10 Φεβρουαρίου, 2016

Συνάντηση της Κοινότητας του Ποταμιού στο Λονδίνο

Το Ποτάμι πρέπει να εκφράσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να δουν μια διαφορετική Ελλάδα με ισχυρή οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Να δώσει φωνή στην σιωπηλή πλειοψηφία που δεν εκπροσωπείται στη σημερινή Βουλή.

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η προσυνεδριακή συνάντηση της Κοινότητας του Ποταμιού στο Λονδίνο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο θέματα συζήτησης:

Σύσταση της κοινότητας

  • Καθορισμός μελλοντικών δράσεων.
  • Καθορισμός υπεύθυνου κοινότητας και εκπροσώπου στο Συνέδριο.

Πορεία του Ποταμιού. Παρουσία στο Συνέδριο.

  • Ποια πρέπει να είναι η πορεία του Ποταμιού αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου μετά το συνέδριο, δεδομένων των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
  • Ποια είναι η οργανωτική δομή που θα επιτρέψει στο Ποτάμι να αποκτήσει πραγματική επαφή με την κοινωνία.
  • Ποια ζητήματα πρέπει να λάβει υπ` όψη της η ηγετική ομάδα και οι νέοι θεσμοί που θα προκύψουν μέσα από το Συνέδριο.

Θέσεις της κοινότητας εν όψει συνεδρίου:

Το Ποτάμι πρέπει να εκφράσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να δουν μια διαφορετική Ελλάδα με ισχυρή οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Να δώσει φωνή στην σιωπηλή πλειοψηφία που δεν εκπροσωπείται στη σημερινή Βουλή.

Για να το καταφέρει πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές δομές και οργάνωση, να έρθει σε επαφή με την κοινωνία και να πρωτοστατήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις τις χώρας, ώστε να πείσει όσους δεν το εμπιστεύονται σήμερα ως αξιόπιστο εκπρόσωπο αυτού του πλειοψηφικού ρεύματος.

Ο διάλογος με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο δεν μπορεί να είναι ένας διάλογος ηγεσιών με στόχο την διάσωση των ελίτ της πάλαι ποτέ κεντρο-αριστεράς, αλλά μία ειλικρινής και ανιδιοτελής προσπάθεια κάλυψης του μεγάλου κενού μιας μοντέρνας ευρωπαϊκής προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής δύναμης. Μίας δύναμης που θα στηρίζεται σε αξιόλογα νέα πρόσωπα και ένα ξεκάθαρο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που να δίνει ελπίδα για ένα πιο δίκαιο μέλλον στους χαμένους της κρίσης και των μνημονίων: τους νέους, τους ανέργους, τη μεσαία τάξη και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ένας τέτοιος διάλογος δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και αρχές ώστε να δώσει εξαρχής το μήνυμα ότι είναι μια προσπάθεια λύσης του αδιεξόδου της χώρας και όχι των αδιεξόδων των κομματικών ελίτ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διενέργεια διαλόγου είναι η δημιουργία ισχυρών δημοκρατικών δομών στο Ποτάμι, που να ενισχύουν την αντίληψη των προβλημάτων και ανησυχιών της κοινωνίας, αλλά και να προσδίδουν ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Συγχαίρουμε την απόφαση του Ποταμιού για την συγκρότηση τοπικών κοινοτήτων και κοινοτήτων των νέων και την προσπάθεια ισχυρής εκπροσώπησης τους σε κεντρικό επίπεδο. Επίσης, συγχαίρουμε την απόφαση συγκρότησης επιτροπής αξιολόγησης του δυναμικού του κόμματος. Ωστόσο, διατηρούμε ορισμένες επιφυλάξεις για την ανάγκη συγκρότησης ενός κεντρικού οργάνου 300 μελών και ενός αρκετά πολύπλοκου σχήματος κομματικών οργανώσεων, όπως εκφράστηκε στην αρχική προ-συνεδριακή πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι το συνέδριο είναι ο κατάλληλος χώρος συζήτησης για την χρυσή τομή μεταξύ των αρχών της δημοκρατικής εκπροσώπησης και της ευέλικτης δομής που θα οδηγήσει σε εναρμόνιση του μηνύματος και καθαρότητα του στίγματος που το Ποτάμι περνάει στην κοινωνία.

Ζήτημα ψήφου Ελλήνων Εξωτερικού 

Η κοινότητα Λονδίνου καλεί το Ποτάμι να θέσει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ως προτεραιότητα στην επικείμενη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

 

Η επόμενη συνάντηση της Κοινότητας στο Λονδίνο θα λάβει χώρα μετά το συνέδριο του κινήματος.

Σχετικά