1 Ιούλιος, 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά το Συνέδριο

Ποτάμι

Τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής με καλούς διαπραγματευτές για τη διαχείριση του χρέους πρότεινε ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος στην εκπομπή”Κοινωνία ώρα Μega” με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

[youtube id="XFD8xaoswuw"]

Τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής με καλούς διαπραγματευτές για τη διαχείριση του χρέους πρότεινε ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος στην εκπομπή”Κοινωνία ώρα Μega” με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα. Δηλαδή τώρα με συγνώμη, πώς το λέμε; Κύριε Επικεφαλής; Μήπως είναι λίγο παράξενο αυτό; Κύριε πρόεδρε, κύριε αρχηγέ το καταλαβαίνω, αλλά κύριε επικεφαλής;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Μπορεί να βγάλεις το κύριε. Ο επικεφαλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο επικεφαλής εντάξει όταν κάνεις αναφορά, όταν απευθύνεσαι όμως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει συντρόφους, έχει εθελοντές και δεν έχει πρόεδρε ή αρχηγό και έχει επικεφαλής. ΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς τι θα κάνουμε; Πώς θα τον αποκαλούμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς έλεγες παλιά τον Παπανδρέου σύντροφε Πρόεδρε, αν ήσουνα μέλος του κόμματος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ήσουνα μέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα λες εθελοντή και επικεφαλής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ρε παιδί μου, αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ πώς θα τον αποκαλώ τώρα μπορείς να μου πεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σταύρο με λένε. Εσύ μπορείς να με λες Σταύρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι Σταύρο σε λέγανε. Και στο συνέδριο Σταύρο σε φωνάζανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν βάζαμε ένα τίτλο στο συνέδριο, έγινε το 1ο συνέδριο, είναι μια ιστορική στιγμή για σένα και το κίνημα, το κόμμα. Κόμμα είναι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κίνημα είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι τίτλους θα βάζαμε; Τι έγινε τώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτοί οι τίτλοι που βγήκανε από τις εφημερίδες. Δηλαδή ακόμη και οι αντίπαλοί μας, ή τέλος πάντων αυτοί που μεμψιμοιρούσαν με το Ποτάμι, είπαν ότι ήταν ένα συνέδριο που δεν έχει σχέση με τη γκρίζα ατμόσφαιρα των παλιών κομματικών συνεδρίων. Υπήρχε πολύς νέος κόσμος, υπήρχαν πολλά χαμόγελα και υπήρχαν πάρα πολλές απόψεις.
Δηλαδή στον τομέα εργασίας που έγινε μια πολύ μεγάλη κουβέντα, ανακαλύπτουμε ξαφνικά- όλοι και εγώ ανθρώπους που λέγανε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Δεν είχαμε δηλαδή τους συνταξιούχους της ζωής στο συνέδριο.
Είχαμε ανθρώπους δημιουργούς, παρόντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενεργοί.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το επικαλούμαι γιατί δεν θα βρεις σχόλια στο σοβαρό Τύπο, ακόμη και στις εφημερίδες που δεν υποστηρίζουν το Ποτάμι, να μην το επισημάνουν αυτό, ότι υπήρχε ένας νέος κόσμος, μια νέα Ελλάδα στο Συνέδριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και υπήρχε γενικά μια αίσθηση ότι γίνεται κάτι διαφορετικό. Ακόμη κι αυτό με τις τελίτσες που ψηφίσανε οι σύνεδροι. Τι ήταν αυτό με τις τελίτσες; Δεν το κατάλαβα. Είχαν φτιάξει κάτι στον τοίχο και βάζανε τελίτσες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είχαν προτείνει οι άνθρωποί μας, όταν λέω οι άνθρωποί μας, εννοώ οι εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα, είχαν προτείνει διάφορα θέματα να πούνε και οι άλλοι την άποψή τους. Επιλέξαμε λοιπόν 50 από αυτά τα θέματα για όλη τη γκάμα, από την υπόθεση της Τουρκίας και τη FYROM, μέχρι το θέμα ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και της υιοθεσίας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και τη φορολογία κλπ. Επιλέξαμε αυτά τα 50 θέματα και τους δώσαμε τη δυνατότητα να βάζουν μάλλον συμφωνώ, μάλλον διαφωνώ, δεν έχω γνώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τελίτσες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δημόσιες ψηφοφορίες για να δούμε τι λένε οι άνθρωποι που είναι στο Ποτάμι για πράγματα που συζητούν στην τηλεόραση, για πράγματα που συζητούν στα καφενεία, στις πλατείες, στις εφημερίδες. Έτσι θα προχωρήσουμε εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το πούμε στη συνέχεια.
Αυτό που γράφει το Πρώτο Θέμα, είδαμε εδώ ότι στο Ποτάμι ταχθήκατε υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και νομιμοποίηση της κάνναβης είναι αληθές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω όλα τα στοιχεία μπροστά μου, γιατί είναι 50 ψηφοφορίες, αλλά ναι, ψηφίσανε απ’ ό,τι θυμάμαι 49 – 43.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την υιοθεσία υπήρξε διχασμός.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ταχθήκαμε υπέρ στο σύμφωνο συμβίωσης στο γάμο των ομοφυλοφίλων, υπήρξε ένα οριακό ναι στο θέμα της υιοθεσίας 49 – 43.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 92% υπέρ της χορήγησης κουπονιών για να καταργηθούν τα συσσίτια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι μια πρόταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σοβαρό πράγμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ σοβαρή πρόταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, συμφωνώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι μια πρόταση που είναι και δική μου, δηλαδή αυτό το ψήφισα και εγώ.
Τι γίνεται; Έχουμε ένα πρόβλημα με τους άστεγους. Πρέπει να τους ταϊσουμε τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούργιο κύκλωμα που θα εκμεταλλεύεται τα λεφτά του ελληνικού λαού, τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ταϊζει, ή να λέει ότι ταϊζει τους άστεγους. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Προμηθειών. Δηλαδή αγόρασε εσύ κρέας, τι κρέας αγοράζεις Αργεντινής ή Ελλάδας;
Οι ευρωπαϊκές χώρες ουσιαστικά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική, έχουν απαγορεύσει τα συσσίτια. Τι έχουν κάνει όμως; Ξέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από φαγητά. Τους έχουν καταγράψει και τους επισκέπτεται ο κοινωνικός λειτουργός, ή η μη κυβερνητική οργάνωση, ή η εκκλησία και του δίνει το κουπόνι που μπορεί από συγκεκριμένα σημεία super market να αγοράσει συγκεκριμένα είδη τα οποία είναι το φαγητό του.
Έτσι εξαλείφεις την εξευτελιστική εικόνα της ουράς, δηλαδή να περιμένει ο άλλος το μεσημέρι να φάει, ή τέλος πάντων απευθύνεσαι μόνο σε αυτούς τους ελάχιστους που είναι στο δρόμο. Δηλαδή εκεί πάς και μοιράζεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο. Το 76% είπε να μην γίνει επ’ ουδενί λόγο άλλη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν πρέπει να τελειώνουμε με μερικά τέτοια πράγματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως ένα θέμα εδώ με ένα άλλο 76% που υποστηρίζει ότι οι κρατούμενοι στις φύλακες που παίρνουν άδεια να φορούν περιβραχιόνιο για να ελέγχουν τις κινήσεις τους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι ακριβής αυτή η διατύπωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν είναι ακριβής αυτή η διατύπωση είναι λίγο ανατριχιαστικό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι η διατύπωση αυτή που υπάρχει στο νόμο και αυτό που θέλουμε όλοι. Δηλαδή ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι άδειες, δίνοντας τη δυνατότητα στους κρατούμενους που δεν έχουν σταθερό σπίτι. Το ξέρεις αυτό ο νόμος τι προβλέπει. Το βραχιόλι. Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε τώρα. Είναι νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο το βραχιόλι και άλλο το περιβραχιόνιο για να φαίνεται.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τρόμαξα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους διακρίνεις σαν να ήταν Εβραίοι τον καιρό της κατοχής;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μπερδεύεσαι. Είπαμε το βραχιόλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω την ανάρτηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Διαβάζεις ένα δημοσίευμα. Δεν διαβάζεις τα δικά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ανάρτηση του Πρώτου Θέματος. Το είπα αυτό. Το επικαλέστηκα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σαφές. Μιλάμε για το βραχιόλι που έχει νομιμοποιηθεί και που θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους κρατούμενους να παίρνουν άδεια, γιατί οι κρατούμενοι σήμερα που δεν έχουν σπίτι, δεν παίρνουν άδεια εάν δεν έχουν σταθερή κατοικία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προσωπική σας άποψη για το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης ποια είναι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η προσωπική μου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. 50 – 50 νομίζω ότι είναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πολιτικές αποφάσεις. Είναι κατ’ αρχήν επιστημονικές αποφάσεις. Οδηγούμε δηλαδή σε αυτό που αποφασίσανε και στην Αμερική. Δηλαδή στην Καλιφόρνια και σε άλλες Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την προσωπική χρήση κάνναβης.
Δεν μπορούμε να μένουμε σε πολιτικά στερεότυπα, ή θρησκευτικά στερεότυπα για την αντιμετώπιση των ουσιών. Εγώ είμαι ενάντια σε όλες τις ουσίες, όπως είναι γνωστό, ούτε τσιγάρο δεν καπνίζω, αλλά το τι πρέπει να επιτρέπουμε, ή τι όχι, το αποφασίζουν οι γιατροί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε κανονικά να το αποφασίζει η επιστημονική κοινότητα και όχι οι πολιτικοί. Σωστή θέση είναι αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης διαβάζω εδώ ότι το 83% μιλάτε για πλήρη ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού. Έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα ψηφίζουμε, θα έχουμε 300 βουλευτές και θα έρθει ένα άλλο Υπουργικό Συμβούλιο που δεν θα είναι βουλευτές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μην έχουμε 300. Να έχουμε λιγότερους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έχουμε 200. Είναι όμως συνταγματική αλλαγή αυτό. Χρειάζεται συνταγματική αλλαγή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Μπορεί να υπάρχει και δέσμευση των πρωθυπουργών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, καλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορούν να πούνε ότι εμείς ….. όπως έχουν τώρα κοινοβουλευτικούς υπουργούς να έχουν όλους ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τους λιγότερους βουλευτές δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι 250.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς αλλαγή συντάγματος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πέρα από τις τελίτσες, καλά κάνετε και τις επισημαίνετε, που είναι η ψηφοφορία των συνέδρων. Κάποιοι ψήφισαν, κάποιοι δεν ψήφισαν, υπάρχουν μερικές σημαντικές αποφάσεις. Εμείς απευθυνθήκαμε όλοι, το συνέδριο δηλαδή έβγαλε μια ομόφωνη απόφαση και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και είπαμε τρία πράγματα, εάν θέλετε να σας τα πω.
Πρώτον, για να σταματήσει και η υποκρισία μεταξύ τους δηλαδή. Το ένα θέμα είναι ότι θα πρέπει να αποφασίσει αυτή η Βουλή, αφού όλοι συμφωνούμε ότι ο εκλογικός νόμος είναι κακός, ένα καινούργιο εκλογικό νόμο. Αναλογικότερο. Γιατί δεν αποφασίζει αυτή η Βουλή ένα καινούργιο εκλογικό νόμο; Το πρώτο.
Να αποφασίσει αυτή η Βουλή τον περιορισμό του πολιτικού χρήματος και τον περιορισμό των παροχών προς τα κόμματα και προς τους πολιτικούς. Γιατί να το παραπέμπουμε στην επόμενη Βουλή; Αυτή η Βουλή να το αποφασίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το τρίτο που προτείναμε είναι η υπόθεση του χρέους. Είναι τραγελαφικό αυτό που γίνεται με τα κόμματα εξουσίας. Ζητούν από την Ευρώπη να ρυθμίσει το κούρεμα, την επιμήκυνση. Ό,τι ζητάει ο καθένας, χωρίς η Ελλάδα να κατεβάζει μια πρόταση.
Δηλαδή θεωρούμε ότι εάν έχουμε μια ελάχιστη ευθύνη απέναντι στην επόμενη γενιά, γιατί το χρέος δεν είναι η διευθέτηση μεταξύ μας. Δεν θα το πληρώσει ο Οικονομέας, ο Καμπουράκης και ο Σταύρος, θα το πληρώσουν και τα παιδιά τους. Έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωτίστως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μιλάμε δηλαδή για 50 και 70 χρόνια. Να φτιάξουν μια κοινή επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του χρέους, αυτή είναι η πρότασή μας. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτιάξουν μια κοινή επιτροπή για τη διαπραγμάτευση του χρέους με την ευθύνη και το μάτι στην επόμενη γενιά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε, αλλά αυτοί πρέπει να κάνουν την αρχή, γιατί αυτοί είναι η πλειοψηφία και να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι οι Έλληνες πρέπει να προτείνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να διαμορφώσουμε μια θέση τι θέλουμε και τι ζητάμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, οι Έλληνες πρέπει να προτείνουν. Είναι δυνατόν να λες στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, πάρε θέση για το χρέος και να μην έχεις την εθνική θέση για το χρέος; Όταν ξέρουμε ότι αυτά τα δυο κόμματα είναι μειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία.
Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη και τα ποσοστά να πάρουμε που λένε ότι έχουν αυτοί, μιλάμε για ένα 30% το καθένα. Ας πούμε τι θέλει να λέει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας. Έχουν 30% ο καθένας; Σε κάθε περίπτωση εάν χειριστεί ή ο ένας ή ο άλλος το θέμα, δεν θα εκφράζει το σύνολο της ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι 30 με 70.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δεν θα εκφράζει την ελληνική κοινωνία. Άρα η διαχείριση του μεγαλύτερου προβλήματος αυτή τη στιγμή που είναι το χρέος της Ελλάδας, θα πρέπει να τολμήσουν να αφήσουν πίσω ότι ας ψαρεύουμε από παντού, να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή με καλούς διαπραγματευτές, με ανθρώπους που μπορεί να μας υπερασπιστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Μοιάζει πολύ λογικό αυτό. Εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το τι είναι καλό για τα παιδιά μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο λογικό όμως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούν να συνεννοηθούν να έχουν ένα σύστημα τι θα γίνει με την παιδεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι καλό να δίνουν εξετάσεις τα παιδιά στα αρχαία, ή στα λατινικά, ή στην ιστορία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό είπα ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς, ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία και εξαγωγές. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτά είναι τα τέσσερα πρώτα. Εξαγωγές για να έχουμε δουλειές, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία που πρέπει επιτέλους να βρούμε κάποια πρόσωπα που δεν θα είναι μέσα στα κομματικά γραφεία. Που θα εκφράσουν ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είδες τι έγινε με τον Θεοχάρη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που θα εκφράσουν μια μεγάλη πλειοψηφία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη ΔΕΗ ποια είναι η θέση σου κύριε επικεφαλής του Ποταμιού; Τι πιστεύει το Ποτάμι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να δοκιμάσουμε και τους ιδιώτες στην ενέργεια. Δηλαδή δεν μπορούμε …. Υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα με τη ΔΕΗ. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Ότι η ΔΕΗ είναι ιδιωτική, γιατί κατά καιρούς λέμε διάφορα πράγματα.
Δηλαδή λέμε ότι είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία η οποία αποφασίζει μόνη της. Δεν είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που αποφασίζει μόνη της. Είναι μια εταιρεία που ναι μεν τυπικά είναι ανεξάρτητη, αλλά ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τον έλεγχο. Είτε για να κάνει τιμολογιακή πολιτική, είτε για να πάρει κάποιους υπαλλήλους, είτε για να μην πάρει.
Εμείς λέμε ότι όπως σε όλη την Ευρώπη ισχύει, γιατί ισχύει παντού, να υπάρξουν πειραματικά έστω, κάποιοι παίχτες. Σημασία έχει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που θα ζητήσουν να διαχειριστούν την ενέργεια, θα είναι εταιρείες οι οποίες έχουν αντίκρισμα οικονομικό. Να μην την πατήσουμε, όπως την πατήσαμε με την υπόθεση ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ναι μεν θα κερδίζουν, αλλά εν πάση περιπτώσει θα ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα κερδίζει και ο ελληνικός λαός. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το τελικό κέρδος. Δηλαδή αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό σήμερα και για τη ΔΕΗ και για οποιοδήποτε ζήτημα, είναι ο τελικός απολογιστικός του απολογισμός. Ο απολογισμός του φορολογούμενου επέτρεψέ μου. Όχι ο απολογισμός του εργαζόμενου.
Όσο και να φαίνεται άσχημο, εάν ρωτάμε τον Οικονομέα, το Θεοδωράκη, ας πούμε ότι είμαστε ακόμα δημοσιογράφοι, για το τι θα αλλάξουμε στη δημοσιογραφία, θα λένε αυτά που πρέπει να αλλάξουν με βάση τα συμφέροντά τους.
Άρα στο θέμα της ΔΕΗ ναι μεν υπάρχουν εργαζόμενοι και πρέπει να ερωτηθούν, αλλά είναι θέμα των Ελλήνων, της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελικό ζητούμενο είναι πώς θα ωφεληθεί ο ελληνικός λαός.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε δοκιμαστικές ιδιωτικοποιήσεις. Και ξέρεις τι; Ωραία να μην κάνουμε στη ΔΕΗ ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη επί της ΔΕΗ, αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ είναι εντάξει; Είναι στο σωστό δρόμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουμε βουλευτές. Έχουμε φίλους στη Βουλή, αλλά δεν έχουμε βουλευτές και δεν έχουμε το νομοσχέδιο στα χέρια μας αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Stop, stop. Αυτό το φίλους στη Βουλή τι είναι; Τι εννοούμε; Φίλους βουλευτές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν φάνηκε από το συνέδριό μας; Ήρθαν άνθρωποι ανεξάρτητοι από τη ΔΗΜΑΡ, άνθρωποι οι οποίοι ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από παντού ήρθανε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν εννοώ αυτό. Ο κ. Τατσόπουλος δεν ήρθε από παντού. Ήρθε, μίλησε συγκεκριμένα. Είναι στην Επιτροπή Διαλόγου, συζητάει με το Ποτάμι για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα, ο Ψαριανός επίσης συζητάει με το Ποτάμι για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι δικοί σας από εδώ και πέρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είπα ότι δεν θα ήταν ηθικά πρέπον, ένα κόμμα που δεν έχει κατέβει στις βουλευτικές εκλογές να αποκτήσει βουλευτές. Δεν θα έχουμε δηλαδή Κοινοβουλευτική Ομάδα εμείς στη Βουλή, αν δεν κατέβουμε στις εκλογές, αλλά ότι μπορεί να έχουμε κάποιους ανθρώπους ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Αυτό σημαίνει όμως ότι εάν θέλατε θα είχατε, εάν δεν είχατε ηθικούς ενδοιασμούς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αν θέλαμε θα είχαμε και δεν θα ήταν δυο ή τρεις, θα ήταν παραπάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν είμαι μακριά όταν λέω ότι στην ουσία είναι δικοί σας αυτοί που αναφέρατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι άνθρωποι που συζητάνε μαζί μας και έχουμε κοινό προβληματισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω αντίρρηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι αυτό που είπε ο Καμίνης. Ποθούμε αλλαγές μέσα από το Ποτάμι. Δηλαδή πρέπει και υπάρχει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αστεία – αστεία εσύ δεν έχεις κατέβει στη Βουλή ακόμα, δεν έχουν γίνει εκλογές και έχεις δήμαρχο δικό σου, βουλευτές δικούς σου. Τι είναι αυτό το πράγμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι δικοί μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ποτάμι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απλώς μας ενώνει ένας κοινός προβληματισμός .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην μου τα βάζεις γύρω – γύρω όμως. Σε ξαναρωτάω. Τον Τατσόπουλο ή τον Ψαριανό μπορούμε να τους θεωρήσουμε με τους προσδιορισμούς που είπες τους ηθικούς, του Ποταμιού;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο καθένας έχει την ατομική του πολιτική ευθύνη. Αλλά ήταν σαφές αυτό που είπε ο Τατσόπουλος και είναι σαφές κι αυτό που είπε και ο Ψαριανός. Ο Ψαριανός είπε μαζί θα προχωρήσουμε και ο Τατσόπουλος είπε ότι εδώ συζητάμε για το πώς θα αλλάξουμε τα προβλήματα της χώρας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δίπλα μας, συζητάνε αυτή τη στιγμή για το τι πρέπει να γίνει. Συζητάμε όχι τι πρέπει να γίνει μέσα στο κόμμα, στην κοινωνία. Το λέω γιατί είναι το επείγον για κάθε έναν πολιτικό φορέα. Για μας το επείγον δεν είναι να συζητάμε τα κόμματα μεταξύ μας εάν θα ανασχηματιστούμε, εάν θα ενωθούμε, εάν θα κάνουμε κοινά συνέδρια.
Το σημαντικό είναι να συζητάμε και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εάν δεχτούμε ότι έχετε φίλους, το Ποτάμι έχει φίλους βουλευτές αρκετούς που εγώ δεν είμαι σε θέση να το αμφισβητήσω, άρα παίζει ρόλο το τι θέση παίρνετε για μερικά θέματα. Γι’ αυτό σας ρώτησα και έχει σημασία για τη μικρή ΔΕΗ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σου είπα από την αρχή, αλλά δεν θα πάμε εμείς να υποκαταστήσουμε το ρόλο της Βουλής, να λέμε δηλαδή αφού δεν μπορούμε να ψηφίσουμε για το άρθρο 3, ή για το άρθρο 4.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούν οι φίλοι σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά η αρχή σου είπα ποια είναι. Η αρχή όμως είναι ξεκάθαρη και αυτό έχει σημασία.
Αλλά ξέρεις τι θα ήθελα να σου πω και θα ήθελα να το συμφωνήσω έτσι πρωί που υπάρχει και λίγο περισσότερη λογική στο κεφάλι μας. Να μην πάμε στην ιδιωτικοποίηση αυτή τη μικρή της ΔΕΗ. Να μην πάμε σε μια άλλη ιδιωτικοποίηση. Να μην πάμε σε καμία ιδιωτικοποίηση; Αυτό με εκπλήσσει.
Δηλαδή το όχι κάποιων ανθρώπων, ας πούμε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήταν πιστευτό εάν υπήρχε και ένα ναι πού και πού. Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι σε αυτή την οικονομία, σε αυτή τη χώρα δεν είναι αναγκαία οποιαδήποτε αλλαγή; Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση; Εκεί είναι το πρόβλημά μας. Δηλαδή ότι πρέπει κάθε υπόθεση, οποιαδήποτε υπόθεση, να κρίνεται μόνη της. Ξεχωριστά.
Δηλαδή παίρνεις αυτό το πράγμα και λες, πρέπει να ιδιωτικοποιήσω το τραμ; Πρέπει. Δεν πρέπει. Αυτό θέλει μια σύγχρονη …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα όμως με το νερό βρε Σταύρο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με το νερό είπαμε. Εμείς με το νερό είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι. Δεν έχουμε πειστεί ότι θα κερδίσει ο ελληνικός λαός με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αυτό εννοώ Δημήτρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά με τη ΔΕΗ και με τα άλλα, πρέπει να το συζητήσουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει κάθε θέμα, λένε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοιχτό μυαλό χρειάζεται σε αυτά τα πράγματα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λένε να μη δοθεί καμία περιοχή της χώρας σε ιδιωτικοποίηση, σε ξένους για να φτιάξουν ξενοδοχεία ή να φτιάξουν αυτό. Μα, καμία περιοχή της χώρας; Δηλαδή θέλουμε να διπλασιάσουμε τον τουρισμό. Θέλουμε να διπλασιάσουμε τα εργατικά χέρια. Πώς θα γίνει αυτό; Εκτός εάν έχουμε βρει μια τρύπα και βγάζουμε λεφτά και πούμε ελάτε στο δημόσιο να γίνεται δημόσιοι υπάλληλοι.
Αλλιώτικα χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζονται ιδιώτες να βάλουν λεφτά σε αυτή τη χώρα. Εκεί πρέπει να γίνει η κουβέντα. Δεν υπάρχει για μένα ούτε ναι σε όλα, ούτε όχι σε όλα. Κατά περίπτωση αυτό θέλει ο κόσμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση. Το συνέδριο πήρε κάποια απόφαση πιο συγκεκριμένη για το θέμα των συμμαχιών; Διότι όλοι λένε στις ευρωεκλογές το Ποτάμι πήγε καλά, είχε βάλει ψηλά τον πήχη, πήγε καλά. Τώρα θα πάει στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο, σε δυο μήνες κλπ. Τι θα πει εκεί πέρα; Παιδιά ψηφίστε με είμαι υπέρ των συνεργασιών, άρα θα συνεργαστώ ή με το Σαμαρά, ή με τον Τσίπρα, ή με όλους. Θα βάλω όρους, δεν θα βάλω όρους. Εάν είναι ο Σαμαράς πρώτος θα συνεργαστώ μαζί του για να του κόψω την ακροδεξιά ατζέντα, αν ο Τσίπρας πρώτος θα συνεργαστώ για να του κόψω την αντιευρωπαϊκή ατζέντα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω λοιπόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ήταν κρίσιμο ερώτημα για τις εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το κρισιμότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να δεχτούμε κάτι. Ότι σε αυτές τις εκλογές θα είναι οι πρώτες εκλογές που ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει σκεφτόμενος ποια θα είναι η κυβέρνηση συνεργασίας. Δηλαδή η κυβέρνηση του 2012 προέκυψε. Αυτή τη φορά όμως είναι συνειδητή η απόφασή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτοδυναμία πηγαίναμε, προέκυψε συνεργασία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Αυτή τη φορά είναι δεδομένο ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έχει ο καθένας στο μυαλό του τι περίπου σχήμα θα δημιουργηθεί.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα ο κόσμος θα πρέπει να σκεφτεί. Και θέλετε να το πω ξεκάθαρα; Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί θέλω Ν.Δ. μόνη της; Δεν γίνεται. Θέλω Ν.Δ. με Ποτάμι; Θέλω ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι; Δηλαδή εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ότι πρέπει να βρει ο ελληνικός λαός κάποιον που θα τους συνεφέρει. Κάποιον που πιστεύει ότι έχει μια ευρωπαϊκή λογική, μια ανθρωπιστική λογική, μια δημοκρατική λογική και να ισορροπήσει λίγο είτε τις ακρότητες της Ν.Δ., είτε τις ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η λογική μας και αυτή είναι ξεκάθαρη.
Πρέπει λοιπόν, αλλά πώς το κάνουμε; Εμείς δεν λιγουρευόμαστε καρέκλες. Άρα δεν θα κάνουμε μια συνεργασία πίσω από τα τραπέζια με το Σαμαρά, ή με τον Τσίπρα και να πούμε κοίταξε να δεις εμείς θα υποστηρίξουμε, αλλά θέλουμε κάποια υφυπουργεία κλπ.
Είμαστε ξεκάθαροι. Έχουμε συγκεκριμένες απόψεις και τις είπα στο συνέδριο. Είπα δηλαδή ποιες είναι οι προτεραιότητες μιας τέτοιας διακυβέρνησης και μπορούμε να τις αριθμήσουμε και σήμερα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες εννοώ σε σχέση με θέματα από τον εκλογικό νόμο, μέχρι τις ανεξάρτητες αρχές, μέχρι το να υπάρξουν υπουργοί κοινής αποδοχής σε 4 – 5 τομείς. Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά παλιότερα ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν στην προεκλογική περίοδο και θα φανεί με ποιους θα συνεργαστούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πες μου κάτι. Είχες βάλει ένα όρο που έλεγες ότι για να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να συγκεντρώνει το 51%.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Έχω πει το εξής: ότι η χώρα αυτή θα αλλάξει εάν υπάρξουν συμμαχίες του 51%. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά κάθε κυβερνητική απόφαση θα έχει 51%. Μακάρι να γινόταν. Δεν γίνεται. Και επειδή εμένα με ενδιαφέρει πάνω από όλα να κυβερνηθεί ο τόπος και ξέρεις γιατί με ενδιαφέρει να κυβερνηθεί ο τόπος; Είναι πολύ απλό. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πάει καλά. Πάει καλά; Πάει καλά με μείωση των εξαγωγών; Αυτή τη στιγμή τα είδα τα στοιχεία φύγανε την προηγούμενη Τετάρτη.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν 20%. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα δηλαδή; Ότι πάμε καλά; Επειδή πήραμε πιθανόν μια ανάσα από τον τουρισμό, ή δεν ξέρω τι, εισρεύσανε κάποια λεφτά; Η χώρα δεν πάει καλά οικονομικά. Η χώρα για να πάει καλά οικονομικά θα πάει όταν οι εξαγωγές αρχίζουν και αυξάνονται.
Όταν έχεις ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα, αυτό που επιβάλει είναι πολιτική σταθερότητα. Μια κυβέρνηση ισχυρή με συγκεκριμένο πολιτικό άξονα που θα δώσει τη δυνατότητα στον άλλον να βγάλει τα λεφτά του και να επενδύσει. Να δημιουργήσει θέσεις καινούργιες εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έτσι όπως το λες Σταύρο, ότι είτε με τη Ν.Δ. συνεργαστείς, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να είναι το Ποτάμι στη μέση που θα τους βάλει μυαλό ας πούμε ως ένα σημείο, σημαίνει ότι δεν έχει και καμία άλλη διαφορά δηλαδή. Εάν είναι τόσο απλό για να πάει καλά η χώρα, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Ν.Δ. αρκεί να είναι το Ποτάμι στη μέση, είναι λίγο παράξενο αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι καθόλου παράξενο. Να σου πω τι λέω. Εγώ δεν λέω ότι δεν έχει καμία διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές και υπάρχουν πράγματα που συμφωνούμε με το ΣΥΡΙΖΑ και πράγματα που συμφωνούμε με τη Ν.Δ. δεν συμφωνούμε με όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως ο κάθε λογικός άνθρωπος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όπως και κάθε λογικός άνθρωπος. Εμείς τι λέμε; Τα πράγματα είναι πρακτικά στις εκλογές. Το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα με αυτό τον εκλογικό νόμο έχει ένα τεράστιο προβάδισμα. Συμφωνούμε; Έχει 50 βουλευτές. Και δεν είναι ηθικό να συνεργαστούν όλοι οι άλλοι εναντίον του πρώτου κόμματος. Άρα το προβάδισμα λέω ότι το έχει το πρώτο κόμμα.
Το πρώτο κόμμα όμως δεν θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι ισχυρό. Αυτή είναι η άποψή μου. Δηλαδή θα πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ότι ναι μεν κλείνω το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνω το μάτι στη Ν.Δ., αλλά ποιοι θα είναι στην κυβέρνηση. Θα υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας;
Εμένα η εκτίμησή μου είναι και θα φανεί και από τις προτάσεις μας και φαίνεται και από τα πρόσωπα, ότι έχουμε το σημείο ισορροπίας. Έχουμε μια προοδευτική μεγάλη πρόταση στο Ποτάμι που θα πρέπει να είναι το σημείο ισορροπίας. Αυτά βέβαια θα τα δούμε στις εκλογές. Γιατί άλλο είναι να πάρει το Ποτάμι 10% και άλλο να πάρει 15%. Εντελώς διαφορετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθουμε και στα ποσοστά.
Εφόσον βλέπουμε τώρα ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί αυτοβούλως μέχρι τώρα και μέχρι αυτή τη στιγμή. Εδώ 100 δόσεις θέλει να κάνει για τα ληξιπρόθεσμα και δεν την αφήνει η τρόικα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η τρόικα ή το ΠΑΣΟΚ; Η τρόικα ή οι νεοδημοκράτες; Γιατί έχουμε πολλές κυβερνήσεις μέσα σε μια κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, η κυβέρνηση θέλει πάντως να το κάνει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε ανθρώπους στην κυβέρνηση από την παλαιοκομματική δεξιά, έχουμε ανθρώπους από το παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ, έχουμε ανθρώπους ικανούς. Υπάρχουν κάποιοι ικανοί. Εμείς το λέμε και αυτό. Και υπάρχουν και κάποιοι που είναι υμνητές της δικτατορίας. Είναι μια multi κυβέρνηση. Ένα κουτί που τα περιέχει όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εσύ δεν αποκλείεις τη συνεργασία ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Ν.Δ. Εξαρτάται και από το ποσοστό λες εσύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είπα ότι τις συνεργασίες τις αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Το πρώτο κόμμα έχει προβάδισμα σε αυτή τη συζήτηση.
Λέω όμως ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και το Ποτάμι είναι μια δύναμη που θέλει να αναλάβει και τις κυβερνητικές ευθύνες που του αναλογούν, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα πάρει. Δηλαδή δεν είμαστε μια ομάδα διαμαρτυρίας που καθόμαστε απ’ έξω και πετάμε πέτρες στο πολιτικό σύστημα, γιατί θα ήταν βολικό αυτό. Θα ήταν πάρα πολύ βολικό για μένα, επειδή έχω τη δημοφιλία που έχω να ήμουνα ο Γκρίλο της Ελλάδας. Δηλαδή να κάθομαι απ’ έξω και να αρχίζω να λέω όλα είναι κακά στη Ν.Δ. Όλα είναι κακά με το ΣΥΡΙΖΑ και διαλύστε τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχεις και τεχνικά προβλήματα σε αυτό. Αποκλείεται να αφήσεις μούσι εσύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και τόσα κιλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι γνώμη έχετε τώρα; Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή ή όχι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείς εάν πρέπει να εκλεγεί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πρέπει να συνεννοηθούν τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επ’ ουδενί λόγο δεν χρειάζονται εκλογές. Η λογική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι να πάμε μετά από δυο χρόνια σε εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε κάθε εκλογές μας λένε ότι ψηφίζουμε για κάτι άλλο. Δηλαδή. Ο Βενιζέλος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε εάν θα πέσει ή δεν θα πέσει η κυβέρνηση. Τώρα για την προεδρική εκλογή μας λένε ψηφίζουμε εάν θα πέσει ή δεν θα πέσει η κυβέρνηση.
Εγώ είμαι θεσμικός και νομίζω ότι είμαι και λογικός. Και νομίζω ότι είμαι και με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είδατε και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αμφιβολίες για αυτή τη λογική, ότι κάθε μάχη είναι μια αφορμή για να πέσει η κυβέρνηση.
Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι αυτή η Βουλή πρέπει να συνεννοηθεί και να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ΄ ό,τι θα το έχετε ακούσει στους διαδρόμους, οι δημοσκόποι λένε ότι συμφέρει το Ποτάμι να γίνουν εκλογές άμεσα. Το συμφέρει γιατί υπάρχει μια δυναμική, πάνε καλά, το συνέδριό τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια είναι.
Άρα στους φίλους σου, εάν υποτεθεί ότι μπορείς να τους επηρεάσεις, που δεν μπορείς, δεν λέμε ότι μπορείς, τους φίλους σου θα τους συμβούλευες εάν υπάρχει μια πρόταση που να είναι αξιόπιστη, να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να βρούμε μια εθνική πρόταση. Μια πρόταση που εκπροσωπεί όχι όμως ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεξιά ή αριστερή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόταση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω. Δηλαδή πρέπει να βγάλουμε κάποιον από τα κομματικά ντουλάπια; Είπα και προεκλογικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες στην Ελλάδα. Μεγάλες προσωπικότητες που τιμούν τη χώρα στο εξωτερικό. Άνθρωποι που ενώνουν την Ελλάδα. Γιατί κανείς δεν σκέφτεται; Όλοι σκέφτονται με μια λογική.
Μήπως πάρω αυτόν για να πάρω τους ψήφους του τάδε; Γιατί δεν βρίσκει το πολιτικό σύστημα και όταν λέω το πολιτικό σύστημα, εννοώ τα κόμματα εξουσίας κυρίως, να βρούνε μια πρόταση που θα τιμά τη χώρα. Δεν υπάρχει κανείς; Δεν υπάρχει ένας Έλληνας; Μόνο οι άνθρωποι που έχουν διατελέσει βουλευτές μπορούν να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν τα έχουμε πει καθόλου και επειδή τελειώνει και ο χρόνος, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είσαι ευχαριστημένος, ή κοπήκανε λίγο τα φτερά σου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΟΙ 400.000 ψήφοι ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για μένα ήταν μεγάλη επιτυχία. Εσύ όμως έλεγες ότι το 5% ή το 6% θα ήταν για σένα ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν έλεγα το 6%. Μην με παραποιείς. Έλεγα κάτω από το 5%. Είπα ότι κάτω από το 5% πάω σπίτι μου. Το 6,5% είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό για να αλλάξεις τη χώρα, αλλά είναι ένα τεράστιο ποσοστό για ένα κόμμα. Είδαμε και τις αναλύσεις και των ξένων εφημερίδων. Ξέρεις γιατί όταν είσαι μέσα δεν τα προσέχεις λίγο και γράψανε μεγάλες εφημερίδες, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα χωρίς πολιτικούς παίρνει 6,6%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το συζητάμε αυτό. Εγώ είμαι από αυτούς που συμφωνούν απολύτως σε αυτό. Εσύ το έβλεπες .…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί μας συγκρίνουν με κάποια άλλα κόμματα που είχε κάνει ο Σαμαράς κάποτε, που είχε κάνει ο Αβραμόπουλος, όλα αυτά ήταν κόμματα διασπάσεις άλλων κομμάτων. Εμείς βγήκαμε με καινούργιους Έλληνες, δημιουργούς, είναι η εκτίμησή μου και αποσπάσαμε περίπου 400.000 ψήφους. Νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη αρχή, μια πολύ μεγάλη δυνατή αρχή για να δημιουργήσει το Ποτάμι ένα ρεύμα που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ομάδα χρειάζεσαι γύρω σου και δίπλα σου να παγιωθεί σιγά – σιγά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βγάλαμε τη Συντονιστική Επιτροπή, βγάλαμε την Ομάδα Εκπροσώπησης ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία δεν θα είναι μόνο ο Σταύρος, θα είναι και 5, 6, 7,10 νοματαίοι ακόμη οι οποίοι θα έχουν παγιώσει τη θέση τους, την άποψή τους κλπ. Και οι οποίοι θα εκφράζουν ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποτέ δεν ήταν μόνο ο Σταύρος. Γιατί η άποψή μου είναι ότι είναι σημαντικός ο ρόλος των ηγετών, αλλά τις νίκες τις κατορθώνουν οι παρέες. Η χώρα αυτή δεν θα αλλάξει με το Σταύρο. Η χώρα θα αλλάξει εάν υπάρξουν μεγάλες παρέες που θα ενωθούν σε μια καινούργια υπόθεση μεταρρυθμιστική, τέλος πάντων γι’ αυτά που συζητάμε όλα αυτά τα χρόνια.
Ξέρεις πολλές φορές είναι μια κουραστική κουβέντα. Μου λέει κάποιος, μα, τι θα κάνετε; Μα, θέλει μεγάλη συζήτηση; Οι λύσεις έχουν διατυπωθεί. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη να ακολουθήσουμε αυτές τις λύσεις. Δεν διχαζόμαστε πίσω από κομματικά τερτίπια. Αυτό είναι το θέμα.
Έχουμε την όρεξη όμως; Έχουμε την όρεξη να συζητήσουμε δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι για τις αναγκαίες λύσεις αυτής της στιγμής; Παραμερίζοντας, λέω, κάποιες στιγμές κάποιους από εμάς. Δεν θα ενωθούμε όλοι σε όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό καλοκαίρι. Θα κατέβεις στα Χανιά φέτος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λίγο θα κατέβω, αλλά λίγο. Τώρα τελειώσανε τα πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πολλά τελειώσανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει των εκλογών, να κάνουμε μια συμφωνία, ότι όποτε γίνουν οι εκλογές και αν εμείς είμαστε εδώ και αν και αν και αν, να μας πει εμάς το ποσοστό, το όριο που θα βάλει για να πάει σπίτι του μετά.
Να είσαι καλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σας.

1 Ιουλίου 2014, Mega Channel

διαβάστε επίσης