21 Ιούνιος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίχως κοινωνική δικαιοσύνη

Ποτάμι

“Έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι με τη διχαστική πολιτική που ακολουθεί μπορεί να κερδίσει ψήφους. Η ιστορία μνημόνιο-αντιμνημόνιο τελειώνει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο. Πλέον άλλαξε ρητορική και μιλάει για εμάς και τους ξένους. Πρόκειται για επικίνδυνη διχαστική πολιτική που έρχεται από το παρελθόν. Δεν υπάρχει κανείς που να είναι λιγότερο Έλληνας από κάποιον άλλον” δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την εκπομπή ” Πρωινή Ενημέρωση Alpha”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προβληματική συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής λέγοντας: “Δεν είναι πρόβλημα που η κ. Κωνσταντοπούλου ζει στον δικό της κόσμο. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει μια γραμμή με την παράνοια. Δεν μπορεί να ακούει ο Πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Βουλής να λέει ότι ‘το χρέος δεν υπάρχει’ και την ίδια ώρα εκείνος να το διαπραγματεύεται με τους δανειστές μας”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

– Υπάρχει ευθύνη του κομματικού συστήματος γι’ αυτό που ζούμε. Στην Ελλάδα έχουμε κομματική δημοκρατία. Εμείς προσπαθούμε με διαφορετικό τρόπο ν’ ανακαλύψουμε τη δημοκρατία στο κομματικό σύστημα.

– Η συμπεριφορά του Ποταμιού είναι πατριωτική συμπεριφορά. Από τη μια διαφωνούμε με πάρα πολλά απ’ αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την άλλη νιώθουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό στην τελευταία αυτή προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε καθώς έκανε λάθος στη διαπραγμάτευση και καθυστέρησε πολύ. Έπρεπε να κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα. Η κοινωνία έχει βυθιστεί σήμερα στην αβεβαιότητα και η οικονομία έχει διαλυθεί. Για να μη νιώθει δισταγμό ο Αλέξης Τσίπρας σε ότι αφορά τη συμφωνία, εμείς είπαμε ότι στηρίζουμε την προσπάθειά του και αν φέρει μια συμφωνία Ευρωπαικής προοπτικής, εμείς θα τη στηρίξουμε.

– Εμείς στο Ποτάμι έχουμε τις κόκκινες γραμμές της κοινωνίας, όχι κομματικές κόκκινες γραμμές. Οι ασθενέστεροι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα μνημόνια. Πολλοί από αυτούς που θα μπορούσαν να είναι το δημιουργικό δυναμικό της κοινωνίας, όπως οι άνεργοι νέοι ή γυναίκες που έχουν παιδιά και είναι μόνες τους, έχουν μείνει εκτός και πρέπει να προστατευθούν. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες προτάσεις και λύσεις. Για τις συντάξεις επί παραδείγματι: εμείς λέμε να μην πειράξουμε τις κατώτερες συντάξεις, αλλά να ασχοληθούμε με τις ανώτερες. Θα μπορούσε η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο να είχε περιορίσει τις πολύ υψηλές, όπως και τις πρόωρες συντάξεις. Δεν μπορούμε σε μια χώρα με τέτοιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό να μιλάμε για πρόωρες συντάξεις σε ηλικία 45 ετών. Σε μια χώρα που υποφέρει, καλό είναι να κάνουμε μια πιο δίκαιη κατανομή αυτών που έχουν απομείνει και να μην στερούνται όσοι ήδη δεν έχουν.

– Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την ίδια πολιτική που έκανε ο Γ. Παπανδρέου και ο Αν. Σαμαράς. Ενώ υπάρχουν τρόποι να περιορίσουν τη σπατάλη καταφεύγουν στην εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας. Θ’ αυξήσουν λένε την ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων. Μα θεωρούν δίκαιη αυτή τη λύση; Θέλουν ν’ αναθερμάνουν την οικονομία και θ’ αυξήσουν κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές. Η κυβέρνηση καταφεύγει στις εύκολες παλιές λύσεις.

– Το πρόβλημα είναι ορισμένα μυαλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια παρέα άεργων για να κάνει κυβέρνηση. Πήρε ανθρώπους των οποίων η μόνη συνεισφορά στην κοινωνία ήταν ότι είναι κομματικά στελέχη και μαζί πήρε και μια παρέα από παλιούς πολιτικούς. Αυτό το μίγμα είναι «θανατηφόρο». Δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τα λιγότερα κομματικά στελέχη. Δεν έχουμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα γιατί δεν θέλουμε να μας θρέφει το κράτος. Εμείς ήρθαμε για να κάνουμε πραγματικές αλλαγές.

– Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει δικαιολογία για την επαναφορά του κομματικού κράτους; Μπορούμε το 2015 να αντιγράφουμε αυτά που γίνονταν τη δεκαετία του ’80 και του ’90; Δεν διορίζουν διοικητές στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν στα πρόσωπα. Δεν έχουν κάνει επίσης τίποτα για τη μετανάστευση, ενώ και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με το θέμα, πέρα από ανίκανοι είναι και προκλητικοί και προς την Ελληνική κοινωνία και προς τους μετανάστες.

– Έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι με τη διχαστική πολιτική που ακολουθεί μπορεί να κερδίσει ψήφους. Η ιστορία μνημόνιο-αντιμνημόνιο τελειώνει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο. Πλέον άλλαξε ρητορική και μιλάει για εμάς και τους ξένους. Πρόκειται για επικίνδυνη διχαστική πολιτική που έρχεται από το παρελθόν. Δεν υπάρχει κανείς που να είναι λιγότερο Έλληνας από κάποιον άλλον.

– Η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκπαιδεύει τον ελληνικό λαό στο παράλογο και το αυταρχικό. Η συνεχής υπερβολή του “εγώ είμαι και κανένας άλλος” γίνεται πάνω στην προσπάθεια να καλύψει έναν προβληματικό χαρακτήρα. Κάποια στιγμή το Σώμα της Βουλής θα λογαριαστεί με την κα Κωνσταντοπούλου. Διότι υπάρχουν και άλλοι που μαζί μ’ εμάς αγωνιούν στους διαδρόμους της Βουλής και λένε πως αυτή η συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει. Η ιστορία δεν άρχισε να γράφεται όταν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Κανένας δεν μπορεί να είναι τιμητής των πάντων. Ξέρουμε ποια είναι η κ. Κωνσταντοπούλου και έχει πολλά για τα οποία πρέπει να απολογηθεί. Δεν είναι πρόβλημα που η κ. Κωνσταντοπούλου ζει στον δικό της κόσμο. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει μια γραμμή με την παράνοια. Δεν μπορεί να ακούει ο Πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Βουλής να λέει ότι “το χρέος δεν υπάρχει” και την ίδια ώρα εκείνος να το διαπραγματεύεται με τους δανειστές μας.

– Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα γίνει συνοδοιπόρος σε μια πορεία καταστροφής. Το ότι είμαστε μετριοπαθείς δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αντισταθούμε. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στη δραχμή.

– Αυτή είναι η συμβολή του Ποταμιού: να βοηθήσει την Ελλάδα προτείνοντας λύσεις, για να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Περιμένουμε τοποθετήσεις, ερωτήματα, αντιδράσεις, γιατί νομίζω ότι χρειάζομαι και την δική σας αντίδραση, που θα γίνει λίγο και ο δικός μου λόγος, μέσω των επιχειρημάτων, μέσω των σκέψεων, απέναντι σε ένα επικεφαλής κόμματος που έχει κάνει τη διαφορά, είτε γιατί κατάφερε από εκεί που κανείς δεν περίμενε να μπει στην Ευρωβουλή αμέσως. Και εκεί που πολλοί απεύχονταν να βρεθεί και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, βρέθηκε και φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή παίρνει και πρωτοβουλίες.

Σταύρος Θεοδωράκης ο Επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι στην παρέα μας. Γιατί όχι πρόεδρος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί πρέπει να τα κάνουμε όλα αλλιώς.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να τα κάνουμε όλα αλλιώς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη του κομματικού συστήματος γι’ αυτό που ζούμε. Δεν έχουμε ουσιαστικά μια δημοκρατία. Έχουμε μια κομματική δημοκρατία. Ήθελα να δώσω ένα σήμα και ήθελαν και οι εθελοντές του Ποταμιού να δώσουν ένα σήμα ότι εμείς δεν θα κάνουμε ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, άρα και οι τίτλοι πρέπει να είναι διαφορετικά.

Εγώ είμαι επικεφαλής, τα μέλη μας είναι οι εθελοντές και προσπαθούμε με διαφορετικό τρόπο να ανακαλύψουμε τη δημοκρατία στο κομματικό σύστημα.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αύριο είναι μια δύσκολη μέρα. Πολλοί μιλούν για την τελική μέρα, εγώ πιστεύω ότι ίσως υπάρξουν και άλλες, που θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να μπορέσει να δώσει το μήνυμα για την επόμενη μέρα. Άλλοι μιλούν για ρήξη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στους ΑΝΕΛ, άλλοι μιλούν για μια συμφωνία που μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Προσπαθώ να καταλάβω εάν είστε κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα αυτές τις ώρες, ή εάν απομακρύνεστε όσο περνούν οι ώρες. Γιατί έχετε κάνει δηλώσεις που έλεγαν ότι θα τον στηρίξετε, αρκεί να κάνει το βήμα μπροστά και δηλώσεις που δείχνατε ότι επιμένετε σε μια αυστηρή κριτική στις όποιες έρχονται ως πληροφορίες ειδήσεις. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Νομίζω ότι η συμπεριφορά του Ποταμιού είναι η συμπεριφορά που έχει ένας πατριώτης Έλληνας. Δηλαδή διαφωνεί με πάρα πολλά από αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουμε ίσως τη δυνατότητα να συζητήσουμε για μερικά από αυτά. Δεν έχουμε συγγένεια με την πολιτική των ΑΝΕΛ δηλαδή και του επιτελείου του κυβερνητικού σε πολλά υπουργεία. Αλλά από την άλλη νιώθουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό σε αυτή την τελευταία διαπραγμάτευση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όσα κάνει. Μάλλον διαφωνούμε. Έκανε λάθος με τη διαπραγμάτευση. Έκανε λάθος με τους ανθρώπους που έστειλε. Έκανε λάθος με τα αιτήματα που κατ’ αρχήν έβαλε και κυρίως έκανε λάθος γιατί καθυστέρησε πάρα πολύ. Έπρεπε να κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα και γιατί οι Ευρωπαίοι θα ήταν πιο εύκολοι τότε, αλλά και γιατί το εσωτερικό κλίμα θα επέτρεπε αυτή η συμφωνία να βγει σε ανάπτυξη. Ενώ τώρα η κοινωνία έχει βυθιστεί σε μια αβεβαιότητα και έχει σκοτωθεί ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας.

Έχουμε τις αμφιβολίες μας για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρέπει αυτή η υπόθεση να τελειώσει. Άρα για να μη νιώθει ένα δισταγμό ο Αλέξης Τσίπρας πού θα βρω τους βουλευτές, πώς θα κάνω τη συμφωνία, εμείς είπαμε νωρίτερα απ’ όλους ότι στηρίζουμε αυτή την τελική προσπάθεια του Πρωθυπουργού, αν αυτός και οι Ευρωπαίοι φέρνουν μια συμφωνία στη Βουλή. Εμείς αυτή τη συμφωνία θα την υποστηρίξουμε.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή εσείς δεν έχετε αυτό που λέμε και έχει γίνει κλισέ και ταλαιπωρεί και την κοινή γνώμη, κόκκινες γραμμές; Δηλαδή ό,τι σας δώσουν θα το υπογράψετε, αρκεί να στηρίξετε τον Πρωθυπουργό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε τις κόκκινες γραμμές της κοινωνίας. Δεν έχουμε τις κόκκινες γραμμές του κόμματός μας.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα μου διευκρινίσετε ποια είναι τα όρια του Ποταμιού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα μνημόνια. Είναι η ασθενέστερη πλευρά της κοινωνίας μας. Μπορώ να σας πω μικρές κατηγορίες ανθρώπων. Μπορεί να είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, μπορεί να είναι οι γυναίκες οι άγαμες που έχουν παιδιά και δεν είναι παντρεμένες, οι μονογονεϊκές οικογένειες δηλαδή, είναι οι νέοι εργαζόμενοι, είναι τα παιδιά που σπρώχνονται στη μαύρη εργασία. Όλο αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένα δημιουργικό κλίμα της κοινωνίας δεν είναι και οι ευθύνες είναι πολύ στο παλιό σκηνικό, στους παλιούς κυβερνώντες. Αυτοί πρέπει να προστατευθούν σε μια νέα πολιτική.

Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι άλλο και άλλο είναι να βάλεις κόκκινες γραμμές και να προστατεύεις όλους τους πιθανούς και απίθανους ψηφοφόρους σου.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά αυτό πώς θα το δει ο φίλος μας που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε;

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ότι εσείς το προστατεύετε αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, έχουμε πει ξεκάθαρα. Επί παραδείγματι για τις συντάξεις γίνεται μια κουβέντα να κόψουμε ή όχι τις κατώτατες συντάξεις. Εμείς είπαμε να μην τις πειράξετε τις κατώτατες συντάξεις. Γιατί να τις πειράξετε; Να πειράξετε τις ανώτερες συντάξεις.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό το έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω εάν το έχει δώσει, γιατί εμείς ήμασταν πολύ σαφείς και δεν έχω καταλάβει να έχει αυτή τη σαφήνεια που έχουμε εμείς. Εμείς είπαμε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση από το Φεβρουάριο -σκεφτείτε πόσους μήνες θα είχαμε κερδίσει- να έχει κάνει δυο μεγάλες κινήσεις στο ασφαλιστικό, να έχει δηλαδή περιορίσει τις μεγάλες συντάξεις. Θα μου πεις, κάποιοι περιμένουν να πάρουν λεφτά πολλά. 2.500, 2.800 υπάρχουν συντάξεις αυτή τη στιγμή, ακόμη και αυτή τη στιγμή, πάνω από 2.000. Αρκετές συντάξεις. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να τις πάρουν; Προσέξτε σε μια χώρα που υποφέρει, καλό είναι να κάνουμε μια δίκαιη κατανομή αυτού που έχει απομείνει. Εάν επανέλθει πλούτος στη χώρα, βεβαίως να το μοιράσουμε, αλλά μέχρι τότε αυτοί που θα πρέπει να στερηθούν δεν θα πρέπει να είναι οι φτωχότεροι, θα πρέπει να είναι αυτοί που έχουν ένα κομπόδεμα.

Άρα να βάλουμε ένα πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, να περιορίσουμε τις πρόωρες συντάξεις. Είναι σημαντικό ότι διάφορες προνομιούχες τάξεις κερδίζανε από την πολιτική κάποια προνόμια. Ένα από αυτά είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν μπορούμε σε μια χώρα που έχει τέτοιο οικονομικό πρόβλημα, τέτοιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό, να μιλάμε για πρόωρες συντάξεις σε ανθρώπους 45 ετών.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Προστατεύουμε τη σύνταξη, όπως πρέπει να κάνουμε, τους μισθούς, αλλά από τη στιγμή και όταν αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, είναι σαν να υφαρπάζουμε από αυτά που θα προστατεύσουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό να το λέτε στην κυβέρνηση. Δηλαδή η κυβέρνηση…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υποθέτω συμφωνείτε σε αυτή τη λογική;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λέτε εσείς.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό είναι ένα έξυπνο ριφιφί το οποίο δεν το αντιλαμβάνεται και κανένας. Α, λέει μου έσωσε το μισθό, μου έσωσε τη σύνταξη, αλλά εσύ αγαπητέ τηλεθεατή σου αυξάνει τους φόρους και είναι σαν να εξαφανίζεται ο μισθός και η σύνταξή σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας, δυστυχώς και το οικονομικό του επιτελείο κάνουν την ίδια πολιτική που έκανε παλιότερα το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου και το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά. Ενώ υπάρχουν τρόποι να περιορίσει τη σπατάλη καταφεύγουν στον εύκολο τρόπο που είναι η φορολογία. Και φοβάμαι ότι στους κακούς φόρους του παρελθόντος, απλώς θα προστεθούν κάποιοι καινούργιοι φόροι. Κάποιοι αριστεροί φόροι. Αυτό γίνεται.

Και δεν μιλώ μόνο για το ΦΠΑ. Μιλώ για αυξήσεις. Λένε ότι θα κάνουν το 26% των ελευθέρων επαγγελματιών 29%. 29%; Πώς; Θα αυξήσουν, ακούω, την ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων. Το ξέρετε αυτό; Θα πληρώνουμε όλοι μια μεγαλύτερη εισφορά. Και οι επιχειρήσεις λένε 2%, αλλά και οι εργαζόμενοι. Είναι από τις τελευταίες διαρροές.

Μα, το θεωρούμε δίκαιο; Θέλουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία και θα αυξήσουμε κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές; Είναι η παλιά κακή συνταγή στην οποία ελλείψει άλλης απόφασης, ελλείψει άλλης τολμηρής κίνησης, καταφεύγει και η κυβέρνηση του Τσίπρα. Και υπάρχουν κινήσεις να γίνουν.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θέλω να μου απαντήσετε και το λέω συχνά στο ραδιόφωνο και μπορεί από φίλους που είναι φίλοι του κόμματός σας να έχω παρεξηγηθεί, ή να θεωρούν ότι ασκώ κακή κριτική σε εσάς και προσωπικά και στο κόμμα.

Υπάρχουν φορές που λέω ότι το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο. Σιγά – σιγά ή θα περιοριστούν οι ΑΝΕΛ και θα ανέβει το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, ή θα μαλακώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και θα δώσουν χώρο δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο Σταύρο Θεοδωράκη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα φέρουν οι ανάγκες και οι στιγμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Ποταμιού. Πόσο ευφάνταστο σενάριο μπορεί να είναι αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ ευφάνταστο σενάριο.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΛ κυρίως για σας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρόβλημα είναι τα μυαλά που κουβαλάνε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.Εμείς ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Ήρθαμε για να κάνουμε αλλαγές. Δεν ήρθαμε για να συντηρήσουμε το παλιό καθεστώς. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ένα κακό μήνυμα από παλιούς πολιτικούς, πήρε μια παρέα από άεργα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε μια κυβέρνηση.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τεμπέληδες μου λέτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πήρε άεργους πήρε.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τεμπέληδες. Ήταν επιλογή τους να μην εργάζονται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ανθρώπους που 20 χρόνια η μόνη τους προσφορά στην κοινωνία ήταν ότι ήταν κομματικά στελέχη. Δεν είναι κάτι μυστικό αυτό που λέω. Πολλοί επαίρονται γι’ αυτό. Λένε ότι εγώ είμαι από το ’70 στο κίνημα, από το ‘80 είμαι στο κίνημα, εννοώντας ότι πληρώνομαι από το κόμμα για να κάνω πολιτική και σήμερα πληρώνομαι από το κράτος.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ζω από το κόμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω μια απέχθεια σε αυτό. Γι’ αυτό το Ποτάμι είναι το κόμμα με τα λιγότερα επαγγελματικά στελέχη. Έχουμε 50 ανθρώπους μόνο σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχουμε γραφεία πουθενά. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα δυσθεόρατο κόμμα το οποίο θα λέμε δώστε λεφτά να θραφεί.

Άρα παίρνει κομματικά στελέχη. Στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρεις τα κομματικά στελέχη παθαίνουν και έναν ιδρυματισμό. Δηλαδή δεν βλέπουν έξω τι γίνεται στους δρόμους, δεν βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία και πήρε και μια παρέα από παλιούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και κάποιοι των ΑΝΕΛ.

Αυτό το μείγμα είναι θανατηφόρο, όπως αποδεικνύεται. Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και φαίνεται. Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Και να σας πω κάτι; Ίσως κάποιοι έχουμε και προσπαθούμε να έχουμε, μια αμφιβολία εάν ο Τσίπρας τα κάνει καλά ή όχι. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή λες δύσκολα τα πράγματα, πώς θα μπορούσε να κάνει, τι άλλη κίνηση θα μπορούσε να κάνει; Και πραγματικά είναι ένα δύσκολο πεδίο η διαπραγμάτευση. Δεν λέω ότι είναι κάτι εύκολο. Δεν λέω ότι πας αύριο και κερδίζεις ό,τι θέλεις.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά ήταν έτοιμοι από χθες όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή θυμάμαι συνεντεύξεις εδώ και ένα χρόνο, πριν τις εκλογές που είχαν λύση 100 ωρών, ούτε καν 100 ημερών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό. Η ευθύνη τους είναι φανερή. Ήταν απροετοίμαστοι. Αλλά ας το αφήσουμε λίγο στην άκρη του μυαλού μας.

Αν έχουμε μια δικαιολογία να δώσουμε για την αμηχανία τους και τις αδυναμίες τους στο εξωτερικό, έχουμε καμία δικαιολογία γι’ αυτά που κάνουν στο εσωτερικό; Έχουμε καμία δικαιολογία ότι επαναφέρουν ξαφνικά το κομματικό κράτος; Ότι λέει ο Πρωθυπουργός μέσα στη Βουλή, μέσα στη Βουλή, πρόσωπο με πρόσωπο μιλάμε και του λέω είναι δυνατόν να διορίζεται σε θέση κλειδιά στην εκπαίδευση μόνο δικά σας στελέχη και μόνο στελέχη των ΑΝΕΛ; Και μου λέει αυτό κάναμε, γιατί αυτό κάνανε και οι προηγούμενοι.

Μπορούμε να γυρίσουμε στο 2015 και να λέμε ότι αντιγράφουμε τα πράγματα που γίνανε την δεκαετία του ’80 και την δεκαετία του ΄90;

Κομματικό κράτος. Κανείς δεν το αρνείται. Στα νοσοκομεία καθυστερούν να βάλουν διοικητές, επειδή δεν αποφασίζουν όχι…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εδώ δεν βάζουν διοικητές πυροσβέστες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι κι αλλιώς. Αλλά γιατί καθυστερούν να βάλουν διοικητές στα νοσοκομεία; Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχουν συνεδριάσει ακόμη όλες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχει μπει η τουριστική περίοδος και στη Κω δεν έχουν καρδιολόγο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κομματικό κράτος. Αδυναμία της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί; Σας ενοχλεί που ξεκουράζονται και λιάζονται μερικές δεκάδες παράνομοι μετανάστες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με την υπόθεση, πέρα από ανίκανοι, είναι προσβλητικοί και για την κοινωνία και για τους ανθρώπους τους βασανισμένους που έρχονται από εκεί. Υπάρχουν δηλαδή μια σειρά από προβλήματα που ενώ θα έπρεπε να δοθούν λογικές προοδευτικές λύσεις, ξέρετε δεν υπάρχει, δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο. Αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, αύριο έχουμε συγκέντρωση μένουμε Ευρώπη και βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει μήνυμα μέσα από το διαδίκτυο που μιλάει για τη συγκέντρωση τη Δευτέρα. Δηλαδή υπάρχει ένα άγριο ένστικτο διχασμού σε όλες τις πλευρές που νομίζω ότι θα μας οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες συμπεριφορές και εικόνες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν θα μπορούμε να προλάβουμε ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε εγώ ως δημοσιογράφος, ούτε εσείς ως πολιτικός.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι θα λέμε τότε; Θα μετράμε τραυματίες; Μπορεί και νεκρούς; Οτιδήποτε. Τα έχουμε ξαναζήσει πριν δεκαετίες αυτά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι με αυτή τη διχαστική πολιτική μπορεί να κερδίσει ψήφους. Δηλαδή τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλοι θυμόμαστε. Τι έλεγε, γιατί δεν το λέει πια. Έλεγε οι μνημονιακοί και οι αντιμνημονιακοί. Εμείς είμαστε αντιμνημονιακοί, επειδή αυτή η ιστορία αναγκαστικά τελειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει ένα μνημόνιο, έχει αλλάξει τη ρητορεία και λέει εμείς και οι ξένοι. Αυτοί που λένε κάτι για την Ευρώπη είναι με τους ξένους.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αλλάζει τη μορφή…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αντικαθιστά τις λέξεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς και οι ξένοι και αυτό που δημιουργεί και στο εσωτερικό μέτωπο. Δηλαδή στοχοποιεί ανθρώπους και το κάνουν και τα στελέχη της, οι υπουργοί, η Πρόεδρος της Βουλής. Στοχοποιεί ανθρώπους μόνο και μόνο για να δημιουργήσει δυο εχθρικά στρατόπεδα ελπίζοντας ότι στο δικό της στρατόπεδο θα πορευτούν οι περισσότεροι. Είναι μια επικίνδυνη διχαστική πολιτική που προέρχεται από το παρελθόν. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να είναι περισσότερο Έλληνας από τον άλλον.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κι εγώ επειδή δεν υπηρέτησα στα τεθωρακισμένα, δεν ξέρω πώς γυαλίζουν τις ερπύστριες, γιατί σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου εγώ είμαι της ερπύστριας. Είμαι ένας μικρός χουντικός, φασιστάκος, ναζιστής, οφείλω να καταλάβω τι γίνεται. Κοιτάω τη ντουλάπα μου έχω γαλότσες, μπότες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μη το λέτε αυτό ούτε για πλάκα.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοώ. Θα σας πω. Κατάλαβα την ειρωνεία σας, αλλά…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είμαι στοχοποιημένος. Ξέρετε πόσα εκατομμύρια σπαταλώνται. Και τα τρία εκατομμύρια που υπάρχουν για την πληρωμή του χρέους, για να χρεώνεται η κριτική η δική σας και η δική μου εκεί, άρα όλοι με κυνηγάνε γιατί έχω κάνει επιτροπή για το χρέος, εγώ τα πληρώνω αυτά κ. Θεοδωράκη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς τι να πούμε άλλο; Η κυρία Κωνσταντοπούλου εκπαιδεύει τον ελληνικό λαό στο παράλογο και το αυταρχικό.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο δέκτης εθίζεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω. Δεν νομίζω.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί σου λέει, η γυναίκα είναι νομικός. Είναι η κόρη του Κωνσταντόπουλου. Έχει ύφος, τα χώνει, έχει τον καθηγητή δίπλα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα για να τα λέει, έχει δίκιο η γυναίκα, γιατί κανένας αν δεν έχει διαβάσει σύνταγμα, αν δεν έχει διαβάσει τον κανονισμό της Βουλής θα καταλάβει αν τα κάνει όντως σωστά η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν δείτε όμως και τις δημοτικότητες των υπουργών και των στελεχών της κυβέρνησης, θα καταλάβετε ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο υποψιασμένος από αυτό που νομίζουμε.Αυτή η αυταρχική συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με το δημοκρατικό μας πολίτευμα, άλλο οι πολιτικές διαφωνίες. Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, αλλά αυτή η συνεχής υπερβολή, «εγώ είμαι και κανείς άλλος», σε όλα τα θέματα, σε θέματα οικονομίας η Ζωή ξέρει. Σε θέματα ασφάλειας η Ζωή ξέρει. Σε θέματα δημοσιογραφίας η Ζωή ξέρει, είναι φανερό ότι προσπαθεί να καλύψει ένα προβληματικό χαρακτήρα. Κάποια στιγμή θα λογαριαστεί η Βουλή με την κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη αυτή η ώρα.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το Σώμα εννοείτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το Σώμα. Γιατί ακόμα και οι εναπομείναντες σοβαροί βουλευτές, το λέω γιατί αρκετοί έχουν κλείσει τα μάτια τους και ξέρεις τυφλά προσπαθούν να δούνε ποιο είναι το κομματικό συμφέρον και αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να πορεύονται. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που μαζί με εμάς αγωνιούν στους διαδρόμους, ότι αυτή η αυταρχική συμπεριφορά, αυτή η παράλογη αντίδραση, αυτή η προσβλητική για τον Έλληνα συμπεριφορά, πρέπει να σταματήσει. Και να ξέρετε ότι θα σταματήσει.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πουλάει τον άνθρωπο που καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία. Πουλάει τον άνθρωπο που θα έρθει να σκουπίσει το μέτωπο του ιδρωμένου Έλληνα που έχει νιώσει απόρριψη…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κάτι κρύβεται πίσω από αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ιστορία δεν άρχισε να γράφεται όταν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Ο καθένας έχει την ιστορία του. Ξέρουμε ποια είναι η προσφορά του και ποια είναι τα λάθη του στο παρελθόν. Κανείς δεν υπάρχει που έρχεται από το μηδέν να είναι τιμητής των πάντων. Ξέρουμε ποια ήταν η κυρία Κωνσταντοπούλου. Έχει πολλά για τα οποία πρέπει να απολογηθεί. Δεν οξύνουμε άλλο την κατάσταση με την κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί σας λέω πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση. Πρέπει να τελειώσει η Βουλή. Εάν τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση, μετά θα συζητήσουμε. Αυτές οι γελοιότητες περί του χρέους. Το πρόβλημά μου δεν είναι η Κωνσταντοπούλου.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μα, θα πάει στη Βουλή. 49 σήμερα βουλευτές να υπογράψουν, θα πάει στην ολομέλεια. 42 διώξαμε την Παναρίτη, 43 κάναμε το άλλο…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυξάνονται.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, δηλαδή υπάρχουν πάντα…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρόβλημά μου είναι ότι αυτή η γελοιότητα μιας Επιτροπής που έγινε με αγνώστου κύρους επιστήμονες και μέσα σε ένα μήνα αποφάσισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. είναι αθώοι, γιατί αυτό αποφάσισε, προσέξτε. Όταν λες ότι αυτό το χρέος που υπάρχει είναι παράνομο, σημαίνει τι; Ότι όλα τα ελλείμματα, όλες οι σπατάλες, όλες οι μίζες που δοθήκανε στους πολιτικούς, δεν δοθήκανε. Εμείς το είδαμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αυτό λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Εμείς λέμε ότι όλος αυτός ο παραλογισμός δεν έπρεπε να καλυφθεί από την παρουσία του Πρωθυπουργού. Δηλαδή δεν είναι πρόβλημα που η κυρία Κωνσταντοπούλου ζει στον δικό της κόσμο. Είναι μάλλον ένα μετρημένο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου παρουσιάζει τη συζήτηση για το χρέος, παρουσία του Πρωθυπουργού, αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι η αδυναμία δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με την τρέλα, με την παράνοια.

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή να διαπραγματεύεσαι και την ίδια στιγμή να βάζεις κάποιους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που έχουν έρθει από το Περού να λένε ότι αυτό το χρέος δεν υπάρχει. Ή υπάρχει και το διαπραγματεύεσαι, ή δεν υπάρχει.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ θα ήθελα να είμαι στο κρεβάτι του ψυχολόγου που κάνει ντιβάνι στον Αλέξη Τσίπρα. Τι θα ακούει ο άνθρωπος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι θα θέλει να πει ο Πρωθυπουργός για να αποφορτιστεί από αυτά που ζει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Έλληνας μπορεί να το καταλαβαίνει. Σκέφτεσαι τον Ευρωπαίο; Σκέφτεσαι τον Ευρωπαίο συνομιλητή μας που λέει με ποιους ανθρώπους συζητούμε αυτή τη στιγμή;

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Οι Ευρωπαίοι μας εκθειάζουν βασανιστές, μας θέλουν… Βέβαια όλοι αυτοί οι χιλιάδες που βρέθηκαν στο Βερολίνο και στο Παρίσι να διαδηλώνουν για την Ελλάδα, πού να φανταστούν ότι εάν έρθουν στην Ελλάδα και δούνε ότι στην Αθήνα σήμερα άλλοι θα διαδηλώνουν και άλλοι αύριο και ίσως να μην μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους, να μην ανταλλάσσουν μηνύματα. Δεν το φαντάζονται, αλλά συγκινούνται από εμάς.

Δώστε μου μια πληροφορία. Βρεθήκατε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες με δική σας πρωτοβουλία. Σήμερα έχει ένα ρεπορτάζ η REAL NEWS «δεν θα ανεχτώ να είμαι Πρόεδρος σε μια χώρα εκτός Ευρώπης». Το είπε και σε εσάς αυτό κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Νομίζω ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος…

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το είπε και σε εσάς; Είστε μάρτυρας αυτής της άποψης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Δεν είναι πρέπον να λες τους διαλόγους σου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θυμάστε ότι ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ένα ιδιαίτερο βάρος δηλαδή η προσωπικότητά του σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαβεβαιώσει και εμένα, αλλά νομίζω και άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ότι με κανένα τρόπο δεν θα γίνει συνοδοιπόρος σε μια πορεία καταστροφής.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ένα πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας, του αποθέματος, εάν θέλετε, του πολιτικού που έχει η χώρα, μια πορεία καταστροφής προς τη δραχμή.

Το ότι είμαστε μετριοπαθείς, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια για να οδηγηθούμε στη δραχμή. Θα αντισταθούμε. Δεν θα οδηγηθούμε στη δραχμή εύκολα, όπως νομίζουν κάποιοι.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα ήθελα να τα ξαναπούμε σύντομα κ. Θεοδωράκη, γιατί για κάποιο λόγο είναι δύσκολο να σας έχουμε. Κάνετε και τις περιοδείες σας, είσαστε κοντά στον κόσμο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Ξέρετε ότι τις επόμενες μέρες εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δική μας μάχη στην Ευρώπη. Θα φύγω να πάω στις Βρυξέλλες λόγω της Συνόδου Κορυφής. Έχουμε να δούμε πρωθυπουργούς, έχουμε να δούμε επιτρόπους, έχουμε να δούμε ανθρώπους που παίρνουν μέρος στις μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα μας.

Νομίζω ότι αυτή είναι και η συμβολή του Ποταμιού. Ότι ήρθε, όχι απλώς για να πετάξει πέτρες στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά για να προτείνει λύσεις και να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει μια καλή συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει να υπάρξει και ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ απλώς θέλω να σταματήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι της υποκρισίας και των δεσμεύσεων και των συγκυριών, και να πάμε στην ουσία. Είμαι το Ποτάμι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είσαι το Ποτάμι εάν πιστεύεις στις λύσεις και όχι στα πολλά πολλά λόγια των πολιτικών.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό μου το έδωσε ένας φίλος από τη Θεσσαλονίκη. Είναι φανατικός σας φίλος.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σου. Ευχαριστώ εγώ.

21 Ιουνίου 2015