26 Ιουνίου, 2015

Συνάντηση του βουλευτή Αττικής Γιώργου Μαυρωτά με το Δήμαρχο Παιανίας κ. Σπύρο Στάμου

Ποτάμι

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς επισκέφθηκε το Δημαρχείο Παιανίας όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Στάμου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Αττικής τόσο στη δημοτική ενότητα των Γλυκών Νερών όσο και στη δημοτική ενότητα της Παιανίας.

Στο πλαίσιο της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης, ο Δήμαρχος κ. Στάμου επεσήμανε το πολύ μεγάλο ζήτημα της διακοπής της υλοποίησης πολλών έργων ΕΣΠΑ στους δήμους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη εθνική συμμετοχή. Μία πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία αφορά μεγάλο αριθμό δήμων ενώ στην ευρύτερη περιοχή σχετίζεται με το ζωτικής σημασίας έργο κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας-Παιανίας το οποίο πρόκειται να εξυπηρετήσει πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων. Συγχρόνως ο κ. Στάμου σε συντονισμό και με λοιπούς δημάρχους εξέφρασε την αγωνία που υπάρχει για την καθυστερημένη εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και τον φόβο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν τις αρχές του 2016.

Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε αφορά την παροχή από την κεντρική διοίκηση, μεγαλύτερης ευελιξίας και βαθμών ελευθερίας στους οργανισμούς τοπικούς αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των πόρων τους οποίους αποκτούν από τα ανταποδοτικά τέλη. Συγκεκριμένα τέθηκε το θέμα της δυνατότητας εκ μέρους των δήμων να έχουν την ευθύνη και να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας για την πρόσληψη προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, μία δυνατότητα η οποία θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του δεσμευμένου ποσού, σε αποτελεσματικότερες υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και στη μείωση της ανεργίας.

Επίσης σχολιάσθηκε το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων με τρόπο αναλογικό, ορθό και δίκαιο ενώ αναφέρθηκε και το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σχετικά με τη Ζώνη Προστασίας Υμηττού όπου έχει χαρακτηρισθεί ως δασικό, ένα μέρος της περιοχής το οποίο κατοικείται και καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην περιοχή την περίοδο της κρίσης, και τις υποστηρικτικές δομές οι οποίες υπάρχουν, και ο κ. Στάμου απάντησε ότι ο δήμος προσπαθεί και κάνει το καλύτερο αλλά αναμένει και σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Στάμου ανέφερε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου εξυπηρετούν 260 οικογένειες συμπολιτών τους, όταν παλαιότερα αυτές αριθμούσαν μόνο 70.

Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη προώθησης και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής της Παιανίας σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή καθώς ο κάμπος των Μεσογείων περιλαμβάνει πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και παραγωγής.
Συζητήθηκε και το ζήτημα της επάρκειας σχολικής στέγης για το οποίο φάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη για ανέγερση άλλων 4 σχολικών συγκροτημάτων, και συγκεκριμένα 1 παιδικού σταθμού, 2 δημοτικών σχολείων και 1 γυμνασίου.

Τέλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε και η αγωνία όλων των παρευρισκόμενων για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την αναμονή της συμφωνίας της χώρας με τους εταίρους καθώς όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής έχει και αυτή επηρεασθεί μιας και έχει «παγώσει» λόγω της διαρκούς αβεβαιότητας.