14 Νοεμβρίου, 2015

Ποτάμια συμπαράστασης

Ποτάμι

Εκατοντάδες πολίτες και νέοι της Αθήνας έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τη γαλλική πρεσβεία στις 10 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης, συγγραφείς όπως η Σώτη Τριανταφύλλου και η Ζέφη Κόλια, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, προσωπικότητες όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Θοδωρής Σκυλακάκης, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Γιώργος Παγουλάτος , ο Βασίλης Μαρκής, ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο Γιάννης Αναστασάκος , ο Θανάσης Σκόκος, ο Περικλής Βαλλιάνος, η Πόπη Διαμαντάκου, ο Γιώργος Κακλίκης, ο Αντώνης Τριφύλλης, ο Αντώνης Παπαρίζος, ο Κώστας Κοκκινοπλίτης, η 'Αννα Λυδάκη, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου,ο Δημήτρης Κουμάνταρος, ο Κωστής Μπιτζάνης,ο Στρατής Μούγερ ο Μανόλης Τσακίρης, ο Πάρης Τσάρτας, ο Κίμων Χατζημπίρος, άνθρωποι των τεχνών όπως οι Σωτήρης Γκορίτσας, Νίκος Ορφανός, Γιάννης Μαργαρίτης, στελέχη κινήσεων όπως ο Πάνος Βλάχος από τους "Μπροστά" και ο Υψηλάντης Τζούρος από το "Μένουμε Ευρώπη ",οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Αμυράς, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Μαυρωτάς, «διαδήλωσαν» χωρίς συνθήματα αλλά με αποφασιστικότητα. «Είμαστε όλοι Γάλλοι» έλεγαν οι συγκεντρωμένοι, σηκώνοντας χαρτόνια στα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Σε όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy ανάμεσα στο πλήθος δεχόταν συλληπητήρια και συζητούσε με τους πολίτες της Αθήνας για όλα αυτά που φέρνει «η 11η Σεπτρεμβρίου της Ευρώπης» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πολλοί.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «είμαστε εδώ μαζί με εκατοντάδες πολίτες της Αθήνας, μαζί με εκατοντάδες νέους για να πούμε στον Γάλλο Πρέσβη και στους Γάλλους φίλους μας ότι είμαστε ένα, ότι είμαστε όλοι Γάλλοι. Ότι νιώθουμε περήφανοι που και οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, βγαίνουν στους δρόμους για να πουν ότι είναι δικαίωμά τους να έχουν τις ιδέες τους, τα ρούχα τους, τους φίλους τους και δε θα δώσουν λογαριασμό σε κανένα δολοφόνο. Δεν θα ηττηθούμε σ’ αυτή τη μάχη με τη βαρβαρότητα. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα κερδίσει».

Ο Γάλλος Πρέσβης Christophe Chantepy, από την πλευρά του ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση συμπαράστασης και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό που οι πολίτες, οι Έλληνες πολίτες και οι πολιτικοί, είναι εδώ σήμερα το βράδυ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό. Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι πολύ δυνατή, το ξέρουμε όλοι αυτό. Και αυτή την πολύ θλιβερή στιγμή, μια στιγμή που πρέπει να παλέψουμε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικό που είμαστε εδώ όλοι μαζί για να δείξουμε στον κόσμο ότι θα παλέψουμε όλοι μαζί για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την συγκέντρωση:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος