31 Οκτωβρίου, 2017

Η αντίδραση του Νίκου και του Γιώργου είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ποτάμι

Ποιο είναι το κόμμα που θέλουμε; Και ποιο είναι το κόμμα που δεν θέλουμε; Πώς θα βαδίσουμε μετά τις 20 Νοεμβρίου; Ποιες θα είναι οι αρχές του νέου φορέα; Πώς θα λειτουργεί; Με τι δομές; Πώς θα πάει στις επόμενες εκλογές;

Ξεκινώντας με τη βασική αρχή ότι τις αλλαγές που θέλουμε για το κράτος, για την κοινωνία, την οικονομία, θα πρέπει πρώτα από όλα να τις κάνουμε πράξη στο νέο Κόμμα- Κίνημα, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα σε μια ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του και το όραμά του για τον νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το νέο κόμμα θα είναι πολυτασικό και δημοκρατικό, ένα εργαστήριο παραγωγής πολιτικών και όχι μηχανισμός νομής εξουσίας. Αναφερόμενος στο «τι δεν θέλουμε να είναι ο καινούργιος προοδευτικός φορέας, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι προθάλαμος για κρατικές θέσεις, ούτε για εξυπηρετήσεις ημετέρων, ούτε να έχει φατρίες, αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες. Επιπλέον, μίλησε και για τους τέσσερις πυλώνες που θα το διέπουν, για να διασφαλιστούν οι στέρεες βάσεις του. Όπως είπε, το νέο Κίνημα θα πρέπει να είναι ανοιχτό, σύγχρονο, διαφανές, συμμετοχικό, με εσωκομματικές διαδικασίες.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες -Ποταμιού και ΔΗΣΥ- θα διατηρηθούν και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκαθαριστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ο ίδιος έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε συνεντεύξεις του στο γεγονός ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές «θα υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας». Όπως είπε, «Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου και του Γιώργου είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό που θέλει μια κυβέρνηση είναι λιγότερη αντιπολίτευση, λιγότερες φωνές, λιγότερο έλεγχο, λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.  Θα είμαστε εκεί, όπως σας είπα, με μία φωνή επί δύο και νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος της παράταξης και τελικά της πατρίδας».

Ερωτώμενος για τη δήλωση Καμίνη, ο οποίος υποστηρίζει, ότι η διατήρηση των 2 κοινοβουλευτικών ομάδων αποσκοπεί στη διατήρηση μικρών και ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών ήταν ξεκάθαρος. «Ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα, είναι λίγο αδιάβαστος.  Σας είπα από την πρώτη στιγμή, ότι από τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινωθεί τι έχουμε συμφωνήσει. Αυτή η υπόθεση για το νέο κόμμα, όπως ξέρετε, δεν ξεκίνησε επειδή κάποιος σκέφθηκε να βάλει μία υποψηφιότητα.  Υπάρχουν δύο κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και βρέθηκαν στη Βουλή.  Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πήραν το θάρρος να πάρουν μία μεγάλη απόφαση και να πάμε σε αυτή διαδικασία. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και η ηγεσία της ΔΗΣΥ.  Με αντιθέσεις;  Με αντιθέσεις.  Με διαφωνίες;  Προφανώς, αλλά εμείς κάναμε αυτή την κίνηση.  Αλίμονο εάν κάποιος που έρχεται εκ του ασφαλούς να διεκδικήσει ένα στρωμένο προεκλογικό έδαφος, μας κατηγορεί ότι δεν είχαμε το θάρρος να πάρουμε την απόφαση».

Απαντώντας σε όσα δήλωσαν οι συνυποψήφιοί του κ. Καμίνης και κ.Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «υπάρχει το εξής ουσιαστικό: όταν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Καμίνης λένε ότι εμείς εκλεγήκαμε και πρέπει να φέρουμε εις πέρας την εντολή που μας έχει δώσει ο κόσμος, τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν εκλεγεί μπορούν να διαλυθούν την επόμενη ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού;  Δεν έχουν εντολή;  Φύτρωσαν αυτά τα δύο κόμματα;  Πραγματικά είναι προσβλητικό να χρησιμοποιεί κάποιος ένα επιχείρημα δημοκρατίας για τον εαυτό του και να το αφαιρεί από τα κόμματα αυτό το επιχείρημα της δημοκρατίας». 

Δείτε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στη Συνέντευξη Τύπου:

Για τη διατήρηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων:
Δεν είναι κάτι που λέω πρώτη φορά. Από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχω πει στις συνεντεύξεις μου ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, για λόγους δημοκρατίας, ο κόσμος ψήφισε δύο συγκεκριμένα κόμματα, τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι κι αυτά πρέπει να εκπληρώσουν τον ρόλο τους μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές. Αυτές οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες όμως, θα συνεργάζονται υπό τη νέα ηγεσία. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πολλούς αγορητές, να έχουμε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, να έχουμε αντιπροέδρους, να έχουμε δηλαδή τα δικαιώματα που αποκτήσαμε στις εκλογές του 2016 και τα οποία δεν πρέπει να απωλέσουμε. Θα είναι πολύ σημαντικό υπό τη νέα ηγεσία να έχουμε μία κοινοβουλευτική φωνή, αλλά με πολλούς εκπροσώπους και δύο συνεργαζόμενες κοινοβουλευτικές ομάδες. Άκουσα κάποιες αντιρρήσεις κι η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα. Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Καμίνη είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί τι θέλει μία κυβέρνηση; Θέλει λιγότερη αντιπολίτευση, θέλει λιγότερες φωνές, θέλει λιγότερο έλεγχο, θέλει λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εκεί με μία φωνή επί δύο και νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος τόσο της παράταξης όσο και τελικά της πατρίδας. Το Ποτάμι έχει πολιτικό αρχηγό μέσα στη Βουλή, η ΔΗΣΥ έχει πολιτικό αρχηγό μέσα στη Βουλή, έχουμε δύο φωνές οι οποίες από τις 19 Νοεμβρίου και μετά θα είναι συντονισμένες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Άρα στις επιτροπές όπου είναι οι εκπρόσωποί μας και στην Ολομέλεια που μετέχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είτε οι αρχηγοί, θα έχουμε διπλές φωνές, συντονισμένες από το ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, το οποίο θα υπάρχει μετά την εκλογή αρχηγού.

Για τις διαφοροποιήσεις που τυχόν υπάρχουν:
Στη Βουλή έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές με τη ΔΗΣΥ, όπως υπάρχουν και στιγμές που έχουμε διαφωνήσει. Το επόμενο βήμα που κάνουμε είναι ότι θα υπάρχει ένα κέντρο, ένας αρχηγός, μία ηγετική ομάδα, δεν είναι μόνο καθήκον του αρχηγού. Γι’ αυτό λέω ότι την επόμενη ημέρα εγώ είμαι έτοιμος για τη συγκρότηση μίας ηγετικής ομάδας, για να σταματήσει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε μείζονα θέματα. Προφανώς δεν αμελούμε τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματός μας. Σε επιμέρους ζητήματα, σε θέματα που δεν είναι πρώτης γραμμής, πάντα υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση του ενός βουλευτή ή του άλλου και δεν έχουμε σκοπό να κόψουμε αυτή τη δυνατότητα καθώς είναι λάθος στη Βουλή που κάποιες φορές δαιμονοποιούμε τις μικρές αντιθέσεις. Δεν είναι αυτό δημοκρατία. Δημοκρατία είναι όμως στα μεγάλα ζητήματα να υπάρχει σταθερό τιμόνι, μία ηγεσία, μία ψήφος στη Βουλή.

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο:
Εγώ είμαι στο πλευρό του δημοσίου υπαλλήλου, οι άλλοι δεν είναι. Εννοώ ότι όταν είσαι με τον κομματισμό, όταν είσαι με τους κομματικούς γκαουλάιτερ, δεν είσαι με τους δημόσιους υπαλλήλους. Όταν πολεμάς τον κομματισμό στο δημόσιο, είσαι με τους δημόσιους υπαλλήλους. Εμείς είμαστε με τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν τους έχει χαριστεί τίποτα, γιατί η χώρα κρατιέται όρθια επειδή υπάρχουν τέτοιοι δημόσιοι υπάλληλοι και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αυτό που λέμε είναι ότι θα απελευθερώσουμε τον δημόσιο υπάλληλο από τα δεσμά του κόμματος. Δεν θα είναι ο κομματικός γκαουλάιτερ αυτός που θα αποφασίζει τι γίνεται σε μία δημόσια υπηρεσία. Θα υπάρχει ένα αξιολογημένο σύστημα και οι άνθρωποι που θα είναι μπροστά θα είναι αξιολογημένοι από το ΑΣΕΠ. Γιατί έχουν τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να βάλουν τους όρους για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουμε ένα δημόσιο υπάλληλο απελευθερωμένο από τα δεσμά των κομμάτων.

Για τις φοιτητικές κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια:
Έχουμε προτείνει το νέο κόμμα να μην έχει φοιτητική κομματική παράταξη. Είναι κάτι ίσως που δεν έγινε κατανοητό. Το νέο δεν έχει σχέση πάντα με το ντύσιμο, την ηλικία, και με αυτό που λες ότι εκφράζεις. Έχει σχέση με τις συγκεκριμένες θέσεις, εάν είναι σύγχρονες και κοιτούν στο μέλλον. Ζητώ λοιπόν από τους συνυποψήφιούς μου να πάρουν συγκεκριμένη θέση. Η πρότασή μου είναι παλιά: δεν μπορούν τα πανεπιστήμιά μας να είναι αρένες για κομματική αντιπαλότητα. Όταν εκλεγώ Πρόεδρος, από τις πρώτες αποφάσεις θα είναι να μην υπάρχει κομματική φοιτητική παράταξη. Προφανώς οι φοιτητές πρέπει να έχουν τις παρατάξεις τους, να συνεργάζονται, να διεκδικούν ρόλο στη ζωή στο πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν θα το αποφασίζει ο εκάστοτε Θεοδωράκης. Δεν θα είναι η δική μου εντολή «κάντε αυτό ή κάντε το άλλο» στο πανεπιστήμιο κι «ελάτε μετά να με χειροκροτήσετε στην πλατεία». Νομίζω ότι αυτό είναι σύμπτωμα της παλιάς Ελλάδας και πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας. Λένε κάποιοι, μήπως αυτό σου στερήσει ψήφους από τους οργανωμένους σήμερα της ΠΑΣΠ; Είναι γελασμένοι. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει φύγει μπροστά. Οι νέοι που έχουν τις ίδιες αρχές με εμάς, δεν θέλουν κομματικές παρατάξεις. Θέλουν να πολεμούν για κάποιες αρχές, αλλά όχι κατ’ εντολή οποιουδήποτε κόμματος. Δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, συμβαίνει στην Ελλάδα και ίσως σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες.

Για τα όργανα του νέου κόμματος:
Στην Ελλάδα συνήθως τα διορισμένα όργανα στο κόμμα λειτουργούν κάποιες δεκαετίες και μετά έρχεται η εκλογή τους. Δεν θέλω να σας θυμίσω περιπτώσεις, αλλά υπήρξαν χρόνια που υπήρχαν μόνο διορισμένα όργανα. Εμείς λέμε πολύ απλά ότι εδώ έχουμε μία μεγάλη καινοτομία, εκλέξαμε τον αρχηγό της νέας παράταξης με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Άρα έχουμε τη νομιμοποίηση του κόσμου, έχουμε το «ναι» του κόσμου να προχωρήσουμε. Αυτός ο αρχηγός δεν πρέπει να προχωρήσει μόνος του όμως μέχρι το συνέδριο. Λέω ότι ο αρχηγός, με τη νωπή εντολή που έχει, όπως κάθε άνθρωπος που εκλέγεται από τη βάση, έχει ένα απόλυτο δικαίωμα να καθορίσει τη διαδικασία που θα μας πάει στο συνέδριο. Δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, θα πω εγώ. Έχει λοιπόν μία ηγετική ομάδα, η οποία ετοιμάζει και το συνέδριο, έχει την οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου και παίρνει και τις πολιτικές αποφάσεις. Η συγκεκριμένη ομάδα ορίζεται από τον αρχηγό σε συνεργασία με τις δυνάμεις που υπάρχουν στον χώρο, όπως το Υπουργικό Συμβούλιο ορίζεται από τον πρωθυπουργό, όπως από τον πρόεδρο ενός κόμματος ορίζεται η διαδικασία να πάμε σε ένα συνέδριο. Τα συνέδρια δεν είναι αυτοφυή, ξεκινούν και εδώ θα ξεκινήσουν από έναν ηγέτη, έναν Πρόεδρο, έναν επικεφαλής, ο οποίος θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση, γιατί θα έχει εκλεγεί με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία:
Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έρθει κόσμος. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Πιστεύουμε ότι είχαμε και άλλους δρόμους για να έρθουν ακόμα περισσότεροι. Πολέμησα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως πολέμησα και για μία πιο σωστή ημερομηνία. Δεν ήθελαν. Οι περισσότεροι ήθελαν να πάμε σε μία γρήγορη εκλογή. Νομίζω όμως ότι έτσι κι αλλιώς ο κόσμος τελικά θα έρθει, και έτσι κι αλλιώς θα είμαστε τελικά νικητές εμείς που πιστεύουμε στη νέα μεγάλη προσπάθεια και όχι σε ένα μικρό κόμμα που θα κυνηγά ισορροπίες.

Για τις δηλώσεις του Γιώργου Καμίνη:
Ο κύριος Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα, είναι λίγο αδιάβαστος. Σας είπα από την πρώτη στιγμή, ότι από τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινωθεί ό,τι έχουμε συμφωνήσει και έτσι πρέπει. Αυτή η υπόθεση για το νέο κόμμα δεν ξεκίνησε επειδή κάποιος σκέφθηκε να βάλει μία υποψηφιότητα. Υπάρχουν δύο κόμματα, υπάρχουν βουλευτές, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκλεγεί με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους σε αυτή τη Βουλή. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πήραν το θάρρος να πάρουν μία μεγάλη απόφαση και να πάμε σε μία διαδικασία. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και η ηγεσία της ΔΗΣΥ. Με αντιθέσεις; Με αντιθέσεις. Με διαφωνίες; Προφανώς, αλλά εμείς κάναμε αυτήν την κίνηση. Αλίμονο εάν κάποιος που έρχεται εκ του ασφαλούς να διεκδικήσει ένα στρωμένο προεκλογικό έδαφος, μας κατηγορεί ότι δεν είχαμε το θάρρος να πάρουμε την απόφαση. Υπάρχει όμως κάτι που δεν έχω καταλάβει στην περίπτωση του κ. Καμίνη. Τον άκουσα χθες να λέει ότι πρέπει να παραμείνει και στο Δημαρχείο αν εκλεγεί, γιατί έχει την ψήφο του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να απωλέσει αυτή την ιδιότητα. Βέβαια, εδώ υπάρχει μία μεγάλη ένσταση από τους Αθηναίους. Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα Δήμαρχο που δουλεύει όλη την ημέρα, σκεφθείτε πώς θα είναι η Αθήνα με ένα Δήμαρχο που θα δουλεύει τις μισές ημέρες, γιατί τις άλλες μισές θα ασχολείται με ένα κόμμα. Αλλά υπάρχει και το εξής ουσιαστικό. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ο κ. Καμίνης λένε: «εμείς εκλεγήκαμε και πρέπει να φέρουμε εις πέρας την εντολή που μας έχει δώσει ο κόσμος», πώς μπορούν τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν εκλεγεί να διαλυθούν την επόμενη ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού; Δεν έχουν εντολή; Φύτρωσαν αυτά τα δύο κόμματα; Πραγματικά είναι προσβλητικό να χρησιμοποιεί κάποιος ένα επιχείρημα δημοκρατίας για τον εαυτό του και να το αφαιρεί από τα κόμματα αυτό το επιχείρημα της δημοκρατίας. Λέω λοιπόν, και νομίζω ότι είμαι σαφής, ότι η συμπεριφορά του κ. Καμίνη και του κ. Ανδρουλάκη εξυπηρετεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν λιγότερη αντιπολίτευση στη Βουλή. Ως προς την ουσία νομίζω ότι ο κόσμος της παράταξης θα καταλάβει ότι έχουμε το δημοκρατικό καθήκον να συνεργαστούμε, να έχουμε μια φωνή στη Βουλή και αυτό θα συμβεί. Αλλά η ψήφος του κόσμου στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ δεν μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια. Τα κόμματα πρέπει να υπάρχουν μέχρι ο ενιαίος φορέας να μπορεί να απορροφήσει τις δραστηριότητες και των δύο κομμάτων.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης: