5 Φεβρουαρίου, 2017

Στα εθνικά θέματα και την Άμυνα δεν μπορεί ένα πρόσωπο, ένα κόμμα, να εκφράζει την πατρίδα

Ποτάμι

Συνέντευξη στο militaire.gr και τον Πάρι Καρβουνόπουλο

Συγκεκριμένες προτάσεις τομές για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο militaire.gr και τον Πάρι Καρβουνόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανάμεσα στα άλλα, πρότεινε:

 • Τη δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων στρατιωτικών μονάδων
 • Τη μείωση του αριθμού των αξιωματικών με την παράλληλη αύξηση των αποδοχών τους
 • Τη μείωση των στρατοπέδων και παράλληλα την βελτίωση των υποδομών των υπολοίπων
 • Τη συμμετοχή της Βουλής στην επιλογή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων
 • Και επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με την συμμετοχή της πολιτική και της στρατιωτικής ηγεσίας
 • Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, αν δεν βρούμε να πάμε στη Χάγη». Και τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε συνεχώς αμφισβητήσεις, στα νησιά, στη θάλασσα, στα εδάφη. Τι κάνεις λοιπόν; Είσαι δυνατός, έχεις το στράτευμά σου, έχεις συνεπή εξωτερική πολιτική αλλά όταν αμφισβητούν αυτά που εσύ έχεις κατοχυρώσει και με διεθνείς συμβάσεις, λες: Πάμε στα διεθνή δικαστήρια. Η Ελλάδα στα μείζονα ζητήματα θα δικαιωθεί».

  Ειδικότερα για τη δημιουργία μικρότερων, ευέλικτων και αποτελεσματικών στρατιωτικών μονάδων, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει την εξέλιξη, ρίχνοντας την ευθύνη στα κόμματα. «Οι αξιωματικοί μας» όπως επεσήμανε «πολλοί εκ των οποίων έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, έχουν κάνει σύγχρονες προτάσεις τις οποίες δεν έχουν αποδεχτεί τα κόμματα. Οι πολιτικοί θέλουνε να φυτρώνει ένα στρατόπεδο και ένα ΤΕΙ σε κάθε πόλη. Αυτό είναι παλιό μοντέλο, είναι λάθος μοντέλο».

  Για το τρόπο επιλογής των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων είπε: «Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο υπουργός Αμύνης σήμερα, αν και έχω πολλές αμφιβολίες για την ευθυκρισία του κ. Καμμένου, αλλά όποιος κι αν είναι υπουργός Αμύνης θα έπρεπε να είχε δώσει το δικαίωμα στη Βουλή να έχει λόγο στην επιλογή της ηγεσίας του στρατεύματος. Δεν θα το κάνουμε λοταρία ανάμεσα στα κόμματα, αλλά δεν μπορεί η φυσική ηγεσία του στρατεύματος να είναι αποκομμένη από την πολιτική ηγεσία της χώρας».

  Όσο για το θέμα της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «θα μετέχει ο πρωθυπουργός ο υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών, οι αρχηγοί των κομμάτων και η φυσική ηγεσία του στρατεύματος και θα συζητά κρίσεις, είτε στην Άμυνα, είτε στην εξωτερική πολιτική». «Η ΝΔ, όπως είπε, είναι θετική, το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Συνήθως η αντιπολίτευση είναι πάντα θετική, όταν γίνεται κάποιος κυβέρνηση, κάνει τα ίδια με τους προηγούμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν ενώ έλεγε ότι πρέπει να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τώρα που είναι κυβέρνηση βολεύεται να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του. Και είναι λάθος αυτό. Και δεν το συνδυάζω με τα πρόσωπα. Στα θέματα της εθνικής πολιτικής, στα θέματα της Άμυνας, δεν μπορεί, ένα πρόσωπο ένα κόμμα να εκφράζει την πατρίδα. Χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή, μεγαλύτερη ευθύνη».

  Στην συνέντευξή του στον Πάρι Καρβουνόπουλο, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήρε τους αξιωματικούς και όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την επίδοση και τη συμπεριφορά του στρατεύματος αυτή τη στιγμή». «Νιώθεις ότι οι αξιωματικοί έχουν καταφέρει να κρατήσουν το στράτευμα ψηλά παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση. Και αυτό πρέπει να τους πιστωθεί. Πηγαίνω σε στρατόπεδα, όχι πάντα με φωτογράφους, έχω εντυπωσιαστεί από ανθρώπους που είναι μορφωμένοι, έχουν σύγχρονες απόψεις και δεν μπλέκουν τις πολιτικές του εκτιμήσεις με τη δουλειά που κάνουν. Αυτό είναι σπουδαίο». Σε άλλο σημείο ερωτώμενος για τις επισκέψεις του στα σύνορα, είπε: «Πήγα στη γέφυρα. Εντυπωσιάστηκα από τους αξιωματικούς, από τους φαντάρους, που είναι εκεί νυχθημερόν και ταυτόχρονα ντράπηκα όταν μου είπαν τι παίρνουν και τις υποδομές έχουν».

  Μίλησε επίσης για:

  Το «παζάρι» των εξοπλισμών:
  «Τόσα χρόνια στηνόταν ένα παζάρι, το οποίο άφηνε τη δυνατότητα σε ενδιάμεσους, σε μικρούς και σε μεγάλους, να πουν τη γνώμη τους, να απορρίψουν, να εγκρίνουν. Αυτό έβαλε σε ανταγωνισμό τις εταιρείες και είχαμε τελικά μια απόφαση πιθανόν σωστή, πιθανόν λάθος, αλλά σίγουρα ακριβή. Σίγουρα υπερκοστολογημένη, γιατί αυτός για να φτάσει στην τελική πρόταση, είχε περάσει από τον ένα, τον άλλο, τον παραδίπλα, είχε πάει στο πολιτικό κόμμα, είχε υποσχεθεί λεφτά σε όλους. Και εκεί που θα παίρναμε με 100€ το όπλο, δεν έβγαινε και έπρεπε να το πάρουμε με 200€, για να πληρώσει τις μίζες».

  Τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις:
  «Πιστεύω ότι και στον Στρατό όπως και στην Αστυνομία θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν ενώσεις. Αλλά με όρια, που να μην επιτρέπουν τον ευτελισμό του Στρατεύματος. Δηλαδή απαγόρευση της κομματικής δραστηριότητας, μέσα σ' αυτές τις Ενώσεις».

  Για τα ρουσφέτια στον Στρατό:
  «Έχουν αρχίσει τα ίδια πράγματα στο υπουργείο Άμυνας και είναι λάθος. Τακτοποιούν, μεταθέτουν παιδιά. Είναι λάθος. Ήρθε μια φίλη και μου ζήτησε να βοηθήσω το παιδί μου να μείνει στην Αθήνα. Και της λέω για ποιο λόγο; Άσε το παιδί να ζήσει μια εμπειρία, να γνωρίσει ανθρώπους. Και μετά από λίγες εβδομάδες που την ξαναείδα μου είπε: τον τακτοποίησα. Θα μείνει στην Αθήνα».

  Δείτε το βίντεο:

  militaire.gr