22 Δεκεμβρίου, 2017

Σκηνικό συναίνεσης στα ευαίσθητα

Γιώργος Κακλίκης

Αναλωθήκαμε και αυτή τη φορά σε μομφές και επαίνους πριν καν εγκαταλείψει την επικράτεια ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Και μέσα από τις φωνές αυτές, ακούστηκαν κάποιες που μιλούσαν για ανάγκη εθνικής συνεννόησης για θέματα που αφορούν τα ύψιστα συμφέροντά μας.

Τα μείζονα για τη χώρα «αναλύονται» δημόσια εκ των ενόντων. Κυριαρχεί η συναισθηματική ή αποσπασματική προσέγγιση. Διαμορφώνεται έτσι στην κοινωνία αλλά και σε κέντρα αποφάσεων μια μερική αντίληψη για τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες που μπορεί να καταλήξει σε διαμόρφωση θέσεων.

Έχουμε μπροστά μας πολλά και δύσκολα θέματα, με πρώτο τις σχέσεις μας με την ασυγκράτητη για ισχύ και μεγαλείο Τουρκία. Έχουμε την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη θέση μας στην ΕΕ, στην Ατλαντική Συμμαχία, στα ευρύτερα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γνώση, εγρήγορση και αδιάκοπη επαφή με όλο το φάσμα της γύρω μας πραγματικότητας. Η αντίληψη ότι η μονοδιάσταστη αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις, είναι λάθος. Το περιβάλλον μας είναι σύνθετο. Γι’ αυτό και, για θέματα που αφορούν την ίδια την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να επιδιώξουμε τόσο τη διακομματική συναίνεση όσο και τη διατήρησή της. Το όφελος θα είναι μεγάλο και θα συμπιέσει τους μικροκομματικούς ενδοιασμούς που αντιστέκονται στην αντίληψη τής συναινετικής αντιμετώπισης των θεμάτων εθνικής σημασίας.

Ευχολόγια και παραινέσεις δεν αρκούν. Επιβάλλεται η θεσμική κατοχύρωση της σύγκλισης των απόψεων του μεγαλύτερου τμήματος του πολιτικού μας φάσματος. Δύο κόμματα της Βουλής έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Το ένα από αυτά κατέθεσε, πριν ένα χρόνο, ένα πλήρες σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ενός θεσμού που αδάπανα, υπό τον Πρωθυπουργό, με διακομματική σύνθεση (με τους πρώην εκλεγμένους Πρωθυπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής), την ενεργό συμμετοχή κρατικών θεσμών (κυρίως των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών), θα προβαίνει σε προτάσεις που, αν η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει, θα παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης και, κυρίως, θα παρακολουθείται η εφαρμογή τους από ειδικό γι΄αυτό διακομματικό όργανο. Θα βγει, έτσι, από το σκηνικό η βλαπτική διακομματική αντιπαλότητα. Και θα επιβληθεί η εθνική συναίνεση στα ευαίσθητα θέματα. Αν η κοινωνία διαπιστώσει ότι αυτές οι προτάσεις έχουν υπερκομματικό στόχο, θα τις δεχτεί με ενθουσιασμό. Δεν μπορεί να κυλούν τα γεγονότα και η ίδια να μένει θεατής διαγκωνισμών και αντιπαλοτήτων σε έναν ατέρμονο αγώνα εθνικά άσκοπης προβολής.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Έθνος