30 Ιούλιος, 2015

Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ποτάμι

Για περίπου 1,5 ώρα συναντήθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλο και μέλη της Διοίκησης στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση της ανεργίας, η μαύρη εργασία, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό και η λειτουργία των συνδικάτων.

Στo πλαίσιo της ανταλλαγής απόψεων και θέσεων στα νέα δεδομένα που φέρνει η συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε τη ΓΣΕΕ ότι το Ποτάμι έχει έτοιμο σχέδιο για μία νέα Εθνική Πολιτική για την εργασία με στόχο την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος της ανεργίας, το οποίο θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στις προτεραιότητες του Ποταμιού είναι να υπάρξουν νέες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών συλλογικών δικαιωμάτων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε την ακόλουθη δήλωση, και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Συζητήσαμε με την διοίκηση της ΓΣΕΕ για το γκρίζο τοπίο που υπάρχει σήμερα στις εργασιακές σχέσεις. Δυστυχώς κοινή εκτίμηση όλων μας είναι πως έχουμε εκτίναξη τόσο της ανεργίας όσο και της μαύρης εργασίας. Όλη αυτή η απερισκεψία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών μας οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της μαύρης εργασίας και να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι μέσω των τραπεζών αλλά με μαύρο χρήμα. Πρέπει να κάνουμε μία τεράστια κοινωνική και πολιτική προσπάθεια έτσι ώστε να επιστρέψουμε από τον Σεπτέμβριο σε κανονικές συνθήκες. Νομίζω θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επαναφέρει τα πράγματα στην κατάσταση προ του κλεισίματος των τραπεζών. Παρόλα αυτά όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, και οι πολιτικοί και τα συνδικάτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια προβλήματα συζητήσατε με τη ΓΣΕΕ; Έχουν κάποιες προτάσεις; Συμφωνήσατε σε κάτι;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με τη ΓΣΕΕ και με όλες τις παρατάξεις της ΓΣΕΕ, γιατί όπως ξέρετε η ΓΣΕΕ έχει εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις, συζητήσαμε και ακούσαμε την δική τους πλευρά σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Υπάρχουν πολλά μεγάλα προβλήματα που θα πρέπει αντιμετωπίσουμε από τον Σεπτέμβρη. Οι ίδιοι υπερασπίζονται την ανάγκη να επιστρέψουμε σε κάποιες εργασιακές συμφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν. Υπερασπίζονται το ασφαλιστικό αλλά δέχονται την ανάγκη να ξανασυζητήσουμε όλα τα υπάρχοντα προβλήματα υπό το πρίσμα των νέων συμφωνιών που έχει κάνει η χώρα με τους εταίρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις συλλογικές συμβάσεις και τις συλλογικές απολύσεις είπατε κάτι πιο συγκεκριμένο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπαμε και για τις συλλογικές συμβάσεις και για την επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων. Όπως σας είπα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου όλα τα πράγματα πρέπει να γίνουν με μία σειρά. Έχουμε πολύ μεγάλες εκκρεμότητες που αφορούν την ανεργία και τη μαύρη εργασία και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα πρώτα και μετά να πάμε στην τακτοποίηση όλων των υπολοίπων.

Στη συνάντηση, από την πλευρά του Ποτάμιου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, η βουλευτής Α’ Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και ο συντονιστής των τομέων Πολιτικής του κόμματος Γεράσιμος Γεωργάτος. Την ΓΣΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ι. Παναγόπουλος, ο αναπλ. Πρόεδρος Φ. Κολεβέντης, ο γ.γ Ν. Κιουτσούκης, ο αναπλ. γ.γ Αθ. Δανούσης, ο αναπλ. γραμματέας Οικονομικού Ευθ. Θεοχάρης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Μπαλού, το μέλος της Διοίκησης Π. Στέφανος και ο καθηγητής Γ. Αργείτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

Processed with VSCOcam with a6 presetΧειραψία του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο

Processed with VSCOcam with s2 presetΣυνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Δεξιόστροφα: η Σταυρούλα Αντωνάκου (βουλευτής Α΄ Πειραιά), Γιάννης Παναγόπουλος (Πρόεδρος ΓΣΕΕ), Γιώργος Αργείτης (οικονομολόγος στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Παναγιώτης Στέφανος (μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ), Νικόλαος Κιουτσούκης (ΓΓ ΓΣΕΕ), Θανάσης Δανούσης (αναπλ. ΓΓ ΓΣΕΕ), Φώτης Κολεβέντης (αναπλ. Πρόεδρος ΓΣΕΕ), Αλέξάνδρα Μπαλού (μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ), Ευθύμης Θεοχάρης (αναπλ. Γραμματέας Οικονομικού ΓΣΕΕ), Σπύρος Δανέλλης (βουλευτής Ηρακλείου) και Γεράσιμος Γεωργάτος (συντονιστής τομέων Πολιτικής)

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

30 Ιουλίου 2015