29 Σεπτεμβρίου, 2017

Συνδιαλεγόμαστε και συνεργαζόμαστε με όσους παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον

Ορέστης Αγγελόπουλος

Ακολουθεί η εισήγηση:

Ευχαριστώ πολύ κυρία πρόεδρε.

Να ευχαριστήσω κι εγω καταρχάς για την πρόσκληση σήμερα εδώ. Το θέμα είναι εξαιρετικά ευρύ και γενικό και για αυτό το λόγο θα παραμείνω κι εγώ γενικός και θα προσπαθήσω να καλύψω κάποια ιδιαίτερα ζητήματα που για εμάς είναι σημαντικά.

Θελώ να τονίσω πως καταρχήν είναι θετική η κίνηση εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας να συστήσει την πλατφόρμα διαβούλευσης και ακόμη πιο σημαντική είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένης αντζέντας για την επόμενη δεκαετία,
Η αποσπασματικότητα στη διαχείριση προβλημάτων για το μέλλον της νέας γενιάς δημιουργεί ένα εντελώς χαοτικό τοπίο.

Για αυτό και απαιτείται να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο που να συμπεριλαμβάνει όλες τις σημαντικές παραμέτρους που ενδιαφέρουν τους νέους: ζητήματα εργασίας και εισοδήματος των νέων, οι οποίοι πλέον δεν αμείβονται με μισθό αλλά με χαρτζιλίκι, ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης των νέων στα σχολεία και εδώ μπορούμε να δούμε την συστηματική παρουσία ψυχολόγων ανά σύνολο σχολικών μονάδων, ώστε για παράδειγμα ένας σχολικός ψυχολόγος να αντιστοιχεί σε 4-5 σχολεία με σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση προβλημάτων όπως αυτό του σχολικού τραμπουκισμού, ζητήματα αυτοδιάθεσης του σώματος των εφήβων και ασφαλούς πρόσβασης σε δομές υγείας για την καταπολέμηση των ΣΜΝ, τα οποία δυστυχώς μπαίνουν πλέον στη ζωή ολοένα και περισσότερων νεότερων ανθρώπων, ζητήματα επανένταξης ανηλίκων παραβατών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λογίζονται ως κοινοί εγκληματίες αλλά ως ειδικές περιπτώσεις παραβατικών νέων και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει μέριμνα για θέματα επανένταξης όσων βγαίνουν από τα καταστήματα εγκλεισμού.

Έπειτα, ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αποδοχής και σεβασμού της ΛΟΑΤ κοινότητας και προώθησης των δικαιωμάτων τους. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2017 να μην έχουμε προχωρήσει ακόμη, τη στιγμή που σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη το έχει κάνει πράξη, στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι νέοι της ΛΟΑΤ κοινότητας βλέποντας αυτά σίγουρα θλίβονται και αισθάνονται πως δεν γίνονται ακόμη πλήρως αποδεκτοί στο κοινωνικό σύνολο.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και άλλα βασικά θέματα, όπως αυτά της παιδεία και όπως προειπώθηκε ο νόμος Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, καθιστώντας τα πανεπιστήμια ακόμη πιο ανασφαλή, ακόμη πιο εχθρικά στην επιστημοσύνη και την πρόοδο και ακόμη πιο απόμακρα από τον κοινωνικό και οικονομικό βίο.

Βλέπετε, υπάρχουν δεκάδες ζητήματα τα οποία σε λίγα λεπτά δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως. Ως Νέοι του Ποταμιού έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι: συνδιαλεγόμαστε, συνεργαζόμαστε με όσους παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας και σε καμία περίπτωση δεν ανεχόμαστε πρακτικές υποβάθμισης, όπως συμβαίνει με την παρουσία των κομματικών νεολαιών στα πανεπιστήμια, εξού και δεν έχουμε δημιουργήσει ούτε σκοπεύουμε να αποκτήσουμε ποτέ κομματική παράταξη.

Το βασικό ζήτημα είναι να μην μείνουμε μόνο στη διαβούλευση αλλά να προχωρήσουμε στην πράξη και να διαμορφωθεί ένα σύστημα υποστήριξης των νέων και των ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων τους συνολικά και όχι αποσπασματικά. Διότι, δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει, ιδιαίτερα τα δυόμιση τελευταία χρόνια, στα πολλά λόγια και απο πράξεις συνήθως βλέπουμε ελάχιστα. Ας προχωρήσει επιτέλους λοιπόν σε κάτι αυτή η κυβέρνηση.

Γιατί, όπως, είχε πει και ο ρήτορας Δημοσθένης, ακόμη κι αν θεωρηθεί κάτι σωστό και ψηφισθεί απέχει το ίδιο από την πράξη όσο και πριν αποφασισθεί.
Σας ευχαριστώ.

* Ο Ορέστης Αγγελόπουλος είναι υπευθύνος της Κοινότητας Παιδείας των Νέων του Ποταμιού