24 Μάιος, 2014

Χρειάζονται μικρές και μεγάλες συμμαχίες

Ποτάμι

"Για τις εξελίξεις δεν είμαι σε θέση να πω, γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα είναι χοντρόπετσο και δεν αλλάζει εύκολα μυαλά. Η κοινωνία αποδοκίμασε τις κομματικές επιλογές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα παλιά κόμματα μιλούν για περήφανες νίκες.

Δείτε τα ποσοστά των «γαλάζιων» υποψηφίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δείτε από πόσες περιφέρειες έμεινε έξω ο ΣΥΡΙΖΑ – κόμμα που διεκδικεί εξουσία – και αντί να πουν «συγγνώμη,λάθος» λένε «νικήσαμε». Και φοβάμαι ότι, αν δεν υπάρξει κάποιος να τους συνεφέρει, και στις επόμενες εκλογές πρώην υπουργούς θα βάζουν και παιδιά του κομματικού σωλήνα. Εδώ, λοιπόν, έρχεται το Ποτάμι και λέει: Να αλλάξουμε πολιτικό προσωπικό. Να φύγουμε και από τους μαθουσάλες του κυβερνητισμού, αλλά και από τους άλλους που αναζητούν τις λύσεις για το 2014 στα βιβλία του 19ου αιώνα. Πιστεύω ότι ο κόσμος με την ψήφο του στις ευρωεκλογές θα πει «όχι» στα παρωχημένα σχήματα και θα δώσει μια ευκαιρία στο καινούργιο"

"Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε ξεκινήσει. Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ούτε με 25% Δεξιά ούτε με 25% Αριστερά. Χρειάζονται μικρές και μεγάλες συμμαχίες. Όχι όμως συμμαχίες για τις καρέκλες, αλλά συμμαχίες για τις λύσεις. Σύντομα και πολύ πριν τις εθνικές εκλογές θα είμαστε έτοιμοι να πούμε «αυτές είναι οι 20 προτάσεις μας για να αλλάξει η χώρα». Δημόσια! Και εκεί θα δούμε ποιος πραγματικά έχει διάθεση για συνεργασία. Έτσι προχωρά ένας τόπος. Όχι με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Παράλληλα, τέλη Ιουνίου θα κάνουμε στη Θράκη το συνέδριό μας. Θα έρθουν, πιστεύω, όλοι αυτοί που έχουν κοινές ανησυχίες με εμάς για το μέλλον της χώρας. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι ένα κλειστό κόμμα με σεκιούριτι στην πόρτα. Στην Ευρώπη τώρα η ανάγκη είναι να πάρουμε αμέσως μια πρωτοβουλία, ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν θα νοιάζεται μόνο για το ΦΠΑ της κομμώτριας αλλά και για τον φόρο των πολυεθνικών κολοσσών. Μια Ευρώπη που ο νέος θα έχει ίδιες ευκαιρίες στην Αθήνα και στο Βερολίνο".

"Οι οικονομολόγοι συνηθίζουν να λένε «χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί, δεν θα πληρωθεί». Το ελληνικό χρέος, στο ύψος που είναι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί στο σύνολό του, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης που μπορεί να πετύχει η χώρα μας. Όμως οι διαπραγματεύσεις γίνονται όταν είσαι δυνατός. Όταν μπορείς να πείσεις τις κοινωνίες της Ευρώπης ότι πρέπει να σε στηρίξουν. Ας μη μιλάμε δημόσια λοιπόν γι' αυτό και ας προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα μπορούμε πραγματικά να διαπραγματευθούμε. Αυτή είναι η συμβουλή μας στο παλιό πολιτικό σύστημα. Μέχρι τότε να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό. Να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο για την οικονομία και τις εξαγωγές. Αυτές θα μας σώσουν και όχι η καλοσύνη των ξένων".

24 Μαϊου 2014, Realnews

διαβάστε επίσης