22 Απριλίου, 2014

Θα συνεργαστούμε με αυτούς που θα βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό

Ποτάμι

«Με 30% ανεργία στο Νότο και 50% στους νέους δεν μπορείς να μιλάς για Ευρώπη δικαίου. Άρα το πρώτο μέλημα της ευρωπαικής πολιτικής είναι ένα ευρωπαικό ταμείο στήριξης της ανεργίας»

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, μαζί μας ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κύριε Θεοδωράκη, Σταύρο, καλώς όρισες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω και να σου πω ότι μου είναι φοβερά δύσκολο να σου πάρω συνέντευξη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, πρέπει να περάσουν αυτά τα ένα δυο λεπτά αμηχανίας, να καταλάβεις κι εσύ ότι εγώ είμαι πολιτικός πια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα μου ήταν δύσκολο ακόμη κι εάν δεν είχες ασχοληθεί με την πολιτική λόγω της εκτίμησης που σου είχα από την δουλειά που έκανες τόσα χρόνια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που «σου είχα» έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, που σου είχα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βάζεις παρελθόντα χρόνο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψεις στη δημοσιογραφία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα επιστρέψω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια ήσουνα ειλικρινής που είπες ότι εγώ εάν δεν πάει καλά αυτή η υπόθεση επιστρέφω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, να σου πω πως. Αν δεν πάει καλά αυτή η υπόθεση την εγκαταλείπω. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έβαλες και ένα όριο 3-5% όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ε, ναι, τι να προσπαθείς δηλαδή;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ άλλα κόμματα με 3% είναι ευτυχισμένα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να είναι αυτά ευτυχισμένα. Εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος με 3% και 5%. Όχι για μένα, αλλά για την ανάγκη που έχει η χώρα. Ξέρεις ένα από τα πράγματα που με οδήγησαν σε αυτή την κίνηση είναι ότι δεν έχουμε χρόνο. Δεν έχουμε χρόνο σαν άνθρωποι, δεν έχουμε χρόνο σαν χώρα. Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά και πάνε έξω.

Δεν έχουμε χρόνο να πούμε ότι εγώ θα πάρω ένα 3% τώρα σε αυτές τις εκλογές, θα πάρω μετά 7%, μετά 12% και ίσως αλλάξουμε τα πράγματα. Η αίσθησή μου είναι ότι μπορούμε τώρα να αλλάξουμε τα πράγματα και αυτό καλώ τον κόσμο να κάνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια τώρα εσύ είχες ένα πλεονέκτημα. Ήσουνα ιδιαίτερα γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πλεονέκτημα μεγάλο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το δέχεσαι. Γιατί δεν θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να πει δεν έχουμε χρόνο, δεν αντέχω άλλο, ρε εσύ δεν κάνω ένα κόμμα; Δεν μπορεί να το πει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Αλλά εγώ ήμουνα γνωστός, αναγνωρίσιμος, αυτό έδωσε μια κατ’ αρχήν ώθηση, αλλά είχα και ένα ίχνος στη δημοσιογραφία όμως. Είχα συγκεκριμένα πράγματα που υποστήριζα. Είχα συγκεκριμένα πράγματα που έλεγα για την πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είκοσι χρόνια τα έλεγα, αλλά λέω τα 4 χρόνια της κρίσης.

Έλεγα συγκεκριμένα πράγματα, είχα πάρει συγκεκριμένες αποστάσεις από τις πολιτικές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχες πάρει συγκεκριμένες αποστάσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απόλυτα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρόσεξε να δεις. Πρέπει να έχεις ένα πάρα πολύ μεγάλο σόι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ μεγάλο σόι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι θεία σου η κυρία Σημίτη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, εντελώς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαι ανιψιός ή ξάδελφος με την κυρία Διαμαντοπούλου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Εγώ παραξενεύομαι πώς δεν έχουν βρει μια κοινή ρίζα με τον Μητσοτάκη, καθ’ ότι Χανιώτης αυτός, Χανιώτης εγώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σε συμφέρει τώρα αυτό, γιατί δεν θέλεις να έχεις καλή τύχη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη χώρα της φαντασίας μπορεί να υπάρχουν όλες οι συγγένειες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά για στάσου τώρα, έτσι εύκολα ένας άνθρωπος λέει αναγνωρίσιμος, με ένα πολύ καλό όνομα, έχοντας αφήσει το ίχνος του στη δημοσιογραφία και στην κατά κάποιο τρόπο σχέση του με την πολιτική, κάνει ένα κόμμα και αμέσως αυτό το κόμμα παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό επαληθεύει την πρόβλεψή μου, που αν είσαι ειλικρινής ήταν και δική σου πρόβλεψη, ότι ο κόσμος ήθελε κάτι καινούργιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το λέω καθημερινά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Δηλαδή για να μην τρελαθούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με παλιά υλικά δεν κάνεις καινούργια συνταγή, έλεγε η μάνα μου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα που καταφτάνει στην ώρα της. Αυτό είναι το 10% του Ποταμιού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι δική σου ρε Σταύρο ιδέα όμως;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιανού να ‘ναι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι του Μπόμπολα, είναι του Βαρδινογιάννη, είναι των καναλαρχών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι μαζί ενωθήκανε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι του κατεστημένου για να είσαι κόντρα, ανάχωμα. Βλέπανε ότι έχει μια δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή φτιάχτηκε η Χρυσή Αυγή και μετά αφού η Χρυσή Αυγή τώρα πνέει τα λοίσθια, λέει κάτσε να φτιάξουμε ένα κόμμα. Ποιον έχουμε; Έχουμε έναν άφθαρτο Σταύρο Θεοδωράκη. Έχουμε ένα καλό δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη. Ένα καλό παιδί Σταύρο Θεοδωράκη. Ωραίος Σταύρο Θεοδωράκη.

Τον βγάζουμε μπροστά λοιπόν ανάχωμα για να κόψουμε την πνοή που υπάρχει των ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό κατ’ αρχήν είναι ένα παλιό σενάριο, γιατί τώρα υπάρχει και το άλλο σενάριο, ότι με έχουν βάλει για να συνεργαστώ αύριο με το ΣΥΡΙΖΑ και να κάνω κυβέρνηση, επειδή κόβω ψήφους και από τη Ν.Δ.

Αλλά ας δεχτούμε το σενάριο αυτό που λες ως υπόθεση εργασίας. Οι αχυράνθρωποι, εάν ρωτήσεις και ένα ψυχίατρο, είναι συνήθως άλλοι άνθρωποι. Δεν μπορεί να είναι ο Θεοδωράκης αχυράνθρωπος. Ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε 30 χρόνια στη δημοσιογραφία αχυράνθρωπος πουθενά, που έφυγε απ’ όλα τα μαγαζιά και άλλαξε και πήγε και δεν μπήκε στα σαλόνια της εξουσίας, έκανε τη δημοσιογραφική του δουλειά και αποχωρούσε, δεν είναι εύκολο να γίνεις αχυράνθρωπος.

Δηλαδή τι θα κερδίσω εγώ από τον οποιονδήποτε καναλάρχη που δεν είχα; Εγώ είχα καταξίωση, είχα την αγάπη του κόσμου, είχαμε τους καλούς μας μισθούς, όσο μπορεί να είναι καλός ο μισθός σήμερα στην κρίση, αλλά σε σχέση με το τι θα παίρνω από τη Βουλή και αποφασίζω να το διαλύσω αυτό, γιατί έχω μια ανησυχία για τη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσα χρόνια το σκέφτεσαι αυτό το πράγμα; Ή σου ήρθε ξαφνικά; Δηλαδή ένα βράδυ, όπως η άλλη είδε τον Άγιο Φανούριο και είπε να κάνω μια πίτα, εσύ είδες το Ποτάμι και έκανες κόμμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το συζητάω περίπου δυο χρόνια. Με τον εαυτό μου κυρίως, με τους οικείους μου, με ανθρώπους που με πιστεύανε. Όχι ακριβώς να κάνω κόμμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι περισσότεροι πρέπει να σου είπαν όχι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι ακριβώς να κάνω κόμμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά να κάνουμε κάτι. Υπήρχε αυτό, ότι πήγαινες κάπου, τελείωνες ένα θέμα και μετά όταν σβήνανε οι κάμερες σου λέγανε, επειδή μιλάγαμε για τα κακά της χώρας, για τις αδυναμίες της κοινωνίας, όταν τελείωσε αυτή η κουβέντα σου λέγανε θα γίνει κάτι, θα αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα; Αυτό το πράγμα συσσωρεύτηκε και κάποια στιγμή το Φλεβάρη, είπα ή τώρα, ή ποτέ. Και επέλεξα ένα μικρό γήπεδο. Τις ευρωεκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλο αυτό όμως έχει ένα κόστος οικονομικό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι αυτό που νομίζουν τα μεγάλα κόμματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό σε κατηγορήσανε. Ότι τα πήρες, ότι τα παίρνεις χοντρά για να μπορείς να έχεις ένα κόμμα. Ότι δίνουν του Θεοδωράκη κάργα χρήμα για να κάνει, όχι για να κάνει το κέφι του γιατί τον αγαπάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι σας στηρίζουν οι φίλοι σας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσύ το πιστεύεις αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δημοσιογράφος είμαι, δεν έχει σημασία να εκφέρω άποψη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή την κουβέντα δέχομαι να την κάνουμε μαζί, δεν την δέχομαι να την κάνουν τα κόμματα για μένα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χαίρομαι που το λες αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα κόμματα την τελευταία 10ετία μας στοίχισαν ένα δισεκατομμύριο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Είναι πολύ περισσότερα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σου λέω τα επίσημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την επίσημη επιχορήγηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι 650 σε μια 10ετία η επίσημη επιχορήγηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και όχι μόνο αυτό, με πλασματικά ποσοστά. Να σκεφτείς ότι αυτή τη στιγμή κάποια κόμματα επιδοτούνται με ποσοστά που είχαν πάρει πριν από μια 4ετία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ενώ η πραγματική τους δύναμη είναι πολύ μικρότερη, άρα η επιχορήγηση θα έπρεπε να ήταν πολύ μικρότερη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε λοιπόν τα 300 εκατομμύρια που έχουν πάρει δάνεια, τα οποία επίσης δεν θα ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα σβήσανε. Δεν τα σβήσανε αυτά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε το ακριβότερο πολιτικό σύστημα. Έχουμε τους χορτασμένους από το δημόσιο χρήμα. Τα κόμματα της σπατάλης με τις πολυκατοικίες, με τα επαγγελματικά στελέχη, με τις λιμουζίνες, αυτά που βλέπει καθημερινά ο κόσμος. Με γραφεία στην επαρχία, λες και υπάρχει κάποιος λόγος να έχουμε πλέον στην εποχή του internet γραφεία στην επαρχία. Αυτά όλα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και έρχονται αυτοί και λένε, πού βρήκες τα τρία χιλιάρικα να πας στην Κρήτη;

Εμάς τα έξοδά μας είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι τα αεροπορικά εισιτήρια, ενίοτε τα εισιτήρια του τρένου, ή του λεωφορείου, του ΚΤΕΛ που πηγαίνουμε σε κάποιες περιοδείες. Μια φιλοξενία 20 – 30 ευρώ σε ένα δωμάτιο. Αυτό είναι όλο. Και ένα γραφειάκι στους Αμπελόκηπους. Ένα μικρό γραφείο στους Αμπελόκηπους.

Δεν λένε ψέματα τα κόμματα. Έχουν όντως αμφιβολία που βρίσκουμε τα λεφτά, γιατί νομίζουν ότι τα λεφτά είναι πολλά. Επειδή έχουν μάθει όταν κάνουν μια συγκέντρωση να σπαταλάνε 50 – 100.000, γιατί δεν είναι δικά τους λεφτά. Βάζουν σκηνικά. Εμείς δεν βάζουμε καν σκηνικά. Επιλέγουμε ένα ωραίο δέντρο από πίσω και αυτό είναι το σκηνικό μας.

Επειδή έχουν μάθει να στήνουν σκηνικά, να μεταφέρουν με φορτηγά σκηνικά στην επαρχία, λένε ότι η συγκέντρωση στα Χανιά στοίχισε 100.000. Ναι, στοίχισε 3.500. Εάν μάθουν να μετράνε διαφορετικά τα λεφτά του κόσμου, θα καταλάβουν ότι λέμε αλήθεια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο Ποτάμι, εσείς το ξέρεις και άλλωστε γιατί αν και στην Κρήτη έχει ποτάμια, στην Ακροποταμιά ξέρεις τι υπάρχουν; Καλάμια. Κάποιοι λένε ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος ένα κόμμα, όχι ο ηγέτης του, ο προσωρινός του ηγέτης, το είπα προηγουμένως και οι καλεσμένοι μου είπαν όπα αρχίσανε τα καρφιά; Μα, μόνος του έχει πει ότι μέχρι τις εκλογές θα είναι ο προσωρινός ηγέτης αυτής της κίνησης, μέχρι το συνέδριο. Έτσι δεν είναι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω πει τρία πράγματα. Πρώτον, ότι η πολιτική δεν είναι ένας χώρος για να παίρνεις σύνταξη. Και πρέπει να δίνουμε κάποια στιγμή τη θέση μας σε νεώτερους και ικανότερους. Και νομίζω ότι υπάρχουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσα χρόνια δηλαδή βλέπεις ότι ένας άνθρωπος πρέπει να κάτσει στην πολιτική;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω πει ότι σε θέση ευθύνης κάθεσαι 8 χρόνια το ανώτερο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απ’ ότι ηλικία κι αν έχεις ξεκινήσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, 8 χρόνια. Δηλαδή εάν έχεις μπει νέος στην πολιτική και γίνεις βουλευτής και μετά αναλαμβάνεις ένα υπουργείο καθήκον, εντάξει υπάρχει η δυνατότητα να είναι 12 τα χρόνια, αλλά δεν μπορεί να είσαι υπουργός πάνω από 8 χρόνια. Δεν μπορεί να είσαι, πιστεύω, και πρωθυπουργός πάνω από 8 χρόνια.

Δεν μπορείς να είσαι βουλευτής. Δηλαδή πρέπει να βάλουμε ένα όριο. Να μη βλέπουμε την πολιτική ως το επάγγελμα που θα μας θρέψει μέχρι τα βαθιά μας γεράματα και θα μας πάρουν σηκωτούς κάποια στιγμή να φύγουμε. Αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ένα σύγχρονο πνεύμα. Ο κόσμος θέλει να περνάνε από την πολιτική νέοι άνθρωποι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις, όχι τους νέους τόσο, γιατί οι νέοι δεν τους ξέρουν τους παλιούς. Τους παλιούς πολιτικούς δεν τους ξέρουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, εγώ έχω πείσει τους ανθρώπους μου. Δηλαδή εμείς κατεβαίνουμε τώρα, βλέπεις ποια ονόματα έρχονται μαζί μου, οι οποίοι όλοι συμφωνούν με αυτό το πράγμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Δοσούλας θα είναι μαζί σου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ο Δοσούλας θα είναι μαζί μου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι εξαιρετικό παιδί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι εξαιρετικό παιδί και καθρεφτίζει ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάποτε αποτέλεσε ένα σύμβολο δύναμης, κουράγιου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι κάποτε, ακόμη. Γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στα 15 του έπαθε αυτό που έπαθε, δηλαδή του κόπηκαν τα πόδια, το χέρι κλπ. Και δεν έκατσε σε μια αναπηρική καρέκλα να κλαίγεται. Πήγε στο πανεπιστήμιο, τελείωσε με πολύ καλό βαθμό. Αγωνίζεται σήμερα και είναι ένας άνθρωπος που καθρεφτίζει λίγο τη δύναμη του Έλληνα, ότι δεν σταματάμε. Δεν σταματάμε. Προχωράμε. Υπερπηδάμε τα εμπόδια. Και ο Βασίλης από την πρώτη στιγμή ήρθε στο Ποτάμι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτός ήρθε, ή εσύ πήγες και τον βρήκες; Γιατί εάν πήγες εσύ και βρήκες τον Βασίλη Δοσούλα, μπορεί να πει κάποιος ότι κοίταξε να δεις εκπομπή κάνει την πολιτική. Δηλαδή τι; Θέλει να βρει πρωταγωνιστές, για να έρθουμε και στον τίτλο της εκπομπής σου, οι οποίοι θα είναι πιασάρικα ονόματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Βασίλης. Δεν είναι μόνο Βασίλης. Είναι αυτοί που έχεις ακούσει. Είναι άλλοι 20 που θα βγάλουμε αυτές τις μέρες, είναι άνθρωποι οι οποίοι λένε να μπω και εγώ στο Ποτάμι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συζήτηση δεν θέλεις να είναι σούπα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως κι εγώ δεν θέλω να είναι σούπα. Πρέπει να έχει και σκληρές ερωτήσεις.

Είπαν ότι άδειασες το Νίκο Δήμου. Εγώ διαφωνούσα με την άποψη του κ. Δήμου, για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Είτε πιστεύει, είτε δεν πιστεύει κάποιος, δεν παίζει με το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων. Είπαν όμως ότι τον άδειασες. Ότι πολύ γρήγορα είπες δεν θα είναι υποψήφιος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θεωρήθηκε από κάποιους ως άδειασμα για τον κ. Δήμου. Εγώ είπα, διαφωνώ πλήρως με την άποψη του κ. Δήμου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επίτρεψέ μου. Ο Νίκος Δήμου από την πρώτη στιγμή ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ήταν υποψήφιος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είχα διαβάσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το είχε πει ο ίδιος. Άρα δεν ετίθετο θέμα να είναι υποψήφιος ο Νίκος Δήμου. Ο Νίκος Δήμου στηρίζει το Ποτάμι και το γράφει και στο blog του, το γράφει στα κείμενά του, στηρίζει το Ποτάμι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Και εσένα προσωπικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στηρίζει την προσπάθεια και είπε κάποια στιγμή εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν μπορεί κάθε που λέω κάτι να θεωρούν ότι μου το είπε ο Σταύρος στο αυτί, να το λέω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρεις γιατί στο ρώτησα αυτό; Μήπως στον κόσμο θεωρηθεί ότι κοίταξε να δεις ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πορεία του πολλούς μπορεί να τους αδειάσει. Να τους αδειάσει γιατί …..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι εγώ αυτός. Δεν είμαι εγώ αυτός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είσαι αυτός, αλλά δεν σε ξέρω ως πολιτικό, σε ξέρω ως Σταύρο Θεοδωράκη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε όμως να σου πω κάτι. Στο Ποτάμι, προσπαθούμε να περάσουμε μια άλλη ιδέα πολιτικής η οποία τι έχει; Έχει την ατομική πολιτική ευθύνη. Δηλαδή εμείς έχουμε αρχές, έχουμε ήθος και έχουμε και κάποιες βασικές θέσεις για τη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσες φορές τα έχεις ακούσει αυτά και από ποιους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άφησέ με να σου τελειώσω. Από εκεί και πέρα, εάν είσαι εσύ στο Ποτάμι και εγώ στο Ποτάμι, δεν σημαίνει ότι έχουμε άποψη την ίδια για όλα τα θέματα. Και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να μπει στο μυαλό του Έλληνα.

Πρέπει στη Βουλή να μην ψηφίζουμε ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λαφαζάνης – Τσίπρας για το ευρώ και τη δραχμή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο. Εμείς έχουμε αποφασίσει τα βασικά ζητήματα και είναι λίγο ενοχλητικό που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει αποφασίσει το θέμα του ευρώ. Είδες αλήθεια το πρόγραμμα; Την ευρωπαϊκή μπροσούρα του ΣΥΡΙΖΑ; Την πρόσεξες; Να σου διαβάσω μια φράση; Την έχω γράψει για να μην τους αδικήσω.

«Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της σημερινής νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής του ευρώ». Τι σου λέει αυτό εσένα; Έχεις καταλάβει; Όχι. Γιατί δεν πρέπει να καταλάβεις. Δεν πρέπει να καταλάβεις. Επειδή οι μισοί λένε ναι με το ευρώ και οι άλλοι μισοί – πολύ λέω- ένα 30% λέει όχι με το ευρώ, έχουν επιλέξει μια φράση. Είναι η μόνη φράση που υπάρχει στο ευρωπαϊκό τους πρόγραμμα. «Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της σημερινής νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής του ευρώ».

Είναι απλό το ερώτημα. Ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει είναι με το ευρώ ή είναι με τη δραχμή;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα πει ο Συριζαίος που μας παρακολουθεί τώρα, κοίτα να δεις τον μπαγάσα τον Παπαδάκη, τον πάει ο Θεοδωράκης εκεί που θέλει. Η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να κάνει κριτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μιλήσουμε και για τη Ν.Δ. Εμένα η θέση μου είναι ξεκάθαρη και είναι ξεκάθαρη από την αρχή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου αρέσει η κουβέντα που κάνουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι γίνεται με τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε ένα ναυάγιο. Αυτή η χώρα είναι ένα ναυάγιο αυτή τη στιγμή και το ναυάγιο το μελετούν οι άνθρωποι που προξένησαν το ναυάγιο. Δηλαδή η Ν.Δ. κυβερνούσε και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια. Αυτοί προξένησαν το ναυάγιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά τους έλεγα προηγουμένως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και κάθονται λοιπόν και μελετούν το ναυάγιο και τη συμπεριφορά των ναυαγών. Και από την άλλη έχουμε έναν αριστερίστικο λαϊκισμό, ο οποίος λέει, ναυαγέ μείνε εκεί, θα έρθω εγώ, θα ψηφίσω ένα νόμο και θα γίνεις από ναυαγός καπεταναίος. Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Δηλαδή εάν η χώρα αλλάξει κατηγορία, εάν η χώρα φύγει από την κατάσταση που είναι σήμερα με ένα νόμο, γιατί δεν το ψηφίζει το νόμο αυτό ο Σαμαράς; Δηλαδή να πάρει και όλη τη δόξα; Ή ο οποιοσδήποτε; Ο Παπανδρέου γιατί δεν τον ψήφισε;

Είναι τόσο απλά τα πράγματα; Είναι δυνατόν το 2014 να λες τέτοια λαϊκίστικα πράγματα στον πολίτη; Στον αριστερό πολίτη που είναι και ο πιο σκεπτόμενος πολίτης της χώρας. Πρέπει να είμαστε τίμιοι με τα πράγματα και αυτό θέλει να κάνει το Ποτάμι. Δεν είμαστε ούτε με το αριστερό λάθος, ούτε με το δεξιό λάθος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρόσεξέ με γιατί εδώ είναι η ένσταση η δική μου όμως. Ενώ είσαστε το καινούργιο, όπως λέτε και πράγματι είσαστε το καινούργιο και ενώ έχει μια αποδοχή από τον κόσμο, δεν ξεκαθαρίζεται στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστείτε.

Λες ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με αυτούς που φέρανε στην Ελλάδα την καταστροφή. Μα, στάσου, εσύ το καινούργιο θα πας να συνεργαστείς με το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το αριστερίστικο ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν λέω αυτό. Πρέπει να δεχτούμε κατ’ αρχήν ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν δανεικές λύσεις. Και ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που θα πάρει 50% και καλώς δεν υπάρχει ένα κόμμα που θα πάρει 50%.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν ξέρω τρία που αθροιστικά θα πάρουν 50%.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνει όλος ο κόσμος, όλος ο σύγχρονος κόσμος κάνει συνεργασίες. Άρα εμείς τι λέμε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ποιους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω συγκεκριμένα. Εμείς λέμε το εξής, ότι η χώρα θα βγει από αυτό το αδιέξοδο και θα γίνει και πιστευτή στο εξωτερικό, εάν έχει μια κυβέρνηση του 51% και κάποιοι βιαστήκανε και είπανε κάτσε ρε Θεοδωράκη 51% θα πάρεις; Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ συγκεκριμένα. Εμείς θέλουμε να πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό ώστε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να δώσουμε ένα συγκεκριμένο άξονα πολιτικής σε συζήτηση χωρίς προαπαιτούμενα σε όλο το πολιτικό φάσμα. Το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και θα τους πούμε ότι αυτά τα 20 προβλήματα έχει η χώρα. Δεν είναι άλλα. 20. Μπορεί να είναι 22. Εμείς έχουμε αυτές τις θέσεις, πείτε μας τι θέσεις έχετε γι’ αυτά τα προβλήματα. Όχι γενικώς και αορίστως αλληλεγγύη, δημοκρατία, ελευθερία, γιατί σε αυτά όλοι συμφωνούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό πήγα να σου πω. Σε αυτά συμφωνούν όλοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγκεκριμένες θέσεις λοιπόν και όταν αποφασίσουμε ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ τα ζητήματα τα περισσότερα είναι οικονομικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία. Και όταν αποφασίσουμε ότι έχουμε αυτά τα προβλήματα και αυτές τις προτεινόμενες λύσεις θα δούμε ποιοι θα συνεργαστούμε. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια συνωμοσία του καλού. Το πιστεύω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία ανθρώπων ……

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκεί να μην παραμείνει επιθυμία και να είναι …..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι στο χέρι του κόσμου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και στο δικό σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν ο κόσμος ενισχύσει το Ποτάμι, αν το Ποτάμι είναι ρυθμιστής. Γι’ αυτό ζητάω να είναι το Ποτάμι ρυθμιστής. Θα υποχρεώσει τα κόμματα να βγάλουν τις παρωπίδες τους, να πετάξουν τα παλιά κιτάπια, ή τα νεοφιλελεύθερα, ή τα μαρξιστικά τα παλιά και να κοιτάξουν με ένα σύγχρονο τρόπο την κοινωνία και να πούνε αυτή η χώρα αυτή τη στιγμή …..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα δεχτεί ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάτσε να δούμε ποιοι θα είναι μετά τις εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο. Γιατί αυτό ήθελα να πω, γιατί ο Τσίπρας θα δεχτεί να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν ξέρεις τα αποτελέσματα των εκλογών να μου τα πεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι άλλο τώρα. Και εγώ βάζω μέσα σε αυτούς που σε θεωρούσαν αριστερό ή αριστερόστροφο. Αριστερό με σύγχρονη σκέψη, όχι δογματική αριστερή σκέψη. Έτσι τουλάχιστον σε ξέρω εγώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ υπερασπίζομαι ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε κάνει παρέα, αλλά σε ξέρω, σε γνωρίζω, σε εκτιμώ, παρακολουθώ την πορεία σου. Αριστερόστροφης αντίληψης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ υπερασπίζομαι ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι είσαι τελικά θέλω να μου πεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ υπερασπίζομαι αξίες που έχουν καταγραφεί σε αυτό που λέμε αριστερά. Αυτό υπερασπίζομαι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή την αίσθηση είχα και εγώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό υπερασπίζομαι και αυτό υπερασπιζόμουνα σαν πιτσιρικάς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια πρόσθεσα μετά λογική, πρόσθεσα γνώση, ρεαλισμό. Δεν θέλω να κάνουμε βήματα στο κενό. Αλλά λέω κάτι άλλο που νομίζω ότι θα πρέπει να το πει και το λέει και χαίρομαι πάρα πολύ που έχω ένα φίλο που το λέει, δεν είναι φίλος, το λέω εντός εισαγωγικών, για να μην με περάσουν και για τρελό, τα λέει και ο Ματέος στη Ρώμη, τα λέει και ο Πρωθυπουργός ο καινούργιος της Ιταλίας αυτά που λέω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρεις τι λένε; Ένας καλός Μπέπε Γγκρίλο είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα με πας εκεί μετά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η Financial Times έκαναν μια πρόσθεση όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι έχεις καλό βιογραφικό πολιτικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι. Δεν έχεις εξαρτήσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ότι έχω σοβαρές απαντήσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, είναι η διατύπωση των Financial Times. Τέλος πάντων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσα έδωσες για να σου γράψουνε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ σκληροί αυτοί οι δημοσιογράφοι. Αυτοί εντυπωσιάζονται όμως. Έρχονται στα γραφεία, δεν βλέπουν security, δεν βλέπουν κόσμο αυτό που λέμε επαγγελματίες πολιτικής, γραμματείς και φαρισαίους και εντυπωσιάζονται.

Ήρθε αυτός ο τύπος των Financial Times, ή ήρθε ο άλλος από τη Guardian, από τη Liberation και έρχονται με κάποια επιθετικά ερωτήματα στην αρχή και μετά από 10 λεπτά που βλέπουν ότι παίρνουν απαντήσεις, αλλάζουν και γράφουν αυτά που γράφουν. Αλλά έλεγα πριν το εξής, ότι τι λέει η σύγχρονη αριστερά στην Ευρώπη και δεν το λέει η δική μας αριστερά; Ότι οι λύσεις δεν είναι πια απόλυτες. Δεν είναι μαύρο άσπρο.

Ο Ματέο αποφάσισε να δώσει σε ιδιώτες ένα πολύ μεγάλο μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Ιταλών. Έσπασε αυγά στην Ιταλία. Είπε ότι πια το αριστερός δεν σημαίνει να είμαι πιστός σε κάποιους νόμους του παρελθόντος, αλλά να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Να έχουν λεφτά οι συνταξιούχοι, να έχουν λεφτά οι άνεργοι. Αυτό είναι σήμερα η σύγχρονη αριστερά.

Η σύγχρονη αριστερά δεν είναι αυτή που υπακούει στις φωνές των συντεχνιών. Είναι αυτή που μπορεί να ακούσει τον απλό κόσμο. Ξέρεις τι έχει γίνει στην Ελλάδα; Η δεξιά –το λέω απλουστευτικά- έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της και την προσοχή της σε κάποιους δυνατούς που την υπερασπίζονται, αυτά που λέμε συμφέροντα και η αριστερά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον σε αυτούς που φωνάζουν δυνατά, που πολλές φορές αυτοί που φωνάζουν δυνατά δεν είναι αυτοί που έχουν την πραγματική ανάγκη, οι άνεργοι ας πούμε που έχουν το δικαίωμα να φωνάζουν δυνατά απέναντι σε όλους μας, δεν έχουν φωνή σήμερα.

Η αριστερά πρέπει να κοιτάξει αυτούς. Δεν πρέπει να κοιτάξει τις συντεχνίες λοιπόν. Αυτή είναι η άποψή μου για τη σύγχρονη αριστερά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια εάν βγούνε οι άνεργοι στους δρόμους ξέρεις τι θα πούνε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι θα πούνε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα φωνάξουν τα ΜΑΤ και θα τους δείρουν. Αν αποφασίσει το 10% των ανέργων να βγει στην πλατεία Συντάγματος θα πάνε τα ΜΑΤ και θα τους διαλύσουν. Και θα γίνει η προσπάθεια καπελώματος από κάποιους, όχι δικοί μου είναι, δικοί μου είναι και οι άλλοι θα λένε συντεχνίες ήταν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και την έχουμε πει και τη συζητήσαμε και στις Βρυξέλλες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 1,5 εκατομμύριο κόσμος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω. Λέμε σαφέστατα ότι με 30% ανεργία στο νότο και με 50% σχεδόν ανεργία στους νέους, δεν μπορείς να μιλάς για Ευρώπη δικαίου. Άρα το πρώτο μέλημα της ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να είναι και το ξεκαθάρισα σε αυτούς τους ανθρώπους που είδα στις Βρυξέλλες, ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης της ανεργίας. Όχι ελληνικό ταμείο. Όχι ιταλικό ταμείο. Ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης της ανεργίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτσανε και τα βρήκανε και βάλανε πολύ λίγα λεφτά όμως. Έγινε αυτό πρόσφατα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν ξεκαθαρίσει και τι Ευρώπη θέλουν για το νότο. Είναι ξεκαθαρισμένα νομίζω αυτά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πώς εσύ θα πας να τα αλλάξεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι να σου πω γιατί, γιατί υπάρχουν πολλές αντίρροπες δυνάμεις. Αντιλαμβάνονται πολλοί, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η Ευρώπη της Γερμανίας και της Γαλλίας και όλοι οι άλλοι να χειροκροτούμε και να είμαστε από πίσω.

Υπάρχουν δυνάμεις όμως που αντιλαμβάνονται ότι η κρίση είναι βαθύτατη. Είναι πολύ βαθύτατη. Και εάν δεν αλλάξει η Ευρώπη, δηλαδή το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα και το πρόβλημα της κρίσης στην Ευρώπη, δεν ήταν η πολύ Ευρώπη, ήταν η λίγο Ευρώπη.

Άρα η λύση πρέπει να είναι η πολύ Ευρώπη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ήταν και το ποια Ευρώπη; Γιατί για μένα δεν είναι θέμα ποσοτικό, λίγο ή πολύ. Είναι και το ποια Ευρώπη. Κάτι για το οποίο σε κατηγορούν ότι εσύ δεν έχεις θέση. Δεν λες για ποια Ευρώπη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είμαι πολύ ξεκάθαρος. Το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα είναι το πιο ξεκάθαρο. Το δικό μας και του ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ έχει μια σαφή θέση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε οι μόνοι, εμείς και το ΚΚΕ που έχουμε σαφή θέση για την Ευρώπη, για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ζητάμε να αλλάξει η γραφειοκρατική πολιτική της Ευρώπης, αλλά όχι να λες γενικώς να αλλάξει, να λες πώς θα αλλάξει. Να λες αυτό που σου είπα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμμάχους δεν θα βρεις όμως στην Ευρώπη γι΄ αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πώς δεν θα βρεις. Αυτή τη στιγμή …..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι λέγαμε και για τον Ολάντ και είδες ο Ολάντ, ο Ολάντ έγινε χειρότερος από τη Μέρκελ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι οι διακρατικές συμφωνίες. Δεν θα πας με διακρατικές συμφωνίες γιατί θα το χάσεις το παιχνίδι. Εάν δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία που είναι οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν, σου επιβάλουν ό,τι θέλουν. Θα βάλεις το παιχνίδι όλη την Ευρώπη. Και έχεις τη δυνατότητα να βάλεις την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη νιώθει αυτή τη στιγμή ότι ο άνεργος είναι μια μολότοφ έτοιμη να εκραγεί. Πρέπει να πειστούν στην Ευρώπη ότι το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας στους ανέργους και στους ανθρώπους που υποφέρουν στην Ευρώπη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Να κάνουμε μια μικρή διακοπή και θα γυρίσουμε. Και όταν γυρίσουμε θα θέλαμε να μας εξηγήσεις λίγο περισσότερο γιατί να πιστέψει έναν άνθρωπο που έχει πολύ μεγάλες επιθυμίες και οράματα, αλλά πάρα – πάρα πολύ μικρή εμπειρία, που περιμένει πρώτα να δει ποιοι θα βγούνε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος έχει μικρή εμπειρία;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μικρή εμπειρία στην πολιτική, στην άσκηση της πολιτικής.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω μικρή εμπειρία στην πολιτική;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην άσκηση της πολιτικής.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά, θα σου πω μετά πόσο μικρή εμπειρία έχω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην άσκηση της πολιτικής. Εκτός εάν κρύβει άσο στο μανίκι.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα για το Σταύρο Θεοδωράκη, προσωρινό ηγέτη της Κίνησης που ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και ενώ είναι ποτάμι, ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό μ’ ευχαριστεί πάρα πολύ, αυτή η κουβέντα που γίνεται τώρα. Δεν εννοώ στο στούντιο, αυτή η κουβέντα που γίνεται τώρα και γίνεται και στ’ άλλα κόμματα για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα. Θέλω να είσαι ειλικρινής, θυμάσαι τα κόμματα πριν εμφανιστεί το ποτάμι, πόσο αυτάρεσκα ήταν; Ότι «εμείς έχουμε τις λύσεις, εμείς έχουμε τα στελέχη». Και μόλις βγήκαμε εμείς και είδαν ότι ο κόσμος λέει «παιδιά, υπάρχει και το καινούργιο», άρχισαν τα κόμματα να λένε «θα βάλουμε υποψήφιους από την κοινωνία, το μισό ψηφοδέλτιο δε θα είναι κομματικά μας στελέχη».

Νομίζω ότι θα πρέπει να προσμετρηθεί υπέρ του Ποταμιού ότι ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει καθαρό νερό στα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής. Τώρα το πόσο νερό θα μπει, εξαρτάται απ’ όλους μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Το εγχώριο σύστημα, πανικόβλητο από την κατάσταση, τρέχει μ’ ένα σακίδιο στον ώμο για να προλάβει την ανατροπή της». Λάκης Λαζόπουλος, για το Σταύρο Θεοδωράκη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το είπε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, σε θεωρεί στημένο..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είμαι το πανικόβλητο σύστημα που τρέχω με το σακίδιο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσύ είπες από την άλλη πλευρά ότι δεν κάνει σάτιρα, κάνει πολιτική ο Λάκης Λαζόπουλος..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολιτική κάνει. Μου’ παν, έκανε μια εκπομπή πριν από μερικές μέρες που ήταν «τι δε μ’ αρέσει στο Ποτάμι» ο τίτλος και άρχιζε κι έλεγε. Αυτό μπορείς να το κάνεις βέβαια και είναι δικαίωμά σου, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι είσαι απέναντι. Δε θέλω να δώσω μαθήματα, αλλά η δημοσιογραφία και η σάτιρα πρέπει να έχει απέναντί της την πολιτική, δε μπορεί να είναι σύμμαχος μιας πολιτικής εναντίον ενός άλλου πολιτικού. Ο Λαζόπουλος αρνήθηκε τελικά να είναι υποψήφιος;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρνήθηκε, δε θέλει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν θεωρείς ότι η χώρα σου είναι υπό κατοχή, ότι ζει μια ανθρωπιστική κρίση, ότι πρέπει να διώξεις του κατακτητές και πρέπει να κάνεις μια άλλη πολιτική δε μπορεί να λες στο τέλος «αλλά έχω ένα συμβόλαιο και δε μπορώ, δε μου επιτρέπεται αυτή τη φορά να συνεισφέρω, θα συνεισφέρω σ’ έναν άλλο εκλογικό αγώνα». Ένα από τα δύο είναι απάτη, ή το ένα είναι απάτη ή το άλλο. Αν ζούμε όντως σε αυτά που λέει ο Λαζόπουλος, να βγει ως πολιτικός και να τα υπερασπιστεί, να τα νικήσει.

Και τέλος πάντων, εγώ δεν έχω πρόβλημα με το σάτιρα και το έχω αποδείξει. Τα περισσότερα παιδιά που σατιρίζουν είναι φίλοι μου, μιλάμε..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Μητσικώστας είναι φίλος σου; Σ’ έχει ξεσκίσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω δει τα τελευταία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταπληκτικά. Από τότε που ασχολείσαι ενεργά με την πολιτική, μιλάς και περισσότερο, κακά τα ψέματα. Ενώ στους «Πρωταγωνιστές» μιλούσες λιγότερο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήταν αυτός ο ρόλος μου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σ’ έχει πιάσει από τους «Πρωταγωνιστές». Αλλά ωραία σάτιρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως η άρνηση του Λαζόπουλου κι ο τρόπος που προβλήθηκε, νομίζω ότι είναι και μια προσβολή προς τον αριστερό ψηφοφόρο. Δηλαδή αξίζει κάτι παραπάνω ο αριστερός ψηφοφόρος από μια υποψηφιότητα που τελικά δεν έγινε, ενός ανθρώπου που κάνει πολιτική σάτιρα και πολιτική προπαγάνδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε λιγάκι με το «Αριστερά», «Δεξιά» και ας πούμε ότι τ’ αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές θα είναι έτσι που τότε θα είσαι κι εσύ υποψήφιος, γιατί στις ευρωεκλογές δεν είσαι υποψήφιος, θα είσαι υποψήφιος όμως στις εθνικές εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στις ευρωεκλογές ηγούμαι του ψηφοδελτίου αλλά δε θα πάω στην Ευρωβουλή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα είναι γραμμένο τ’ όνομά σου δηλαδή στο ψηφοδέλτιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δε μπορούν να το σταυρώσουν, θα είναι εκεί που λέει «Πρόεδρος».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν λοιπόν έρθουν έτσι τ’ αποτελέσματα που από την ψήφο εμπιστοσύνης του Ποταμιού θα κριθεί εάν θα έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων ή ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών κεντροαριστερών δυνάμεων και ίσως το δίλημμα: Νέα Δημοκρατία συνεργάζομαι ή ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζομαι. Μπορεί να έρθει το αποτέλεσμα έτσι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι, με ισοψηφία; Ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα; Σε ρωτάω εγώ, ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα; Πόση θα είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος με το δεύτερο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάρει διερευνητική εντολή και θα έρθει η Νέα Δημοκρατία, ας πούμε ότι είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 1 μονάδα, όπως βγαίνει στις δημοσκοπήσεις και διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έρχεται λοιπόν και λέει: Ποτάμι, συνεργάζεσαι; Εάν εσύ πεις όχι, θα πάει στο δεύτερο κόμμα που θα είναι η δημοκρατία. Διερευνητική εντολή Νέα Δημοκρατία. Ποτάμι συνεργάζεσαι; Πού θα πεις το ναι, πού θα πεις το όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι συνεργάζεται με αυτούς που θα βάλουν πάνω από το κομματικό συμφέρον το δημόσιο συμφέρον με αυτούς που θα έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις. Δεν έχω ανάγκη από κανένα Υπουργείο. Και δε θα γίνω βέβαια Υπουργός. Δεν έχω ανάγκη από θέσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρωθυπουργός;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω δεχθεί το χειροκρότημα του κόσμου, πολύ χειροκρότημα, το ξέρεις κι εσύ, εννοώ κάνεις κάτι αντίστοιχο μ’ εμένα. Έχουμε δεχτεί το χειροκρότημα, δεν έχουμε κανένα απωθημένο. Δεν έχω κανένα απωθημένο εξουσίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρωθυπουργό, γιατί δε μου απαντάς, τον έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρωθυπουργό;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι. Γιατί το σκέφτεσαι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν είναι μέσα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το σκέφτεσαι όμως. Όταν μπαίνεις στην πολιτική είναι γι’ αυτό, κάποια στιγμή..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν μπαίνεις στην πολιτική μπαίνεις για ν’ αλλάξεις τα πράγματα. Μπαίνεις για να διαπραγματευθείς το καινούργιο και να νικήσεις το παλιό. Αυτό δεν έχει όρια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα ναι, γιατί όχι και Πρωθυπουργός; Εγώ θα έλεγα, η απάντηση είναι «γιατί όχι και Πρωθυπουργός, αν η συγκυρία το φέρει έτσι;».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η δημοσιογραφική σου απάντηση μπορεί να είναι όποια είναι, εγώ θέλω να είμαι τίμιος με τα πράγματα. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει και το λέω, είναι να μπει νέος κόσμος στην πολιτική. Να βρεθούν ικανοί άνθρωποι. Υπάρχουν ικανοί άνθρωποι. Με ρώτησες πριν το διάλειμμα «εσείς, καλέ παιδιά είσαστε, μας πείθετε», το λέω απλουστευτικά τώρα «αλλά πώς θα διοικήσετε μια γαλέρα;». Γιατί υπάρχει και το παλιό, «πρέπει να είσαι πάρα πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα».

Εμείς δεν έχουμε άεργους στην παρέα μας. Άνεργους έχουμε και θα έχουμε και στο ψηφοδέλτιο, άεργους δεν έχουμε όμως. Όλοι είχαν μια δουλειά κάποια στιγμή. Και όλοι έχουν κριθεί θετικά από την κοινωνία. Από πρυτάνεις που διοίκησαν δύσκολα Πανεπιστήμια και τα έκαναν πρώτα στην εποχή τους στο εξωτερικό, μέχρι επιστήμονες, μέχρι εργάτες γης που έχουν πιάσει στα χέρια τους, που έχουν δώσει περίσσευμα στην κοινωνία. Αυτούς έχουμε.

Άρα αυτή την κουβέντα που κάνουν κάποιοι πολιτικοί αφ’ υψηλού ότι εμείς ξέρουμε τη δουλειά, εσείς δεν την ξέρετε, είναι ακριβώς το ανάποδο. Εμείς ξέρουμε τη δουλειά, εσείς δεν την ξέρετε. Εμείς ξέρουμε ποια είναι η κοινωνία, πώς παράγεις πλούτο, γιατί για να έχεις πλούτο πρέπει να παράγεις πλούτο. Οι άνθρωποι λοιπόν που είναι στο Ποτάμι, οι 21 που έχουμε ήδη ανακοινώσει, οι 20 που θ’ ανακοινώσουμε και όλοι οι άλλοι που θα φανερωθούν μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά τις ευρωεκλογές, έχουν δουλέψει και έχουν ένα θετικό ίχνος στην οικονομία της χώρας. Και αυτοί μπορεί να κυβερνήσουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσο πολιτικά τίμιο είναι να λες στον ελληνικό λαό «ή με ψηφίζετε και μου δίνετε ένα μεγάλο ποσοστό ή μετά εγώ το διαλύω το μαγαζί και επιστρέφω στη δουλειά μου»; Πόσο τίμιο είναι αυτό πολιτικά; Όχι προσωπικά. Δηλαδή είναι σα να του λες του ελληνικού λαού «κοίταξε να δεις, μας γουστάρεις; Αν γουστάρεις ψήφισέ μας, διαφορετικά εμείς το κλείσαμε το μαγαζί, πάμε σπίτι μας».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κατάλαβα. Να σου πω το εξής: Είμαστε σ’ ένα γήπεδο μαζεμένοι όλοι και ο κόσμος πρέπει ν’ αποφασίσει ποιος θα διεκδικήσει τη μπάλα, ποιος θα διεκδικήσει τον αγώνα, ποιος θα βάλει το γκολ. Εάν ο κόσμος αποτραβηχτεί και αδιαφορήσει, εγώ θα επιμένω και θα φωνάζω, «όχι, θέλω τη μπάλα να βάλω το γκολ»;

Εγώ λοιπόν λέω κάτι ξεκάθαρο στον κόσμο: Ότι μπορούμε να τ’ αλλάξουμε τα πράγματα. μπορούμε να τ’ αλλάξουμε. Πρέπει να πεισθεί ο κόσμος ότι πρέπει με ρεαλισμό κι επαναστατικότητα να βαδίσουμε σε μια νέα Ελλάδα. Ρεαλισμό, δηλαδή όχι άλματα στο κενό, όχι υποσχέσεις που δε μπορούν να βγουν εις πέρας. Ρεαλιστικά πράγματα αλλά κι επαναστατικά. Επαναστατικά σημαίνει αλλαγές σήμερα, δε σημαίνει αλλαγές σε 20 χρόνια.

Εμείς μπορούμε. Δε μπορώ να πω στον κόσμο ότι «θα έχω την ίδια διάθεση, την ίδια δύναμη και μετά από 20 χρόνια που θέλεις εσύ». Εγώ δε μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα, θα είμαι 70 χρόνων, κατάλαβες; Μπορώ τώρα. Τώρα υπάρχει η ορμή. Κι όχι μόνο η δική μου, ενός μεγάλου κόσμου. Βλέπεις τι γίνεται –δε βλέπεις αλλά το φαντάζεσαι, μπορεί να το ένιωσες και λίγο στην επαρχία: Νέοι άνθρωποι που σηκώνονται από τους υπολογιστές τους, από τις πολυθρόνες τους και για πρώτη φορά αναμειγνύονται στην πολιτική.

Αυτό το κοινό πρέπει να μπει στο παιχνίδι. Να σου πω κάτι, κι είναι λίγο αφορισμός: Η χώρα δε θ’ αλλάξει εάν δε μπει νέο πολιτικό αίμα στο παιχνίδι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό έλεγα προηγουμένως στους καλεσμένους μου, τους έλεγε ότι πιο ρευστές εκλογές και ρευστό κλίμα και εκλογικό σώμα δεν είχαμε.. Τους έλεγα ότι αυτό το κομμάτι, το 18-44, όχι το 15-44 της τηλεόρασης, το 18-44 γιατί από τα 18 ψηφίζει ο Έλληνας πολίτης, είναι πολύ δύσκολο να πεισθεί ακόμα κι από σένα. Εκεί είναι η μεγάλη σου δυσκολία, σ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους. Γιατί έχουν φάει στη μάπα όλους αυτούς που έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτά τα χάλια και λέει ότι «αυτός εδώ πέρα μέχρι να πείσει ότι είναι ρεαλιστής, μου ακούγεται επιθυμιστής, λαϊκιστής.. Γιατί κι εσένα σ’ έχουν κατηγορήσει για λαϊκισμό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για λαϊκισμό δεν το έχω ακούσει. Για ποιο θέμα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, σε κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λαϊκιστής; Πραγματικά είναι το μόνο που δεν έχω προσέξει. Πώς να είσαι λαϊκιστής όταν από την πρώτη στιγμή …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λες σ’ εμένα αυτά που θέλω ν’ ακούσω, ότι «έλα μαζί μου για το καινούργιο..».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, εγώ λέω ποιο είναι το καινούργιο, εγώ λέω τι πρέπει να κάνουμε στην Ευρώπη. Τολμώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε όλα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα πολλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για παράδειγμα για την οικονομική πολιτική είπες «το έχουμε λίγο αργότερα, θα σας το πούμε, δεν το έχουμε ακόμα έτοιμο».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εγώ είπα ότι η οικονομική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι το πιο δύσκολο παζλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ απ’ ό,τι κατάλαβα πάντως είστε ξεκάθαρος στο ότι θέλετε να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως και η μεγαλύτερη ψηφοφορία του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την απεργία για παράδειγμα δεν άκουσα κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή να λέτε πώς θα βγούμε..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σ’ αυτό που έχει να κάνει με οικονομική πολιτική. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι η εξωτερική πολιτική. Τεράστιο κομμάτι. Πού πας ξυπόλητος στ’ αγκάθια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσπαθούμε να βάλουμε μια καινούργια σκέψη στον κόσμο. Ότι δεν υπάρχει ένας Μεσσίας πολιτικός που λέγεται Θεοδωράκης κι έρχεται και τραβάει από δω τη μια λύση κι από δω την άλλη λύση. Ο Θεοδωράκης έχει αρχές, έχει ήθος κι έχει ιδεολογία. Δηλαδή έχει τις βασικές θέσεις για τη ζωή μας.

Όμως έχει μια θέση την οποία πρέπει να προσέξετε, ότι ο καθείς στο είδος του. Οι επαΐοντες θα σώσουν τη χώρα. Είπες εξωτερική πολιτική. Είπαμε εμείς, ξεκάθαρα πράγματα για την εξωτερική πολιτική. Δεν τα καταλάβατε; Ωραία. Θα σας τα πει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τη χώρα στην Ουάσιγκτον, συμμετείχε στη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο άνθρωπος που εμείς εμπιστευόμαστε στην εξωτερική πολιτική.

Δε θα γίνουμε δια πάσαν νόσον ο καθένας από μας. δεν έχουμε την καλύτερη γιατρό για ν’ ασχοληθεί με το αγροτικό, δεν έχουμε τον καλύτερο αγρότη για ν’ ασχοληθεί με την ιατρική. Και γενικά οι πολιτική «πασπαρτού», δηλαδή οι πολιτικοί που όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν, που είναι γεννήματα του κομματικού σωλήνα, καταλαβαίνεις τι εννοώ, δηλαδή παίρνουν ένα βιβλίο, το αποστηθίζουν και βγαίνουν, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ τους σε κανέναν τομέα, δε θα τους βρει στο Ποτάμι. Δεν τους θέλουμε αυτούς τους πολιτικούς.

Εμείς θέλουμε πολιτικούς οι οποίοι έχουν λύσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Ο καθείς στο είδος του, επαναλαμβάνω. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η χώρα. Δεν έχει ανάγκη από πολυλογάδες που έχουν να σου πουν και το τι θα γίνει στο Αιγαίο και το τι θα γίνει στο ΙΚΑ. Δε μπορεί ένας άνθρωπος να ξέρει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικούς τεχνοκράτες δηλαδή λέτε ουσιαστικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω μια διόρθωση στη λέξη «τεχνοκράτης», λέω ανθρώπους που είναι σπουδαγμένοι μ’ αυτό το αντικείμενο ή που το έχουν δουλέψει. Τα χέρια τους πιάνουν. Έχουμε αγρότες-αγρότες, που έχουν κτήματα, που έχουν βοηθήσει τους νέους αγρότες σε μια νέα αγροτική παραγωγή.

Αυτοί θ’ ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Δε θα πάρω έναν τελειόφοιτο του Harvard –έχω και καθηγητές του Harvard στο ψηφοδέλτιο, αλλά δε θα πάω απλώς έναν τελειόφοιτο ενός καλού Πανεπιστημίου και θα του πω «κάνε αγροτική πολιτική» όπως έκαναν κάποιοι πολιτικοί στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε το μίγμα λοιπόν των ανθρώπων που έχουν δουλέψει και των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά την επιστήμη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρχε ένας κίνδυνος και μάλιστα έχει επισημανθεί αρκετές φορές και σ’ έχουν κατηγορήσει, και στο διαδίκτυο αν ψάξεις υπάρχουν και άρθρα για τα οποία σε κατηγορούν για το «εγώ», ότι προβάλλεις πάρα πολύ το «εγώ». όπως για παράδειγμα προηγουμένως καλή ώρα, είπες «εγώ έχω αρχές».. Αυτό το «εγώ», μήπως ενοχλεί πάρα πολύ; Είναι ένα κόμμα προσωποπαγές μ’ έναν οραματιστή ο οποίος συγκεντρώνει κάποιους αξιόλογους ανθρώπους γύρω του, αλλά που κάποια στιγμή θα του πουν «μέχρι εδώ και μη παρέκει ρε φίλε, είμαστε κι εμείς εδώ»…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι, τους ξέρεις κάποιους απ’ αυτούς, κάποιοι απ’ αυτούς είναι φίλοι σου,

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκετούς, ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που έχουν ένα ξεκάθαρο στίγμα στην ελληνική κοινωνία και δεν έχουν υπηρετήσει ούτε σε Υπουργική Απόφαση ούτε συμφέροντα. Έχουν κάποιο λόγο ν’ ακολουθούν το Θεοδωράκη; Έχουν κάποιο λόγο ν’ αφήσουν τις δουλειές τους ν’ ακολουθούν το Θεοδωράκη

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για κάποιους που δεν ήξερα, δεν τους είχα γνωρίσει προσωπικά, αλλά τους ήξερα, ήξερα τα ονόματά τους, μου έκανε εντύπωση που σε ακολούθησαν. Καταλαβαίνεις με ποια έννοια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω τι λες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα έχουν όχι μόνο διαισθανθεί, έχουν δει στην πράξη ότι εδώ είναι ένας άνθρωπος που ακούει, είναι ένας άνθρωπος που συναποφασίζει. Δεν έχουμε ακόμα και δε θέλουμε να κάνουμε ψεύτικα σχήματα, Κεντρικές Επιτροπές κτλ., δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να κάνετε κάτι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Να πω ψέματα, ότι το κάναμε και ότι δεν το έχουμε; Δε μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί από μια παρέα φίλων..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι αν αποφασίσουν να μην είσαι εσύ ο Πρόεδρος του κόμματος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας το αποφασίσουν. Με μεγάλη χαρά. Δηλαδή αν βρεθεί ένας ανώτερος, ένας άνθρωπος που είναι πιο ικανός και πιο νέος από μένα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν πουν τα μέλη «εμείς θα το αποφασίσουμε κ. Θεοδωράκη» ή «Σταύρο».. Πώς αποκαλείτε ο ένας τον άλλον; Σύντροφο, συναγωνιστή; Πώς θα λέτε ο ένας τον άλλον;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «Φίλε». Πολύ ωραία λέξη. 15 Ιουνίου εγώ δε θα είμαι Πρόεδρος. Εκείνη την ημέρα θα μπορεί να είναι Πρόεδρος ο Παπαδάκης, ο οποιοσδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά είπες εσύ προσωρινός..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν βγήκε και μίλησε ο Σταύρος, είπε «θα είμαι προσωρινός ηγέτης αυτής της Κίνησης μέχρι τις 15 Ιουνίου». Αυτό δεν είχες πει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 15 Ιουνίου. Και, πρόσεξε ποιοι θα είναι 15 Ιουνίου στην Αθήνα. Δε θα είναι μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες οι φίλοι μας, κάθε περιοχή της χώρας που είναι τώρα, έχουν γραφτεί κι είναι εθελοντές κτλ., θα στείλει 3 άτομα στο συνέδριο. Δηλαδή θα είναι ένα ανοιχτό πράγμα χωρίς ενδιάμεσα όργανα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι άμα σου πλακώσουν ΠΑΣΟΚοι, Νεοδημοκράτες, ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και πουν «εδώ είναι το ρεύμα, το Ποτάμι»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, που έχουν γραφτεί στο Ποτάμι μέχρι τις εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε θα δεχτείς προσχωρήσεις; Αν έρθει ένας πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πει «Σταύρο μου μαζί σου», πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τι θα κάνεις; Γιατί οι πληροφορίες μου λένε ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο. Σε παίρνουν τηλέφωνο αρκετοί. Έχουν φάει πόρτα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε πολλούς. Ξέρεις τι γίνεται; Έχουμε ένα πρόβλημα μ’ αυτό, γιατί ξέρεις, Διοικητές Νοσοκομείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην Βουλευτές, πρώην Υπουργοί θεωρούν ότι εδώ υπάρχει ένα κόμμα που μπορεί να τα στεγάσει όλα. Όλοι οι καλοί δε χωράνε στο Ποτάμι. Το Ποτάμι θέλει να είναι με καινούργια υλικά.

Έχω πει βέβαια ξεκάθαρα, σε παραπέμπω σε αυτό που είπαμε πριν, ότι για να σωθεί η χώρα βέβαια θα υπάρξει μια συμμαχία και με παλιούς. Κάποιοι από τους παλιούς πρέπει να βοηθήσουν, κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία πρέπει να βοηθήσουν. Οι ίδιοι που θα παραμερίσουν τις αρτηριοσκληρωτικές επιλογές των κομμάτων τους..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θ’ αλλάξουν αυτοί ή εσύ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε θ’ αλλάξει κανείς. Θα πάρουν το πάνω χέρι οι θετικές φωνές. Αυτό είναι το κόλπο, κατάλαβες; Η Νέα Δημοκρατία έχει 5 στελέχη που μπορείς να συνεργαστείς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 5 στελέχη που μπορείς να συνεργαστείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 5 στελέχη που μπορείς να συνεργαστείς. Να πάρουν το πάνω χέρι. Να παραμερίσουν είτε τους ακροδεξιούς στη μια πλευρά, είτε τους σταλινικούς στην άλλη πλευρά, αυτούς που λένε παράλογα πράγματα. Και να οδηγηθούμε οι θετικοί άνθρωποι αυτής της χώρας σε κάποιες λύσεις.

Έχουμε βαρεθεί τη λογική των στρατοπέδων, ότι όλα τα καλά τα λέει η Νέα Δημοκρατία ή όλα τα καλά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μα πώς γίνεται; Αυτό δε γίνεται στη ζωή. Αυτό δε γίνεται σ’ ένα αντρόγυνο. Πώς γίνεται σ’ ένα κόμμα δηλαδή να έχει όλα τα καλά; Αυτή είναι η άποψή μας λοιπόν. Και να σου πω κάτι, γιατί κάποιοι τη λοιδορούν αυτή την άποψη: Έτσι προχωράει η Ευρώπη, έτσι προχωρά η Γερμανία, έτσι προχωράνε οι Γάλλοι, έτσι προχωράνε οι Ιταλοί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι Γερμανοί προχώρησαν εις βάρος οικονομιών άλλων χωρών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εννοώ ότι ενώ είχε παντοδυναμία εκλογική, είπαν «θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε ένα μεγάλο σχηματισμό για να λύσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα». Δηλαδή στις χώρες αυτό που εμείς θεωρούμε παράλογο, είναι το λογικό. και αυτό που θέλω να φέρω εγώ στην ελληνική πολιτική σκηνή, ότι η λύση στα προβλήματά μας είναι μόνο μία: Η συνεργασία της θετικής κοινωνίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι κάναμε μια κουβέντα ελεύθερη, ανοιχτή..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με πάρα πολλά αναπάντητα, γιατί ξέρεις τι κακό έχεις κάνει τώρα εσύ; Με ρώτησες για χιλιάδες πράγματα, εγώ είπα δυο λέξεις από το καθένα και μετά θα πουν «δεν είπε αυτά που έπρεπε να πει σ’ αυτό».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την πάτησες. Ξέρεις γιατί το έκανα αυτό, για να ξανάρθεις.

Θέλουμε να σ’ ευχαριστήσουμε πολύ που ήσουν μαζί μας, προσπαθήσαμε να μην είναι οικείο το περιβάλλον για σένα, αν και τώρα για να είμαι πολύ ειλικρινής, μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες συνεντεύξεις που έχω πάρει. Ειδικά γιατί ξέρεις πολύ καλά κι εσύ την τεχνική των συνεντεύξεων και μετά, από κει και πέρα δε σε θεωρώ ως κλασικό πολιτικό που θα του έπαιρνε συνέντευξη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα αυτό κάνουμε και στις συγκεντρώσεις. Ξέρεις, ξαφνιάζεται ο κόσμος..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έπρεπε να φέρω και μερικούς Συριζαίους όμως να σου κάνουν μερικές ερωτήσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι 500 άτομα σε μια πλατεία και πάω και περιμένουν, ξέρεις, να εμφανιστώ και να τους πω «αυτά» και τους λέω «παιδιά, ρωτήστε». Και αρχίζει ο κόσμος και ρωτάει. Και δεν το έχει ξαναδεί. Και μετά από λίγο έρχονται και μου λένε «ρε φίλε, είσαι ο μόνος που το κάνεις, όλοι εδώ έρχονται ακόμα, οι παλιοί πολιτικοί, ανεβαίνουν σ’ ένα βήμα, βγάζουν μια ομιλία» η οποία είναι ίδια σε κάθε πόλη βέβαια, αλλάζει μόνο η πόλη, τα ξέρεις, τα γνωστά…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάνουν λάθος και την πόλη μερικές φορές..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.. Και βγάζουν μια ομιλία. Και τους χειροκροτεί το στημένο πλήθος, παρασύρει και το υπόλοιπο πλήθος και σηκώνονται και φεύγουν. Εγώ τρώω τρεις ώρες σε κάθε συγκέντρωση, εξαντλούμαι, απλώς ν’ ακούω τα ερωτήματα του κόσμου και να προσπαθώ να δώσω απαντήσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλουμε να σ’ ευχαριστήσουμε, να δεσμευτείς ότι θα τα ξαναπούμε άλλη μια φορά μέχρι τις ευρωεκλογές..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ποιο σκληρό περιβάλλον. Γιατί δεν οργανώνετε κάτι με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς; Εγώ είμαι μέσα, ό,τι θέλετε εσείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια πάρα πολύ καλή ιδέα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οργανώστε κάτι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκεί να μην επιλέξουν οι πολιτικοί αρχηγοί ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα τους ρωτήσουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν επιλέγω ούτε τον τρόπο ούτε τους δημοσιογράφους. Ας επιλέξουν οι δημοσιογράφοι τη μέθοδο και εγώ είμαι εδώ με όποιον θέλετε, με τον Τσίπρα, με το Σαμαρά, με όποιον θέλετε, να συζητήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σ’ ευχαριστούμε πολύ.

 

διαβάστε επίσης