29 Μαρτίου, 2016

Σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια και άλλα φάρμακα

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, καθώς βασικά παιδικά εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Οι γονείς επιδίδονται σε μαραθώνιο για την αναζήτηση των σκευασμάτων και οι γιατροί πασχίζουν να καλύψουν τα κενά με όσα διαθέσιμα σκευάσματα βρίσκονται. Το πρόβλημα χρονίζει και πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξε διγλωσσία του Υπουργείου και του ΕΟΦ σε σχέση με τις ελλείψεις και το χρόνο αποκατάστασής τους. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες παραδέχονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα. Το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών των τελευταίων μηνών που οδηγεί σε αύξηση και των εμβολιαστικών αναγκών παιδιών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποδίδει την έλλειψη φαρμάκων «στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών… Παγιωμένο είναι το πρόβλημα ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια λόγω νέου τρόπου παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Παράλληλα οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με τη σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Τέλος υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού».

Στην από 22-03-2016 απάντηση του ΕΟΦ διαλαμβάνονται τα εξής «Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί πάντοτε μία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα… Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν αντανακλά την πραγματικότητα και με αυτό τον τρόπο δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους…».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια και άλλα φάρμακα»

Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικότατο όπλο της προληπτική ιατρικής. Παρόλα αυτά, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, καθώς βασικά παιδικά εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Έτσι, οι γονείς επιδίδονται σε μαραθώνιο για την αναζήτηση των σκευασμάτων και οι γιατροί πασχίζουν να καλύψουν τα κενά με όσα διαθέσιμα σκευάσματα βρίσκονται. Το πρόβλημα χρονίζει και πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξε διγλωσσία του Υπουργείου και του ΕΟΦ σε σχέση με τις ελλείψεις και το χρόνο αποκατάστασής τους. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες παραδέχονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα. 

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου (22-03-2016) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αναφέρονται τα ακόλουθα «Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθέματα του ΙΦΕΤ που έχουν σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για τη Δημόσια Υγεία, να έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας. Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί οι ελλείψεις αφορούν σε τρείς άξονες. Πιο συγκεκριμένα: Παγιωμένο είναι το πρόβλημα ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια λόγω νέου τρόπου παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Παράλληλα οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με τη σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Τέλος υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια λύση. Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων».

Στην από 22-03-2016 απάντηση του ΕΟΦ διαλαμβάνονται τα εξής «Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο ΕΟΦ προβαίνει σε Ανακοινώσεις – Δελτία Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τα θέματα που αφορούν στην επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί πάντοτε μία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως EPAXAL, HYGROTON RESEPRINE, TERRAMYCIN POUDRE, κα), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC). Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν αντανακλά την πραγματικότητα και με αυτό τον τρόπο δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους. Με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων και προσβλέποντας στην προστασία του τελικού αποδέκτη που είναι ο ασθενής, ο ΕΟΦ επιδιώκει, όπως πάντα, την εποικοδομητική επικοινωνία με όλους τους επαγγελματίες της υγείας προς αυτή την κατεύθυνση».

Επειδή οι ελλείψεις των παιδικών εμβολίων είναι μείζον θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία,
Επειδή η αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών των τελευταίων μηνών αυξάνει και τις εμβολιαστικές ανάγκες παιδιών,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αποκατάσταση των ελλείψεων εμβολίων και την ομαλή εκτέλεση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών για το έτος 2016; Πόσα εμβόλια έχουν αγοραστεί και διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας την τελευταία χρονιά για τον εμβολιασμό παιδιών; Τελικά ποιος λέει την αλήθεια;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργεί ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων;

3) Είναι στο σχεδιασμό σας η αύξηση των δημόσιων δομών εμβολιασμού (νοσοκομεία ΕΣΥ, Ιατρεία ΠΕΔΥ κ.α.), η στελέχωσή τους και ο έγκαιρος εφοδιασμός τους με επαρκή αριθμό εμβολίων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ