17 Μάρτιος, 2015

Στ. Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με ψίχουλα

Ποτάμι

Συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Αμέσως μετά το τέλος της της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε...

Συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Αμέσως μετά το τέλος της της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε:

«Για εμάς δεν είναι είδηση η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως είναι στα άλλα κόμματα, καθώς εμείς συνεδριάζουμε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα και συζητάμε τα όσα γίνονται στη Βουλή και τη θέση που θα τηρήσει το Ποτάμι. Σήμερα το θέμα μας ήταν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Η άποψή μας είναι ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν έχει αποφασίσει να πει πράγματα με τ’ όνομά τους. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που έχει 37 άρθρα, εκ των οποίον μόνο τα 5 αναφέρονται στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα υπόλοιπα 32 άρθρα είναι, κυρίως, για να αντιμετωπίσουν την κομματική και κυβερνητική κρίση. Το δε ποσό, που λέει η κυβέρνηση, ότι θα διαθέσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πάρα πολύ μικρό. Μιλάμε για ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ, οπότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με 200 εκατομμύρια ευρώ ή υπάρχει ανθρωπιστική κρίση αλλά επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λεφτά, πετάμε απλώς κάποια ψίχουλα στους φτωχούς. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλύτερο αν η κυβέρνηση με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, με μεγαλύτερη μελέτη και με μεγαλύτερη προσπάθεια στο εσωτερικό της κατέβαζε ένα πραγματικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετώπιζε τη φτώχεια στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερώτηση: θα κάνετε ένα σχόλιο για τη συνάντηση Άνγκελα Μέρκελ – Αλέξη Τσίπρα;

Σταύρος Θεοδωράκης: «Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός κάνει πολύ καλά, που πάει στη Γερμανία για να συναντήσει την κυρία Μέρκελ. Μάλλον αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Είναι μεγάλο το βάρος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και νομίζω ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν χαίρονται γι' αυτή τη συνάντηση. Μιλάω για όλους αυτούς, που προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να τορπιλίσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Έχουμε πει, και είμαστε ξεκάθαροι, ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με τη Γερμανία αλλά είμαστε μαζί με τη Γερμανία στην αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος, που είναι μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Χθες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με Γερμανούς δημοσιογράφους, μετά από αίτημά τους, και τους εξήγησα ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, και ειδικά ο κύριος Σόιμπλε, πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, να αποσυρθεί λίγο από τους προβολείς, και να μην βρίσκει συνεχώς ευκαιρίες να πετάει συνθήματα προς τους Έλληνες καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος του».

Ερώτηση: οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου θα γίνουν φέτος παρέα με μουσικές και γιορτές. Με δεδομένο ότι θα έχουν μεγάλο κόστος, πώς το σχολιάζετε;

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν είμαι σίγουρος ότι η κυρία Δούρου και ο κύριος Καμμένος μπορούν να συμφωνήσουν στα εμβατήρια, που θα ακουστούν την 25η Μαρτίου. Από τις προηγούμενες παρελάσεις υπάρχουν κάποιες διενέξεις αφού υπάρχουν κάποιοι, που θέλουν να ακουστούν άσματα που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν αμιγώς ελληνικά. Νομίζω ότι ο κύριος Καμμένος θα έχει ένα πρόβλημα συνεννόησης με την κυρία Δούρου, αν και οι δύο επιμείνουν στις παλαιότερες απόψεις τους».

Δείτε το βίντεο:

[youtube id="3aZRiySBVqE"]

Δείτε φωτογραφίες του Θ. Μανωλόπουλου από τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

ko1

ko2

ko3

ko4