17 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Αν είμαστε ο μεγάλος τρίτος πόλος θα επηρεάσουμε προς μια ωφέλιμη κατεύθυνση για τον λαό

Ποτάμι

«Θέλουμε ένα 10% και λέμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν. Αν το Ποτάμι δεν έχει ένα μεγάλο ποσοστό τα πράγματα που θα εξασφαλίσουμε για τη χώρα θα είναι πολύ λιγότερα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών λέγοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα είμαστε δεκανίκι κανενός γιατί η φιλοδοξία μας δεν είναι μια υπουργική καρέκλα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πλέον ότι εκτός από τον πρώτο, έχει πολύ μεγάλη σημασία και το ποιος θα είναι τρίτος». Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι μετεκλογικές βλέψεις του κινήματος ανέφερε: «Αν είμαστε ο μεγάλος τρίτος πόλος θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το πολιτικό σύστημα προς μια ωφέλιμη κατεύθυνση για τον λαό». Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία και πρέπει να καταλάβουν όλα τα κόμματα ότι η λύση είναι η σταθερότητα» και ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι την Κυριακή καθώς «ένα δυνατό Ποτάμι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι: 

- Θέλουμε ένα 10%. Λέμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος παίκτης που θα ταράξει την πρωτοκαθεδρία των κομμάτων εξουσίας. Αν το Ποτάμι δεν έχει ένα μεγάλο ποσοστό, τα πράγματα που θα εξασφαλίσουμε για τη χώρα θα είναι πολύ λιγότερα. Ένα δυνατό Ποτάμι όμως θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά. Αν είμαστε ο μεγάλος τρίτος πόλος θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το πολιτικό σύστημα προς μια ωφέλιμη κατεύθυνση για τον λαό.

- Σε καμιά περίπτωση δεν θα είμαστε δεκανίκι κανενός γιατί η φιλοδοξία μας δεν είναι μια υπουργική καρέκλα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα. Όμως άλλες πολιτικές και προτεραιότητες μπορούμε να επιβάλλουμε μ' ένα μεγάλο ποσοστό κι άλλες μ' ένα μικρό.

- Δεν γίνεται να σκίσουμε το μνημόνιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο ποιος θα το διαπραγματευτεί στην Ευρώπη; Θα το διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας;

- Εμείς θα φέρναμε μια καλύτερη συμφωνία. Είχαμε μόνο ένα 6% το οποίο ήταν το χρησιμότερο 6% που έχει υπάρξει ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Ευρώπη απογοητεύτηκε και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Τσίπρα. Έχουν συνειδητοποιήσει και οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια δύναμη, το Ποτάμι, η οποία λειτουργεί στα πρότυπα της Ευρώπη και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη, όπως ο κ. Γιούνκερ, πιστεύουν ότι το Ποτάμι είναι η γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη.

- Είμαστε πολύ ανθεκτικοί. Θεωρώ λοιπόν ότι θα αυξήσουμε το ποσοστό μας σ' αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος όμως δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά τι κυβέρνηση θα σχηματισθεί. Εμείς δεν θα λέμε "ναι" σε όλους. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μ' ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Πιστεύω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πλέον ότι εκτός από τον πρώτο, έχει πολύ μεγάλη σημασία και το ποιος θα είναι τρίτος.

- Προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βρήκαμε. Τα θολά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν μας επιτρέπουν να πούμε ποιος από τους δύο θα προτιμούσαμε να βρεθεί στην πρώτη θέση. Άλλωστε υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των δύο κομμάτων: το κομματικό κράτος. Ό,τι έκανε η ΝΔ έκανε κι ο κ. Τσίπρας. Όταν είπα στη Βουλή στον κ. Τσίπρα ότι έκαναν κομματικές προσλήψεις στην Παιδεία, δεν το αρνήθηκε, απλά απάντησε ότι «έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι».

- Δεν είναι στο χέρι μας να σχηματίσουμε κυβέρνηση με το δεύτερο κόμμα. Ή θα κάνουμε κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα ή δεν θα κάνουμε. Ας αποφασίσει ο κόσμος ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα κι ας δώσει τη δύναμη στο Ποτάμι για να ελέγξει το νικητή των εκλογών.

- Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποδεχθεί ότι η διαπραγμάτευση για μια κυβέρνηση την επομένη των εκλογών δεν θα βασίζεται στο μοίρασμα της καρέκλας, όπως έκανε τον Ιανουάριο με τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, θα ήταν καλό οι συνεργασίες για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας να αναζητηθούν στον ευρύτερο κεντρώο χώρο.

- Από τη στιγμή που είναι αυτός ο εκλογικός νόμος, προηγείται για την πρωθυπουργία ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η σταθερότητα της χώρας. Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ξανά εκλογές.

- Θέλουμε το Ποτάμι να είναι η ψυχή των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ήδη μελετήσει το τι έχει ανάγκη η χώρα και αναδείξαμε οκτώ ανθρώπους, εμπειρογνώμονες,  οι οποίοι μας είπαν ποιες είναι οι λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας. Δεν θέλω να είμαι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή οτιδήποτε άλλο. Το Ποτάμι μπορεί να έχει υπουργούς σε μια κυβέρνηση. Είτε βουλευτές, είτε ανθρώπους που προέρχονται από την κοινωνία. Χθες στη διακαναλική, είδατε κάποιους από εκείνους τους οποίους θα προτείνουμε για υπουργικές θέσεις. Το Ποτάμι έχει ανοικτό δίαυλο με την κοινωνία και γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να γίνουν πολύ καλύτεροι υπουργοί από κάποιους που έχουν υπάρξει σε αυτή τη θέση και είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

- Η χώρα πέρα από πτυχία, χρειάζεται και ανθρώπους που πατάνε γερά στα πόδια τους και είναι πετυχημένοι στη ζωή τους. Δεν πρέπει υπάρξουν άλλοι πειραματισμοί στα υπουργεία, γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

-Θεωρώ ότι ο κορμός της νέας κυβέρνησης πρέπει να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι παλιοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Πανούσης. Ότι έχει γίνει στο παρελθόν δεν είναι για πέταμα. Δώσαμε για παράδειγμα μάχη στη Βουλή για να υπερασπιστούμε τη Διαύγεια του Γ. Παπανδρέου. Δεν γκρεμίζουμε όλο το παρελθόν. Γκρεμίζουμε το άσχημο παρελθόν και ότι θετικό έχει γίνει φυσικά το διατηρούμε.

- Είμαστε υπέρ των συμβιβασμών και την Κυριακή το βράδυ είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε με τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να βρεθούμε τα κόμματα που ψηφίσαμε τη συμφωνία Τσίπρα-πιστωτών και να συμφωνήσουμε ότι θα υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση τριών ετών. Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία και πρέπει να καταλάβουν όλα τα κόμματα ότι η λύση είναι η σταθερότητα.

- Για τη διαφθορά λέμε πολύ λιγότερα απ' όσα πρέπει να πούμε. Εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο τα στελέχη της αυλής του κ. Τσίπρα πετούν μόνο λάσπη για το Ποτάμι. Γνωρίζουμε τις διαδρομές του καθενός. Εμείς δεν κάναμε διακοπές στις βίλες και στα κότερα. Είχε κυκλοφορήσει από πολύ νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση του ότι υπάρχει θέμα με τη δραστηριότητα του κ. Φλαμπουράρη. Όταν λοιπόν μας μιλούν για σχέσεις με εργολάβους τους απαντάμε: μετρημένα λόγια για το Ποτάμι που δεν έχει λερωμένο ούτε ένα άκρο του.

Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλωσορίζουμε τώρα κυρίες και κύριοι στο στούντιο του ΣΚΑΙ τον Επικεφαλής του Ποταμιού, τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Καλώς ήρθατε κ. Θεοδωράκη.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βάλατε στόχο το 10%. Το είδα και στο σποτ με το δικό σας πρόσωπο πια μπροστά. Γιατί 10%.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να γυρίσει το παρελθόν. Έχουμε γνωρίσει τη Ν.Δ. σε κυβέρνηση, αγκαζέ και με το ΠΑΣΟΚ, έχουμε γνωρίζει και το ΠΑΣΟΚ μόνο του, γνωρίσαμε και τον κ. Τσίπρα, άρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος παίκτης ο οποίος θα ταράξει την πρωτοκαθεδρία του οποιουδήποτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί πρέπει να έχει 10% αυτός;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί, προσέξτε, κυρίως για να φοβίσουμε τον πρώτο, γιατί εάν το Ποτάμι δεν είναι σε ανοδική πορεία, τα πράγματα που θα διασφαλίσουμε για τη χώρα θα είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα θέλουμε. Και επειδή θέλουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολλά για τη χώρα, θα πρέπει λίγο να τρομάξει ο πρώτος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο πρώτος δεν θα θέλει να εξασφαλίσει καλά πράγματα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα μπορεί και να σας πω γιατί. Ο πρώτος θα είναι ή ο κ. Τσίπρας, ή ο κ. Μεϊμαράκης γύρω στο 30%. Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Έτσι δεν είναι; Κανείς δεν το λέει αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Οι οποίες όμως, ξαναλέω, μας έχουν μπερδέψει λίγο. Κυριακή κοντή γιορτή.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μας έχουν μπερδέψει. Και τις τελευταίες ώρες έχουμε κάθε λόγο να τις επικαλούμαστε γιατί μαθαίνουμε ότι έχει καλά νέα για μας, αλλά σίγουρα οι δημοσκοπήσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια. Όχι από σκοπιμότητα. Είναι πολύ δύσκολο ….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ή ο κόσμος δεν λέει την αλήθεια στους δημοσκόπους. Κάτι έχει γίνει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος ίσως να εμπιστευθεί και τους δημοσκόπους. Έχει ξεχάσει και τους πολιτικούς, ξεχνάει και τους δημοσιογράφους. Έχει μια απόσταση.
Εμείς λέμε ότι ένα δυνατό Ποτάμι, ένα Ποτάμι που θα πάρει 10%, που θα είναι δηλαδή σε καθαρά ανοδική πορεία, θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά σε σχέση με το πολιτικό σύστημα, γιατί σκεφτείτε ένα πρώτο κόμμα που θα έχει από κάτω του τρία τέσσερα μικρά κόμματα. Θα μπορεί να κάνει κάθε μέρα ό,τι του γουστάρει. Αν είναι ένας μεγάλος τρίτος παίκτης, θα μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό σύστημα στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι. Αυτό είναι λογικό που λέτε. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώσει ένας κυβερνητικός εταίρος, τόσο μεγαλύτερη επιρροή έχει μέσα στην κυβέρνηση, αλλά ας πάρουμε το σενάριο που το Ποτάμι έχει το ποσοστό που του δίνουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις. Ένα 5%, 6%, 7%, δεν ξέρω τι τελευταίες δημοσκοπήσεις είδατε και έχετε αναθαρρήσει λίγο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε πάνω από το προηγούμενο αποτέλεσμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό τι θα σημαίνει δηλαδή; Ότι θα είναι ένα κόμμα που θα είναι δεκανίκι μέσα στην κυβέρνηση; Ότι θα είναι ένα κόμμα που θα άγεται και θα φέρεται από τις αποφάσεις του πρώτου κόμματος;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα είμαστε δεκανίκι, γιατί η φιλοδοξία μας, όπως από παλιά έχουμε πει, δεν είναι μια υπουργική καρέκλα. Η φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Και δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό με κανέναν γι’ αυτό. Ούτε με τους παλιούς, παλιούς, ούτε με τους νέους παλιούς. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι.
Αλλά έχουμε και επίγνωση ότι ανάλογα το μπόι σου, επιβάλεις και πράγματα. Με 6% επιβάλεις άλλα πράγματα και με 9% επιβάλεις άλλα πράγματα.
Επειδή σας άκουγα πριν στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάνατε με τον συνάδελφό σας για την Ευρώπη. Έχουμε ανάγκη να βελτιώσουμε κάπως τα πράγματα για τους Έλληνες και δεν εννοώ να σκίσουμε το μνημόνιο, ή να διαγράψουμε ολόκληρες σελίδες κατά το δοκούν, όπως λένε κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί. Δεν γίνεται έτσι, γίνεται αλλιώς και το παρουσιάσαμε Τετάρτη με αυτή τη συνάντηση με τους οκτώ οικονομολόγους. Ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο.
Εάν η Ελλάδα έχει ένα εθνικό σχέδιο, ας πούμε ότι υπάρχει, ποιος θα το διαπραγματευτεί στην Ευρώπη; Θα το διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ακούει ο κόσμος και λέει ότι όλοι το ίδιο μου λένε. Ο Τσίπρας μου λέει ότι εγώ θα φέρω το μνημόνιο έτσι ώστε να είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη, ή λιγότερο επώδυνο. Το ίδιο λέει ο κ. Μεϊμαράκης, το ίδιο λέει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Γιατί να τον πιστέψω;
Πριν από λίγο στη συνέντευξή του στο STAR, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε κάτι που έχει ξαναπεί. Ωστόσο έβαλε και εσάς και θα ήθελα εδώ το σχόλιό σας στην απάντησή σας, λέγοντας ποιος θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Θα έφερνε ο Σαμαράς; Θα έφερνε ο Βενιζέλος, ή μήπως θα έφερνε ο Θεοδωράκης;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έφερνε ο Θεοδωράκης.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί να φέρει ο Θεοδωράκης;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί. Εμείς πόσο είχαμε στις προηγούμενες εκλογές; 6%. Η συμμετοχή μας στο σωστό βήμα της χώρας ήταν πολύ δυσανάλογη από το 6%. Η αποδοχή μας ως συνομιλητής με κυβερνήσεις ξένες, ήταν πολύ μεγαλύτερη του 6%. Γιατί; Γιατί η Ευρώπη έχει βγάλει κάποια αρνητικά συμπεράσματα και το παραδέχονται και οι ίδιοι οι αρχηγοί για τα παλιά κόμματα. Συμφωνούμε; Το λέει και ο κ. Μεϊμαράκης, ότι δεν μας θέλανε κάποια στιγμή και δεν μας δίνανε αυτά που έπρεπε να μας δώσουν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, από ένα σημείο και έπειτα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ευρώπη έχει βγάλει αρνητικά συμπεράσματα για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Κάτι θα ξέρει. Γιατί είχαν υποσχεθεί κάποια πράγματα, κάποιες μεταρρυθμίσεις που δεν γίνανε ποτέ και μόνο οριζόντιες λιτότητες κάνανε. Η Ευρώπη απογοητεύτηκε και από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πήγε εκεί και ανάλωσε το χρόνο, δεν κοίταξε καθόλου το ρολόι και βρέθηκε την τελευταία στιγμή να υπογράφει …..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι μου λέτε; Θα δούνε το φρέσκο Σταύρο Θεοδωράκη και ξαφνικά θα ανοίξουν οι κάνουλες των χρημάτων, ή θα κουρεύουν φόρους;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν λέω ακριβώς αυτό, αλλά λέω περίπου αυτό. Δηλαδή λέω ότι έχουμε συνειδητοποιήσει και οι Ευρωπαίοι και δεν εννοώ οι κακοί Ευρωπαίοι, όπως τους παρουσιάζουν κάποιοι, οι καλοί Ευρωπαίοι, από το Ματέο Ρέντζι μέχρι τους Ισπανούς, μέχρι τους Γάλλους κλπ, έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει εδώ μια δύναμη η οποία ήταν απολύτως ευρωπαϊκή από την πρώτη στιγμή και η οποία βασίστηκε σε αυτό που η Ευρώπη ζητάει πάνω απ’ όλα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μήπως είναι λίγο ρομαντικό αυτό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ευρώπη ζητάει πάνω απ’ όλα μεταρρυθμίσεις. Άρα θέλει το κόμμα των μεταρρυθμίσεων. Να σας πω γιατί δεν είναι ρομαντικό; Ποιος περίμενε ότι ο Πρόεδρος Γιούνγκερ σε μια περίοδο σύγκρουσης με την ελληνική κυβέρνηση που δεν έκανε καμία κίνηση προς τη φιλοευρωπαϊκή ταυτότητα θα έδινε τρεις ώρες στο 6% στο Ποτάμι να συζητήσει μαζί μου για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μου. Το έκανε. Γιατί πιστεύει και αυτός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη, ότι το Ποτάμι είναι η γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όσο πάμε προς τις κάλπες, ανδρώνεται και αυτή η γνωστή θεωρία της χαμένης ψήφου. Εάν κάποιος θέλει να αλλάξει το status quo σου λέει ο τρόπος για να το κάνω αυτό είναι να ψηφίσω Μεϊμαράκη. Αν πάλι θέλει να το διατηρήσει, ή αντιστοίχως δεν θέλει τη Ν.Δ., θα ψηφίσει Τσίπρα. Αυτός ο διπολισμός και αυτή η ρητορική που ενισχύεται από τα δυο κορυφαία αυτή τη στιγμή κόμματα, δεν σας ανησυχεί ότι στο τέλος μπορεί να σας λιώσει;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, είμαστε πολύ ανθεκτικοί για τα δόντια τους και φάνηκε και στις προηγούμενες εκλογές που οι δημοσκοπήσεις μας δίνανε 4,5% και πήραμε 6,1%. Θεωρώ ότι θα πάμε αρκετά πάνω από το ποσοστό που πήραμε.
Αλλά υπάρχει μια σκέψη που πρέπει να κάνει ο κόσμος. Είναι λίγο πρωτόγνωρο να σκέφτεσαι μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Πρέπει να σκέφτεσαι την κυβέρνησή σου. Ποια κυβέρνηση θέλει ο Έλληνας; Αυτή είναι η μεγάλη σκέψη. Θέλει μια αμιγώς τσιπρέικη κυβέρνηση; Ή με τον κ. Καμμένο; Ας την πάρει. Την έζησε 7 μήνες. Θέλει μια επανάληψη του παρελθόντος;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα, γιατί και εσείς διατίθεστε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω να συγκυβερνήσετε με τον κ. Τσίπρα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν διατίθεμαι να γίνω ιπποκόμος. Δεν διατίθεμαι να πάω σε ένα υπουργείο και να λέω yes Αλέξη σε όλα. Εγώ διατίθεμαι να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη χώρα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλει ο κόσμος να επιστρέψει στο Μεϊμαράκης – Γεννηματά; Δηλαδή ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για να το κάνω ως μοντέλο που έχει κυβερνήσει; Ας το κάνουν. Ο κόσμος, πιστεύω, ότι τις τελευταίες μέρες γι’ αυτό ανεβαίνει και το Ποτάμι, συνειδητοποιεί ότι εκτός από τον πρώτο, έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος είναι ο τρίτος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσάς σας κάνει ακριβώς το ίδιο εάν θα είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ., ή εάν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ιδανικά με ποιον από τους δυο θα θέλατε να συγκυβερνήσετε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μου κάνει το ίδιο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολλοί εντοπίζουν ένα πρόβλημα στίγματος στο Ποτάμι. Με ποιον συγγενεύετε; Συγγενεύει πιο πολύ με τον Τσίπρα; Συγγενεύει πιο πολύ με τον Μεϊμαράκη; Συμφωνεί περισσότερο με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί περισσότερο με το πρόγραμμα της Ν.Δ.;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν είχατε να μου υποδείξετε ποιο είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ. και ποιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμουνα ευτυχής, γιατί εγώ αναζητώ λύσεις. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολλά λεφτά και βγάζουν προγράμματα, βγάζουν αφίσες, βγάζουν να έχει ο κόσμος. Προσπαθήσαμε λοιπόν, όχι εγώ, οι οκτώ άνθρωποι οι οικονομολόγοι που βρεθήκαμε προχθές προσπαθήσαμε την Τρίτη να βρούμε κάποιες ιδέες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως αντιγράψουμε και εμείς τίποτα από αυτά. Δεν υπήρχε τίποτα. Για τους αγρότες επί παραδείγματι, έλεγαν ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη θέση των αγροτών. Σώπα βρε παιδιά! Το 2015 μιλάμε για τη βελτίωση.
Τι εννοώ; Ότι τα θολά προγράμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν να πεις είμαι προς αυτό το πρόγραμμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά μου είπατε πριν από λίγο ότι δεν σας κάνει το ίδιο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το καταλάβατε και θα σας το πω στο τέλος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι θα το άφηνα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα των δυο κομμάτων. Και μετά θα πάμε στη διαφορά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εδώ ο κ. Τσίπρας λέει ότι είναι παρά φύση συνεργασία με τη Ν.Δ. Εσείς πού βρίσκετε την ομοιότητα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και με τους ΑΝΕΛ δεν ήταν; Και με τους ΑΝΕΛ που ήταν δεξιά της Ν.Δ. δεν ήταν παρά φύση;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποια είναι η ομοιότητα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι έχουν ψηφίσει το ίδιο μνημόνιο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είναι το κομματικό κράτος. Είναι ότι κάποτε η Ν.Δ. έλεγε το προνόμιο είναι να είσαι νεοδημοκράτης και αυτό σου ανοίγει όλες τις πόρτες και το ίδιο ακριβώς έκανε και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και νομίζω ότι αυτό θα είναι μια ιστορική στιγμή που θα μείνει πάντα και θα το επαναλαμβάνω πάντα, όταν του είπα για κομματικές προσλήψεις στην παιδεία, δεν μου είπε δεν τις κάναμε. Θυμάστε την απάντησή του; «Μα, έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι».
Εμείς λέμε ότι αυτή είναι η κυρίαρχη ομοιότητά τους. Ότι τους ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα το κόμμα τους. Να σας πω άλλη μια απόδειξη γι’ αυτό; Δείτε τους συνδυασμούς τους. Όλοι κάνουν υποτίθεται αυτοκριτική ότι πρέπει να αλλάξουμε τα πρόσωπα, δεν τόλμησαν να βάλουν κανένα καινούργιο πρόσωπο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα έρθουμε στα πρόσωπα. Το κρατάμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς τολμήσαμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλλά βάλτε εδώ μια άνω τελεία, θα έρθουμε σε λίγο στα πρόσωπα γιατί έχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση. Εγώ θέλω λίγο για να καταλήξουμε σε αυτό το θέμα των συνεργασιών, γιατί πια είμαστε στην τελική ευθεία και ενδιαφέρει την Δευτέρα εάν θα υπάρχει κυβέρνηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι το ίδιο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πρώτον, εάν σας είναι το ίδιο και δεύτερο, εάν σηκώνετε το γάντι που σας πέταξε ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα. Λέει, μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αν θα ξαναφήσουν τη χώρα να ξαναπάει σε εκλογές. Αν θέλουν, ας έρθουν να κουμπώσουν στο πρόγραμμά μας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Δεν θα κουμπώσουμε σε κανένα πρόγραμμα κανενός. Εάν θέλει ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που είναι πρώτος να συζητήσουμε με όρους δημοκρατίας και με τη λογική των συνεργασιών στην Ευρώπη, να το κάνουμε. Αλλά πάρε ένα κομμάτι του κράτους, διόρισε τα δικά σου παιδιά και εγώ θα κάνω ό,τι θέλω στο υπόλοιπο κομμάτι, αυτό δεν προτίθεται το Ποτάμι να το κάνει.
Συζητάμε βέβαια με τον κ. Τσίπρα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης. Όπως συζητάμε και με τον κ. Μεϊμαράκη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τσίπρας ή Μεϊμαράκης τελικά;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Θα δεχτείτε ότι το πρώτο κόμμα θα κυβερνήσει. Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Δηλαδή το πρώτο κόμμα δεν έχει τις 50 έδρες;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση το δεύτερο κόμμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέω εσείς ποιον θέλετε, ποιον προτιμάτε; Ποια είναι η προτίμησή σας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, τι δύσκολο είναι αυτό που με ρωτάτε. Εμείς που είμαστε αυτή τη στιγμή η τρίτη δημοκρατική δύναμη, θα πούμε ότι στο λαό ότι ψήφισε τον έναν ή τον άλλον; Αυτό θα κάνουμε; Αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο; Εμείς λέμε αυτή η μάχη δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μας γοητεύει ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Τσίπρας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ένας ψηφοφόρος που σκέφτεται να έρθει να το ρίξει στο Ποτάμι, δεν θα προβληματιστεί γι’ αυτό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ίσα – ίσα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή έρχεται κάποιος να ψηφίσει το Ποτάμι επειδή μπορεί να μη θέλει τον Τσίπρα, θα πάτε μετά εσείς να του επιβάλλετε τον κ. Τσίπρα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς θα του τον επιβάλουμε;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ή ξέρω εγώ δεν θέλει τον κ. Μεϊμαράκη. Θα πάτε εσείς να συνεργαστείτε με τον κ. Μεϊμαράκη; Θα σκεφτεί αυτός, ας το έριχνα κατευθείαν στον Τσίπρα ή στον Μεϊμαράκη.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ερώτημά σας εμπεριέχει για τις ανάγκες της κουβέντας μια ανακρίβεια, η οποία είναι η εξής: δεν είναι στο χέρι του Θεοδωράκη να κάνει κυβέρνηση με το δεύτερο κόμμα. Ο Θεοδωράκης ή θα κάνει κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, ή δεν θα κάνει.
Άρα τι λέει ο Θεοδωράκης; Μένω έξω από τον εμφύλιο της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος ας αποφασίσει το πρώτο κόμμα και ας δώσει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να επιβάλει κανόνες στο πρώτο κόμμα. Να ελέγξει το πρώτο κόμμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επειδή αναφερθήκατε στους ΑΝΕΛ πριν από λίγο. Εάν τα καταφέρουν και μπούνε στη Βουλή και συμμετέχουν, πούνε ναι σε μια κυβέρνηση, σε μια συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εσείς θα συγκατοικούσατε μαζί με τον κ. Καμμένο σε μια κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας έδειξε στις προηγούμενες εκλογές τη συμπάθειά του στον κ. Καμμένο και έκανε την απρέπεια να συμφωνήσει με το κόμμα που δεν ήταν τρίτο και να παραβλέψει το τρίτο δημοκρατικό κόμμα. Και είπε μετά σε εμένα ο Καμμένος θα έρθει, θες και εσύ δυο υπουργεία; Δεν συνεργάζομαι έτσι.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να υποχρεωθεί από την κοινωνία και από τον ψηφοφόρο να συνομιλήσει με το Ποτάμι και πρωτίστως με το Ποτάμι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα τι μου λέτε; Θα συγκυβερνούσα με τον κ. Καμμένο υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα κρατούσε τους τύπους και θα ερχόταν πρώτα σε εμένα και μετά στον κ. Καμμένο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι είναι η ουσία. Ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί ότι η διαπραγμάτευση για μια κυβέρνηση δεν βασίζεται σε όρους πάρε ένα υπουργείο. Θα μιλήσει μαζί μας, θα του πούμε τι έχουμε να του πούμε ως τρίτη δημοκρατική δύναμη ελπίζω, για να μην υπερβάλω και αμέσως μετά θα δούμε ποιες άλλες δυνάμεις έχει ανάγκη αυτή η κυβέρνηση.
Εάν έχει ανάγκη κατά την άποψή μου δεν θα ήταν σκόπιμο να συμμετέχουν δυνάμεις οι οποίες δεν είναι ενός απόλυτου ευρωπαϊκού προσανατολισμού, όπως είναι ο κ. Καμμένος. Θα ήταν καλό να αναζητηθούν δυνάμεις στον ευρύτερο κεντρώο χώρο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέμα Πρωθυπουργού θα θέτατε και υπό ποιες προϋποθέσεις;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θέτω θέμα Πρωθυπουργού. Δεν θέτω θέμα Πρωθυπουργού. Θεωρώ ότι κακώς υπάρχει αυτός ο εκλογικός νόμος, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο εκλογικός νόμος και το πρώτο κόμμα έχει την εξουσία, έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με κάποιους άλλους, προηγείται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Και εάν θέλετε για έναν ακόμη λόγο. Γιατί μια κυβέρνηση με έναν Πρωθυπουργό που δεν θα είναι του πρώτου κόμματος, θα είναι μια ασταθής κυβέρνηση κυρία Κοσιώνη. Και εμάς μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η σταθερότητα της χώρας. Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ξανά εκλογές το Νοέμβρη, όπως υπαινίσσονται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εάν κάπου διαφωνήσουμε λέει θα το εκφράσουμε και ο λαός θα αποφασίσει.
Θα ξαναπάμε σε δεύτερες εκλογές;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς προσωπικά κ. Θεοδωράκη τι ρόλο θα μπορούσατε να έχετε ή θέλετε να έχετε σε μια πιθανή τέτοια κυβέρνηση; Είτε το ένα κόμμα είναι, είτε το άλλο είναι, θέλετε να είστε Αντιπρόεδρος, θέλετε να γίνετε υπουργός; Τι θέλετε να κάνετε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω έναν άλλο τίτλο. Η ψυχή των μεταρρυθμίσεων.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τίνι τρόπο δηλαδή;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Εμείς, όπως φαίνεται, έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη δουλειά για το τι έχει ανάγκη η χώρα και φαίνεται. Τολμήσαμε και τα είπαμε και την Τετάρτη που όλοι ξέρετε γιατί είσαστε παλιά στη δημοσιογραφία, η σύσταση των επικοινωνιολόγων και των διαφημιστών είναι ότι τις τελευταίες μέρες βγαίνει ο αρχηγός πολύ προσεκτικά, δεν ανοίγει την κουβέντα να μην πατήσουμε καμία λακκούβα, να μην μας πούνε ότι κάναμε και κάποιο λάθος.
Εμείς είπαμε ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει το κόλπο. Βγάλαμε οκτώ οικονομολόγους και μας είπαν αυτοί οι άνθρωποι ποιες θα πρέπει να είναι οι λύσεις για τη χώρα. Αυτό θέλω να υπερασπιστώ εγώ. Δεν θέλω να είμαι αντιπρόεδρος και δεν θα είμαι αντιπρόεδρος. Δεν θέλω να είμαι υπουργός και δεν θα είμαι υπουργός, αλλά το Ποτάμι θα συνεισφέρει σε ανθρώπινο δυναμικό και έξω από τα στελέχη του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή εάν σας προτείνουν μια θέση θα πείτε όχι δεν με ενδιαφέρει γεια σας; Ή θα το αξιολογήσετε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πω δεν με ενδιαφέρει με την έννοια ότι θέλω να υπερασπιστώ μια αρχή. Αυτή που με έφερε στην πολιτική και αφήνω τη δημοσιογραφία, αλλά δεν πάω να το κάνω για τα υπουργεία. Πρέπει να διδάξουμε και λίγο ήθος στη νέα γενιά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή το Ποτάμι δεν θέλει να έχει υπουργούς σε αυτή την κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως θα έχει. Αυτό σας είπα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι εσείς όμως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι θα έχει υπουργούς, είτε αυτό είναι βουλευτές, είτε κυρίως ανθρώπους από την κοινωνία, γιατί μου το ρώτησε ένας φίλος ….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγνώμη, χθες σε αυτή την παρουσίαση του οικονομικού σας προγράμματος είδαμε τους υπουργούς σας; Τους υπουργούς που θα προτείνετε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδατε κάποιους από αυτούς που θα προτείνουμε. Ναι. Είδατε κάποιους από αυτούς που θα προτείνουμε. Ήμουνα στο Πέραμα τώρα και είδα ένα τύπο ο οποίος δεν είναι δικός μας, είναι δημοτικός σύμβουλος, συριζαίος και μου λέει, πώς τα καταφέρνετε; Όταν φέρατε το Γραμματικάκη είπαμε τυχαίο. Όταν φέρατε τον Καρκατσούλη, είπαμε τυχαίο. Είπατε χθες στο Διαμαντούρο. Είπαμε επίσης ότι κάτι έγινε και μας παρουσιάσατε και τους άλλους ανθρώπους. Πώς τα καταφέρνετε; Πώς τα καταφέρνει το Ποτάμι;
Το Ποτάμι έχει ένα ανοιχτό δίαυλο με την κοινωνία και ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι πολύ καλύτεροι υπουργοί από αυτούς που έχουμε ζήσει. Πράγμα που δεν είναι και πολύ δύσκολο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το ότι κάποιος είναι καταξιωμένος στο χώρο του σημαίνει ότι μπορεί να είναι και ένας άνθρωπος που θα ασκήσει καλή διοίκηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να βάλουμε ένα κριτήριο. Εμείς έχουμε βάλει ένα κριτήριο. Δεν έχουμε βάλει κριτήριο τα πτυχία. Έχουμε βάλει κριτήριο την αποτελεσματικότητα σε αυτόν που έχει κάνει κάποιος. Δηλαδή έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν διοικήσει. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ιδέες. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποτέλεσμα. Δεν λέμε ότι θα πάρουμε τους καλύτερους καθηγητές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχουν πτυχία;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δεν λέω όμως ότι θα πάρουμε τους καλύτερους καθηγητές. Η χώρα πέρα από τα πτυχία που είναι απαραίτητα, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν πολύ γερά πόδια στην πραγματικότητα και έχουν πειραματιστεί στη ζωή τους, για να μην πειραματιστούν στα υπουργεία, γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ρώτησα για τα πτυχία, γιατί μου έχει κάνει πολύ εντύπωση αυτή η δήλωση που είχατε κάνει κάπου στη Βόρεια Ελλάδα, στα Γρεβενά, χορτάσαμε από πτυχία, τα πτυχία μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Και μετά βλέπω ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας γεμάτο με ανθρώπους κατόχους πολύ σημαντικών πτυχίων. Και λέω τέλος πάντων τι θέλει ο Θεοδωράκης; Θέλει ανθρώπους του μόχθου, της πιάτσας, της αγοράς και όσους δεν έχουν πτυχία, ή δεν θέλει πτυχία; Ή θεωρεί ρετσινιά τα πτυχία; Τι απ’ όλα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ρετσινιά βέβαια και μακάρι να είχαμε πολλούς ανθρώπους με πολλά καλά πτυχία. Το είπα στα Γρεβενά για ένα συγκεκριμένο λόγο. Ότι μου είπανε οι κτηνοτρόφοι που είχαν έρθει από όλη την Ελλάδα να με συναντήσουν στα Γρεβενά, ότι ήρθαμε στην Αθήνα και μιλήσαμε με κάποιους χαρτογιακάδες, έτσι μου το αναφέρανε, οι οποίοι δεν ξέρανε ούτε τι είναι οι παραδοσιακές φυλές, ούτε τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι η διαφορά των αιγοπροβάτων των ελληνικών από των αιγοπροβάτων των γαλλικών. Και εκεί τους είπα, ότι βεβαίως το Υπουργείο Γεωργίας δεν μπορεί να έχει μόνο ανθρώπους με πτυχία.
Πρέπει να έχει ανθρώπους με ….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι τελείως ισοπεδωτική η δήλωση αυτή.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω, δεν μπορεί να έχει μόνο ανθρώπους με πτυχία. Πρέπει να έχει ανθρώπους με ροζιασμένα χέρια. Εάν δεν έχεις δουλέψει στο χωράφι, δεν μπορεί ο Υπουργός Γεωργίας να μην έχει ένα σύμβουλο, έναν κτηνοτρόφο, 20 χρόνια κτηνοτρόφο. Αυτή είναι η δική μου λογική.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Από αυτό που λέμε παλαιό πολιτικό προσωπικό, από το πλέον πρόσφατο μέχρι το παλιό, θα προτείνατε κάποιους ανθρώπους για την κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλετε να μας πείτε ονόματα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι ο κορμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι από νέα πρόσωπα αλλά ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι παλιοί μπορεί να υπάρχουν. Ο κ. Πανούσης ας πούμε, ο φίλος μου, και δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου, είχε μια καλή πορεία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και σκεφτείτε να ήταν η κα Τασία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γιατί είχε παίξει κάποια στιγμή τ’ όνομά της και να μην ήταν ο κ. Πανούσης, τι προβλήματα θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακούστηκε επίσης ότι έχετε έτοιμη πρόταση για το Υπουργείο Παιδείας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε έτοιμη πρόταση για το Υπουργείο Παιδείας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποια είναι αυτή η πρόταση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα σας την πω γιατί πρώτον μπορεί να κάψω τον άνθρωπο με την έννοια ότι εάν εμείς δε συνεργαστούμε και δε συμφωνήσουμε δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορεί τ’ όνομά του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν είναι σήμερα στο Ποτάμι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι στέλεχος στο Ποτάμι, είναι ένας άνθρωπος απ’ αυτούς που συνομιλούν στο Ποτάμι, από την Επιτροπή Διαλόγου. Κι είναι ένας άνθρωπος που μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την υπόθεση Παιδεία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μήπως είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αρκετά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπατε όχι; Εγώ κάτι έπιασα στον αέρα, δεν ξέρω τι έπιασε ο κόσμος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω κάτι μόνο: Το παλιό δεν είναι για πέταμα. Και δεν είναι για πέταμα το παλιό εννοώ και κάποιες αποφάσεις που πήραμε. Στη Βουλή δώσαμε μάχη εμείς να υπερασπιστούμε τη «Διαύγεια» του Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρχαν κύματα διαφάνειας που έγιναν τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του Παπανδρέου που τα κατήργησε όλα αυτή η κυβέρνηση.
Δεν έρχεσαι και λες «παίρνω ένα σκαπέτι» που λέμε στο χωριό μου «και γκρεμίζουμε το παρελθόν». Γκρεμίζουμε το άσχημο παρελθόν και ό,τι υπάρχει από το καλό παρελθόν το διατηρούμε και το επαυξάνουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε ανεβάσει πολύ τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, σας ακούμε να σφυροκοπάτε στην κυριολεξία και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη, θα έλεγα περισσότερο τον κ. Τσίπρα από μια απλή παρατήρηση. Από τη μια λέτε ότι είστε μια δύναμη συνεργασίας, που θέλετε τη σύμπραξη, τη συνοχή του πολιτικού κόσμου. Από την άλλη τους καταχεριάζετε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι πρέπει. Να σας πω γιατί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έτσι μαζί πάνε αυτά; Δηλαδή αύριο συνεργάζεστε άνετα, χαλαρά, «ό,τι είπαμε νερό κι αλάτι»;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί: Είμαστε ανυπόκριτα υπέρ μιας λέξης που στην Ελλάδα μπορεί να σημαίνει και προδοσία, υπέρ των συμβιβασμών. Κι είμαστε υποχρεωμένοι την Κυριακή το βράδυ να συμβιβαστούμε με αυτό που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, δίκαιος συμβιβασμός, μικροί συμβιβασμοί πολλοί και να κάνουμε χωριό είτε με τον έναν είτε με τον άλλον, είτε με όλους μαζί.
Γιατί η δική μας πρόταση ξέρετε, εμπεριέχει μια λεπτομέρεια. Εμείς λέμε και δεν το δεχθήκανε, την Κυριακή το βράδυ να βρεθούμε τα κόμματα που ψήφισαν την τελευταία συμφωνία και να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων, ότι αυτή η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σε λίγες μέρες, θα είναι κυβέρνηση τριετίας. Δε θα πέσει. Δε θα κάνουμε αντιπολίτευση στο βαθμό των πρόωρων εκλογών. Αυτό τους ζητάμε, ανεξαρτήτως αν θα μετέχουμε εμείς στην κυβέρνηση, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως προς την πολεμική μου λέτε και τους τόνους..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, και ειδικά τώρα γενικώς με το ζήτημα της διαφθοράς, αλλά και ειδικά την υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, σας είδα πραγματικά ν’ ανεβάζετε πάρα πολύ τους τόνους, και να σας πω και κάτι; Θέλω το σχόλιό σας και γι’ αυτό, σας άκουσα να εκτοξεύετε κάποιες καταγγελίες στον αέρα για την οικογένεια του κ. Τσίπρα, μια οικογένεια εργολάβων, για συγγενείς του που έχουν πάρει δημόσια έργα.. Αυτό δεν είναι και πολύ νέο, να πετάς στον ανεμιστήρα διάφορες καταγγελίες χωρίς στοιχεία αν μου επιτρέπετε. Είναι μια παλαιοκομματική μέθοδος αυτή. Εκτός αν έχετε στοιχεία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, θεωρείτε δηλαδή ότι εμείς διαταράσσουμε το πολιτικό κλίμα και πετάμε εμείς λάσπη στον ανεμιστήρα..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, λέω κανείς δε θα το περίμενε από σας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω το εξής: Ενάμιση χρόνο τουλάχιστον τα στελέχη της αυλής του κ. Τσίπρα πετάνε μόνο λάσπη στο Ποτάμι. Μόνο λάσπη πετάνε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς αυτό γιατί το είπατε, ξέρετε κάτι και το είπατε; Ή το είπατε, ήταν μια πολιτική στράκα στρούκα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν έχουμε δεχθεί αλλά είπαμε κάποια στιγμή πολύ ανοιχτά και επίσημα, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου ότι το είμαστε καλοί άνθρωποι δε σημαίνει ότι δε γνωρίζουμε. Δε γνωρίζουμε τις διαδρομές του καθενός στα παλάτια της εξουσίας. Εμείς δεν κάνουμε διακοπές στα σκάφη και στα κότερα, εμείς κάναμε πάντα διακοπές με τους φίλους μας. Το ότι δε μιλάμε για να διαταράξουμε κάθε φορά το προεκλογικό κλίμα..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλήσατε για συγγενείς του Πρωθυπουργού που έχουν πάρει δημόσια έργα. Αυτό ήταν κάτι βαρύ για να το πείτε έτσι λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες χωρίς στοιχεία. Σας ρωτώ αν έχετε στοιχεία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε την Πέμπτη το βράδυ. Δεν είναι κρυφό, η υπόθεση Φλαμπουράρη ειπώθηκε από μένα στη Θεσσαλονίκη πριν βγει και ειπώθηκε για έναν πολύ απλό λόγο: Γιατί τα πράγματα δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Είχε κυκλοφορήσει στα πολιτικά γραφεία, το ήξεραν όλα τα κόμματα, ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δραστηριότητα του κ. Φλαμπουράρη.
Εμείς λοιπόν είμαστε ενήμεροι. Γιατί δεν είναι ένα κλειστό σύστημα, εξουσία χωρίς διαρροές,
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέτε «ξέραμε αλλά δεν το χρησιμοποιήσαμε».
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, λέω ότι δε θέλαμε και δε θέλουμε αυτή τη στιγμή, να δυναμιτίσουμε τον προεκλογικό λόγο. Αλλά δεν αρνούμαστε…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα ξέρετε κι άλλα και δε χρησιμοποιείτε; Αυτό μου λέτε κ. Θεοδωράκη;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλίμονο αν ένα κόμμα έλεγε ό,τι ακριβώς ξέρει για όλους. Εμείς λοιπόν λέμε τ’ απαραίτητα για να προσγειωθεί ο καθένας σε μια πραγματικότητα. Εμείς δε θέλουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ήταν μια πιστολιά όμως αυτή κ. Θεοδωράκη χωρίς στοιχεία, ξαναλέω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εκτός αν έχετε..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι χωρίς στοιχεία. Η ρίζα τους έχει στοιχεία. Δεν υπάρχει κανένα ψέμα. Είναι γνωστό ποια είναι η μία οικογένεια και ποια είναι η άλλη οικογένεια, είναι πολύ γνωστό. Το τι θα συζητήσουμε εάν υπάρξει λόγος, είναι μια δεύτερη κουβέντα. Αλλά δεν είπα κάτι το οποίο δεν ισχύει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα όσο δεν αποδεικνύεται κάτι δεν ισχύει. Είναι κάτι που πλανάται στον αέρα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι μου λέτε; Για ποιο λέτε;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αναφέρομαι σε αυτά που είπατε, ότι μέλη της οικογένειας του κ. Τσίπρα έχουν πάρει δημόσια έργα, δεν είναι μόνο ο κ. Φλαμπουράρης.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τ’ αδέρφια του κ. Τσίπα είναι εργολάβοι, δουλεύουν. Δε θα συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και; Έχετε κάτι μεμπτό εναντίον τους;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα εγώ ότι είναι κάτι μεμπτό, αλλά λέω ότι όταν λένε για εργολάβους που στηρίζουμε, εμείς είπατε…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας το ρωτώ γιατί μου έκανε εντύπωση αυτή η καταγγελία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κακώς σας έκανε εντύπωση γιατί δεν ήταν για να σας κάνει εντύπωση. Ήταν ότι, όταν κάποιος λέει και απευθύνεται στο Ποτάμι, ότι έχει σχέσεις με αυτούς, του θυμίζεις ποια είναι η οικογένειά σου, ποια είναι η καταγωγή σου, από πού έζησες. Αυτό θυμίσαμε. Και είπαμε λοιπόν, μετρημένα λόγια για το Ποτάμι που δεν έχει λερωμένο ούτε ένα άκρο του Συνδυασμού του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με την κα Κωνσταντοπούλου γιατί τέτοια βεντέτα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς βεντέτα; Μιλάτε στον πιο ήπιο πολιτικό αρχηγό. Δεν έχουμε βεντέτα με κανέναν. Με κανέναν. Απλώς δεν είμαστε, ξέρετε, να δεχόμαστε ένα ράπισμα και να μην απαντάμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το λέω γιατί σας άκουσα να επαναφέρετε ποιον είχε υπερασπιστεί η κα Κωνσταντοπούλου κτλ., μια παλιά ιστορία..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δε λέω κάτι μυστικό, τα είπα στη Βουλή πρόσωπο με πρόσωπο, η κα Κωνσταντοπούλου θα μιλήσει για τη δική μου προσωπικότητα και το δικό μου βιογραφικό; Η κα Κωνσταντοπούλου, η δικηγόρος Κωνσταντοπούλου; Δεν είναι γνωστές υποθέσεις που έχει υπερασπιστεί η κα Κωνσταντοπούλου; Δεν είναι γνωστές οι συγκρούσεις της με την πραγματική Δικαιοσύνη μέσα από μονοπάτια τυπολατρίας για ν’ αθωώνει διαφόρους ανθρώπους;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι εννοείτε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που σας λέω. Όχι καταχράται τη δικηγορική της ιδιότητα και την έχουν καταγγείλει οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα για ν’ αθωώνει βιαστές επί παραδείγματι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι σχέση έχει η ιδιότητά της στη Βουλή τώρα μ’ αυτό που λέτε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω καταχράται. Η δικηγορική της ιδιότητα όταν ήταν δικηγόρος, καταχράται την ιδιότητά της για να δημιουργεί αποφάσεις προς όφελός της, όχι μόνο επειδή υπερασπίζεται, ο καθένας έχει δικαίωμα υπεράσπισης, αλλά εάν έχει βιασθεί μια Καναδή κι έχει πάρει 6 αναβολές γιατί η κα Κωνσταντοπούλου ήταν πάντα άρρωστη, νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ας μείνουμε σ’ αυτά. Θέλω να σας ευχαριστήσω. Πείτε μας τι λέει η κονκάρδα γιατί δε φτάνω να δω και γυαλίζει κιόλας στο φακό..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέει «το Ποτάμι είναι η δύναμή σου».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέγατε για τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πολλά λεφτά για κονκάρδες, εγώ βλέπω εσείς τα σπαταλάτε σε κονκάρδες..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέει «το Ποτάμι είναι η δύναμή σου». Είναι ενισχυτικό του 10%. Να ας πω κάτι: Την Κυριακή πρέπει να έχουμε λύση. Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία. Ανεξαρτήτως των προεκλογικών τόνων της Πέμπτης ή της Παρασκευής, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η λύση πρέπει να είναι σταθερότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή σας επιτυχία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.