19 Ιανουαρίου, 2018

Σταθερά, χωρίς φοβικά σύνδρομα

Γιώργος Κακλίκης

Στην κρίσιμη αυτή καμπή των συνομιλιών για το ονοματολογικό, καλό είναι να μη βγαίνουν συμπεράσματα εν θερμώ. Η σημερινή συγκυρία είναι από τις λίγες που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν και θα ήταν τουλάχιστον ατυχές να την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Οι δύο κυβερνήσεις δείχνουν να έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σταθερά, χωρίς φοβικά σύνδρομα, επιδιώκοντας μια μόνιμη λύση που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η διαπραγμάτευση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και οποιαδήποτε πιεστική φιλολογία αναπτύσσεται τώρα γύρω από τα διάφορα ενδεχόμενα εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποπροσανατολίσει την κοινωνία, αλλοιώνοντας τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Αν ο διαπραγματευτής της άλλης πλευράς δηλώνει, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα διαπραγματευτή, ότι «οι ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς απέχουν από μια αξιοπρεπή λύση», δεν σημαίνει ότι η πόρτα των συνεννοήσεων έχει κλείσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ναουμόφσκι είχε διοριστεί από τον ακραίο κ. Γκρούεφσκι, στο κόμμα του οποίου ανήκει. Έτσι δεν αποκλείεται οι διατυπώσεις του αυτές να αποτελούν τέχνασμα αντιπολιτευτικού χαρακτήρα ή έναν άκομψο διαπραγματευτικό ελιγμό.

Aς συγκεντρωθούμε τις μέρες αυτές στην ουσία του θέματος, αποφεύγοντας τα γρήγορα συμπεράσματα και τις επιπόλαιες αντιδράσεις που μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Πηγή: Έθνος

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com