23 Μάιος, 2016

Σοφοκλής Παναγιώτου: Η ελληνική μικροζυθοποιία εκπέμπει SOS

Ποτάμι

Ομιλία του Σοφοκλή Παναγιώτου, Προέδρου της μικροζυθοποιίας SEPTEM, στην εκδήλωση του Ποταμιού «Τα προϊόντα μας υπό διωγμόν»

Ο κλάδος της μικροζυθοποιίας αποτελείται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, το 90% των οποίων δραστηριοποιείται σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία. Ο αριθμός των Μικροζυθοποιείων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιαστεί, και προσεγγίζει πλέον τα 30. Οι επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες και οι νέες παραγωγικές μονάδες που θα λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον κλάδο μας. Προϊόντα της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας βραβεύονται διαρκώς σε διεθνείς διαγωνισμούς, και εξάγονται σε πολύ σημαντικές αγορές.

Αυτή την χρονική στιγμή ο κλάδος μας καλείται να αντιμετωπίσει το αθροιστικό αποτέλεσμα των παρακάτω μέτρων:

1. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 93%
2. Την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά
3. Την αύξηση του Φόρου Εισοδήματος από το 26% στο 29% καθώς και την αύξηση της Προκαταβολής Φόρου
4. Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
5. Την αύξηση στα κόστη της ενέργειας και επικοινωνιών
6. Την αδυναμία χρηματοδότησης και τους περιορισμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών, σε αντίθεση με τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας.

Σχετικά με την αύξηση του ΕΦΚ επισημαίνουμε τα εξής:

1. Είναι πρώτη φορά που η αύξηση ΕΦΚ στα ποτά, αφορά αποκλειστικά ένα μόνο προϊόν, την μπύρα. Μέχρι σήμερα οι αυξήσεις ήταν οριζόντιες σε μικρά ποσοστά και αφορούσαν όλα  τα αλκοολούχα ποτά που υπάγονται σε καθεστώς  ΕΦΚ. Μια μικρή ποσοστιαία αύξηση σε όλα τα ποτά, θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικά αποτέλεσμα και πιθανότατα θα απορροφηθεί από τις εταιρείες, επομένως δεν θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

2. Το 95% της μπύρας που διατίθεται στην Ελληνική αγορά, παράγεται σε εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (ελληνικών συμφερόντων ή πολυεθνικών). Ο διπλασιασμός του ΕΦΚ θα επιφέρει συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς μπύρας (η οποία στα χρόνια της κρίσης έχει απολέσει ένα 20%), απώλεια θέσεων απασχόλησης και κλείσιμο εργοστασίων.

3. Επίσης θα ανοίξει την πόρτα σε αθρόες εισαγωγές μπύρας από  μεσαίου μεγέθους ζυθοποιεία με χαμηλό κόστος παραγωγής, τα οποία στις χώρες τους είναι  στο καθεστώς του μεγάλου ζυθοποιείου, άρα καταβάλλουν ολόκληρο ΕΦΚ, ενώ στην Ελλάδα θα θεωρούνται μικροζυθοποιεία λόγω του γεγονότος ότι το όριο προκειμένου να έχεις 50% έκπτωση, είναι μεγάλο, δηλαδή 200.000 hl.  Επομένως αποδυναμώνουμε την ντόπια παραγωγή, καθώς τα μικρά ζυθοποιεία που δημιουργούνται και έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής, δεν θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικά στα παραπάνω ξένα ζυθοποιεία. Επίσης κάποιος θα κερδίζει περισσότερα, αν κάνει «φασόν» παραγωγή στο εξωτερικό σε ένα τέτοιο μεσαίο ζυθοποιείο και εισάγει την μπύρα στην Ελλάδα με ελληνικό brand, παρά όταν την παράγει  εδώ. Για τον ίδιο λόγο ωφελημένοι θα είναι μεσαίου μεγέθους παραγωγοί μπύρας, στην Ελλάδα, που παράγουν φθηνά προϊόντα.

4. Ο ΕΦΚ που προτείνεται (5 €/ Plato/hl), αποτελεί τον υψηλότερο φόρο στην μπύρα μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, πλην Φιλανδίας, Σουηδίας, Αγγλίας  και Ιρλανδίας, οι οποίες λόγω του υψηλού αλκοολισμού έχουν επιλέξει την υψηλή φορολογία στο αλκοόλ γενικότερα.

5. Παράλληλα θα έχουμε τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 24%,  μετά τη Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Κροατία και Ουγγαρία

6. Οι μικρές ζυθοποιίες που στοχεύουν σε  ποιοτικά προϊόντα με πάρα πολύ υψηλό κόστος, θα αναγκαστούν να ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές τους, καθιστώντας τες, απαγορευτικές για το μέσο Έλληνα καταναλωτή.
  
7. Ο Φόρος Ζύθου που ορθώς καταργείται, είναι ένας παράτυπος φόρος καθώς είναι κλαδικός και αφορά μόνο τους ζυθοποιούς. Το συνολικό έσοδο από το Φόρο Ζύθου και τον υφιστάμενο ΕΦΚ υπολογίζεται σε ~136 εκατ. € (~120 από τον ΕΦΚ, ~16 από το Φόρο Ζύθου). Το προσδοκώμενο έσοδο με τη νέα πρόταση είναι 230 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Επομένως ο κλάδος επιβαρύνεται με ~94 εκατομμύρια ευρώ, και προφανώς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτή την εξέλιξη.

8. Τα ελληνικά Μικροζυθοποιεία αυξάνονται ραγδαία και προσεγγίζουν τα 30, επομένως ο κλάδος επενδύει και αναπτύσσεται ταχύτατα. Η επιβολή αυτό του φόρου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.
Είναι προφανές ότι τελικά  θα πληγούν όλες οι μικρές ελληνικές  εταιρείες, οι πολυεθνικοί όμιλοι θα βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα όντως σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πρόταση, ενώ τελικά όπως προκύπτει, κάποια μεγάλου μεγέθους μικροζυθοποιία θα επωφεληθούν.   
Αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς μας, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των Ελληνικών Μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των εισαγωγέων.
Οι Έλληνες μικροζυθοποιοί είμαστε επιχειρηματίες-παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε τα κεφάλαια μας και δημιουργούμε εθνικό πλούτο στην χώρα μας.

Μην μας στερείται τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μην μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας.

Σοφοκλής Παναγιώτου
Πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM