο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πες μου. Εσύ είπες κάτι πριν. Δεν είπα εγώ ότι είναι ίδιοι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Να κάνω την ερώτηση. Έχουμε δυο προοπτικές. Κακά τα ψέματα. Και ο Τσίπρας αργά μετά από δυο εβδομάδες πήγε σε αυτή την κατεύθυνση των συνεργασιών. Το πρώτο κόμμα, εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ, ή μεγάλο συνασπισμό, που ο κ. Μεϊμαράκης κυρίως το έχει στην επιλογή του.
Εσύ τι προσανατολισμό έχεις; Τι είναι εκείνο που θέλετε στο Ποτάμι; Τι θεωρείτε πιο πολιτικό σχηματισμό μετά τις εκλογές αν ο κόσμος δώσει αυτή την κατεύθυνση, που θα έχει βάθος χρόνου;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν είναι και ΑΝΕΛ στη Βουλή, αλλά του λείπουν βουλευτές για να μπορέσει να κάνει κυβέρνηση, ή να κάνει ακόμη πιο δυνατή κυβέρνηση.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Και ισχύει το όλοι μαζί;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί ισχύει το όλοι μαζί;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί το ερώτημά σας δεν μπορεί να απαντηθεί και θα σας πω γιατί πολύ συγκεκριμένα. Πόσο σημαντικό είναι πώς θα ψηφίσει ο κόσμος. Είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, λέμε. Δεύτερη η Ν.Δ., τρίτο το Ποτάμι, τέταρτη η Χρυσή Αυγή, θα κάνουμε οι τρεις μας κυβέρνηση και θα αφήσουμε αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Θεσμικά μπορεί να αποτραπεί αυτό, αλλά δεν είναι της παρούσης.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πριν μπούμε σε αυτό ….
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Το τυπικό μπορεί να αποφευχθεί.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω; Ότι πρέπει να δούμε το χάρτη τον πολιτικό. Πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε μια σταθερότητα στη χώρα και όχι οδομαχίες μέσα στη Βουλή. Εμείς λέμε τα πράγματα με βάση το σύνταγμα και τους νόμους.
Το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να μη μετέχει στην κυβέρνηση. Συμφωνούμε; Όχι γιατί το θέλει ο Θεοδωράκης, γιατί είναι οι 50 έδρες.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Και είναι εντολοδόχος πρωθυπουργός;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρώτο κόμμα ….
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Τώρα τελευταία δεν το λες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω. Το πρώτο κόμμα και αυτός που έχει πάρει την εντολή για το πρώτο κόμμα, δηλαδή ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, πρέπει να γίνει πρωθυπουργός.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Είχα να το ακούσω μέρες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκτός εάν ο ίδιος αποποιείται την ευθύνη του, που δεν θα το ήθελα να είναι τόσο δειλός, όποιος κι αν είναι πρώτος. Ψηφίζουμε δυστυχώς ή ευτυχώς και τα πρόσωπα. Ψηφίζεις τον Τσίπρα για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Μεϊμαράκη. Δεν θέλω να μου προκύψει Σαμαράς ή Δραγασάκης. Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, αλλά αυτή θα είναι η επιλογή του κόσμου.
Το πρώτο κόμμα έχει τις 50 έδρες. Άρα όσο και να χτυπιόμαστε, θεωρητικά μιλάω τώρα εγώ, όλοι οι υπόλοιποι δεν θα κάνουμε κυβέρνηση. Άρα θα πάμε στο πρώτο κόμμα και θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Ποια είναι η διαφορά μου σε σχέση με το παλιό σύστημα;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μπεις στην κυβέρνηση αυτή;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ προσωπικά; Όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στελέχη του κόμματός σου.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Είπα ότι θα πάμε με μια λίστα με συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε πει 10 προτεραιότητες, θα σας πω μόνο τις 3 και με βάση αυτές τις προτεραιότητες ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βλέπω το Θεοχάρη πρωθυπουργό. Από γυναίκες τη Ζωή Αποστολοπούλου. Είναι και η Εφραιμίδου.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν κι άλλοι. Τσακλόγλου. Σημαίνον στέλεχος της οικονομίας. Να σας πω τις τρεις προτεραιότητες. Εμείς θα πάμε με ένα κατάλογο δέκα προτεραιοτήτων.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσους κι εσύ ευλογημένε υπουργούς θα βάλεις σε αυτή την κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τους μισούς. Πόσους θα έχουμε, πόσο ποσοστό θα έχουμε;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είδες, ενώ την άλλη φορά έλεγε δεν με ενδιαφέρει η συμμετοχή, πριν από αυτή την εκλογική διαδικασία δεν έλεγε υποχρεωτικά και συμμετοχή στην κυβέρνηση, τώρα το βάζει σαν όρο. Ναι στη συνεργασία με όρο σε κυβερνητικά πόστα στελέχη του κόμματός μου. Αυτό ακούγεται.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω οι προτεραιότητες είναι τρεις για μας, για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Το ένα ζήτημα είναι το πολύ απλό, το πολύ συγκεκριμένο που λέει όλος ο ελληνικός λαός. Δουλειές. Αντιμετώπιση του θέματος της ανεργίας, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς, να δημιουργήσουμε συνθήκες για τους νέους επιχειρηματίες, ΦΠΑ, βοήθεια σε εξαγωγικές εταιρείες. Ένα πλέγμα οικονομικό. Αυτό είναι το πρώτο.
Το έχουμε επεξεργαστεί. Και το έχουμε επεξεργαστεί με τους καλύτερους. Το δεύτερο. Η σύγκρουση με τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά. Είναι σημαίνον.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Τα έχουμε ξανακούσει αυτά
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ το λέω σαν δεύτερη προτεραιότητα της χώρας.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ιεραρχείς.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα ιεραρχώ. Και πώς; Εδώ δεν λέμε με συνθήματα να φύγουν οι ολιγάρχες γενικώς και αορίστως. Λέμε ενιαία αρχή προμηθειών. Δεν μπορεί ο υφυπουργός Δελατόλας να υπογράφει προμήθειες εκατομμυρίων στο υπουργεί του, γιατί θα το κάνει για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα επανεκλογής του. Εμείς λέμε ενιαία αρχή προμηθειών με την ευθύνη προσώπων που δεν εμπλέκονται στην πολιτική. Δικαστικούς και ανεξάρτητες αρχές. Αυτή η πολιτική των προμηθειών μπορεί να απελευθερώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα προτιμούσες Πρωθυπουργό τον Μεϊμαράκη ή τον Τσίπρα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Περίμενε να πω την τρίτη προτεραιότητα. Και η τρίτη προτεραιότητα είναι η παιδεία. Είδατε τι γίνεται τώρα στα σχολεία; Είδατε το δράμα αυτή τη στιγμή ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Καλά, αυτό δεν είναι καινούργιο τώρα. Συμβαίνει. Όσα χρόνια κάνεις ρεπορτάζ, εγώ έχω βαρεθεί να διαβάζω τους συναδέλφους που γράφουν ότι έχουν κενά τα σχολεία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι καινούργιο όμως ότι ο κ. Σβουράκης νοιάστηκε για 2.500 μετακινήσεις μέσα στον Αύγουστο ρουσφετολογικές, κομματικές, ενώ έπρεπε να κάνει τις αναθέσεις για τα σχολεία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να κάνω μια μικρή διακοπή για να επιστρέψουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ρώτησα προηγουμένως και αν μπορείς να μου απαντήσεις. Ποιον θα προτιμούσες για συνεργασία, τον Τσίπρα ή το Μεϊμαράκη;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω: Τις τελευταίες μέρες πριν διαλυθεί η Βουλή, είχε αποκατασταθεί μια πολύ καλή επικοινωνία και με τον Τσίπρα και με το Μεϊμαράκη. Μιλήσαμε πολλές φορές, υπήρχε ένα τρίγωνο συνεργασίας. Και θα πρέπει να το πούμε στον κόσμο, με την έννοια ότι υπάρχουν περιθώρια. Δεν ήταν δηλαδή μια δύσκολη, αδύνατη συνεργασία.
Καταλάβαμε δηλαδή και οι τρεις ότι έπρεπε για να πάρουμε τη μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, να συνεργαστούμε. Αυτό είναι ένα θετικό κεφάλαιο για την επόμενη μέρα. Γιατί, επιμένω, οι κυβερνήσεις των 155 εδρών δε θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για μερικούς μήνες, για μερικά χρόνια. Τουλάχιστον για δύο κατά την εκτίμησή μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα τους θέλεις και τους δύο, αλλά έναν απ’ τους δύο Πρωθυπουργό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δε μπορείς να βγάλεις τους βασικούς παίκτες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι υποχρεωτικά πρέπει να είναι και οι τρεις στην κυβέρνηση, να το δούμε αυτό το πράγμα. Εάν το πρώτο κόμμα φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί με ένα ή άλλα δύο κόμματα να κάνει κυβέρνηση αλλά η συμφωνία των δέκα σημείων πρέπει να είναι συμφωνία των μεγάλων κομμάτων και ημών.
Τα δέκα σημεία δηλαδή πρέπει να είναι το δικό μας μνημόνιο, να ελαφρύνουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους έτσι, να ελαφρύνουμε τους αγρότες έτσι. Αυτές οι γενικεύσεις του Μεϊμαράκη μας επιστρέφουν στο παρελθόν. Καμία φορολογία στους αγρότες. Πού το λέει; Στους αγρότες το λέει; Το πιστεύει κανένας αγρότης;
Πήγα στα Γρεβενά, πήγα στους κτηνοτρόφους. Γιατί να μην πληρώνουν; Δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν φόρο. Αλλά θέλουν δίκαιο παιχνίδι. Εμείς είπαμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Ομάδες παραγωγών, είναι ένα συγκεκριμένο σχήμα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην υπάρχει παραγοντισμός, για να μην υπάρχει παρεμπόριο, για να μην υπάρχει εκβιασμός από τους μεσάζοντες, ομάδες παραγωγών και φόρος 13%.
Το ενισχύει η Ευρώπη, θα το στηρίξει η Ευρώπη, μπορούμε να διορθώσουμε το μνημόνιο του Τσίπρα σ’ αυτό. Αυτό να το πεις. Να πούμε δηλαδή συγκεκριμένα πράγματα που είναι ωφέλιμα και για την ελληνική κοινωνία αλλά δε μας βγάζουν από τις ράγες. Και να μην αρχίσουμε τα παλιά, τα παλαιοκομματικά. Να ελαφρύνουμε ξαφνικά τάξεις. Με ποιον τρόπο; Με ποια λογική; Πού θα επιστρέψουμε;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Λες όμως, όταν υπάρχουν αντίρροπα μέτρα που μπορούν να ισορροπήσουν το κάνεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Άρα σ’ αυτό συμφωνείτε ότι μπορεί να υπάρχουν μέσα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χειρουργικές επεμβάσεις, θα πρέπει να διορθώσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Μου έλεγαν χτες στο Μαρούσι, μου είπε κάποιος: Το Δημόσιο κακό, τι θα κάνεις; Τους λέω, βάλτε τα λίγο καθαρά τα πράγματα στο μυαλό σας. Βεβαίως θα συγκρουστούμε με τα ρετιρέ του Δημοσίου, με αυτούς που έχει φέρει το κάθε κόμμα.
Ξέρεις, έχουμε τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Γιατί; Για να διορίζει το κόμμα τα υψηλά στελέχη. Αλλά, τους λέω, η χώρα χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 3.000 καινούργιους νοσοκόμους. Αυτή είναι απόλυτη προτεραιότητα για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Εκεί λοιπόν λέω ναι, κατ’ εξαίρεση η διαδικασία υπάρχει ήδη στο ΑΣΕΠ σ’ εξέλιξη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανοίγουν τα σχολεία, δεν έχουμε δασκάλους και καθηγητές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πάρουμε τους απαραίτητους γιατρούς και τους νοσοκόμους. Πήγα στο Ηράκλειο, πήγα στα Χανιά, τα νοσοκομεία είναι διαλυμένα. Έχουμε τα μηχανήματα, έχουμε 10 καλούς επιστήμονες και δεν υπάρχει τίποτα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Στο θέμα της διαχείρισης, μετά τις εκλογές, αυτό που ακούμε χρόνια για το μικρό, ευέλικτο σχήμα που είναι κι ένα δείγμα γραφής, δε μπόρεσε ο Τσίπρας να το κάνει, ούτε τις δυο φορές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αν όμως είναι τρία κόμματα μέσα; Πώς θα είναι μικρό κι ευέλικτο; Άμα θέλει το Ποτάμι 10 Υπουργούς;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν θα έρθει εδώ στην εκπομπή σου στις 26 του μήνα, αύριο, μεθαύριο, αλλά στις 26 Γενάρη αν είναι ειλικρινής θα πει τι ακριβώς του είχα πει όταν με φώναξε την επόμενη μέρα των εκλογών. Του είπα «δεν έχει σημασία να είμαι εγώ, δε θα είμαι. Κάνε ένα σχήμα με 10 ανθρώπους, με 15 και ανάθεσέ τους συγκεκριμένο τομέα».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε γιατί δε μπήκες;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν είχε αυτό το μοντέλο. Είχε το μοντέλο «τι θέλεις κι εσύ να κάνεις κάτι…». Δεν είναι έτσι, δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα. Δεν κυβερνιέται η χώρα μ’ ένα γιουρούσι ο καθένας στον τομέα του. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που υπέδειξα. Βγες από τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, πήγαινε στην Κεντροαριστερά, πήγαινε σε ανθρώπους που μπορούν να φωτίσουν με το παρελθόν τους, με τη δουλειά τους το έργο.
Αλλά μη μοιράζεις τα Υπουργεία με τη λογική του 4.2.1. Αυτό το φοβερό που έκανε ο Σαμαράς με το Βενιζέλο και τον Κουβέλη, που λέει ότι «εγώ θα κάνω στα περισσότερα Υπουργεία αυτό που θέλω, θα κάνεις στα λίγα Υπουργεία εσύ». Δε γίνεται έτσι, είμαστε μια ομάδα μπάσκετ. Εάν δε μπουν ένας προπονητής τον οποίο θα τον έχουν αποφασίσει οι αρχηγοί τις επόμενες μέρες και μια ομάδα που άλλος είναι ο σουτέρ, άλλος θα κάνει το τζαρτζάρισμα, άλλος θα κάνει το φάουλ, πώς θα παίξει μπάλα;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Δώσε μας κι έναν προσανατολισμό, τι είδους κόμμα είσαι. Δηλαδή είσαι Αριστερός, έχεις μέσα φιλελεύθερους, έχεις κεντρώους; Έχεις Αριστερούς; Έχεις. Έχεις πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού; Έχεις. Ένα κόμμα όμως χωρίς έναν πυρήνα ιδεολογικού στίγματος..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει πυρήνα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ποιος είναι;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένας: Η σύγχρονη ιδεολογία της Ευρώπης. Ο ανθρωπισμός. Όχι στις ιδεολογίες τις κούφιες και όχι στους κομματικούς μηχανισμούς. Στο Ποτάμι είμαστε φιλελεύθεροι Αριστεροί. Είμαστε προοδευτικοί φιλελεύθεροι. Είμαστε μεταρρυθμιστές. Είμαστε άνθρωποι που θεωρούμε ότι πάμε τη χώρα στην προοδευτική κατεύθυνση αλλά δανειζόμενοι πράγματα και από τη φιλελεύθερη παράταξη και από την καθαρόαιμη Αριστερά.
Παράδειγμα: Η ασφάλεια για μας που μας κατηγορούν, είναι μεγάλο ζήτημα για το φτωχό Έλληνα. Είναι μεγάλο ζήτημα να νιώθει ασφαλής, να νιώθει ότι τον προστατεύει η Αστυνομία, ότι προστατεύονται τα σύνορά του. Η ασφάλεια λοιπόν που δεν είναι τόσο πολύ στη συνθηματολογία της Αριστεράς έχει προστεθεί σ’ εμάς.
Από την άλλη όμως τα δικαιώματα των φτωχών, έχουν προτεραιότητα. Δεν έχουν προτεραιότητα τα δικαιώματα των πλουσίων. Άρα εκεί είμαστε Αριστεροί. Αυτό προσπαθούμε να πούμε στον κόσμο. Αυτή η ιδεολογία υπάρχει; Ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, τα ίδια πράγματα μ’ εμάς λέει ο σύντροφος Ρέντσι. Κι όχι μόνο αυτός.
Στην Ευρώπη δημιουργείται μια καινούργια τάση με κορμό τη σοσιαλδημοκρατία, να είμαστε ειλικρινείς αλλά και με τους πράσινους και με τις προοδευτικές φιλελεύθερες δυνάμεις, που λέει, στο κέντρο ο άνθρωπος. Αυτό προσπαθεί το Ποτάμι.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Μια που είπες για ασφάλεια, δεν είναι λίγο άδικη η κριτική στο σύνολό τους που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που αντιμετώπισε το μεταναστευτικό όταν έχει 2 εκατομμύρια στα παράλια ανθρώπους να έρθουν εδώ;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δε μπορεί κανένας ΣΥΡΙΖΑ, καμία Ελλάδα να το λύσει μόνη της. Και φοβάμαι ότι μπορεί ν’ αποδειχθεί ότι δε μπορεί και η Ευρώπη. Εμείς δε λέμε αυτό. Εμείς λέμε και το είπα σε όλους τους τόνους, ξέρετε ότι ξέρω ίσως καλύτερα απ’ όλους το μεταναστευτικό. Έχω βρεθεί κι έχω ζήσει στα σύνορα, αρκετές μέρες και βέβαια πήγα και ως πολιτικός αρχηγός δυο φορές στα νησιά. Κανείς άλλος.
Μίλησα με όλους. Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να συνεννοηθούν οι εθελοντές, να συνεννοηθούν οι Δήμοι, να συνεννοηθούν οι ξένες κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ. .Και πήγα στη Βουλή και το είπα σε προσωπικό τόνο, «βάλε έναν επικεφαλής στο μεταναστευτικό». Και μου λέει «δε θα το κάνω γιατί είναι λάθος». Και βγαίνει σε τρεις μέρες μρτά από μένα, λες και είχαμε συνεννοηθεί, που βέβαια δε μπορώ να είχα συνεννοηθεί με τον ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία και λέει: «Στην Ελλάδα δε μπορεί να υπάρξει πολιτική γιατί δεν υπάρχει κέντρο συντονισμού».
Χάσαμε χρόνο. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι εύκολο το μεταναστευτικό. Και θα πρέπει να γίνει με ευθύνη της Ευρώπης και με συμμετοχή της Τουρκίας. Εάν δεν κάνουμε συμφωνία με την Τουρκία να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσωρινά όμως συνεργάζονται κάποιοι από Τουρκία κα Ελλάδα στα παράλια και βγάζουν λεφτά.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η μαφία που κάνει το εμπόριο.. Η Ευρώπη έχει αρχές, έχει ιστορία πρέπει να κοιτάξει τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν είναι δικοί μας, είναι όλης της Ευρώπης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άκουσα συγκλονιστικά πράγματα. Όχι υπάρχουν μέχρι και άνθρωποι που συνεργάζονται από δω με τ’ από κει παράλια, με τα κουφάρια και τ’ απομεινάρια από τις φουσκωμένες βάρκες και πηγαίνουν και παίρνουν τις μηχανές και ό,τι υπάρχει που μπορεί να μεταπωληθεί και φεύγει και πηγαίνει στην Τουρκία και πωλείται από εκεί. Το άκουσα και τρελάθηκα.
Την ώρα δηλαδή που βγάζεις νεκρούς ανθρώπους πνιγμένους και προσπαθείς να σώσεις κάποιους, κάποιοι άλλοι τρέχουν, ελάχιστοι..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να βοηθήσουμε λοιπόν τους πρόσφυγες. Αλλά είπε ο Πρωθυπουργός, τον ακούσατε εσείς να λέει επί λέξει, γιατί μου το είπαν και δεν το πίστευα και μάλιστα στην ανακοίνωση που έβγαλαν τα παιδιά, αρνήθηκαν να το σχολιάσουμε και μου λένε «να πεις κάτι για τα σύνορα». Τους λέω παιδιά, δεν είπε ο Πρωθυπουργός αυτό. Είπε ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Με την έννοια ότι δεν είναι εύκολο να φυλάξεις μια ακτογραμμή που είναι..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπε αυτό, είπε «δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα». Δεν έχει θαλάσσια σύνορα η χώρα; Δεν ξέρει ποια είναι τα μίλια;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σ’ αυτό έχεις δίκιο αλλά ίσως να εννοούσε ότι είναι νοητά, δεν υπάρχει συρματόπλεγμα ας πούμε. Μ’ αυτή την έννοια ίσως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι έκθεση ιδεών, το ξέρουμε. Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα; Εμείς λέμε λοιπόν ότι υπάρχουν. Και λέμε κάτι: Ότι είναι η ευθύνη της Ευρώπης. Εδώ τα καράβια της Frontex. Εδώ να έρθει. εμείς δεν έχουμε ούτε τα οικονομικά μέσα. Δε θα γίνουμε εμείς αυτοί που θα πληρώσουν τους πολέμους, την προσφυγιά. Η Ευρώπη θ’ αναλάβει τις ευθύνες της, θα είναι αλληλέγγυα στους πρόσφυγες. Πρέπει να τους ταΐσει, να τους ποτίσει, να δώσει ελπίδα στους πρόσφυγες αλλά να εμποδίσει και τις μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να σ’ ευχαριστήσουμε, να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Παρά τις κόντρες μ’ αρέσει να είμαι εδώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσένα Υπουργό δε θα σε δούμε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμένα δε θα με δεις Υπουργό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αντιπρόεδρο της κυβέρνηση αν εξαρτάται από τη συμμετοχή του Ποταμιού η βιωσιμότητα… .
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά, θα βάλεις το Θεοχάρη και δε θα είσαι εσύ;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή ισχύει. Δε μπήκα στην πολιτική για προσωπικά αξιώματα. Εγώ τα έχω καταφέρει όλα στη ζωή μου, τη δόξα, το χειροκρότημα το έχω ζήσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είμαι σε θέση να το ξέρω. Είμαι ένας από εκείνους που έκπληκτοι είπαν «ο Σταύρος στην πολιτική;».
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι λιγούρης λοιπόν, δε μ’ ενδιαφέρει. Και τώρα προχωράω μόνος μου στους δρόμους. Μ’ ενδιαφέρει να δώσω ένα νεύμα στον κόσμο ότι, πρόσεξε, εγώ το έκανα. Και δίνω το χώρο σε νέους ανθρώπους να μπουν μπροστά. Εάν σκεφτεί έτσι το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, θα είναι ένα καλό μήνυμα για την κοινωνία, γιατί αυτή η χώρα δε θα σωθεί εάν δε φύγει από τους κομματικούς μηχανής.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και σ’ εσάς άρχισαν κάποιες φαγωμάρες στον κομματισμό μηχανισμό. Κάποιοι έφυγαν, πήγαν στη Νέα Δημοκρατία….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιοι έφυγαν; Έφυγαν 4 που αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γι’ αυτό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια, πήγαν αλλού.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τους έδωσες ελευθέρας δηλαδή.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.. Με ρώτησε κάποιος χθες και ξαφνιάστηκε πάρα πολύ, έγινε πολύ γέλιο στο Μαρούσι, μου λέει «καλά, κι εσείς δε θ’ αρχίσετε τους διορισμούς, δε θ’ αρχίσετε κάποια στιγμή τα παζάρια;». Και τους λέω, επειδή θα ρ’ αρχίσουμε κάποια στιγμή, ψήφισέ μας όσο είμαστε αθώοι. Σε μερικά χρόνια αν θέλουμε να επιβιώσουμε θ’ αναγκαστούμε να κάνουμε τα ίδια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε ελπίδες να διοριστούμε πουθενά με τούτον εδώ που μπλέξαμε, αν και είναι φίλος μας χρόνια. Κύριε Θεοδωράκη να είστε καλά, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως θα πούμε σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Μάλλον δε θα πούμε σ’ εσάς καλή επιτυχία, θα πούμε καλή επιτυχία στην Ελλάδα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι το καλύτερο. Να είμαστε χρήσιμοι.