7 Μάιος, 2014

Το Ποτάμι εκφράζει τη δημιουργική σταθερά των ανθρώπων που το στηρίζουν

Ποτάμι

«Δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε σε ακροδεξιές λογικές ή σε ακράιες ψεύτικες επαναστατικές εποχές»

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Θα έχουμε σε λίγο το Σταύρο Θεοδωράκη σε λίγο από τον Ποταμό ή το Ποτάμι.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το Ποτάμι, άστον τον ποταμό τώρα, δε θέλω να αλλάζεις το όνομα των κομμάτων.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Γιατί, τι Ποτάμι τι ποταμός; Τον έχουμε στη γραμμή το Σταύρο Θεοδωράκη;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τον έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή το Σταύρο Θεοδωράκη.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Αξιοπρόσεχτη προσπάθεια πάντως, πάμε να τα πούμε. Λοιπόν καλό μεσημέρι κ. Θεοδωράκη.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλό μεσημέρι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι κάνετε κ. Θεοδωράκη; Πως πάει η προεκλογική εκστρατεία; Εχθές είδαμε παρουσίαση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών στο Κερατσίνι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που το χαρήκαμε πάρα πολύ αυτό στο Κερατσίνι.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Γιατί το αποφασίσατε Κερατσίνι; Είχε ένα συμβολισμό το πράγμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δηλαδή ξέρεις τι; Πρώτον πρέπει λίγο να καταλάβουμε ότι όταν μιλάμε ότι ανοιγόμαστε λίγο από το κέντρο, το κάνουμε πράξη, έτσι; Άρα αντί να έχουμε μια πολυτελή και πανάκριβη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας με σκηνικά, επιλέξαμε το ωραίο σκηνικό από τα φουγάρα της Δραπετσώνας, που έχει κι ένα συμβολισμό βέβαια λόγω της εποχής μας, τη μεγάλη ανεργία στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι.

Κι ήθελα να περάσω το μήνυμα και το είπα και ήταν κι ένας Γερμανός Δημοσιογράφος και μου ζήτησε μετά πολλές λεπτομέρειες για την περιοχή, ότι έχουμε δύο επιλογές: Ή θα κάνουμε την Ευρώπη Κερατσίνι, θα την αφήσουμε δηλαδή να μπει στην ανεργία, στη φτώχια, να προστεθεί η φτώχια πάνω στη φτώχια ή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Κερατσίνι Ευρώπη, έτσι;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, τώρα να κάνουμε εμείς την Ευρώπη Κερατσίνι, φαντάζομαι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, το λέω επειδή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές και αυτός θα πρέπει να είναι ο προβληματισμός των Ευρωπαίων.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι κατάλαβα, αλλά να κάνουμε πάντως το Κερατσίνι Ευρώπη θεωρητικά θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα. Δεν ξέρω κι αυτή αν την έχουμε τώρα κ. Θεοδωράκη, αμφιβάλω πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν την έχουμε, αλλά πρέπει η Ευρώπη να προβληματιστεί κι αυτό ήταν το θέμα μας εμάς, αυτός ήταν ο συμβολισμός μας εχθές, πρέπει να προβληματιστεί για ποια Ευρώπη πάμε, γιατί το πρόβλημα είναι λίγο μεγαλύτερο από μία ανεργία στην Ευρώπη, μία φτώχια στην Ευρώπη, βλέπεις τα στοιχεία και από τον υπόλοιπο νότο.

Άρα οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι η αφορμή για να σκεφτούμε ποια Ευρώπη θέλουμε κι εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη άποψή του ποια Ευρώπη θέλουμε, πως πρέπει να γίνει η αναδιανομή και αυτή θα προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τώρα εντάξει, εσείς θέτετε ατζέντα Ευρώπης τώρα στην κουβέντα μας, αλλά εγώ δεν μπορώ να μη θέσω στην άλλη ατζέντα η οποία είναι η εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν», η Κυβέρνηση λέει «ψηφίστε σταθερότητα και όχι αποσταθεροποίηση». Άρα το διακύβευμα υπάρχει, ξέρουμε καλά ότι από την ώρα που έχουμε μία Κυβέρνηση δύο κομμάτων και 153 Βουλευτών η ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει και αφορμή εξελίξεων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για ποιο λόγο;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και θέλω να ρωτήσω το Ποτάμι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για ποιο λόγο να αποτελέσει αφορμή εξελίξεων πολιτικών;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μπορεί, διότι ξέρετε αν η Κυβέρνηση αποσταθεροποιηθεί και πέσει, πώς να γίνει, με 153 Βουλευτές λειτουργεί αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, για να κάνουμε μία εξάσκηση στα ελληνικά μας. Νομίζω ότι στις 25 Μαΐου έχουμε ευρωεκλογές, έτσι δεν είναι;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχουμε ευρωεκλογές αλλά..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ψηφίζουμε μόνο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά όταν έχουμε το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι «στην περίπτωση που το ποσοστό του είναι χαμηλό θα φύγει από την Κυβέρνηση», εσείς πως το ακούτε αυτό; Δεν είναι μία πραγματικότητα αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν ξέρω αν το λέει το ΠΑΣΟΚ ή αν το λέει ο κ. Βενιζέλος.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος το λέει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ενώ το λένε οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Λέτε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ξέρει στοιχειωδώς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, θα ήταν χρήσιμο σε μια τέτοια υπόθεση, γιατί η ψήφος νομίζω ότι δεν είναι έχω εγώ άλλους δέκα που με υποστηρίζουν και κάντε αυτό γιατί έχω άλλους δέκα. Η ψήφος στη Βουλή είναι μοναδική, ο καθένας έχει μια ατομική πολιτική ευθύνη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα Βουλευτές που λένε ότι «αν δε βγουν οι φίλοι μας στο Ευρωκοινοβούλιο εμείς ρίχνουμε την Κυβέρνηση»;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα εσείς σε αυτό το δίλημμα «φεύγουν ή μένουν» δε θέλετε να πείτε από ότι καταλαβαίνω ή θεωρείτε ότι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι είμαι ξεκάθαρος, δε θέλω να μπω..

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θεωρείτε ότι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν γιατί είναι Κυβέρνηση τετραετίας; Πως το αντιμετωπίζετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι όταν στην Ελλάδα έχουμε μια τέτοια κρίση, πρέπει να επαναφέρουμε λίγο και την αξία των λέξεων.

Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει ότι έχουμε ευρωεκλογές, πιστεύω πολύ ψύχραιμα να τοποθετηθούμε απέναντι στις ευρωπαϊκές εκλογές και τα υπόλοιπα θέματα, εάν αυτή η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πάει τον τόπο μπροστά ή όχι να μην συνδυάζονται με την ψήφο στις ευρωεκλογές.

Αλίμονο αν κάθε φορά ψηφίζουμε για κάτι άλλο, αυτό είναι κάτι φοβερό, δηλαδή μην ψηφίζετε για τις ευρωεκλογές, ψηφίστε για το αν θα φύγει ή αν θα μείνει η Κυβέρνηση, εάν θα φύγει ή αν θα μείνει ο Βενιζέλος.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα η Κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει λέτε κ. Θεοδωράκη μετά τις ευρωεκλογές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καταλαβαίνω από αυτά που λέτε ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν πρέπει να τεθεί καν θέμα απομάκρυνσης της Κυβέρνησης, αυτό εγώ αντιλαμβάνομαι ή δεν το αντιλαμβάνομαι σωστά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς ως Ποτάμι, παρότι κάνουμε μία αυστηρή κριτική στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, έχουμε στο νου μας ότι υπάρχει κι ένα Σύνταγμα, έτσι; Οι Κυβερνήσεις είναι Κυβερνήσεις τετραετίας, άρα δεν αμφισβητούμε κάθε τρεις και λίγο την Κυβέρνηση. Εάν ο κ. Σαμαράς νοιώθει μια αδυναμία να κυβερνήσει μετά τις ευρωεκλογές, αυτό είναι ένα δικό του ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το θέσει και στον ελληνικό λαό και στα κόμματα που τον στηρίζουν, αλλά αυτό είναι δικό του θέμα.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Θεοδωράκη θεσμικά ακούγεται καλά, αλλά δεν φοβάστε, να το πω λαϊκά, δηλαδή όπως θα μπορούσε να το πει ένας ακροατής που μας ακούει τώρα σε ένα καφενείο. Υπάρχουν καφενεία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πείτε μου.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Θα πει ότι ο Θεοδωράκης είναι εξαιρετικός Δημοσιογράφος, έκανε ωραίες εκπομπές και, αλλά με αυτά που λέει είναι μαξιλαράκι της Κυβέρνησης, δεν το φοβάστε μην το πουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι είναι;

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μαξιλάρι της Κυβέρνησης, δε φοβάστε μην το πουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς δεν έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Όχι, αλλά με όλη αυτή τη δυναμική την οποίαν έχετε αναπτύξει και με αυτό το οποίο λέτε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα αν μου επιτρέπετε κάνετε ένα λάθος, που βέβαια το κάνετε το λάθος επίτηδες για να μου προκαλέσετε μια κουβέντα.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Βέβαια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν δείτε ακόμα και τις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος δε θέλει εκλογές, ο κόσμος είναι αυστηρός απέναντι στην Κυβέρνηση, θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική είναι αποτυχημένη επί παραδείγματι, αλλά στο ερώτημα «θέλετε ή όχι εθνικές εκλογές;» ο κόσμος και ένα μεγάλο μέρος ακόμα και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι», αυτή είναι η πραγματικότητα.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μάλιστα, να πω τότε κάτι άλλο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να σεβαστούμε λοιπόν ότι οι εθνικές εκλογές είναι άλλο πράγμα και οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι άλλο πράγμα. Επίσης τα αδύνατα πόδια του Σαμαρά ή του Βενιζέλου είναι επίσης άλλο πράγμα. Εάν αυτοί νιώθουν αδυναμία να κυβερνήσουν τον τόπο, να το πουν.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μάλιστα, να πω κάτι άλλο, αν εγώ το κάνω επίτηδες ο Μανώλης Γλέζος εχθές που εντάξει, είναι μια σεβαστή προσωπικότητα και θέλω το σχόλιό σας, λέει:

«Ένα ποτάμι πρέπει να υπάρχουν προηγούμενα για να το δημιουργήσεις, πρέπει να υπάρχουν χείμαρροι ή πηγές να το δημιουργήσουν. Αναρωτιέμαι ακόμα και ψάχνω να βρω ποιες είναι οι πηγές του συγκεκριμένου κόμματος, οι πηγές χρειάζεται να διερευνηθούν και το ποτάμι που θα εκβάλλει; Είναι ένα ερώτημα».

Μανώλης χθες, ένα σχόλιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις απορίες του και πόσο μάλλον ο Μανώλης Γλέζος που όλοι σεβόμαστε, αλλά από κει και πέρα θα πρέπει να θυμηθεί και ο Μανώλης Γλέζος βέβαια και όλοι οι άλλοι, ότι υπάρχει μια μεγάλη πηγή για το Ποτάμι, έτσι;

Πριν εμφανιστεί το Ποτάμι η πρώτη επιλογή των Ελλήνων πολιτών δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία, ήταν ο «κανένας» και αυτό δείχνει και την αδυναμία των παλιών κομμάτων να εκφράσουν τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Δε φταίει το Ποτάμι που το 45% του κόσμου έλεγε «κανένας», έτσι;

Αυτό λοιπόν όχι ποτάμι είναι, είναι καταρράκτες, ερχόταν. Το ότι βρέθηκε ίσως ένας άνθρωπος, που το «ίσως» το βάζω με την έννοια ότι όλα θα κριθούν στις ευρωεκλογές, βρέθηκε ένας άνθρωπος, μία παρέα, 42 άνθρωποι που παρουσιάσαμε εχθές, να εκφράσουν αυτή την ανησυχία του κόσμου ότι δεν μπορούμε με το αριστερό λάθος και με το δεξί λάθος και πρέπει να κάνουμε κάτι καινούριο, αυτό νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί ως θετικό σημάδι στην κοινωνία μας κι όχι ως αρνητικό.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μάλιστα, συνάρτηση με αυτό που είπατε: Ο πήχης, το ρωτάμε σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για το Ποτάμι που μπαίνει στις ευρωεκλογές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι κάνει μία προσπάθεια να είναι τρίτη δύναμη στη χώρα, γιατί θεωρεί ότι δε θα πρέπει να παρασυρθούμε είτε σε ακροδεξιές λογικές, είτε σε ακραίες ψεύτικες επαναστατικές εποχές.

Πιστεύω λοιπόν ότι το Ποτάμι εκφράζοντας και τη σταθερότητα, εκφράζοντας και τη δημιουργική σταθερότητα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι που το στηρίζουν, δηλαδή είναι άνθρωποι της δουλειάς, ξέρουν τι είναι το σημαντικό για την οικονομία..

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Αν δεν είναι τρίτη δύναμη θα είναι αποτυχημένη προσπάθεια; Κι αν είναι τέταρτη δύναμη; Δηλαδή μπαίνει με ποσοστά, πως μπαίνει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πως, δεν μπαίνει με ποσοστά; Όταν κάνεις μία προσπάθεια δεν κάνεις μία προσπάθεια..

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Ναι, εσείς πρέπει να μας το πείτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε να δείτε, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, έτσι; Είμαστε πολίτες και θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα είναι σε ένα αδιέξοδο. Δε θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα κόμμα, για να παίρνουμε μια επιχορήγηση και να έχουμε..

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Ωραία, ο πολίτης Σταύρος Θεοδωράκης με τι θα είναι ικανοποιημένος στις ευρωεκλογές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα, ότι εμάς η δική μας προσπάθεια είναι..

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Σε ποσοστό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι να κάνουμε το Ποτάμι τρίτη πολιτική δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές, τι άλλο πιο ξεκάθαρο να σας πω;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Φαντάζομαι και με ένα διψήφιο ποσοστό προφανώς.

Τώρα κ. Θεοδωράκη θέλω να ρωτήσω το εξής εγώ: Τα κόμματα με τα οποία συζητάτε στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή ο Σοσιαλδημοκράτες οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, συνεργάζονται σε διάφορες χώρες είτε μεταξύ τους, είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, κανένα όμως από τα κόμματα αυτά δε συνεργάζεται πουθενά με τα αριστερά κόμματα τα οποία εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας.

Θέλω να ρωτήσω, εσείς υπάρχει περίπτωση αύριο μετά από μία εκλογική διαδικασία εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Διότι μιλάτε για Κυβερνήσεις του 51%, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποια φαντάζομαι πολιτικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που θα καθορίσουν αυτές τις Κυβερνήσεις.

Και το ρωτάω λοιπόν επειδή πρόκειται να πάτε με αυτούς που δε συνεργάζονται με την Αριστερά του Τσίπρα. Εσείς μπορεί να συνεργαστείτε αύριο με την Αριστερά του Τσίπρα σαν Κυβέρνηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κ. Κουβαρά, εμείς θεωρούμε ότι η επόμενη Κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές εννοώ κι όχι μετά τις ευρωεκλογές, όπως νομίζουν κάποιοι, μετά τις εθνικές εκλογές δεν πρέπει να προκύψει ούτε με αποκλεισμούς, ούτε με ιδεολογικά τερτίπια.

Θα πρέπει και πολύ πριν έχουμε δεσμευτεί ότι εμείς θα βάλουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο 20 σημείων για τη χώρα και θα καλέσουμε τόσο τους ανθρώπους της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή προτιμώ, όσο και τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά τα 20 σημεία, να δούμε αν υπάρχει σημείο επαφής, να διορθώσουμε πιθανόν δύο σημεία γιατί το λέει έτσι η Νέα Δημοκρατία, να διορθώσουμε δύο σημεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά..

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι αυτό προϋποθέτει όμως να είστε πρώτοι για να βάλετε εσείς την ατζέντα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λάθος κάνετε.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Γιατί αν είναι κάποιος άλλος πρώτος, θα βάλει κάποιος άλλος πρώτος την ατζέντα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε, τους κανόνες του παιχνιδιού δεν τους βάζει μόνο ο πρώτος, τους βάζει αυτός τον οποίον ο λαός έχει βάλει, γι΄ αυτό σα είπα πριν για την τρίτη δύναμη, έχει βάλει ως ρυθμιστή σε αυτή την υπόθεση. Γιατί μια Κυβέρνηση δε θα γίνει ούτε με το 20 Δεξιά ούτε με το 20 Αριστερά που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Εντάξει, τώρα πάει όμως να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό κ. Θεοδωράκη και το παιχνίδι να το παίζει ο ρυθμιστής και όχι ο πρώτος. Είναι λίγο αλαζονικό αυτό έτσι όπως ακούγεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, αλαζονικό θα ήταν αν έλεγα ότι εγώ θα ρυθμίσω ποια θα είναι η Κυβέρνηση. Εγώ δε λέω αυτό, εγώ λέω ότι όταν η χώρα είναι σε ένα αδιέξοδο και υπάρχουν δύο δυνάμεις που παίρνουν από 20% στις δημοσκοπήσεις ή από 22% ή από 25% θέλετε; Με 25%.

Εγώ λοιπόν λέω ότι με 25% δεν κυβερνιέται η χώρα, η χώρα χρειάζεται κάποιες συμμαχίες, εκεί λοιπόν παρουσιαζόμαστε εμείς και λέμε παιδιά δεν κάνουμε συμμαχίες για να μοιράσουμε τις μερσεντές του Υπουργικού Συμβουλίου ή δεν κάνουμε συμμαχίες για να μοιράσουμε 4-2-1 τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων, κάνουμε συμμαχίες για να λύσουμε είκοσι προβλήματα, για μας τα είκοσι προβλήματα είναι αυτά, πείτε μας τη γνώμη σας και όταν μας πουν τη γνώμη θα είναι πολύ εύκολο να απαντήσω και στο ερώτημα του κ. Κουβαρά.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα, είναι σαφές.

Λοιπόν να ρωτήσω κάτι τελευταίο, επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση τελευταία για το συστεμικό και το αντισυστεμικό και ξέρετε κι εσείς ότι άλλοι σας τοποθετούν στη μία πλευρά κι άλλοι στην άλλη. Τι είναι τελικά ο Θεοδωράκης και το Ποτάμι, συστεμικός ή αντισυστεμικός;

Και σε συνδυασμό με αυτό θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο, προερχόμενος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρείτε ότι έχουν παίξει θετικό ή αρνητικό ρόλο στην πορεία της χώρας μέχρι τώρα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Είναι ένα πακέτο η ερώτηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι Δημοσιογράφοι έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα κι αν θέλεις να στο πω και διαφορετικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη και δεν είναι κάτι που λέω τώρα, την έχουν οι Πολιτικοί οι συνδικαλιστές και οι Δημοσιογράφοι, έτσι; Και μετά μπορούμε να συζητήσουμε και για επιμέρους κατηγορίες, αλλά αυτή ήταν η άποψή μου και όταν ήμουνα Δημοσιογράφος.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τους οποίους τους θεωρείτε φαντάζομαι όλους μέρος ενός συστήματος, έτσι δεν είναι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι δε λέω αυτό, δεν είναι ότι οι Δημοσιογράφοι είναι διεφθαρμένοι γι΄ αυτό έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη ή έχουν τη λιγότερη γιατί είναι λιγότερο διεφθαρμένοι.

Λέω όμως ότι σε αυτό το παιχνίδι που παίχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες οι Δημοσιογράφοι σε πολλές στιγμές είχαν μία αρνητική συμβολή, που είχε σχέση ή με αυτά που υποστήριζαν ή με αυτά που δεν υποστήριζαν, με αυτά που δεν πρόβαλαν, αυτά για τα οποία αδιαφορούσαν. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο ότι η ευθύνη βρίσκεται σε μερικούς Δημοσιογράφους που ήταν μαζί με μια Κυβέρνηση.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Εντάξει, μπορεί σαν σύστημα οι Δημοσιογράφοι άλλοι να είναι από τη μια μεριά άλλοι από την άλλη, αλλά υπάρχουν και εκείνοι οι ελάχιστοι οι οποίοι θα λέγαμε ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, δηλαδή δεν είναι θέσφατο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως υπάρχουν και υπάρχουν πολλοί Δημοσιογράφοι που κάνανε καλά τη δουλειά τους, αλλά δε συζητάμε για τις εξαιρέσεις.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Θεοδωράκη δε μου απαντήσατε αν είστε συστεμικός ή αντισυστεμικός.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα προτιμούσα τον όρο «εξωσυστημικός».

Δηλαδή εμάς δε μας ενδιαφέρει να γκρεμίσουμε το σύστημα, μας ενδιαφέρει να διορθώσουμε το σύστημα. Δηλαδή η εικόνα που έχει περάσει στον κόσμο ότι υπάρχει ένα σύστημα που αποφασίζει για όλα και αυτό το σύστημα πρέπει να γκρεμιστεί να στήσουμε κάποιο άλλο, νομίζω ότι είναι αδιέξοδη.

Όντως το πολιτικό μας σύστημα, το σύστημα εξουσίας, το σύστημα διακυβέρνησης, το σύστημα media, έχει ένα πρόβλημα. Αυτό που μάλλον έχει αξία είναι να απομακρυνθούμε λίγο, να το δούμε λίγο από απόσταση και να αρχίζουμε να το διορθώνουμε.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Πάντως κ. Θεοδωράκη από την οκτωβριανή επανάσταση και μετά τα συστήματα μόνο με επαναστάσεις ή πραξικοπήματα άλλαξαν κι άλλαξαν εκ των έσω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διαφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κι εγώ ομολογώ ότι διαφωνώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ευρώπη, που είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη ευμάρεια στον κόσμο, ανεξαρτήτως τα επιμέρους προβλήματα, γιατί πολλές φορές βρίζουμε την Ευρώπη αλλά μην ξεχνάμε ότι η ήπειρος αυτή αν εξαιρέσεις τη Βόρεια Αμερική έχει τη μεγαλύτερη ευμάρεια και δεν έχει αλλάξει..

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μάλιστα, υπεραμύνομαι της άποψης δηλαδή ότι το σύστημα είναι ανίκητο κι ότι βελτιώνεται από τα μέσα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη;

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Θεωρώ ότι το σύστημα είναι ανίκητο κι ότι βελτιώνεται εκ των έσω, αυτό εννοώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πως βελτιώθηκε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Πως βελτιώθηκαν οι σκανδιναβικές χώρες;

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Ναι, τώρα δεν έχουμε και χρόνο να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να τα πούμε. Κάτι τελευταίο παραπολιτικό, γιατί είμαστε και στα «παραπολιτικά 90,1», γιατί Ποτάμι; Γιατί Ποτάμι κι όχι ωκεανός, όχι κάτι άλλο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι έχει την ορμή και επίσης στη συνείδηση του Έλληνα έχει την καθαρότητα. Αυτό ήθελα λοιπόν, μία λέξη που δείχνει ορμή, δύναμη, αλλά είναι και καθάριο.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μάλιστα, λοιπόν κάθε επιτυχία.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλή επιτυχία κ. Θεοδωράκη.

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Και θα έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, γεια.

6 Mαϊου, Παραπολιτικά 90,6

διαβάστε επίσης