13 Απρίλιος, 2014

Είναι προφανές ότι δεν είμαστε με όλους

Σταύρος Θεοδωράκης

«Έχουμε συγγενείς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όχι πολλούς, αλλά έχουμε». Συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο

Η "ποπ" αίσθηση που αποκομίζει όποιος εισέρχεται στο κτίριο που στεγάζεται το "Ποτάμι" στους Αμπελοκήπους διαλύεται σχετικά γρήγορα. Όταν, δηλάδη, γίνονται αντιληπτοί οι ρυθμοί εργασίας των συνεργατών του κ. Στ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του "Ποταμιού" εξηγεί στην "Κ" ότι το κόμμα του μπορεί να κυβερνήσει, υπερασπίζεται τις θέσεις του, περιγράφει σαφώς τον πολιτικό χώρο στον οποίο θα κινηθεί το κόμμα του ("δεν είμαστε με όλους"), ενώ εκτιμά ότι το "Ποτάμι" έχει υποστηρικτές τόσο εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μεταξύ εκείνων της Ν.Δ.

Στην πρώτη σας τηλεοπτική συνέντευξη είπατε ότι «θέλετε να κυβερνήσετε». Ακούγεται υπερφίαλο από έναν πολιτικό που εμφανίστηκε μόλις προ δύο μηνών.

Σε πόσους μήνες δηλαδή θα έπρεπε να το πω; Ή σε πόσα χρόνια; Όταν μπαίνεις στην πολιτική, μπαίνεις γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις την δουλειά. Είπα λοιπόν, ότι στο Ποτάμι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν. Δεν είμαστε μια παρέα αργόσχολων που είπαμε στο ελεύθερο χρόνο μας να κάνουμε και λίγο πολιτική. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε δοκιμαστεί στη ζωή, τα έχουμε μάλλον καταφέρει και τώρα θέλουμε να δουλέψουμε για την χώρα.

Ναι αλλά με ποιες θέσεις; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για την χώρα ή θα αυτοσχεδιάσετε;

Το Ποτάμι έχει συγκεκριμένες θέσεις όσο κανένα άλλο ελληνικό κόμμα εξαιρουμένου ίσως του ΚΚΕ. Δεν αστειεύομαι. Μπείτε στα σάιτ των κομμάτων και ψάξτε να βρείτε τις θέσεις τους για την Ε.Ε. Ή δεν θα έχουν καθόλου ή θα βρείτε ευχολόγια και αοριστίες. Για μας είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, γεγονός που αναγνωρίζουν και οι συνομιλητές μας στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχετε αποφασίσει σε ποια ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές σας.

Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά που βρίσκεται το παράδοξο στην απόφαση μας. Και οι τρεις συνομιλητές μας στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Γκί Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους /Δημοκράτες και η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πρασίνους κατανόησαν απολύτως την απόφαση μας να μην ενταχθούμε προεκλογικά σε καμία ευρωπαϊκή ομάδα. Φυσικά το τόξο στο οποίο κινούμαστε είναι προφανές. Δεν είμαστε με όλους.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες θέσεις θα υπερασπισθείτε στην Ευρώπη;

Και βέβαια πρέπει να ξέρει. Και ξέρει γιατί το πρόγραμμα μας έχει δημοσιοποιηθεί. Αλλά αυτό τι σχέση έχει σε ποια ομάδα θα ενταχθούμε; Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν και οι δύο στην Αριστερή ομάδα, υπερασπίζονται και οι δύο τις ίδιες απόψεις; Θα ήταν εύκολο να πούμε «μπαίνουμε στην Α ή Β ευρωομάδα». Θα μας έλυνε και πολλά προβλήματα καθότι οι μεγάλες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύουν ποικιλοτρόπως τα κόμματα που τις υποστηρίζουν. Επιλέξαμε, όμως, τον δύσκολο δρόμο. Να μείνουμε ανεξάρτητοι και να συζητήσουμε με Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους, Πράσινους, για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου η ΕΕ να αρχίσει να λειτουργεί δίκαια και αποτελεσματικά.

Αντίστοιχη αναποφασιστικότητα θα επιδείξετε και στη Βουλή;

Δεν είναι αναποφασιστικότητα. Το Ποτάμι, έχει πει ένας φίλος, είναι μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας. Προσπαθούμε να εφεύρουμε ένα νέο είδος πολιτικής. Με λιγότερες προειλημμένες αποφάσεις και περισσότερο προβληματισμό. Και μακάρι να ανατρέψουμε τα δεδομένα και στην ελληνική βουλή. Δηλαδή, τι νόημα έχει να κάθονται συντεταγμένοι οι βουλευτές των κομμάτων, σάν στρατιώτες; Γιατί πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τον αρχηγό τους; Δεν θα μπορούσαν να κάθονται όπου θέλει ο καθένας στα έδρανα της Βουλής;

Τι θα άλλαζε δηλαδή αυτό;

Θα ήταν ένας συμβολισμός. Ότι δεν είμαστε στράτευμα, δεν εκτελούμε υπηρεσία αλλά βουλευόμαστε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση. Δείτε τι γίνεται στα κοινοβούλια άλλων χωρών. Νομοσχέδια αιχμής ψηφίζονται από μεικτές ομάδες βουλευτών. Σε πέντε δέκα χρόνια όλες αυτές οι στοιχίσεις θα είναι παρελθόν στα Κοινοβούλια του δυτικού κόσμου. Σε ότι αφορά πάντως την Ελλάδα, ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν προχωρήσουμε σε συνθέσεις. Αν δεν αναμειχθούν οι απόψεις. Αν δεν αρχίσουμε δηλαδή να ακούμε ο ένας τον άλλο.

Δηλαδή θα ψηφίζατε με ευκολία μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ;

Και βέβαια. Αν είναι κάτι σωστό που το έχουν σκεφθεί αυτοί και δεν το έχουμε σκεφθεί εμείς. Οι κομματικοί στρατοί είναι αυτοί που μας έχουν φέρει εδώ. Αυτοί που πριν ανοίξει κάποιος το στόμα του είναι έτοιμοι να ζητωκραυγάσουν ή να διαφωνήσουν. Αν δεν συνεργασθούμε δεν θα φύγουν ποτέ από την μέση οι αρνητικοί άνθρωποι, που τρέφονται από την πόλωση. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί ούτε από το «25 δεξιά», ούτε με το «25 αριστερά». Θα πρέπει να υπάρξουν νέες πολιτικές συμφωνίες. Μόνο μια πλειοψηφία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Συνεργασίες

Θεωρείτε ότι μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα σχήμα συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποια ΝΔ; Μήπως πρέπει να περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά να μιλήσουμε για κυβερνητικές συνεργασίες;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόσασταν;

Σας είπα, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τις συνεργασίες πάντως τις καθορίζουν οι πολίτες. Ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα; Τι διαφορά θα έχει από το δεύτερο; Πόσο κοντά τους θα είναι το τρίτο κόμμα; Όταν απαντηθούν αυτά τότε θα μπορώ να σας πω με ποιους θα συνεργασθούμε.

Όταν λέτε «τρίτο κόμμα» εννοείτε φαντάζομαι το Ποτάμι; Αυτός είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά από πλευράς ποσοστών στα δύο κόμματα εξουσίας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να επιβάλουμε συνεργασίες. Όχι ως χάπι που αναγκαστικά πρέπει να το πάρεις αλλά ως μοντέλο διακυβέρνησης.

Ναι αλλά με ποιον είστε πιο κοντά; Τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ;

Έχουμε συγγενείς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Όχι πολλούς, αλλά έχουμε. Δεν είναι όλοι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία, ούτε είναι όλοι σταλινικοί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι, δεδομένου όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί πρώτα από όλα διαγραφή του χρέους, υπάρχουν περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας με την Κουμουνδούρου; Εσείς έχετε δεχτεί ότι δεν είναι άμεση προτεραιότητα η διαγραφή του χρέους, αλλά λύσεις όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων.

Στην πολιτική άμεση προτεραιότητα είναι το εφικτό. Από αυτό ξεκινάς. Οι κοινωνίες της Ευρώπης δεν θα συζητούσαν αυτή τη στιγμή ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Δεν το λέω εγώ. Όλοι όσοι έχουν επαφή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα το γνωρίζουν. Βέβαια όλα αυτά συζητούνται πριν πεις όντως «μπορούμε να συνεργασθούμε». Στην Γερμανία συζητούσαν 3 μήνες πριν συμφωνήσουν. Εδώ οι συζητήσεις διαρκούν όσο χρόνο χρειάζεται για να μοιράσεις τις καρέκλες. Δεν είναι αυτό συνεργασία. Αυτό είναι «βοήθα με να κυβερνήσω και θα σου δώσω και εσένα ένα κοκκαλάκι». Εγώ μιλώ για συνεργασία στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος δράσης το οποίο θα έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές είναι οριστική; Ή υπάρχει περίπτωση να συνεργασθείτε με άλλα κόμματα ή κάποιους πολιτικούς;

Εμάς ο σκοπός μας είναι να δώσουμε πολιτική δύναμη στους δημιουργικούς ανθρώπους, τους πολίτες που κινούν την κοινωνία. Αν τα καταφέρουμε και βγουν μπροστά αυτοί οι άνθρωποι, τότε την επόμενη μέρα τίποτε δεν θα είναι ίδιο στην Ελλάδα. Ακόμη και τα παλιά κόμματα θα αλλάξουν. Υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται τα ίδια πράγματα, απλώς οι μηχανισμοί των κομμάτων είναι αγκυλωμένοι και δεν τους αφήνουν να ανασάνουν. Αν το Ποτάμι πετύχει θα βγουν μπροστά και οι άξιοι των άλλων κομμάτων, θα παραμεριστούν οι ακραίοι και ίσως ζήσουμε μια νέα μεταπολίτευση. 

 

διαβάστε επίσης