23 Αυγούστου, 2016

«Συνθέσεις χωρίς να πρωταγωνιστήσουν νοοτροπίες του παρελθόντος»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το πρωί της Δευτέρας 22 Αυγούστου 2016, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς συζήτησε με τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη στο πλαίσιο της εκπομπής της τελευταίας στον Παραπολιτικά 90,1 FM.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη δίωξη Γεωργίου, θεωρώντας πως το πολιτικό σύστημα, στοχοποιώντας τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι σαν να θέλει να πλήξει τον αγγελιοφόρο των «κακών μαντάτων» και δεν επιδεικνύει διάθεση αυτοκριτικής για τα λάθη του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στις διεργασίες στον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξέφρασε την προτίμησή του στον όρο «προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος» σε αντικατάσταση της έννοιας της «κεντροαριστεράς» που αποτελεί υποσύνολο του «κέντρου». Επεσήμανε την ολοκλήρωση ορισμένων σταδίων της διαδικασίας από τις ορισθείσες επιτροπές που οριοθέτησαν το χώρο, ώστε να ακολουθήσουν οι συναντήσεις των αρχηγών για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη στην κατεύθυνση ενός νέου σχήματος, με εκλογή της ηγεσίας από μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βάση πολιτών, αποτελούμενη από ποικιλία τάσεων, όπως προοδευτικών φιλελευθέρων, αριστερών μεταρρυθμιστών, οικολόγων. Η διεύρυνση αυτή μπορεί να προέλθει από πολίτες που βρίσκονται στο 45% της αποχής, το τμήμα των απογοητευμένων ψηφοφόρων που έδωσαν μιαν ευκαιρία στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ακόμα και από αυτούς που στήριξαν τη Ν.Δ. με σκοπό την ολοκλήρωση της αριστερής παρένθεσης. Έκρινε ως ζητούμενο μια ευρύτερη σύνθεση και όχι την απλή άθροιση των ποσοστών ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ποταμιού, καθώς στην πολιτική οι αθροίσεις δεν υπακούουν στους αριθμητικούς κανόνες.

Διαπίστωσε πως οι πολίτες αναζητούν ένα νέο όραμα, μια συνθετική διαδικασία στην οποία όμως δεν θα πρωταγωνιστήσει το παρελθόν που στη συνείδησή τους είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένες παθογένειες. Συμφώνησε, ως προερχόμενος από τον αθλητικό χώρο, πως είναι αναγκαία η παρουσία του κατάλληλου ηγέτη, για αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία ανάδειξής του, έκρινε όμως ως σημαντική τη συμμετοχή των υπολοίπων «παικτών».

Τόνισε πως βασική προτεραιότητα του Ποταμιού πρέπει να είναι η καταλυτική του δράση στην κατεύθυνση του σχηματισμού ενός τρίτου πόλου στο διαμορφούμενο διπολικό σύστημα. Έκρινε πως σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος, υπάρχει λόγος ύπαρξης του Ποταμιού ως εμπροσθοφυλακή του αναγκαίου για τη χώρα μεταρρυθμιστικού χώρου με χαρακτηριστικό την υπεύθυνη αντιπολίτευση που θα εκφράζεται με αυστηρή κριτική αλλά και με προτάσεις.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Βουλευτής Αττικής