4 Μαρτίου, 2019

Στα λόγια τιμωροί, στην πράξη businessmen

Μίλτος Κύρκος

«Οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Τουρκία έχουν ανάγκη να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Να βγάλουμε την πρίζα δεν είναι λύση για αυτήν την κρίση. Η συνέχιση της σχέσης αυτής, χωρίς πλήρη διακοπή παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε μεσοπρόθεσμη/μακροπρόθεσμη βάση.»
Selahattin Demirta, ηγέτης του κουρδικού (και όχι μόνο) HDP, από τη φυλακή του Edirne (Αδριανούπολη)
Τον Μάρτιο στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφιστεί η ετήσια έκθεση για την Τουρκία, όπου για πρώτη φορά ζητείται ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. * Το θέμα αυτό, η επίδειξη, δηλαδή, σκληρής στάσης απέναντι στη γείτονα στο θέμα της ένταξης με ταυτόχρονη έκκληση για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, κάνει φανερούς και τους στόχους των εισηγητών: αφήνονται στην άκρη τα θεσμικά εργαλεία παρέμβασης, εγκαταλείπονται στη μοίρα τους όσοι αγωνίζονται για μία διαφορετική, δημοκρατική Τουρκία καθώς και τα εκατομμύρια πολιτών που ονειρεύονται ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα τους και προχωράμε στην «ουσία» των σχέσεων, τις business. Εξάλλου, Γερμανοί και Ολλανδοί είναι οι μεγαλύτεροι άμεσοι επενδυτές της Τουρκίας. Δεν είναι σύμπτωση πως ο υποψήφιος της Δεξιάς, ο κ. Weber, έχει το θέμα αυτό ανάμεσα στα κορυφαία της ατζέντας του, ούτε πως οι προερχόμενοι από τις βόρειες χώρες σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν απόλυτα με αυτόν.

Υπάρχουν όμως και άλλοι δύο χώροι που στηρίζουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων: η ακροδεξιά που απαιτεί να διακοπεί κάθε διάλογος με τη «μουσουλμανική» Τουρκία και οι πάσης προέλευσης ευαίσθητοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θεωρούν πως έτσι τιμωρούν τον πρόεδρο Ερντογάν. Και εάν οι πρώτοι θα ήταν καλό να ασχοληθούν περισσότερο με τις αιτίες που στις χώρες τους γεννιέται η ισλαμική τρομοκρατία ανάμεσα στους γηγενείς πολίτες και να περιορίσουν τον παράλογο λόγο μίσους που εκπέμπουν, οι δεύτεροι, πάντα καλοπροαίρετοι, θα έπρεπε να διαβάσουν την επιστολή του Ντεμιρτάς που παραθέτω και να ντραπούν. Το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, οι δημοσιογράφοι μέσα και έξω από τη φυλακή, πανεπιστημιακοί αντιφρονούντες και μη, οι κεμαλιστές, οι Kούρδοι της αντιπολίτευσης, όλοι συντάσσονται με την έκκληση να «κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό», αλλά οι ευρωβουλευτές ξέρουν καλύτερα από αυτούς τι πρέπει να κάνουν, πάντα «για το καλό τους»!

Και οι Έλληνες; Ε, εκεί ήταν η μεγάλη έκπληξη, γιατί χωρίς κανένα πρόβλημα, ανατρέποντας την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας, οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σύμπνοια προωθούν την διακοπή. «Να ορθώσουμε ανάστημα», έλεγε πολύ σωστά η κ. Μπακογιάννη, «να μην επιτρέψουμε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας». «Το δικό μου δόγμα ήταν πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας» προσέθετε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Με αυτήν τη στρατηγική διασφαλίσαμε το εθνικό συμφέρον». Και τώρα; Η μεν ΝΔ υποτάσσεται άκριτα στη γραμμή Weber, το δε ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει πως η αδιάλλακτη στάση του για τις Πρέσπες δεν ήταν τυχαία, καθώς ξεκόβει από τις «σημιτικές» του, ρεαλιστικές αναγνώσεις της πραγματικότητας.

Τον Μάρτιο μία ομάδα ευρωβουλευτών αποτελούμενη από τους Πράσινους, την Ενωτική Αριστερά και μέλη του S&D και του ALDE θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτό το ψήφισμα. Θα ήταν σκόπιμο ο πρωθυπουργός να θέσει το θέμα αυτό στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Udo Bullmann στην εκδήλωση του S&D για την παρουσίαση της έκθεσης Ράσμουσεν – Κατσέλη με τις προτάσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την οποία θα χαιρετίσει, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.
Και προς το συμφέρον της χώρας, να το ξανασκεφτούν και οι άλλοι αρχηγοί.
* Ως τρικ η έκθεση ζητάει από το Συμβούλιο την «αναστολή» των διαπραγματεύσεων. Καθώς η αναστολή μπορεί να αποφασιστεί με την πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Συμβουλίου, αλλά τυχόν επανέναρξη απαιτεί ομοφωνία, είναι φανερό πως στην ουσία το ψήφισμα ζητάει τερματισμό.

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού

Πηγή: Τα Νέα